فهرست مطالب

حدیث پژوهی - پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1394)

نشریه حدیث پژوهی
پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عبدالهادی فقهی زاده *، سعید شفیعی صفحات 7-32
    تاریخ گذاری حدیث یعنی تعیین تقریبی زمان، مکان، پدیدآورنده و سیر تغییرات یک روایت در بستر تاریخ. دانشمندان غربی اغلب به جنبه تاریخی حدیث توجه دارند و آن را منبعی برای بازسازی تاریخ اسلام به شمار می آورند، یعنی تاریخ وقایع، تاریخ فقه، تاریخ عقاید و سازمان های دینی، تاریخ تفسیر قرآن و... . آنان در تحلیل متون و تاریخ گذاری احادیث اسلامی از روش «نقد تاریخی» بهره می گیرند که شاخه ای از نقد صوری است و فهم «جهان ورای متن» را از طریق کاوش در منابع متون کهن دنبال می کند. هدف اصلی نقد تاریخی نیز کشف معنای نخستین یا اصلی متن در بافت تاریخی اولیه آن است.
    در دهه هفتاد قرن بیستم میلادی، روش تحلیل صوری که ا ساسا در مطالعات کتب مقدس پدید آمده بود، به مطالعات اسلامی وارد شد. آلبرشت نت و شاگردان مکتب او، نوعی از تحلیل صوری بر مبنای تغییرات متن را در پژوهش های خود به کار گرفتند که در آن، تغییرات روایات در سیر از راوی نخست تا گردآورنده روایت بررسی و بر این اساس، زمان تقریبی پیدایی روایت تعیین می گردد. این روش از تحلیل تاریخی روایات، پیشینه ای طولانی در تحقیقات منتقدان مسلمان نیز داشته و حدیث شناسان از قدیم به این موارد اشاره کرده اند. با این حال، توجه به این امور چندان در تعیین زمان صدور حدیث موثر نبوده و به شکل یک روش تحلیل سازمان یافته و روشمند درنیامده است.
    تحلیل سند متن براساس رهیافت آلبرشت نت که با پژوهش های برخی شاگردان نت، همچون شولر و موتسکی، تکامل یافته، شیوه ای درخور توجه برای تحلیل تاریخی متون و تاریخ گذاری آن هاست. از آنجا که بهترین روش برای ارزیابی یک فرضیه، سنجش آن از طریق نمونه های مستقل و بیرونی است، در این تحقیق روش مذکور بر نمونه ای از روایات آزموده شده است. این نمونه، روایت «علیکم بسنتی و سنه الخلفاء الراشدین» است که توسط عرباض بن ساریه نقل شده است.
    کلیدواژگان: حدیث، تاریخ گذاری، تحلیل صوری، روش سند، متن، روایت علیکم بسنتی و سنه الخلفاء الراشدین
  • محمد مولوی *، محمدعلی رضایی کرمانی، مهدی جلالی، علی اسدی صفحات 33-78
    یکی از منابع تفسیری، بهره گیری از روایات است. برخی از مفسران تنها به نقل روایات بسنده کرده و گروهی دیگر به تحلیل و نقد و بررسی آن ها پرداخته اند. تفسیر المنار عبده و رشیدرضا و الفرقان آیت الله صادقی تهرانی جزء گروه دوم هستند که با نگاهی نقادانه به روایات، به بررسی سند و متن آن ها پرداخته اند.
    هدف این پژوهش کاوشی تطبیقی درباره روش های تحلیل و نقد و بررسی روایات در دو تفسیر المنار و الفرقان است تا از این رهگذر، نحوه مواجهه و تعامل شیخ عبده، رشیدرضا و صادقی تهرانی را با روایات تفسیری مشخص و همچنین شباهت ها و تفاوت های روشی این مفسران در برخورد با روایات متعارض را بیان کند. این تحقیق نشان داده است: الف. برخلاف دیدگاه مشهور، نه تنها در هر دو تفسیر، برای تفسیر قرآن از روایات بهره گرفته شده، بلکه مفسران به نقد و تحلیل روایات نیز پرداخته اند. ب. هرچند مفسران هم از روش نقد سندی و هم روش نقد متنی بهره برده اند، ولی روش نقد متنی عمده روش تحلیل روایات در این تفاسیر است. برای این منظور از معیارهایی همچون موافقت روایت با قرآن، سنت قطعی و مبانی شریعت، عقل، تاریخ قطعی و... بهره برده و از روایات متعارض نیز غافل نبوده و از راه های گوناگونی به حل تعارض پرداخته اند.
    کلیدواژگان: عبده، رشیدرضا، صادقی تهرانی، المنار، الفرقان، بررسی تطبیقی، روایات تفسیری، فهم و نقد حدیث
  • سهیلا پیروزفر، میکائیل باقری * صفحات 79-98
    در برخی منابع حدیثی شیعه، احادیثی به چشم می خورد که براساس آن بهشت دارای درجاتی به تعداد آیه های قرآناست و به قاری قرآن گفته می شود: «بخوان و بالا برو.» حدیثی از امام موسی بن جعفرR نقل شده که: «... هر کدام از دوستان و شیعیان ما که از دنیا برود، اگر قرآن را به نیکی نداند، در قبر به او آموزش داده می شود...» به فرض صحت صدور این روایت و روایات مرتبط با درجات بهشت و ترفیع درجات قاری قرآن در قیامت، می توان گفت مسلمانان در قیامت به دو گروه تقسیم شده اند: افرادی که در دنیا قرآن را به خوبی یاد گرفته، خوانده و دستورات آن را به کار بسته اند؛ این گروه زمینه صعود در درجات بهشت را برای خود در دنیا فراهم کرده اند و گروهی از مسلمانان که تمام توانشان را در این زمینه صرف نموده، ولی به دلایلی ازجمله کوتاهی عمر، نبود امکانات، نداشتن استعداد کافی و... نتوانسته اند قرآن را فراگرفته و به دستورات آن عمل کنند، در قبر به آن ها آموزش داده می شود. براساس این روایت به خاطر محروم نشدن این گروه از درجات بالاتر در بهشت در عالم برزخ امکان تعلیم و آموزش برای این افراد فراهم است تا به معارف ناب قرآنی دست یابند، سپس به آن ها گفته می شود با خواندن قرآن به درجات بالاتر صعود کنند.
    کلیدواژگان: آموزش قرآن در آخرت، قرائت قرآن، درجات بهشت، تکامل اخروی
  • اسماعیل اثباتی *، محمدحسن رستمی صفحات 99-128
    کتاب های تفسیر روایی دسته ای از منابعی است که شیخ کلینی در تدوین کافی از آن ها بهره برده است. ازجمله این کتاب ها می توان به تفسیر هشام بن سالم، یونس بن عبدالرحمن، حسین بن سعید، ابوحمزه ثمالی، معلی بن محمد، محمد بن خالد برقی، وهیب بن حفص جریری، ثواب القرآن محمد بن حسان، کتاب فضل سوره انا انزلناه عبدالرحمن بن کثیر و برخی کتاب های حسن بن راشد اشاره کرد. مطالب برخی از تفاسیر نیز با واسطه کتاب های نسل های بعد وارد کافی شده است؛ ازجمله تفسیر ابوالجارود، علی بن حسان، محمد بن اورمه، جابر، منخل، علی بن مهزیار، علی بن اسباط، عبد الله بن صلت قمی، علی بن ابی حمزه بطائنی و پسرش حسن، سکونی، ابن فضال، تفسیر یاسین سلمه بن خطاب، ثواب القرآن و القراءات سیاری و برخی کتاب های ابوسمینه.
    کلیدواژگان: کتابخانه شیخ کلینی، منابع کافی، منابع تفسیری کافی، تفسیر اثری، روایات تفسیری کافی
  • پرویز رستگار جزی، محمدتقی رحمت پناه * صفحات 129-152
    افزون بر آیات قرآن، روایات بسیاری در منابع شیعه و سنی درباره مادر و جایگاه ارزنده اش بازگو شده است. یکی از فراگیرترین سخنانی که به عنوان سخنی از حضرت رسول2 گزارش شده، فراز «الجنه تحت اقدام الامهات» است. نوشتار پیش رو نگاهی است به سند و متن این فراز. شگفت است سخنی به این اندازه پرآوازه، جایگاهی در منابع ارزشمند شیعه و سنی ندارد. پس از بررسی های انجام گرفته در سند و متن این فراز، روشن شد که این فراز را دو عامل جعل حدیث و نقل به معنا در منابع سنی سامان داده اند و سند و متنی ساخته و پرداخته شده که سازندگانش به ویژگی های کذاب و مجهول بودن نامبردارند.
    برآیند پایانی پژوهش، نپذیرفتن این فراز به عنوان سخنی از سخنان حضرت رسول2 است.
    کلیدواژگان: الجنه تحت اقدام الامهات، بررسی سندی، بررسی متنی، جعل حدیث، نقل به معنا
  • حسن نقی زاده *، مرضیه روستا صفحات 153-178
    گفت وگو درباره سعد و نحس ایام در بستر تاریخ بشر، پیشینه ای کهن دارد. یکی از روزهای هفته که در برخی فرهنگ ها به عنوان روزی نحس به شمار می رود، روز دوشنبه است. طبق این باور انجام برخی از کارها در این روز پیامدی ناگوار خواهد داشت. در فرهنگ مسلمانان نیز کمابیش چنین باوری مطرح است و ریشه آن را می توان در استناد به روایاتی دانست که به ظاهر بر شومی روز دوشنبه دلالت دارند و از انجام کارهایی در این روز بازداشته یا عباداتی را برای رهایی از شومی آن توصیه نموده اند. این مقاله با بررسی سندی و محتوایی روایات این موضوع کوشیده است صحت این مدعا را بررسی نموده و در حد امکان به تحقیق علل و اسباب صدور این روایات بپردازد. سرانجام این تحقیق عدم ثبوت نحوست روز دوشنبه است.
    کلیدواژگان: حدیث، فقه الحدیث، نحوست، دوشنبه، تعارض حدیث، نقد حدیث
  • محسن قاسم پور *، محمد سلامی راوندی صفحات 179-198
    گرچه میرداماد شهرتش را بیشتر مدیون نگاشته هایی پیرامون حکمت و فلسفه است، لکن در زمینه های متعدد، از جمله علوم نقلی نیز دارای آثاری متعدد و شایسته بررسی است. کتاب التعلیقه علی اصول الکافی وی با توجه به نام کتاب و مقدمه آن، گویی قرار بود شرح احادیث کتاب سترگ کافی باشد، اما در ادامه متوجه شد بررسی اسناد روایات بر بررسی متون، مقدم است؛ بدین رو تصمیم گرفت ابتدا در مجموعه ای موسوم به الرواشح السماویه، دیدگاه های خود را در مصطلحات حدیث و مباحث مهم رجالی بیان نماید که در مواردی دیدگاهی خلاف مشهور گذشتگان نیز مطرح می کند. این تحقیق با توصیف و تحلیل دیدگاه های میرداماد، براساس روش تطبیقی مقایسه ای با سایر عالمان حدیثی متقدم شیعه به دستاوردهایی نائل گشته است؛ توثیق ابراهیم بن هاشم قمی و صحیح انگاشتن مرویات وی، تعریف دقیق اصطلاح قوی که از منظر عالمان متقدم دارای معنای موسعی بوده اما میرداماد آن را تضییق کرده، عدم تمایز بین حدیث مستفیض و مشهور، جعل اصطلاح تخریج و تخرج و ضبط متفاوت حدیث معضل را از جمله این موارد می توان برشمرد. همچنین تقسیم بندی های بدیع و دقت های لغوی وی از دیگر نوآوری های میرداماد در مباحث درایه ای است.
    کلیدواژگان: میرداماد، الرواشح السماویه، رجال، مصطلحات الحدیث
  • زهره اخوان مقدم *، سمیرا مهدی نژاد صفحات 199-228
    تفحص در باب احادیث مربوط به حضرت مهدیZ، در کتب عامه و نیز امامیه، واژه ای مشترک برای بیان ظهور حضرت مهدیZ به دست می دهد که از جهت مفهوم دینی، بسیار حائز اهمیت است. تعبیر بعثت که برای حضرت مهدیZ در بسیاری از احادیث نبوی در این راستا به کار رفته، دقیقا همان تعبیری است که در میان انسان ها، تنها برای فرستادگان الهی و نقبای ایشان به کار رفته است. از نکات مهم دیگر که در فرمایش پیامبر2 ملاحظه می شود، مبعوث شدن حضرت مهدیZ توسط خداوند و نیز قطعیت بعثت ایشان در روزگار پایانی زمین است. این ها نکاتی است که تنها با عقیده امامیه درخصوص امامان معصومk و آخرین آنان، حضرت مهدی و غیبت و ظهور او سازگاری دارد. بخش پایانی این مقاله، که با روش تحلیلی - وصفی انجام گرفته، ناظر به نتایجی برگرفته از روایات ائمه است که همگی به وجوه تشابه بعثت آخرین ذخیره خداوند با سایر فرستادگان الهی اشاره می کند. مقاله به بیست وسه مورد از وجوه مشترک بین بعثت پیامبران و ظهور حضرت مهدی دست پیدا کرده است.
    کلیدواژگان: مهدی، روایات فریقین، بعثت، رسول، نقیب، عدل، قسط
  • عبدالله موحدی محب * صفحات 229-244
    از سخنان منقول از پیامبر اسلام2 که موجب کژتابی ها و چالش هایی در فهم مراد واقعی آن گشته کلامی است صحیح السند که مسلمانان را مکلف می دارد تا در برابر بدعت گزاران در دین با قاطعیت موضع گرفته بیزاری خود از آنان را ابراز داشته با سب و طعن و بهتان و غیبت آنان موجب درماندگی آنان گردد. جست وجوی پیش رو به بررسی سندی و محتوایی حدیث مزبور پرداخته است تا مگر از رهگذر رویکرد فقه الحدیثی بدین پرسش، پاسخ دهد که حدیث موضوع بحث تا چه میزان با اصول و ارزش های شناخته شده در متن دین معارض است. در جست وجوی حاضر بدین نتیجه روشن می توان دست یافت که مفاد و مضمون حدیث بدعت و بهتان، هیچ گونه تعارضی با ارزش های شناخته شده در آموزه های دینی ندارد، چنانکه با اصول عقلائی حاکم بر پیوند های اجتماعی جوامع انسانی نیز به طور کامل همخوان است.
    کلیدواژگان: بدعت، بهتان، حدیث، وقیعه، سب
  • مجید فلاح پور * صفحات 245-260
    اگرچه امام خمینی‡ کتاب مستقلی در تفسیر قرآن و علوم قرآنی تالیف نکرده بود، آثار ایشان سرشار از مباحث عمیق قرآنی و تفسیری است؛ البته او برخی سوره های مهم قرآن کریم همچون فاتحه، اخلاص و قدر را به طور مستقل در آثار مکتوب دوران جوانی و بخشی از سوره فاتحه را پس از انقلاب به طور شفاهی طی پنج جلسه تفسیر کرده است. از مهم ترین منابع تفاسیر غیرنقلی ازجمله تفاسیر عرفانی در تاریخ تفسیر قرآن کریم، احادیث و سنت پیغمبر اکرم2 و دیگر پیشوایان معصومR بوده است.در این نوشته، کوشش شده با شیوه کتابخانه ای آثار گوناگون حضرت امام‡، به ویژه آثار تفسیری و عرفانی، دیدگاه ایشان نسبت به حدیث و سنت معصومینk و میزان فراوانی استفاده از حدیث در آثار تفسیری و کیفیت استفاده و مبانی آن تبیین گردد. مهم ترین دستاورد این مقاله این است که در دیدگاه امام خمینی برای فهم عرفان اصیل الهی قرآنی، راهی جز بازگشت به احادیث و سنت پیغمبر اکرم2 و عترت معصومR وجود ندارد.
    کلیدواژگان: حدیث، سنت، تفسیر، تفسیر عرفانی، امام خمینی
|
  • Pages 7-32
    Chronicling a hadith means assigning its date, place, its originator and its historical development. Western scholars often pay attention to the historical aspect of a hadith and consider it as one of the elements of reconstructing the history of Islam: the history its events, jurisprudence, dogmas, religious institutions, the interpretation of the holy Quran, etc. The main objective of historical criticism is finding out the original meaning of a text. In their analysis of religious texts and locating their historical context, critics follow a historical approach, which is a branch of literary criticism, and they try to find out the world which is behind the text by looking into older texts. In the 1970s when the formal analytical approach to reading the scriptures was introduced it also found its way into Islamic studies. Albrecht Note and his students introduced a kind of formal analysis, which is considered to be one of the best methods in narrational analysis, on the basis of the changes of the text in their research. In this method, the changes in narrations and their development from the first narrator to the complier of the narrative are studied and on this basis the approximate date of the narrative is estimated. This kind of historical analysis of narrative has a long history also in the analysis of the Muslim critics, and the scholars of hadith since a long time has referred to such cases. Nevertheless, considering such issues has not been much effective in determining the time of hadith and has not turned into a systematic analytical method. The analysis of the document-text on the basis of Albrecht Note theory, which has been developed by some of his students such as Shonler and Motski offers a good method for analyzing historical texts and identifying their date of origin. Since the best method for evaluating a theory is testing it on the basis of independent and external samples, in this research the mentioned method is tested on one sample narrative. This sample is the tradition “Hold to my tradition and the tradition of the righteous Caliphs,” which is reported by Arbadh Ibn Sariyeh.
    Keywords: Hadith, Chronicling, Formal Analysis, Method of the Chain of Transmission, Text, Hadith “Hold to My Tradition, the Tradition of the Righteous Caliphs”
  • Pages 33-78
    One of the sources of interpretation of the holy Quran is narration. Some interpreters suffice with reporting narrations while some others critique and analyze them. Al-Manar by Abdoh and Rashid Reza and Al-Furqan by Ayotollah Sadeqi Tehrani belong to the second group which critically look into the evidence and text of the narrations. The aim of this research is to have a comparative study of the analytical methodology concerning the narrations in the exegeses of Al-Manar and al-Furqan to see the way Sheikh Abdoh¡ Rashid Reza and Sadiqi Tehrani have treated the interpretative narrations. Moreover¡ the similarities and differences in the methodologies of these exegetes in their treatment of contradictory narrations have been discussed. This research concludes that 1. unlike what is commonly understood¡ not only in both exegeses the narrations are used for the purpose of interpretation¡ but also the exegetes have critiqued and analyzed the narrations¡ and 2. although the exegetes have employed both the methods of critiquing the evidence and textual analysis¡ yet textual analysis has been their major approach to their critique of the narrations in these exegeses. For this purpose¡ they have introduced certain criteria¡ such as the agreement of the narration and the holy Quran¡ definitive tradition and the principles of religious law¡ the Intellect¡ and definitive history¡ though they did not ignore the contradictory narrations and have tried in different ways to explain away the contradiction.
    Keywords: Abdoh, Rashid Reza, Sadeqi Tehrani, Al, Manar, Al, Furqan, Comparative Study, Interpretive Narrations, Understanding, Critique of Hadith
  • Pages 79-98
    There are some traditions in Shii sources of hadith indicating that there are as many levels in Paradise as the number of the verses of the holy Quran¡ and the reciter of the Quran will be told in the hereafter¡ “Recite and go up.” It is reported that Imām Musa Ibn Jafar¡ peace be upon him¡ has said¡ “Each of our followers who dies and does not know the Quran well will be taught in the grave.” If this hadith is true and other traditions about the levels of Paradise and raising the ranks of the reciter of the Quran in the other world¡ it can be said that Muslims are divided into two groups in the hereafter. One group is those who have learned the Quran well in this world¡ recited it and and acted according to its precepts. This group has prepared for their ascending the levels of paradise in this world. The other group have tried their best in this respect¡ but because of certain reasons such as short life¡ lack of facilities¡ or not having enough talent could not learn the holy Quran and act according to its precepts. Such people are going to be taught in the grave. According to this tradition¡ in order not to prevent this group from the higher levels of Paradise they are taught in the purgatory and measures are taken to teach them the pure sciences of the holy Quran¡ and then they are told to recite the Quran and ascend higher.
    Keywords: Teaching the Holy Quran in the Other World, Recitation of the Quran, Levels of Paradise, Perfection in the Hereafter
  • Pages 99-128
    The narrational exegeses are a set of sources which Sheikh al-Kuleini has used in the composition of his …. . Some of these works are those of Hisham Ibn Salim¡ Yunis Ibn Abdol Rahman¡ Hussein Ibn Saeed¡ Abu Hamzeh al-Thomali¡ Mo’lla Ibn Muhammad¡ Muhammad Ibn Khalid al-Barqi¡ Wahib Ibn Hafs al-Jariri …. Muhammad Ibn Hassan….¡ Abdol Rahman Ibn Kathir¡ and some of the books by Hasan Ibn Rashid. Some of the points mentioned in some exegeses have also been reported in the exegeses of the succeeding generation¡ such as those by Abu al-Jarud¡ Ali Ibn al-Hassan¡ Muhammad Ibn Urmeh¡ Jabir¡ Munkhul¡ Ali Ibn Mahziyar¡ Ali Ibn Isbat¡ Abdullah Ibn Salt al-Qomi¡ Ali Ibn Abi Hamzeh al-Batainie and his son Hasan¡ al-Sukuni¡ Ibn Faddal¡ the Exegesis of Yasin Salameh Ibn Khattab¡ Thawab Al-Quran wa Al- Qara''at of al-Sayyari and some of the works of Abu Samineh.
    Keywords: Keywords: Library of Sheikh al Kuleini, Sources of Al Kafi, Interpretative Sources of Al Kafi, Traditional Exegesis, Interpretative Narrations
  • Pages 129-152
    Besides many Qur’anic verses¡ there are many traditions in Shii and Sunni sources about mother and her invaluable position. One of the most famous traditions which is attributed to the Messenger of Allah¡ peace be upon him and his household¡ is “Paradise is underneath the feet of mothers.” This article attempts to have a look at the documents and the text of this narration. It is surprising that such a well-known saying has no place in valuable Shii and Sunni sources. After doing some research it becomes clear that this saying has been fabricated by two narrators who have report the hadith only by its meaning in Sunni sources and its evidence has been been given by those who are known for being either false or are unknown. The article concludes that this saying cannot be attributed to the Messenger of Allah¡ peace be upon him and his household.
    Keywords: Prophetic Narration, Paradise, the Study of Origin, the Study of Indication, Hadith Fabrication, Narration through Meaning
  • Pages 153-178
    Speaking of the fortune of the days has a long history. One of the days of the week which is known to be ill-starred in some cultures is Monday. According to this belief doing some actions on this day will lead to dire consequences. In Islamic culture such a belief more or less exists and its roots can be traced apparently to some traditions which indicate the unfortunate Monday¡ and forbids doing certain practices on this day¡ as well as recommending some acts of worship for evading its bad luck. This article by studying the documents and content of the traditions on this subject tries to investigate the validity of this claim and attempts to to find out the causes and reasons of the emergence of such narrations. Finally¡ this research proves the invalidity of the tradition of unfortunate Monday.
    Keywords: Hadith, Hadith Jurisprudence, Fortune of the Days, Monday, Incoherence of Hadith, Critique of Hadith
  • Pages 179-198
    Although Mirdamad is mainly known for his philosophical writing¡ he has many other works on narrational sciences¡ which are important to discuss and study. While writing his book Glosses on Al- Usul Al- Kafi¡ which considering the title of the book and its introduction seems to be written to explain the traditions collected by al-Kafi in his magnum opus of hadith¡ he understood that an investigation of the documents of the traditions should come prior to the study of the traditions themselves. Therefore¡ he decided to express his views on the technical terms of hadith and important issues related to the transmitters of hadith in a collection titled Al- Rawasheh Al- Samawiyyah in which he sometimes offers views that are opposite or at least different from those of earlier scholars. Having explained and analyzed the views of Mirdamad¡ this article by comparing his views with those of other earlier Shii scholars of traditions has come with significant conclusions¡ such as documenting Ibrahim Ibn Hashim al-Qomi and endorsing what he has transmitted¡ explaining with precision the firm term¡ which from the viewpoint of earlier scholars had a wide meaning but Mirdamad has narrowed it down¡ obliterating the difference between well-documented and well-known tradition¡ introducing the term inferring¡ and a different explanation of the difficult hadith. Moreover¡ new classification and verbal precisions are some other innovations of Mirdamad in the subject of Understanding hadith.
    Keywords: Mirdamad, Al, Rawasheh Al Samawiyyah, Authorities, Technical Term
  • Pages 199-228
    Looking at the traditions about Imām al-Mahdi¡ peace be upon him¡ in the Sunni and Shii books one can see one common tern that is used for the appearance of Imām al-Mahdi ¡ peace be upon him¡ which has a religious significant meaning. The term “Sending” which is used for him in many Prophetic traditions is precisely the same term which is used by people only for divine Prophets and their deputies. Besides¡ in the speech of the Prophet¡ peace be upon him and his household¡ it is mentioned that Allah will send Imām al-Mahdi¡ peace be upon him¡ and he will be definitely sent at the end of time. These are issues which are only compatible with Shii dogmas on the Immaculate Imāms¡ peace be upon them¡ and the last of them¡ Imām al-Mahdi and his occultation and appearance. This article which is a descriptive-analytic research finally concludes that on the basis of of traditions reported from the Imāms there are many similarities between the sending of the last Imām and other divine Prophets. The article refers to 23 cases of similarity between the Imām al-Mahdi and other divine Prophets.
  • Pages 229-244
    One of the traditions reported from the Prophet of Islam¡ which has caused much controversy¡ is the well-documented hadith ordering the Muslims to stand against the heretics in religion and to show their opposition to them by cursing¡ insulting¡ slandering and backbiting them. This research is an attempt to study the documents and the content of this hadith so that it may answer the question to what extent this hadith is at variance with the principles and values known in religion. This article concludes that the hadith of heresy and slander is neither at variance with the values known in religious teachings nor incompatible with the rational principles ruling social relationships in human societies.
    Keywords: Heresy, Slander, Hadith, Waqi\'ah, Vilification
  • Pages 245-260
    Although Imām Khomeini has not authored an independent book on exegesis and Qur’anic sciences¡ his works abound in deep Qur’anic and interpretative discussions. Moreover¡ he has interpreted some Suras such as al-Fatiheh¡ al-Ikhlas and Al-Qadr in separate works in his youth and also interpreted some verses of al-Fatiheh verbally in five sessions in the wake of the Islamic Revolution. One of the most important sources of non-narational exegesis¡ including mystical exegeses¡ in the history of the interpretation of the holy Quran is the traditions of the holy Prophet¡ peace be upon him and his household¡ and the Immaculate Imāms¡ peace be upon them. This article is an attempt to explain the various works of Imām Khomeini¡ especially interpretative and mystical works¡ and also his views on hadith and tradition of the Immaculate Imāms and the frequency of reference to hadith in the interpretative works and the method of using them and its principles. The article concludes that in the view of Imām Khomeini¡ to understand the pure divine and Qur’anic mysticism there is no other way than turning back to the hadith and tradition of the holy Prophet¡ peace be upon him and his household¡ and the Immaculate Imāms¡ peace be upon them.
    Keywords: Hadith, Tradition, Exegesis, Mystical Exegesis, Imām Khomeini