فهرست مطالب

زیست شناسی گیاهی ایران - سال سوم شماره 4 (پیاپی 10، زمستان 1390)

فصلنامه زیست شناسی گیاهی ایران
سال سوم شماره 4 (پیاپی 10، زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/01/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صدیقه اربابیان، سیمین تاجیک اسمعیلی، سایه جعفری مرندی صفحه 1
    فلوراید، ماده ای سمی برای طبیعت است که از منابع مختلفی وارد محیط زیست می شود. از مهمترین منابع تولید فلوراید صنعت آلومینیوم سازی است که با ورود آن به طبیعت به صورت سدیم فلوراید، هیدروژن فلوراید، ترکیبات گاز فلوراید و ذرات فلوراید، تاثیرات مضری برگیاهان، جانوران و انسان در پی خواهد داشت. در این تحقیق، اثر آلودگی محلول سدیم فلوراید بر گیاه لوبیا بررسی گردید. طی دو مرحله تیماردهی با دو نوع غلظت از محلول سدیم فلوراید، جوانه زنی بذرها آزمایش شد. در مرحله اول از محلول سدیم فلوراید با غلظت های 2/0، 5/0، 1 و 2 میلی گرم در 100 میلی لیتر استفاده شد که به دلیل سمیت بالای محلول ها (جز تیمار 2/0 که مانع از جوانه زنی نشد) کنار گذاشته شدند. در مرحله دوم از غلظت های 5/0، 8/0 و 2/1 میلی گرم در لیتر استفاده شد که در همه موارد جوانه زنی مشاهده گردید. در فاز رویشی نیز آثار زیان بار سدیم فلوراید طی آبیاری های روزانه به صورت نکروزه شدن، کلروزه شدن، زخم در سطح پهنک برگ، پیری زودرس بوته گیاه و پژمردگی گیاهان تحت تیمار نسبت به شاهد مشاهده شد. همچنین، سدیم فلوراید باعث افزایش طول ساقه و کاهش طول ریشه و انشعابات ریشه گردید. در بررسی تشریحی افزایش تعداد آوندهای چوبی و به هم ریختگی نظم آوندها مشاهده شد. تاخیر در گذر از مرحله رویشی به مرحله زایشی در جوانه انتهایی یکی دیگر از آثار مورد مشاهده فلوراید بود.
    کلیدواژگان: جوانه زنی، سدیم فلوراید، فاز رویشی، کلروزه شدن، لوبیا، نکروزه شدن
  • مریم حقیقت حور، رسول اصغری زکریا، ناصر زارع صفحه 11
    گونه Papaver pseudo-orientale از بخش Oxytona جنس Papaver منبع مهمی برای آلکالوئید ها مانند ایزوتبائین است. در این پژوهش تولید کالوس و باززایی درون شیشه ای این گونه از ریز نمونه های هیپوکوتیل-کوتیلدون در محیط کشت پایه موراشیگ و اسکوگ (MS) و گامبورگ (B5) حاوی سطوح مختلف نفتالین استیک اسید (NAA)، کینتین (Kin) و یا بنزیل آدنین (BA) در دمای 20 درجه سانتیگراد و دوره نوری 16 ساعت روشنایی بررسی شد. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که بین محیط های مختلف کشت از لحاظ درصد کالوس زایی، وزن تر کالوس، درصد ساقه زایی، وزن تر ساقه، درصد ریشه زایی و وزن تر ریشه اختلاف معنی داری (P<0.01) وجود دارد. محیط کشت مناسب برای تولید کالوس در گونه P. pseudo-orientale محیط کشت MS حاوی 5/0 میلی گرم بر لیتر از هورمون های بنزیل آدنین (BA) و نفتالین استیک اسید (NAA) و محیط کشت B5 حاوی 5/0 میلی گرم بر لیتر کینتین (Kin) و 1 میلی گرم بر لیتر نفتالین استیک اسید (NAA) بود. محیط کشت B5 حاوی هورمون های کینتین (Kin) و نفتالین استیک اسید (NAA) هر کدام به مقدار 5/0 میلی گرم بر لیتر مناسب ترین محیط کشت برای باززایی در این گونه بود.
    کلیدواژگان: باززایی، تولید کالوس، کشت درون شیشه ای، هورمون های گیاهی، Papaver pseudo، orientale
  • شکوفه انتشاری، فرزانه اهرابی صفحه 23
    برخی از فنل های گیاهی به عنوان ترکیبات آللوشیمیایی در پدیده آللوپاتی شرکت نموده، جوانه زنی، رشد و تکثیر گیاهان دیگر را تحت تاثیر قرار می دهند که نتیجه این عمل غالبا کاهش محصولات زراعی است. از جهت دیگر می توان از ترکیبات فنلی در کنترل آفات، بیماری ها و علف های هرز استفاده نمود. از آنجایی که گیاه کلزا از جمله گیاهان اقتصادی و استراتژیک در بسیاری از کشورها، از جمله ایران است و هر ساله بر میزان سطح زیر کشت آن افزوده می گردد، بنابراین، با بررسی آثار آللوپاتیک برخی از ترکیبات فنلی بر روی این گیاه می توان به نتایج مفیدی دست یافت. در پژوهش حاضر، اثر غلظت های مختلف (صفر، 05/0، 5/0، 5 و 10 میلی مولار) کومارین بر جوانه زنی بذر و رشد گیاهچه، میزان رنگیزه ها، فعالیت آنزیم های کاتالاز و گایاکول پراکسیداز بررسی شده است. میزان رنگیزه های کلروفیل، کاروتنوئیدها و آنتوسیانین ها به روش اسپکتروفتومتری، فعالیت آنزیم های کاتالاز و گایاکول پراکسیداز به ترتیب در طول موج های240 و 436 نانومتر اندازه گیری گردید. کومارین باعث کاهش جوانه زنی و رشد گیاهچه های کلزا شد. میزان کلروفیل نیز در حضور این ترکیب فنلی کاهش یافت، درحالی که میزان آنتی اکسیدان های با وزن مولکولی کم نظیر کاروتنوئیدها و آنتوسیانین ها افزایش معنی داری نشان داد. کاهش فعالیت آنزیم کاتالاز در حضور غلظت های کومارین از نظر آماری معنی دار نیست. فعالیت آنزیم گایاکول پراکسیداز به عنوان یک آنزیم آنتی اکسیدان با افزایش غلظت این ترکیب فنلی، افزایش نشان داد. از پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که حضور ترکیبات فنلی می تواند سبب کاهش عملکرد گیاه کلزا گردد، بنابراین، حذف علف های هرز از جنبه آللوپاتی نیز برای گیاه کلزا حایز اهمیت است.
    کلیدواژگان: آللوپاتی، ترکیبات فنلی، کلزا، کومارین
  • ملیحه اوشیب نتاج، حسن شکرچی، محمد اکبرزاده، مریم کشاورزی صفحه 37
    مطالعات آت اکولوژی (aut-ecologi)، اطلاعاتی بنیادی برای مدیریت اکوسیستم های مرتعی به وجود می آورد. در این تحقیق، آت اکولوژی Lolium rigidum با نام فارسی چچم بررسی شده است. ابتدا پراکنش جغرافیایی، فنولوژی، گونه های گیاهی همراه، ضریب خشکی، ویژگی های فیزیکوشیمیایی خاک، بررسی های اقلیمی و سایر عوامل موثر بر پراکنش این گونه، از جمله تغییرات ارتفاعی در 9 رویشگاه انتخابی از استان مازندران بررسی شد. سپس نتایج این بررسی ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 14 تجزیه و تحلیل آماری قرار شد و میزان همبستگی میان ویژگی های کمی پوشش گیاهی و ویژگی های خاک و اقلیم رویشگاه ها بررسی گردید. نتایج این پژوهش نشان داد این گونه گیاهی در دامنه ارتفاعی 22- تا 1700 متر از سطح دریا و به فراوانی در محیط های رویشی متنوع، مانند: امتداد جاده ها، کنار کانال های آبیاری می روید. مشاهدات این پژوهش موید آنست که این گونه نسبت به سرما و شرایط سخت کوهسری (alpain) مقاوم است و به علت سازگاری وسیع، در نواحی متفاوت می روید.
    کلیدواژگان: Lolium rigidum، آت اکولوژی، استان مازندران
  • احسان قنبری، مسعود طبری، احسان ساداتی صفحه 47
    صنوبر دلتوئیدس (Populus deltoides) یکی از گونه های مهم خانواده Salicaceae است که در آمریکای شمالی پراکنش داشته و در دهه های اخیر، از کشت و توسعه آن در استان های شمالی کشور استقبال شده است. در این مطالعه، پاسخ های رشد و زنده مانی نهال های صنوبر دلتوئیدس در ارتباط با تنش غرقابی در سه سطح شاهد، غرقابی سطحی (3 سانتی متر) و غرقابی عمقی (16 سانتی متر) در طرحی کاملا تصادفی به مدت 120 روز در دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تربیت مدرس (شهرستان نور) در شرایط صحرایی آزمایش شد. نتایج نشان داد که میزان زنده مانی صنوبر دلتوئیدس در سطوح شاهد و غرقابی تفاوتی نداشته، بیش از 90 درصد نهال ها زنده ماندند. با افزایش عمق غرقابی، میزان رویش ارتفاعی کاهش یافت، ولی تفاوت آشکاری از این لحاظ بین سطح غرقابی سطحی (3 سانتی متر) با شاهد مشاهده نشد. غرقابی باعث ایجاد ریشه نابجا شد و با زیاد شدن عمق غرقابی، بیوماس ریشه نابجا افزایش یافت. از طرف دیگر، غرقابی به کاهش رشد قطری یقه، سطح برگ، سطح ویژه برگ، طول ریشه، بیوماس ریشه و بیوماس خشک کل نهال منجر شد. با توجه به نتایج این تحقیق، می توان گفت، صنوبر دلتوئیدس گونه ای مقاوم به غرقابی است و همانند اراضی جلگه ای و حاشیه رودخانه ها می تواند برای احیای دشت هایی که در معرض سیلاب های ادواری قرار می گیرند، نیز استفاده شود.
    کلیدواژگان: بیوماس، رویش قطری یقه، ریشه نابجا، سطح برگ، شادابی
  • هانیه مرادبیگی، جلیل خارا* صفحه 59

    تاثیر غلظت های مختلف علف کش تریفلورالین بر روی خصوصیات فیزیولوژیک و میزان رشد ریشه و اندام هوایی، محتوای پروتئین کل، پرولین و اسیدهای آمینه آزاد در گیاهان آفتابگردان تلقیح شده با قارچ میکوریز (Glomus versiforme) و گیاهان غیرمیکوریزی در شرایط گلخانه ای مطالعه شد. در این مطالعه، 6 غلظت متفاوت (صفر، 5، 10، 15، 20 و 25 ppm) از تریفلورالین استفاده شد. نتایج به دست آمده در گیاهان 5 هفته ای نشان می دهد که در گیاهان تیمار شده با علف کش، طول ریشه و ساقه، وزن تر و وزن خشک اندام هوایی و ریشه کاهش یافته است، که این کاهش در غلظت های بالای علف کش (15، 20 و 25 ppm) معنی دار است. جلوگیری از رشد در گیاهان میکوریزی نیز مشاهده می شود، ولی نسبت به گیاهان غیرمیکوریزی کمتر است. با افزایش غلظت علف کش محتوای پروتئین کل در ریشه و اندام هوایی کاهش یافته است. ریشه های گیاهان میکوریزی از محتوای پروتئین کمتری در مقایسه با گیاهان غیرمیکوریزی برخوردارند. با افزایش غلظت علف کش، محتوای پرولین و اسید های آمینه آزاد در ریشه و اندام هوایی افزایش یافته است. طبق این نتایج، پیشنهاد می شود که قارچ میکوریزای آربوسکولار می تواند در تحمل سمیت تریفلورالین به گیاه زراعی آفتابگردان کمک کند.

    کلیدواژگان: آفتابگردان، اسیدهای آمینه آزاد، پروتئین کل، علف کش تریفلورالین، میکوریز
  • مریم مددکار حقجو صفحه 71
    تاثیر پاراکوات که یک علف کش القا کننده تنش اکسیداتیو است، بر روی جلبک سبز تک سلولی Dunaliella طی 24 ساعت، در نمونه های پیش تیمار شده در دمای 14 درجه سانتیگراد، Buthionine Sulfoximine (BSO) و L-Galactonic Acid -lactone (GAL)، بررسی شد. کاهش شدید رنگدانه ها (کلروفیلها و بتاکاروتن)، وزن تر سلول و تخلیه مخازن آسکوربات و گلوتاتیون که در نهایت سفید شدگی و مرگ سلولی را به دنبال داشت، تحت شرایط تیمار با پاراکوات در دمای معمولی مشاهده شد. پیش تیمار سرما سبب افزایش وزن تر سلولها، مقدار کلروفیلهای a و b و بالا ماندن سطح بتاکاروتن، نسبت بتاکاروتن به کلروفیل کل و همچنین، تهی نشدن مخازن آسکوربات و گلوتاتیون سلولها، پس از تیمار نمونه ها با پاراکوات گردید. سفیدشدگی در همه نمونه های پیش تیمار شده با سرما مشاهده نشد و همه سوسپانسیونها سبز باقی ماندند. با آنکه نمونه پیش تیمار شده با GAL (پیشساز آسکوربات) در دمای معمولی، افزایش در خور توجه مقادیر کلروفیلهای a و b و باقی ماندن مقدار اندک آسکوربات احیا در تعداد اندک سلولهای باقیمانده، پس از افزودن پاراکوات را نشان داد، اما تخلیه کامل مخزن گلوتاتیون، افزایش در خور توجه آسکوربات اکسید شده و به طور عمده کاهش شدید تعداد سلولها، مشاهده شد و سبب بی رنگ شدن سوسپانسیون گردید. پیش تیمار با BSO (ممانعت کننده سنتز گلوتاتیون) در دمای معمولی و پس از افزودن پاراکوات سبب سفید شدن و مرگ نمونه شد، اما در نمونه های تیمار شده با سرما و پیش از افزوده شدن پاراکوات، از افزایش مقدار گلوتاتیون جلوگیری نمود و پس از افزودن آن نیز سبب پایین نگه داشتن مقدار گلوتاتیون گردید، ولی این نمونه سبز باقی ماند. به نظر میرسد پیش تیمار سرما به طور عمده و پیش تیمار با GAL تا حدودی، میتوانند سبب القا و تحریک سیستم آنتی اکسیدانی سلول شوند که تنها در مورد نمونه های سرما دیده، بقای سلول ها و سبز ماندن سوسپانسیون تحت شرایط تنش پاراکوات مشاهده میشود.
    کلیدواژگان: القای سیستم آنتیاکسیدانی، بیوتیونین سولفوکسایمین، پاراکوات، پیش تیمار سرما، جلبک Dunaliella، L، گالاکتونیک اسید لاکتون
|
  • Sedigheh Arbabian, Simin Tajik Esmaili, Sayeh Jafari Marandi Page 1
    Fluoride is a toxic solution for the nature and enters environment from different sources. Aluminum industry is the most important source of fluoride which empties to the nature as sodium fluoride, hydrogen fluoride, gas components of fluoride and fluoride particles causing damaging effects on plants, animals and the humans. In this research, toxic effect of sodium fluoride as a nature pollutant has been examined on bean Phaseolus vulgaris. At first, bean seeds were exposed to different concentrations of sodium fluoride (0.2, 0.5, 1 and 2 mg/100 cc water) while three other treatments put aside because of high toxicity of the solution and anti-germinative effects in these concentrations. In the second stage, we applied new solutions with concentrations of 0.5, 0.8 and 1.2 mg/l sodium fluoride for germination and tilling the seeds, and just watered the controls. In vegetative phase, damaging effects of NaF during daily irrigation were observed as necrosis, chlorosis and wounds on leaf blade, early senescence and plants fading. Increase in root and shoot length and decrease in generation rate and root ramification also could be attributed to NaF. Delay in transition of shoot apex from vegetation phase to generation phase was another observed effect of fluoride treatment.
  • Maryam Haghighat Hour, Rasool Asghari Zakaria, Naser Zare Page 11
    Papaver pseudo-orientale in section Oxytona of Papaver genus is an important source of alkaloids such as isothebaine. In this research, callus production and regeneration of this species from hipocotyl-cotyledon explants under in vitro conditions were investigated on Murashige and Skoog (MS) and Gamborg (B5) basic media supplemented with different levels of Kinetin (Kin), Benzyladenine (BA) and Naphthalene acetic acid (NAA) at 16-h photoperiod and 20 °C. Analysis of variance showed significant (P<0.01) differences between different culture media for callus induction rate, callus weight, shoot induction rate, shoot weight, root induction rate and root weight. Results showed that the proper media for P. pseudo-orientale callogenesis were MS medium supplemented with 0.5 mg/l BA and 0.5 mg/l NAA and B5 medium supplemented with 0.5 mg/l Kin and 1.0 mg/l NAA and the most favorable medium for regeneration of the studied species was B5 medium supplemented with 0.5 mg/l Kin and 0.5 mg/l NAA.
  • Shekoofeh Enteshari, Farzaneh Ahrabi Page 23
    Some plant phenolics as allelochemicals take part in allelopathy and affect seed germination and seed growth, thereby reduce plant productivity. On the other hand, these allelochemicals maybe used to control pests, plant pathogens and eradication of weeds. In the present study, the effects of different concentrations of coumarin (0, 0.05, 0.5, 5 and 10 Mm) on seed germination, seedling growth, pigments content, activity of catalase and guiacol peroxidase were investigated. Pigments content was measured spectrophotometrically, catalase and guiacol peroxidase activities were determined at 240 and 436 nm. Coumarin reduced seed germination and seedling growth of canola Hyola 401 cultivar. Cholorophyll content was also decreased in the presence of this phenolic compound. Low molecular weight antioxidants, such as carotenoids and anthocyanins, were increased by coumarin. At higher concentrations of coumarin, catalase activity was not decreased significantly. Guaicol peroxidase, an antioxidant enzyme showed a significantly increase in activity in the presence of this phenolic compound. We concluded that this allelochemicals investigation could result in the development of herbicides with less adverse effect on environment and ecosystem. The presence of some phenolic compounds can reduced canola yield therefore, elimination of weeds, containing these compound are very important, from allelopathic point of view, to enhance canola production.
  • Malihe Oshib Nataj, Hasan Shekarchi, Mohammad Akbarzadeh, Maryam Keshavarzi Page 37
    Aut-ecological studies provide basic and essential information for rangeland and ecosystem management. Aut-ecological study of a range plant named Lolium rigidum was accomplished in Mazandaran province. Geographical distribution, phenology, co-occurring species, dryness index, physicochemical soil parameters, climatical studies and other effective environmental factors on distribution of this species including altitudinal modifications in nine ecological sites in Mazandaran province were investigated. Correlation between quantitative plant vegetation, soil and climatic characters of each location was evaluated by Pearson correlation index. The results showed that favorite elevation for this species is between -22 to 1700 meters above sea level. The studied plants grew with higher frequency in diverse environments such as road sides and the irrigation canals. This species is resistant to cold and harsh condition of alpine habitats. Results showed that due to the wide compatibility with edaphic and climatic conditions, Lolium perenne could be found in different regions.
  • Ehsan Ghanbary, Masoud Tabari, Ehsan Sadati Page 47
    Populus deltoides is an important species of Salicaceae family and is distributed in Northern America. This species has been cultured widely in Northern provinces of Iran during recent decades. Survival and growth response of P. deltoides seedlings to flood stress was examined at three levels of: control, shallow flooded (3 cm) and deep flooded (16 cm) in a completely randomized design for 120 days. The experiment was set up under outdoor conditions at the campus of Natural Resources of Tarbiat Modares University, Noor, Iran. P. deltoides survival in the control and the flooding groups did not differ statistically and was more than 90%. By increasing flooding depth, height growth decreased but there was no differences between shallow flooding and the control. Flooding produced adventitious roots and with increasing flooding depth, adventitious root biomass enhanced. On the other hand, flooding decreased collar diameter growth, leaf area, specific leaf area, root length, root biomass, and total dry biomass of seedlings. Overall, the results showed that P. deltoides was tolerant to flooding and can be used for restoration of plains exposure to periodic floods like plateau and riparian areas.
  • Hanieh Moradbeigi, Jalil Khara Page 59

    Effects of different concentrations of herbicide trifluralin on physiological characters and growth of root and shoot, total protein, proline and free amino acids content in mycorrhizal (M) and non-mycorrhizal (NM) sunflower plants were studied under greenhouse conditions. Six different concentrations of trifluralin (0, 5, 10, 15, 20, 25 ppm) were used. The obtained results of 5-week-old plants indicated that the length of shoots and roots as well as their fresh and dry weight decreased in herbicide treated plants, and this was significant in high herbicide concentrations (15, 20, 25 ppm). Also, growth inhibition in M plants was less obvious than NM plants. The amounts of total protein content decreased both in roots and shoots according to the amount of applied herbicide. Total protein contents of roots were higher in M than NM plants. By increasing herbicide concentrations, proline and free amino acids content in shoots and roots increased. According to these results, it is suggested that this fungus (Glomus versiforme) can help sunflower plants to tolerate trifluralin toxicity.

  • Maryam Madadkar Haghjou Page 71
    The effect of paraquat as a pestiside, inducer of oxidative stress, has been investigated on a unicellular green alga Dunalilella during 24 h, pretreated with 14ºC temperature, Buthionine sulfoximine (BSO) and L-galactonic acid -lactone (GAL). High decrease in pigment contents (chlorophylls and β-carotene), fresh weight of the cells and depletion of ascorbate and glutathione pools that was followed by bleaching and dying the cells, were seen after treatment with paraquat under control temperature. Cold pretreatment caused an increase in the fresh weight of the cells and also Chlorophyll a and b contents. In addition, staying high β-carotene content, β-carotene/chl and no depletion of ascorbate and glutathione pools after paraquat treatment were seen. No bleaching was observed in the cold pretreated samples and all suspensions remained green. However, pretreated sample with GAL (ascorbate precursor substrate) in control temperature, showed a big increase in Chl a, b and a small amount of remained reduced ascorbate in a few alive cells, after papraquat treatment, but the complete depletion in glutathione pool, a great increase in oxidized ascorbate and the decrease of cell numbers basically, have been observed and resulted in the bleaching of cell suspension. Pretreatment with BSO (inhibitor of glutathione synthesis) caused bleaching and dying the cells under control temperature after paraquat addition, but it inhibited glutathione increase in cold pretreated cells before adding the paraquat. This pretreatment resulted in keeping the glutathione in low level after adding the paraquat however, this sample remained green. It seems that, cold pretreatment basically and pretreatment with GAL nearly, could induce antioxidant system but the green cell suspensions were seen just in cold pretreated samples under papraquat treatment.