فهرست مطالب

ادبیات عرفانی و اسطوره شناختی - سال چهاردهم شماره 52 (پاییز 1397)

فصلنامه ادبیات عرفانی و اسطوره شناختی
سال چهاردهم شماره 52 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ابراهیم ابراهیم تبار *، جمشید نجفی صفحات 13-43
    عبهرالعاشقین مجموعه ای از آرا و اندیشه های روزبهان بقلی شیرازی درباره عشق است. به دلیل اهمیت فراوانی که این رساله عرفانی در ادبیات فارسی دارد، بر آثار بعد از خود از جمله مثنوی صفات العاشقین اثر هلالی جغتایی تاثیر بسزایی گذاشته است. از آن جایی که این دو اثر از لحاظ موضوع و درون مایه اشتراکات زیادی با هم دارند، می توان برای درک بیشتر قابلیت های شان، آن ها را بر اساس نظریه بینامتنی ژنت که به سه گونه آشکارا تعمدی، پنهان تعمدی و ضمنی تقسیم شده است، مورد مطالعه قرار داد. یافته های پژوهش نشان می دهد که بسیاری از مضامین مربوط به عشق در عبهرالعاشقین و صفات العاشقین چون ازلی بودن، دوسویه بودن عشق، دشواری و موانع راه عشق و… (از نوع ضمنی ژنتی) تکرار شده است. البته این رابطه بینامتنیت به گونه ای نیست که صفات العاشقین را به عنوان یک اثر تقلیدی صرف و بدون خلاقیت نشان دهد. این مقاله در صدد است تا مضامین مشابه و مشترک مولفه عشق را در این آثار با روش توصیفی تحلیلی مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: بینامتنیت، عشق، روزبهان بقلی، صفات العاشقین، عبهرالعاشقین
  • ابوالقاسم امیراحمدی * صفحات 45-64
    شیوه های روشمند حل مسائل و چگونگی رویارویی با مشکلات در حوزه علوم انسانی از کارکرد بسیار بالایی برخوردار است. خلاقیت یا توانایی تولید ایده ها و ارائه راه حل های متعدد، جدید و مناسب برای حل مسائل و مشکلات که در دنیای فناوری و ارتباطات امروز به طور جدی مورد بحث و بررسی دانشمندان و محققان در تمام شاخه های علوم قرار دارد، در مثنوی معنوی بازتابی آشکار یافته است. مولوی را می توان عارفی دانست که به عمق مسائل انسانی پی برده و در صدد تجزیه و تحلیل آن ها برآمده است. یافته های پژوهش، نشان می دهد که مولوی ضمن بیان مباحث عرفانی در قالب حکایات، از این شیوه ها در حل مسائل و مشکلاتی که انسان در زندگی روزمره خود با آن ها روبه روست، بهره جسته است. تحقیق و تفحص در مثنوی معنوی برای دست یابی به این شیوه ها در حوزه علوم انسانی، به منظور گسترش نگرش فردی و اجتماعی و آشنایی با دستاوردهای فکری و معنوی مولوی در برخورد با مسائل انسانی و معضلات رفتاری، از اهداف این پژوهش است.
    کلیدواژگان: مثنوی، مولوی، خلاقیت، حل مسئله، تریز
  • علی تسلیمی، فرزانه مونسان * صفحات 65-94
    اسطوره نحوه تلقی بشر اعصار کهن از پدیده هاست؛ بیانی است که ژرف ساخت آن حقیقت و روساخت آن داستان است. اسطوره پرداز معاصر بر پایه ایدئولوژی خود و بر اساس شرایط اجتماعی تاریخی دوره خویش به تجدید حیات اسطوره دست می زند و این زندگی تازه اسطوره در اثر ادبی، محصول نگاه فلسفی اجتماعی اوست. نویسنده معاصر برای نشان دادن دیدگاه های خود از اسامی نمادین و کهن الگوها استفاده می کند تا بتواند به معنای ضمنی و دیدگاه شخصی خود تجسم عینی ببخشد. مهسا محب علی از جمله زنان داستان نویس معاصر است که در داستان های خود اسطوره را در خدمت روایت و مقاصد معناشناختی و زنانه خود قرار داده است. پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی و با تکیه بر نظریه های روان کاوی اساطیر، در پی تحلیل چگونگی و دلایل بازآفرینی مضامین اسطوره ای در آثار وی است. از میان آثار محب علی نفرین خاکستری رمانی است که فضاسازی، مضمون سازی و شخصیت پردازی آن را تنها با نگاهی اسطوره شناختی می توان تبیین کرد. در این رمان، محب علی از فضای تهران معاصر و با بهانه قرار دادن بیماری روانی و مسئله روان کاوی، نقبی به گذشته می زند و از این طریق پیکره رمانش را از زبان شخصیت محوری داستان بنا می نهد. نویسنده در جست وجو و دفاع از هویت و حقوق زن از کهن الگوها و اسطوره ها بهره می جوید
    کلیدواژگان: اسطوره، کهن الگو، روان کاوی، مهسا محب علی، مادرسالاری
  • حافظ حاتمی *، نغمه شکرانه صفحات 95-118
    اسطوره ها یا همان سلوک و مذاهب منسوخ اقوام و ملت ها که خواب و خیال گونه در ذهن و رفتار ناخودآگاه فردی و جمعی حاضرند پیوندهایی عمیق و دیرپا با ادبیات و هنر دارند. در حقیقت، اسطوره ادبیاتی است غیر تاریخی که در انواع ادبی؛ یعنی شفاهی و مکتوب، سرود ه ها و نوشته ها، حماسه ها و مانند آن به چشم می خورد. ادبیات کودک و نوجوان نیز از شاخ و برگ های انبوه و در هم تنیده و در عین حال استواری است که ریشه در فرهنگ و ادبیات عامه دارد. رد پای گذر اسطوره از گذرگاه این بخش ادبیات، در پیکره ترانه ها، متل ها، حکایات و قصه ها عمیق و ماندگار است. متل ها با درون مایه های لطیف و سرگرم کننده به شعر و یا نثر خوش آهنگ، بخشی از این ادبیات خوانده می شوند. در این پژوهش اسنادی کتابخانه ای برای نشان دادن وابستگی میان اسطوره و ادبیات کودک و نوجوان، به بررسی و تحلیل متل «دویدم و دویدم» و عناصر اساطیری آن پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: ادبیات کودک، متل، اسطوره، دویدم و دویدم، شعر کورکان
  • هادی دینی* ، میر جلیل اکرمی صفحات 119-151
    ریاضت شرعی، اهتمام ورزیدن بیشتر به ورع، پرهیزکاری و رسیدن به عبودیت واقعی است. ریاضت در عرفان اسلامی هرگز از چهارچوب شریعت خارج نمی شود. بررسی ریاضت از دیدگاه عطار به عنوان یکی از سه قله بلند ادبیات عرفانی، برای مشخص کردن چهارچوب و حدود ریاضت شرعی در عرفان، حائز اهمیت است. هدف پژوهش این است که به روش تحلیلی، نمایه های ریاضت حقیقی و مشروع را در مثنوی های عطار نیشابوری بیان کند. عطار در مثنوی های خود به چله نشینی، شب زنده داری، سکوت، چالاکی، صبر و اسیر کردن شهوت به عنوان جلوه های مهم ریاضت تاکید می کند و آن ها را بهترین راه برای پیوستن به حق می داند. یادکرد بسیار از طرق مختلف ریاضت در مثنوی های عطار، نتیجه مستقیم پریشانی اوضاع سیاسی و اجتماعی روزگار وی است. بسامد ریاضت های جسمانی در مثنوی های عطار بیشتر است؛ زیرا این نوع ریاضت ها مقدمه و ابزاری برای تزکیه نفس به شمار می رود. ریاضت حقیقی یا جهاد اکبر از نظر او غلبه بر خواسته های نفس اماره است. به عقیده شیخ، آن زمان که سالک به کمک ریاضت، وجود خود را شکست، نور ذات احدیت تمامی اجزای وجودش را فرا می گیرد و قوت های نفسانی وی در نور حق، مستهلک و ناچیز می گردد.
    کلیدواژگان: عطار نیشابوری، ریاضت مشروع، ادبیات عرفانی، مثنوی، عرفان اسلامی
  • امیر حسین رسول نیا * صفحات 153-179
    یکی از مهم ترین مباحثی که در علم عرفان مطرح می شود، بحث از سیر و سلوک است. هر کدام از عارفان برای بیان مقصود از سیر و سلوک، تعبیری مخصوص دارند. آن چنان که رسیدن به سرمنزل مقصود نزد هر عارف با عارف دیگر متفاوت است؛ چه در انتخاب راه و چه بیان آن. یکی از مشهورترین شاعران و گویندگان متصوف زبان عربی ابن فارض (576 632ق) معروف به سلطان العاشقین است که از آبشخور عرفان و ادب هم زمان نوشیده است. ابن فارض عرفان و سلوک خود را بر پایه های عشق بنا نهاده و از شرب مدام سخن می گوید؛ به گونه ای که در باور او عشق مهم ترین موضوع در عالم هستی و بزرگ ترین انگیزه برای متعالی شدن آدمی است. این جستار نگاهی است عرفانی ادبی به سلوک این شاعر عارف و در چهار مرحله ملاحظه حسی، معاینه نفسانی، مطالعه قلبی و مشاهده روحی مورد پژوهش و تحقیق قرار گرفته است. بررسی این مراحل نشان می دهد مهم ترین وسیله ای که ابن فارض را در بیان این سلوک یاری می دهد، استفاده از رمز است و پیغام او را تنها اهل عرفان درک می کنند.
    کلیدواژگان: عرفان، ابن فارض، حب الهی، رمز، سلوک
  • فریبا رضایی خسروی* ، موسی پرنیان، نسرین رضایی خسروی صفحات 181-209
    «لوگوس» یک واژه یونانی است که به «معنی» اطلاق می شود. لوگوتراپی که «مکتب سوم روان درمانی وین» نیز خوانده شده بر معنی هستی انسان و جست وجو برای رسیدن به این معنی تاکید دارد. بنابر اصول لوگوتراپی، تلاش برای یافتن معنی در زندگی اساسی ترین نیروی محرکه هر فرد در دوران زندگی اوست. نیاز به معنا انسانی ترین انگیزش و حقیقتی انکار ناپذیر در زندگی انسان است و «معناجویی» حقیقتی است که ارضای صحیح آن، بشر را به معانی و ارزش های مشترکی چون اصل تحقق خویشتن و «از خود فرارفتن» ، رهنمون می شود. یافتن رشته های ظریف معنا در زندگی، به شکل یک انگاره استوار از مسئولیت، آزادی و اراده معطوف به معنا، هدف و موضوع مبارزه طلبی لوگوتراپی است که تعبیر فرانکل از تحلیل اگزیستانسیالیستی نوین است. در این جستار نگارندگان می کوشند شخصیت کیخسرو به عنوان فردی از خود فرارونده را بر مبنای اصل معنا گرایی ویکتور فرانکل بررسی کنند و از رهگذر این کنکاش در می یابند کهکیخسرو به عنوان شخصیتی از خودفرارونده چهارچوب کمال شخصیتی خود را بر پایه معناجویی بنیان نهاده است. شخصیتی که فراسوی مرزهای توجه به خود در تلاش برای حصول به سطح پیشرفته کمال و تحقق استعدادهای وجودی خویش، حداکثر استفاده را از ویژگی های ماهیتی خود چون آزادی، انتخاب، مسئولیت و معنویت می برد.
    کلیدواژگان: ویکتورفرانکل، معنادرمانی، شخصیت فرارونده، تحلیل شخصیت، کیخسرو
  • سید حسن روحانی سراجی، حسین خسروی *، امیرحسین همتی صفحات 211-247
    یکی از رویکردهای نقد معاصر، نقد کهن الگویی است که بر پایه اندیشه های کارل گوستاو یونگ، روان پزشک سوئیسی، شکل گرفته است. کهن الگوها از عناصر مهم روان شناختی هستند که در ناخودآگاه جمعی بشر قرار گرفته اند. قصه ها و افسانه ها نیز به عنوان شاخه ای از ادبیات شفاهی، عناصر کهن الگویی فراوانی دارند. کهن الگوها انواع مختلفی دارند که یکی از شناخته شده ترین آن ها مادر مثالی است. کهن الگوی مادر مثالی در صورت های واقعی، مجازی و با نمودهایی مثبت و منفی نمایان می شود. هدف این پژوهش، یافتن جایگاه این کهن الگو در کتاب قصه های مشدی گلین خانم با تکیه بر تعاریف کهن الگویی یونگ است. برای این منظور قصه های مذکور مطالعه و نمونه های کهن الگویی آن استخراج و تحلیل شد. همچنین فراوانی حضور هر یک از مظاهر آن مشخص گردید. پژوهش نشان داد که این کهن الگو، عنصری تاثیرگذار و مهم در قصه های ایرانی است و قصه ها از لحاظ عناصر کهن الگویی و به ویژه، مادر مثالی، غنی هستند و بر نظریات یونگ، مطابقت می نمایند. در نتیجه شناخت کهن الگوها می تواند به درک درست و واقعی قصه های ایرانی از ابعاد شخصیت شناسی و نمادشناسی کمک کند.
    کلیدواژگان: کهن الگو، مادر مثالی، مشدی گلین خانم، یونگ، الول ساتن
  • فریندخت زاهدی، مارال اصغریان، مهسا طالبی رستمی * صفحات 249-276
    اسطوره ها از بهترین عناصر برای مقایسه و تطبیق میان ملت های مختلف به شمار می روند. اسطوره ها در طول زمان شکل های مختلفی به خود گرفته اند و تاثیرات شان در آثار فرهنگی ادبی جوامع مختلف، مشاهده می شود. مقاله حاضر مطالعه تطبیقی میان دو اسطوره از دو ملیت مختلف است: اسطوره ضحاک در ایران و اسطوره لوکی در اسکاندیناوی. هدف از نگارش این مقاله، یافتن شباهت های میان این دو شخصیت شر اسطوره ای و دریافتن ویژگی های بنیادین آن هاست که در روند شکل گیری شخصیت هایی با همین ویژگی ها در ادبیات نمایشی موثر واقع شده اند. در این تحقیق به بررسی تطبیقی نمودهای شکل گرفته از اسطوره ضحاک در نمایشنامه ای با همین نام از غلامحسین ساعدی و اسطوره لوکی در نمایشنامه ایولف کوچک اثر هنریک ایبسن، در چهارچوب نظریه کنشگرایانه ژرژدومزیل پرداخته شده است. نظریه کنشگرایانه دومزیل از بررسی تطبیقی کارکردها و کنش ها بهره می گیرد که سه کارکرد اساسی آن، حکمرانی، قدرت و باروری است. نتایج حاصل از این پژوهش با شرح تفاوت ها و شباهت های موجود در این آثار نشان می دهد که دو نمایشنامه مذکور به عنوان انعکاسی از ریشه های فرهنگی جامعه خود بنابر مقتضیات زمانه توانسته اند با کنش های کارکردشناسانه ژرژ دومزیل منطبق شوند.
    کلیدواژگان: ضحاک، لوکی، ایولف کوچک، دومزیل، ساعدی
  • فاطمه کولیوند، غلامرضا سالمیان *، فاطمه کلاهچیان صفحات 277-305
    سوررئالیسم مکتبی است که در قرن بیستم در فرانسه پدیدار شد. این مکتب دارای اصولی است که مهم ترین آن ها عبارت اند از: رویا و تخیل، نگارش خودکار، تصادف عینی، جنون و دیوانگی، امر شگفت و جادو و…. هر چند این مکتب در اروپا مطرح شد، اما پیشتر در میان فرهنگ های دیگر نشانه هایی از آن دیده می شد. آثار عرفانی شرق از جمله عرفان ایران نمونه ای از آن است. می توان گفت نویسندگان متون صوفیه پیش از ظهور سوررئالیسم در اروپا آثار ارزشمندی با ویژگی های سوررئالیستی ارائه کرده اند. گاه بین این آثار و آثار سوررئالیستی غرب، تفاوت های عمیقی وجود دارد که از اصالت سوررئالیسم ایرانی حکایت می کند. مثنوی مولانا یکی از آثاری است که در کنار طرح اندیشه های سوررئالیستی، در مواردی تفاوت های بارزی با شاخصه ها و مفاهیم این مکتب دارد و این مقاله سعی دارد به بررسی وجوه تشابه و تمایز مفاهیم مثنوی و سوررئالیسم بپردازد. درواقع هرچند بین مثنوی و آثار سوررئالیستی شباهت هایی دیده می شود اما تمایزاتی نیز وجود دارد که علاوه بر اثبات فرضیه تقدم و استقلال سوررئالیسم ایرانی، در برخی موارد، دلایلی بر برتری آن ارائه می دهد؛ تمایزاتی که در حوزه تخیل، کرامت و جادو، حقیقت و واقعیت و اصالت مستی بروز یافته اند.
    کلیدواژگان: سوررئالیسم، مثنوی، تخیل، حقیقت، رویکرد تطبیقی
|
  • Ebrhim Ebrhimtabr*, Jamshid Najaf Pages 13-43
    Abhar al-āšqīn is a collection of Rūzbahān Baqalī Šīrāzī’s thoughts about love. Because of the great importance of this mystical treatise in Persian literature, it has had great influence on its later works including masnavi of Sefat al- āšqīn, composed by Helali Joghtaei. Since these two books have a lot of similarities in content and subject matter, they can be studied based on Genette's Intertextuality theory that suggests three types of "explicitly deliberate", "hidden-deliberate," and "implicit" links between texts. The findings of the present research show that many themes related to love, such as eternality and the mutuality of love and its obstacles are presented in both books. The intertextuality relationship between them shows that Sefat al- āšqīn is not a mere imitation of Abhar al- āšqīn without any creativity. By using descriptive-analytic method, the present article tries to show the common themes about love in both books.
    Keywords: Intertextuality, Love, R?zbah?n Baqal? ??r?z?, Abhar al-??eq?n, Sefat al- ??eq?n
  • abolghasem AmirAhmadi * Pages 45-64
    In humanities, the problem solving and how to deal with problems have many advantages. In today's world of technology and communications, creativity or the ability to generate ideas and provide new and more efficient solutions are seriously discussed by scholars. Jalāl ad-Dīn Muhammad Rūmī has also discussed this issue in Masnavī-ye Ma’navī. Rūmī can be considered as a mystic who understands the depth of human affairs and seeks to analyze them. The findings of the research show that Rūmī, while expressing purely mystical discussions in the form of anecdotes, uses some methods to solve problems that human beings face in their everyday lives. The article tries to study Masnavī-ye Ma’navī to find these methods in humanities. In this way, we get acquainted with the intellectual achievements of Rūmī when dealing the human issues and behavioral problems.
    Keywords: Masnav?, Mowlav?, Creativity, Problem Solving, TRIZ
  • Ali Taslimi, Farzneh Moonesn * Pages 65-94
    Myths depict interpretations of ancient man about phenomena. Myth is a kind of discourse that its deep-structure is fact and story is its sub-structure. Based on their ideology and the socio-historical conditions of their time, contemporary writers endeavor to revive myths. The revival of myth in the literary works is a result of socio-philosophical visions of their writers. To express and envision their views, the contemporary writers use symbolic names and archetypes. In her stories, Mahsa Mohebali, Iranian contemporary writer and novelist, has used myths for narrative, semantic and feminist purposes. By using the analytic-descriptive method and based on psychoanalysis theories, the present article tries to review ways and reasons of recreating the mythical themes in her works. One of Mohebali's works, The Grey Spell (Nefrine Khakestari) is a novel that its characterizations, themes and atmospheres can only be explained with a mythological approach. In the novel, the writer describes the contemporary Tehran space and conditions of a psychiatric patient; she addresses the subject of psychoanalysis and by these ways, the structure of her novel is expressed by the central character of the story. She uses myths and archetypes to search for identity and to defend the rights of women.
    Keywords: Archetype. Matriarchy, Mahsa Mohebali, Myth, Psychoanalysis
  • Hafez Hatami *, Naqmeh Shokraneh Pages 95-118
    Myths, as the outdated religions and lifestyles, are present in individual and collective subconscious and have a deep and long-lasting relationship with literature and art. In fact, myth is a non-historical literature that can be seen in oral and written literature, prose and poetry, epics and so on. Children's literature which is rooted in popular culture and folk literature includes songs, folk tales, anecdotes and stories; the trace of myth can be seen in all of these cases. Folk tales, including delicate and entertaining themes with rhythmic prose and poetry, are part of children's literature. By using library-documentation method, the present article tries to analyze the folk tale "Davidam o davidam" (I ran and ran) and its mythical elements. In this way, the relationship between children's literature and myth is shown.
    Keywords: Children's Literature_Folk Tale_Myth_Dav?dam o Dav?dam_Children’s Poetry
  • Hadi Dini*, Mir Jalil Akrami Pages 119-151
    Asceticism is a lifestyle characterized by abstinence from sensual pleasures, for the purpose of achieving servitude. In Islamic mysticism, asceticism does not go beyond the framework of the Islamic law (Sharia). To determine the framework and the limits of asceticism in mysticism, we study the views of Attar Neyshaburi, one of the three highlights of mystical literature of Iran. The present article attempts to examine the basic concepts and indexes in asceticism in masnavis of Attar by using analytic method. He refers to chelleh-neshini (worshipping for a forty days period), keeping a vigil, silence, patience and control the passions as the important elements of asceticism and believes that they are the best methods to reach the Truth. Very few references to methods of asceticism in his masnavis reflect the political and social complexities of his time. In his masnavis, the frequency of physical asceticism is higher, because this kind of asceticism is a tool for the self-purification. Attar believes that the true asceticism or jehād al-akbar (the greater war and struggle) is to overcome the carnal soul. According to him, when the sālek (the holy traveler) is annihilated from his selfhood, he is united with God and his carnal soul is curbed.
    Keywords: Attar Neyshaburi, Asceticism, Mystical Literature, Masnav?, Islamic Mysticism
  • Amir Hossein Rasoulnia * Pages 153-179
    Soluk (spiritual journey) is one of the most important issues in mysticism. Each mystic has his own interpretation of suluk. One of the most famous Arabic poets is Ibn al-Farez (Umar ibn Alī ibn al-Fārid), 576-632 AH, known as Sultān al-Āshegin, who is a great mystic and a man of letters. Ibn al-Farez has established his mysticism based on love; he continually speaks of divine wine and believes that Love is the most important subject in the world and the greatest motivation for transcendence of man. The present article tries to examine suluk in Ibn al-Farez's works from literary and mystical points of view and to study four stages of "sensual observation", "sensual experience", "direct vision by heart" and "spiritual observation" in his thoughts. The results show that he uses the symbols for exposition of soluk and only Muslim mystics can understand his explanations about symbols.
    Keywords: Ibn al-Farz, Mysticism, Divine Love, symbol, Soluk
  • Fariba Rezaeikhosravi*, Musa Parnian, NASRIN REZAIE KHOSRAVI Pages 181-209
    Logos, a Greek word, literally means “meaning”. Logotherapy that is considered as the "Third Viennese School of Psychotherapy" puts an emphasis on meaning of man’s life and the search for meaning. According to the principles of Logotherapy, the search for meaning is the main derive during one’s life. The need for meaning is the most humane motive and undeniable fact in human life. Will to meaning is a general orientation that leads to self-realization and self-transcendence. Finding meaning in life is the goal of logotherapy; it reflects responsibility, freedom, and will to meaning and this is Frankl's interpretation of the modern existential analysis. Based on the Viktor Frankl's principle of meaning, the authors of the present article try to analyze the character of Kei Khosro as a self-transcendent individual. Kei Khosro is a character that has established the perfection of his own character based on the concept of will to meaning. In addition to self-knowledge, he tries to achieve his perfection and to fulfill his talents through the concepts such as freedom, choice, responsibility and spirituality.
    Keywords: Viktor Frankl, Logotherapy, Kei Khosro, Self-transcendent, Personality Analysis
  • Seyyed Hasan Rouhani Seraji, Hossein Khosrav*, Amir Hossein Hemati Pages 211-247
    One of contemporary criticism method is archetypal criticism which is based on the thoughts of Swiss psychiatrist, Carl Gustav Jung. Archetypes are important psychological elements that exist in the human collective unconscious. Tales and myths, as parts of oral literature, include many archetypes. One of the well-known examples of archetypes is mother archetype. The mother archetype manifests itself in real and virtual form with a positive or negative presentation. The aim of present article is to determine the position of the mother archetype in Qesse-hā-ye Mašdī Galīn Xānūm based on Jungian definition of archetype. For this purpose, the tales of this collection are studied and the archetypal samples are extracted and then analyzed. Also, the frequency of the presence of the archetype is determined. The results show that the mother archetype is an important and effective component in Iranian stories; the tales and stories are full of archetypal elements, especially mother archetype and one can analyze Iranian stories according to Jung's theories. So, understanding archetypes can guide to the correct understanding of Iranian stories, their characters and symbols.
    Keywords: Archetype, Mother Archetype, Ma?d? Gal?n X?n?m, Jung, Elwell Sutton
  • Farindokht Zahedi, Maral Asgharian, Mahsa Talebi Rostami * Pages 249-276
    Myths are amongst the best elements for comparing different nations. In the passage of time, they have changed their form and their effects can be found on cultural-literary works of different societies. The present article is a comparative study on two myths from two different nationalities: The myth of ‘Zahhāk’ in Iran and the myth of ‘Loki’ in Scandinavia. The aim of this study is to find the similarities between these two mythical evil characters and their fundamental features which have had an influence on the forming process of some characters with the same characteristics in dramatic literature. This study compares the aspects of the myth of ‘Zahhāk’ appeared in a play with the same name by Gholam-Hossein Sa'edi with the aspects of the myth of ‘Loki’ appeared in a play by Henrik Ibsen called The Little Eyolf in the framework of trifunctional hypothesis by George Dumézil. The trifunctional hypothesis by Dumézil benefits from a comparative study of functions and actions; the three basic functions of it are the function of sovereignty, the military function and the function of productivity. By describing the differences and similarities between these two works, the results of the research suggests that the two aforementioned plays, as a reflection of cultural roots of their society, have been in accordance with the trifunctinal hypothesis of George Dumézil.
    Keywords: Zahh?k, Loki, the Little Eyolf, Dumézil, Sa'edi
  • Ftemeh Koolivand, Gholamreza Salemian*, Fatemeh Kolahchian Pages 277-305
    Surrealism is a school that appeared in France in the twentieth century. It has the principles that most important of them are as follows: dream and imagination, automatic writing, juxtaposition, insanity and magic. Although surrealism was introduced in Europe, its features have been seen in other cultures, especially in Iranian mysticism. It can be said that before the emergence of surrealism in Europe, Iranian Sufis have created valuable works with surrealist themes. There are deep differences between these works and western ones that indicate the originality of Iranian surrealism. Masnavī-ye Ma’navī of Jalāl ad-Dīn Muhammad Rūmī has proposed surrealistic themes but they have remarkable differences with Western surrealist ones. The present article attempts to show these differences and similarities. The differences show the primacy and superiority of the Iranian version of surrealism. These differences include Divine grace (Karāmat), magic, the Truth, reality and Divine intoxication.
    Keywords: Surrealism, Masnav?, Imagination, Truth, Comparative Approach