فهرست مطالب

نشریه اکوفیتو شیمی گیاهان دارویی
سال ششم شماره 4 (پیاپی 24، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیدعباس میرجلیلی*، مهدی قبولی، الهه پورعزیزی، میترا آقاجانی صفحات 1-13
    انار (Punica granatum L.) یکی از گیاهان بومی ایران است که در سطح کشور کشت و کار می شود. متابولیت ها و ترکیبات زیست فعال متعددی از این گیاه گزارش شده است. این گیاه دارای توان آنتی اکسیدانی زیادی است و مقادیر قابل توجهی ترکیبات فنلی دارد. به منظور بررسی خواص فیزیکوشیمیایی و صفات کیفی آب میوه در 25 ژنوتیپ از رقم ملس انار به عنوان یکی از شناخته شده ترین ارقام ایرانی، این آزمایش در مهرماه 1394 در پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی منطقه مرکزی (اصفهان) انجام شد. میوه های انار از کلکسیون ذخایر ژنتیکی نژادگان انار ایران در یزد برداشت شدند و میزان آنتوسیانین، محتوای کل پلی فنل ها (به روش فولین- سیکالچو)، ظرفیت آنتی اکسیدانی (با استفاده از ماده 2، 2- دی فنیل-1- دی فنیل-1- پیکریل هیدرازیل)، مواد جامد محلول و اسیدیته کل به عنوان صفات بیوشیمیایی و صفات کیفی شامل مزه، رنگ دانه، رنگ پوست، کیفیت رنگ دانه و کیفیت آریل اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد، بیشترین میزان اسیدیته در ژنوتبپ ملس زودرس کن، بیشترین میزان مواد جامد محلول در ملس ناآلوت بانه با مقدار 53/18 درجه بریکس، ملس نار پوست قرمز مریوان بالاترین میزان توان آنتی اکسیدانی، ملس دانه سیاه بافق یزد و ملس لرز گلوباریک اردستان به ترتیب بیشترین میزان آنتوسیانین و بالاترین میزان محتوای کل پلی فنل ها را دارا بودند. بررسی همبستگی ساده بین صفات، تفاوت معنی داری بین آن ها نشان نداد. با توجه به شرایط یکسان حاکم بر پایه های کاشته شده در کلکسیون، چنین نتیجه گیری شد که ژنوتیپ های برتر می توانند برای اهداف کاربردی همچون تولید آنتوسیانین انار و یا آنتی اکسیدانت قوی مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: آنتوسیانین، آنتی اکسیدان، انار ملس، پلی فنل، مواد جامد محلول
  • سیدمحمد حسین آل عمرانی نژاد*، علی رضوانی اقدم صفحات 14-25

    گیاهان معطر بعنوان با ارزش ترین منبع آنتی اکسیدانی در طبیعت محسوب می شوند. در این تحقیق اکوتیپ های مختلف گیاه لعل کوهستان (Oliveria decumbens Vent.) در مرحله گلدهی کامل، از سه رویشگاه متفاوت در استان خوزستان شامل بهبهان، شوشتر و مسجد سلیمان جمع آوری گردید. اسانس گیاهان جمع آوری شده، به روش تقطیر با آب توسط دستگاه کلونجر استخراج و مهمترین ترکیبات اسانس نمونه ها توسط دستگاه GC/MS شناسایی و آنالیز گردید و به جهت ارزیابی عملکرد آنتی اکسیدانی نمونه اسانس ها در غلظت های مختلف اسانس (50، 100، 200، 300 و 400 میکرولیتر (μl)) از روش DPPH استفاده گردید. نتایج نشان داد که اسانس نمونه بهبهان با بیشترین مقدار مواد موثره: تیمول (6/29 درصد) و کارواکرول (8/27 درصد) از بیشترین پتانسیل و درصد تخریب رادیکال های آزاد DPPH نسبت به سایر رویشگاه ها برخوردار بود (با کمترین میزان IC50=23/21) در نهایت می توان گفت اکوتیپ بهبهان با بیشترین میزان کمیت و کیفیت مواد موثره اسانس و بیشترین خاصیت آنتی رادیکالی، می تواند به عنوان منبع طبیعی جدیدی جهت تامین آنتی اکسیدان، در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: اسانس، آنتی اکسیدان، تیمول، خوزستان، کارواکرول لعل کوهستان
  • زینب محکمی، عزیزاله خیری*، مهدی توکلی زاده اصفهانی، محسن ثانی خانی، عباس بهاری صفحات 26-39
    این تحقیق با هدف ارزیابی و مقایسه محتوای فنل کل، فلاونوئید کل و فعالیت آنتی اکسیدانی میوه چهار گیاه دارویی کارلا[1]، خیار آب پران[2]، کدوی هالووین[3] و کدوی مارانکا[4] متعلق به تیره کدوئیان انجام گرفت. بدین منظور آزمایشی بصورت کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. میوه های بالغ این گیاهان از مزرعه پژوهشی دانشگاه زنجان در بازه ی زمانی شهریور تا آذر 1396 برداشت گردید. شاخص های فیتوشیمیایی محتوای فنول کل (روش فولین سیکالتو)، فلاونوئید کل (روش آلومینیوم کلراید) و فعالیت آنتی اکسیدانی (روش DPPH) ارزیابی شدند. بالاترین محتوای فنلی و فلاونوئیدی از عصاره متانولی میوه خیار آب پران و کارلا به ترتیب با مقادیر 5/3 ±59/85 میلی گرم گالیک اسید بر وزن خشک و 80/0±13/12میلی گرم کوئرستین بر وزن خشک حاصل شد. نتایج تست آنتی اکسیدانی نشان داد که عصاره متانولی کارلا به خوبی رادیکال های آزاد را مهار نمود (69/0±09/97 درصد) و پس از آن خیار آب پران (5/1± 8/87 درصد) در مرتبه بعدی قرار داشت و کمترین فعالیت آنتی اکسیدانی مربوط به عصاره متانولی میوه کدوی هالووین (7/2 ± 02/58 درصد) بود. افزون بر این همبستگی بسیار قوی بین محتوای فلاونوئیدی و فعالیت آنتی اکسیدانی (872/0= P) مشاهده گردید. همچنین همبستگی مثبتی بین محتوای فنلی و فعالیت آنتی اکسیدانی (545/0=P) وجود داشت. به طورکلی آنالیز نتایج این پژوهش نشان داد که عصاره کارلا و خیار آب پران غنی از ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی بوده و بالاترین قدرت مهار رادیکال های آزاد را در مقایسه با سایر گونه ها داشته اند و می توان از آنها به عنوان غذا- دارو بهره برد.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، خیار آب پران، کارلا، کدوی هالووین، مارانکا
  • مرضیه دادی*، لاله مشرف صفحات 40-54
    کنگرفرنگی (Cynara scolymus L.) گیاهی چند ساله از تیره Asteraceae است که در سراسر جهان جایگاه ویژه ای در صنایع داروسازی و غذایی دارد. به منظور ارزیابی برخی خصوصیات فیتوشیمیایی برگ کنگرفرنگی در مراحل مختلف رشدی، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان طی دو سال زراعی متوالی (1394 -1393 و 1394-1395) به اجرا در آمد. تیمارها شامل برداشت برگ در مراحل مختلف رشدی (مرحله رشد رویشی، غنچه دهی و گلدهی) در سال دوم رشد بودند. پس از برداشت برخی خصوصیات کیفی برگ از جمله میزان فنل‏ کل (روش فولین سیوکالتیو)، فلاونوئید ‏کل (روش رنگ سنجی آلومینیوم کلرید)، کلروژنیک اسید (کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا) و توانمندی ‏آنتی‏اکسیدانی به دو روش قدرت مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH و قدرت احیاءکنندگی مورد بررسی قرار‏ گرفت. نتایج نشان داد که خصوصیات فیتوشیمیایی و توانمندی ‏آنتی‏اکسیدانی برگ طی مراحل مختلف رشدی از مقادیر متفاوتی برخوردار بود به نحوی که بیشترین مقدار فنل کل (25/76 میلی گرم گالیک اسید در گرم ماده خشک)، فلاونوئید کل (28/1 میلی گرم کوئرستین در گرم ماده خشک)، کلروژنیک اسید(25/2 درصد در ماده خشک)، قدرت مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH (34/92 درصد) و قدرت احیاءکنندگی (16/2) عصاره برگ در مرحله غنچه دهی مشاهده شد. همبستگی مثبت و معنی داری بین فنل کل با فلاونوئید کل و فعالیت آنتی اکسیدانی وجود داشت. همچنین رابطه بین کلروژنیک اسید با قدرت مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH و قدرت احیاءکنندگی مثبت و معنی دار بود. با توجه به نتایج حاصله، برداشت برگ کنگرفرنگی در مرحله غنچه دهی به لحاظ دارا بودن ویژگی های فیتوشیمیایی و فعالیت آنتی اکسیدانی مطلوب، مناسب تر از سایر مراحل رشدی است.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، زمان برداشت، فلاونوئید و فنل کل، کلروژنیک اسید، کنگر فرنگی
  • رویا مطلبی*، سعداله هوشمند، بهروز شیران، حسین فلاحی، رودابه راوش صفحات 55-68
    گیاهان دارویی Thymus و Zataria به دلیل داشتن متابولیت های ثانویه از جمله تیمول و کارواکرول، به صورت گسترده مصرف داروئی دارند. این تحقیق به منظور ارزیابی و مقایسه کمیت و کیفیت ماده موثره سه ژنوتیپ گونه آویشن شیرازی (Zataria multiflora)، آویشن دنایی (Thymus daenensis)و آویشن آرمنیاکوس(Thymus armeniacus)در شرایط یکنواخت محیطی در دانشگاه شهرکرد انجام گردید. در این راستا در شرایط گلدانی و در مرحله 50 درصد گلدهی سرشاخه های گلدار هر ژنوتیپ از بوته های دو ساله و از فاصله پنج سانتی متری سطح خاک برداشت و با استفاده از روش فضای فوقانی- کروماتوگرافی- طیف سنجی جرمی، آنالیز ترکیب های ماده موثره انجام شد. نتایج نشان داد غالب ترکیب های شناسایی شده از نوع ترکیب های منوترپنی بود. میانگین میزان تیمول و کارواکرول سه ژنوتیپ Zataria multiflora بیش از گونه های Thymus بود. ترکیبات آلفا-پینن و بتا-پینن تنها در سه گونه آویشن شیرازی مشاهده گردید. ترکیباتی همچون آلفا-تریپینول، لینالول و ترپپینولن گونه آویشن شیرازی بیش از دو گونهThymus می باشد. در مقابل ترکیبات بتا-بیسابولن، آلفا-ترپینن و پاراسمین تنها در گونه های Thymus وجود داشتند و در سه ژنوتیپ آویشن شیرازی دیده نشد.
    کلیدواژگان: آویشن، اسانس، تنوع طبیعی، مواد موثره، Thymus armeniacus، Thymus daenensis، Zataria multiflora
  • زهرا عربی*، زینب زاهد صفحات 69-84
    آلودگی های زیست محیطی، از جمله فلزات سنگین یکی از معیارهای کنترل کیفیت گیاهان دارویی و محصولات فرآوری شده ی آنها می باشند. در این تحقیق به منظور بررسی اثر آلودگی های صنعتی بر برخی واکنش های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه پنیرک (Malva neglecta L.)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در اراضی کشاورزی اطراف شهرک صنعتی بندر گز در استان گلستان در بهار 1392 اجرا گردید. فاکتور اول شامل فاصله از منبع آلودگی در چهار سطح (شاهد، 100، 200 و 300 متر) و فاکتور دوم نوع اندام گیاه (هوایی و ریشه) بود. کرت شاهد نیز در همان منطقه در فاصله 1000 متری از منبع آلودگی در نظر گرفته شد. در این آزمایش مقدار آنتوسیانین، قند محلول کل، فلاونوئید، پروتئین، پرولین، آنزیم پراکسیداز، کاتالاز، گلیسین بتائین و آرسنیک و کادمیوم خاک و گیاه اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد بیشترین میزان آنتوسیانین (37/6 میکرومول در گرم وزن تر اندام هوایی)، ، قند محلول (04/42 میلی گرم در گرم وزن خشک اندام هوایی)، پرولین (05/15 میکرومول در گرم وزن خشک اندام هوایی) و گلیسین بتائین (99/46 میکروگرم در گرم وزن خشک اندام هوایی) در تیمار 200 متر فاصله از منبع آلودگی به دست آمد. بیشترین میزان پروتئین (099/0 گرم در کیلوگرم وزن خشک)، فلاونوئید (305/1 میلی گرم در گرم وزن خشک اندام هوایی)، آرسنیک (37/515 میکروگرم در کیلوگرم اندام هوایی) و فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز (به ترتیب 84/8 و 62/25 میکرومول آب اکسیژنه بر دقیقه) مربوط به تیمار 100 متر فاصله از منبع آلودگی بود.
    کلیدواژگان: آرسنیک، آنتوسیانین، پروتئین، پنیرک، قندهای محلول کل
  • نجمه وثوقی*، عبدالله قاسمی پیربلوطی، مسعود گماریان، شهاب خاقانی، فاطمه ملک پور صفحات 85-96
    یکی از مهم ترین عوامل محدود کننده رشد در نظام های کشاورزی می تواند بر رشد، عملکرد و مواد موثر دارویی گیاهان دارویی و معطر خسارت وارد کند. آزمایشی به منظور بررسی اثر فراوانی آبیاری شامل 4، 6 و 8 روز یک بار بر عملکرد کمی و کیفی اسانس گیاه مریم گلی (Salvia officinalis L.) در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد در سال 1395 اجرا شد. اسانس سرشاخه های گلدار گیاه به روش تقطیر با آب (طرح کلونجر ) استخراج و توسط دستگاه (GC/MS) مورد تجزیه فیتوشیمیایی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثرات سطوح مختلف آبیاری تاثیر معنی داری بر کمیت و کیفیت موا موثره اسانس داشت .بیشترین عملکرد اسانس و مقادیرمواد موثره: 1و8- سینئول (05/11 درصد)، لیمونن (67/2 درصد) و آلفا- هومولن (32/1 درصد) از فراوانی آبیاری 8 روز حاصل گردید. احتمالا چنین به نظر می رسد که افزایش فواصل آبیاری با القای تنش خفیف تا ملایم خشکی می تواند در افزایش عملکرد و ویژگی های کمی و کیفی اسانس گیاه دارویی مریم گلی موثر باشد.
    کلیدواژگان: آبیاری، اسانس، 1و8- سینئول، مریم گلی
  • آزاد مینایی*، امیر رحیمی، محمدباقر رضایی، سونیا امینی، جعفر پژوهان صفحات 97-105
    گیاهان دارویی به عنوان منبع غنی از عناصر معدنی و متابولیت های ثانویه، از گذشته های دور نقش مهمی را در پیشگیری و درمان بیماری ها ایفا کرده اند. در این تحقیق مقادیر تعدادی از عناصر معدنی و کربوهیدرات های موجود در صمغ کتیرای شش استان مختلف (آذربایجان غربی، همدان، چهارمحال وبختیاری، یزد، کرمان و اصفهان) مورد بررسی قرار گرفتند. پس از جمع آوری صمغ کتیرای گون سفید (Astragalus gossypinus Fischer.) از اواخر خرداد تا اواسط شهریورماه 1391، عناصر معدنی آن شامل فسفر، پتاسیم، آهن، منیزیم و روی با استفاده از دستگاه های نور سنج شعله ای، طیف سنجی و جذب اتمیک اندازه گیری شدند. جهت تعیین قندهای گلوکز، فروکتوز و ساکارز از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) استفاده گردید. نتایج بررسی ها نشان داد که عنصر پتاسیم (93/28 میلی گرم در گرم ماده خشک) از بیشترین و سپس عنصر آهن (000119/0 میلی گرم در گرم ماده خشک) از کمترین مقدار در بین عناصر برخوردار بود. بیشترین میزان کربوهیدرات مربوط به گلوکز (87 واحد) و کمترین آن مربوط به ساکارز (23 واحد) بود. به طور متوسط بیشترین میزان عناصر پتاسیم و فسفر در کتیرای استان آذربایجان غربی و بیشترین میزان عناصر منیزیم، آهن و روی در کتیرای همدان مشاهده شد. همچنین بیشترین میزان گلوکز، فروکتوز و گالاکتوز به ترتیب در کتیرای استان چهارمحال و بختیاری، همدان و آذربایجان غربی مشاهده گردید.با توجه به میزان عناصر معدنی و قندهای موجود در کتیراهای مورد مطالعه، می توان آن را در صنایع مختلف از جمله دارویی، بهداشتی و غذایی مورد استفاده قرار داد.
    کلیدواژگان: صمغ، عناصر معدنی، قندها، گون
|
  • Abas Mirjalili *, Mehdi Ghaboli, Elahe Porazizi, Mitra Aghajani Pages 1-13
    Pomegranate (Punica granatum L.) is a native plant of Iran which cultivated throughout the country. Various metabolites and bioactive compounds have been reported from it. This plant has highly antioxidant potentials and possesses considerable phenolic ingredients. In order to study physico-chemical properties and qualitative attributes of pomegranate fruit juices in 25 genotypes of cultivar Malas, as the most famous Iranian cultivar, the experiment was accomplished in Agricultural Biotechnology Research Institute in Isfahan at October 2015. The fruits were harvested from Pomegranate genotypes in genetic resources of Iran ( yazd ). The anthocyanin and polyphenol contents were measured by Folin-Ciocalteu  method, antioxidant capacity were obtained by DPPH  and then the total soluble solids and total acidity as the biochemical traits and taste, aril color, peel color, quality of aril color and aril quality as the qualitative characteristics were measured. Results were showed that the highest acidity found in Malas Zoodras Kan and total soluble solids in Malas Naalout Baneh (18.53 Brix). Malas Nar Poost Ghermez Marivan had maximum antioxidant capacity. Malas Daneh Siah Bafgh and Malas Larz Galoubarik Ardestan had the highest contents of anthocyanin and polyphenols, respectively. Study of simple correlation among the attributes had no significant differences. According to the same conditions subjected to all plants in the collection, it concluded the premier genotypes could be used as applied purposes such as pomegranate anthocyanin production and/or high antioxidant.
    Keywords: Anthocyanin, antioxidant, Polyphenol, Pomegranate cultivar Malas, Soluble solids
  • Mohamad Hosien Alomrani Nejad*, Ali Rezvani Aghdam Pages 14-25

    Aromatic herbs are considered the most valuable antioxidant source in nature. In this research, 3 different ecotypes of Oliveria decumbens vent. were collected from three important regions in Khuzestan province, including Behbahan, Shushtar and Masjed Soleyman in flowering stage. Essential oils were extracted by hydrodistillation method (Clevenger apparatus) and d were analyzed by GC /Mass and the antioxidant activities were specified by using 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) assay. Results were showed that the highest thymol (29.67) and carvacrol (27.88%) were dominanted in Behbahan region oil. The percentage of degradation of DPPH free radicals in different concentrations of essential oil including 50, 100, 200, 300, and 400 μl were calculated to determine the antioxidant activity of the essential oil. The IC50 values were calculated 34.21, 26.85 and 21.23, respectively from Shushtar, Masjed Soleyman and Behbahan regions. Finally, Behbahan ecotype with the highest source of thymol, carvacrol and antioxidant properties can be considered as a new best natural source of antioxidant supply.

    Keywords: antioxidant, Carvacrol, Essential oil, Khuzestan province, Oliveria decumbens, Thymol
  • Zynab Mohkami, Azizalah Kheiry *, Mehdi Tavakolizadeh Esfahani, Mohsen Sanii Khani, Abas Bahari Pages 26-39
    This study was designed to investigate the total phenolic content, total flavonoid content and antioxidant activity of fruits methanolic extracts from Momordica charantia L., Ecballium elaterium (L.) A.Rich, Cucurbita pepo L. cultivar pumpkin, Lagenaria siceraria L. cultivar Marankka belonging to Cucurbitaceae family. For this purpose, a factorial experiment was conducted in a completely randomized design with three replications. The matured fruits were harvested from the research farm in Zanjan University during the September to December 2017. Phytochemical characteristics of total phenol content (Folin– Ciocalteu method), total flavonoid (Aluminum Chloride method) and antioxidant activity (DPPH method) were evaluated. The highest level of phenolic and flavonoid contents was recorded for the fruit methanolic extracts  from the Ecballium elaterium (L.) and Momordica charantia L., with 85.5±3.5 mg GAE/g and 12.13±0.8, respectively. The results of DPPH test were showed that the methanolic extract of Momordica charantia exhibited potent activity (97.09%±0.96), followed by Ecballium elaterium (87.8%±1.5) and the lowest antioxidant activity related to methanolic extract of pumpkin fruit (58.02%±2.7). Furthermore, there was a strong correlation between flavonoids content and antioxidant activity (P=0.87) and also there was a positive correlation between phenolic content and antioxidant activity (P=0.54). Generally, the phytochemical analysis showed that, Ecballium and Karella extracts here rich in polyphenol compounds against other sspecies and can be used as food.drug-
    Keywords: Antioxidant activity, Ecballium, Karella, Maranka, Pumpkin
  • Marzieh Dadi *, Laleh Mosharraf Pages 40-54
    Artichoke (Cynara scolymus L.) is a perennial plant that belongs  belongs to Asteraceae family. It has a special place in the pharmaceutical and food industries in the world. In order to evaluate some phytochemical characteristics of artichoke leaves at different growth stages, an experiment was conducted by using a randomized complete blocks design (RCBD) with three replications in Isfahan Agricultural and Natural Resources center during two consecutive years (2014-2015 and 2015-2016). In the second year, the leaves were collected at three growth stages: vegetative, heading and flowering in the second year. After harvesting, some quality factors such as their total phenolic content (Folin–Ciocalteu method), total flavonoids (Colorimetric Method of Aluminum Chloride), chlorogenic acid content (HPLC method)and antioxidant activity (DPPH free radical scavenging activity and reducing power) were measured. The results showed that the phytochemical and antioxidant properties of artichoke leaves were different at the three growth stages. The highest amount of phenolic content (76.25 mg GAE g-1 DW), total flavonoid (1.28 mg QE g-1 DW), chlorogenic acid content (2.25 % DM), DPPH (92.34 %) and reducing power (2.16) of methanolic extract was observed in heading stage. There was a positive and significant correlation between total phenolic content and antioxidant activity. Also, the relationship between chlorogenic acid content and DPPH and reducing power was positive and significant. According to the results, the harvesting of artichoke leaves at the heading stage is better than other growth stages due to their favorable characteristics.
    Keywords: Antioxidant activity, Chlorogenic acid, Cynara scolymus, Harvest time, Total phenolic, Total flavonoid
  • Roya Motalebi *, Saddolah Hoshmand, Behroz Shiran, Hossien Falahi, Rodabeh Ravash Pages 55-68
    Due to secondary metabolites such as thymol and carvacrol,  which are presence in Thymus and Zataria genus, which they are widely have been  used as medicine plant. This study was carried out to evaluate and compare the quantity and quality of the active ingredient of three genotypes of Zatariamultiflora, one genotype of Thymus daenensisand Thymusarmeniacus under uniform environmental conditions at Shahrekord University. In this regard, at 50% flowering stage, each genotype was collected from two-year-old plants and at a distance of five centimeters soil surface. The analysis of secondary metabolites was done by using Headspace Gas Chromatography/Mass Spectrometry method. The results were showed that most of the identified compounds were in the form of mono terpenoid compounds. The mean of thymol and carvacrol in the three genotypes of the species Z. multiflora was higher than the Thymus species. a-pinene and β-pinene materials were observed in three genotypes of Z. multiflora, and a-terpineol, linalool and trypinolen in Z. multiflora were comparatively more than two species of Thymus. In contrast, some compounds such as beta-bisabolin, alpha-terpinen and para-cymene, were only presented in Thymus species and were not seen in three genotypes of the Z. multiflora.
    Keywords: essential oil composition, Carvacrol, Thymus armeniacus, Thymus daenensis, Thymor, Zataria multiflora
  • Zahra Arabi *, Zynab Zahed Pages 69-84
    In order to investigate the effects of industrial contaminants on some physiological and biochemical reactions of Malva neglecta L.a factorial experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications in farms around the Bandar Gaz  Industrial Estate in Golestan province at spring, 2013. The first factor was the distance from the source of contamination in four levels (control, 100, 200 and 300m) and the second factor was the plant’s organ on two levels (shoot and root). The control plot was also located in the same area at a distance of 1000 meters from the source of contamination. In this study, the amount of Anthocyanin, total soluble sugar, flavonoid, protein, activities of Catalase and Peroxidase enzymes, Glycine Betaine, Arsenic and Cadmium of soil and plant were measured. The highest amount of Anthocyanin (6.37 µmol g-1 of shoot dry weight), total soluble sugar (42.04 mg g-1 dry weight), Proline (15.55 µmol g-1 of shoot dry weight) and Glycine Betaine (46.97 μg g-1 dry weight) were related to the treatment of 200m distance from the source of contamination. The highest amount of protein (0.099 g kg-1 dry weight), Flavonoid (1.305 mg g-1 of shoot dry weight), Arsenic (515.37 mg kg-1 dry weight) and activities of Catalase and Peroxidase enzymes (8.84 and 25.62 μmol H2O2   min-1 respectively) were obtained in the treatment of 100m distance from the source of contamination.
    Keywords: arsenic, Anthocyanin, protein, Malva, Total Soluble Sugar
  • Najmeh Vosoghi *, Abdollah Ghasemi Pirbaloti, Masuod Gomarian, Shahab Khaghani, Fatemeh Malekpor Pages 85-96
    Drought stress is as one of the most important limited factors that in agriculture systems can cause damage to growth, yield and secondary metabolites in medicinal and aromatic plants. A filed experiment to study on effect of irrigation frequencies, including 4, 6, and 8 every days on quantity and quality of the essential oil from the aerial parts of sage (Salvia officinalis L.) was done based on a randomized complete block design (RCBD) in three replications at the research field at Islamic Azad University of Shahrekord, southwestern Iran in 2016. The leaves of plant samples were harvested at early flowering stage and the essential oils were obtained by  hydro distillation by using the Clevenger-type apparatus d by GC/MS. Results indicated that irrigation frequencies levels had significant effects on essential oil yield and percentages of 1,8-cineole (as the main constituent in the oil), limonene and α–humulene. The highest yield oil and the maximum contents of 1,8-cineole (11.05%), limonene (2.67%) and α–humulene (1.32%) were obtained from treatment of eight every days of irrigation. Probably, it seems that increased irrigation intervals (mild drought stress) can be effective in quantitative and qualitative properties of essential oil from sage (Salvia officinalis L.).
    Keywords: 1, 8-cineole, Essential oil yield, Irrigation, Salvia officinalis L
  • Azad Minaie *, Amir Rahimi, Mohamad Bagher Rezaie, Soniya Amini, Jafar Pazhouhan Pages 97-105
    Presence of seconder metabolites and some elements in medicinal and aromatic plants led to they played important role as a source of medicines all over the world. The objective of this study was to investigate on levels of some elements and carbohydrates kind in which six Astragalus gossypinusFischer.The gums were collected from six different provinces (West Azerbaijan, Hamedan, Chaharmahal and Bakhtiari, Yazd, Kerman, and Isfahan), Iran. The plants gum were collected during June to September, 2013. Elements content such as phosphorus, potassium, iron, magnesium and zinc were measured by using Flame photometer, spectroscopy and atomic absorption. To determine carbohydrates kind such as glucose, fructose and sucrose, high-performance liquid chromatography (HPLC) was used. The results were showed that in terms of elements, potassium (93.28 mg per gram of DM), and iron (0.000119 mg per gram of DM) were the highest and lowest content respectively. In terms of carbohydrates kind, glucose (87 units) and sucrose (23 units) were recorded as the highest and lowest respectively. According to the results of this study, the tragacanth gum can be used in various industries such as pharmaceutical, healthcare and food.
    Keywords: Carbohydrates, Elements, Gum, Tragacanth