فهرست مطالب

اسلام و علوم اجتماعی - پیاپی 11 (بهار و تابستان 1393)

دوفصلنامه اسلام و علوم اجتماعی
پیاپی 11 (بهار و تابستان 1393)

  • بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • قدرت الله قربانی صفحات 5-24
    انسان به دلیل اینکه موجودی اجتماعی است و کمالات او در بستر زندگی اجتماعی رشد می کنند، لاجرم در تعامل مستمر با عوامل اجتماعی است. عوامل مزبور در قالب سازمان ها، ساختارها، گروه ها، طبقات، ارزش ها و فرهنگ از ابعاد گوناگون و در شرایط متفاوت، روی اندیشه و معرفت انسان تاثیر می گذارد. از این رو، این پرسش مطرح است که تاثیرپذیری انسان از عوامل اجتماعی به طور مطلق است یا اینکه نسبی است. بررسی صفات خاص انسان، مانند چگونگی خلقت خدادادی، موهبت عقل و دل، آزادی و اختیار، گرایش عدالت جویی و حقیقت، در مجموع نشان می دهد که اگرچه انسان به درجه های متفاوتی تحت تاثیر این عوامل است، اما مطلقا منفعل و مجبور نیست، بلکه قدرت مقاومت، کنترل و مدیریت آنها را نیز دارد و حتی می تواند جریان تاثیرگذاری را متوقف کند یا تغییر دهد.
    کلیدواژگان: انسان، عوامل اجتماعی، صفات خدادادی، جبرگرایی، گروه ها و طبقه ها
  • مجید کافی صفحات 25-51
    تحقق علوم انسانی براساس دو رکن اصلی است: یکی، رکن روش شناختی؛ یعنی تنظیم مدل و تدوین پارامترهای پارادایمی علوم انسانی از دیدگاه اندیشه اسلامی و دوم، نظریه پردازی که برای فهم و تبیین واقعیت اجتماعی لازم است. در این مقاله به رکن اول از دیدگاه اسلام پرداخته شده است.
    باتوجه به روش شناسی علوم انسانی، هر علمی یک سری مفروض ها و پیش فرض های هستی شناختی، انسان شناختی، معرفت شناختی و روش شناختی بنیادینی دارد. نظام معرفتی این مجموعه از پیش فرض ها که در اصطلاح پیکره نظری، یا دیدگاه نظری یا «پارادایم» نامیده می شود، یکی از مباحث جدی در روش شناسی هر علمی است. حال پرسش این است که چه جایگاه و نقشی پارادایم می تواند در روش شناسی علوم انسانی داشته باشد؟ پارادایم اسلامی علوم انسانی، چگونه پارادایمی است؟ الگو و پارادایم اسلامی علوم انسانی با الگوی و پارادایم غیردینی علوم انسانی چه تفاوت یا تفاوت هایی دارد؟
    روش این مقاله براساس تفسیر موضوعی، تحلیل متن است. مبنای کار براساس روش تحلیل متن، این گونه است که ابتدا پرسش هایی طرح می شود و بعد به جستجوی پاسخ آن در متن پرداخته می شود. در روش تحلیل متن ارتباط بین رجوع به متن و نتیجه گیری درباره هر مطلب، دو سویه و مکرر است؛ یعنی با طرح پرسش، جستجو در متن آغاز می شود و پس از مطالعه متن ممکن است، برخی از قسمت های آن معنای قسمت های دیگر را عوض کند. نتیجه اینکه مولفه های پارادایمی علوم انسانی از دیدگاه آیات در دو بعد تنظیم می شود: بعد نخست، جهان بینی است که شامل مولفه ها و مفروض های هستی شناختی و انسان شناختی است و بعد دوم، فرانظریه است که مولفه ها و مفروض های معرفت شناختی و روش شناختی را در بردارد.
    کلیدواژگان: علوم انسانی−اسلامی، پارادایم، جهان بینی، فرانظریه، روش شناسی، نظریه پردازی
  • محمدباقر آخوندی صفحات 53-69
    پرسش اصلی این مقاله بررسی روش، اصول و راهبردهای مناظره با رویکردی تفسیری است. براساس تحلیل محتوای کیفی تفاسیرآیات شریفه قرآن، مناظره یکی از روش های نفوذ، تاثیرگذاری و دعوت به دین و ارزش های الهی است. اگر مخاطب عقاید و نظر های موافقی نداشت، روش قرآن برای نفوذ در او، «جدل احسن» است. جدل احسن که با مناظره وگفتگو در فارسی هماهنگی دارد، یکی از روش هایی است که چنانچه شرایط لازم در آن، از جمله اعتماد، دوستانه بودن روابط، نرمی سخن، رعایت انصاف و غیره رعایت شود. زمینه نفوذ را در مخاطب را فراهم می کند. در چنین شرایطی، او بدون احساس ظلم، بی عدالتی یا بی انصافی، نظر ها و عقاید موردنظر را از آن خود و درخود احساس می کند. به همین دلیل تغییر نگرش و رفتار در او تدریجی، منظم و در چند مرحله انجام می شود و او همه این تغییر ها را از خود و در خود احساس می کند.
    کلیدواژگان: ملاحظات اجتماعی، مناظره و گفتگو، قرآن کریم، جدال احسن
  • حفیظ اللی فولادی*، حمید دهقانیان صفحات 71-97
    پرداختن به موضوع تغییرهای اجتماعی همواره در بین اندیشمندان اجتماعی به عنوان مسئله ای جدی مطرح و بحث های فراوانی را در تاریخ تفکر اجتماعی به خود اختصاص داده است. تغییر جامعه در برابر نظم و ثبات، مکانیسم تغییر و تبیین آن، تکامل و غایت تغییر در جوامع و مسائل دیگر بیان شده، صحنه صف آرایی اندیشه های متفاوتی تا به امروز بوده است. در این میان، استاد شهید مرتضی مطهری، به عنوان متفکر و فیلسوف اجتماعی مسلمان و با اتکا به مبانی دینی و فلسفه اسلامی، علاوه بر نقد و بررسی نظریه های موجود در این باره، نظر خود را طرح و با استناد به مبانی اسلامی، افقی نو درباره تحلیل و تبیین تغییرهای اجتماعی گشوده است. تفاوت مهم مشهود در آرای استاد شهید با نظریه های صاحب نظران این عرصه فرا رفتن از تبیین مادی تغییر در جامعه و بیان نقش علل معنوی در ایجاد تغییرها، نقد خودبنیادی مکانیسم تغییر و جمع بین نظریه های فردمحور و کل محور است. ایشان علاوه بر ضروری دانستن تغییر در زندگی بشر، از یک طرف با توجه به مبانی انسان شناسی اسلامی، نقش نیازهای اولی و ثانوی انسان را ذیل نقش علم و اراده در ایجاد تغییرها برجسته می کند و از سوی دیگر، شرایط محیطی و اجتماعی را نیز در تحقق تغییر موثر می داند. در این مقاله سعی شده با روش اسنادی و با تکنیک های تحلیل محتوای کیفی، علاوه بر تشریح نظریه استاد مطهری درباره تغییر اجتماعی، مکانیسم تغییر با توجه به مبانی فلسفه اجتماعی و انسان شناسی ایشان تبیین شود.
    کلیدواژگان: انسان شناسی، تغییرهای اجتماعی، مکانیسم تغییر، نیازهای اولی و ثانوی
  • محمدصادق طلوع صفحات 99-114
    نوشتار حاضر درصدد ارائه چارچوبی جامعه شناسانه برای تحلیل موضوع «عدالت اجتماعی» است. مطالعه عدالت به مثابه فضیلتی فردی و اجتماعی، بیش از هر چیز موضوع بررسی فلاسفه اخلاق و فلاسفه سیاست بوده است. ایشان عدالت را در حیطه عقل عملی دانسته و به عقلی بودن حسن عدل و کلی عدالت حکم داده اند. در این معنا، عدالت موضوعی نیست که بتوان صدق و کذب را بر آن حمل کرد؛ بلکه عدالت نوعی تجویز است، خواه خطاب به همه مردم باشد و خواه طیف خاصی از مخاطبان را در نظر گیرد. چنانچه قائل باشیم جامعه شناسی به مثابه یک علم، هست ها و نه بایدها را موضوع بررسی قرار می دهد، در این صورت، بررسی علمی یک «تجویز» چه معنایی خواهد داشت؟ پاسخ این است که اگر تجویزی، فارغ از سرچشمه و ریشه آن، خصلتی بین الاذهانی یافت و بخشی از یک فرهنگ یا خرده فرهنگ قرار گرفت؛ در آن صورت، یک «وجود اجتماعی» به دست آمده که مانند هر «امر واقعی» منشا اثر بوده و می توان آن را بررسی علمی کرد. بنابراین، چارچوب یک پژوهش علمی و تجربی درباره عدالت اجتماعی موضوعیت خواهد یافت. با فرض اینکه عدالت اجتماعی بر عادلانه بودن توزیع کالا و خدماتی ناظر است که به جهت کمیاب بودن مورد توجه آحاد جامعه است، تحلیل جامعه شناختی عدالت اجتماعی، منطقا دو گام خواهد داشت: بررسی آنچه که باید به نحوی عادلانه توزیع شود؛ کشف معنا و محتوای بین الاذهانی «عادلانه بودن»؛ در پاسخ به پرسش اول به فهرستی از امور دست می یابیم؛ پس پرسش دوم نیز به تفکیک امور توزیع شده قابل طرح خواهد بود. پاسخ به این دو پرسش، فراهم کننده چارچوبی است که آرای فلاسفه و اندیشمندان اجتماعی اعصار مختلف را می توان ذیل آن سامان بخشید؛ به طوری که بتوان تشخیص داد نظر هر صاحب نظری درباره «موضوع توزیع» و «چگونگی توزیع آن» چیست؟
    کلیدواژگان: عدالت، عدالت اجتماعی، هنجار عدالت، موضوع توزیع، چگونگی توزیع
  • محسن معارفی صفحات 115-148
    از اواخر سال 2010 کشورهای عربی شاهد انقلاب و خیزش عظیم توده های مردمی است. پرسش مهم این است که عامل وحدت بخش نیروهای مخالف برای آنکه صف واحدی بر ضد نظام سیاسی حاکم تشکیل دهند و این قدرت عظیم را به وجود آوردند، چیست؟ برخی تحلیل گران مطالبه اصلی توده مردم، را «مطالبات اقتصادی» معرفی کرده و نام «انقلاب نان» را بر این خیزش های بزرگ اطلاق کرده اند. با مطالعه آخرین وضعیت اقتصادی این کشورها این نتیجه به دست آمد که گرچه عوامل اقتصادی را می توان به عنوان یکی از انگیزه های خیزش های مردمی در کشورهای عربی شناخت؛ با این وجود آنچه باعث شده توده های عظیم مردمی متحد شوند و خیزش هایی در سطح انقلاب به وجود آورند، فراتر از عوامل اقتصادی است و باید ریشه این عوامل را در «تغییر ارزش ها» جستجو کرد.
    کلیدواژگان: انقلاب، کشورهای عربی، مطالبات اقتصادی
  • سید محمد امینی حسینی صفحات 149-167
    این مقاله درصدد است تا دیپلماسی عمومی ترکیه و ایران را در عراق و سوریه پس از دگرگونی های این کشورها بررسی کند. ایران و ترکیه، به عنوان دو قدرت تاثیرگذار بر تحولات خاورمیانه، می کوشند طبق ماهیت دولت ها، اهداف و خط مشی های خود، دیپلماسی عمومی شان را در عراق و سوریه پیش برند. پرسش اصلی مقاله این است که دیپلماسی عمومی ایران و ترکیه در عراق و سوریه چگونه است؟ تحولات جدید در این کشورها چه تاثیری بر دیپلماسی عمومیایران و ترکیه داشته است؟ در پاسخ به این پرسش، فرضیه مقاله این است که دو کشور در رقابت منطقه ای خود از دیپلماسی عمومی و قدرت نرم در کنار قدرت سخت خود استفاده می کنند تا بتوانند نفوذ و هژمونی منطقه ای خود را تثبیت و تقویت کنند. دو کشور فرصت ها و امکانات مناسب و متفاوتی برای بهره گیری از دیپلماسی عمومی در عراق و سوریه دارند. اما موفقیت نسبی ایران و ترکیه به استراتژی دو کشور بستگی دارد و این موفقیت ها و ناکامی ها همیشه و در همه زمینه ها نیست. در این مقاله، از روش توصیفی−تحلیلی استفاده شده است و ابزار گرد آوری اطلاعات از نوع اسنادی−کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: ایران، ترکیه، عراق، سوریه، دیپلماسی عمومی، قدرت نرم
|
  • Pages 5-24
    The human being is a social creature whose perfections grow in the context of social life and that is why he/she deals with the social factors continually. Those factors affect the human being's thought and knowledge in the forms of organizations, structures, groups, classes, virtues, and culture from various aspects and in different situations. Therefore, this question arises whether the social factors influence on the human being either absolutely or relatively. Considering the human being's specific attributes, such as how to be created, the gift of mind and heart, freedom and authority, and the tendency towards justice and truth, shows that although the human being is affected by those factors in different levels, he/she is not absolutely obliged and passive and is able to resist, control, and manage them and can even stop or change the process of effectiveness.
    Keywords: human being, social factors, God, given attributes, determinism, groups, classes
  • Pages 25-51
    The realization of human sciences is based on two main subjects: first, the methodological subject that means to design a model and formulate the paradigm parameters of human sciences from viewpoint of Islamic thought; second, the theorizing that is necessary for understanding and explaining of social reality. In this paper, the first subject, designing of a model and formulating the paradigm parameters of human sciences from Islamic view, will be discussed. In the methodology of human sciences, it is mentioned that each science has some fundamental ontological, anthropological, epistemological, and methodological assumptions. The epistemic system that resulted from those assumptions and entitled theoretical system, theoretical viewpoint, or paradigm, is one of the most important issues in the methodology of each science. The questions are these: what is the role of a paradigm in the methodology of human sciences? Which paradigm is an Islamic paradigm of human sciences? What is(are) the difference(s) between an Islamic paradigm of human sciences and a non-Islamic paradigm of human sciences? Because this paper has been applied the methodology of thematic commentary, its technique is text analysis. In the text analysis or according to Maurice Duverger, classic methodology, first, some questions are raised and then the answers are founded in the text. In the methodology of text analysis, there is a bilinear relationship between a reference to the text and a conclusion on each subject. It means that finding the answers begins with raising the questions and after studying the text, some parts may change the meaning of the other parts. As a result, the paradigm parameters of human sciences from Koranic view are divided into two groups: the first group called worldview consists of some ontological and anthropological assumptions; the second group called meta-theory includes some epistemological and methodological assumptions.
    Keywords: Islamic, human sciences, paradigm, worldview, meta, theory, methodology, theorizing
  • Pages 53-69
    The main purpose of this article is to investigate the ways, principles, and strategies of discourse with a descriptive approach. According to the analysis of qualitative content of Koranic descriptions, the debate is one of the ways to penetrate, affect, and invite to religion and divine values. If the audience does not agree with you, the way of the Koran to penetrate him/her is best controversy. The best controversy which is the synonym of debate and discourse in Persian, is a way that if all its conditions like trust, friendly relations, fluency of speech, fairness, etc. are taken into consideration, the conditions of penetration in the audience will be prepared. In such conditions, the audience will agree with your ideas completely without feeling of injustice and unfairness. That is why the change of his/her attitude and behavior is a gradual, orderly, and multistage change and he/she accepts the changes entirely.
    Keywords: social considerations, debate, discourse, Koran, best controversy
  • Pages 71-97
    The subject of social changes has been always one of the main serious issues among social scientists and there have been many discussions about it in the history of social thought. The change of society against order and stability, change mechanism and its explanation, evolution and the goal of change in societies, and the like have been controversially discussed so far. Shahid Morteza Motahari as a Muslim social scientist and philosopher and with the help of religious principles and Islamic philosophy has analyzed the current related ideas, raised his own opinion, and opened up a new horizon in terms of analyzing and explaining social changes in reference to the Islamic principles. The most differences between the Shahid Motahari's ideas and the other's are to go beyond the material explanation of change in society, to explain the role of spiritual causes in the creation of change, to criticize the subjectivism of change mechanism, and to gather individual-oriented and social-oriented theories. He believes that the change is necessary in the mankind's life and on the one hand, he emphasizes the role of the mankind's primary and secondary needs included by the role of science and will, in the creation of change connected to principles of Islamic anthropology and on the other hand, he focuses on the importance of environmental and social conditions in the creation of change. By documentary method and the techniques of analysis of qualitative content, this paper attempted to describe the Shahid Motahari's theory about social change and then to explain change mechanism in terms of his principles of social philosophy and anthropology.
    Keywords: anthropology, social changes, change mechanism, primary, secondary needs
  • Pages 99-114
    From the late of 2010, there have been some great revolutions and rises of masses in the Arabic countries. The main question is that what uniting factor helps the rebels form a united line against the current political regime and create this huge power. Some analyzers believe that the main rebel's demand is an economic demand and they entitled these great rises "bread revolution". Investigating the latest economic situation in these countries concluded that although the economic factor is one of the factors that causes the masses to rise in the Arabic countries, what causes the masses to unite and rise is beyond the economic demands and the root of these factors should be searched in the change of values.
    Keywords: revolution, Arabic countries, economic demands
  • Pages 115-148
    The present article aims to provide a sociological framework for analyzing social justice. Studying the justice as an individual and social virtue has been a subject of study, more than other subjects, among ethics and policy philosophers. They believe that the justice is a subject in the field of practical reason and mention that the beauty and totality of reason is rational. In this meaning, the justice is not a subject that can convey the trueness and falseness, because it is a kind of prescription that addresses either all people or some specific people. If we believe that sociology is a science of beings, not dos, what does the scientific study of a prescription mean? The answer is that if a prescription becomes intersubjective, regardless its root, and becomes a part of a culture or subculture, it will be a social being that like other real things can affect other things and will be studied. In that condition, it will be possible to provide a framework for a scientific and experimental study on the social justice. If we consider the social justice as justly distributing goods and services, which are attractive due to their rareness, logically the sociological analysis of social justice will include two stages: 1. studying what should be justly distributed; 2. discovering the meaning and intersubjective content of justice. To answer the first question, we achieve a list of things and then the second question will arise in accordance with distributed things. Answering those questions provides a framework by which it can be possible to organize the ideas of philosophers and social scientists lived in different eras. Therefore, we will be able to identify the view of every expert in connection with both the issues of distribution and how to distribute.
    Keywords: justice, social justice, norm of justice, issue of distribution, how to distribute
  • Pages 149-167
    The paper attempts to investigate the Iran-Turkey public diplomacy in Iraq and Syria after changes in these countries. Iran and Turkey as two effective powers on the Middle East changes try to enforce their goals and policies of public diplomacy in Iraq and Syria based on the nature of states. The main questions are: how is the Iran-Turkey public diplomacy in Iraq and Syria? What are the effects of new changes in these countries on the Iran-Turkey public diplomacy? To respond those questions, the hypothesis of paper is that Iran and Turkey use both their public diplomacy (soft power) and hard power, in their regional competition, in order to stabilize and enhance their regional hegemony. Both countries have some different facilities and opportunities to take advantage of the public diplomacy in Iraq and Syria, but their relative success depends on their strategies and such successes and failures are not perpetual and in all situations. This paper applied the descriptive-analytical methodology and collected the data by the documentary-library instrument.
    Keywords: Iran, Turkey, Iraq, Syria, public diplomacy, soft power