فهرست مطالب

مطالعات شبه قاره - سال هفتم شماره 23 (تابستان 1394)

نشریه مطالعات شبه قاره
سال هفتم شماره 23 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد اکبری حبشی*، حمیدرضا فرضی، علی دهقان صفحات 7-24

    در سبک شناسی آثار ادبی، توجه به ساختار شعر و مسایل زبانی،خواننده را به نتیجه ای مطلوب در شناخت، فهم و تفسیر محتوا و اندیشه سخنوری، رهنمون می شود.یکی از مسایل نوین زبان شناسی در حوزه نقد متون ادبی، واکاوی انحراف از نرم و عدول از هنجارهای زبانی در دو حوزه «واژه افزایی» و «تغییر طبقه نقشی» است که در کلام هنرمندان صاحب سبک و نوآور، بسامد چشمگیری دارد.بیدل از آن دسته شاعرانی است که با تاکید بر ابهام در شعر و پذیرش ساختارهای نوگرایانه سبک هندی، واژه های تازه ای را برای غنی سازی زبان، ارائه داده است.در این پژوهش، نخست گستره هر یک از مباحث قاعده کاهی قاموسی، تبیین شده و پس از آن با ارائه نمونه هایی از شعر بیدل،گستره بهره مندی وی از این شگردهای به روش کتابخانه ای به شیوه ی توصیفی- تحلیلی متن غزلیات بیدل دهلوی نشان داده می شود.

    کلیدواژگان: بیدل دهلوی، هنجارگریزی قاموسی، واژه آفرینی و تغییر طبقه نقشی
  • زهرا حسین آبادی صفحات 25-42
    مرگ به عنوان یکی از بزرگ ترین رازهای وجود انسان، موضوعی است که در ادیان سراسر جهان مورد توجه قرار گرفته است. نگرش بیش تر این مکاتب به مرگ نگرشی دوگانه است که یا به جهان پس از مرگ اعتقاد دارد و یا اینکه مرگ را پایان زندگی انسان قلمداد می کند. اما در تفکر هندی که بر پایه ی تناسخ بنا شده است، انسان با مردن های پی در پی که به زنجیره ای از حیات های مداوم پیوسته است، همواره در رنج بوده و تنها راه رهایی او از این پدیده رسیدن به نیروانا است. اسطوره های متعددی که در زمینه ی مرگ در سرزمین هند رواج دارد، بازتاب بخشی از تفکرات آن ها در مورد مرگ است. با توجه به اهمیت بینش اساطیری در تفکر هندوان در این پژوهش که به شیوه ی توصیفی و تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای تدوین شده است، به موضوع مرگ در اساطیر هندی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: مرگ، اسطوره، فلسفه هندی
  • کمال رضایی شعبانی، محمود حسن آبادی، عبدالله واثق عبارسی صفحات 43-58

    منظومه ی حماسی شاهنامه ی نادری منظومه ای تاریخ بنیاد است که به سرگذشت نادر و سپاهیانش و مردم ایران در دوره ی افشاریه اختصاص دارد. یکی از بخش های مهم وبرجسته ی این منظومه، بخش مربوط به لشکرکشی نادرشاه به شبه قاره هند است که در این منظومه و دیگر کتب تاریخی با اختلافاتی در کم و کیف حوادث و زمان و مکان و شخصیت ها آمده است. تحقیق حاضر بر آن است تا با شیوه ی تحقیق کتابخانه ای و با روش سنجشی - تحلیلی پاسخی برای این سوال بیابد که: با توجه به این که منظومه ی حماسی شاهنامه ی نادری بر اساس وقایع تاریخی دوران نادرشاه افشار به رشته ی نظم کشیده شده و در بنیاد اثری تاریخی به حساب می آید، وجود چه عناصری در این متن ادبی، آن را از متون تاریخی صرف متمایز ساخته است؟ از جمله نتایج تحقیق آن که وجود تعابیر و تشبی هات شاعرانه، تکیه بر توصیف جزئیات صحنه ها و نیز آوردن تمثیل و پند واندرز و ساقینامه از وجوهی است که این منظومه را از متون تاریخی صرف متمایز می کند.

    کلیدواژگان: شاهنامه ی نادری، تاریخ، روایت ادبی، سنجش، شبه قاره
  • مهدی صلاح صفحات 59-76
    دولت های ایران و هند از قدیم الایام به مبادلات فرهنگی توجه داشته اند، تاکنون بیشتر پژوهش های انجام شده به تاثیر ایرانیان بر فرهنگ و تمدن و معماری هند تاکید داشته است و به تاثیرگذاری هندیان بر فرهنگ و تمدن ایرانی کمتر پرداخته شده است. با توجه به اینکه نادرشاه افشار پس از حمله به هند و تصرف شهر دهلی علاوه بر غنایم بسیاری که بدست آورد گروهی نیز در حدود 40 هزار اسیر با خود به همراه آورد که در میان آنان عده ای از هنرمندان، حجاران، نجاران و صاحبان حرف و مشاغل وجود داشتند. بر همین اساس، این پژوهش درصدد است به این سئوال پاسخ گوید که نقش اسرای هندی در رونق فرهنگی دوره نادری چگونه بوده است؟ در مبحث تاثیر هندیان بر فرهنگ و تمدن ایرانی به این نتیجه می رسیم که در دوره نادری اسرای هندی نقش ویژه ای ایفا کرده و باعث تغییرات مهمی در عرصه معماری و به ثمر رسیدن پروژه های بزرگ و صنایع دستی مانند جواهر سازی و برخی شاخه های هنری مانند رقص و آواز و خنیاگری و همچنین برخی رشته های علمی مانند رونق علم پزشکی شده اند. این پژوهش، کاری تحلیلی- توصیفی بر اساس شیوه پژوهش تاریخی مبتنی بر اسناد، منابع کتابخانه ای و مشاهدات عینی و میدانی خصوصا در رابطه با تحولاتی که در دوره نادری در کلات نادری واقع در ناحیه شمال خراسان صورت پذیرفته می باشد.
    کلیدواژگان: نادرشاه افشار، اسرای هندی، تحولات فرهنگی و هنری، معماری و صنایع دستی
  • فاطمه عرفانی واحد، عبدالله واثق عباسی، محمدامیر مشهدی صفحات 77-96

    طریقت «مرشدیه» یا «کازرونیه» که به نام «اسحاقیه» نیز از آن نام می برند؛ در بین گرایش های عرفانی ایران آن گونه که باید شناخته شده نیست. شمار کتاب هایی که تاکنون به این موضوع پرداخته اند بسیار اندک و انگشت شمار می باشند و تنها به شرح زندگی بنیانگذار این طریقت که در زمان حیاتش زردشتیان بسیاری را به دین اسلام درآورده است؛ بسنده کرده اند و بازتاب آن را در شبه قاره و یا سایر سرزمین ها بررسی نکرده اند. در این نوشتار تلاش شده است تا این طریقت عرفانی و بنیانگذار آن به اختصار معرفی گردند.
    همچنین این پژوهش بر اساس منابع موجود به بررسی چگونگی و زمان ورود این طریقت و شکل گیری خانقاه های کازرونیه و بازتاب آن در شبه قاره می پردازد. صوفیان این طریقت در هند دارای نفوذ بسیاری شدند و توانستند پیشه هایی مهم چون قضاوت را در دست بگیرند. باور مردم هند به «شیخ ابواسحاق» سبب ساخت خانقاه ها و پرداخت نذرهای آنان به این خانقاه ها گردید که گسترش مرشدیه را در هند در پی داشت.

    کلیدواژگان: تصوف، ابواسحاق کازرونی، مرشدیه، کازرونیه، شبه قاره ی هند
  • احمد رضا کیخای فرزانه، سودابه سلیمی خراشاد صفحات 97-116

    خواجه معین الدین چشنی سر سلسله ی طریقت چشتیه در شبه قاره ی هند است که زیباترین و مهم ترین مضامین عرفانی در اشعار منسوب به وی انعکاس یافته است. مقاله ی حاضر به بررسی دیدگاه عرفانی خواجه معین الدین چشتی پرداخته است، با این فرض که نظرات عرفانی خواجه معین الدین چشتی بر مدار عشق الهی و اصل وحدت وجود است. بدین منظور نگارندگان پس از بررسی پیشینه ی پیدایش فرقه ی چشتیه در هند به واکاوی دیدگاه های عرفانی خواجه معین الدین چشتی درباره خدا، انسان و جهان بر اساس اشعار منسوب به وی پرداخته اند. به منظور آشنایی هر چه بیشتر خوانندگان با طریقه ی چشتیه و سر سلسله ی آن؛ خواجه معین الدین چشتی و نیز میزان اشتراک فرهنگ و تمدن مردم مسلمان ایران و مردم مسلمان هند و اهمیت این سلسله و طرفداران آن که در مناطق مختلف هندوستان و پاکستان پراکنده اند،نگارش این تحقیق ضروری است. روش تحقیق نیز کتابخانه ای و تحلیلی است. نتایج حاصل از تحقیق فرضیه ی مقاله را به اثبات رسانده است.

    کلیدواژگان: خواجه معین الدین چشتی، چشتیه، تصوف، شبه قاره، عرفان
  • سیاوش یاری. مریم کناری وند صفحات 117-135
    مناطق مختلف هند از جمله دهلی و دکن، محل ظهور دیوانسالاران ایرانی بزرگی بود که صدها سال به حکومت های مسلمان در تمشیت امور سیاسی و نظامی یاری رساندند. مهاجرت این دیوانسالاران به هند بنابر علل گوناگون و تحت شرایط خاصی صورت پذیرفت. انتخاب این برهه زمانی و اهمیت آن، به سبب حضور دیوانسالاران بزرگ ایرانی و تاثیرات بالای آنان در حکومت سنی مذهب بهمنی بوده است و با توجه به شبهه برخی از محققان و به خصوص مستشرقان مبنی بر نشر و گسترش اسلام و از جمله تشیع از طریق شمشیر و نیروی نظامی از ضرورت زیادی برخوردار است. مسئله اساسی این پژوهش تبیین اقدامات این دیوانسالاران جهت ترویج تشیع در دکن می باشد. نتیجه این پژوهش که با روش توصیفی-تحلیلی و تبیین تاریخی سامان یافته، حاکی از آن است که دیوانسالاران ایرانی با تقیه و بدون تحریک اهل سنت و حکومت وقت و با حفظ روابط دوستانه با آنان، با دعوت از شیعیان به دکن، تربیت شاگردان، ساخت مسجد و مدرسه و واگذاری مناصب به ایرانیان، به گسترش فرهنگ ایرانی و مذهب تشیع پرداختند و با تحت نفوذ قرار دادن پادشاهان بهمنی، باعث ترویج تشیع و گسترش آن به دست آنان گردیدند.
    کلیدواژگان: میرفضل الله اینجوی، محمود گاوان، بهمنی ها، تشیع، هند، دکن
|
  • Pages 7-24

    In the Stylistic studies of the literary texts, the concentration on the structure of the poetry and linguistics, leads the reader to an optimum understanding and interpretation of the contents and speech acts. One of the modern issues of linguistics in the field of Persian literary text criticism is the re-exploration of deviation from linguistic norms both in the fields of neologism and “Functional Conversion” which have been seen in the speech of innovative scholars, frequently. Bidel is among the poets who have introduced new words to enrich the language by emphasizing the ambiguity in poetry and accepting the modernized Indian Style. In this study, first, the range of every cases of lexical deviation have been presented and second, presenting some examples of Bidel's poems, the range of the mentioned techniques he has used has been demonstrated using the descriptive-analytic method and library resources.

    Keywords: Bidel Dehlavi, Lexical Deviation, neologism, Functional conversion
  • Pages 25-42
    All religions around the world, have paid a significant attention to death, as one of the greatest mysteries of human existence. Most of the schools adopt an ambivalent attitude towards it; they either believe in the afterlife world or consider it as the end of the life. However, being based on the reincarnation, Hindu thought follows the idea that, due to the successive deaths which are linked to the ongoing chain of lives, human being is always in pain unless she/he reaches Nirvana. The existence of several death mythological figures (deities) in India, reflects some parts of Hindu thought about the death.[Regarding the importance of the subject, a descriptive-analytic method and library resources have been used in this study to consider death in Hindu mythology.
    Keywords: death, myth, Hindu Philosophy
  • Pages 43-58

    Shahname-ye Naderi is a historical epic poem which is dedicated to the history of King Nader (Nader Shah), his army and the Iranian people in Afsharid era. One of the most important and interesting sections of this poem is related to Nader’s attack to subcontinent. This event has been explained with some differences in details of times, places and characters.By applying an analytical - comparative approach, the present study aims to find an answer to some questions such as: regarding the fact that Shahname-ye Naderi as an epic poem, is a work which has been composed based on historical events of the time of Nader shah, what elements in this text have separated it from a mere historical work? The results demonstrate that the existence of some poetic statements and similes, relying on detailed descriptions of scenes, as well as some advices and allegories have separated this epic poem from mere historical texts.

    Keywords: Shahname, ye Naderi, History, literary narrative, comparison, Indian Subcontinent
  • Pages 59-76
    Iranian and Indian governments have paid a great attention to the cultural exchanges since the ancient times. Most of the studies so far, have focused more on the influence of Iranians on Indians’ culture, civilization and architecture and have emphasized less on the impact of India on the Iranian culture and civilization. Nader shah Afshar gained a huge amount of trophies after his invasion to India and capturing Delhi, in addition, he brought about 40 thousands of captives and among them there were a lot of professionals and experienced artists, sculptors and carpenters. Thus, in this paper it has been attempted to consider the role of Indian captives in cultural improvements on Nader shah’s era. In conclusion about the role and impact of Indians on the Iranian culture and civilization in the time of Nader shah, it can be said that, these captives played a significant role in improving the architecture, fulfilling some huge projects and promoting handicrafts, such as jewellery and some art subsets like singing, dancing and also some scientific domains such as medical sciences. The research method is analytic-descriptive and it has been conducted based on the historical research methods, according to the objective observations and fieldwork, particularly about the development of Naderi Kalat, which is located in the north of Khorasan
    Keywords: Nader shah Afshar, Indian captives, cultural, artistic developments, architecture, handicrafts
  • Pages 77-96

    Indo-Iranian nations have had joint intellectual, cultural, lingual, commercial and political links since a long time ago. Iranians have contributed to Indian culture, art and philosophy as much as they have borrowed from them. These links were increased after the advent of Islam and upon the conquest of India by Sultan Mahmoud Ghaznavi in 941 A.D. Also, Iranians’ immigration to India was enhanced due to Mongols’ Invasion to Iran as well as other reasons such as Indian kings’ support for immigrants, especially, Sufis and scientist. Mansour Hallaj and Sheikh Safi-Al-Deen Kazerooni, Abu Eshaq Kazerooni’s nephew, were amongst the first Iranian Sufis who travelled to India. Murshedia, also called “Kazeroonia”, is one of the most important sects in Islamic theosophy. The present paper first introduces the founder of this sect and then discusses how Morshedia entered Indian subcontinent and briefly explains its infiltration into this important region through different people. The paper, which is the result of an exploratory study of the written works, discusses the realm and influence of the above mentioned sect on Indian Subcontinent.

    Keywords: Abu Eshaq Kazerooni, Murshedia, Kazeroonia, Indian Subcontinent
  • Pages 97-116

    Khwaja Moinuddin Chishti is the head of the Chishti Sufi cult inthe Indian subcontinent who reflects the most beautiful andimportant mysticalthemesin his poems.The present article reviews his gnostic vision taking the assumption that his mystical comments are based on the divine love and pantheism. Accordingly,it has been attempted to explore the gnostic views of Khwaja Moinuddin Chishti about The God, Man and the world based on the poems attributed to him after reviewing thehistoryof Chishti cult in India. Regarding the purpose of familiarizing the readers with the way of Chishti cult and its founder, Khawja Moinuddin Chishti, the sharing level of culture and civilization of the Muslim people of Iran and India and also the importance of this cult and its advocates who are scattered over the different parts of India and Pakistan, conducting the present research has been considered essential. Research Methodology is analytic and Library resources have been used. The results are compatible with the hypothesis of the research.

    Keywords: Khwaja Moinuddin Chishti, Chishti cult, Sufism, subcontinent, Mysticism
  • Pages 117-135
    Different regions of India such as Delhi and Deccan were the advent place of prominent bureaucrats who helped the Muslim governments with managing the political and military affairs for hundreds of years. These bureaucrats migrated to India due to a variety of reasons and under the special conditions. The reason for choosing the mentioned period of time and its importance is the presence of the Iranian bureaucrats and their high influence on Sunni government of Bahmanids. The necessity of this research is being considered regarding the dubiety of the orientalists based on the expansion of Islam and Shiism by the sword and military forces. The basic subject in this research is to clarify the actions of Iranian bureaucrats to spread Shia sect in Deccan (Sunnite community of Bahmani sect).The research method has been descriptive-analytic and the results demonstrated that the Iranian bureaucrats developed the Iranian culture and Shia sect without stimulating Sunnite people and the government, keeping peaceful relations with them, inviting Shiites to Deccan, training students, building mosques and schools and assigning posts to the Iranians, and by influencing the Bahmani kings, the Iranian bureaucrats made them spread Shiism.
    Keywords: Mir Fazl, Allah Injoy, Mahmud Gavan, Bahmanids, Shiism, India, Deccan