فهرست مطالب

دانش شناسی - پیاپی 34 (پاییز 1395)

نشریه دانش شناسی
پیاپی 34 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اعظم انصاری*، علی اکبر فامیل روحانی، محمود مرادی صفحات 7-18
    هدف
    هدف از انجام پژوهش حاضر ارزیابی کیفیت خدمات کتابخانه های عمومی شهر همدان بر اساس الگوی لایب کوال است.
    روش پژوهش: این پژوهش از نوع کاربردی بوده و به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری، شامل تمامی اعضای کتابخانه های عمومی شهر همدان است. از پرسشنامه استاندارد لایب کوال برای جمع آوری داده استفاده شد. حجم نمونه با استفاده از روش کوکران، 375 نفر محاسبه شد که به شیوه نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. داده ها با آزمون تی و نرم افزار اس پی اس اس تحلیل گردید.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد، شکاف بین حداقل سطحی که کاربران انتظار دارند از کتابخانه دریافت کنند و سطحی که در حال حاضر دریافت می کنند، بین سه مولفه کارمندان، منابع و فضا به ترتیب 11/7 و 55/7 و 97/2 است. همچنین، شکاف بین حداکثر سطحی که کاربران انتظار دارند از کتابخانه دریافت کنند و سطحی که در حال حاضر دریافت می کنند، بین سه مولفه کارمندان، منابع و فضا به ترتیب 62/14- و 6/50- و 29/9- است
    نتیجه گیری
    میانگین نمره پاسخ گویان از وضع موجود کیفیت خدمات کتابخانه، از حداقل انتظارهای آنها بیشتر است؛ ولی بین حداکثر انتظارات کاربران و سطح واقعی کیفیت خدمات این کتابخانه ها شکاف معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، کیفیت خدمات، کتابخانه های عمومی، الگوی لایب کوال، کاربران
  • محمدرضا حسینی آبینه ئی*، ایرج رداد صفحات 19-34
    هدف
    هدف اصلی از این پژوهش، شناسایی و تحلیل عناصر و ویژگی های مطرح در رابط کاربر نرم افزار سیمرغ و تعیین میزان رضایت کاربران و کتابداران کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی از تعامل با این نرم افزار است.
    روش پژوهش: این پژوهش از نوع کاربردی است و به روش پیمایشی انجام گرفته است. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه استاندارد QUIS بود که در میان کلیه کتابداران کتابخانه مرکزی آستان قدس و 386 نفر از کاربران نرم افزار سیمرغ که به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده بدون جایگذاری انتخاب شده بودند، توزیع و جمع آوری شد. داده های گردآوری شده با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و آزمون های آماری «علامت یک نمونه ای» و «فریدمن» مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد، شرکت کنندگان در این پژوهش در حد متوسطی از تعامل با نرم افزار سیمرغ رضایت داشته اند. در عین حال میانگین رضایت کتابداران نسبت به کاربران، به طور معناداری بیشتر است. همچنین بین میزان رضایت کاربران و کتابداران از تعامل با نرم افزار سیمرغ، برحسب سواد کتابخانه ای و نیز سابقه و میزان آشنایی آنها با این نرم افزار، تفاوت وجود دارد؛ اما متغیرهای جنسیت، حوزه شغلی، مقطع تحصیلی و همچنین سواد رایانه ای، تفاوت معناداری در میزان رضایت مندی کاربران به دنبال نداشته است.
    نتیجه گیری
    از دیدگاه کاربران و کتابداران کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی، کارآیی رابط کاربر نرم افزار سیمرغ در حد متوسط و در موارد اندکی متوسط به بالا است. با توجه بیشتر به هم خوانی عناصر و ویژگی های رابط کاربر این نرم افزار با نیازها نظرات و ویژگی های گروه های مختلف کاربران، می توان بر رضایت مندی آنها افزود.
    کلیدواژگان: محیط رابط کاربر، رضایت مندی کاربران، رضایت مندی کتابداران، نرم افزار کتابخانه ای سیمرغ، تعامل انسان - رایانه، نرم افزارهای کتابخانه ای، فهرست رایانه ای
  • فریبرز خسروی، علی دلایی میلان*، امیررضا اصنافی صفحات 35-48
    هدف
    هدف از این پژوهش، بررسی میزان تاثیر نگرش استفاده کنندگان واقعی و استفاده کنندگان غیرواقعی بر نتایج سنجش سطوح مختلف کیفیت خدمات کتابخانه ای در ابزار لایب کوال (نسخه آزمایشی) و نیز میزان رضایت مندی مراجعه کنندگان از خدمات ارائه شده کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران است.
    روش پژوهش: جامعه آماری این پژوهش تمام مراجعه کنندگان به کتابخانه ملی است. از آنجایی که اعضای کتابخانه ملی، از یک نگاه، تمام جامعه دانشگاهی و پژوهشی ایران بوده، از طرف دیگر، تعداد محدودی به طور روزمره از خدمات آن استفاده می نمایند؛ لذا برای انجام این پژوهش 400 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند که از این تعداد 306 پرسش نامه مفید برای تجزیه وتحلیل داده ها مورد استفاده قرار گرفت. تحقیق حاضر از نوع کاربردی بوده و به روش پیمایشی تحلیلی انجام گرفته است. برای محاسبه پایایی ابزار پژوهش، از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که عدد 938/0 به دست آمد. برای تحلیل داده از نرم افزارهای آماری اکسل و اس پی اس اس و برای آزمون سوال ها، از آزمون تی مستقل دو گروه استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که بین نگرش استفاده کنندگان واقعی و غیرواقعی از نظر آماری تفاوت معناداری وجود دارد؛ بدین معنی که نگرش استفاده کنندگان غیرواقعی بر کل نتایج ابزار لایب کوال در سنجش کیفیت خدمات کتابخانه ای تاثیر معناداری دارد. همچنین یافته ها نشان دادند که میانگین نمره کل مراجعه کنندگان در سطوح کیفیت خدمات «ادراک شده»، «مطلوب» و «حداقل سطح قابل قبول» به ترتیب برابر 7865/5، 3125/8 و 7365/6 است. طبق تعریف نمره شکاف، برتری یا حد رضایت برابر 526/2- است که نشان می دهد مراجعه کنندگان کتابخانه ملی ایران از خدمات آن رضایت ندارند.
    نتیجه گیری
    وقتی از ابزار لایب کوال برای سنجش کیفیت خدمات کتابخانه استفاده می شود و تنها بر یافته های آن تاکید گردد؛ نتایج درست به دست نخواهد آمد. چون کاربران در استفاده و آشنایی با کتابخانه و خدمات آن همگن نیستند، نمی توان نظرهای استفاده کننده واقعی را به دست آورد.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات کتابخانه ای، ابزار لایب کوال، استفاده کنندگان واقعی، استفاده کنندگان غیرواقعی
  • محمد امین سخاوت منش*، علی شاه شجاعی، فریده عصاره صفحات 49-66
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، تعیین رابطه کیفیت خدمات دریافتی کتابخانه از دیدگاه اعضای هیات علمی و نگرش آنان نسبت به همکاری با کتابداران، در دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول است.
    روش پژوهش: این پژوهش از نوع کاربردی و به روش پیمایشی- توصیفی و همبستگی است. جامعه پژوهش شامل 53 نفر اعضای هیات علمی دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول است. ابزار گردآوری داده ها، شامل پرسش نامه ی سنجش کیفیت خدمات کتابخانه ها و پرسش نامه نگرش اعضای هیات علمی نسبت به همکاری با کتابداران است. پرسش نامه ها توزیع و 50 پرسش نامه گردآوری گردید. به منظور تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و استنباطی (آزمون همبستگی پیرسون) استفاده شد.
    یافته ها
    کیفیت خدمات دریافتی کتابخانه از دیدگاه اعضای هیات علمی در سطح متوسط (72/5) و نگرش آنان نسبت به همکاری با کتابداران، موافق (93/3) ارزیابی شد. همچنین، مشخص شد بین کیفیت خدمات دریافتی کتابخانه از دیدگاه اعضای هیات علمی و نگرش آنان نسبت به همکاری با کتابداران در دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول، در سطح 05/0، رابطه ی معناداری وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    متغیر کیفیت خدمات دریافتی کتابخانه از دیدگاه اعضای هیات علمی نمی تواند نقش پیش بین برای متغیر نگرش نسبت به همکاری با کتابداران داشته باشد و لازم است، رابطه متغیرهای دیگر با متغیر نگرش، نسبت به همکاری با کتابداران بررسی شود.
    کلیدواژگان: دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول- هیات علمی، کتابخانه های دانشگاهی- رابطه با هیات علمی و برنامه های درسی، کتابداران، لیب کوال، همکاری
  • عادل سلیمانی نژاد، مژده سلاجقه، آمنه سلیمانی* صفحات 67-79
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر شناسایی میزان استفاده از وب با تاکید بر وب نامرئی، با استفاده از مدل تیپ ایده آل ماکس وبر در میان اعضای هیات علمی دانشکده علوم، دانشگاه باهنر کرمان است.
    روش پژوهش: تحقیق حاضر از نوع پیمایشی است. جامعه آماری آن را اعضای هیات علمی تمام وقت دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان، که 109 نفر می باشند، تشکیل می دهد. حجم نمونه با استفاده از روش ککران 36 نفر محاسبه گردید. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه ای محقق ساخته که روایی و پایایی آن سنجیده شده است، استفاده شد. ضریب آلفای کرونباخ 76/. نشان دهنده اعتبار پرسش نامه است. داده ها با استفاده از آمار توصیفی، چون فراوانی، درصد فراوانی، میانگین و انحراف استاندارد، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته های حاصل از تحقیق نشان می دهند که مهم ترین هدف جست وجوی اطلاعات به وسیله اعضای هیات علمی، اهداف پژوهشی، آموزشی و ارتقاء دانش بنیان آنان در حوزه تخصصی شان بوده است. بیشترین استفاده اعضای هیات علمی در وب مرئی از موتورهای کاوش و در وب نامرئی از پایگاه های اطلاعاتی است. موتور کاوش گوگل و پایگاه های اطلاعاتی مورد اشتراک دانشگاه به خصوص ساینس دایرکت، پرکاربردترین ابزار برای رفع نیازهای اطلاعاتی جامعه آماری بوده اند، شیوه ی جست وجوی آنان در وب جست وجوی پیشرفته است و استفاده از عملگرها را در استراتژی جست وجوی خود قرار می دهند.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاکی از آن است که اعضای هیات علمی، از هر دو بخش وب برای دستیابی به منابع و اطلاعات علمی استفاده می کنند، 2/62 درصد آنان از وب مرئی استفاده منظم دارند؛ اما تنها 8 درصد از وب نامرئی به طور منظم بهره می برند و این امر ناشی از ناآشنایی با وب نامرئی و عدم وجود آموزش های لازم است.
    کلیدواژگان: وب مرئی، وب نامرئی، اعضای هیات علمی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، تیپ شناسی
  • هاجر صالحی، فریبا نظری* صفحات 81-92
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر تعیین میزان هم تالیفی پژوهشگران ایرانی در حوزه روانشناسی در پایگاه استنادی علوم جهان اسلام در سال های 1390-1386 بود.
    روش پژوهش: در پژوهش حاضر از روش توصیفی - تحلیلی با استفاده از ابزارهای علم سنجی استفاده شده است. ابزار پژوهش پایگاه استنادی علوم جهان اسلام است. جهت درون دهی داده ها و انجام محاسبه ها از نرم افزار اکسل استفاده شده است. جامعه پژوهش شامل کلیه مقاله های نمایه شده در حوزه روانشناسی، در بازه زمانی 1390-1386 است که در پایگاه استنادی علوم جهان اسلام نمایه شده است. در این پژوهش شاخص همکاری، درجه همکاری و ضریب همکاری برای رشته روانشناسی محاسبه شده است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاکی از آن است که مدارک چهار نویسنده ای با نرخ رشد 32/0، دارای بیشترین رشد در میان مدارک با سایر الگوهای هم تالیفی بوده اند. ضریب مشارکت پژوهشگران در دوره مورد مطالعه برابر با 54/0 و بیشترین ضریب همکاری مربوط به سال 1390 برابر با 59/0 ، میانگین درجه همکاری در سال های بررسی شده برابر 83/0 بوده است.
    نتیجه گیری
    در مجموع از پژوهش حاضر استنباط می شود که پژوهشگران روانشناسی تمایل به تولید مقاله های چند نویسنده ای دارند؛ به طوری که با وجود افزایش و رشد مقاله های روانشناسی، مقاله ها و مدارک یک نویسنده در بیشتر سال ها کاهش یافته است.
    کلیدواژگان: پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (آی، اس، سی)، روانشناسی، ضریب مشارکت، علم سنجی، نویسندگان ایرانی، هم تالیفی
  • مهسا نصرتی، فرامرز سهیلی*، مظفر چشمه سهرابی صفحات 93-100
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر هوش هیجانی کتابداران کتابخانه های دانشگاه رازی بر میزان رضایت مندی دانشجویان تحصیلات تکمیلی از کتابخانه های این دانشگاه است.
    روش پژوهش: روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی – پیمایشی است. برای سنجش میزان هوش هیجانی از آزمون استاندارد هوش هیجانی بار-آن و برای سنجش رضایت مندی دانشجویان نیز از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد. برای سنجش پایایی پرسش نامه ها از آزمون آلفای کرونباخ استفاده گردید که این میزان برای پرسش نامه هوش هیجانی 84% و برای پرسش نامه رضایت مندی 91% گزارش شد. جامعه آماری شامل 43 نفر مدیران و کتابداران شاغل در کتابخانه های دانشگاه رازی و 1568 نفر دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه رازی که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 291 نفر به عنوان نمونه در نظر گرفته شدند. برای تجزیه و تحلیل داده در سطح آمار توصیفی از فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار، در سطح آمار استنباطی از آزمون ها ضریب همبستگی پیرسون، تی تک نمونه ای و تی برای نمونه های مستقل استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که هوش هیجانی کتابداران دانشگاه رازی بر میزان رضایت مندی دانشجویان تحصیلات تکمیلی بر سازماندهی امور کتابخانه، بهره وری از زمان و کیفیت رفتار پرسنل تاثیر دارد. همچنین هوش هیجانی کتابداران دانشگاه رازی و میزان رضایت مندی دانشجویان از خدمات کتابخانه بالاتر از حد متوسط است.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داد هر چه هوش هیجانی کتابداران کتابخانه های دانشگاه رازی افزایش یابد میزان رضایت مندی دانشجویان تحصیلات تکمیلی بیشتر خواهد شد. همچنین نتایج نشان دهنده ی بالا بودن هوش هیجانی کتابداران و رضایت مندی مراجعان کتابخانه های دانشگاه رازی است.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، هوش هیجانی کتابدارن، رضایتمندی دانشجویان، کتابخانه های دانشگاهی
  • محمدرضا نیازمند*، سعیده ابراهیمی، عبدالرسول جوکار صفحات 101-111
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی میزان استفاده پژوهشگران کشورهای خاورمیانه از شبکه های اجتماعی علمی و اهداف پیوستن آنها به این شبکه ها صورت گرفته است.
    روش پژوهش: این پژوهش به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای غیر درصدی و با رویکرد پیمایشی- تطبیقی انجام گرفته است. جامعه این پژوهش را محققین کشورهای منطقه خاورمیانه تشکیل دادند که برحسب حجم نمونه پرسش نامه برای 728 نفر از آنها ارسال شد. پرسش نامه به صورت محقق ساخته بوده و 444 نفر از محققین به پرسش نامه پاسخ دادند. پایایی پرسش نامه نیز به روش آلفای کرونباخ با عدد قابل قبول 79/0 محاسبه شد. به منظور پاسخ گویی به سوال های پژوهش از آمار توصیفی، استنباطی و آزمون های خی دو و تحلیل واریانس یک راهه استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد، پژوهشگران کشورهای کویت، امارات متحده عربی و قطر، بیشترین استفاده را از شبکه های اجتماعی علمی دارند. همچنین، پژوهشگران کشورهای بحرین، امارات متحده عربی و سوریه بیشترین میزان حضور را در شبکه های اجتماعی علمی دارند. نمایانی و افزایش استناد و به اشتراک گذاری مقاله ها توسط پژوهشگران کشورهای خاورمیانه، هدف عمده ی پیوستن به این شبکه ها است.
    نتیجه گیری
    در کل، میزان حضور پژوهشگران این منطقه در شبکه های اجتماعی علمی، رضایت بخش نیست و جای خود را در میان جامعه مورد مطالعه به خوبی باز نکرده است.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، شبکه های اجتماعی علمی، پژوهشگران خاورمیانه، مشارکت علمی
|
  • Azam Ansari *, Seyed Aliakbar Familrouhani, Mahmood Moradi Pages 7-18
    Purpose
    The present research aims to investigate the service quality of public libraries in Hamadan based on LibQual model.
    Methodology
    This is an applied study conducted as a survey. The study population included all the members of Hamedan public libraries. A LibQual questionnaire is used for data gathering. 375 members formed the sample of the study using Cochran's formulas. Data were analyzed using t test with SPSS software.
    Findings: Findings indicate that the gap between the minimum level of users’ expectation of library’s services and the one they received among three items, staffs, sources and space in order is 7.11, 7.55, 2.97 and the gap between the maximum level of users’ expectation of library’s services and the one they received among three items, staffs, sources and space in order is -14.16, -50.6, -9.29.
    Conclusion
    The users’ average mark of the quality of libraries’ services is higher than their minimum expectations but there is a meaningful gap between user’s maximum expectations and exact and real level of the libraries’ services.
    Keywords: Assessment, Quality Services, Public libraries, LibQual Model, Users
  • Mohammad Reza Hosseyni Abineh Ee*, Iraj Radad Pages 19-34
    Purpose
    The aim of this paper is identifying and analyzing elements and features of Simorgh library software, and measuring its users and librarians’ satisfaction.
    Methodology
    The methodology of this study is of survey type and it is an applied study. Tools for data collection is QUIS questionnaire that was distributed among all librarians and 386 users of Central Library of Astan Quds Razavi whom were selected through simple random sampling without replacement. Both descriptive and deductive statistics methods were utilized for data analysis.
    Findings: Findings showed that the level of satisfaction of participants with interaction to Simorgh software is in average, whereas the librarians were significantly more satisfied than the users. The highest level of satisfaction of users and librarians was related to general reaction with interaction to Simorgh software and interface display, while the lowest level of satisfaction was related to software help and interface vocabularies and messages.
    Conclusion
    Efficiency of user interface of Simorgh software from the view of users and librarians of Central Library of Astan Quds Razavi is in average and in a few cases is higher than medium, and with more attention to the consistency of user interface elements and features of the software to the needs, views and features of different groups of users can be added to their satisfaction.
    Keywords: User interface, User satisfaction, Librarian's satisfaction, Simorgh library software, Human-computer interaction, Library softwares, OPACs
  • Fariborz Khosravi, Ali Delaee Milan*, Ali Dalaei Milan Pages 35-48
    Purpose
    This exploratory study considered the problem of evaluating quality in academic libraries. The purpose was to assessing the effect of user and non-user's views on the results of the LibQual tool's scores and, also, measuring the satisfaction of clients using services of the Islamic Republic of Iran National Library.
    Methodology
    This applied research was conducted with analytical methodology. Statistical population of the study were all referred to the National Library (400 were selected as sample). For statistical data analysis, Excel and SPSS software were used and to test questions and assumptions, T test was used for both groups.
    Findings: There was significant difference between attitudes of users and non-users, in measuring library service quality with LibQual. Results also showed that the mean scores of service quality at "perceived", "desired", and "minimum" levels, were 5.7865, 8.3125, and 6.7365, respectively; by definition, satisfaction level was equal to superiority gap, which was -2.526 that shows customers are unsatisfied with the services of the National Library.
    Conclusion
    When the LibQual for measuring the quality of library focuses solely on its findings, the results cannot be achieved. Because users are not homogeneous in using and familiar with the library and its services, so comments from real users can be extracted.
    Keywords: Quality services of library, LibQual tool, Users, Non-users
  • Mohammad Amin Sekhavatmanesh*, Ali Shahshojaee, Farideh Osareh Pages 49-66
    Purpose
    The aim of the present research is investigating the relationship between the quality of perceived service of the library from the perspective of faculty members and their attitude toward collaboration with librarians in Jundi-Shapur University of Dezful (JSU).
    Methodology
    This research used a descriptive-survey and the correlational method. Research population consisted of all of 53 faculty of JSU. Data collection tools are questionnaire for assessing the quality of library services and questionnaire for faculty attitude toward collaboration with librarians. For data analysis, descriptive and inferential statistics methods (Pearson’s Correlation Test) were used.
    Findings: The findings showed that quality of perceived service of the library from the perspective of faculty was evaluated in the average level (5.72). Also, their attitude toward collaboration with librarians was evaluated with agreement (3.93). It was determined that there was no significant relationship between the quality of perceived service of the library from the perspective of faculty and their attitude toward collaboration with librarians in JSU.
    Conclusion
    Variable of quality of perceived service of the library from the perspective of faculty members was not as the role of anticipant for variable of their attitude toward collaboration with librarians and investigating relationship of other variables is necessary.
    Keywords: Academic libraries, Relation with faculty, curriculum, Jundi, Shapur University of Dezful (JSU), Faculty, LibQual, Librarians, Mutualism
  • Adel Soleimani Nejad, Mozhdeh Salajegheh, Ameneh Soleimani * Pages 67-79
    Purpose
    The main purpose of present study is to figure out the web usage rate among members of Science Faculty of Kerman Bahonar University with an emphasis on the invisible web.
    Methodology
    Present study is a survey kind in fact and full-time faculty members of the Faculty of Science of Bahonar University consists the statistical population. For collecting the data, we used a researcher-made questionnaire including 48 questions which its reliability and validity have been evaluated; and from 40 distributed questionnaires, 37 ones were completed and returned back to us. The data were analyzed using SPSS software and the desirable descriptive tests.
    Findings: The main goal of information research by the faculty members are research and educational purposes and also upgrading their knowledge based on their expertise area. The most usage of them in visible web based on search engines and most usage in invisible web linked to the databases available. The Google search engine and sharing databases especially ScienceDirect were the most widely used tool to meet the information needs of our statistical population. Their search method on the internet is advanced search and they insist on using the operators while searching.
    Conclusion
    The members are using both sectors of the web to achieve the scientific information they need. 62.2% of them use visible web regularly but only 8% of the statistic population have a regular usage of invisible web and this came from the incompetence with invisible web and also lack of necessary training required.
    Keywords: Invisible web, Visible web, Science faculty members, Bahonar University of Kerman, Typology
  • Hajar Salehi, Fariba Nazari * Pages 81-92
    Purpose
    This research aims to study the extent of co-authorship of Iranian researchers in Psychology field in Islamic World Science Citation Database during 2007-2010.
    Methodology
    Descriptive-analytical method and scientometric tools are applied. Islamic World Science Citation Database is the research tool, and Excel software is applied to input and compute the data. The research population is all the articles indexed in Psychology field in Islamic World Science Citation Database during 2007-2011. Collaborative Index, Degree of Collaboration, and Co-authorship Coefficient for Psychology field were calculated.
    Findings: The documents with four authors, with 0.32 growth rate, have the most growth in comparison to documents with other co-authorship patterns. Co-authorship Coefficient of authors in the given period is 0.54 and the largest co-authorship Coefficient is related to 2010 with 0.59. The average of Degree of Collaboration in the given period is 0.83.
    Conclusion
    It can be concluded that psychology researchers tend to write articles with the cooperation of other authors, so as the number of psychology articles increases, the number of articles having just one author decreases.
    Keywords: Islamic World Science Citation Database, Collaboration Coefficient, Scientometrics, Iranian authors, Co-authorship
  • Mahsa Nosrati, Faramarz Soheili *, Mozafar Cheshmeh Sohrabi Pages 93-100
    Purpose
    The purpose of the present study is to investigate the effect of emotional intelligence of librarians in the libraries of Razi University on the level of satisfaction of M A. students.
    Methodology
    The study was a descriptive survey. Two questionnaires were used to collect data. In order to investigate the level of emotional intelligence, the standard test of emotional intelligence (Bar-On) has been used and also to investigate the level of students’ satisfaction, a researcher-made questionnaire was used. To assess reliability, Cronbach's alpha was used to test the level of emotional intelligence questionnaire, 84% and 91% satisfaction was reported. The first group includes 43 of managers and librarians working in libraries of Razi University (including the central library and seven college-libraries). The second group includes 1568 of M A. students of Razi University that 291 of them were chosen as a sample through incidental-classical sampling. The data were analyzed using both descriptive and analytical tests using SPSS software version 21. The descriptive statistics of the main characteristics such as frequency, percentage, mean, and standard deviation were used in inferential statistics; Pearson’s correlation test, one sample t and t for independent samples were used.
    Findings: Findings showed that emotional intelligence of librarians in Razi University affects graduate students’ satisfaction of library management, productivity, and quality of personal behavior. Emotional intelligence of Razi University librarians and student's satisfaction of library services are above average.
    Conclusion
    The more the emotional intelligence of librarians in Razi University, the more ratification of graduate students. Moreover, emotional intelligence can be considered as an important criterion in hiring librarians and library staff.
    Keywords: Emotional intelligence, Emotional intelligence of librarians, Satisfaction of students, Academic libraries
  • Mohammad Reza Niazmand*, Saeideh Ebrahimy, Abdolrasool Jowkar Pages 101-111
    Purpose
    The aim of this study was to identify the rate of using online social networks by researchers of Middle East countries and purpose of them to join these networks.
    Methodology
    The study approach was survey-comparative performed by non-percent stratified randomized sampling. The statistical population consisted of all researchers of Middle East countries; then, according to the sample, we sent the questionnaire to 728 of them. This questionnaire was researcher-made and so, 444 of the researchers replied it. Reliability of the questionnaire was tested by the Cronbach's alpha method and the result was 0.79. We used descriptive statistics, inferential statistics, Chi-squared test, and One-way ANOVA to answer the research questions.
    Finding: Scholars of Kuwait, United Arabic Emirates, and Qatar had the most rate of using interconnected online social networks. Also, researchers of Bahrain, the United Arabic Emirates, and Syria showed the highest rate of presence in social networks. Visibility, increased citation, and sharing of articles by researchers of Middle East countries have been the major goals of using scientific social networks.
    Conclusion
    Totally, it can be inferred that the rate of using scientific social networks by researchers of Middle East countries is not satisfactory and these networks have still not found their deserved place among these researchers.
    Keywords: Social Networks, Scientific Social Networks, Researchers of Middle East countries, Scientific collaboration