فهرست مطالب

مطالعات شبه قاره - سال دوم شماره 3 (تابستان 1389)

نشریه مطالعات شبه قاره
سال دوم شماره 3 (تابستان 1389)

  • 182 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/07/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی آدمی صفحات 7-28
    در نگاه های استراتژیک ایران شرق بعنوان یک فاکتور تعیین کننده در نظر گرفته می شود. بویژه که جمهوری اسلامی ایران سالهای اخیر تلاش نموده از بستر همکاری با کشورهای همسایه در جهت تامین منابع ملی و گسترش صلح و امنیت در سطح منطقه سود برد. یکی از کانال های مورد توجه، کشورهای شرق آسیا و شبه قاره می باشد که با ایران دارای اشتراکات فرهنگی بسیاری بوده، از این روی در استراتژی نگاه به شرق می توان در مسیر همگرایی با این حوزه به موفقیت های زیادی نائل آمد بنابر اهمیت این موضوع، ایران تلاش کرده است تا از طرق مختلف روابط دوستانه اش را با این کشورها توسعه دهد. یکی از حوزه هایی که منافع مشترک دو طرف را بیشتر جلوه گر می سازد بحث همکاری در زمینه انرژی است. کشورهایی مانند هندوستان در جهت پیشبرد توسعه صنعتی خود بشدت نیازمند واردات انرژی می باشند. خط لوله صلح که از پاکستان به هندوستان و کشورهای دیگر شرق آسیا امتداد خواهد یافت، می تواند امنیت این کشورها را بیش از پیش به یکدیگر وابسته نماید و در حل و فصل منازعاتی مانند کشمکش های تاریخی پاکستان و هندوستان تاثیرگذار باشد و نقش مثبتی ایفا کند.
    پژوهش حاضر با روش توصیفی - تحلیلی مبتنی بر گردآوری و تجزیه و تحلیل داده ها از منابع کتابخانه ای به رشته تحریر درآمده است.
    کلیدواژگان: امنیت انرژی، وابستگی متقابل، خط لوله صلح، آسیا، شبه قاره
  • فاطمه الهامی صفحات 29-50
    آخرین دوره ی رشد و شکوفایی زبان فارسی در سند به امرای تالپور ختم می شود که در قرن سیزدهم هجری قمری در حیدر آباد سند فرمانروایی داشتند و علاوه بر اینکه زبان فارسی زبان رسمی و درباری آنان بود، تالیفات عدیده ای به این زبان از خود بر جای گذاشتند؛ تالیفاتی که در شمار آخرین آثار بازمانده ی فارسی در پاکستان محسوب می شود.
    یکی از این آثار مناقب علوی است که در مناقب و فضایل امیر مؤمنان حضرت علی (ع) در حیدرآباد سند نگاشته شده است. این کتاب از چند جهت حائز اهمیت است: اول اینکه به زبان فارسی است و از نظر ادبی درخور توجه است، ارزش معنوی و دینی دارد و از همه مهم تر شنیدن مناقب آن حضرت از زبان حاکم پاکستانی به زبان فارسی، تازگی دارد و قابل ملاحظه است. این نسخه به قلم توانای میر حسین علی خان تالپور نوشته شده است و در زمره ی جامع ترین و کامل ترین آثاری است که بطور یکدست و یکنواخت به فضیلت مقام و شان مولای متقیان پرداخته است.
    به لحاظ زبانی، نویسنده با تلفیق خصوصیات زبانی سبک خراسانی، فنی، واژگان رایج در بین فارسی زبانان در سند، استفاده از واژگان هندی و سندی به ایجاد سبک خاصی دست یافته است که در قرن سیزدهم قمری آن هم در شبه قاره، قابل توجه است.
    از جهت ادبی نثر، این کتاب به خصوص در دیباچه و توصیفات مربوط به حضرت علی(ع) مزین به انواع آرایه های ادبی از تشبیه، استعاره، کنایه، تلمیح، سجع، ترصیع و... است. هر چند کاربرد آرایه ها، کلیشه ای و تکراری است؛ اما در مجموع به ایجاد نثری تقریبا هنری و زیبا منجر شده است.
    مناقب علوی به صورت نسخه ی خطی منحصر به فرد در گنجینه ی شخصی تالپوران نگهداری می شود و هنوز به زیور طبع آراسته نگردیده است. این اثر مجموعا دارای 1760 صفحه می باشد که به نثر فارسی و خط نستعلیق تحریری نوشته شده است. معرفی و بررسی این اثر به لحاظ زبانی و ادبی، موضوع این مقاله است.
    کلیدواژگان: علی (ع)، میر حسین علی تالپور، مناقب علوی، نسخه ی خطی
  • مهین پناهی صفحات 51-72
    در این پژوهش چگونگی «عرفان در مطلع الانوار امیر خسرو دهلوی» بررسی شد و به این سؤالات پاسخ داده شد:حضور الفاظ و اصطلاحات صوفیانه در مطلع الانوار چگونه است؟
    مقامات و احوال در آن چگونه مطرح شده و به چه معنی به کار رفته است؟
    در این پژوهش ابتدا عناصر عرفانی مطلع الانوار جستجو وپس از طبقه بندی آن ها به مقامات و احوال و تفکیک کاربرد حقیقی و مجازی آن ها؛ با سایر اصطلاحات کتاب های عرفانی، مقایسه ی اجمالی انجام شد. پس از انجام پژوهش این نتیجه به دست آمد که مطلع الانوار یک کتاب اخلاق عرفانی است و اصطلاحات عرفانی فراوانی در آن، به شکل حقیقی و مجازی به کار رفته است. اصطلاحات عرفانی که در معنی اصطلاحی خود به کار رفته است، عبارت است از:دسته ی اول: مقامات طلب، فقر، توکل و رضا، و احوالی مانند عشق، شوق و فنا.
    دسته ی دوم: اصطلاحات عرفانی که در معنی مجازی به کار رفته است.
    گذشته از این ها امیر خسرو به عناصر تربیتی صوفیه هم اشاره کرده است مانند اخلاص، همت، قناعت، پیروی از پیر و آدابی مانند خلوت.
    همچنین در این کتاب از معرفت خداوند و آموزه های اخلاقی- عارفانه ی فردی و اجتماعی نیز سخن رفته است و در این پژوهش به اشاره و ارائه ی مآخذ آن ها اکتفا می شود. لازم به ذکر است این پژوهش با حمایت معاونت پژوهشی دانشگاه الزهرا صورت گرفته است و بدین وسیله از آن حوزه محترم سپاسگزاری می شود.
    کلیدواژگان: عرفان امیر خسرو دهلوی، اصطلاحات عرفانی مطلع الانوار، آموزه های عرفانی در مطلع الانوار
  • فاطمه کوپا صفحات 73-100
    آثار و تعابیر عرفانی به دلیل امکان ایجاد تحول و دگرگونی در چگونگی ارتباط آدمی با دنیای پیرامون، اشیا و فرآیندهای بیرونی و بازآفرینی حقایق هستی، بستری مناسب جهت ایجاد معنا و تفاسیر معنوی به شمار می آید. به بیان دیگر این دسته از آثار مکتوب گذرگاهی است از دنیای واقعی به جهان آرمانی. تحول، صیرورت و پایگاهی برای گذشتن و فرارفتن به سوی مدینه ی غایات و وصول به مرحله ای از معنویت و عرفان که نه عقل را از آن خبر است و نه حس را بدان راه است. یکی از آثاری که در همین راستا به رشته ی تحریر درآمده، کتاب«دقایق المعانی»تالیف «سیدمحمد بن جعفر حسینی مکی» از مؤلفان قرن نهم است.
    موضوع نسخه، بحث و بررسی پیرامون «علم بدایت و نهایت، توحید و وحدت، مشیت و قدرت و صفات حق، نور اصل و اسرار آن، ماهیت و احکام ایمان، اسرار کلام الله ، وصول به حق، احکام ولایت، اسرار عشق و... با بهره گیری از بیانی ادیبانه و عرفانی» است.
    نثر کتاب در اکثر موارد پیرو سبک «مرسل عالی» است؛ اما در مواردی نیز به اغلاق و تعقید سوق می یابد.
    در این مقاله، بررسی ادبی و محتوایی نسخه، ابواب و فصول آن، ویژگی های زبانی و ارزش های ادبی و... مورد نظر بوده است.
    هدف از این تحقیق، احیای یکی از ذخایر مکتوب قرن نهم به عنوان بخشی از پیشینه ی فرهنگی، ادبی و عرفانی این سرزمین است؛ از این رو انجام پژوهشی درخور و مستقل در این زمینه، ضروری به نظر می رسید. با توجه به تک نسخه ای بودن متن، روش «تصحیح قیاسی» مدنظر قرار گرفت. علاوه براین محتوای عرفانی، ادبی و سبکی نسخه به روش «تحلیل محتوا» مورد بررسی واقع شد.
    کلیدواژگان: نسخه ی خطی، دقایق المعانی، بررسی محتوایی، ارزش های ادبی، ویژگی های سبکی
  • سید رسول موسوی حاجی صفحات 101-122
    از دوره ی ساسانی تاکنون 33 نقش برجسته در مناطق مختلف ایران: سلماس، شهر ری، تاق بستان، برم دلک، بیشاپور، تنگ قندیل، سرمشهد، فیروزآباد، گویوم، دارابگرد، نقش بهرام، نقش رجب و نقش رستم و نیز یک نقش برجسته در شمال افغانستان، در محلی موسوم به «رگ بی بی» واقع در ده کیلومتری جنوب شهر پل خمری (Khomri) شناسایی شده و از سوی کاشفان و محققان داخلی و خارجی به طرق گوناگون مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته اند.
    نقش برجسته ی مورد بحث در این نوشتار که در 23 کیلومتری غرب شهرستان کازرون و بر سینه ی صخره ی سمت راست تنگ چوگان بیشاپور حجاری شده است، یکی از پر بحث ترین و جنجالی ترین نقش برجسته های ساسانی است که متاسفانه علی رغم مطالعات و تحقیقاتی که تاکنون در مورد آن انجام گرفته، تعلق و هویت واقعی آن هنوز به طور دقیق روشن نشده و محتوای تاریخی آن نیز هم چنان در پرده ای از ابهام باقی مانده است.
    در این مقاله، ضمن آوردن نظرات محققان مختلف پیرامون شخصیت اصلی و محتوای تاریخی نقش برجسته ی مذکور و نقد و بررسی هر یک از آن نظرات، سعی می شود تا با استناد به شواهد باستان شناختی و قراین تاریخی ثابت شود که نقش برجسته مورد بحث متعلق و مربوط به دوران بهرام دوم (293 - 276 م.) پنجمین پادشاه ساسانی است و محتوای تاریخی آن نیز مبین پیروزی بهرام دوم بر هرمزد «شاه سکستان، هند تا کرانه های دریا» است که به سال 283 میلادی به وقوع پیوسته است.
    کلیدواژگان: ساسانی، سکانشاه، نقش برجسته تنگ چوگان، هند و کرانه های دریا
  • رضا مهرآفرین صفحات 123-144
    سرزمین سند از قرن ششم ق.م تا قرن دوم میلادی پذیرای اقوام ایرانی و یونانی بود که این سرزمین حاصلخیز را یکی پس از دیگری به تصرف خود در آوردند. هر یک از این اقوام، سعی نمودند تا پس از استقرار در منطقه ی، مظاهر تمدنی و دینی خود را به نوعی در آنجا گسترش دهند. از بارزترین عناصر فرهنگی اقوام بیگانه در منطقه ی سند می توان به شهر باستانی تاکسیلا اشاره نمود که توسط یونانی ها و بر اساس سبک شهرسازی آنان بنیاد گذاشته شد. پس از یونانی ها، اقوام سکایی(هند و سکایی و هند و پارتی)این شهر را به عنوان پایتخت برگزیدند. سکاها ضمن پیروی از عناصر معماری، هنر و شهرسازی یونانیان، برخی از عناصر ایرانی را نیز به آن افزودند. چنان که معبد جندیال، واقع در دروازه ی شمالی تاکسیلا دارای شکلی ترکیبی از عناصر معماری یونانی و ایرانی گردید.
    در این مقاله سعی شده است تا ضمن بررسی معماری این معبد، تاثیر و میزان نفود عناصر یونانی و ایرانی در آن مشخص گردد و آنگاه بر اساس مدارک و شواهد تاریخی و باستان شناسی، تعلق آن به کیش مذهبی مربوط به آن و نوع مراسمی که در آن جا برگزار می گردید، روشن شود.
    کلیدواژگان: تاکسیلا، معبد، سکاها، یونانیان باختر
  • حمید ناظمان، علیرضا اسلامی فر صفحات 145-169
    توسعه به مفهوم تحول کیفی و گذار از دوره ای به دوره ی دیگر، مستلزم ایجاد تغییر همه جانبه در ابعاد اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و...است. توسعه، فرایندی در هم تنیده ودارای ابعاد گوناگونی است. توسعه ی جهان آینده، مبتنی بر اقتصاد دانش محور به زودی فراگیر شده و شکل جدیدی از رفتارهای مدرن اقتصادی را در جامعه ی بشری به وجود خواهد آورد. این مقاله با بیان توصیفی وروش کتابخانه ای سعی دارد ضمن تبیین جایگاه و اهمیت دانش پایگی اقتصاد و نقش آن در حصول توسعه ی پایدار روند رو به بهبود و حرکت در مسیر توسعه ی هند را مورد بحث قرار دهد که می تواند به عنوان الگویی ارزشمند وقابل انجام برای رسیدن به توسعه در نظر گرفته شود. ازجایی که در این تحقیق می خواهیم وجود رابطه ی بین دانش پایگی و توسعه ی پایدار را توصیف کنیم، روش تحقیق همبستگی می باشد. با بررسی وضعیت هند به عنوان یک الگوی موفق در سال های اخیردر زمینه ی دانش پایگی، معلوم می شود که این کشورراه درستی را انتخاب نموده ودر این زمینه به موفقیت های چشم گیری دست یافته است که اگر ایران نیز اتخاذ چنین برنامه هایی را در دستور کار خود قرار دهد، دست یابی به این مهم امری ممکن وقابل حصول خواهد بود.
    کلیدواژگان: اقتصاد دانش بنیان، توسعه ی پایدار، جهانی شدن، رشد اقتصادی
  • چکیده انگلیسی مقالات
    صفحات 5-11
|
  • Dr. Ali Adami Pages 7-28
    Strategically, the East has been regarded as a determining factor for Iran. The Islamic Republic of Iran has been trying to achieve her national interest through this cooperation with the Eastern neighbors, particularly in recent years. The East Asian states and the Indian subcontinent that share many cultural similarities with Iran have been the focus of this study. Iran wants to boost her relations with these countries in the framework of "Toward East" strategy. Energy, in this context, is one of the promising fields of more cooperation.Countries like India, in their path towards industrialization, need energy. The Peace Pipeline which may go through Pakistan to India and to other East Asian states will entangle the security of these countries. It can contribute to the resolution of the historical conflicts between India and Pakistan. In fact, Energy Cooperation has expanded the interdependence among the states. Therefore, this theme can boost the Iran - Indian subcontinent relations and can work as a model for the regional cooperation. This paper is a descriptive analytical study, which is based on the secondary and primary sources.
  • Fatemeh Elhami Pages 29-50
    The last flourished and growing period of Farsi language in “Sindh” ended with “Talpoor” rulers who were ruling in “Heidar Abad, Sindh” around 13th century of lunar Hidjri. Not only was Farsi their official and royal language, but they also have left numerous writings in Farsi; the writings that are nowadays considered the last remains of works in Farsi in Pakistan.One of these works is called “Manegheb-e- Alavi” which was written in praising Imam Ali (p.b.u.h) in Heidarabad, Sindh. This work is highly important; first, because it is in Farsi and has a literary value, second it is religiously valuable, and finally and most importantly praising Imam Ali by a Pakistani ruler in Farsi is especially considerable. This work was written by “Mir Hussein Ali Khan Talpoor”, and is one of the most comprehensive and complete books throughout which Imam Ali is being praised.Linguistically,the author,by integrating linguistic features of Khorasani style, technical words, popular vocabularies among the Farsi speakers in Sindh, and the use of Hindi and Sindhi vocabularies, has created a special style which is considerable in the subcontinent for its time.From a literary viewpoint, this work, especially in the introduction, is decoratively full of figures of speech including, metaphor, allegory,rhyme, irony, etc. Although the figures are repetitive, generally a beautiful and nearly artistic prose has been created. Managheb-e-Alavi is kept as a single manuscript in Talpooran’s personal treasure and has not been yet investigated. This work consists of 1760 pages which is written in Farsi prose and cursive calligraphy. In the present paper, this work is investigated regarding both its language and its literary value.
  • Dr. Mahin Panahi Pages 51-72
    In this research, the quality of "The mysticism in Amirkhosro Dehlavi's Matlaolanvar "is taken into consideration and the following questions have been replied. -In what ways the Sufic words and terms are referred in the Matlaolanvar?-How the stages of behavior and dispositions in this book are explained and what is their meaning? We have concluded that Matlaolanvar is a moral mystic book, and the mystical terms have been used genuinely and figuratively. The mystical terms have been used according to their own idiomatic meanings such as, the first group: the stages of behavior like request, poverty, reliance and pleasure, and the dispositions like love, eagerness, and mortality. The second group: the mystical terms have been applied in their figurative meanings.In addition, Amirkhosro has referred to the training elements of Sufism such as purity, ambition, contentment, respecting/obeying a spiritual leader, and other behaviors like seclusion. The branches of the divine knowledge and the moral instructions of the individual and social mystic have also been mentioned in this book.
  • Dr. Fatemeh Koupa Pages 73-100
    Mystical interpretations and works are considered to be suitable fields for creation of meaning and semantic interpretations due to the possibility of creation of evolution and change in the manner of human relation with the surrounding world, objects and external processes. In other words, this group of written works is a passage from the real world to an idealistic world, necessity evolution and a station for passing and going towards the end of wishes and purposes, and coming to a stage of spirituality and mysticism where no intellect and sense exists. One of the works which has been written within this context is the book of Daghayegholmaani authored by Seyed Mohammad Ibne Jafar Hosseini Maki, one of the authors of the 9th (A.H.) century. The subject of this paper is a discussion and survey of science of preparation and supreme goal, unification and unity, providence and power, divine attributes, origin light and its secretes, nature and the Islamic rules of faith, secretes of divine speech, attainment of reality, Islamic rules of leadership, secretes of hove, etc, through the literary and mystical interpretation. Prose of the book mostly follows the Syle of "morsal Aali", but sometimes it approaches the style of Diction complexity and restriction. In this paper, the literary and content features of the manuscript, its chapters and parts, linguistic characteristics and literary values have also been studied.This survey reveals one of the written sources of the 9th century (A.H.) as a part of cultural, literary and mystical history of Iran, so it sounded necessary to do an independent survey in this field. Since this is just one manuscript, method of "deductive correction" is considered and the other fields such as mystic, literary and stylistic of the manuscript have been studied through "context Analysis".
  • Dr. Seyyed Rasool Mousavi Haji Pages 101-122
    Since Sassanid era there have been 33 bas reliefs in various parts of Iran including, Salmas, Shahr-e Rey, Taq-e Bostan, Barm-e Delak, Bishapur, Tang-e Qandil, Sar Mashhad, Firuz Abad, Guyum, Darabgerd, Naghsh-e Bahram, Naghsh-e Rajab, Naghsh-e Rostam, and another one in the north of Afghanistan at the "Rag-e Bibi", which is located 10km south of Pol-e Khomri city. These have been studied carefully in various ways by both Iranian and foreign scholars. The bas relief which we have studied in this paper is one of the most sparring matters of the Sassanidُs bas reliefs. Despite the conducted studies on the issue, unfortunately neither its identity is clear nor its historical contents. In this article we have referred to the various ideas about the original personality of the afore-mentioned bas relief, its historical contents, and have criticized and analyzed each of them. Based on archaeological evidences and historical sources, we have tried to prove that this bas relief belongs to Bahram II (276- 293 A. D), the fifth king of Sassanid dynasty. The historical contents of this bas relief show the victory of Bahram II over Hormozd "the king of Sakestan, India to the shore of the Sea" that happened in 283 A. D.
  • Dr. Reza Mehrafarin Pages 123-144
    The land of Indus received the Iranians and the Greeks who dominated this fertile region one after another from 6th B.C. to the second A.D. Each of these races tried to establish and expand their own civilizations and religions. One of the clear elements of their influence was the ancient city of Taxila, which was constructed by the Greeks according to their own style of urbanism. After the Greeks, the Sakas (Indo- Scythians and Indo-Parthian) chose Taxila as their capital. Although the Sakas used of the Iranian elements of architecture and art, they did not take away the Greek elements of architecture and art. For instance, the temple of Jandial to the north gate of Taxila, composed of a combination fashion of both Iranian and Greek elements.In this article, we have tried to dissect the architecture of the temple, as well as, to determine the effectiveness and the rate of the Iranians and Greeks influence. Specifying the appendance of the temple to a specific religion and the kind of ceremonies passed off in it are the other objectives of this article.
  • Dr.Hamid Nazeman, Alireza Eslamifar Pages 145-169
    Development, as a concept of qualitative evolution from one period to another, requires a broad scale economic, political, cultural, and social transformation. Thus, development is a process that encompasses various aspects of economic, political, social and cultural. The development of the future world will be based on a knowledge based economy, in which this will soon form a comprehensive modern economic behavior for the human society.This paper reviews the position and importance of the knowledge based economy and its role in the sustainable development of the Indian sub-continent, which may be regarded as an evaluation model for development.After analyzing the literature review and employing the relevant areas of the above mentioned issue on knowledge based and sustainable economic development, the consequences of knowledge based economy such as change in the economic relation and globalization shall be taken into consideration. Then the traditional methods in measuring the basics and foundations of knowledge based economy especially the World Bank index are introduced.By investigating the performance of Indian knowledge based economy as a successful model, it is obvious that India has chosen the right direction. We believe that if the Iranian policy methods follow such a model, it can benefit the country.