فهرست مطالب

نشریه مطالعات شبه قاره
سال ششم شماره 21 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد بهنامفر، پرویز درویشی، ابراهیم محمدی صفحات 7-34
    اقبال لاهوری از خیل ارادتمندان به ساحت پیر رومی است که مستقیم و غیر مستقیم در تمام زمینه ها تحت تاثیر افکار او بوده است. یکی از مهم ترین مضامینی که هم در مثنوی و هم در آثار اقبال بازتاب چشم گیری دارد بحث نقد عقلانیت است که هر دو گاهی بالاترین تمجیدها و ستایش ها را از عقل دارند و گاهی با تازیانه ی انتقاد بر سرش می کوبند. این امر باعث شده است که برخی ناآگاهانه آن ها را به عقل ستیزی متهم کنند، لذا نگارندگان کوشیده اند تا در این مقاله به تبیین عقل و عقلانیت از دیدگاه مولانا و اقبال بپردازند. نتایج این تحقیق که به شیوه ی تحلیل محتوا صورت گرفته حاکی است که هر دو نه تنها عقل ستیز نیستند، بلکه بهترین ستایش ها را از عقل به دست داده اند و مخالفت آنها با عقل فلسفی است امااز آنجا که این نعمت الهی در دست عده ای عامل اختلاف بین مردم شده و به جای راهنمایی و هدایت آنها خود ابزار تباهی جامعه گردیده بود با آن به ستیز برخاستند و در واقع عقل ستیزی آنها نوعی واکنش اجتماعی و حاکی از یک نظام اندیشگی والاست که می خواهند عقل محدود گرفتار نفس را آزاد کنند.
    کلیدواژگان: مولانا جلال الدین، اقبال لاهوری، مثنوی، کلیات اقبال، نقدعقلانیت
  • مریم دانشگر صفحات 35-52
    یکی از ابعاد مهم زندگی جلال الدین محمد دوانی، تاثیر گسترده ی او بر حوزه ی فرهنگ و اندیشه ی منطقه ی شبه قاره ی هند است. باتوجه به این که در این موضوع مطالعه ی منسجمی وجود ندارد، توجه به جای در این حوزه برای تکمیل مطالعه ی ارتباط فرهنگ ایران و شبه قاره ضروری به نظر می رسد. مطالعه ی حاضر به شیوه ی کتاب خانه ای، با تاکید بر منابعی انجام شده که هم زمان او بوده یا در منطقه ی شبه قاره سامان یافته است. در این مقاله گستره ی تاثیر جلال الدین دوانی در شبه قاره ی هند با وجود عدم حضورش در آن منطقه، در سه مرحله بررسی شده است، در بخش نخست روابط او با بزرگان هند و در بخش دوم تاثیر جلال الدین دوانی بر برنامه های درسی شبه قاره مورد توجه قرار گرفته است. در مرحله ی سوم مهم ترین کتاب ها و آثار دوانی شامل شش اثر مهم او که موردتوجه اهل منطقه قرار گرفته اند در حوزه های حکمت عملی، فلسفه، کلام و منطق، شناسایی و مطالعه شده است.
    کلیدواژگان: جلال الدین محمد دوانی، شبه قاره، برنامه های درسی، اخلاق جلالی
  • جواد شایان فر صفحات 53-78
    تامین حقوق و آزادی ملت ها ازمسائل مهم و ضروری در هرنظام سیاسی می باشد. به گونه ای که اکثرنظام های سیاسی جهان بخشی از قانون اساسی خود را به بیان این حقوق تخصیص داده اند. قانون اساسی ایران و پاکستان که دارای نظام جمهوری اسلامی هستند و قاعدتا از احکام و آموزه های دین مبین اسلام تبعیت می کنند،از این قاعده مستثنی نبوده وبه بیان حقوق ملت پرداخته اند لذا مطالعه حاضر با روش تحلیلی-تطبیقی به بررسی تطبیقی این حقوق در دو نظام سیاسی محل بحث می پردازد و از این حیث ضرورت داردکه موجب کشف نقاط قوت وضعف آنها شده واحیانا زمینه بازنگری و اصلاح آنان خواهد شد.طبق بررسی های انجام گرفته قانون اساسی ایران با بیان حقوق بنیادی ملت براساس آموزه های وحیانی دین اسلام و تخصیص یک فصل مجزا به بیان این حقوق، نسبت به قانون اساسی پاکستان کاملتر بنظر می رسد.
    کلیدواژگان: تطبیق، قانون اساسی، ایران، پاکستان، جمهوری اسلامی
  • زینب شیخ حسینی، مریم خلیلی جهان تیغ صفحات 79-98
    گرینتسر یکی از نظریه پردازانی است که طرح کلی قصه های حماسی هند وتمدن های آسیایی را مورد تحلیل قرار داده است.در پژوهش حاضر سعی شده تا با تحلیل سه داستان سیاوش در ایران و رامایانا و سدنوا در هند، ساختار کلی آنها را برپایه ی نظریه ی گرینتسر مورد بررسی قرارداده و ارتباط آنها را با اسطوره ی مرگ و رستاخیز تحلیل کنیم و به این سوال پاسخ دهیم که آیا این گونه قصه ها دارای ساختار اسطوره های تقویمی هستند و آیا قهرمان این حماسه ها هم مانند ایزد باروری اسطوره های نباتی به صورت دوره ای می میرد و زنده می شود؟پس از انجام تحقیق این نتیجه حاصل شده است که هر سه داستان طبق الگوی گرینتسر قابل تحلیل می باشند و طرح تقریبا یکسانی دارند اگر چه در قصه های هندی با تفاوت هایی نیز مواجه هستیم. روش کار، تحلیل کتابخانه ای طرح قصه های حماسی ایران و هند با تطبیق آن بر ساختار اسطوره های تقویمی است.
    کلیدواژگان: گرینتسر، حماسه، سیاوش، رام چندر، سدنوا
  • دکترسید عبدالحمید ضیایی صفحات 99-118
    نقطه ی عزیمت فکری آیین بودا و تصوف ایرانی (خراسانی)، تمرکز بر مفهوم رنج و رهایی انسان ها از رنج است. در هر دو آیین، در جهت تقلیل مرارت انسان ها، اصل شفقت به عنوان مبنا اختیار شده است. صوفیان خراسان، هم به لحاظ جغرافیایی و هم به لحاظ فرهنگی متاثر از فرهنگ و عرفان بودایی هستند و شباهت های انکار ناپذیر و چشمگیری بین بودیسم شرقی و صوفیسم خراسانی وجود دارد. با توجه به چالش های خونین معاصر و جدال های دینی و فرقه ای، طرح دوباره ی مفهوم شفقت می تواند به گفتگوی ادیان و فرهنگ های درحال نزاع یاری برساند.در این مقاله از رویکرد مقایسه ای و روش تحلیل متون مکتوب بودایی و تصوف خراسان استفاده شده و ضمن اشاره به درگاه های نفوذ آیین بودا در تصوف ایرانی، کوشش شده است تا همانندی های این دو مشرب عرفانی، در باب مفاهیم قبیل مدارا و شفقت مورد بررسی و تبیین قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تصوف خراسان، آیین بودا، مدارا، پلورالیسم، شفقت، عشق دیگرخواهانه
  • علی علیزاده، طاهر جهانجویان صفحات 119-150
    با توجه به کثرت ترجمه های انگلیسی قرآن در شبه قاره، می توان این سرزمین را از فعال ترین مشارکت کنندگان در این عرصه دانست. اهتمام به این ترجمه ها در این سرزمین دلایل مختلفی دارد از جمله وجود فرق مذهبی مختلف در شبه قاره و تضادهای عقیدتی موجود بر سر معنای درست کلام خدا میان آنها، سلطه استعمار انگلیس و تلاش مسلمانان برای جلوگیری از تحریف مفاهیم اسلامی و معانی قرآن در ترجمه، و گسترش دین اسلام و مبارزه با گروه های تبشیری مسیحی. پژوهش حاضر بر آن است تا سهم شبه قاره را در تولید ترجمه های انگلیسی باز شناسد و به معرفی این ترجمه ها و ویژگی های آنها بپردازد. این تحقیق در پی پاسخ به این سوالات است که مهمترین ترجمه های انگلیسی صورت گرفته از قرآن در شبه قاره کدامند؟ این ترجمه ها چه خصوصیاتی داشته و بارزترین ویژگی آنان و دلایل عمده تولید آنها چه می باشد؟بنابراین پژوهشگران با اتخاذ روشی توصیفی-تحلیلی وبا مراجعه به تر جمه های مختلف به جمع آوری اطلاعات مورد نیاز، و توصیف و تحلیل چهل ترجمه انگلیسی از قرآن کریم پرداخته اند. نتایج نشان داد که سیر کلی روش های به کار رفته در این ترجمه ها از استراتژی های مبداء-محور شروع و به سمت شیوه های ارتباطی تر و مقصد مدارتر حرکت نموده است.
    کلیدواژگان: ترجمه، قرآن، شبه قاره، زبان انگلیسی
  • دکترسیدرسول موسوی حاجی، عابد تقوی، ثریا شریفی نژاد صفحات 151-167
    درمیان جلوه های گوناگون هنر معماری ایران، باغ ایرانی با ظاهری آکنده از سادگی و طراوت بر پایه اصولی مشخص و بنیادین، نمایش نمادینی از بهشت موعود است. هنرمند معمار با تکیه بر اصول اولیه معماری ایرانی و آگاهی از شرایط اقلیمی و توانمندی های طبیعی مناطق مختلف و با الهام از توصیفات متون مقدسی چون قرآن کریم پیرامون باغ های بهشت، باغ ایرانی را خلق می کند. در این میان، با افزایش روابط فرهنگی ایران و هند به خصوص در دوره های تیموری و صفوی، باغ ایرانی نیز همچون سایر ارکان معماری ایرانی، الگوی هنرمندان هندی قرار می گیرد که تجلی این تاثر در قلمرو معماری گورکانیان به وضوح قابل مشاهده است. در این پژوهش با بررسی هندسه ی باغ و برخی عناصر طبیعی و مصنوع مشخص گردید که باغ های عصر صفوی با ورود به هند در عصر گورکانی، بستری متفاوت، شکلی خاص و متمایز با تاکید بر هنر بومی را به نمایش می گذارند.
    کلیدواژگان: باغ ایرانی، ساختار کالبدی، فضایی، صفویان، گورکانیان هند
|
  • Pages 7-34
    Iqbal is one of the followersof Maulana who directly and indirectly has been influenced by his glorious thoughts. Rationality is one of the most evident concepts which is highly reflected both in Masnavi and Iqbal''s Divan. But as both Maulana and Iqbal have admired wisdom in some poems and criticized it in other ones، some of the unaware scholars have accused them to anti-wisdom. Therefore in this paper it has been attempted to comparatively justify wisdom and rationality in their works. The Findings indicate that they are not only anti-wisdom but also they have provided the best and most beautiful praises about it. However، since this bliss in the hand of some ignorant and selfish people has caused conflicts between nations، it has ruined the society instead of guiding it. In fact their problem is with the philosophical wisdom and it is a social reaction that indicates a divine thinking style that attempts to release wisdom from ego (nafs). The main difference between Maulana and Iqbal is that the former is seeking spiritual transcendence and tries to rectify the society by draining the roots of corruption، but the latter is a social reformist that aims at making a society، able to release from self losing and fight against colonization by self awareness.
    Keywords: Maulana (Rumi), Iqbal, Masnavi, Iqbal's Divan, criticism of Rationality, Material reason, universal reason
  • Pages 35-52
    One ofThe important dimensions of Jalaluddin Muhammad Davani''s life is his great effect on theculture and thoughts of Indian Subcontinent. Regarding that there are no coherent investigations on this issue، it seems necessary to consider his presence and effect on the culture of Indian Subcontinent in order to complete the study of the cultural connections between Iran and the Indian Subcontinent. The present study has been conducted using the library method، emphasizing the resources which have been concurrent to him or have been organized in Indian Subcontinent. Davani''s influence on Indian Subcontinent is discussed within three categories: first، his connections to the masters of India، second، his influence on Indian Subcontinent curriculum and third،his most important works including 6 significant books which were interested by the people of that region. In the third part، the most important and effective works of Davaniare recognized and studied.
    Keywords: Jalaluddin Muhammad Davani, Indian Subcontinent, curriculum, Aklāq, e Jalāli
  • Pages 53-78
    Freedom and equality of rights are desired by all the political systems، in a way that the most political systems in the world have dedicated a part of their constitutions to state these rights. The constitutions of Iran and Pakistan which have the Islamic Republic government andfollow the rules and moralsof Islam are not exceptions، so in the present study، using the comparative-analytic method، it has been attempted to consider the mentioned rights in bothpolitical systems comparatively. The necessity of this research is that it helps to find the strengths and weaknesses of these constitutions and prepare a suitable context to revise them. According to the conducted researches، Iran''s constitution seems to be more complete by stating the main rights of the nation based on the Islamic morals and advices and dedicating a separate chapter to the mentioned subject.
    Keywords: compare, Constitution, Iran, Pakistan, Islamic Republic
  • Pages 79-98
    Grintser is one of the theorists who has analyzed the plot of Indian epicstories and Asian Civilizations. In the present study it has been attempted To investigate the overall structure of three stories of Siavash in Iran،Ramayanaand SodnovaIn India،according to Grintser’s theory Andanalyze their relation shipwith themyth of death and resurrection and toanswerthe question that are thesestoriesc on tainthe structure of the calendarmy ths? Anddo theheroesof theseepics، like the God of Fertility invegetablemyths diean dlivenpe riodically? The results demonst rate that all the threestories are analyz ableusing Grintser’s model Andcarry theidentical plots، although there are differences in Hindi stories. The research method is library data analysis of the plot of Indian and Iranian epic stories byadapting on the structure of the calendar myths.
    Keywords: Grintser, epic, Siavash, Ramchandr, Sodnova
  • Pages 99-118
    One of the most important and common concepts in Buddhism and Iranian Suffism is Tolerance which has a special role in establishing mystical discusses theoretically and improving the human relations practically. Buddha starts his discussion with human suffering، not an abstract human، but the existential، live human being who is involved with the great suffers like Death، illness، Poverty، Doubt and so on. In the present study it has been attempted to analyze the concept of tolerance in Buddhism and khorasani Suffism with the comparative research method.
    Keywords: Tolerance, Mysticism, Khorasani Suffism, Pluralism, passion, Altruism
  • Pages 119-150
    Regarding the multiplicity of the English translations of Qur’an in the Indian subcontinent، it can be considered as one of the most active participants in the production of the English translations of Quran. The necessity of producing these translations might have arisen due to several reasons as the existence of various religious groups in the subcontinent and the ideological conflict among them concerning the exact meaning of the Divine Message، the endeavor to prevent manipulation of the Islamic concepts and themeaning ofQuran in translation، spreading Islam and struggling with the Evangelical Christianity groups. In this regard، in the present paper it has been attempted to recognize the share of these countries in producing English translations and introduce them. The research method is descriptive-analytic and using different translation resources to gather data. More than 40 English translations of Quran in India and Pakistan have been considered. The results demonstrate that the methods of these translations have been started with the meaning-oriented strategies and moved towards more communicative and goal-orientedways.
    Keywords: translation, Quran, Subcontinent, English language
  • Pages 151-167
    Among the variousdisplays of Iranian architecture، Persian gardens have been simple and fresh based on the fundamental principles and aresymbolized as the Paradise. The Architect creates Persian gardens using the primitive principles of Iranian Architecture، being aware of the climates of different areas and inspiringof the Holy Quran''s descriptions of heaven''s gardens. Meanwhile، by the increased cultural relations of Iran and India speciallyin Timurids and Safavids era، Persian gardens as well as other Iranian architecture elements، have been patterned for Indian artists that their impacts are obviously revealed in architecture territory of Mughals. The results demonstrate that the presence of safavid gardens in India in Mughal era indicate a specific form and local art on the Mughal gardens.
    Keywords: Persian Gardens, Spatial Structure, Safavid, Indian Mughal