فهرست مطالب

زیست شناسی گیاهی ایران - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 15، بهار 1392)

فصلنامه زیست شناسی گیاهی ایران
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 15، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/02
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مهناز کرمی، محمدباقر باقریه نجار *، مهناز اقدسی صفحه 1

    لوبیا یکی از مهم ترین اعضای تیره باقلائیان (Fabaceae) است که دارای اهمیت اقتصادی درخور توجهی در تغذیه انسان است. باززایی از طریق کشت بافت یکی از روش های مناسب و موثر برای حفظ و تکثیر گیاهان به شمار می رود. در پژوهش حاضر، وضعیت کالوس زایی، ساقه زایی و ریشه زایی در گیاه لوبیا رقم گلی تحت اثر هورمون های بنزیل آمینو پورین و آلفا-نفتالین استیک اسید بررسی شده است. ابتدا بذرها به صورت سطحی استریل و برای به دست آوردن گیاهچه استریل به داخل محیط کشت مناسب منتقل شدند. پس از 10 روز، قطعات جداکشت (هیپوکوتیل، ریشه و برگ) به دست آمده از گیاهچه استریل در 25 تیمار هورمونی مختلف بررسی شدند. برای انجام فرآیندهای باززایی قطعات جداکشت به محیط کشت موراشیگ و اسکوگ جامد متشکل از سوکروز 3 درصد، ویتامین B5 و هورمون های آلفا-نفتالین استیک اسید (با غلظت های صفر، 1/0، 2/0، 4/0 و 8/0 میلی گرم در لیتر) و بنزیل آمینو پورین (با غلظت های صفر، 5/0، 1، 2 و 4 میلی گرم در لیتر) انتقال یافتند. طبق نتایج حاصل، بهترین غلظت برای کالوس دهی در ترکیبی از این دو هورمون به میزان 4/0 میلی گرم در لیتر هورمون آلفا-نفتالین استیک اسید و 2 میلی گرم در لیتر هورمون بنزیل آمینو پورین به دست آمد. در فرآیند ساقه زایی با افزایش غلظت هورمون بنزیل آمینو پورین درصد ساقه زایی تا غلظت 2 میلی گرم در لیتر افزایش و پس از آن کاهش یافت. در فرآیند ریشه زایی با افزایش غلظت هورمون آلفا-نفتالین استیک اسید ریشه زایی افزایش یافت. پس از مراحل بالا گیاهچه کامل تشکیل و به خاک انتقال یافت.

    کلیدواژگان: آلفا، نفتالین استیک اسید، بنزیل آمینو پورین، کشت بافت، لوبیا
  • نغمه مومنی، محمد جواد آروین، غلامرضا خواجویی نژاد، بتول کرامت، فاطمه دانشمند * صفحه 15

    تنش شوری، یک تنش محیطی است که رشد و نمو گیاهان و تولید محصولات کشاورزی را در بیشتر نقاط جهان متاثر می سازد. در این مطالعه، تاثیر تنش شوری (کلرید سدیم) و پیش تیمار سالیسیلیک اسید بر شاخص های رشد، مقدار رنگیزه های فتوسنتزی، کارآیی فتوشیمیایی فتوسیستم II شامل عملکرد کوانتومی فتوسیستم II (Ø PSII)، بیشینه عملکرد کوانتومی فتوسیستم II (Fv/Fm) و خاموشی غیر فتوشیمیایی (NPQ) و تغذیه معدنی شامل عناصر سدیم، پتاسیم، نیتروژن، فسفر، کلسیم، منیزیم، آهن، روی، منگنز، مس و بور در برگ های ذرت (KSC704) بررسی شد. برای این منظور، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با دو سطح شوری و سه سطح سالیسیلیک اسید و با 5 تکرار انجام شد. تنش شوری باعث کاهش شاخص های رشد، کلروفیل، کاروتنوئید، عملکرد کوانتومی فتوسیستم)II PSII (Ø و بیشینه عملکرد کوانتومی فتوسیستم II (Fv/Fm) و افزایش مقدار خاموشی غیر فتوشیمیایی (NPQ) شد. همچنین، تنش شوری میزان عناصر معدنی را در برگ های ذرت تحت تاثیر قرار داد و باعث کاهش مقدار پتاسیم و مس و افزایش مقدار سدیم، فسفر، منیزیم، آهن، روی، منگنز و بور شد و بر مقادیر نیتروژن و کلسیم تاثیری نداشت. پیش تیمار سالیسیلیک اسید باعث افزایش کلروفیل، کاروتنوئید، عملکرد کوانتومی فتوسیستم II PSII) (Ø و بیشینه عملکرد کوانتومی فتوسیستم II (Fv/Fm) و کاهش مقدار خاموشی غیر فتوشیمیایی (NPQ) شد. سالیسیلیک اسید همچنین باعث تغییر در جذب و انتقال مواد معدنی به برگ از جمله کاهش مقدار سدیم شد. نتایج مثبت پیش تیمار سالیسیلیک اسید در کاهش آثار تنش شوری و بهبود شاخص های رشد مشخص است.

    کلیدواژگان: تنش شوری، سالیسیلیک اسید، کارآیی فتوشیمیایی فتوسیستم II، ذرت
  • زهرا هاشمی صفحه 31
    در پژوهش حاضر، گل خارشتر (Alhagi pseudoalhagi (M. B.) Desv.) از لحاظ ریخت شناسی و نمو اجزای گل بررسی شد. اجزای گل بدون کرک ترشحی و پوششی، کاسه گل پیوسته، جام پروانه آسا، بال ها دارای رنگ تیره و سلول های اپیدرمی با دیواره برآمده به سمت بیرون، ناوها پیوسته و همراه با درفش به صورت جام بسته، نافه دو دسته ای و ناجور ریخت، بساک ها برون گشا و شکوفایی طولی، دیواره کیسه گرده از نوع دولپه ای، سلولهای لایه مغذی بساک مستطیلی شکل و از نوع ترشحی هستند. پس از تقسیم میوز، جداره بندی یا تقسیم سیتوپلاسم از نوع همزمان است و در مرحله بلوغ میکروسپورها هنوز کیسه رویانی در مرحله تقسیم میتوز است و هسته های کیسه جنینی به طور کامل تشکیل نشده اند. مادگی یک برچه ای، تخمدان یک خانه و فوقانی، تخمک ها واژگون و پرخورش، خامه توخالی و میوه نیام 2-5 دانه ای است. لایه اپیدرمی و زیراپیدرمی کاسه گل، جام گل، تخمدان و نیز بافت رابط بساک دارای مواد فنلی (تاننی) و مواد با زیربنای چربی هستند.
    کلیدواژگان: خارشتر، گل پروانه آسا، مواد فنلی (تاننی)، میکروسپورزایی
  • بهروز عشقی ملایری، مهتاب عسگری نعمتیان، فاطمه کاظمینی، محمد مهدی دهشیری صفحه 45
    در پژوهش حاضر، فلور معدن آهن گلالی بررسی شد. این معدن در 58 کیلومتری شمال غربی استان همدان، در مرز همدان، کرمانشاه و سنندج، در مختصات 47 درجه، 54 دقیقه طول شمالی و 34 درجه و 59 دقیقه عرض شرقی قرار دارد. روش جمع آوری گیاهان منطقه یادشده، روش مرسوم مطالعات فلوریستیک منطقه ای است. نمونه های جمع آوری شده بر اساس روش های مرسوم تاکسونومی گیاهی و به کارگیری منابع لازم شناسایی و خانواده، جنس و گونه هر یک تعیین شد. نمونه های جمع آوری شده در این بررسی در هرباریوم دانشگاه بوعلی سینا نگهداری می شود. شکل زیستی هر یک از عناصر گیاهی منطقه با روش رانکایر (Raunkiaer) مشخص شد. در بررسی منطقه معدن آهن گلالی، 36 خانواده، 116 جنس و 147 گونه و واحدهای تحت گونه ای شناسایی شدد که خانواده های Asteraceae (آفتاب گردان)، Brassicaceae (شب بو)، Poaceae (گندمیان)، Fabaceae (نیام داران) و Lamiaceae (نعناییان) بیشترین فراوانی را داشتند. شکل های زیستی منطقه شامل 1 درصد فانروفیت، 5 درصد کریپتوفیت،49 درصد همی کرپتوفیت، 6 درصد کامفیت و 39 درصد تروفیت هستند. بیشترین پراکنش جغرافیایی، گونه ها متعلق به ناحیه ایرانی-تورانی است.
    کلیدواژگان: پراکنش جغرافیایی، شکل زیستی، فلورستیک، معدن گلالی
  • فائزه قناتی، الهام رجب بیگی، پرویز عبدالمالکی صفحه 59
    سلول های زنده دارای بار الکتریکی هستند که به واسطه حضور یون ها و رادیکال های آزاد ایجاد می شوند. میدان های مغناطیسی با برهم کنش با یون ها و به ویژه مواد فرومگنتیک نظیر آهن بر سلول های زنده تاثیر می گذارند. میدان های مغناطیسی از جمله عوامل محیطی هستند که می توانند آثار درخور توجهی را حتی در مدت زمان اندک و شدت های پایین بر سیستم های زنده داشته باشند. در این بررسی، سلول های گیاه جعفری (Petroselinum crispum) در کشت تعلیقی به مدت 4 ساعت در معرض میدان مغناطیسی 30 میلی تسلا قرار گرفتند و محتوای آهن کل سلول، محتوای فریتین و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی آسکوربات پراکسیداز، سوپر اکسید دیسموتاز و کاتالاز بررسی شد. بر مبنای نتایج به دست آمده میدان مغناطیسی باعث کاهش جذب آهن و به دنبال آن کاهش محتوای فریتین گشت. فعالیت آنزیم های آسکوربات پراکسیداز نیز کاهش یافت که این کاهش می تواند نتیجه کاهش مشارکت آهن به عنوان واحد ساختاری در آنزیم های فوق باشد، در حالی که فعالیت آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز و کاتالاز افزایش یافت
    کلیدواژگان: آسکوربات پراکسیداز، آهن، سوپر اکسید دیسموتاز، فریتین، کاتالاز، میدان مغناطیسی
  • رویا کرمیان، صدیقه عطایی برازنده صفحه 69
    اسپرس (Onobrychis) از گیاهان مرتعی و علوفه ای مهمی است که اغلب گونه های آن به صورت خودرو در ایران می روید. به منظور تعیین آثار سطوح مختلف شوری بر جوانه زنی، وزن تر و وزن خشک در سه گونه اسپرس مرتعی (O. subnitens، O. viciifolia و O. melanotricha)، آزمایشی در قالب فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در 3 تکرار با 5 تیمار مختلف در غلظت های صفر (شاهد)، 50، 100، 200 و 400 میلی مولار کلرید سدیم انجام شد. نتایج حاصل نشان داد که با افزایش سطح شوری، جوانه زنی در هر سه گونه کاهش یافته، در تیمار 400 میلی مولار متوقف می شود. مقایسه میانگین ویژگی های وزن تر و وزن خشک دانه رست های رشد یافته در حضور نمک نشان داد که این ویژگی ها تا غلظت200 میلی مولار نمک کاهش یافته، اختلاف معنی داری نیز میان سطوح مختلف شوری مشاهده شد. نتایج حاصل از مطالعه کمی و کیفی پروتئین ها نیز گویای افزایش محتوای پروتئین کل و کاهش فعالیت آنزیم های پراکسیداز و پلی فنل اکسیداز در تنش شوری است. از آثار دیگر شوری می توان به افزایش درخور توجه محتوای پرولین آزاد در گیاهان مورد مطالعه اشاره نمود که در پاسخ به شوری برای تنظیم پتانسیل اسمزی به کار می رود.
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدان، اسپرس، پرولین، تنش شوری، جوانه زنی بذر
  • علی موافقی صفحه 83
    سلول های کلاهک ریشه در گونه های گیاهی، تغییرات تکوینی متفاوتی را متحمل می شوند. در این پژوهش، تغییرات تکوینی فراساختار سلول های کلاهک ریشه گیاه نخود (Pisum sativum L.) مطالعه شد. بدین منظور، نوک ریشه های دانه رست های سه روزه در ماده تثبیت کننده نخستین حاوی w/v 5/ درصد پارا فرم آلدئید و v/v 2 درصد گلوتارآلدئید در بافر فسفات mM 100 و تثبیت کننده ثانویه تتراکسید اسمیوم v/v 1 درصد در همان بافر تثبیت شد. پس از آغشته سازی با استفاده از رزین لندن سفید برش هایی با ضخامت 60 نانومتر تهیه و با استفاده از میکروسکوپ الکترونی عبوری مطالعه شدند. در این گونه، سلول های بخش مرکزی کلاهک یا کلوملا در زیر ناحیه مریستمی با دارا بودن ویژگی های متعارف مربوط به استاتوسیت ها مشخص می شوند. در این سلول ها، وجود هسته بزرگ در قطب فوقانی و غشاهای شبکه آندوپلاسمی و آمیلوپلاست های فراوان در قطب تحتانی سلول جلب توجه می کند. با افزایش سن این سلول ها که با نزدیک شدن به ناحیه پیرامونی کلاهک مشخص می شود، ساختار آنها در جهت ترشح تخصص یابی پیدا می کند. با افزایش اندازه سلول ها، نسبت نوکلئوپلاسمی کاهش می یابد و تعداد دیکتیوزوم های گلژی و غشاهای شبکه آندوپلاسمی با ساختار توبولی-وزیکولی به طور قابل ملاحظه ای افزایش می یابد. به تدریج، اندامک های موجود در سیتوپلاسم به نواحی پیرامونی رانده می شوند و یک بخش عاری از اندامک در قطب فوقانی شکل می گیرد. سپس تعدادی از غشاهای شبکه آندوپلاسمی در اطراف منطقه عاری از اندامک، برای تشکیل واکوئل سازمان می یابند. به این صورت شبکه آندوپلاسمی را می توان به عنوان منشا واکوئل در سلول های کلاهک ریشه نخود معرفی نمود. رشد دستگاه واکوئلی در این سلول ها در مراحل نهایی تکوینی انجام می گیرد و سلول ها در نهایت از کلاهک جدا می شوند.
    کلیدواژگان: استاتوسیت، شبکه آندوپلاسمی، کلاهک ریشه، مطالعه تکوینی، واکوئل
  • نازی نادرنژاد، علی احمدی مقدم، جواد حسینی فرد، شهرام پورسیدی صفحه 95
    در این تحقیق، نمونه برداری از برگ، گل، پوست میوه (در زمان رسیدگی) و مغز دانه با همکاری مرکز تحقیقات پسته از دو پایه اهلی و موتیکا و سه رقم احمد آقایی، اوحدی، کله قوچی انجام شد و نمونه ها از نظر فعالیت آنزیم PAL، ترکیبات فنلی، فلاونوئیدی و آنتوسیانین ها برای تعیین شاخص ترین پایه و رقم بررسی شدند. افزایش فعالیت آنزیم PAL، ترکیبات فنلی و فلاونوئیدها و همچنین، همبستگی مثبت بین فعالیت آنزیم و ترکیبات موجود در برگ ها و گل های پایه موتیکا-احمد آقایی، اثر متقابل این پایه و رقم و مقاومت بیشتر را نسبت به پایه و رقم های دیگر، در تنش های محیطی نشان داد. فعالیت آنزیم PAL و محتوای کل فنلی با رسیدگی میوه در نمونه ها کاهش یافت، اما سطح بالای ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی در پوست میوه پسته پتانسیل حفاظتی پوست را در برابر اشعه ماوراءبنفش و آفات نشان می دهد که در پایه موتیکا-احمد آقایی بیشترین مقدار آن مشاهده شد. وجود ترکیبات فنلی در مغز دانه به فعالیت PAL بستگی دارد. نتایج، وجود برخی ترکیبات فعال زیستی را در مغز پسته نشان می دهد که بیشترین مقدار متعلق به پایه موتیکا-احمد آقایی است. به نظر می رسد نوع پایه در محتوای ترکیبات آنتی اکسیدانی در مغز پسته موثر است.
    کلیدواژگان: پایه، پسته، ترکیبات فنلی، تنش محیطی، رقم، فعالیت آنزیم PAL
  • مریم نصر اصفهانی صفحه 111
    کمبود آب از تنش های مهم غیر زیستی است که رشد گیاه و تولید محصول را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. در این مطالعه، تغییرات فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان، شاخص های رشد، میزان پرولین و H2O2 و همچنین، سرعت پراکسیداسیون لیپیدها در بافت های ساقه و ریشه سه رقم نخود (بیونیج، جم و آرمان) تحت شرایط تنش خشکی بررسی شد. وزن خشک ساقه و ریشه تحت تنش خشکی در سه رقم نخود مورد بررسی کاهش معنی داری نشان داد، ولی میزان کاهش در رقم جم در مقایسه با دو رقم دیگر به طور معنی داری بالاتر بود. تنش خشکی همچنین باعث تغییرات درخور توجهی در غلظت پرولین، مالون دی آلدئید و H2O2 ساقه در سه رقم نخود مورد بررسی شد که بسته به نوع رقم نخود متفاوت بود. فعالیت آنزیم های آسکوربات پراکسیداز، پراکسیداز، گلوتاتیون ردوکتاز و کاتالاز بافت ساقه در رقم های بیونیج و آرمان افزایش معنی داری را در مقایسه با رقم جم نشان دادند. فعالیت بیشتر آنزیم های آنتی اکسیدان در رقم های بیونیج و آرمان باعث شد که در این رقم ها آسیب های اکسیداتیو به لیپیدهای غشا تحت تنش خشکی در مقایسه با رقم جم کاهش یابد. به این ترتیب، بر اساس نتایج این مطالعه می توان نتیجه گیری کرد که: رقم های بیونیج و آرمان به تنش خشکی مقاوم هستند ولی رقم جم حساس به تنش خشکی است؛ مقاومت رقم های بیونیج و آرمان به تنش خشکی با ظرفیت افزایش یافته سیستم آنتی اکسیدان برای حذف گونه های فعال اکسیژن و جلوگیری از پراکسیداسیون غشا مرتبط است.
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدان، نخود، تنش خشکی، تنش اکسیداتیو
|
  • Mahnaz Karami, Mohammad Bagher Bagherieh, Najjar, Mahnaz Aghdasi Page 1

    Common bean belongs to Fabaceae and the subfamily of Lotoideae. It is the most important species of the grain family with noticeable economic importance in human's nutrition. Regeneration from tissue culture is one of the most suitable and effective procedures for preservation and reproduction of the plants. In this investigation, induction of callus, shoot and root has been studied in common bean (Phaseolus vulgaris L. cv. Goli) under different concentrations of α-Naphthaleneacetic acid and Benzyl amino purine. First, the seeds were surface sterilized and transferred to suitable medium to achieve sterile seedlings. After 10 days, explants (hypocotyl, root and leaf) from sterile seedlings were tested in 25 various hormone treatments. For induction of organogenesis, explants were transferred to solid Morashige and Skoog medium supplemented with 30 g/lit sucrose, B5 vitamins and different concentrations of α-Naphthaleneacetic acid (0, 0.1, 0.2, 0.4 and 0.8 mg/lit) and Benzyl amino purine (0, 0.5, 1, 2 and 4 mg/lit). Our data showed callus induction achieved in combination of two hormons: (0.4 mg/lit α-Naphthaleneacetic acid and 2 mg/lit Benzyl amino purine). Induction of shoot increased with increasing concentrations of Benzyl amino purine to 2 mg/lit and then decreased. Induction of roots increased with increasing α-Naphthaleneacetic acid concentrations. Furthermore, the level of internal auxin in common bean was high because the explants rooted in the minimum concentration of α-Naphthaleneacetic acid. Subsequently, complete seedlings were transferred to the soil for further investigations.

    Keywords: α Naphthaleneacetic acid, Benzyl amino purine, Tissue culture, Phaseolus vulgaris
  • Naghme Momeni, Mohammad Javad Arvin, Gholamreza Khagoei Negad, Batoul Keramat, Fatemeh Daneshmand Page 15

    Salinity is a common abiotic stress that affects plant growth and development as well as crop production in most parts of the world. To study the effects of salt stress and salicylic acid pretreatments on the growth parameters, photosynthetic pigments, photochemical efficiency of photosystem II including: quantum yield of PS II (Ø PSII), maximum quantum yield of PS II (Fv/Fm) and non-photochemical quenching (NPQ) and mineral nutrients (Na+, K+, N, P, Ca2+, Mg2+, Fe, Zn2+, Mn, Cu and B) of Zea mays L. (KSC704) a factoriel experiment was conducted in completely randomized design (salinity in tow levels and salicylic acid in three levels) with 5 replicates. Salt stress reduced growth parameters and photosynthetic pigments (chl a, b and total), carotenoids, quantum yield of PS II (Ø PSII), maximum quantum yield of PS II (Fv/Fm) and increased non-photochemical quenching (NPQ). Moreover, salt stress affected mineral elements in the leaves of the plants. Salinity decreased the amounts of K+ and Cu and increased Na+, P, Ca2+, Mg2+, Fe, Zn2+, Mn and B but the contents of N and Ca2+ were not affected by salinity. SA pretreatment increased photosynthetic pigments and carotenoids, quantum yield of PS II (Ø PSII), maximum quantum yield of PS II (Fv/Fm) and decreased non-photochemical quenching (NPQ). SA application changed the absorption and translocation of mineral elements in the leaves and specifically decreased Na content. Positive effects of SA pretreatment appeared in reduction of salt stress and improving the plants growth.

    Keywords: Salt stress, Salicylic acid, Photochemical efficiency of photosystem II, Maize
  • Farkhondeh Rezanejad, Zahra Hashemi Page 31
    In this stydy, flowers of Alhagi pseudoalhagi were structurally investigated with respect to cell-tissue manners in several developmental stages. Flowers had synsepalous calyx, papilionoid corolla and dark color wings with outstanding epidermal cells, attached keels which made closed corolla with vexillium, diadelphous and heteromorphy androecium. None of the organs had protective or secretary hairs. Anther characters were: tetrasporange, extrorse, longitudinal dehiscence, four wall layers (dicotyledonous) and secretory tapetum. Epidermal and subepidermal layers of calyx, corolla, ovary and attaching tissue of anther had phenolicic (tanin) and fatty based materials. Gynoecium was monocarpellate and epigynous, with anatropous and crassinucelate ovules, open style and disk shaped stigma. After miosis cytokinesis was simultaneous. When microspores were in mature stage embryo sac had not yet passed mitosis and nucleus were not made totally.
    Keywords: Alhagi pseudoalhagi, Papilionoid flower, Phenolic materials (tanin), Microsporogenesis
  • Behrouz Eshghi Malayeri, Mahtab Asgari Nematian, Fatemeh Kazemeini, Mohammad Mehdi Dehshiri Page 45
    In this survey, a floristic study was carried out in Galali iron mine. Galali mine is located in 58 Km northwest Hamedan, frontier Hamedan, Kermanshah, Sanandaj and at 47’ 54' longitude and 34’ 59' latitude. The method of plant collection in this region was classical method of regional floristic studies. Collecting plants were recognized and determined as families, genera and species by using of taxonomic method and required references. The collecting samples in this study were preserved in Herbarium of Bu-Ali Sina university. The life form of plant species was determined by Raunkier’s method. This survey showed that in Galali iron mine, there were 36 families, 116 genera and 147 species and sub species units. Asteraceae, Brassicaceae, Poaceae, Fabaceae and Lamiaceae families had the most frequency. The life forms of plants included: phanerophytes (1%), cryptophytes (5%), hemicryptophytes (49%), chamaeophytes (6%) and, therophytes (39%). The highest geographical distribution was Irano-Turanian.
    Keywords: Chorotype, Life form, Flora, Galali mine
  • Faezeh Ghanati, Elham Rajabbeigi, Parviz Abdolmaleki Page 59
    Magnetic field is an environmental factor for living organisms which affects biological processes in different ways. Living cells contain electrical charges which are produced by free ions or radicals. Magnetic fields can influence cells via interaction with ions and especially ferromagnetic materials, like iron. In this study, parsley or Petroselinum crispum cells were treated by static magnetic field (30 mT, for 4 hours) and the total content of iron, ferritin and the activity of ascorbate peroxidase, superoxide dismutase and catalase were assayed. Results showed a significant decrease in the total iron content and it was followed by a decrease in ferritin content. Ascorbate peroxidase activity was reduced. It could be resulted by decrease of iron as a structural element. However, superoxide dismutase and catalase activity increased in response to magnetic field compared to the control cells. It seemed that catalase activities increased scavenge H2O2 produced by increasing superoxide dismutase activity.
    Keywords: Ascorbate peroxidase, Iron, Superoxide dismutase, Ferritin, Catalase, Magnetic field
  • Roya Karamian, Seddigheh Ataei Barazande Page 69
    Onobrychis is one of the important forage legume, which most of its wild species grow in Iran. In order to study of the effect of different salinity levels on percentage and rate of seed germination and also fresh and dry weights of seedlings in 3 Onobrychis species (O. subnitens, O. viciifolia and O. melanotricha), an experiment was carried out in three replicates using a factorial design with 5 treatments including 0 (control), 50, 100, 200 and 400 Mm NaCl. Results showed that as salinity increased, germination rate decreased in all species and was completely stopped in 400 mM NaCl. Results from mean comparison of fresh and dry weights of seedlings under salt stress showed that these parameters declined until 200 mM NaCl and there was a significant difference between different salinity levels. Results from guantitative and qualitative studies of proteins indicated that salt srtess decreased peroxidase and polyphenol oxidase activities, but increased total protein content. In addition, free proline content increased in response to salinity stress in the studied species, which was used for osmotic regulation.
    Keywords: Antioxidant enzymes, Onobrychis, Proline, Salinity stress, Seed germination
  • Ali Movafeghi Page 83
    Root cap cells of plant species undergo different developmental changes. In the present study, the ontogeny of the root cap cells of Pisum sativum L. was studied. The root tips of 3-day-old seedlings were immersed in primary fixative containing 1.5% (w/v) paraformaldehyde and 2% (v/v) glutaraldehyde in 100 mM phosphate buffer prior to being transferred to a secondary fixative containing 1% (w/v) osmium tetroxide. The fixed materials were embedded in London white resin and 60 nm thick sections were studied using a transmission electron microscope (TEM). The cells of columella were evident under the meristem zone by showing characterisics typical of statocytes. In these cells, a large nucleus occupied a position at the proximal cell pole, whereas the plentiful amyloplasts and endoplasmic reticulum were placed at the distal cell pole. The cells differentiated to the secretory cells as they were shifted to the peripheral side of the root cap. The cells became larger and their nucleoplasmic ratio was reduced. Concurrently, the quantity of membranes of vesicular-tubular endoplasmic reticulum and Golgi dictyosomes increased. Consequently, all of the organelles were moved to the peripheral sides of the cytoplasm and an organelle-free zone in the upper side of the cells was formed. In the next step, a number of endoplasmic reticulum membranes surrounded the organelle-free zone in order to form the central vacuole. Therefore, endoplasmic reticulum could be considered as the origin of vacuole in the root cap cells of Pisum sativum. The growth of vacuole was the last ontogenetic stage in the cells, which finally sloughed off from the root cap.
    Keywords: Statocytes, Endoplasmic reticulum, Root cap, Ontogeny, Vacuole
  • Nazi Nadernejad, Ali Ahmadimoghadam, Javad Hossyinifard, Shahram Poorseyedi Page 95
    This study was carried out to assess and compare three pistachio cultivars (Ahmadaghaii, Ohadi and Kallehghuchi) on two rootstock (Mutica, Ahli) in relation to PAL activity, phenolic, flavonoid and anthocyanin in leaves, flowers, fruits and selection of the most suitable and compatible rootstock and scion in order to obtain resistance to environmental stresses. The results showed increased PAL activity, total phenolic and flavonids and also positive correlation was observed between PAL activity and the existing compounds on leaves and flowers in Mutica-Ahmadaghaii, that showed a better resistence this than the others in environmental stresses. PAL activity and total phenolic in fruits of pistachio suffered a decreased when the maturation processes began. The hulls of the pistachio fruits, contained high level of phenolic compounds, (especially in Mutica-Ahmadaghaii) which may function as a protective layer and protective chemical against ultraviolet radiation and pathogen. The final concentration of phenolic compounds and flavonoids and antocyanins in the kernel, depended on the PAL activity in kernel’s cultivar. Our results indicated the presence of a number of bioactive compounds in kernel and the highest amount belonged to Mutica-Ahmadaghai. The results of this study showed that rootstock may affect the antioxidant compound in kernel in pistachio tree.
    Keywords: Rootstock, Pistachio, Phenolic compounds, Environmental stress, Cultivar, PAL activity
  • Maryam Nasr Esfahani Page 111
    Water deficit is one of the major abiotic stresses which adversely affects plant growth and crop yield. In this study, the changes in the activity of antioxidant enzymes, growth parameters, proline and H2O2 contents and the rate of lipids peroxidation in terms of malondialdehyde in shoot and root tissues of three chickpea cultivars (Bivanij, Jam and Arman) under dry stress were investigated. Compared to the controls, dry stress resulted in the reduction of dry weights of the shoot and the root tissues in the studied three chickpea cultivars while magnitude of decrease was greater in jam cultivar comparee to the other two cultivars. Dry stress caused significant changes in proline,and Malondialdehyde (MDA) levels in shoot tissues in the studied cultivars. Bivanij and Arman cultivars also showed higher activities of ascorbate peroxidase, proxidase, catalase and glutathione reductase in the shoot tissues in comparison with jam. These higher antioxidant activities may help the tolerant cultivars to decrease oxidative damages of dry stress to membrane lipids as compared with sensitive cultivar. On the basis of results of this study, it can be concluded that: (1) Bivanij and Arman were tolerant but Jam was sensitive to dry stress (2) dry tolerance of Bivanij and Arman cultivars might be closely related to the increased capacity of the antioxidative system to scavenge reactive oxygen species and thus suppress lipid peroxidation under dry stress.
    Keywords: Antioxidant enzymes, Chickpea, Dry stress, Oxidative stress