فهرست مطالب

فصلنامه زیست شناسی گیاهی ایران
سال ششم شماره 2 (پیاپی 20، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/27
  • تعداد عناوین: 11
|
  • عزت الله اسفندیاری، عادل جوادی صفحات 1-16
    به منظور بررسی آثار تنش شوری بر فعالیت آنزیم های حذف کننده پراکسید هیدروژن، گلوتاتیون S-ترانسفراز، برخی از نشانگرهای تنش اکسیداتیو و الگوی توزیع سدیم و پتاسیم در ارقام حساس و مقاوم به شوری ارقام کوهدشت (حساس) و گاسکوژن (مقاوم) انتخاب و با روش هواکشت پرورش یافتند. با رسیدن گیاهچه ها به مرحله سه تا چهار برگی، 200 میلی مولار کلرید سدیم به محلول غذایی افزوده شد و به مدت 14 روز در این شرایط رشد یافتند. نتایج نشان داد که ماده خشک اندام هوایی رقم گاسکوژن بیشتر از کوهدشت بود. در رقم کوهدشت اگرچه شوری سبب کاهش معنی دار فعالیت آنزیم های کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز و گلوتاتیون S-ترانسفراز نسبت به شاهد شد، اما بر فعالیت گایاکول پراکسیداز تاثیری نداشت. در رقم گاسکوژن تنش شوری موجب افزایش معنی دار فعالیت آنزیم های گایاکول پراکسیداز و گلوتاتیون S-ترانسفراز گردید. اما بر فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز و کاتالاز تاثیرگذار نبود. به علاوه، به دلیل جذب و انتقال آسان سدیم به اندام های هوایی در هر دو رقم گندم، بین بخش های مختلف آنها میزان سدیم انباشته شده یکسان بود که سبب کاهش نسبت پتاسیم به سدیم در بخش های مختلف گیاهچه ها شد. همچنین، شوری سبب افزایش شایان توجه پراکسید هیدروژن و پراکسیداسیون لیپیدی در رقم کوهدشت شد. به عنوان نتیجه نهایی می توان گفت که آنزیم های حذف کننده پراکسید هیدروژن و گلوتاتیون S-ترانسفراز در سم زدایی ترکیبات سمی نقش ویژه ای ایفا می نمایند که نتیجه آن حفظ شرایط پایدار در داخل سلول های گیاهی و حفظ توان رشدی گیاهچه ها در محیط های شور است. همچنین، پیشنهاد می گردد که برای ارزیابی بهتر ژنوتیپ ها یا ارقام گندم از نظر تحمل به شوری و نیز استفاده بهینه از ذخایر ژنتیکی علاوه بر میزان سدیم و تسهیم آن در بخش های مختلف گیاه، مکانیسم های دفاعی گیاه برای مقابله با بروز تنش اکسیداتیو ناشی از شوری مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تنش اکسیداتیو، سدیم، شوری، گندم، مکانیسم های دفاعی
  • منصور افشار محمدیان، مریم مسیبی، معصومه جمال امیدی صفحات 17-28
    گیاه چای (Camellia sinensise L.) یکی از مهم ترین منابع برای مطالعه ترکیبات فعال زیستی است. عواملی نظیر: نوع کلون ها، فصل برداشت، شرایط کشت و سن برگ های چای، به عنوان عوامل تاثیرگذار در کیفیت چای شناخته می شوند. در پژوهش حاضر، شاخساره های چای شامل یک جوانه راسی و دو برگ مجاور دو کلون چای (کلون های 100 و 451)، از مرکز تحقیقات چای کشور جمع آوری شد و پس از عصاره گیری، محتوای فنل، فلاونول، فلاونوئید، آنتوسیانین و فعالیت آنتی اکسیدانی در سه فصل رویشی بهار، تابستان و پاییز با روش رنگ سنجی ارزیابی شد. نتایج نشان داد که ترکیبات اندازه گیری شده نامبرده دارای مقادیر متفاوتی در برداشت های مختلف بودند، به طوری که میزان فعالیت آنتی اکسیدانی در هر دو کلون، از برداشت اول (بهار) تا برداشت سوم (پاییز) افزایش یافت. این نتایج، برخی از تاثیرات تغییرات فصلی و شاخص های بوم شناختی بر ترکیبات شیمیایی چای را مشخص کرده، به یافتن زمان مناسب برداشت چای با طعم بهتر کمک می کند.
    کلیدواژگان: تغییرات فصلی، چای، فعالیت آنتی اکسیدانی، فنل
  • نجمه حسینی، فرخنده رضانژاد*، قاسم محمدی نژاد صفحات 29-46

    تولید دانه در محصولات کشاورزی از جمله پسته به دلیل ایجاد ناهنجاری در مراحل نمو تخمک محدود می شود. در پژوهش حاضر، مراحل نمو تخمک به دانه و ناهنجاری های این فرآیند با بهره گیری از روش های بافت شناسی بررسی شد تا بتوان در مطالعات بعدی میزان دخالت هر یک از این ناهنجاری ها در پوکی دانه تحت عوامل محیطی مختلف را بررسی نمود. تخمک در پسته (Pistacia vera) رقم کله قوچی، منفرد، پر خورش، تک پوسته و به صورت واژگون با تمکن قاعده ای در تخمدان مستقر است که در آن، کیسه رویانی نوع پلی گونوم تا یک هفته پس از شکوفایی کامل سازمان می یابد. پس از گرده افشانی و لقاح تخم زا، تا شش هفته پس از آن، فرابر تا رسیدن به اندازه نهایی رشد کرده، حتی چوبی شدن درون بر آغاز می شود. با وجود این، سلول تخم در این مدت به حالت خفته می ماند. دو هفته پس از رشد نهایی میوه، تقسیمات تخم همراه با افزایش تقسیمات اندوسپرم رخ می دهد تا این که در نهایت رویان لپه ای در 10 تا 12 هفته پس از شکوفایی کامل تشکیل می شود و لپه ها طی سه هفته بعد به اندازه نهایی خود می رسند و در این زمان میوه های پوک و پر بر اساس اندازه تخمک به طور کامل قابل تشخیص هستند. طی مراحل نمو تخمک، برخی نا هنجاری ها از جمله: عدم تشکیل کیسه رویانی، تجزیه کیسه رویانی، تشکیل کیسه رویانی کوچک و نا هنجار، قطع دسته آوندی درون بند، حضور تخم بدون اندوسپرم و حضور اندوسپرم بدون تخم مشاهده شد که این ناهنجاری ها در نهایت باعث عدم رشد کافی تخمک و تولید میوه پوک یا نیمه پوک در پسته می شوند.

    کلیدواژگان: Pistacia vera، اندوسپرم، تخمک، کیسه رویانی، میوه پوک، نیمه پوک
  • صابر زهری، فریبا ملکی صفحات 47-54
    کلزا (Brassica napus) گیاهی زراعی با ارزش اقتصادی قابل توجهی است که همواره تحمل آن نسبت به تنش ها مورد توجه بوده است. تنش سرما (دمای بین صفر تا 20 درجه سانتیگراد) و تنش انجماد (دمای کمتر از صفر درجه سانتیگراد) می تواند رشد و بازده گیاهان زراعی را تحت تاثیر قرار دهد و میزان این تاثیرپذیری بستگی به نوع تنش و میزان عملکرد ژنتیکی گیاه و مکانیسم مقاومت آن دارد. در بررسی حاضر، ارقام SLMO46 و Quantum به ترتیب به عنوان ارقام مقاوم و حساس به تنش دمای پایین ارزیابی شد. از عوامل موثر و کارآمد در مقاومت گیاهان به تنش، میزان آنزیم آسکوربات پراکسیداز و متالوتیانین در بافت های گیاه است. فعالیت آنزیمی آسکوربات پراکسیداز در بافت برگ رقم مقاوم نسبت به حساس هم درگروه های شاهد و هم در گروه های تیمار بیشتر بود و با ایجاد تنش میزان فعالیت آنزیم تا حدود دو برابر گروه شاهد افزایش نشان داد. بررسی ارقام مذکور از نظر بیان ژن های Apx2 وMtl نشان داد که در ارقام مقاوم، افزایش بیان ژنی با مقیاس 2-ΔΔCt به ترتیب با 1/2 و 1/9 و در رقم حساس 8/1 و 2/5 بود. بررسی فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیدازی در برگ نیز نشان دهنده میزان فعالیت بیشتر آن در رقم مقاوم بود و حدود 60 درصد افزایش فعالیت آنزیمی در هر دو رقم طی تنش ثبت گردید. این داده ها نشان دهنده رابطه معنی دار بین مقاومت این گیاه نسبت به تنش سرما و عملکرد این گروه از پروتئین ها است.
    کلیدواژگان: آسکوربات پراکسیداز، تنش سرمایی، کلزا، متالوتیانین، qPCR
  • سمانه اسدی صنم، محسن زواره، همت الله پیردشتی، محمدحسین میرجلیلی، ابوذر هاشم پور صفحات 55-74
    با هدف بررسی نقش نیتریک اکسید برون زاد به عنوان یک آنتی اکسیدان موثر در کاهش آثار تنش اکسیداتیو ناشی از شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه فیزیولوژی پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال 1391 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی، شامل دو سطح پیش تیمار بذر (آب خالص استریل و نیتریک اکسید) و سطوح مختلف شوری (0، 50، 75، 100، 125 و 150 میلی مولار محلول کلرید سدیم) بود. نتایج نشان داد که پیش تیمار دهنده نیتریک اکسید در تحمل تنش شوری، افزایش معنی داری بر درصد نهایی جوانه زنی داشت. سطوح مختلف شوری موجب کاهش بسیار معنی دار سرعت جوانه زنی، بنیه و شاخص جوانه زنی بذور سرخارگل شد. استفاده از نیتریک اکسید خارجی در محیط شور، موجب افزایش فعالیت آنزیم های سوپر اکسید دیسموتاز، پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز در مقایسه با شرایط عدم استفاده از آن شد، به طوری که بیشینه میزان فعالیت آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز (3/116 میکرومول برگرم بافت تازه) در غلظت 125 میلی مولار کلرید سدیم و برای پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز (به ترتیب: 7/1 و 1/50 میکرومول برگرم بافت تازه در دقیقه) در غلظت های 50 و 125 میلی مولار کلرید سدیم به دست آمد. نیتریک اکسید تاثیر معنی دار و معکوسی بر فعالیت آنزیم کاتالاز داشت. علاوه بر این، استفاده از نیتریک اکسید خارجی به عنوان یک آنتی اکسیدان، پراکسیده شدن لیپیدهای غشا را کاهش داده، سبب تاخیر در تجزیه پروتئین ها شد. به طور کلی، می توان نتیجه گرفت که سدیم نیترو پروساید به عنوان دهنده نیتریک اکسید می تواند با پاکسازی رادیکال های آزاد موجب بهبود ویژگی های جوانه زنی بذر سرخارگل در شرایط شور و افزایش نسبی تحمل در این مرحله شود.
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدان، پروتئین، سدیم نیترو پروساید، مالون دی آلدهید
  • حمزه علی شیرمردی، ولی الله مظفریان، پرویز غلامی، قدرت الله حیدری، مژده صفایی صفحات 75-96
    فلور هر ناحیه نتیجه واکنش های جامعه زیستی در برابر شرایط محیط کنونی و تکامل گیاهان در گذشته است. هدف از مطالعه حاضر، معرفی فلور، شکل زیستی و گونه های در معرض خطر منطقه هلن است. این منطقه با مساحت 40231 هکتار در غرب استان چهار محال و بختیاری واقع شده است. نتایج این مطالعه نشان داد که در منطقه، 392 گونه گیاهی متعلق به 67 تیره و 267 جنس وجود دارد. تیره های Compositae، Labiatae و Papilionaceae به ترتیب با 60، 37 و 34 گونه مهم ترین تیره های گیاهی موجود در منطقه بودند. جنس گون با 15 گونه، بیشترین تعداد گونه در جنس را به خود اختصاص داده است. بر اساس اشکال زیستی رانکایر، 88/43 درصد گونه ها همی کریپتوفیت (172 گونه)، 96/22 درصد تروفیت (90 گونه)، 03/14 درصد کریپتوفیت (55 گونه)، 44/9 درصد فانروفیت (37 گونه) و 93/8 درصد کامه فیت (35 گونه) بودند. بررسی پراکنش جغرافیایی عناصر گیاهی نشان داد که 80/64 درصد گونه ها متعلق به ناحیه رویشی ایرانی-تورانی، 12/6 درصد گونه ها چند منطقه ای، 32/3 درصد گونه ها جهان وطن و بقیه مربوط به نواحی رویشی دیگر است. بر اساس معیارهای IUCN و کتاب Red Data Book of Iran 70 گونه تهدید شده وجود دارد که همگی متعلق به منطقه ایرانی-تورانی است. از این 70 گونه، سه گونه در طبقه در معرض خطر، سه گونه در طبقه آسیب پذیر، 55 گونه در طبقه با خطر کمتر و 9 گونه در طبقه کمبود داده قرار دارند.
    کلیدواژگان: جغرافیای گیاهی، شکل زیستی، فلور، منطقه حفاظت شده هلن
  • فرشید قادری فر، افشین سلطانی، حمیدرضا صادقی پور صفحات 97-112
    قابلیت حیات بذرها به طور تدریجی طی انبارداری کاهش می یابد. صدمات وارده در سطح بیوشیمیایی باعث تغییر وضعیت فیزیولوژیکی بذر می شود و میزان خسارت به شرایط ذخیره بذر بستگی دارد. پراکسیداسیون لیپیدها توسط رادیکال های آزاد اکسیژن نقش مهمی در کاهش قابلیت حیات بذر طی زوال دارد. در پژوهش حاضر، روابط بین فعالیت آنزیم های پالاینده رادیکال آزاد (کاتالاز و پراکسیداز)، پراکسیداسیون لیپید و زوال بذر در کدوی تخم کاغذی (Cucurbita pepo subsp. Pepo. Convar. var. styriaca Greb) بررسی شد. بذرهای این گیاه در دماهای 35 و 50 درجه سانتیگراد و رطوبت بذر 5، 8 و 14 درصد به مدت 2 و 4 روز قرار گرفتند. با افزایش دما و رطوبت بذر پراکسیداسیون لیپید افزایش یافت. افزایش پراکسیداسیون لیپید با افزایش هدایت الکتریکی همراه بود که بیانگر این است که طی زوال، غشای سلولی تخریب می شود. همچنین، کاهش جوانه زنی با کاهش فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز همراه بود که نشان دهنده کاهش کارآیی سیستم پاداکسایشی در حفاظت بذرها در مقابل رادیکال های آزاد است. به طور کلی، نتایج به دست آمده از پژوهش حاضر بیانگر آن است که پدیده زوال در بذرهای کدوی تخم کاغذی با کاهش فعالیت آنزیم های پالاینده رادیکال های آزاد اکسیژن و افزایش پراکسیداسیون لیپید ارتباط دارد.
    کلیدواژگان: پاداکسایشی، پیری، جوانه زنی، هدایت الکتریکی
  • محمد مهرنیا، پروین رامک صفحات 113-136
    در پژوهش حاضر پوشش گیاهی حوزه آبخیز نوژیان در استان لرستان بررسی شده است. حوزه آبخیز نوژیان با مساحت 34000 هکتار و موقعیت جغرافیایی 23 °48 تا 40 °48 طول شرقی و 17 °33 تا 60 °33 عرض شمالی در حوزه آبریز سد دز، در استان لرستان قرار دارد. حداقل ارتفاع منطقه 770 متر و حداکثر آن 3012 متر است. گیاهان منطقه با روش های مرسوم مطالعات فلوریستیک منطقه ای جمع آوری و بر اساس روش های تاکسونومی گیاهی و بر اساس منابع مرجع، در سطح تیره، جنس و گونه شناسایی شدند. مجموعه رستنی های این حوزه شامل 421 گونه است که به 56 تیره و 241 جنس گیاهی تعلق دارند. مهم ترین تیره های گیاهی از نظر تنوع گونه ای به ترتیب عبارتند از: Asteraceae (56 گونه)، Fabaceae (39 گونه)، Brassicaceae (34 گونه)، Lamiaceae (29 گونه)، Caryophylaceae (24 گونه)، Poaceae (23 گونه)، Liliaceae (22 گونه)، Ranunculuaceae (20 گونه)، Apiaceae (19 گونه)، Boraginaceae (17 گونه) و Rosaceae (15 گونه). تحلیل پراکنش جغرافیایی گیاهان با روش های Takhtajan و Zohary نشان داد که گونه های ایرانی-تورانی با 47 درصد رویش، گونه های غالب حوزه آبخیز نوژیان هستند که حدود 15 درصد از آنها انحصاری ایران هستند و گونه های: Bunium Lurestanicum، Cousinia Khorramabadensis، Dionysia hausskenechtii، Echinops endotrichus، Morrina persica و Onosma Kotschyi به طور انحصاری در رشته کوه های زاگرس رویش دارند. تروفیت ها (36 درصد) و ژئوفیت ها (21 درصد) مهم ترین شکل های زیستی گیاهان حوزه آبخیز نوژیان را تشکیل می دهند.
    کلیدواژگان: ایرانی، تورانی، پراکنش جغرافیایی، حوزه آبخیز نوژیان، شکل زیستی، فلوریستیک
  • علیرضا نقی نژاد، مهدیس رمضانی صفحات 137-154
    منطقه حفاظت شده سورکش فاضل آباد در استان گلستان با 223 هکتار در دامنه ارتفاعی 820 تا 1680 متری از سطح دریا واقع شده و یکی از زیستگاه های اصلی و شاخص درختچه ارزشمند سرو نوش یا سور (Platycladus orientalis) است. در بررسی فلوریستیک این منطقه، 284 گونه از 212 جنس و 63 تیره جمع آوری و شناسایی شد. تیره های Asteraceae، Poaceae و Papilionaceae به ترتیب با داشتن 42، 34 و 24 گونه بزرگترین تیره های گیاهی هستند. از نظر شکل زیستی، همی کریپتوفیت ها (5/47 درصد) بالاترین شکل زیستی گیاهان را در بر می گیرند و پس از آن تروفیت ها، فانروفیت ها، کریپتوفیت ها و کامه فیت ها (به ترتیب با 2/29، 9/10، 4/7 و 9/4 درصد) در رتبه های بعدی قرار دارند. بررسی پراکنش جغرافیایی گیاهی، غلبه عناصر سه منطقه ای اروپا-سیبری/ ایرانی-تورانی/مدیترانه ای (8/24 درصد) را در منطقه نشان داد. همچنین، بر اساس تحلیل شیب تغییرات ترکیب پوشش گیاهی منطقه بر مبنای نتایج تلفیقی تحلیل تطبیقی قوس گیری شده (DCA) و تحلیل همبستگی با استفاده از داده های ترکیب پوشش گیاهی و ویژگی های توپوگرافی تعداد 20 قطعه نمونه 100 متر مربعی که با روش انتخابی در سطح کل منطقه نمونه برداری شده بود، مشخص شد که عواملی همچون: ارتفاع از سطح دریا، شیب دامنه و شاخص گرمایی نقش موثری بر تغییرات ترکیب پوشش گیاهی منطقه دارند.
    کلیدواژگان: سرو نوش، تنوع زیستی گیاهی، شکل زیستی، تحلیل تطبیقی قوس گیری شده (DCA)، منطقه حفاظت شده سورکش
  • زهرا مسعودیان، اکبر نورسته نیا *، کوروش فلک رو صفحات 155-170

    افزایش فعالیت سیستم دفاع آنتی اکسیدانی در برابر عوامل آسیب رسان نظیر گونه های فعال اکسیژن فعال ناشی از تنش خشکی، یک واکنش مرسوم در گیاهان محسوب می شود. در پژوهش حاضر، به منظور مطالعه این تحولات، آثار دو تیمار قطع آبیاری 10 و 20 روزه بر روند فعالیت ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی، محتوای مالون دی آلدهید، مقادیر کلروفیل a، کلروفیل کل و کاروتنوئید در سه کلون چای (DN، 100 و 258) بررسی شد. نتایج نشان داد که مقدار فنل در کلون های DN و 100 به ترتیب در تیمارهای 20 و 10 روزه بیشترین افزایش را داشت اما در کلون 258 در هیچ یک از تیمارها تغییرات معنی دار نبود. مقدار فلاونوئید و ظرفیت آنتی اکسیدانی در تیمار قطع آبیاری 20 روزه در کلون DN افزایش یافت در حالی که مقدار آن در کلون 258 کاهش یافت و در کلون 100 ثابت باقی ماند. بیشترین مقدار پرولین برای همه کلون ها فقط در تیمار قطع آبیاری 20 روزه مشاهده شد. مقادیر مالون دی آلدهید در کلون های 100 و 258 با افزایش همراه بود اما کلون DN تغییری نشان نداد. کاهش مقادیر کلروفیل a، کلروفیل کل در تیمار 20 روزه کلون DN و کلون 100 مشاهده شد. اما این مقادیر در کلون 258 تغییر معنی دار نشان نداد. مقادیر کاروتنوئید در همه کلون ها و تیمارها ثابت باقی ماند. بر اساس تغییرات مشاهده شده به نظر می رسد که کلون DN دارای قابلیت تحمل بیشتری در برابر تنش خشکی است و در اثر اعمال تیمار 20 روزه مکانیسم دفاعی آن بیشتر تحریک شده است.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان های غیر آنزیمی، تنش اکسیداتیو، تنش خشکی، چای
  • محمدرضا هادی، غلامرضا بلالی دهکردی، سید محمدرضا موسوی، فاطمه حسینی صفحات 171-183
    پژوهش حاضر، اثر سالیسیلیک اسید بر میزان کلروفیل a و سطح برگ دو رقم سیب زمینی (آگریا و مارفونا) در شرایط گلخانه ای به منظور کاهش بیماری زایی ویروس Y سیب زمینی (PVY) انجام شد. گیاهچه های سیب زمینی عاری از عوامل بیماری زا تکثیر شده و گیاهچه های رشد کرده به گلدان هایی با خاک مناسب و استریل منتقل شدند. گیاهچه ها با غلظت های صفر (شاهد)، 2/0، 5/0، 1 و 2 میلی مولار سالیسیلیک اسید تیمار شدند. عصاره فعال برگ تنباکوی آلوده با PVY برای آلوده سازی گیاهان سیب زمینی استفاده شد. علایم آلودگی PVY روی برگ های گیاهان آلوده نسبت به گیاهان شاهد در دو رقم آگریا و مارفونا چندان مشهود نبود، اما روی برگ گیاهان تنباکو آلوده با لبه های کنکره ای آن مشخص می شد. نتایج نشان داد که تیمار سالیسیلیک اسید با غلظت های 5/0 و 1 میلی مولار سبب کاهش 26 درصدی خسارات ناشی از PVY می گردد. علاوه بر این، به نظر می رسد که رقم مارفونا نسبت به رقم آگریا در برابر PVY مقاومت بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: سیب زمینی، سالیسیلیک اسید، ویروس Y
|
  • Ezatollah Esfadiari, Adel Javadi Pages 1-16
    In order to study effects of salt stress on activities of hydrogen peroxide scavenging enzymes، glutathione S-transferase، some oxidative stress markers and Na+ and K+ distribution patterns in sensitive (Koohdasht) and tolerant (Gaskogen) wheat varieties were selected and grown in aeroponics culture. The seedlings were fed by nutrition solution till 3-4 leaf stage then the medium was added 200 mM NaCl. The plants were hold at this condition for 14 days. The results indicated that Gaskogen had always more shoot dry matter than Koohdasht. Also، dry matter production rate in control condition was higher than salinity. The enzyme activity of catalase، ascorbate peroxidase and glutathione S-transferase، was significantly decreased under salinity condition compared to the control condition in Koohdasht variety. However guaiacol peroxidase activity in this variety did not change significantly compared to the control. The activities of guaiacol peroxidase and glutathione S-transferase in Gaskogen significantly was increased under salinity whereas ascorbate peroxidase and catalase did not have any significant variation. Further results showed that sodium was readily absorbed and transported to the shoot in both varieties. Among various parts of cultivars there was no difference regarding the level of accumulated sodium. As a result، the ratio of potassium and sodium in various parts of the seedlings was decreased. Results obtained from this study showed that activity of scavenging enzyme like hydrogen peroxide together with glutation S-transferase caused controlling of toxic compounds in the Gaskogen variety and suppressed oxidative stress affects in compared to Kouhdasht that could refer to lower rate of hydrogen peroxidase and less lipid peroxidation in Koohdasht. As a final result، it could be stated that H2O2-scavenging enzymes and glutathione S-transferase had special roles in detoxification of toxic compounds leading to keep stable conditions inside the plant cells in salinity conditions. In addition، it is suggested that for better evaluation of salt tolerance in wheat genotypes or varieties and optimum utilization of genetic resources، addition to sodium rate and its allocation in various parts of the plant، defense mechanisms should be considered against oxidative stress induced salinity.
    Keywords: Oxidative stress, Sodium, Salinity, Wheat, Defenses mechanism
  • Mansour Afshar Mohammadian, Maryam Mosayebi, Masoume Jamal Omidi Pages 17-28
    Tea (Camellia sinensis) is one of the most active and important biochemical sources. A number of factors، such as species، season، agronomic condition and age of the leaves، are known to affect the quality of tea. In this study، fresh tea shoots consisting of one apical bud and two adjoining leaves were collected from Tea Research Institute of Iran (Lahijan). Some of the phenolic components of two clones of tea (100 and 451) + in three harvest seasons (spring، summer and autumn) were investigated. The results indicated that harvesting time was crucial in determining the biochemical compounds of tea clones، so that antioxidant activity was increased in both examined colons from 1st harvest (spring) to 3rd harvest (autumn)، showing some of the impact of ecological factors in different seasons on the biochemical compounds of tea and helping to find oppropriate time to obtain tasty tea during three harvesting season.
    Keywords: Seasonal variation, Camellia sinensis, Antioxidant activity, Phenol
  • Najmeh Hosseini, Farkhondeh Rezanejad, Ghasem Mohammadinejad Pages 29-46

    Seed production in some crops like pistachio is limited by some abnormalities in ovule development stages. In this study، the ovule developmental stages as well as abnormalities of these stages were investigated. Pistacia vera ovule is single، fullynucellate، monotegumental and converse (anatrope) and is set in an ovary with basic placement and the Polygonum type embryo sac is organized in it one week after complete dehiscence. After pollination and fertilization of egg cell، after 6 weeks of complete dehiscence، the pericarpe was grown to final size and even the lignifications of endocarpe started but the zygote cell was in a dormant state and in 6-8 weeks after complete dehiscence the zygote cell division along an increase in endosperm division occured so that cotyledonary embryo was formed in 10-12 weeks after complete dehiscence and the cotyledons attained their final size in 3 weesks after that، namely 15 weeks after complete dehiscence and at this time، the seedless and filled fruits were completely distinguished. During the ovule development stages، some abnormalities were observed such as lack of embryo sac formation، embryo sac degeneration، small and abnormal embryo sac formation، vascular band collapse inside the funicule، presence of zygote without endosperm and presence of endosperm without zygote، and these abnormalities caused lack of enough ovule growth and seedless or semiseedless fruit formation in pistachio.

    Keywords: Pistacia vera, Endosperm, Ovule, Embryo sac, Seedless or semiseedless fruit
  • Saber Zahri, Fariba Maleki Pages 47-54
    The rape (Brassica napus) is an economically valuable plant shose tolerance to stresses has always drown concern. It is well known that، the cold (0-20 °C) and freezing (<0 °C) stresses can influence growth and productivity of the farm plants and the degree of impressionability is dependent on the type of stresses، genetics of the plants and the resistance mechanisms. In this investigation، the varieties of SLMO46 and Quantum were evaluated as resistant and sensitive varieties، respectively، against low temperature stresses. One of the effective factors in plant resistance to the stresses is quantity of the ascorbate peroxidase (APX) and the metallothionein (MTL) in the plant tissues. The ascorbate peroxidase activity in the SLMO46 tissues was more than Quantum and the activity was increased about two times during the cold stress. Quantitave analysis of Apx2 and Mtl genes expression according to 2-ΔΔCt showed that the quantities were 2. 1 and 9. 1 in the SLMO46 and 1. 8 and 5. 2 in the Quantum، respectively. The data indicated that under normal condition، the enzyme activity in the resistant plants was more than the sensitive one and the stress can induce about 60% increment in the enzyme activity.
    Keywords: Ascorbate peroxidase, Cold stress, Brassica napus, Metalothionin, qPCR
  • Samaneh Asadi-Sanam, Mohsen Zavareh, Hemmatollah Pirdashti, Mohammad Hossein Mirjalili, Abuzar Hashempour Pages 55-74
    To find out the role and effects of exogenous nitric oxide (NO) application in reducing oxidative damage induced by salinity stress in purple coneflower (Echinacea purpurea L.) seed germination، a compeletly randomized design in factorial arrangment with three replications was conducted in Plant Physiology Laboratory of the Genetics and Agricultural Biotechnology Institute of Tabarestan، Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University in 2012. The crop seeds were pre-soaked in 0. 1 mM of sodium nitroprusside (SNP 0. 1; as nitric oxide donor) solution as well as in distilled water (SNP 0; as control) for 20 hs just before the onset of the experiment. Then، pre-treated seeds were subjected to different levels of salinity (0، 50، 75، 100، 125، 150 mM NaCl solution) to germinate. Results showed that the SNP0. 1 treatment in saline conditions had significant effect on germination percentage. Different levels of salinity significantly reduced germination rate، germination vigor and index. Pretreated with exogenous NO increased the activity of SOD، POD and APX as compared with SNP0. Accordingly، the highest activity of SOD (116. 3 μM g-1 FW)، POD (1. 7 μM g-1 FW. min.) and APX (50. 1 μM g-1 FW. min.) was related to the 125، 50 and 125 Mm NaCl، respectively. Significant and adverse effects of NO were seen on CAT activity. Exogenous NO، as an antioxidant، also reduced peroxidation of membrane lipids (MDA) and delayed the oxidation of proteins. Overall، it could be concluded that sodium nitroprusside as NO donor could improve coneflower seed germination characteristics in saline condition and increase salinity tolerance by means of scavenging of free ROS radicals.
    Keywords: Antioxidant enzymes, Protein, Sodium nitroprusside, Malondialdehyde
  • Hamzeh Ali Shirmardi, Valiollah Mozaffarian, Parviz Gholami, Ghodratollah Heidari, Mojdeh Safaei Pages 75-96
    Each region''s flora is as a result of communities'' reactions to the current environmental conditions and plant evolution in the past. This aim of this study is to introduce floristic list، life form and endangered species of Helen region. This region covers about 40231 ha and lies in the west part of Chaharmahal and Bakhtiari province. The results showed that 392 plant species existed in the region belonging to 67 families and 267 genera. The families Compositae، Labiatae and Papilionaceae with 60، 37 and 34 species embraced higher species respectively. The genus Astragalus with 15 species was the largest genus in the region. According to Raunkiaer’s life form، species followed as: 43. 88% hemicryptophytes (172 species)، 22. 96% therophytes (90 species)، 14. 03% cryptophytes (55 species)، 7. 44% phanerophytes (37 species) and 8. 93% chamephytes (35 species). The chorology of species showed that 64. 80 percent of species belonged to Irano-Turanian، 6. 12 percent Polyregional، 3. 32 percent Cosmopolitan and the rest to the others. Threatened species included 70 totally belonging to Irano-Turanian. Among which them the endangered class، vulnerable، lower risk and data deficient were 3، 3، 55 and 9 species respectively.
    Keywords: Plant geography, Life form, Flora, Helen protected area
  • Farshid Ghaderi-Far, Afshin Soltani, Hamid Reza Sadeghipour Pages 97-112
    Seeds gradually lose their viability during storage. The damage that occurs at the biochemical level can alter the seed physiological status and is affected by the storage conditions of the seed. The lipid peroxidation through the production of free radical plays an important role in the loss of seed viability during seed storage. In the present study، we examined the relationship between the activity of free radical detoxifying enzymes، lipid peroxidation and seed deterioration in medicinal pumpkin (Cucurbita pepo subsp. Pepo. Convar. Pepo var. styriaca Greb) during storage. The seeds were incubated at different storage temperatures (35 and 5oC) and seed moisture content (5، 8 and 14%) for 2 and 4 days. Malondialdehyde content in seed was increased during storage with increasing moisture content and temperature، suggesting that seed deterioration was associated with lipid peroxidation. The increase in lipid peroxidation was related with increased electrical conductivity، which suggested membrane damage during deterioration. The decrease in germination was also associated with a decrease in catalase and peroxidase activity and as a result، the antioxidant system was not sufficient to protect seeds against free radical damage. Thus، medicinal pumpkin seed deterioration was closely related to decrease in the activities of free radical detoxifying enzymes and increased lipid peroxidation.
    Keywords: Antioxidant, Ageing, Germination, Electrical conductivity
  • Mohammad Mehrnia, Parvin Ramak Pages 113-136
    In this project، the vegetation of the Noujian Watershed located in Lorestan province was identified. Noujian Watershed with the area of 34000 hectares is situated between the eastern latitude of 48° 23̕ to 48° 40̕ and its northern longitude ranging from 33° 17̕ to 33° 60̕ at Lorestan province in the watershed of Dez dam. Minimum altitude of the region is 770 meters and its maximum reaches to 3012 meters. The method of plant collection in this region was classical method of regional floristic studies. Collected plants were recognized and determined as families، genera and species by using taxonomic method and required references. The plants of this region included 421 species which belonged to 241 genera and 56 families. The largest families respectively، were: Asteraceae (56 species)، Fabaceae (39 species)، Brassicaceae (34 species)، Lamiaceae (29 species)، Caryophylaceae (24 species)، Poaceae (23 species)، Lilaceae (22 species)، Ranunculuaceae (20 species)، Apiaceae (19 species)، Boraginaceae (17 species) and Rosaceae (15 species). The analyses of the geographical distribution of the plants wwas carried out according to Takhtajan and Zohary methods، showed that the Irano-Turanian elements، with 47% growth، were the dominant species of Noujian watershed and about 15% of these species were native of Iran. The species like Onosma Kotschyi، Cousinia Khorramabadensis، Echinops endotrichus، Morrina persica، Dionysia hausskenechtii and Bunium Lurestanicum exclusively grow in Zagros Mountains. Therophyts (36%) and geophytes (21%) were the dominant life-forms of Noujian watershed.
    Keywords: Irano, Touranian, Geographical distribution, Noujian watershed, Life, form, Floristic
  • Alireza Naqinezhad, Mahdis Ramezani Pages 137-154
    Soorkesh protected area is one of the main habitat of important Tertiary relict species Platycladus orientalis in Golestan province. The altitude of this area ranges from 820 to 1680 m a. s. l. with an area of 223 ha. In a floristic survey of the area، 284 species from 212 genera and 63 families were identified. Asteraceae (42 spp.)، Poaceae (34 spp.) and Papilionaceae (24 spp.) were the largest families in terms of number of species. In the assessment of life form spectrum، the dominant life forms were hemicryptophytes (47. 5%)، followed by the therophytes (29. 2%)، phanerophytes (10. 9%)، cryptophytes (7. 4%) and chamaephytes (4. 9%). The flora was composed mostly of Euro-Siberian، Irano-Turanian، Mediterranean elements (24. 8%). A combined analyses of DCA indirect gradient analysis and Pearson correlation analysis of vegetation data and topographical data of 20 relevés of 100 m2 indicated that altitude، slope inclination and heat index affect floristic composition of the area.
    Keywords: Platycladus orientalis, Plant biodiversity, Life form, Indirect gradient analysis of DCA, Soorkesh Protected area
  • Zahra Masoudian, Akbar Norastehnia, Kourosh Falakroo Pages 155-170

    Increasing the activity of antioxidant defense system against harmful agents such as reactive oxygen species، resulting from drought، is a common response in plants. In order to study these responses، the effects of two withholding irrigation in treatments (10 and 20 days) on the progress of the phenolic and flavonoid compounds activity malondialdehyde rate and also the amounts of chlorophyll a، total and carotenoids in three clone of tea (DN، 100 and 258) were investigated. Results showed that the amounts of phenol had the most increase in clones DN and 100 in 20 and 10 day-treatments respectively. However، changes in neither of the treatments had no significant effect in clone 258. The amounts of flavonoid and antioxidant capacity increased in clone DN with 20 day-treatment however; it decreased in clone 258 and stayed constant in clone 100. The most values of proline appeared in 20 day-treatments in all clones. Results of malondialdehyde contents were increased in clones 258 and 100، but it did not change in clone DN. Decreasing in amount of chlorophyll a and total chlorophyll were observed in clones DN and 100 with 20 day-treatments and remained unchanged in clone 258. Carotenoids remained constant in clones and treatments. On the basis of obtained data it seemed that clone DN had more ability against drought and consequently its defense mechanism was excited more than others.

    Keywords: Non, enzymatic antioxidant, Oxidative stress, Drought stress, Camellia sinensis
  • Mohammad Reza Hadi, Gholamreza Balali Dehkordi, Mohammad Reza Moosavi, Fatemeh Hosseini Pages 171-183
    In this study، in order to reduce the pathogenesis of potato virus Y in two potato (Solanum tuberosum L.) cultivars (Marfona and Agria)، the effects of salicylic acid on chlorophyll content and leaf area were investigated under greenhouse conditions. The healthy potato plantlets were propagated and transferred to pots containing suitable and sterilized soil. The plantlets were sprayed with different concentrations (0، 0. 2، 0. 5، 1 and 2 mM) of salicylic acid. The leaves were inoculated by potato virus Y، extracted from infected tobacco leaves. Although viral infection symptoms on tobacco were manifested by leaf rippling، no such symptoms were visible on infected potato leaves. Also، results showed that treatments with 0. 5 and 1. 0 mM of salicylic acid resulted in 26% reduction in potato damages. Moreover، our study revealed that Marfona cultivar was more resistant to potato virus Y than Agria cultivar.
    Keywords: Solanum tuberosum, Salicylic acid, Potato virus Y