فهرست مطالب

مطالعات شبه قاره - سال دوم شماره 5 (زمستان 1389)

نشریه مطالعات شبه قاره
سال دوم شماره 5 (زمستان 1389)

  • 182 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/04/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیروس شمیسا، دکترشهلا فرقدانی صفحات 7-28
    سراج الدین علی خان آرزو یکی از برجسته ترین ادبای شبه قاره است که نزدیک به سی و شش کتاب و رساله در زمینه ی تحقیقات ادب فارسی تالیف کرده و دیدگاه های نوینی را در حوزه های مختلف سبک شناسی، زبان شناسی، بلاغت، نقد ادبی، تذکره نویسی و... مطرح کرده است. یکی از آثار مهم او تذکره ی مجمع النفائس است. این اثر به رغم اهمیتی که در زمینه ی نقد ادبی دارد، چنانکه باید مورد توجه جدی محققان و منتقدان ادبی قرار نگرفته است. اگرچه دیدگاه های انتقادی خان آرزو در زمینه ی نقد شعر دراین تذکره، اغلب پراکنده و نا منسجم است؛ اما می توان آن ها را در قالب دیدگاه های مشخص طبقه بندی کرد و از این راه رویکرد انتقادی او را در مقوله ی نقد شعر باز شناخت.
    در این مقاله کوشش شده است با مطالعه ی دقیق تذکره ی مجمع النفائس و مقایسه با دیگر آثار خان آرزو، آرای انتقادی او را در زمینه های مختلف نقد شعر مورد بررسی، تحلیل و طبقه بندی قرار دهد تا از این رهگذر زمینه ی تحقیقات گسترده تر در تحلیل و نقد آرای خان آرزو در موضوعات مختلف ادبی را فراهم کند.
    کلیدواژگان: آرزو، آرای انتقادی، تذکره، مجمع النفائس، سبک
  • سیدمهدی طاهری صفحات 29-54
    تصوف به عنوان یک جریان اسلامی که بر پایه اعتقادات مشترک تشیع و تسنن واقع شده است، پیروانی را از دو جریان اصلی جهان اسلام دور خود گرد آورده و نقطه های اشتراک و افتراق بسیاری با این دو جریان دارد. یکی از جنبه های مثبت این جریان، آن است که با بومی شدن در برخی از نقاط جهان، تعاملی مثبت را با سایر ادیان ایجاد نموده است.
    نگارنده در این نوشتار بر آن است که با بهره گیری از روش توصیفی – تحلیلی و تاریخی مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای، به بررسی نقش تاریخی تصوف در گسترش اسلام در شبه قاره و جریان شناسی تصوف معاصر پرداخته و گامی مقدماتی جهت شناخت و توصیف فرقه های مختلف تصوف بردارد تا از طریق آشنایی با گونه های متعدد آن، بهره مندی بیشتری از ظرفیت های موجود تمدن اسلامی و مشترکات فرهنگی حاصل شود.
    کلیدواژگان: اسلام، تصوف، شبه قاره ادیان، طریقت
  • پیروز مجتهدزاده، رضا حسین پور پویان، زهرا احمدی پور صفحات 55-78
    بقای ملی هدف ثابت و غیرقابل تغییر هر حکومت مبتنی بر ملت است؛ این مقوله به نوبه ی خود متاثر از امنیت ملی و امنیت ملی نیز به میزان قابل توجهی تحت تاثیر کیفیت روابط ومناسبات بین کشورها در چهارچوب های منطقه ای و بین المللی است. در سال های اخیر، هر چند که به اعتقاد برخی از کارشناسان مسائل سیاسی از میزان نقش آفرینی بنیان های جغرافیایی و ژئوپولیتیکی در ماهیت مناسبات و روابط بین کشورها کاسته شده است؛ اما بنا به استدلال های این پژوهش، هنوز بستر و زمینه های اصلی مناسبات بین کشورها در سال های نخست قرن بیست و یکم متاثر از عوامل جغرافیایی و ژئوپولیتیکی یا به عبارت دیگر جغرافیای محلی و بین المللی آن هاست.
    از این رو، مقاله حاضر در صدد برآمده است تا کارکرد و نقش بسترهای جغرافیایی و ژئوپولیتیکی مناسبات بین واحدهای سیاسی شبه قار ی هند را در سطح محلی (درون منطقه ای) مورد بررسی قرار دهد. براساس نتایج این بررسی، روابط ژئوپولیتیکی بین کشورهای شبه قاره(در سطح درون منطقه ای) تحت تاثیر بنیان های جغرافیایی و ژئوپولیتیکی مناقشات موجود در منطقه بویژه روابط خصمانه حاکم بر مناسبات بین هند و پاکستان، مبتنی بر الگوی تقابل شکل گرفته است.
    کلیدواژگان: عوامل ججغرافیایی و ژئوپولیتیکی، منطقه ژئوپولیتیکی، روابط ژئوپولیتیکی، شبه قاره
  • سید امید مجد صفحات 79-100
    چنانکه می دانیم گسترش زبان فارسی درشبه قاره ی هند از قرن پنجم شروع شد و در عصر صفوی به اوج خود رسید و شعرای فارسی زبان زیادی را در خود پروراند. از آنجا که زبان فارسی زبان مادری هندوها نبود لاجرم به تالیف کتب دستور زبان فارسی همت گماشتند. یکی از این کتابها، کتابیست بنام جوهرالترکیب نوشته «منشی سیوارام» که در قرن سیزدهم هجری (1235 . ق) در قالب قصیده ای هشتصد و سی بیتی سروده شده و دستور زبان فارسی را منظوم کرده است. در این مقاله به شرح وتوضیح و نقد آن خواهیم پرداخت. اهمیت این مقاله دراینست که نشان می دهد هندوها «دستور زبان فارسی» را چگونه می دیده اند. همچنین نفوذ زبان عربی در دستور نویسی شبه قاره معلوم می گردد.
    کلیدواژگان: دستور زبان فارسی، هندوستان، عربی در فارسی
  • محمد امیر مشهدی، عبدالله واثق عباسی، محمدرضا مشهدی صفحات 101-124
    شعر آسمانی حضرت حافظ، شعری فرازمانی و فرا مکانی است. در واقع نفوذ سخن جادوانه و جاودانه ی این رند عالم سوز را در آثار اغلب غزل سرایانی که بعد از او به عرصه ی ترانه و غزل گام گذارده اند به روشنی می توان دید. وسعت و عمق این تاثیر در شبه قاره، دارای پیشینه ای طولانی است و بیدل دهلوی، صائب، کلیم، اقبال لاهوری، نظیری، عرفی، ناصر علی سرهندی، ریاض خیرآبادی، جگر مراد آبادی، واله داغستانی و... از او تاثیر پذیرفته اند.
    این پژوهش برآنست که اثبات کند: 1. شعر همه شاعران سبک هندی در نازک خیالی و مضمون آفرینی به افراط کشیده نشده است. 2. زمینه ی بازگشت به غزل سبک عراقی به ویژه غزل حافظ و سعدی از درون خود سبک هندی فراهم آمده است. همچنان که غالب دهلوی از این دسته از شاعران است. در این مقاله میزان تاثیر پذیری غالب از خواجه ی شیراز در ابعاد مختلفی چون: زبان، اسلوب بیان، واژگان، ترکیب سازی، تصویر آفرینی و زیبایی های بدیعی و بیانی، عروض و آهنگ شعر، طرز تفکر، اندیشه های حکمی، فلسفی، اجتماعی، مضامین و مشرب عرفانی با روش تحلیل مقایسه ای مورد واکاوی و ارزیابی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: حافظ، غالب، غزل، ادب، ایران، هندوستان
  • مهوش واحددوست صفحات 125-146
    هدف از این پژوهش بحث و بررسی محتوای غزل های بیدل در راستای شخصیت واقعی او است. بیدل عاشق وارسته و عارفی از دنیا بریده است که دیوان غزلیات او در بر دارنده ی اصطلاحات و نمادهای عرفانی است. غزل های بیدل چون غزل های حافظ، سرشار از مفهوم عشق حقیقی است. همچنین در این جستار، با استفاده از روش تحلیلی- توصیفی، در مورد چگونگی نمود عشق حقیقی، عرفان و کاربرد ابهام های هنری، به عنوان ویژگی های بنیادین غزل های بیدل، به بحث و بررسی می پردازیم. تفسیر واژگان نمادین غزل های بیدل که موجب برجسته سازی سخن او در راستای نقش ادبی زبان است، یکی از محور های بحث است، و در تبیین مفاهیم غزل های وی، رویکرد روساخت گرایانه (فرمالیستی) به واژگان و تعبیر و تفسیر نمادهای واژگانی به کار رفته، با رویکرد ساختارگرایانه، تؤام می شود. تبیین و تفسیر پاره ای از نمادها و اصطلاحات بنیادین غزل های بیدل بر مبنای روان شناسی کارل گوستاو یونگ انجام گرفته؛ و در پایان نیز به صورت کلی به بسامد اصطلاحات و نمادهای عرفانی اشاره شده است.
    کلیدواژگان: نماد، عاشق، معشوق، انیما، نقاب، تجسم گرایی، عرفان، ابهام هنری
  • سیاوش یاری صفحات 147-171
    تاریخ اسلام در هند و جنوب شرق آسیا از موضوعاتی است که در ایران به آن کمتر توجه شده است. بنابراین پژوهش در این زمینه، از اهمیت بنابراین پژوهش در این زمینه و ضرورت خاصی برخوردار است. مقاله ی پیش رو فراز و فرود نخستین دولت اسماعیلی شبه قاره هند را مطمح نظر قرار داده است. اسماعیلیان نخستین تلاش های خود را از اواخر قرن سوم هجری قمری آغاز کردند که اوضاع سیاسی و اجتماعی منطقه، تلاش های آنان را قرین موفقیت گردانید. گزارش منابع نیز حاکی از موفقیت سریع دعات اسماعیلی و اقبال حاکمان و مردم به آیین آنان است. البته دولت اسماعیلیان مستعجل بود و نتوانست بیش از چند دهه به حیات سیاسی خود ادامه دهد و در برابر حملات محمود غزنوی از پای درآمد و در واقع نزاع عباسیان و فاطمیان در هند به سود بنی عباس به پایان رسید. در این مقاله با استفاده از اسناد و مدارک کتابخانه ای در ایران و هند و با روش توصیفی - تحلیلی این مساله بررسی گردیده است.
    کلیدواژگان: اسماعیلیان، سند، عباسیان، هند، غزنویان
|
  • Dr. Sirous Shamissa, Dr.Shahla Farghadani Pages 7-28
    Siraj al-din Ali Khan Arizu Akbarabadi is one of the most outstanding literary men of the subcontinent who wrote about 36 books and articles in the field of persian literary research and proposed new perspectives in different aspects of stylistics, linguistics, eloquency, literary criticism, and biography writings. One of his most important works is Tadhkirah-yi Majma' ol nafais. In spite of its importance in literary criticism,it has not received enogh attention by researchers and critics. And although his critical views are scattered and not well organized, they can be classified as specific views to find out his critical approach in the field of poem criticism. The Author of this article tries to have a close study of Tadhkirah-yi Majma’ol nafais and his other works and to study, analyze, and classifiy the critical views of Khan Arizu in different aspects of poetry criticism. So that the required pathway is created for researchers in the analysis and criticism of Khan Arizu’s ideas in different literary areas.
  • Said Mehdei Taheri Pages 29-54
    Sufism as an Islamic movement that is based on shared beliefs of Shiites and Sunnis, has many members and advocators from all over the Islamic world, both from Shias and Sunnis, while it has many similarities and even differences with these two religions. One of the most important aspects of Sufism is that it has been able to esablish positive interactions with other religions.The researcher objective in this article is, however, to determine the historical role of Sufism in Indian subcontinent and survey its influences on Islam expansion in this region, based on analytical-descriptive and historical methodologies. Meanwhile, the author tries to have a review on contemporary Sufism movements to step forward for a primary perception of its branches. Because he believes that by trying to have an intuitive understanding of Sufism and know more about its various faces, we could find better ways to use Islamic culture potentials and shared cultural beliefs.
  • Dr. Pirouz Mojtahedzadeh, Reza Hosseinpour Pouyan, Dr. Zahra Ahmadipour Pages 55-78
    The National continuance is a stable and immutable aim of any national state. This in turn is affected by the national security and national security is significantly affected by the quality of relations between countries in the regional and international frameworks. Although some politics experts believe that in recent years the influence of geographical and geopolitical bases has either been ignored in relations or not received the importance it deserves, based on reasons presented in this research, the basic and main aspects of relations among nation in the outset of the twenty first century are still influenced by geographical and geopolitical factors; in other words, their international and regional geography.Therefore, the present paper attempted to study the function of geographical and geopolitical bases on relations between Indian subcontinent countries on the interregional level. The results obtained based on an analytical study revealed that geopolitical relations among countries in the Indian subcontinent are strongly influenced by geographical and geopolitical factors especially inimical relations between India and Pakistan, formed on a confrontation basis.
  • Dr. Omid Majd Pages 79-100
    The expansion of the Persian language in India began in the fifth century A.H. and reached its peak in the Safavid Dynesty when many Persian poets emerged. Since Persian was not the mother tongue of the Indians, they attempted to compose Persian grammar books. “Johar al-Tarkib” is one of these books which was written by Monshi Siwaram in the thirteenth century A.H. This book is in the form of a poetical work having 830 verses explaining grammar rules. In this research, it has been tried to closely describe, explain and criticize the work along with its differences with the present Persian grammar books. Significance of this study is to show how Indians would perceive Persian grammar. It also demonstrates the impact of Arabic on composing Persian grammar books in the Subcontinent.
  • Dr. Mohammad Amir Mashhadi, Dr.Abdullah Vacegh Abbasi, Mohammad Reza Mashhadi Pages 101-124
    The divine poems of Hafiz is beyond time and place; in fact, the influence of a permanent word of this modest poet can be clearly seen in the works of most sonnet composers after him. The depth and extent of this influence on the subcontinent has long existed. And his influence can be seen in works of great poets including Bidel Dehlavi, Saieb, Kalim, Iqbal Lahoori, Naziri, Orfi, Nasser Ali Sarhendi, Riyadh Kheirabadi, Jegar Morodabadi, Valeh Daghestani, etc. This study aimed to prove that: 1. Not all poets in Hindi style have been stretched to extremes in fantasy themes. 2. The background to return to Iraqi Style, especially to Hafez and Saadi’s sonnets was provided from within Hindi itself. This paper, applying a comparative analysis, aims at investigating and evaluating the extent that Ğāleb Dehlavi was influenced by Hafez in different dimensions such as: language, expression style, statement, vocabulary, composition, creating pictures, aesthetics of statements and innovation, prosody and poem rhythm, thoughts, wisdom, philosophical and social concepts and finally mystical ideas and origins.
  • Dr. Mahvash Vaheddust Pages 125-146
    The present research aimed at exploring the real characteristics of Bidel, analyzing the content of his sonnets. Bidel is the humble lover who had abandoned the terrestrial issues whose collected work is full of mystic symbols and expressions. Bidel’s sonnets similar to Hafez’s are the illustration of the true love. The present paper exploits the analytical-descriptive methods to examine how the representation of the true love, mysticism and the implication of artistic ironies can be taken into account as the main characteristics of Bidel’s sonnets. The interpretation of the symbolic words in Bidel’s lyrics that causes his speech to be distinguished in accordance with the literary implications of the language is one of the main discussions of the paper. To explain the concepts developed in Bidel’s lyrics, a formalistic approach is taken toward the words, and the interpretation of his symbolic expressions. The analysis of some of the symbols and fundamental expressions in Bidel’s sonnets is carried out based on psychology of Carl Gustav Jung, and the paper finally gives a review on the mystical symbols and expressions.
  • Dr. Siavash Yari Pages 147-171
    The history of Islam in India and southeast of Asia is among those subjects which have been less considered in Iran. Therefore, any research in this regard is of great and special significance. This paper is going to study the proceeding of coming into thrown and collapse of the first state of Ismaili in Subcontinent of India. Esmaili made their first endeavors from the end of the third century (A.H) when, due to the social and political situation of the region, their attempts were successful. The reports of different sources ascertain Esmaili’s rapid successes and welcome of the local governors and people of this region to their religion. However, their sovereignty did not last for more than several decades and was collapsed by Mahmud Ghaznavi’s attacks. In fact, the fight between Fatimids and Abbasids in India ended in the favor of Abbasids. This paper is going to scrutinize this subject by means of library documents in Iran and India and by the use of descriptive-analysis method.