فهرست مطالب

زیست شناسی گیاهی ایران - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 12، تابستان 1391)

فصلنامه زیست شناسی گیاهی ایران
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 12، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امید اسماعیل زاده، سیدمحسن حسینی، حامد اسدی، پدرام غدیری پور، عباس احمدی صفحات 1-12
    تنوع زیستی که مفهوم آن با آمیختگی و ترکیب گونه ها قرین است، یکی از خصوصیات مهم جوامع گیاهی است که همواره به عنوان شاخصی برای مقایسه وضعیت بوم شناختی اکوسیستم های جنگلی به کار گرفته می شود. در این تحقیق، تنوع زیستی گیاهی در ذخیره گاه سرخدار افراتخته با برداشت 30 قطعه نمونه 400 متر مربعی که به شکل انتخابی با 3 تکرار در واحد های شکل زمین پیاده شدند، بررسی شد. همچنین، شاخص های غنای گونه ای، یکنواختی و تنوع گونه ای در ارتباط با عوامل فیزیوگرافی مطالعه گردید. آنالیز واریانس یک طرفه، آزمون t مستقل و مقایسه میانگین چند دامنه ای دانکن برای بررسی اختلاف تنوع و متغیر های محیطی در طبقات مختلف فیزیوگرافی به کار گرفته شد. نتایج نشان داد که عامل ارتفاع از سطح دریا تاثیر معنی داری بر شاخص های تنوع زیستی ندارد. نتایج آزمون دانکن نشان داد که بیشینه میزان میانگین شاخص غنا، شاخص های تنوع شانون - وینر و مک آرتور و یکنواختی پیلو، شلدون و هیپ در جهت های غربی مشاهده می شود. همچنین، میانگین شاخص غنا و شاخص های تنوع شانون - وینر و مک آرتور در طبقه شیب 10 تا 35 درصد به بیشترین مقدار می رسد.
    کلیدواژگان: تنوع زیستی گیاهی، فیزیوگرافی، سرخدار، افراتخته
  • منصور افشار محمدیان، رقیه پوراکبری کسمایی، زینب امیدی، فائزه قناتی، علیرضا ترنگ، Alireza Tarang صفحات 13-24
    میوه مرکبات دارای ارزش غذایی، دارویی و اقتصادی فراوان است. پردانگی به عنوان عامل منفی در انتخاب گونه های با کیفیت بالا در میوه مرکبات در نظر گرفته می شود. در میان پلی پلوئیدها، تریپلوئیدها میوه های بی دانه تولید می کنند. از آنجایی که برای تولید میوه های تریپلوئید، وجود گیاه تتراپلوئید ضروری است، تولید گیاه تتراپلوئید در لیموترش با روش قطره چکان و با استفاده از ماده شیمیایی کلشی سین، هدف این پژوهش قرار گرفت. 60 روز پس از اعمال تیمار کلشی سین با غلظت 2/0، 6/0، 0/1 و 4/1 درصد، بررسی فلوسایتومتریک بر گیاهان تیمار شده انجام گرفت. گیاهان تتراپلوئید حاصل، از نظر ویژگی های مورفولوژیک و آناتومیک بررسی شدند. مقایسه برگ های گیاهان دیپلوئید و تتراپلوئید نشان داد که برگ های گیاهان دیپلوئید از نظر اندازه، طول و عرض بیشتری نسبت به گیاهان تتراپلوئید دارند. ارتفاع گیاهان تتراپلوئید به طور معنی داری نسبت به دیپلوئید کمتر بود. بررسی تراکم روزنه، ابعاد روزنه و همچنین کیسه های ترشحی برگ ها نشان داد که در گیاهان تتراپلوئید در مقایسه با دیپلوئید تراکم روزنه و کیسه های ترشحی کاهش، اما ابعاد روزنه و ابعاد کیسه های ترشحی افزایش یافت. میزان کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل و کاروتنوئید در گیاهان تتراپلوئید نسبت به دیپلوئید افزایش معنی داری نداشت.
    کلیدواژگان: لیموترش، تتراپلوئیدی، کلشی سین، خصوصیات مورفولوژیک و آناتومیک
  • مریم دلاوری پاریزی، امین باقی زاده، شکوفه انتشاری، خسرو منوچهری کلانتری صفحات 25-36
    تحقیقات نشان داده است که سالیسیلیک اسید سبب ایجاد مقاومت در گیاهان نسبت به تنش های محیطی (گرما، سرما، خشکی و شوری) می شود. در این تحقیق، اثر سالیسیلیک اسید بر پراکسیداسیون لیپیدها، قندها و عناصر سدیم و پتاسیم در برگ و در ریشه گیاه ریحان سبز تحت تنش شوری بررسی شد. گیاهان مورد آزمایش پس از کاشت در گلدان و رسیدن به مرحله 4 برگی، با سالیسیلیک اسید در 3 سطح (0، 1/0 و 01/0 میلی مولار) به مدت 5 روز و شوری در 3 سطح (0، 100 و 200 میلی مولار سدیم کلرید) به مدت 5 روز تیمار شدند. مقدار پراکسیداسیون لیپیدهای غشا در برگ و ریشه در تیمار با سالیسیلیک اسید و شوری با غلظت 100 میلی مولار کاهش معنی داری داشت. در تیمار با شوری 200 میلی مولار مقدار مالون دی آلدئید ریشه افزایش معنی داری داشت و با افزایش تنش شوری مقدار قند نیز در برگ افزایش معنی داری نشان داد. در تیمار همزمان شوری و سالیسیلیک اسید، در شوری 100 میلی مولار، میزان قند کاهش معنی دار و در شوری 200 میلی مولار افزایش معنی داری داشت. مقدار سدیم برگ در شوری افزایش و در تیمار سالیسیلیک اسید نسبت به گیاه شاهد کاهش یافت. میزان سدیم در تیمار همزمان سالیسیلیک اسید و تنش شوری با غلظت های 100 و 200 میلی مولار، کاهش معنی داری نشان داد. میزان پتاسیم برگ در تنش شوری کاهش معنی داری یافت. تیمار همزمان سالیسیلیک اسید و شوری باعث کاهش معنی دار پتاسیم برگ شده، مقدار پتاسیم ریشه نیز کاهش یافت که نشان دهنده بهبود اثر شوری در حضور سالیسیلیک اسید است.
    کلیدواژگان: ریحان سبز (Ocimum basilicum L، )، سالیسیلیک اسید، شوری
  • مرتضی عطری، عبدالکریم چهرگانی راد، سمیه یوسفی صفحات 37-50
    جنس Artemisia L. (Asteraceae) با حدود 200 تا 500 گونه، یکی از بزرگ ترین و گسترده ترین جنس های قبیله Anthemideae است. برای بررسی وجود تنوع درون گونه ای Artemisia spicigera در شمال غرب ایران از روش تعیین زیستگاه ویژه (D.S.S.) استفاده شد. با استفاده از این روش برای گونه A. spicigera، 8 زیستگاه ویژه تعیین و داده های فلوریستیک-اکولوژیک مورد نظر از هر زیستگاه ویژه جمع آوری گردید. در بررسی زیستگاه های ویژه مناطق مورد مطالعه، 75 گونه گیاهی برای A. spicigera به عنوان گونه های همباش (associated species) شناسایی شد. تحلیل داده های فلوریستیک (به عنوان نشانگر فلوریستیک) زیستگاه های ویژه، به تشخیص 6 گروه منجر شد. این گروه بندی وجود تنوع درون گونه ای را در این گیاه تعیین و مشخص نمود. تحلیل داده های اکولوژیک نیز گروه بندی های فوق را تایید نمود. برای نشان دادن وجود تنوع، از بررسی پروتئین های ذخیره ای بذر به روش الکتروفورز استفاده شد که نتایج آن با گروه بندی های فلوریستیک و اکولوژیک هم خوانی داشت. وجود تفاوت در تعداد و شدت باندهای پروتئینی در جمعیت های مورد بررسی گونه A. spicigera نشان دهنده وجود تنوع درون گونه ای در این گونه است. بنابراین، در این گونه، گروه بندی با استفاده از نشانگر فلوریستیک توسط نشانگر های اکولوژیک (بوم شناختی) و الگوی الکتروفورزی پروتئین های ذخیره ای بذر نیز تایید گردید. به این معنا که گروه بندی فلوریستیک در مواردی به تنهایی می تواند به عنوان روشی کم هزینه و کارآمد برای بررسی تنوع درون گونه ای به کار رود.
    کلیدواژگان: اکولوژی (بوم شناسی)، الکتروفورز، تنوع درون گونه ای، داده های فلوریستیک، Artemisia spicigera، تعیین زیستگاه ویژه (D، S، S، )
  • فرخنده رضانژاد، احمد مجد صفحات 51-66
    نمو گل سیستمی مناسب برای فهم تمایز سلولی و مکانیسم های ژنتیکی لازم برای اندام زایی است. گل جعفری (Tajetes patula) گونه ای زینتی و علفی است که به تیره Asteraceae تعلق دارد. در این مطالعه ساختار و نمو گل آذین، گل و گرده و ویژگی های آنها در ارتباط با گرده افشانی بررسی شد. گل آذین، کپه یا سرمانند است که طی نمو ابتدا براکته های پای گل آذین نمو یافته، سپس پریموردیوم‪های گلچه ها به روش به سوی مرکز بنیان گذاری می شوند. در محل هر پریموردیوم گلچه، فرورفتگی ای ایجاد شده که در پیرامون آن ابتدا جام گل بنیان گذاری و سپس بخش های زایشی به روش به سوی مرکز ایجاد می شوند. نظم تشکیل گلچه ها، به صورت یک ردیف گلچه های شعاعی (زبانه ای) با گل های ماده و عقیم و تعداد زیادی (60-70) گلچه دیسکی (لوله ای) با گل های نرماده و زایاست. هر دو گلچه دارای کاسبرگ های براکته مانند، تخمدان زیرین، خامه منفرد و کلاله دو شاخه است. سطح کلاله دارای سلول های پاپیل مانند است. پرچم ها متصل بساک و لایه مغذی (تاپی) ابتدا ترشحی و سرانجام آمیبی می شود. لایه مکانیکی فیبری و شکافتگی بساک برون گشا و طولی است. تقسیم سلول های مادر گرده از نوع هم زمان و دانه های گرده حاصل ضمن تمایز به رنگ زرد، کروی-نیمه کشیده، سه شکاف-منفذی، خاردار با سوراخ های ریز در قاعده خارها هستند. میوه حاصل فندقه سیاه رنگ و کشیده است. ویژگی هایی مانند گل آذین کپه، رنگ گل آذین، بشره ترشحی کرک مانند در بخش درونی گلبرگ های هر دو نوع گلچه، رنگ دانه گرده و تزیینات آن، رشد و دو شاخه ای شدن کلاله و پاپیل های سطح آن، سبب جذب حشرات (گرده افشان) به سمت این گل آذین و تسهیل گرده افشانی توسط آنها می شود.
    کلیدواژگان: بساک، خامه، گرده، گل آذین کپه، لایه تغذیه ای (تاپی)، Tajetes patula
  • خدیجه کیارستمی، نسرین عبدالملکی، مرتضی حیدری صفحات 69-82
    بذرهای دو رقم Y3000 و Hayola 420 (به ترتیب به عنوان ارقام حساس و نسبتا مقاوم به شوری) در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 3 تکرار سدر روستای حاجی آباد قم کشت شدند. در مرحله 4 برگی پس از توسعه کامل برگ، سالیسیلیک اسید با غلظت های 0، 5/0 و 0/1 میلی مولار در اوایل صبح روی برگ ها افشانه شد. تحلیل رشد در مراحل مختلف رویشی (130 روزگی)، گل دهی (160 روزگی) و رسیدگی کامل (190 روزگی، مرحله برداشت) انجام شد. تیمار با سالیسیلیک اسید شاخص های رشدی رقم Hayola 420 را بیشتر تحت تاثیر قرار داد، اما وزن هزار دانه در رقم Y3000 افزایش بیشتری داشت. سالیسیلیک اسید بر میزان کاروتنوئیدها تاثیر معنی داری نداشت، اما غلظت 5/0 میلی مولار آن باعث افزایش معنی دار در میزان کلروفیل رقم Y3000 شد. این افزایش در رقم Hayola 420 در غلظت 0/1 میلی مولار محسوس تر بود. میزان پرولین در گیاهان تیمار شده نسب به گیاهان شاهد افزایش یافت، اما تفاوت معنی داری بین آنها مشاهده نشد. میزان مالون دی آلدئید در رقم Hayola 420 کاهش معنی داری نشان داد. در رقم Y3000 با کاربرد سالیسیلیک اسید میزان سدیم در برگ افزایش و در ریشه کاهش یافت. در این رقم تغییرات میزان پتاسیم بر عکس بود. در رقم Hayola 420 میزان سدیم و پتاسیم برگ و میزان سدیم ریشه با غلظت 5/0 افزایش و با غلظت 0/1 کاهش یافت، اما میزان پتاسیم ریشه کاهش یافت. در مجموع، سالیسیلیک اسید با غلظت 5/0 میلی مولار تاثیر تنش شوری را به ویژه در رقم Hayola 420 کاهش داد.
    کلیدواژگان: تنش شوری، رنگیزه های فتوسنتزی، سالیسیلیک اسید، کلزا، محتوای یونی
  • ابوالقاسم عباسی کجانی، محمدرضا مفید، محمود اطرشی صفحات 83-88
    تاکسول یکی از مهم ترین داروهای ضد سرطان حال حاضر جهان است که از جنس سرخدار (Taxus sp.) به دست می آید. امروزه کشت سلولی از مهم ترین روش های تولید تاکسول در دنیا محسوب می شود. در این رابطه، تعیین ترکیب بهینه محیط کشت برای دستیابی به بیشینه رشد سلول ها و تولید محصول از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این تحقیق به منظور بررسی و تعیین بهترین محیط کشت پایه برای تولید تاکسول از کشت سلولی سرخدار اجرا شد. بدین منظور از چهار محیط کشت پایه شامل WPM، B5، MS و SH که همگی حاوی ترکیب هورمونی یکسان شامل 2 میلی گرم در لیتر NAA، 2/0 میلی گرم در لیتر 2،4-D و 2/0 میلی گرم در لیتر کاینتین (Kinetin) هستند، استفاده شد و میزان تاکسول تولیدی در طول یک دوره 21 روزه، با استفاده از دستگاه HPLC بررسی گردید. از نظر میزان کل تاکسول تولیدی، اختلاف بارزی بین محیط های مختلف مشاهده شد و بیشترین مقدار این ترکیب از محیط پایه WPM به میزان 58/16 میلی گرم در لیتر به دست آمد. پس از آن، محیط های MS، B5 و SH به ترتیب با میزان تولید 66/8، 42/6 و 82/5 میلی گرم در لیتر قرار داشتند. از نظر میزان تاکسول ترشح شده به محیط کشت نیز تفاوت معنی داری بین محیط های مختلف مشاهده شد و محیط های WPM، B5، SH و MS به ترتیب 68/7، 28/4، 59/3 و 31/3 میلی گرم در لیتر تاکسول تولیدی را به محیط کشت ترشح کردند که این میزان به ترتیب 46، 67، 62 و 38 درصد از کل تاکسول تولیدی را شامل می شود. با توجه به نتایج حاصل می توان نتیجه گیری کرد که نوع محیط کشت پایه، نه تنها بر میزان تولید این متابولیت موثر است، بلکه بر میزان ترشح آن از سلول ها نیز تاثیر درخور توجهی دارد.
    کلیدواژگان: تاکسول، سرخدار (Taxus sp، )، کشت سلولی، محیط کشت پای
|
  • Omid Esmailzadeh, Seyed Mohsen Hosseini, Hamed Asadi, Pedram Ghadiripour, Abbas Ahmadi Pages 1-12
    The concept of plant biodiversity is closely related to flora composition and is one of the important characteristics of plant communities which is always used as an index for ecological assessment of forest ecosystems. In this research، plant biodiversity in Afratakhteh Yew (Taxus baccata L.) habitat was studied by 30 sample plots (400 m2 area) with 3 times repetitions in land form units، 3 plots were taken by selective procedure in representative stand of each land forms. At each plot، plant biodiversity indices such as: richness، evenness and diversity with respect to physiographical factors were investigated. One way ANOVA، Duncan''s multiple comparison tests and t-test were used to study differences among physiographical classes. The results indicated there was no significant difference between altitude and species diversity. Duncan''s results showed that the average measure of richness، Diversity indexes of Shannon and Mc- Arthur and Pielou Evenness were highest towards the west. Also، the average measure of richness، the Diversity indexes of Shannon and Mc- Arthur were highest in 10 to 35% slope.
    Keywords: Plant biodiversity, Physiography, Taxus baccata, Afratakhteh
  • Mansour Afshar Mohammadian, Roghaye Pourakbari Kasmaei, Zeinab Omidi, Faezeh Ghanati Pages 13-24
    Citrus fruit has high nutritious، medical and economical values. Seediness is considered as a weakness in selecting high quality citrus fruits. Among polyploids، triploids produce seedless fruits. In order to produce triploid fruits، there must be a tetraploid plant، therefore، in this research; the production of tetraploid plant was highlighted in Citrus ourantifolia using a chemical material named colchicine through dropping method. 60 days after treatment by 0. 2، 0. 6، 1. 0 and 1. 4% concentrations of colchicines، the flow cytometric investigation on treatment plants were conducted. The morphological and anatomical characteristics of tetraploid plants were investigated. Comparison of the leaves of tetraploid with diploid plants indicated that the leaves of tetraploid plants in length and width were smaller than the diploid ones. The height of tetraploid plants was reduced significantly compared with that of the diploid ones. Comparison of the density and the size of stomata and secretory sacs showed that the density of stomata and secretory sacs in tetraploid plants decreased but، the size of stomata and secretory sacs increased، significantly، compared with the diploid ones. The amounts of chlorophyll a، chlorophyll b، total chlorophyll and carotenoids in treatment plants showed no significant increase in tetraploid and diploid plants.
    Keywords: Citrus ourantifolia, Tetraploidy, Colchicine, Morphological, anatomical characteristics
  • Maryam Delavari Parizi, Amin Baghizadeh, Shekoufeh Enteshari, Khosrow Manouchehri Kalantari Pages 25-36
    Studies have shown that salicylic acid (SA improves the resistance of the plant to environmental stress (heat، cold، drought and salt stress). In this research we studied the effect of salicylic acid on lipid peroxidation، sugars and the quantity of Na+، K+ ions in leaf and root of Ocimum basilicum under salinity stress. The plants were grown in pots until 4 leaf stages. Then، the leaves were sprayed with one of three concentration of salicylic acid (0، 0. 01 and 0. 1 mM SA) for 5 days and salt stresses at 3 levels (0، 100 and 200 mM NaCl) were treated for 5 days. Lipid peroxidation in leaf and root decreased significantly after treating with salicylic acid and salt water، but malondealdehyde increased significantly in root in 200 mM NaCl under the condition of the combination of the treatment with salicylic acid and salt water. Sugar and Na+ in leaf increased significantly with increasing salty stresses. Not only had the amount of sugar and Na+ decreased significantly under the combination of the treatment with salicylic acid and 100 mM NaCl، but also the amount of sugar increased with 200 mM NaCl in this condition. The amount of sugar and K+ in root increased significantly in the condition of salinity stress with 100 mM. The combination of the treatment with salicylic acid and salt water increased significantly the amount of sugar in root under salty stresses condition. Both 100 and 200 mM NaCl، as well as the combination of the treatment with salicylic acid and salt water، decreased K+ significantly، that is، the presence of salicylic acid enhanced the effect of salinity.
    Keywords: Ocimum basilicum, Salicylic acid, Salinity
  • Morteza Atri, Abdolkarim Chehregani Rad, Somayeh Yousefi Pages 37-50
    The genus Artemisia (Asteraceae) with about 200-500 species، is one of the largest genus in Anthemidae. In order to study intraspecific diversity in Artemisia spicigera in the North-West of Iran، D. S. S. method was used in this research work. Eight special stations were determined using D. S. S. method for A. spicigera and floristic-ecologic data collected from each special station. In the survey of all special stations، 75 plant species were distinguished as associated species. As the result of analysis of floristic data، as floristic marker، 6 groups were determined. This groupment distinguished the existence of intraspecific diversity in A. spicigera. Analysis of ecologic data was also confirmed the above mentioned groupment. Seed storage proteins were subjected to electrophoresis to determine the level and kind of intraspecific diversity. The results were also in accordance with the results of floristic and ecological results. Existence of differences regarding number and density of the protein bands indicated the intraspecific diversity in the populations of A. spicigera. Therefore، in this species، the groupment that introduced by floristic marker، was confirmed by ecological and electrophoresis data as well. This means that floristic groupment can only be used as a cost-effective and efficient method to stud intraspecific diversity.
    Keywords: Ecology, Electrophoresis, Intraspecific diversity, Floristic data, Artemisia spicigera, D.S.S
  • Farkhondeh Rezanejad, Ahmad Majd Pages 51-66
    Flower development is a mystery and provides a useful means for understanding cell differentiation and genetic mechanisms needed for organogenesis. Tajetes patula is an annual herbaceous ornamental species belonging to the family Asteraceae. In this study، the structure and development of inflorescence، flower and pollen grains and their characteristics related to pollination were assayed. The inflorescence was capitulum in which involucral bracts primordia were subtend inflorescence meristem and then floret primordial was initiated centripetally on flatten generative meristem. A dimple appeared on the top of floret primordium، and a corolla was produced first. Inside the developing corolla 5 staminata primordial and two-lobed pistillata primordium arise. Five staminata primordia surrounded the pistillata primordium. Gynomonoecious inflorescenc consisted of high number of fertile bisexual tubular florets and sterile female ray florets. Both florets consisted of small bract like sepals، inferior ovary، bifid stigmas containing numerous papillate cells and single styles which were of the closed type with a filled stylar canal. The anthers were synatherous; tapetal layer was of secretory type firstly but finally its cells enter the anther locule and was converted to amoeboideus type. The endothecium was fibrous and anther dehiscence was longitudinal and extrose. Cytokinesis was simultaneous and mature pollen grains were yellowish، 31 um in diameter، triapertures (tricolporate) and echinate with small pores in base. Fruit was elongated and black achen. Traits such as the formation of capitulum inflorescence، its color، secretory (papillate) epidermis on the adaxial surface of petals، color and sculpture (echinate) of pollen grains، grown and bifid stigmata attract insects as pollinators and improves pollination.
    Keywords: Anther, Style, Pollen, Capitulum inflorescence, Tapetum, Tajetes patula
  • Khadijeh Kiarostami, Nasrin Abdolmaleki, Morteza Heidari Pages 69-82
    The seeds of two salt sensitive (Y3000 and Hayola 420) and relatively salt tolerant cultivars of canola were cultivated as a completely randomized block in a split plot. The experiment was conducted in Haji Abad village، Qom، Iran. Salicylic acid (SA) treatment was carried out with 0، 0. 5 and 1. 0 mM of SA solution in the early morning when the plants fourth leaf completely expanded. The samples were taken at 130 (vegetative phase)، 160 (flowering phase) and 190 (harvesting phase) days after germination for analysis. The growth parameters of Hayola 420 was more affected by SA treatment، whereas 1000 seed weight increased much more in Y3000 SA did not influence carotenoids content in the treated plants. A significant increase in chlorophyll content was observed in Y3000 by the level of 0. 5 mM SA، however in Hayola 420، the level of 1. 0 mM SA was the most effective. Proline content tended to increase in SA treated plants but no significant difference was observed as compared with the control plants. MDA content decreased significantly in Hayola 420. SA application reduced Na+ and K+ content in roots and leaves of Y3000 respectively. In contrast، the level of Na+ was increased in leaves and decreased in roots. SA by the level of 0. 5 mM increased the rate of Na+ and K+ in Hayola 420. In brief، the level of 0. 5 mM SA was the most effective level and its application reduced the damaging action of salinity on canola plants especially in Hayola 420.
    Keywords: Salt stress, Photosynthetic pigments, Salicylic acid, Canola (Brassica napus L.), Ionic content
  • Abolghasem Abbasi Kajani, Mohammad Reza Mofid, Mahmoud Otroshy Pages 83-88
    Taxol is one of the most important anti-cancer drugs and is obtained from yew (Taxus sp.). Currently، plant cell culture is counted as one of the most important methods to obtain taxol across the world. In this context، determining optimum composition of the medium to acheive maximum growth and productivity is particularly important. This study was carried out to investigate and determine the best basal medium for production of taxol from taxus cell culture. For this purpose، four different basal medium including WPM، B5، MS، and SH containing similar hormonal compounds of 2 mg/l NAA، 0. 2 mg/l 2،4-D، and 0. 2 mg/l Kinetin were tested and the produced taxol during 21 days period were analyzed by HPLC. Significant difference was observed between different mediums with respect to the total amounts of produced taxol. The maximum yield of taxol (16. 58 mg/l) was achieved from WPM medium. Afterward، the highest amounts of taxol were 8. 66، 6. 42 and 5. 82 mg/l that were obtained from MS، B5، and SH mediums respectively. Significant difference also was observed between different mediums with respect to the amounts of produced taxol secreted from the cells into mediums that were 7. 68، 4. 28، 3. 59 and 3. 31 mg/l taxol respectively for WPM، B5، SH، and MS mediums. These amounts included 46، 67، 62 respectively and 38% of the total volume of produced taxol in the mediums. According to the results، it could be concluded that the basal medium not only affect the taxol yield but significantly affect on the amounts of taxol secreted from the cells.
    Keywords: Taxol, Yew (Taxus sp.), Cell culture, Basal medium