فهرست مطالب

حدیث پژوهی - پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1389)

نشریه حدیث پژوهی
پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1389)

  • 224 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/12/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • الشیعه محمدعلی مهدویراد، محمدحسین بهرامی صفحه 7
    روایات معصومین(ع) در مسیر نقل، در قالب نسخه های متعدد و نقل های متفاوتی درآمده است. گاه یک روایت در یک یا چند کتاب به صورت مکرر نقل شده و در برخی از موارد، نقل های متفاوت یک روایت، در متن یا سند با یکدیگر تفاوت هایی دارد. هرچند مصادر ثانویه حدیث شیعه(برخلاف مصادر اولیه) برای شناسایی این روایات متحد تلاش فراوانی را شکل داده اند، ولی متاسفانه هیچ گاه متعرض مبانی نظری و مشکلات و مسائل آن نشده اند. در این مقاله، تلاش شده تا مباحثی از قبیل تعریف اتحاد و تعدد در روایات، فواید شناخت روایات متحد، معیارهای شناخت روایات متحد و مشکلات موجود در این مسیر به اجمال معرفی گردد. همچنین عملکرد دو کتاب وسائل الشیعه و جامع احادیث الشیعه در این باره مورد بررسی و مقایسه قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: اتحاد و تعدد، روایات مشابه، وسائل الشیعه، جامع احادیث الشیعه، تقطیع، نقل به معنی، تصحیف
  • مجید معارف، یحیی میرحسینی صفحه 37
    راویان و جامعان روایی، احادیثی را به پیامبر(ص) نسبت می دهند که درون مایه آن، به نوعی به فضیلت و برتری اهل فارس اشاره دارد تا حدی که می گوید اگر علم در ستاره ثریا هم باشد، اهل فارس بدان نائل خواهند شد. این فضل و برتری در روایات، حداقل با سه واژه «ایمان»، «علم» و «دین» آمده است. این احادیث را می توان در مجامع حدیثی، کتاب های تاریخی و تفاسیر شیعه و اهل سنت جستجو کرد. در این مقاله، نخست، گستره انعکاس روایات اهل سنت که از بسامد بیشتری برخوردار است، مورد بررسی قرار گرفته، سپس به نقل های امامیه پرداخته می شود. آنگاه محتوای آن ها بررسی و دیدگاه های گوناگون درباره مصادیق آن ها مورد بحث قرار خواهد گرفت. در ارزیابی این روایات، چند دیدگاه اساسی مطرح شده است، به این صورت که گروهی با اعلام صحت و یا سکوت، موافقت خود را با آن ها ابراز داشته و برخی دیگر که تماما از متاخران هستند، مخالف این احادیث اند و تمام آن ها را جعلی می پندارند. در این میان، دیدگاه بینابینی وجود دارد که برخی از این احادیث را صحیح و برخی را تحریف شده می داند. در پایان، با بررسی رجالی و سندی روایات، به این نتیجه دست یافتیم که این احادیث از دید اهل سنت، صحیح و مطابق علم الحدیث شیعیان، ضعیف است.
    کلیدواژگان: حدیث، سلمان، فضایل، اهل فارس، اعتبار، سند و متن
  • فتحیه فتاحی زاده، نجیمه افشاری صفحه 67
    تفصیل وسائل الشیعه الی تحصیل مسائل الشریعه، تالیف شیخ حر عاملی، دایره المعارفی از روایات فقهی شیعه است که از زمان نگارش مورد توجه فقها و حدیث پژوهان بوده است. مؤلف در این کتاب با گردآوری روایات هم مضمون، راه فهم سنت معصومان(ع) را به عنوان یکی از اساسی ترین منابع و متون دینی اسلام فراهم کرده است. شیخ حر پس از اثبات صحت صدور روایت از معصوم(ع) و حجیت آن، با بهره مندی از منابع مختلف حدیثی و نسخه های متعدد از هر منبع و اشاره به سهو راوی و کاتب حدیث، امکان شناخت حدیث را فراهم آورده است؛ همچنین با تبیین معنای واژگان و اصطلاحات دشوار و اشاره به معانی لغوی و اصطلاحی، فهم متن روایت را تسهیل کرده است. ضمن اینکه توجه به تقطیع های صورت گرفته در این کتاب نیز به عنوان یک پیش فرض در شناخت حدیث و در نتیجه فهم صحیح آن حائز اهمیت است. شیخ با دقت در قراین لفظی و غیر لفظی، زمینه را برای فرا رفتن از معنای ظاهری روایات و رسیدن به مقصود اصلی معصوم(ع) مهیا کرده است. وی با توجه به قراین غیر لفظی، مجازها و کنایه های موجود در کلام معصوم(ع) را آشکار کرده و به کمک قراین لفظی منفصل که همان روایات هم مضمون با روایت اصلی اند، به تبیین رابطه تخصیص، تبیین و تقیید میان احادیث اشاره کرده است، ضمن اینکه از دلالت های غیر ظاهری صیغه های امر و نهی نیز غافل نمانده و استحباب و کراهت را از معانی غیر ظاهری آن ها دانسته است.
    کلیدواژگان: وسائل الشیعه، شیخ حر، حدیث، فهم متن، فهم مقصود
  • محمد جواد اسکندرلو، سید رضا مؤدب صفحه 99
    رابسون(Robson) خاورشناس انگلیسی در جلد سوم دایره المعارف اسلام، مدخلی را به معرفی حدیث اختصاص داده است. وی در این مدخل به موضوعاتی از قبیل واژه شناسی حدیث در لغت و اصطلاح، تدوین حدیث، معرفی جوامع حدیثی فریقین، نقد حدیث، تبیین اقسام و درجات احادیث صحیح، ذکر و تعریف اصطلاحات مختلف حدیثی مربوط به ماهیت سند، مرتبط با متن حدیث و سرانجام به طرق تحمل حدیث می پردازد.
    این مقاله به نقد و بررسی دیدگاه های او در خصوص «تدوین حدیث» اختصاص دارد که می نویسد سنت در آغاز جزء منابع دین نبوده و به تدریج از منابع دین شمرده شده است، ضمن آنکه در برخی از بلاد اسلامی، در آغاز، متن حدیثی وجود نداشته و تدوین حدیث به همراه سند به قرن های بعد برمی گردد؛ نگارندگان در این مقاله، با بررسی های تاریخی، نادرستی این ادعا را نشان داده اند.
    کلیدواژگان: حدیث، سنت، خبر، اثر، جوامع حدیثی، رابسون
  • محمدعلی رضایی کرمانی، احمد زارع زردینی صفحه 113
    از مهم ترین بایسته های پژوهش در علوم حدیث، ارائه روش هایی برای بررسی و پژوهش در میراث حدیثی است. نقد و بررسی عنوان کتاب ها و ابواب حدیثی، یکی از این روش هاست. این نوشتار به معرفی و بررسی میزان کارآمدی این روش در علوم حدیث می پردازد، و به منظور رسیدن به این هدف، کارآمدی آن را در دو حوزه نقد بیرونی(انتساب و تصحیح متن) و نقد درونی(فهم و ارزیابی متن) نشان داده است. پس از اثبات کارآمدی این روش، به چگونگی تعیین عنوان متونی که در تعیین عنوان آن ها اشتباهی رخ داده، پرداخته شده و در همین راستا، دو روش درون متنی و برون متنی در تعیین عنوان ارائه شده است. در معرفی و تبیین جوانب مختلف این روش، از آثار محمدتقی شوشتری حدیث پژوه معاصر استفاده شده است.
    کلیدواژگان: علوم حدیث، روش، نقد عنوان، نقد بیرونی، نقد درونی، محمدتقی شوشتری(تستری)
  • عبدالهادی فقهی زاده، مجید بشیری صفحه 141
    احمد بن علی نجاشی، یکی از متخصصان برجسته علم رجال و کتابشناسی است و رجال او در میان چهار کتاب اصلی علم رجال شیعه، مهم ترین کتاب به شمار می رود. او نزد استادان زیادی که برخی از آنان از برجسته ترین دانشمندان فن رجال و کتابشناسی بودند، تلمذ کرد. علاوه بر این، با دسترسی به منابع و کتاب های متعدد دانشمندان امامی و بعضا غیر امامی و مطالعه دقیق آن ها، زمان طولانی را صرف به دست آوردن شناخت ژرف نسبت به دانشمندان شیعه و کتاب های آنان کرد. سابقه توثیق عام نجاشی از مشایخ خود به زمان علامه حلی برمی گردد؛ هر چند این دیدگاه آن گاه از سوی سید بحر العلوم به طور جدی تر مطرح گردید. نجاشی ملتزم بوده است تنها از استادانی روایت کند که «ثقه» باشند. این التزام او با تجزیه و تحلیل عبارات نجاشی درباره شماری از مشایخ، مشهود است. دلالت این عبارات، ظاهر و بلکه در مواردی صریح است، اما این توثیق فقط شامل آن عده از مشایخ نجاشی است که او از آنان استماع کرده است، حال آنکه گروهی از محققان دلالت این عبارات را ناقص و ناکافی برشمرده اند و وثاقت مشایخ نجاشی را به دلیل التزام او به عدم روایت بدون واسطه از ضعفا، و عدم آگاهی او از وضعیت رجالی گروهی از استادان خود در برهه ای از زمان، و وجود برخی از ضعفا در میان مشایخ او انکار کرده اند. اما با توجه به آشنایی نزدیک نجاشی با استادان خود و مصاحبت طولانی با آنان می توان چنین استظهار کرد که نجاشی صرفا یا از طریق حس و یا بر اساس شهادت حسی دیگر استادان خود، از تمامی مشایخی که مستقیما از آنان استماع کرده، شناختی کافی داشته است و روایت نجاشی از برخی ضعفا در مطاوی کتاب رجال، متعلق به دوره پیش از ضعف آنان بوده است.
    کلیدواژگان: مشایخ نجاشی، توثیق عام، مشایخ ثقات، رجال نجاشی و ادله توثیق
  • محمد اسعدی صفحه 159
    در مقاله حاضر، روش استفاده اصحاب جریان تفسیری روایت گرا از روایات نقد و بررسی می شود. از نگاه نگارنده، آسیب های اساسی رویکرد تفسیری این جریان از بعد روشی، به دو امر باز می گردد: یکی، پرهیز از بررسی سندی روایات و دیگری پرهیز از تحلیل دلالی آن ها. مهم ترین موارد ضعف در موضوع دوم نیز تطبیق غیر دقیق روایات بر آیات، خلط حوزه های مختلف زبانی قرآن و سطحی نگری در گزینش احادیث تفسیری در حد رابطه لفظی است. ساختار تازه بحث، نوع تحلیل ها و نمونه های تطبیقی از ویژگی های این نوشتار است.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی روشی، جریان روایت گرا، تفسیر، روایات تفسیری
  • حمیدرضا فهیمی تبار صفحه 185
    در پاره ای از منابع روایی اهل سنت از جمله صحیح مسلم، مسند احمد بن حنبل، سنن ابن ماجه، صحیح ابن حبان و مجمع الزوائد هیثمی، روایتی مشهور به «تابیرالنخل» آمده، و این روایت مستند دیدگاه های اهل سنت قرار گرفته است. نگارنده در این نوشتار ابتدا به نقد سندی این روایت پرداخته و نشان داده است که برخی راویان این حدیث، در نگاه علمای رجالی و حدیثی اهل سنت ضعیف اند و آن گاه به نقد داخلی و اشکالات محتوایی روایت پرداخته و نشان داده است که پذیرفتن اجتهاد به عنوان یکی از منابع علم پیامبر(ص)، هم به عقیم ماندن رسالت و بعثت می انجامد و هم با قواعد عقلی هم خوانی ندارد. در خلال این نوشتار، به تناسب موضوع، اختلاف اهل سنت و شیعه در عصمت و علم پیامبر(ص) نیز مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: روایت تابیرالنخل، معتقدات کلامی، علم پیامبر(ص)، عصمت پیامبر(ص)
  • صفحه 207
|
  • Muhammad Ali Mahdavi Rād, Muhammad Hussein Bahrāmi Page 7
    The narrations of the Immaculate, peace be upon them, in the process of transmission come in different manuscripts and various narrations. Sometimes one narration in one book or some books have been transmitted repeatedly and in some cases the different transmissions of one narration differ from each other in text or documents. Although the secondary sources of Shii hadith (unlike the primary sources) have tried much to find these united narrations, unfortunately they never discussed their theoretical principles or their problems and questions. This article is an attempt to introduce briefly questions such as the definition of unity and diversity in narrations, the benefits of knowing the united narrations, the criteria of knowing the united narrations and the problems that exist in this way. Moreover, the function of the two books, Wasāil al-Shia and Jāmi Ahādith al-Shia in this regard have been discussed and compared with each other.
  • Majid Ma'ārif, Yahyā Mir Husseini Page 37
    The transmitters and compilers of hadith attribute certain hadiths to the holy Prophet, peace be upon him and his household, which mainly refer to a kind of virtue and superiority of the Persians to the extent that it is said if knowledge were in Venus, the people of Persia would attain it. This superiority in narrations is mentioned at least three times in the words of “belief”, “knowledge”, and “religion”. These hadiths can be seen in the compendiums of hadiths, history books and Shii exegeses. In this article, first, the reflection of these hadiths in the narrations of the Sunnis which are more in number have been considered, and then the hadiths transmitted by the Imamis have been discussed. Afterward, their content is studied and the different views on their applications are presented. In the evaluation of these narrations a few major views have been offered, that is, some by their endorsement or silence have confirmed them, and some who are completely of recent date have denied them altogether and hold that all of them are fabricated. However, there are another view which is intermediary and calims that some of these hadiths are true and some others are corrupted. At the end by discussing the character of the transmitters and the documents of these hadiths we come to the conclusion that these hadiths from the viewpoint of the Sunnis are true but on the basis of the Shii science of hadith they are weak.
  • Fathiyah Fattāhizādeh, Najimah Afshāri Page 67
    Wasāil al-Shiah fi Tahsil Masāil al-Shariah by Sheikh Hor al-Amili is an Encyclopedia of the Shia jurisprudential narrations which since its composition has attracted the attention of the jurists and researchers of hadith. The author in this book by compiling those hadiths with the same content argues that understanding the tradition of the Immaculate, peace be upon them, is one of the most essential religious sources and texts. Sheikh Hor al-Amili by establishing the authenticity of the narrations of the Immaculate, peace be upon them, and their reliability, and employing different sources of hadith and consulting several manuscripts of each source, and also referring to the negligence of the transmitters and scribes of hadith, has made the understanding of hadith possible. Moreover, the author by explaining the meaning of the difficult words and terms and referring to the verbal and technical meaning has made the understanding of the narrations more convenient. He also considers the divisions made in the book a prerequisite for understanding hadith and in consequence its better appreciation. Sheikh by looking carefully into the verbal and nonverbal contexts has prepared the way for going beyond the apparent meaning of the narrations to reach the main intention of the immaculate, peace be upon him. By considering the nonverbal contexts, he reveals the metaphors and ironies in the speech of the immaculate, peace be upon him, and by concentrating on the disjunctive verbal contexts or the narrations with the same content of the main narrations, he explains the relations of restriction, explanation and modification among hadiths. Besides, he has not overlooked the implied indications of the imperative and prohibitive forms and has understood whether they are recommended or not from their implied meaning.
  • Muhammad Javād Eskandarloo, Seyyed Rezā Moaddab Page 99
    Robson, the English Orientalist, in the third volume of Encyclopedia of Islam, assigns a special entry to introducing hadith. In this entry he discusses such subject as the study of hadith as a word and as a technical term, the compilation of hadith, introducing the compendiums of hadith by the two sects, the critique of hadith, explaining the different kinds and degrees of true hadiths, defining the different technical terms of hadith in relation to the nature of the sources and the text of hadith, and finally the ways of transmitting hadith.This article is an attempt to study and critique his views in relation to the “compilation of hadith”. He writes that tradition at the beginning was not among the sources of religion but gradually it was counted among its sources and that in some of the Islamic countries at the beginning there was no text of hadith and the compilation of hadith along with its sources returns to subsequent centuries. The writers of this article in their historical search show that this claim is not true.
  • Muhammad Ali Rezāee Kirmāni, Ahmad Zāri Zardini Page 113
    One of the most important aims in research on the sciences of hadith is offering methods for the study of the works done on hadith. One of these methods is the study and evaluation of the titles and entries of books on hadith. This article is an attempt to introduce and discuss the degree of the efficiency of this method in the sciences of hadith, and in order to fulfill this purpose the efficiency of this method has been studied in the two fields of external assessment (attributing and editing the text) and internal assessment (understanding and evaluating the text). Having proved the efficiency of this method the researcher discusses the way to give title to those texts which have been given wrong titles. In this relation he offers the two textual and metatextual methods in the designation of the titles of texts. In his discussion and explanation of the different aspects of this method the researcher mainly refers to the works of Muhammad Taqi Shushtari, one of the contemporary researchers on hadith.
  • Abdolhadi Fiqhizādeh, Majid Bashiri Page 141
    Ahmad ibn Ali al-Najashi is one of the eminent experts in the science of hadith transmitters and bibliography, and his book on the transmitters of hadith is considered the most important among the four major books on the Shii science of transmission of hadith. He was the disciple of many Masters, some of whom were the most eminent scholars in the science of the transmitters of hadith and bibliography. Moreover, because he had access to many sources and books written by Shii and also Sunni scholars and had read them carefully he had gained deep knowledge in the field. The discussion on Najashi’s evaluation of his masters’ general reliability may be traced back to the time of Allamah al-Hilli, though this view was presented more seriously by Sayyid Bahr al-Ulum. Najashi committed himself to relate only from those Masters who were reliable, and this commitment can be seen in his expressions about some of his Masters. The meaning of these expressions is clear and in some cases explicit, but this assessment of reliability is limited to those Masters from who he heard. Some researchers hold that the meaning of these expressions is insufficient and imperfect and had denied the reliability of Najashi’s Masters on the ground of his commitment in relating from no weak Master without intermediaries and his insufficient knowledge on the character of a group of his Masters at a certain period of time and also the existence of the weak among his Masters. Nevertheless, considering Najashi’s close acquaintance and long companionship with his Masters it can be argued he directly or on the testimony of other Masters had sufficient knowledge of all Masters he had directly heard from and if he related from some of the weak Masters in his books of hadith transmitters, it was at the time when they were not weak.
  • Muhammad Asadi Page 159
    The present article attempts to discuss the method the followers of the narration-oriented exegesis follow in their use of the narrations. From the viewpoint of the researcher the main defects of the interpretive approach of this movement insofar as method is concerned are two: avoiding the assessment of the sources of the narrations and refraining from analyzing their significance. The most important weakness of the latter is the improper application of the narrations to the verses, mixing the different domains of the language of the Quran and lack of depth in selecting the interpretive hadiths to the extent that it is reduced to mere verbal relationship. The new structure of the discussion, the kinds of analysis and the comparative specimens are some of the distinctive features of this article.
  • Hamid Rezā Fahimitabār Page 185
    In some of the Sunni sources of narrations, such as Sahih Muslim, Musnad by Ibn Hanbal, Sunan by Ibn Majah, Sahih by Ibn Habban, and Majma al-Zawaid by Haythami, there is a narration known as the “pollination of the palm trees” which is considered as authentic by the Sunnis. The researcher in this article first traces the sources of this narration and shows that some of the transmitters of this hadith according to the Sunni scholars in the science of hadith transmission are weak. He then has an assessment of the content of the narration and its problems and shows that accepting personal judgment as one of the sources of the knowledge of the Prophet, peace be upon him and his household, would not only lead to the failure of the Prophetic mission and the reason of sending the Prophet but it is also its incompatible with the principles of reason. In this article a reference is also made to the difference between the Shiis and Sunnis on the infallibility and knowledge of the Prophet.