فهرست مطالب

Research Development in Nursing and Midwifery - Volume:6 Issue: 2, 2010

Journal of Research Development in Nursing and Midwifery
Volume:6 Issue: 2, 2010

  • 74 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1389/03/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • ماندانا زعفری، آذر آقامحمدی صفحات 1-8
    زمینه و هدف
    دیسمنوره اولیه به انقباضات دردناک قاعدگی، بدون علت ارگانیک گفته می شود که شیوع آن حدود 80% است. هدف از این مطالعه، مقایسه تاثیر ویتامینB1 و ایبوبروفن بر درمان دیسمنوره اولیه می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه تجربی بر روی دانشجویان دانشکده پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری در سال 88 اجرا شد. 152 دانشجوی مبتلا به دیسمنوره متوسط و شدید به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند، به گروه اول (76 نفر) روزانه mg 100 ویتامین B1 در فاز لوتئال و به گروه دوم نیز (76 نفر) قرص ایبوبروفن mg 400 به محض شروع درد طی 3 ماه تجویز شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSSو آزمونهای مجذور کای دو، تی تست، من ویتنی و فرید من اجرا شد (05/=0α).
    یافته ها
    نتایج نشان دادکه تفاوت معنی داری در رابطه با شدت و مدت درد قبل و بعد از مصرف داروها وجود دارد (000/0=P). همچنین مقایسه شدت درد بعد از مداخله در دو گروه در ماه اول درمان تفاوت معنی داری نداشت (414/0 =P)، ولی درماه دوم (000/0=P) و در ماه سوم (000/0=P) این اختلاف معنی دار بود. اما مقایسه مدت درد بعد از مداخله نیز در دو گروه در طی درمان اختلاف معنی داری وجود داشت (000/0=P). همچنین نیاز به مسکن اضافی در دو گروه تفاوت معنی داری نداشت (401/0 =P).
    نتیجه گیری
    ویتامین B1، دارویی با اثر مشابه ایبوبروفن، عوارض بسیار کمتر و مقبولیت بیشتر، می تواند در درمان دیسمنوره اولیه استفاده شود.
    کلیدواژگان: دیسمنوره اولیه، ایبوبروفن، ویتامین B1
  • قنبر روحی، حسین نصیری، مسلم حسام، فخری میرکریمی، حمیدی آسایش صفحات 9-17
    زمینه و هدف
    از میان بخشهای خدمات، بخش بهداشت دارای جایگاه ویژه ای است، حتی اشتباهات کوچک نیز ممکن است جبران ناپذیر باشد. بنابراین خدمات با کیفیت مطلوب، مطابق با معیارهای حرفه ای و انتظار مشتریان حائز اهمیت است. لذا پژوهش حاضر برای ارزیابی ادراک مددجویان از کیفیت خدمات و پی بردن به عوامل احتمالی مرتبط با آن طراحی و اجرا شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی- مقطعی است که بر روی 225 نفر از دریافت کنندگان خدمت از مراکز بهداشتی و درمانی و پایگاه های شهری گرگان در سال 1388 به شیوه نمونه گیری طبقه بندی با تخصیص متناسب نمونه ها اجرا شد. در داخل هر طبقه نمونه ها به صورت منظم بدون جایگذاری انتخاب شدند. به منظور سنجش ادراک مددجویان از پرسشنامه معتبر SERVQUAL که علاوه بر پرسشهای جمعیت شناختی، حاوی 22 پرسش برای ارزیابی کیفیت خدمات در پنج بعد استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و به کمک آماره های توصیفی و ضرایب همبستگی اسپیرمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد دامنه سنی مدد جویان بین 14تا 17 سال بوده و 7/89 درصد از ایشان زن بودند. نتایج حاکی است ادراک مددجویان از کیفیت خدمات؛ مطلوبترین بعد، بعد اطمینان می باشد پس از آن به ترتیب ابعاد ملموس، همدلی قرار گرفتند و نامطلوب ترین بعد تضمین بود و درکل 84 نفر(3/37 درصد) ازمددجویان کیفیت خدمات را خوب دانسته و 11 نفر (9/4 درصد) کیفیت آن را نسبتا بد تشخیص دادند و آزمون آماری اسپیرمن نشان داد که بین مرتبه مراجعه، تحصیلات، محل خدمت و نوع خدمت با کیفیت خدمات ارتباط معنی داری وجود دارد (05/0>P).
    نتیجه گیری
    با توجه به سطح متوسط ادراک مددجویان از کیفیت خدمات و ارتباط آن با عوامل مختلف، که ممکن است به دلیل ماهیت خدمات و ویژگی های متفاوت مشتریان و امکانات موجود باشد مدیران می توانند با یک استراتژی مناسب و با مشارکت کلیه کارکنان در پی بهبود مستمر فرآیند های سازمان باشند.
    کلیدواژگان: خدمات بهداشتی اولیه، کیفیت خدمات، ادراک
  • غلامرضا وقاری، حسین نصیری صفحات 18-25
    زمینه و هدف
    وزن زمان تولد نمایه مناسبی در زمینه وضعیت مراقبتهای دوران بارداری است و عوامل موثر بر وضعیت تغذیه مادر نیز بر آن تاثیر دارند. این مطالعه با هدف بررسی پاره ای عوامل مؤثر بر وزن تولد کودک در مناطق روستایی شهرستان گرگان به اجرا در آمده است.
    روش بررسی
    تعداد 704 کودک از 20 روستای شهرستان گرگان طی یکسال از طریق نمونه گیری خوشه ایو تصادفی انتخاب شدند. وزن تولد کودکان ثبت شد و پرسشنامه ای که حاوی سئوالاتی در زمینه وضعیت اجتماعی اقتصادی و تغذیه ای مادر بود، تکمیل گردید. داده ها به کمک نرم افزار آماری SPSS آنالیز شد.
    یافته ها
    تعداد 87 نفر (1/11%) دچار کم وزنی زمان تولد بودند. میانگین و انحراف معیار وزن تولد کودکان 9/539± 6/3158 گرم بود. میانگین وزن تولد در کودکانی که مادرانشان مکمل آهن دریافت نموده اند به اندازه 73 گرم بیشتر از کودکان با مادران بدون مکمل آهن بود ولی اختلاف از نظر آماری معنی دار نبود. بین سن مادر و وزن تولد همبستگی مستقیم ومعنی داری مشاهده گردید (01/0=P، 2/0=r) به طوری که در مادران سنین 35-44 سال بیشترین میانگین وزن تولد وجود داشت. همبستگی مستقیم و معنی داری بین نمایه توده بدنی مادر و وزن تولد نیز برقراربود (01/0=P، 24/0=r). کودکان با رتبه تولد پنجم بیشترین و رتبه اول از کمترین میانگین وزن تولد بر خوردار بودند. بین رتبه تولد و وزن زمان تولد همبستگی آماری معنی داری مشاهده گردید (127/0=P، 01/0=r). میانگین وزن زمان تولد با وضعیت اقتصادی نسبت مستقیم ومعنی داری دارد و مادران با وضعیت اقتصادی پایین، کمترین وزن زمان تولد کودک داشتند (05/0>P).
    نتیجه گیری
    مصرف مکملهای آهن در دوره بارداری در تمامی شرایط سبب افزایش وزن زمان تولد نمیشود و عوامل اجتماعی– اقتصادی و نمایه توده بدنی مادرازعوامل مؤثر بر وزن زمان تولد می باشد.
    کلیدواژگان: وزن تولد، وضعیت اجتماعی اقتصادی، نمایه توده بدنی مادر، مکمل آهن
  • نادر آقاخانی، سیدجواد موسوی، حمید آسایش، نرگس رهبر، علیرضا نوشک صفحات 26-34
    زمینه و هدف
    یکی از مهارتهای اساسی در رابطه با حفظ شان و کرامت انسانی بیماران، توانایی برقراری ارتباط موثر پزشک با بیمار است و این مهارت کارکنان ارائه دهنده خدمات سلامتی در رضایتمندی بیماران و نیل به اهداف درمانی موثر است. از آنجایی که نگرش افراد با رفتار ها ارتباط زیادی دارد این مطالعه با هدف بررسی دیدگاه دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه نسبت به ارتباط بین پزشک و بیمار صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی-تحلیلی در بین 80 دانشجوی کارورز بالینی پزشکی انجام شد. تمام دانشجویان کارورز بالینی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه که در پایان ترم جاری امتحان پره انترنی داشتند و دانشجویانی که در ترم قبل امتحان پره انترنی خود را داده بودند به صورت سر شماری وارد مطالعه شدند و پرسشنامه نگرش دانشجویان پزشکی نسبت به ارتباط با بیمار را تکمیل کردند. از آزمونهای آمار توصیفی برای تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    5/62% از نمونه ها مذکر و اکثرا در سنین 26-30 سالگی بودند. در80% موارد دانشجویان درباره مهارت پزشک برای برقراری و ارتباط و جلب همکاری وی نگرش مطلوبی داشتند. 40 درصد دانشجویان مخالف این بودند که ارتباط موثر سبب افزایش رضایتمندی بیمار می شود و 5/47 درصد نمونه ها در مورد اینکه ارتباط موثر می تواند به تشخیص سریعتر کمک کند نظر مساعدی نداشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت موضوع ارتباط با بیمار در بین اعضای تیم درمانی به ویژه پزشکان و یافته های این پژوهش به نظر می رسد هنوز این مساله مهم مورد توجه کافی قرار نگرفته است و نیازمند توجه جدی در برنامه های آموزشی دانشجویان پزشکی می باشد.
    کلیدواژگان: ارتباط، دانشجوی پزشکی، بیماران، پزشک
  • شهره سیام صفحات 35-43
    زمینه و هدف
    استئوپروز نوعی بیماری متابولیکی است که با توده استخوانی اندک و بر هم ریختگی ساختارهای بافت استخوانی همراه بوده، به افزایش شکنندگی آن منجر می گردد و در اکثر جوامع از جمله کشور ما در حال افزایش است. لذا این پژوهش به تعیین میزان آگاهی زنان شهر رشت درباره بیماری استئوپروز پرداختیم و سپس ارتباط این آگاهی را با تعدادی از متغیرهای دموگرافیک سنجیدیم.
    روش بررسی
    این پژوهش یک توصیفی مقطعی با نمونه گیری تصادفی از بین زنان بالاتر از 20 سال ساکن رشت به تعداد 700 نفر صورت گرفته است. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه توام با مصاحبه بدست آمد. داده ها توسط نرم افزار SPSS و تست آماری کای اسکوئر موردتجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان آگاهی بر مبنای اطلاع از چگونگی ابتلا به بیماری و راه های پیشگیری آن مشخص گردید. 71/62% واحدهای مورد پژوهش آگاهی کم در مورد چگونگی ابتلا، 86/28% آگاهی متوسط و فقط 43/8% آنان آگاهی زیاد در رابطه با راه های پیشگیری از بیماری استئوپروز داشتند. بیشترین درصد زنان مورد مطالعه که آگاهی زیادی درباره بیماری استئوپروز داشتند، در گروه سنی 20-29 سال و کمترین میزان آگاهی در گروه سنی 40-49 سال بودند. از لحاظ تحصیلات بیشتر دبیرستان و بالاتر، متولد شهر، دانشجو و مجرد بودند. 29/95 درصد از افراد مورد مطالعه آموزش در زمینه استئوپروز را برای افراد لازم و ضروری می دانند و بیشترین درصد آنان بهترین راه کسب اطلاع دراین زمینه را از طریق رادیو وتلویزیون می دانند.
    نتیجه گیری
    باتوجه به میزان پایین آگاهی زنان در مورد بیماری مورد نظر، آموزش برای شناخت و آگاهی بیشتر راه های پیشگیری از این بیماری برای کاهش ابتلا توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: آگاهی، بیماری، استئوپروز، راه های پیشگیری از استئوپروز، زنان
  • فریده توحیدی، مصطفی قربانی صفحات 44-49
    زمینه و هدف
    یکی از کانونهای لیشمانیوز جلدی، شهر مشهد می باشد که در سالهای اخیر اپیدمی های کوچکی از آن گزارش کرده اند. این پژوهش در بیماران مبتلا به لیشمانیوز جلدی و با هدف بررسی وضعیت اپیدمیولوژیک بیماران شهر مشهد و تعیین ضریب توافق بین دو روش تشخیصی لام وکشت انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی مقطعی 73 بیمار که دارای زخمهای مشکوک به سالک که به درمانگاه آب و برق شهر مشهد در سال 1385 مراجعه کرده بودند به صورت سرشماری انتخاب گردیدند. برای هر بیمار پرسشنامه ای حاوی اطلاعات دموگرافیک مانند سن وجنس و محل سکونت و نیز اطلاعات بالینی مانند شکل، نوع، تعداد، اندازه و محل زخم، سابقه ابتلای قبلی، وجود اسکار، محل وتعداد اسکار تکمیل گردید. بعد از ضدعفونی کردن زخم این بیماران برای جداسازی انگل مقدار کمی از ترشحات زخم برداشت شد، ازنمونه زخم لام مستقیم تهیه و با روش گیمسا رنگ آمیزی شد. نمونه دیگری از زخم برای کشت در محیط کشت دی فازیک N.N.N تهیه و نمونه ها در c o 24 انکوبه گردید و محیط کشتها هر 2-3 روز یک بار از نظر رشد انگل بررسی شد.
    یافته ها
    از 73 بیمار مراجعه کننده 9/47% زن و 1/52 % مرد بودند. بیشترین و کمترین مراجعه کننده به ترتیب در گروه سنی 11-20 سال4 /42 % و بالای 20 سال 2/19% بود. بیشتر بیماران دارای ضایعه در صورت 8/38 %، دست 9/32% و سایر نقاط بدن3/28 % بود. 2/56% بیماران دارای یک ضایعه، 4/42% دارای دو و 4/1% دارای بیش از 3 ضایعه بودند. 9/84% بیماران دارای زخم خشک و 1/15 % دارای زخم مرطوب بودند. 7/13 % دارای اسکار بجا مانده از ابتلای قبلی بودند. میزان ضریب توافق دو روش اسمیر و کشت 82% بود.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه میزان توافق دو روش لام و کشت در نتایج مثبت و منفی بالاست بنابراین در صورت کمبود هزینه می توان از لام به جای کشت استفاده نمود.
    کلیدواژگان: یافته های آزمایشگاهی، زخم سالک، کشت، لام
  • مرجان مردانی حموله، مهین روزی طلب صفحات 50-56
    زمینه و هدف
    سکته قلبی یکی از علل مرگ و میر در بیشتر کشورها از جمله ایران می باشد و افسردگی یکی از اختلالات روانی است که در بیماران مبتلا به سکته قلبی رو به تزاید است. لذا هدف این مطالعه، تعیین میزان افسردگی بیماران مبتلا به سکته قلبی بوده است.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت توصیفی-تحلیلی و مقطعی در سال1387 و به روش سرشماری بر روی کلیه بیماران مبتلا به سکته قلبی بستری در بیمارستان گلدیس شاهین شهر اصفهان که 62 نفر بودند، اجرا شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه مشخصات فردی و فرم 21 سئوالی پرسشنامه استاندارد افسردگی بک استفاده گردید. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS و با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 35 نفر(56%) از مبتلایان به سکته قلبی دارای درجات مختلفی از افسردگی بوده اند که به ترتیب 11 نفر (18 %) دارای افسردگی مرزی، 13 نفر (20 %) افسردگی خفیف و 11 نفر (18 %) دارای افسردگی متوسط بوده اند. افسردگی شدید و بسیار شدید در بین مبتلایان مشاهده نشد. همچنین رابطه معنی دار آماری بین سن و جنس بیماران با میزان افسردگی آنها مشاهده گردید (001/0 P=).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش، پیشگیری از عواملی که در مبتلایان به سکته قلبی در ایجاد مشکلات روانی موثرند، بسیار اهمیت دارد. همچنین افزایش حس امنیت و استقلال این بیماران مهم است تا بتوانند به عنوان یک فرد سالم زندگی موثری داشته باشند.
    کلیدواژگان: افسردگی، سکته قلبی، پرسشنامه افسردگی یک
  • هاجر پاشا، فرشته بهمنش صفحات 57-63
    زمینه و هدف
    بارداری یکی از دوره های با اهمیت زندگی زنان می باشد و برخورد با پدیده بارداری و سازگاری با آن بسیار حائز اهمیت است. بارداری ناخواسته یکی از سخت ترین تجربه زندگی زنان باردار می باشد و در بسیاری از موارد پیامد آن به صورت سقطهای غیرقانونی، عفونتها و نهایتا مرگ مادر می باشد. از آنجاییکه جلوگیری جدی از بارداری های ناخواسته سیاست کیفی جمعیتی و عامل بهبود نسل می باشد، شناسایی بیشتر عوامل مرتبط با بارداری ناخواسته ضرورت می یابد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی و به روش مقطعی بوده است که بر روی 200 زن باردار مراجعه کننده به مراکز مختلف بهداشتی درمانی شهر بابل (5-1384) انجام گرفت. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه بوده است. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزارSPSS و با استفاده از تست کای دو بوده است.
    یافته ها
    شیوع بارداری ناخواسته 23% بود. اکثر زنان با بارداری ناخواسته خانه دار (1/91)، شهرنشین(6/69%)، خود و همسرانشان دارای تحصیلات راهنمایی و دبیرستان (1/39%،50%) و در سنین 20-34 سال (80%) بودند. درصد بارداری ناخواسته در سنین 35 ≤ سال تقریبا سه برابر زنان با بارداری خواسته بوده است. بیشترین درصد زنان با بارداری ناخواسته شکم دوم و سوم (8/47%) بودند، در حالی که بیش از نیمی از زنان خواهان بارداری، شکم اول بودند (4/60). برخورداری از ارتباط خوب با همسردر بارداری ناخواسته کمتر از زنان خواهان بارداری بوده است (9/73% درمقابل 2/90%). کم سوادی و بیسوادی در زنان با بارداری ناخواسته (37% در مقابل7/22%) و سطوح تحصیلات بالا (دیپلم و بالاتر) در زنان خواهان بارداری (2/42% در مقابل 9/23%) بیشتر بوده است. بارداری ناخواسته در 7/16% از زنان ناشی از عدم استفاده از وسایل یا روش های پیشگیری از بارداری بوده است و در 3/83% آنان علی رغم استفاده از وسایل و روش های پیشگیری، بارداری رخ داده بود. بیش از نیمی از زنان با بارداری ناخواسته هنگام وقوع بارداری از روش های پیشگیری از بارداری با احتمال شکست بالا یعنی مقاربت منقطع استفاده نموده بودند (5/59%). بین متغیرهای سن، تعداد بارداری، تعداد زایمان، سطح سواد، وضعیت اقتصادی، شغل همسر، ارتباط با همسر و روش جلوگیری از بارداری با بارداری ناخواسته ارتباط آماری معنی داری وجود داشت (05/0>P).
    نتیجه گیری
    با توجه به هدف تولد فرزند سالم از مادر سالم ضرورت خدمات مشاوره ای قبل از بارداری برای شناسایی عوامل مرتبط با بارداری ناخواسته و پیشگیری از آن،ضرورت می یابد.
    کلیدواژگان: بارداری ناخواسته، مشخصات دموگرافیک، بهداشت
  • فریده یغمایی، معصومه اطاقی صفحات 64-73
    عملکرد مبتنی بر شواهد استفاده آگاهانه، روشن و درست معتبرترین شواهد موجود جهت تصمیم گیری برای مراقبت از بیماران است. در این شکل از پرستاری از اطلاعات مناسب، علمی و ارزیابی شده به منظور انجام عملکرد مناسب و مطلوب استفاده می شود و در واقع راهنمایی است برای افرادی که در بالین کار می کنند. در این مقاله با مرور منابع مربوطه، به معنا، ضرورت، دیدگاه تاریخی عملکرد مبتنی بر شواهد و موانع آن و نیز چگونگی رفع این موانع و تسهیل سازی و ارتقای عملکرد مبتنی بر شواهد با بیان سه مدل معروف در پرستاری پرداخته می شود. نهایتا، با عنایت به گسترش روزافزون پژوهش در پرستاری و اهمیت کاربرد آنها در عمل پیشنهاد می شود کمیته ای متشکل از پرستاران حوزه های آموزش (اعضای محترم هیات علمی پرستاری)، بالین (پرستاران مجرب) و مدیریت (مدیران پرستاری در رده های صف و ستاد) برای نظارت بر روند به دست آوردن شواهد در سطوح مختلف و انتشار و در نهایت کاربرد آنها در حوزه های نامبرده ایجاد شود؛ به گونه ای که کمیته مذکور اختیار و ضمانت اجرایی داشته باشد. همچنین برای کاهش فاصله پژوهش با عملکرد و آشنایی بیشتر دانشجویان با بالین و مشکلات مربوط می توان از ژورنال کلاب هایی بر مبنای مشکلات بالین استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مبتنی بر شواهد، پرستاری، بالینی