فهرست مطالب

دوفصلنامه اسلام و علوم اجتماعی
پیاپی 15 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی سلیمی صفحات 5-34
    پیوندهای پاره فرهنگ ها و مولفه های پاره فرهنگی با کجروی و بزه دیدگی، یک محور عمده در نظریه قرآنی کجروی است . این تحقیق، تحلیل قرآن را از این پیوندها مطالعه می کند و بخشی از یک طرح پژوهشی است که بنا دارد نظریه اجتماعی متون مقدس اسلامی را در این زمینه، شناسایی و تدوین کند . یافته ها نشان می دهند که در این تحلیل قرآنی، 43 عامل از سطوح مختلف، تلفیق و روابط آنها به شکلی نظام مند و با تفصیلی مناسب در شش محور بررسی شده اند .
    این تحلیل در قالب یک الگوی نظری، ارائه می شود . و شناخت های نوی را پیرامون موضوع دربر دارد . روش تحقیق، تحلیل محتوای کیفی با رویکرد ترکیبی است. این روش توانسته ضوابط تفسیر متن در علوم اسلامی و اجتماعی را رعایت کند و به فهمی از آیات و فرازهای قرآنی برسد که در هر دو حوزه علمی، دارای روایی است.
    کلیدواژگان: نظریه قرآنی کجروی، تحلیل محتوای کیفی (ترکیبی)، (تفسیر شیعی) آموزه های قرآنی، تبیین (تلفیقی، پاره فرهنگی)، پاره فرهنگ، کجروی، بزهدیدگی
  • حسین بستان صفحات 35-62
    این مقاله که بخشی از یک طرح پژوهشی را منعکس می کند، حاوی کوششی نظری در جهت ارائه نظریه ای درون دینی در باب پدیده عرفی شدن است. این مقاله براساس یافته های مرحله پیشین طرح که در آن از روش استقرا در متون دینی به منظور استخراج عوامل موثر بر عرفی شدن استفاده شده است، از روش تامل نظری در جهت کشف روابط منطقی و عینی میان عوامل استخراج شده بهره گرفته است. حاصل این تلاش، ارائه نظریه ای اشباع شده در باب عرفی شدن است که درصدد بوده همه عوامل و سازه های تبیین کننده را در خود جای دهد و روابط منطقی میان آنها را بیان کند. در کنار اهتمام به تعیین عوامل اصلی و فرعی عرفی شدن، تاملی نیز پیرامون عوامل مسلط این پدیده صورت گرفته و به طور کلی پنج الگوی محتمل و در خصوص ایران، الگویی ترکیبی مبتنی بر دو عامل گسترش رفاه طلبی و لذت گرایی جنسی شناسایی شده اند.
    کلیدواژگان: نظریه سازی، نظریه های عرفی شدن، جامعه شناسی دین، جامعه شناسی اسلامی
  • شبنم پرویزی، اسدالله اطهری صفحات 63-82
    هدف از پژوهش پیش رو، بررسی تاثیر شبکه های اجتماعی لاین و تلگرام بر هویت فرهنگی دانشجویان ارشد و دکترای مدیریت امور فرهنگی واحد علوم و تحقیقات تهران سال های 1392−1394 است. روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی−همبستگی است و جامعه آماری پژوهش حاضر شامل 460 نفر دانشجوی ارشد و دکترای رشته مدیریت امور فرهنگی واحد علوم و تحقیقات تهران سال های 1392−1394 می باشد، 68 نفر آنان دکترا، 392 نفر هم ارشد هستند، حجم نمونه 210 نفر است که از 210 نفر 31 نفر دکترا و 179 نفر ارشد است و روش نمونه گیری در این پژوهش طبقه ای و به صورت تصادفی بین زن ها و مردها پرسشنامه پخش می شود، جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss و روش های ضریب همبستگی اسپیرمن و تحلیل رگرسیون خطی ساده، استفاده شده است. پرسشنامه شامل 30 پرسش هفت گزینه ای است. نتایج پژوهش حاضر مشخص می کند که بین مدت میزان استفاده از شبکه های اجتماعی لاین و تلگرام وهویت فرهنگی کاربران رابطه معنادار معکوس و بین واقعی تلقی کردن محتوای مطالب شبکه های اجتماعی لاین و تلگرام و هویت فرهنگی کاربران رابطه معنادار مثبتی وجود دارد.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، لاین، تلگرام، هویت، هویت فرهنگی
  • مصطفی همدانی صفحات 83-109
    دهه 1380ش، تلویزیون ایران، میزبان مولودی مبارک بود؛ استعلای هنر هفتم در رهسپاری به جهان غیب در قالب ژانر نوپدید «سینمای ماورا» افسوس که این بشارت به بالندگی خود نرسید و رو به پژمردگی، بلکه افول نهاد. از چالش های این گونه فاخر، انطباق کامل داستان با آموزه های اسلامی است. بر این اساس تحقیق حاضر به بررسی بازنمایی «ارتباط شیطان با انسان» به عنوان یکی از محورهای مهم در ارتباط انسان با عالم ماورا در مطالعه موردی سریال «اغما» همت گماشته است و در پی پاسخ به این پرسش اساسی است که منطق روایی این سریال تا چه اندازه با مبانی اسلامی این ارتباط منطبق است؟
    این پژوهش از نوع توصیفی−تحلیلی است که با روش اسنادی و تحلیل روایت بر اساس الگوهای پروپ و گرماس−لاری وای و بر اساس موردپژوهی انجام گرفته است.
    نوشتار حاضر، ابتدا مبانی نظری «ارتباط شیطان با انسان» را با روش اسنادی از فرهنگ اسلامی جمع آوری و در مرحله دوم، پی رنگ داستانی این ارتباط در سریال را با روش تحلیل روایت بررسی کرده است و در نهایت با عزیمت از این دو رهیافت توصیفی−تحلیلی، یافته های تحلیل روایت را به روش تطبیقی−انتقادی و در مقایسه با مبانی اسلامی پیش گفته مورد تجزیه و تحلیل قرار داده و توانسته است به نوعی الگوی عام در اجزای فرایند و منطق روایی ارتباط انسان و شیطان دست یابد.
    کلیدواژگان: شیطان، سریال اغما، ارتباط انسان و شیطان، تحلیل روایت
  • سید علیرضا بهشتی، احمد آذین، علرضا گلشنی صفحات 111-132
    عامل عقلانیت در ایران دوره اسلامی به ویژه دوران معاصر همواره در چارچوب بستر دینی توانسته است در اندیشه علمای دینی نقش آفرینی کند. این روند در دوران مشروطه در اندیشه سیاسی محمدحسین نائینی در کتاب تنبیه الامه وتنزیه المله در چارچوبی منسجم نشان دهنده فهم سیاسی وی از شرایط و مقتضیات زمان، نهاد پارلمان و در عین حال ایجاد همگرایی بین دیدگاه های سنت گرایان و تجددگرایان در تفهم مفاهیم دینی در عرصه سیاست و به تبع آن نظریه پردازی سیاسی وی در این زمینه است. در این مقاله تلاش شده است تا با رجوع به کتاب تنبیه الامه وتنزیه المله نائینی با روش توصیفی−تحلیلی و براساس نظریه توماس اسپرینگر شاخص ها و ابعاد متمایز و ویژه عقلانیت دینی نائینی را درباره ضرورت وجود پارلمان و برقراری سلطنت اسلامیه به عنوان ساختاری جدید در عرصه سیاست در دوره مشروطه توصیف و تبیین شود.
    کلیدواژگان: نائینی، پارلمان، عقلانیت، دین، نظریه سیاسی
  • لیلا مقتدایی، مجید امیری، حسین نظری، ستاره موسوی صفحات 133-168
    تفکر انتقادی به منزله یک مهارت اساسی برای تربیت اجتماعی عاقلانه فرد در یک جامعه اسلامی شناخته شده است. در همین راستا، تحقیق حاضر با روش توصیفی −تحلیلی به بررسی جایگاه و اهمیت تفکر انتقادی از دیدگاه قرآن و امام علی (ع) پرداخته است. نتایج نشان داده است، در جهان بینی اسلامی اندیشه، عنصر اساسی زندگی فردی و اجتماعی است، همچنین تعقل همراه با تدبر، صبر و مطالعه، تقوای حضور، پرسش گری، موقعیت سنجی، بصیرت و روشن بینی، پرهیز از تعصب از ویژگی های تفکر انتقادی از منظر امام علیg می باشد. تزکیه، تعلیم حکمت، مذاکره، روش الگویی از مهم ترین روش های تربیتی مبتنی بر پرورش تفکر انتقادی می باشند. گسترش فرهنگ پژوهشگری، چاره جویی و کوشش برای کشف حقیقت، کاوشگری و دانش پژوهی، تشویق به تحصیل همیشگی دانش، عدالت ورزی، احترام به آرا و اندیشه های دیگران به عنوان برآورد ذهنی باز و رشد یافته و تربیت اخلاقی از مهم ترین پیامدهای تربیتی تفکر انتقادی از دیدگاه امام علی (ع) می باشد.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، نهج البلاغه، امام علی (ع)، تربیت
  • اسدالله اطهری، مریم یغموری صفحات 169-190
    با پیشرفت تکنولوژی و فناوری در جهان امروز شبکه های اجتماعی روی کار آمدند و توانستند طرفداران زیادی در گروه های سنی مختلف پیدا کردند و آنها را تحت تاثیر قرار دهند. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیرات شبکه های اجتماعی تلگرام و اینستاگرام بر تعاملات اجتماعی نوجوانان دختر مدارس غیرانتفاعی آموزش و پرورش منطقه یک تهران می باشد. جامعه آماری مشتمل 2401 نوجوان دختر 13 تا 15 سال مدارس غیرانتفاعی منطقه یک (بخش شمیرانات) در نظر گرفته شد که با استفاده از جدول برآورد حجم نمونه مورگان 330 نفر که ابتدا بین 23 دبیرستان (دوره اول) به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ایو سپس در مدارس منتخب تصادفی ساده انتخاب گردیدند. روش تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی بود و به منظور جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از پرسشنامه حاوی30 سوال 7 گزینه ای (که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت) استفاده شد. اطلاعات گردآوری شده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS با روش های آماری توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج نشان می دهد که شبکه های اجتماعی تلگرام و اینستاگرام بر تعاملات اجتماعی نوجوانان دختر مدارس غیرانتفاعی آموزش و پرورش منطقه یک تهران تاثیرگذار هستند و شش فرضیه محقق تایید شده است.
    کلیدواژگان: فضای مجازی، شبکه اجتماعی تلگرام، اینستاگرام، تعامل، تعاملات اجتماعی
|
  • Ali Salimi Pages 5-34
    Relations of subcultures and subcultural elements with deviance and victimization is a major determinant in the Qur’anic theory of deviance. The present article studies Qur’an’s analysis of this relations; and is a part of a research project that aimed at formulating the social theory as obtained from the Islamic holy texts. The findings show that this Qur’anic analysis has Integrated 43 factors from various levels, their relations have been examined systematically and comprehensively in six aspects. The analysis is presented in a theoretical model and offers novel findings on the issue. The research method has observed the criteria of text interpretation as determined by Islamic and social sciences and achieved an understanding of Qur’anic verses and phrases that is valid in both fields.
    Keywords: the Quranic theory of deviance, (combinative) qualitative content analysis, (Shiite Commentary of) the Quranic doctrines, (Integrated, subcultural) explanation, subculture, deviance, Victimization
  • Hossein Bostan Pages 35-62
    This article is extracted from a research project and is an endeavor to present a religion-based theory on secularization. This article is built on the findings of an earlier stage of the same project, which adopted inductive method for eliciting from within religious texts the factors affecting the emergence of secularization. The method of this paper is theoretical reflection on the logical and concrete relationships between the elicited factors. The result is a saturated theory of secularization that is intended to contain all the explanatory factors and clarify the inherent logic behind their relationships. Alongside determining the essential and periphery factors of secularization, attempts are made to understand the defining factors in this regards and, on the whole, five probable patterns and for Iran specially a hybrid pattern based on indolence and sexual hedonism were recognized.
    Keywords: theory-building, theories of secularization, sociology of religion, Islamic sociology
  • Pages 63-82
    The purpose of this research is to evaluate the impact of Line and Telegram messaging services on the cultural identity of the MA and PhD students of Cultural Management in the Science and Research Branch of Tehran's Islamic Azad University in the time span of 2013-2015. The method of this applied research is descriptive-correlational. The population of the study is consisted of 460 MA and PhD students of Cultural Management in the Science and Research branch of Tehran's Islamic Azad University during 2013-2015, of whom 68 are PhD and 392 are MA students. The sample of the study consists of 210 individuals of whom 31 are PhD and 179 are MA students. The method is stratified random sampling in which the questionnaire was distributed randomly among women and men. The analysis of the data has been done by SPSS based on Spearman correlation coefficient and simple linear regression. The questionnaire is composed of 30 multiple choice questions with seven choices in each. The findings of the study indicate that there is a negative meaningful relationship between the duration of using Line and Telegram messaging services and the users’ cultural identity. Also, there is a positive meaningful relationship between believing in the contents exchanged in the two messaging services and the cultural identity of the users.
    Keywords: messaging services, Line, Telegram, identity, cultural identity
  • Pages 83-109
    The eightieth decade hosted a novel trend in Iranian television; that of the emergence of supernatural genre. The genre, however, did not reach its culmination and withered away soon. One of the challenges in front of the productions in this genre is maintaining an acceptable conformity with Islamic doctrines. Accordingly, the present article studies the representation of the relation between human and evil as one of the main sub-themes within the broader them of the relation of human beings with the supernatural, focusing on the case of “Eghma” (Coma) TV series. The aim of the article is to answer the question “to what extend does the narrative logic of the series conform with the Islamic account of the relationship?”.
    This is a descriptive-analytical case study that relies on documentary method and narrative analysis on the Propp, Greimas and Larivaille models. It first deals with the theoretic principles of the relation of human with evil by the documentary study of the Islamic sources. It then goes to the narrative analysis in order to analyze the plot of the relation in the bigger storyline. At the end, it takes the findings of the two previous descriptive-analytical procedures for the comparative-critical analyzing of them according to the Islamic accounts. The study presents a universal pattern for the elements and the narrative logic of representing the relation of human and evil.
    Keywords: supernatural genre, Eghma TV series, the relation of human, evil, narrative analysis
  • Pages 111-132
    In Islamic Iran, rationality has played a major role in the thoughts of Religious scholars (ulama). The political thought of Mohammad Hossein Naeini during the Constitutional era, as found in his book “Tanbih al-Ummah” (Awakening of the People), demonstrates his political vision about realities like parliament, and represents a convergence between the views of traditionalists and those of the modernists in their comprehension of religion in the realm of politics, hence his place in political theorization. In this article, we adopt the theory of Thomas Spragens to evaluate Naeini’s “Tanbih ul-Ummah wa Tanzih ul-Millah” with a descriptive-analytical approach and to explain and describe the principles and aspects of Naeini’s religious rationality with regard to the urgency of parliament and the rule of Islam as a new structure in the political sphere of the Constitutionalism era.
    Keywords: Naeini, Tanbih al-Ummah, religious rationality, political theory
  • Pages 133-168
    This article based on the assumption that the medieval Islamic intellectual trend developed because of its reliance on a rational system, states that the thinking system of Amir al-mumenin Ali is one of the greatest sources of critical thinking in the early days of Islam. Therefore, the article examines the place of thinking in Islamic worldview, the status of thinking in the Holy Qur’an, the status of critical thinking in Islam, the principles of critical thinking in the view of Imam Ali, and the thinking-based educating methods in Islamic training system. The findings show that one of the educative methods that improves thinking and rationality is the reliance on sensual cognition along with thinking and reasoning. Based on such a method, the teacher must take the path with the pace of the student to confront the student with elements of knowledge and wisdom. Reason is permeated and instilled by the attainment of wisdom, so growth of reason rests on the providence for such principles.
    Keywords: critical thinking, Nahj al-Balaghah, Imam Ali, education
  • Pages 169-190
    The improvements in global technology witnessed the advent and popularity of online messaging services and their influence on the lives of users of every age groups. The purpose of the present article is to examine the impacts of Telegram and Instagram messaging services on the social interactions of the teenage girl students of the non-profit schools in region 1 of the Education Administration of Tehran. The statistical society of the study consists of 2401 teenage girls between 13 and 15 years old from region 1 (Shemiranat) of which 330 girls have been sampled in two phases: first, by cluster random sampling from 23 high schools, and second, by simple random sampling from students of the sampled schools. The research method is descriptive survey. The data has been gathered by a questionnaire with 30 seven-option multiple-choice questions, the validity and reliability of which are well approved. The gathered data were analyzed with SPSS and descriptive and deductive statistic methods. The findings indicate that Telegram and Instagram messaging services are influential in the social interaction patterns of the teenage girl students of the non-profit schools in region 1 of the Education Administration of Tehran and all six hypotheses of the research are approved
    Keywords: virtual space, Telegram, Instagram, interaction, social interactions