فهرست مطالب

مطالعات شبه قاره - سال هشتم شماره 26 (بهار 1395)

نشریه مطالعات شبه قاره
سال هشتم شماره 26 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین اتحادی* صفحات 7-22
    بدر چاچی شاعری است که در قرن هشتم هجری در هند از شهرت و آوازه زیادی برخوردار بوده است. براساس نوشته تذکره ها دیوانش تا مدت ها در شبه قاره رواج تمام داشته است. درباره سبک شاعری وی بایدگفت که در میان صاحب نظران کلامش به پیچیدگی وابهام شهرت دارد. دلیل عمده دشواری سخن بدر را باید کثرت استفاده وی از استعاره دانست. به گونه ای که گاه کلامش را به معما نزدیک می کند. علاقه وی به استعاره تا بدانجاست که، در برخی از تصاویرش استعاره را به استعاره و یا به عنصر دیگری تشبیه می کند. همچنین تمایل زیادی به آرایش استعاره با صنایع خیال انگیز دیگری همچون استخدام و ای هام دارد. بایدگفت با وجود شهرت بدر در سبک هندی، تا کنون درباره طرز سخنوری وی پژوهش های بسیاراندکی انجام گرفته است. بنابراین ضرورت دارد تا استعاره به عنوان مهمترین واساسی ترین عنصرخیال انگیزی درشعر وی، به دقت بررسی وتحلیل گردد. ازاین رو این پژوهش ازطریق روش توصیفی تحلیلی،به نقد وتحلیل استعاره درشعر وی می پردازد.
    کلیدواژگان: بدر چاچی، صور خیال، استعاره، ابهام، آشنایی زدایی
  • عفت سادات افضل طوسی، ندا هوشمند مفرد صفحات 23-42
    عبدالصمد، از نقاشان فعال دربار صفوی، در جوانی به دعوت حاکم زمان به هند رهسپار شد تا پایه گذار مکتبی از نقاشی باشد که با اصول نقاشی ایرانی آغاز شد.در این پژوهش سعی شده است به معرفی نگاره های نگارگر در فاصله زمانی 1535م./921ه. تا حدود 1600م./986ه.پرداخته شود.در این زمان عبدالصمد در نگارخانه سلطنتی سه پادشاه با سه نوع اعتقاد مشغول به کار است: شاه طهماسب شیعه؛ همایون شاه سنی مذهب و اکبرشاه با اعتقاد به آیین اکبری. بنابراین به بررسی تفاوت های نگاره های این هنرمند در دوره زمانی مذکور پرداخته می شود.با توجه به اهمیت شخصیت هنری عبدالصمد و نفوذ بی بدیل وی در هنر هند، لازم است پژوهش هایی در باب شناساندن این نگارگر گرانمایه به جامعه هنری انجام شود.روش تحقیق با توجه به نیاز به بررسی نگاره های باقی مانده، مقایسه ایی و تحلیلی انتخاب شده و با استفاده از منابع کتابخانه ای و مشاهده به انجام رسیده است.تفاوت های بارزی در نگاره های انتخابی از دوره های کاری نگارگر مشاهده می شود که نتیجه اعمال سلیقه پادشاه در کار هنری نگارگر است زیرا اصول به کار رفته، با شیوه آغاز کار هنرمند همخوانی نداشته و آن را تنها می توان ناشی از فضای جدید فکری حاکم بر محل کار هنرمند دانست.
    کلیدواژگان: نگارگری، مکتب صفوی، گورکانیان، عبدالصمد
  • عبدالغفور جهاندیده* صفحات 43-60
    نورمحمد گنجابوی متخلص به «نورانی» از شاعران فارسی گو و گمنام بلوچستان در قرن دوازدهم هجری است. وی ساکن شهر گنجابه بوده که از این شهر در متون کهن فارسی، به عنوان قندابیل یاد شده است. مهم ترین اثر این شاعر کتاب تحفه النصیر است که اثری منظوم است و حدود 3500 بیت دارد. مضمون این اثر، تاریخی در توصیف جنگ های نصیرخان نوری حاکم بلوچستان و احمدخان ابدالی فرمانروای افغانستان، با سیک های منطقه پنجاب است، این دو حاکم، از سرداران برجسته نادرشاه افشار بوده اند که پس از برافتادن نادر، هرکدام در منطقه خود به حکومت رسیدند. گنجابوی این اثر را در بحر متقارب و به تقلید از شاهنامه فردوسی سروده است. از متن کتاب معلوم است که سراینده آن به دقایق سخن فارسی آگاه بوده است. گنجابوی تحت تاثیر شاعران بزرگی چون فردوسی، نظامی، سعدی و مولوی است و خود نیز نسبت به این تآثیرپذیری معترف است؛ کتاب تحفه النصیر با اطلاعات تاریخی ای که در مقطعی خاص از شبه قاره می دهد، می تواند برای تاریخ پژوهان منبعی مهم باشد؛ از سوی دیگر این اثر می تواند برای پژوهشگران ادب فارسی در شبه قاره، منبعی قابل اعتنا باشد. هدف اصلی مقاله حاضر، شناساندن این شاعر فارسی گوی و معرفی مهم ترین اثر وی است؛ از همین رو، کتاب تحفه النصیر منبع اصلی مقاله حاضر به شمار می آید و مقاله درباره بررسی این کتاب و شرح حال سراینده آن است و اطلاعاتی نیز درباره ممدوح شاعر به دست می دهد.
    کلیدواژگان: نورمحمدگنجابوی، تحفه النصیر، نصیرخان نوری
  • محمود شیخ، محمود عباسی*، عبدالعلی اویسی کهخا صفحات 61-80
    از دیر باز، اگر چه شاعران در تنگنای وزن و قافیه گرفتار بوده اند؛ اما دقت در بار معنایی واژه ها و تلاش در به کارگیری بهترین کلمات، آنها را قادر ساخته است تا بیش از نثر نویسان خلاقیت لغوی و ترکیبی داشته باشند. شاعر با ایجاد لغات جدید یا استفاده نو از همان لغات گذشته؛ اولا در غنای کلام خویش کوشیده است و ثانیا در دو بخش خلق لغات جدید و ایجاد معانی متعدد برای آنها، زبان سرزمین خویش را زنده و پویا نگه داشته است. در این نوشته سعی شده است با چنین رویکردی، به تجزیه و تحلیل واژه های مشتق در غزل های امیر حسن سجزی دهلوی پرداخته شود. مطالعه غزل های این شاعر فارسی گوی هند به روش کتابخانه ای و به شیوه تحلیل و توصیف انجام گرفته است. بررسی ترکیبات اشتقاقی در سه بخش پیشوند، میانوند و پسوند، نشان می دهد؛ بیشترین تنوع واژه های مشتق شعر وی در بخش پسوندها است. پیشوند های غیر فعلی در رتبه دوم قرار می گیرد و پس از آنها پیشوندهای فعلی جای دارد. میانوندها آخرین بخش واژه های مورد مطالعه این نوشته را دربر می گیرند.
    کلیدواژگان: کلید واژه ها: امیر حسن سجزی دهلوی، تکواژهای اشتقاقی، وندها
  • سیدمهدی طباطبایی* صفحات 81-100
    تذکره نگاران دامنه زادگاه بیدل را از بخارا تا اکبرآباد، از لاهور تا بنگاله و پتنه، و از اکبرنگر (راج محل) تا قریه خواجه رواش کابل گسترانیده اند و تبار او را به سه قبیله برلاس، ارلاتو ارلاس منتسب کرده اند؛همچنین درخصوص چگونگی زندگی و ممدوحان او تا پیش از سال 1096 ق، اتفاق نظر ندارند؛این در حالی است که تذکره مرآت واردات، مطالبی درخصوص زندگانی بیدل ذکر می کند که تطبیق آن با آثار بیدل، تذکره ها، شخصیت های تاریخی و جغرافیای آن زمان هندمی تواند گره برخی از ابهامات زندگی او را باز کند. این مقاله در پی آن است با نگاهی به آثار و نوشته های بیدل، تذکره ها و کتاب های تاریخی، صحت و اعتبار ادعاهای صاحبمرآت واردات راروشن سازد. روش تحقیق به صورت اسنادی و با استفاده از امکانات کتابخانه ای است که در آن از دستاوردهای علمی پژوهشگران دیگر هم استفاده شده است. پراکندگی آراء تذکره ها و بیدل پژوهان درخصوص زندگی بیدل، اهمیت و ضرورت این تحقیق را مشخص می کند و نتیجه حاصل از آن، رفع ابهام اززندگی بیدل و ترسیم بخشی از خط سیر زندگانی اوست که تولد در راج محل/ اکبرنگر، پیوستن به صحبت میرزاسلیمان، و پس از آن درآمدن در سلک ملازمان اعظم شاه بن عالمگیر از آن جمله است.
    کلیدواژگان: میرزاعبدالقادر بیدل، تذکره مرآت واردات، تذکره شام غریبان
  • سید رسول موسوی حاجی*، هوشنگ رستمی صفحات 101-126
    ایران و هند دارای مشترکات فرهنگی هنری بسیاری می باشند؛ این اشتراکات را می توان نتیجه ارتباط گسترده و همزیستی تاریخی این دو تمدن بزرگ دانست. در این پژوهش سعی برآن است با تکیه بر نقوش و نشان های نمادین و اساطیری موجود در سنگ نگاره ها و گچ بری های دوره ی ساسانی و مقایسه ی آنها با نقوش نمادین موجود در هنر هند، نقوش و نشان های نمادین و اساطیری مشترک در این دو تمدن بررسی و ارزیابی شود. نتایج حاصل از این پژوهش که بر اساس هدف از نوع تحقیقات بنیادی و بر اساس ماهیت از نوع تحقیقات تاریخی به شمار می رود آشکارا نشان می دهد: در غالب مفاهیم و بازنمایی ها در هر دو تمدن، یک هدف مشترک دنبال می شود و آن مبارزه در مقابل نیروهای شیطانی و اهریمنی است. نقوش و نشان های نمادین و اساطیری بکار رفته در ایران و هند را می توان در ارتباطی تنگاتنگ با اعتقاد و مذهب آن روزگار دانست که تعدادی از آنها همانند گراز و شیر در کالبد خدایان و ایزدان تجلی یافته اند.
    کلیدواژگان: نماد، هنر، اسطوره، تمدن ساسانی، تمدن هند
  • علی اکبر نصیری*، مریم محمدرضاخانی صفحات 127-148
    موسس نظریه ی «وحدت وجود » ابن عربی است. برخی باایشان هم عقیده اند وبرخی خیر. در این مقاله ،ضمن بیان معانی وجود و وحدت به اقسام آنها پرداخته می شود. ابن عربی معتقد است که وجود فقط خداست. در هستی غیر از خدا نیست ؛یعنی خدا موجود است وچیزی از عالم موجود نیست و شارحین ابن عربی به تبیین معرفت شناسی وحدت وجود پرداخته اند .اوپانیشاد ها به طور کلی در یک قضیه اصلی ثابت است وآن عبارت است از اینکه کل موجودات واشیاء خواه مادی وخواه معنوی همه در دریای حقیقت وحدت مستغرق است وآن عالم ، مافوق عالم محسوسات است وذاتی غیر محدود وقائم به خود دارد .پس هرچند در اوپانیشادها وحدت وجود به صراحت بیان شده واز این جهت مشابه« ابن عربی »می باشند اما یکی از تمایزات بین این دو دیدگاه اینست که ابن عربی معتقد است که غیر خدا معدوم است و عالم در جنب خدا وجودی متوهم است و وجود وموجود غیر از عین حق نیست اما در اوپانیشادها عالم معدوم انگاشته نمی شود و معتقدند که عالم وهر آنچه در آن است از اشیاء وموجودات همه تجلی وظهور اوست. در بحث اطلاق وتقیید اوپانیشاد ها معتقدند از همه اول هست مطلق بود (بی نام ونشان )یگانه وبی همتا (بی عیب).اماابن عربی معتقد است که وجود مطلقی که مقید نیست وجود خداوند است که واجب الوجود بالذات است. این تحقیق به روش توصیفی تحلیلی انجام شده وگرداوری مطالب آن به صورت کتابخانه ای ونرم افزاری است.
    کلیدواژگان: وحدت وجود، ابن عربی، اوپانیشادها، ظهور، عینیت
|
  • Hossein Ettehadi* Pages 7-22
    Badr Chachi was an eighth-century poet who has had a great reputation in India. Based on the available biographies, his poem collection has been been popular all over the subcontinent for a long time. On his poetry style, it can be stated that his poetry is known for ambiguity among the experts. The main reason for his ambiguity is the excessive use of metaphor in his poetry, so that his poems get close to riddle.
    His interest in metaphor is to the extent that in some of his images, he resembles metaphors to metaphors or other elements. Moreover, he had a great interest in adorning the metaphor with other figures of speech, such as zeugma and amphibology. So, careful review and analysis of his fancy metaphors as the most important element in his poetry is essential. Hence, using descriptive-analytic method, this study attempts to analyze metaphors in his poems.
    Keywords: Badr Chachi, imagery, metaphor, ambiguity, Defamiliarization
  • Effatossadat Afzal Tousi*, Neda Hooshmand Mofrad Pages 23-42
    Abd-Al-Samad, one of the active painters of the Safavid court, was invited in his youth to India by the ruler of the time to establish a school of painting which was started with the principles of Iranian painting. In this study it has been attempted to introduce his paintings in the time interval of 1535 to 1600. In this period, Abd-Al-Samad was busy, working in the royal painting workshop of three kings with three different types of beliefs: the Shiite Shah Tahmasp I, the Sunni Shah Humayun and Akbar Shah who believed in Akbari doctrine. Hence, the differences of this artist’s paintings are investigated in the above mentioned period.
    Regarding the importance of Abd-Al-Samad’s artistic personality and his unparalleled influence on Indian art, this research aims at making this valuable painter known to the artist society. Given the need for examining the remaining paintings, the research method was selected to be comparative-analytic and library resources as well as observations have aided the research being carried out. Plain differences in the paintings selected from the working periods of the painter may be observed which are the results of the king imposing his own taste on the painter’s work of art, because the used techniques are not similar to what he started and it can be implied that the artist continued his work in a new mental environment of his work place.
    Keywords: painting, Safavi School, Goorkanis, Abd, Al, Samad
  • Abdolghafur Jahandideh* Pages 43-60
    Noor Mohammad Ganjabavi, known as Noorani, was an unknown Persian poet of Balochistan in 12th century AD. He lived in the city of Ganjabeh, which is mentioned as Ghandabil in ancient Persian texts. His most important book is Tohfat-Al-Nassir, which is a poem collection and has about 3500 verses. This historical, epic work describes the epic battles of Nasir Khan Noori, governor of Baluchistan, and Ahmad Khan Abdali, ruler of Afghanistan, with Sikhs of Punjab region. These two rulers were among the prominent commanders of Nader Shah and after his fall, the two took the power in their own regions. Ganjabavi wrote his work in Bahr-e-Motaghareb and imitated Ferdowsi's style. The text demonstrates that the poet has had a well understanding of Persian language. He admitted that he had been influenced by the great Persian poets such as Ferdowsi, Nizami, Saadi and Molavi. Providing information about a certain period of the history of Indian subcontinent, “Tohfat-Al-Nassir” can be a valuable resource for scholars. On the other hand, this literary work can be a reliable resource to researchers of Persian literature in subcontinent. The aim of the present study is to introduce this Persian language poet and his most important work to the academic society; hence the main source for compiling the present paper was Ganjabavi's “Tohfat-Al-Nassir”. A biography of the poet and a portrait of his praiseworthy are also included.
    Keywords: Noor mohammad Ganjabavi, Tohfat, Al, Nassir, Nasir khan
  • Mahmoud Sheykh, Mahmoud Abbasi*, Abdol Ali Oveisi Kahkha Pages 61-80
    Since a Longtime ago, although poets have had the restriction of rhyme and rhythm, their precision in meaning of the words and attempting to choose the eloquent words, have enabled them to have more verbal and combinatory creativity than prosaists. Creating new words or using old ones in a new way, poets, first, enrich their speech and second, keep their language alive and dynamic in two sections of creating new words and multiple meanings for them.
    In the present study, it has been attempted to analyze derived words in sonnets of Amir Hassan Sajzi Dehlavi with this approach. Considering the sonnets of this Persian-speaking Indian poet has been carried out using library resources and descriptive-analytic method. Studying vocabulary and derivative compounds in three areas of prefix, infix and suffix demonstrate that suffixes have the most variety of derived words, non-verbal prefixes take the second place, verbal prefixes has the third highest diversity and the last are infixes in his poetry.
  • Seyyed Mehdi Tabatabaei* Pages 81-100
    Biographies have spread the range of Mirza Abdul-Qādir Bēdil’s Birthplace from Bukhara to Akbarabad, and from Lahore to Bengal and Patna, and from Akbarnegara / Raj mahal to the village of Khwaja Rawash in Kabul, and have attributed his descent to three tribe: Barlas, Arlat and Arlas. Also they do not agree on how to live and praised him Until the year 1096. While the sham e ghariban’s biography quoted from meraat e varedet’s biography, mentions something about Biddles life that reconciling it with Biddle works, biography, history and geography of the Indian characters nodes can unlock some of the ambiguities of his life. This article seeks to looking writings Biddle, biography and history books, clarify the validity of the claims meraat e varedet. The research method is a documentary and by using the library facilities, which has been used in of the scientific achievements of previous researchers. distribution of votes biographers and scholars Biddle for Biddle's life, expresses the importance and urgency of this Research, and the result is demystification of life Bēdil and clarify the trajectory of his life.
    Keywords: Keywords: Mirza Abdul_Qādir Bēdil_meraat e varedet's biography_sham e ghariban's biography
  • Seyyed Rasool Mousavi Haji*, Hooshang Rostami Pages 101-126
    Iran and India enjoy numerous numbers of common cultural-artistic factors that can be result of vast relations and historic symbiosis of the two civilizations. Here, it is attempted to investigate and evaluate common symbolic and mythical motifs, considering mythical motifs of Sassanid reliefs and stuccos while comparing to available motifs of Indian art.
    As fundamental research, present research historically indicatesthat the two civilizations follow same path in their concepts and manifestations that is battle against satanic forces. Iranian and Indian symbols and myths closely related to regional religion and beliefs where few manifested as gods and angles including boar, and lion.
    Keywords: symbol, art, myth, Sassanid civilization, Indian civilization
  • Ali Akbar Nasiri*, Maryam Mohammadrezakhani Pages 127-148
    Ibn Arabi is the founder of the Theory of Unity of Existence. Some of these people advocated Ibn Arabi and others opposed him. In this study, it has been attempted to address the different meanings of Existence and Unity. Ibn Arabi believes that existence belongs only to God and there is no existence except Him. It means that the God is existent in the universe and other things are not. The commentators of the Theory of Unity of Existence, then, explained its epistemological aspects.
    Upanishads apparently emphasized a consistent principle, which is beings, entirely, material or spiritual, are overwhelmed by the reality sea, which is superior to tangible world, possesses infinite nature and is self-existent. Thus, although Upanishads clearly mentioned the Unity of Existence and in this matter it is similar to Ibn Arabi’s view, there is a clear distinction between the two of them. Ibn Arabi believes that there is no existence except God and the existence of the universe besides God is nothing but an imagery matter. In contrast, Upanishads consider the world as an existing really which is the manifestation of God. In the matter of the Absolute and the Conditional, Upanishads believe that the Absolute was the first, who is the One and only and has no equals. In spite of Upanishads, Ibn Arabi declared that the only absolute and non-conditional existence is God whose existence is necessary by its nature.
    Keywords: Unity of Existence, Ibn Arabi, Upanishads, manifestation, objectivity