فهرست مطالب

مطالعات شبه قاره - سال هشتم شماره 28 (پاییز 1395)

نشریه مطالعات شبه قاره
سال هشتم شماره 28 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد مهدی توسلی* صفحات 7-24
    آیین های گذر یا «گذار» اصطلاحی برای گذشتن و درآمدن از یک مرحله به مرحله ای دیگر از حیات زیستی و فرهنگی است که با آیین ها و مراسمی مخصوص به خود همراه می شود و تشخصی متفاوت حاصل می کند. مهم ترین رویدادهای زندگی انسان شامل سه مرحله اصلی است: تولد، ازدواج، مرگ. در این تحقیق به دو مرحله آغازین و فرجامین، یعنی تولد و مرگ، در ایران و هند پرداخته شده و به صورت تطبیقی بررسی شده اند.
    به نظر می رسد شباهت های ناگزیر در انجام آیین های مربوط به این به دو مرحله از زندگی انسان در ایران و هند و آگاهی از چند و چون آنها از ضرورت های مطالعات هندشناسی در محافل علمی است. دلیل این نیاز مطالعه و بازیابی اشتراکات فرهنگ معنوی میان ایران و هند، به منظور تفاهم و درک بیشتر است. این مقاله تلاش دارد تا دو مقوله اساسی آیین های مربوط به تولد و مرگ را در این دو کشور بررسی و مطالعه کند. از این رو سنوال اصلی این پژوهش عبارت است از بررسی و شناخت چگونگی دو مقوله اساسی آیین های تولد و مرگ در اندیشه مردمان ایران و هند. رسیدن به ریشه های مشترک فرهنگی و هم سویی در انجام بسیاری از این آیین ها، نتیجه نهایی این پژوهش خواهد بود. برای دسترسی به نتیجه، تلاش شده است از منابع مکتوب و روش کتابخانه ای و تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده و نیز از روش مشاهده و تجربه فعالیت میدانی در این راستا استفاده شود.
    کلیدواژگان: ایران، هند، آیین های گذر، تولد، مرگ
  • احمد جانسیز *، محمد تقی زاده انصاری، سجاد بهرامی مقدم صفحات 25-50
    هند از 1947 تا اواخر دهه 1980، سیاست جهان سوم گرایی را در پیش گرفته بود که با مشخصه های کلیدی تلاش برای همبستگی جهان سوم، خودبسندگی اقتصادی و عدم تعهد تعریف می شد. از اواخر دهه 1980، سیاست خارجی جهان سوم گرایانه هند به سیاست عمل گرایی اقتصادی دگرگون شده است. این مقاله سعی دارد به جستجوی عوامل و چگونگی تغییر سیاست خارجی هند نسبت به حوزه دولت های عضو شورای همکاری خلیج فارس بپردازد. یافته ها نشان می دهد که سیاست خارجی هند در نسبت به دولت های حوزه شورای همکاری خلیج فارس از اوایل دهه 1990، بر اساس الزامات توسعه اقتصادی هند بازتعریف شده است و در این زمینه تقاضای فزاینده هند برای واردات نفت و گاز، جذب سرمایه گذاری های خارجی، گسترش بازارهای صادراتی در کنار رقابت ژئوپولیتیکی با پاکستان و چین مولفه های سازنده سیاست خارجی هند هستند. در تمایز با گذشته مولفه های اقتصادی به مراتب بیش از مساله ژئوپولیتیکی رقابت با پاکستان در تعریف رهیافت سیاست خارجی هند نسبت به دولت های حوزه شورای همکاری خلیج فارس تاثیرگذار بوده است، دگرگونی چین از دولتی با گرایشات انقلابی به دولتی توسعه گرا نیز بر تمرکز هند بر عمل گرایی اقتصادی در این حوزه نیز موثر بوده است. در این مقاله روش مورد استفاده روش تبیینی است و چشم انداز نظری در تجزیه و تحلیل داده ها نیز نظریه موازنه منافع است.
    کلیدواژگان: هند، دولت های عضو شورای همکاری خلیج فارس، سیاست خارجی
  • محمدمصطفی رسالت پناهی *، مژگان محمدی، حسین قربانپور آرانی صفحات 51-68
    آنچه پیشنیان به صورت دست نویس برای ما به یادگار گذاشته اند، هر کدام گنجینه ای است که باید در نگهداری و شناسایی آن کوشید. با وجود آن که در سال های اخیر کوشش و کاوش های فراوانی درباره شناسایی دست نویس های کم شناخته نفیس و ارزنده انجام گرفته، ولی هنوز کار ناکرده بسیار است و آثار دست نویس شده بسیاری در کتابخانه های عمومی و خصوصی در گوشه و کنار جهان نهفته که برای تصحیح و شناسایی آن اقدامی صورت نگرفته است. یکی از این آثار ارزشمند، دیوان شاعری ناآشنا و در عین حال توانا به نام میرزا عظیمای اصفهانی متخلص به «اکسیر» است. محمد عظیم اکسیر اصفهانی معروف به میرزا عظیما (متوفی1169ق) شاعر پارسی گوی شبه قاره است که به دلیل دوری از وطن در خمول و گمنامی باقی مانده است. وی در سال 1135ق به هند رفت و در بنگاله ساکن شد و همان جا درگذشت. از دیوان وی که بیش از 9000 بیت بوده، تنها سه دست نویس باقی مانده است: یکی در کتابخانه مجلس شورای اسلامی و دیگری در کتابخانه ملی ایران و دیگری در کتابخانه موزه بریتانیا محفوظ است. این مقاله بر آن است تا برای نخستین بار به معرفی شاعر، زندگی، دست نویس ها و مضامین اشعار وی بپردازد
    کلیدواژگان: اکسیر اصفهانی، دیوان، دست نویس، شبه قاره، سبک هندی (طرز تازه)
  • داود سعیدی*، امیر حمزه سالارزایی، محمدرضا کیخا صفحات 69-90
    جرم به عنوان پدیده ای پیچیده و نامطلوب، ناشی از عوامل گوناگونی، اعم از فردی و خانوادگی، فرهنگی و سیاسی، اجتماعی و اقتصادی و... می باشد. با توجه به اهمیت موضوع جرم در کشورهای مختلف، در سال های اخیر مطالعات گسترده ای برای شناسایی و تبیین علل وقوع آن انجام شده است. شناسایی و تبیین این عوامل، همچنین عملکرد وابسته و مهم برخی از آن ها، ما را به هدف پیشگیری نائل می سازد؛ بدین وسیله هزینه های وقوع جرایم، تقلیل خواهند یافت. با صرف این هزینه ها در اولویت های دیگر، می توان گامی در جهت ثبات اقتصادی و اقتصاد مقاومتی، برداشت. عامل های اقتصادی مثل فقر، نابرابری و بیکاری، از جمله فاکتورهای مهم و اساسی شناخته شده در وقوع این پدیده اند. در پژوهش های تجربی انجام شده ، معمولا آثار این علل و عوامل به تفکیک و مجزا از هم، نسبت به جرایم مختلف، در یک ناحیه یا منطقه یعنی شهر، شهرستان، استان یا کشور سنجیده می شود.در این نوشتار، نویسندگان با بیان توصیفی-تحلیلی وبا اشاره به نتایج پژوهش های تجربی انجام شده در ایران و هند ، مفاهیم اولویت شناسی و پیوستگی را در تحلیل این عوامل، که بدان پرداخته نشده یا کمتر پرداخته شده، گنجانده اند. نتایج حاکی از اولویت وپیوستگی بازار کارنسبت به دو عامل نابرابری و فقر، در هر دو جامعه نمونه ما می باشد.
    کلیدواژگان: جرم، نظام کاست، فقر، نابرابری اقتصادی و درآمدی، بازار کار
  • غلام رضا مست علی پارسا *، حمیدرضا حافظیان صفحات 91-106
    امیرخسرو دهلوی، طوطی زبان آور هند، از شاعران بنام پارسی گوی (651 هند- 725دهلی) است، شکی نیست که بزرگ ترین شاعر شبه قاره هند امیرخسرو است که برخی وی را سعدی هندوستان نامیده اند. او در نظم و نثر پارسی توانایی کامل داشت و از استادان این فن به شمار می رود. دیوان غزلیات امیرخسرو بارها در شبه قاره و ایران به چاپ رسیده است. چاپ های تهران م. درویش و سعید نفیسی مورد عنایت اقبال صلاح الدین در تصحیح بعدی از دیوان غزلیات امیرخسرو در لاهور قرار گرفت که به سبب نایافت بودن آن در ایران، محمد روشن همان کار اقبال صلاح الدین را با ویراست جزئی به چاپ رسانید. این تصحیح که امروزه به عنوان منبع پژوهش پژوهشگران مورد استفاده است، خطاهایی درکتابت و اشکالات اساسی کوچک و بزرگی دارد که پس از بررسی ژرف در دیوان و تطبیق با نسخه های بسیار معتبر، بازنگری و تصحیح دوباره آن ضروری به نظر می رسد. در این پژوهش نمونه هایی از این گونه اشکالات همراه با ابیات و اشعار نویافته نمایانده شده است.
    کلیدواژگان: نسخه خطی، اشعار نو یافته، امیرخسرو دهلوی، تصحیح
  • آروین مقصودلو*، سید رسول موسوی حاجی، اشکان شهبازی صفحات 107-128
    غزنویان در اواسط قرن چهارم هجری به قدرت رسیدند و بر نواحی گسترده ای از هند، ایران، افغانستان و آسیای مرکزی تسلط یافتند. پادشاهان غزنوی توانستند با حملات مکرر به هندوستان ثروتی عظیم را به چنگ آورند و با این پشتوانه، برای نمایش اقتدار خود بناهای با شکوهی را احداث نمایند. بسیاری از متون تاریخی از شکوه و عظمت این بناها که عمدتا در افغانستان امروزی قرار دارند، یاد کرده اند. یکی از عوامل شهرت کاخ های غزنوی تزیینات غنی، متنوع و گاه بی سابقه آنها می باشد. بررسی و تحلیل این تزیینات در مطالعه تاریخ تزیینات وابسته به هنر معماری در ایران و آسیای میانه از اهمیت زیادی برخوردار است. تاثیرگذاری فرهنگ های مختلف به خصوص ترکی، ایرانی و هندی در بستری اسلامی، نقش مایه هایی به غایت متنوع و تامل برانگیز را پدید آورده است، همچنین فنون و نوآوری هایی که در اجرای این تزیینات به کار رفته است تا آن زمان در قلمرو هنر اسلامی بی سابقه بوده است. در این مقاله تلاش بر آن است که با بررسی و تحلیل نقوش به کار رفته در تزیینات کاخ های غزنوی و مقایسه تطبیقی آنها با موتیف های فرهنگ های همجوار، شناخت بهتری از سبک و خاستگاه نقوش و تزیینات دوره غزنوی و همچنین تاثیرات این سبک بر سنت های هنری پس از خود، به دست آید. مهم تر از همه، در این تحقیق با ارایه مستندات پیشنهاد می شود که سبک هنری غزنوی که در معماری غیر مذهبی استفاده شده، سبکی است که ریشه در سنت ها هنری پیش از اسلام ایرانی، ترکی و هندی دارد.
    کلیدواژگان: هنر غزنویان، کاخ لشکری بازار، کاخ مسعود سوم
  • سمیه نوری نژاد، فاطمه کاتب ولیانکوه، علی خوشنود* صفحات 129-146
    در اندیشه حکمای مسلمان و غیرمسلمان رابطه نزدیکی بین انسان و کائنات وجود دارد، که آن ها طبیعت را با تمام شکوه و زیبایی اش دارای روحی رمزآلود و مقدس می دانند و بین باطن طبیعت و فطرت انسان ارتباطی وجود دارد که تنها به وسیله محاسبات عددی و اشکال هندسی می توان به آن پی برد.در این پژوهش سعی شده به مفاهیم کاربردی این نمادها در معماری مقدس که نقطه ای برای اتصال روح انسان با کائنات در نظر گرفته شده است، دست یابیم و نتایج حاصل از این پژوهش که بر اساس هدف ازنوع تحقیقات بنیادی و براساس ماهیت از نوع تحقیقات تاریخی به شمار می رود، بازگو کننده نگرشی کلی با اهدافی شاخص در کالبد بناهای مقدس در شرق می باشد. نمادهای مربع و دایره به کار رفته در معماری مقدس نشان تعامل بشر در هر مرحله از تاریخ و نقاط مشترک آن با سایر آیین ها می باشد که در این میان نمادهای مربع و دایره باز گو کننده این اشتراک هستند.
    کلیدواژگان: معماری مقدس، نماد مربع و دایره، هندوها، بودائیان، مسلمانان
|
  • Mohammad Mehdi Tavassoli * Pages 7-24
    Transition rites are terms for passing and coming from one stage to another stage of human biological and cultural life which the rituals are associated with their own events and gain the dignity for sure that is different. The most important events in human life comprises three main stages: birth, marriage, death. Due to aviod prolonging the discussion, rites related to the opening and final stage, birth and death, in Iran and India, comparatively investigated. Because of the need to better understanding the spiritual cultural cooperation between Iran and India, in order to further understanding, this article attempts to study two basic categories of rites related to birth and death in Iran and India as well. Achieve the common cultural roots and alignment in doing of many of those rites will be the final outcome of this research. The results has been trying to access a library of written sources and methods of analysis used data collected.
    Keywords: Iran, India, Rites of transition, Birth, Death
  • Ahmad Jansiz *, Mohammad Taghizadeh Ansari, Sajjadbahramimoghadam Pages 25-50
    Over the past two decades, India's foreign policy has changed, since independence in 1947 until 1991, the bipolar international system, consensus of Nehroism, geopolitics subcontinent and the legacy of colonialism, as a set of factors that shape the foreign policy of India , In general, India's foreign policy after the Cold War has changed, the problem that this article is in search of its what causes changed India's foreign policy towards the Persian Gulf Cooperation Council states and that India's foreign policy. since the end of the Cold War India's policy towards developments in the Persian Gulf region has been governed more by economic and energy considerations and by the geopolitical rivalry with Pakistan factor. But compared with the past, this period has also witnessed the marginalization of the Pakistani factor in India's policy towards the region and a greater emphasis on economic partnership. This article does not produce a comprehensive account of the transformation of Indian foreign policy, but also in search of search of the key factors that explain the transformation of the India’s foreign policy towards the Persian Gulf Cooperation Council states . The explanationery method and theory of balance of interests have been used to investigate the hypothesis of this article.
    Keywords: India, the Persian Gulf states, foreign policy, the Look West Policy
  • Mohammadmostafa Resalatpanahi *, Mzhganmohammadi, Hossainghorbanpoor Pages 51-68
    What our predecessors have left as a token of legacy are treasures that must be recognized and preserved. Despite the recent efforts and investigations to identify valuable and exquisite, yet handwritings and manuscripts are unpublished and need still much to do. Manuscript versions of many works are in the public and private libraries around the world, however no action is taken to identify and correct them. One of these pricy works is a collection of poetry work (Divan) written down by a capable poet Mirza Azima Isfahani, whose pen name is Eksir. He is known as Mirza Azima (the yersr of death, 1169 AH) is a Persian poet of the Subcontinent who has remained unsung and unacknowledged due to being away from his home. He went to India in 1135 AH, stayedin Bengal during his life and died there. Only three manuscripts are remained of his Divan which contains 9000 verses; One is in the Library of Iran Parliament and the other one is in the National Library of Iran and the last one is reserved in the British Museum Library. This paper is to introduce this poet, his life and the manuscript.
    Keywords: Eksir, e Isfahani, Divan, Manuscripts, Subcontinent of India, Indian style (new style)
  • Davood Saeedi *, Amirhamzeh Salarzaei, Mohammadreza Keykha Pages 69-90
    Crime as a complex and unfavorable phenomena, is caused from different factors, including individual, family, cultural, political or economic and etc. Given the importance of crime in different countries, in recent years, extensive studies have been conducted to identify and explain the reasons for its occurrence. Identify and explain these factors, as well as important and related performance some of them, will achieve us to the goal of prevention; Thereby, the cost of crime will be reduced. With spend them on other priorities, it can be a step towards economic stability and economy of resistance. Economic factors such as poverty, inequality and unemployment, including major factors in the occurrence of this phenomenon are known. In experimental studies, the causes of segregation and separate are usually measured in relation to various offenses in an area, town, city, province or a country. In this paper, the authors stated with to the cross sectional results of empirical research conducted in Iran and India have included the concept of priority and relevance to the analysis of these factors which may have been more or less attention to them. The results indicate that the priority and continuity for the labor market relative to both inequality and poverty is there in two societies in our studies.
    Keywords: Iran, India, crime, caste system, poverty, inequality, labor market
  • Gholamreza Mastali Parsa *, Hamid Reza Hafezian Pages 91-106
    Amir Khosrow Dehlavi, articulate parrot of India, is famous Persian-speaking poets (651 India -725 Delhi). There is no doubt that Amir Khosrow is the greatest poet of Indian subcontinent that some have called him Saadi of India. He had full ability in Persian prose and poetry and was one of the masters of this technique. His poetry book has been published many times in Iran and India. Theose prints in Tehran were considered by Iqbal Salah Al-din, such as M. Dervish and Saied Nafisi printers. Therefore, he used those text as a base for next correcting of Amir Khosrow`s work in Lahore. Iqbal's correction was printed again by Mohammad Roshan with a little correction in Iran beacuse the same was issued few and soon was rare. This correction which is today used as a main source by researchers has some mistakes in writing and still needs to be recorrect, of course after deep checking and compairing with one and more authorized prints. In this article, we have found many mistakes and points and showed the reason of importance of recorrcting this manuscript.
    Keywords: Amir Khosrow, Manuscript, Poetry book, India
  • Arvin Maqsoudlou *, Seyyed Rasool Mousavi Haji, Ashkan Shahbazi Pages 107-128
    Ghaznavid dynasty came to the throne in 10th century A.D and soon gained control over a vast territory including India, Iran, Afghanistan and Central Asia. Ghaznavid sultans acquired enormous wealth by means of frequent raids into India. With the financial benefit gained, they started to build glorious buildings and palaces in order to display their might. A reason for the reputation of Ghaznavid palaces lies beneath their splendid and uncommon decorative motifs. The influences from nearby cultures such as Turkish, Persian and Indian, all unified in an Islamic context, made these motifs very rich in concept. Also the techniques used for making the decorations are rare and sometimes innovative in the arts of the early Islamic Iran. Thus, the study of the decorative arts employed in Ghaznavid palaces could be crucial for obtaining a better understanding of the art in the first centuries of Islamic period in the Persian World.In this article by analyzing the motifs employed in two Ghaznavid palaces, and by comparing them to the motifs of the nearby cultures, we seek to draw a better picture of the style and origins of Ghaznavid motifs and decorative arts. We suggest that the Ghaznavid artistic style has its roots in the art of pre-Islamic Iran and India as well as its own Turkish origins.
    Keywords: Ghaznavid art, Lashkari Bazaar Palace, Masut III Palace, Decorative Motifs, Artistic Interaction
  • Somaye Noorinezhad, Fatemeh Kateb Valyankooh, Ali Khoshnood * Pages 129-146
    Among Muslim's and non Muslim's governor's way of thinking, there is a close relationship between human and cosmos. They see nature with all its beauty and grandeur affected with mysterious and sacred spirit. They also maintained that there exists a connection between the essence of human and heart of nature that can be only realized and discovered through numerical computation and geometrical patterns. This study attempts to discover how the conceptual meanings of symbolic patterns used in the sacred architecture can link human spirit to the cosmos. Historical approach, field and library research methods are employed to examine the distinctive sacred buildings of the orient. This research has used various resources to find out the harmonies between forms, colors, commonalities and conceptual meanings existed among the holy buildings of different religions. The aim of this research is to examine the impact of circular and square symbolical patterns on sacred architecture of Muslims, Hindus and Buddhists.
    Keywords: Sacred architecture, Muslims, Hindus, Buddhists, square, circle