فهرست مطالب

فصلنامه زیست شناسی گیاهی ایران
سال ششم شماره 3 (پیاپی 21، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/30
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سلمان احمدی اسب جین*، ناصر جعفری صفحات 1-8
    یکی از روش های موثر برای جداسازی و بازیابی فلزات سنگین از محلول های آبی استفاده از جاذب های زیستی است. هدف از پژوهش حاضر، استفاده از جلبک قهوه ای Cystoseira indica برای حذف یون نیکل از محلول آبی است. در تحقیق حاضر، ایزوترم و کینیتیک جذب یون نیکل توسط جاذب زیستی مورد نظر در رآکتور بسته مطالعه شد. جلبک قهوه ای از ساحل چابهار دریای عمان جمع آوری گردید. زمان تعادل برای جذب فلز توسط جلبک در حدود 120 دقیقه بود. ایزوترم جذب نیکل توسط جلبک از معادله لانگمویر تبیعت کرد. بیشینه جذب یون نیکل توسط جلبک در اسیدیته حدود 5 در حدود 34/0 میلی مول بر گرم وزن خشک جاذب زیستی بود. مقدار ضریب همبستگی R2 در C. indica در اسیدیته حدود 4 برابر با 953/0 و ثابت لانگمویر آن برابر با 05/54 بود، این مقدار در اسیدیته حدود 5 برابر با 995/0 برای ضریب همبستگی R2 و 15/150 برای ثابت لانگمویر بود.
    کلیدواژگان: ایزوترم، جلبک Cystoseira indica، کینتیک جذب، نیکل
  • فرشته باصری، مسلم اکبری نیا، امید اسماعیل زاده* صفحات 9-22
    در پژوهش حاضر، ترکیب گیاهی بانک بذر خاک ذخیره گاه شمشاد سی سنگان با استفاده از روش کشت گلخانه ای بررسی شد. نمونه برداری بانک بذر خاک در 150 نقطه از رویشگاه در دو دوره زمانی اواخر آبان ماه و اوایل خرداد ماه با استفاده از یک قاب فلزی 400 سانتی مترمربعی تا عمق 5 سانتی متری انجام شد. نتایج نشان داد که در بانک بذر خاک منطقه، تعداد 67 گونه گیاهی متعلق به 63 جنس و 38 تیره گیاهی حضور داشتند. 45 گونه متعلق به 28 تیره در بانک بذر خردادماه و 59 گونه متعلق به 32 تیره در بانک بذر آبان ماه شناسایی شد. تیره های Asteraceae با 7 گونه (5/10 درصد)، Lamiaceae با 6 گونه (9 درصد)، Poaceae با 5 گونه (5/7 درصد) و Rosaceae با 4 گونه (6 درصد)، به عنوان بزرگترین تیره های گیاهی موجود در بانک بذر خاک منطقه بودند که در مجموع 8/32 درصد از کل گونه ها را شامل شدند. همچنین، نتایج نشان داد که همی کریپتوفیت ها (4/28 درصد) و کوروتیپ اروپا-سیبری (9/23 درصد) به ترتیب به عنوان مهم ترین گروه های ساختاری طیف زیستی و فیتوکوریون ترکیب گیاهی بانک بذر خاک منطقه محسوب می شوند. از تعداد کل گونه های شناسایی شده در بانک بذر خاک منطقه، تعداد 30 گونه (6/44 درصد) فقط در ترکیب گیاهی بانک بذر خاک حضور یافته و اصلا در پوشش گیاهی روزمینی مشاهده نشدند. در این ارتباط، فقط بذور 10 گونه چوبی شب خسب، انجیر، توت، کلهو، داغداغان، لیلکی، شمشاد، اوجا، آزاد و ممرز در بانک بذر خاک منطقه ثبت گردید که از میان آنها فقط 6 گونه نخست قابلیت تشکیل بانک بذر خاک دایمی را دارند. این موضوع نه تنها شباهت کم بین پوشش گیاهی روزمینی و بانک بذر خاک در اکوسیستم های جنگلی معتدله را تایید می کند بلکه اهمیت مطالعه بانک بذر خاک در معرفی دقیق تر ظرفیت تنوع زیستی گیاهی منطقه را نیز نشان می دهد.
    کلیدواژگان: بانک بذر خاک، ذخیره گاه جنگلی سی سنگان، شمشاد، شکل زیستی، فلور، کوروتیپ
  • لطیفه پوراکبر*، مهدی عابدزاده صفحات 23-34
    آثار ناشی از نازک شدن لایه اوزون و افزایش تابش پرتو فرابنفش توسط بسیاری از پژوهشگران بررسی شده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر پرتوهای UV-B و UV-C روی گیاه بادرنجبویه (Melissa Officinalis L.) و تاثیر سالیسیلیک اسید در کاهش آثار زیانبار این پرتوها بر این گیاه است. گیاه بادرنجبویه در شرایط گلخانه ای در اتاقک کشت و دمای متوسط 2±28 درجه سانتیگراد و شدت نور 150 میکرو اینشتین بر متر مربع بر ثانیه به مدت 60 روز کشت یافتند. دوره شبانه روزی روشنایی و تاریکی به ترتیب 8:16 ساعت بود. تیمار پرتو فرابنفش پس از مرحله 6 برگی اعمال شد و پرتو UV-B به مدت 15 روز به صورت یک روز در میان و هر بار به مدت 20 دقیقه و پرتو UV-C به مدت 15 روز، به صورت یک روز در میان و هر بار به مدت 8 دقیقه اعمال گردید. سالیسیلیک اسید نیز پس از مرحله 6 برگی با غلظت 1 میلی مولار به مدت یک هفته روی گیاهان افشانه شد. نتایج نشان داد که پرتوهای UV-B و UV-C باعث کاهش وزن تر و خشک، رشد طولی ریشه و اندام هوایی می شود. میزان مالون دی آلدهید و فنیل آلانین آمونیا لیاز تحت تاثیر پرتوهای UV-B و UV-C افزایش داشت. افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان آسکوربات پراکسیداز و گایاکول پراکسیداز و کاهش فعالیت آنزیم کاتالاز نیز مشاهده شد. بررسی نتایج نشان داد تیمار با سالیسیلیک اسید باعث تخفیف آسیب های ناشی از اعمال پرتوهای UV-B و UV-C در گیاه شد و توانست عواملی که در اثر تابش های فرابنفش تغییر یافته بودند را جبران کند.
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدان، پرتو فرابنفش، سالیسیلیک اسید، گیاه بادرنجبویه، مالون دی آلدهید
  • پریسا جنوبی*، احمد مجد، مهدی جمالی صفحات 35-52
    تنش کم آبی از مهم ترین عوامل محدود کننده ای است که از جنبه های مختلف بر رشد و نمو رویشی و زایشی گیاهان تاثیرگذار است. باتوجه به اهمیت گیاه سویا، به عنوان یک گیاه مهم روغنی، به منظور شناسایی ارقام مقاوم به کم آبی و همچنین ارزیابی آثار تنش کم آبی بر ویژگی های تشریحی ساقه و نمو اندام زایشی ماده چهار رقم سویا (کلارک، کلین، M9 و L17)، دو آزمایش جداگانه در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی در سه تکرار اجرا شد. در آزمایش اول در شرایط بهینه گیاهان بر اساس 50 میلی متر تبخیر از زمان جوانه زنی تا پایان دوره رشد آبیاری شدند، و آزمایش دوم در شرایط تنش کم آبی اجرا شد. آبیاری پس از 150 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر صورت گرفت. نتیجه آزمایش ها نشان داد که اثر تنش کم آبی بر ضخامت و تعداد لایه های پوست، وسعت بافت آوند آبکش، وسعت بافت آوند چوبی، قطر دهانه آوند چوبی، تعداد ردیف های آوند چوبی، تعداد آوندها در ساقه، ضخامت مغز، ضخامت استوانه مرکزی، قطر ساقه و تعداد کرک معنی دار بوده است. به غیر از رقم کلارک، در سایر ارقام تسریع نسبی تکوین کیسه رویانی مشاهده شد. بررسی شاخص های تشریحی در چهار رقم بررسی شده نشان داد که رقم کلین نسبت به سه رقم دیگر از مقاومت بالاتری در برابر تنش کم آبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: آوندآبکش، آوند چوبی، پوست، کرک، کیسه رویانی، سویا
  • رقیه حاجی بلند*، شیوا آقازاده، الناز رادپور صفحات 53-70
    کمبود فسفر یکی از بیماری های تغذیه ای رایج در گیاهان زراعی و باغی است. گونه ها و ژنوتیپ های مختلف از نظر تحمل کمبود از یکدیگر متفاوتند. در پژوهش حاضر، آثار کمبود فسفر در یک رقم بومی (پیاذر) و یک رقم وارداتی (بهتا) گیاه گوجه فرنگی به منظور بررسی سازوکارهای تفاوت بین رقمی نسبت به کمبود فسفر در محیط هیدروپونیک مطالعه شده است. کمبود فسفر موجب کاهش وزن خشک اندام هوایی و ریشه شد که این کاهش در رقم بهتا بیش از پیاذر بود. غلظت رنگیزه های برگ، شاخص های فلوئورسانس کلروفیل و نیز تثبیت دی اکسید کربن در رقم بهتا بیش از پیاذر تحت تاثیر کمبود فسفر قرار گرفت. کمبود فسفر موجب افزایش غلظت قندهای محلول، نشاسته و آمینو اسیدهای آزاد گردید اما غلظت پروتئین کاهش پیدا کرد. غلظت فسفر در شرایط کمبود در هر دو رقم کاهش یافت و در گیاهان دچار کمبود، فسفر بیشتری در رقم پیاذر به برگ و در رقم بهتا به ساقه اختصاص پیدا کرد. غلظت فسفر برگ های مسن طی دوره رشد 58-67 درصد کاهش یافت اما در برگ های جوان تر 220-350 درصد افزایش پیدا نمود که دال بر بازانتقالی فسفر از برگ های مسن به برگ های جوان بود. تفاوت های بین رقمی از نظر شدت بازانتقالی مشاهده نگردید اما در شرایط کمبود فسفر شدت بازانتقالی بیشتر بود. نتایج این پژوهش نشان داد که تفاوت در تحمل کمبود فسفر بین این دو رقم هم به تفاوت در جذب و هم به تفاوت در بهره وری فسفر مربوط است.
    کلیدواژگان: فتوسنتز، قندهای غیرساختاری، کارآیی بهره وری، کارآیی جذب، کمبود فسفر، گوجه فرنگی
  • مهرداد کاووسی بافتی، زهرا اسرار، مهدی حسن شاهیان*، بتول کرامت صفحات 71-84
    استفاده از سیستم گیاه و باکتری برای احیای زیستی خاک های آلوده به نفت یکی از دستاوردهای بیوتکنولوژی در دهه اخیر بوده و مشخص شده است که آلودگی نفتی باعث ایجاد تنش اکسیداتیو در گیاهان می شود. در پژوهش حاضر، به منظور بررسی اثر آلودگی نفتی بر روی گیاه ذرت (Zea mays) و احیای زیستی با همکاری باکتری های تجزیه کننده نفت و گیاه، چهار تیمار آزمایشگاهی تحت شرایط گوناگون طراحی شد. عوامل متعدد فیزیولوژیکی و میکروبی جهت مشخص شدن این آثار سنجش شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که با حضور یک درصد نفت خام سبک در خاک گلدان های گیاه ذرت، میزان وزن خشک اندام هوایی کاهش و ترکیبات فنلی افزایش یافت. در حضور یک درصد نفت خام و باکتری Pseudomonas aeruginosa وزن خشک اندام هوایی، کلروفیل a و کلروفیل کل کاهش یافت و آنتوسیانین، ترکیبات فنلی، مالون دی آلدهید و فعالیت آنزیم کاتالاز افزایش یافت. یک درصد نفت خام به همراه باکتری Acinetobacter calcoaceticus تغییر معنی داری در شاخص های رشد و میزان رنگیزه های فتوسنتزی نداشت و باعث افزایش آنتوسیانین، ترکیبات فنلی، مالون دی آلدهید و فعالیت آنزیم کاتالاز گردید. در حضور هر دو باکتری و نفت خام میزان وزن خشک اندام هوایی و کلروفیل a کاهش و میزان آنتوسیانین و مالون دی آلدهید افزایش یافت. در شاخص های میکروبی افزودن نفت خام به خاک حاوی باکتری های تجزیه کننده باعث افزایش تعداد باکتری های تجزیه کننده نفت و باکتری های هتروتروف خاک و حذف نفت گردید. با به کارگیری سیستم های گیاه و باکتری های تجزیه کننده نفت در مقیاس میدانی می توان پساب صنعتی بسیاری از پالایشگاه های نفت و کارخانجات شیمیایی به طرز صحیحی پاکسازی نمود.
    کلیدواژگان: آسینتوباکتر، آلودگی نفتی، تنش اکسیداتیو، سودوموناس، زیست پالایی، ذرت
  • مینا ربیعی*، یونس عصری صفحات 85-98
    پناهگاه حیات وحش موته با مساحتی حدود 220000 هکتار در شمال غربی شهرستان میمه و جنوب غربی شهرستان دلیجان قرار دارد. در پژوهش حاضر، پوشش گیاهی شوره زارهای پناهگاه حیات وحش موته بر اساس روش براون-بلانکه مطالعه شد. برداشت های جامعه شناسی گیاهی از زیستگاه های شور با استفاده از نرم افزار Anaphyto با روش های تحلیل ارتباط های عاملی (AFC) و طبقه بندی سلسه مراتب بالارونده (CAH) تحلیل شدند و طی آن 17 جامعه گیاهی تشخیص داده شد. برخی از ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک زیستگاه های جامعه های گیاهی تعیین شد. برای تحلیل داده ها از تجزیه مولفه های اصلی (PCA) استفاده شد. نتایج نشان داد که مهم ترین ویژگی های خاکی موثر بر پراکنش جامعه های گیاهی عبارت است از: هدایت الکتریکی، سدیم، کلسیم، منیزیم، کلر، سولفات، بی کربنات و بافت خاک.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی گیاهی، آنافیتو، مناطق خشک و نیمه خشک، تجزیه مولفه های اصلی، ایران
  • کامران مرادی پینوندی، مظفر شریفی*، مهرداد بهمنش صفحات 99-110
    گلیکوزیدها شکلی از متابولیت های ثانویه هستند که دارای تنوع ساختاری وسیعی هستند و در مواردی، در متابولیسم اولیه گیاهان نیز نقش دارند. گلیکوزیدهای استویول که تنها در گیاه استویا تولید می شود، به عنوان شیرین کننده طبیعی در صنایع غذایی و دارویی اهمیت ویژه ای دارند. سنتز استویول از مسیر ترپنوئیدی کلروپلاستی آغاز شده و با تولید آن از کائورنوئیک اسید توسط کائورنوئیک اسید 13-هیدروکسیلاز به سنتز گلیکوزیدهایی همچون استویوزید و ربادیوزید A منجر می شود که گروهی از دی ترپن ها به حساب می آیند. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر متیل ژاسمونات بر میزان گلیکوزیدهای استویا بود که با دستگاه HPLC به سنجش دقیق گلیکوزیدها پرداخته شد. بیان ژن کلیدی این مسیر با روش نیمه کمی RT-PCR صورت گرفت. نتایج تیمار متیل ژاسمونات (در غلظت 20 میکرومولار) بر گیاهچه های درون شیشه نشان دهنده افزایش گلیکوزیدها بود و بیشترین میزان این ترکیبات 3 روز پس از تیمار مشاهده شد. تیمار در غلظت های بالا (100 میکرومولار) بر رشد و تولید گلیکوزیدها در گیاه استویا تاثیر منفی داشت. همچنین، تیمار متیل ژاسمونات سبب افزایش بیان ژن کائورنوئیک اسید 13-هیدروکسیلاز پس از 6 تا 48 ساعت نیز شد. از آنجا که ژاسمونات ها در ایمنی گیاه نقش کلیدی دارند، نتایج نشان می دهد که عملکرد این گلیکوزیدها می تواند در پاسخ های دفاعی به پاتوژن های خارجی یا آسیب های فیزیکی باشد. همچنین، غلظت های مختلف متیل ژاسمونات بیش از آن که سبب افزایش یک نوع گلیکوزید شود باعث تغییر نسبت بین دو گلیکوزید مذکور می شود.
    کلیدواژگان: استویا، استویوزید، ربادیوزید A، کائورنوئیک اسید 13، هیدروکسیلاز، متیل ژاسمونات
  • مهری عسکری مهرآبادی*، فریبا امینی، پریسا ثابتی صفحات 111-126
    آلودگی نفت خام پدیده ای اجتناب ناپذیر در مناطق تولید و مصرف کننده نفت در سراسر جهان است که از خطای انسانی، تخلیه های تصادفی و منابع دیگر سرچشمه می گیرد. هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی توانایی گیاه پالایی گیاه پریوش در خاک های آلوده به نفت خام است. آزمایش در یک طرح کاملا تصادفی در سه تکرار با غلظت های مختلف نفت خام (0، 5/0، 1، 2، 3 و 4 درصد (حجمی/وزنی) در مرحله کشت گلدانی) انجام شد. در انتهای یک دوره 70 روزه، میزان حذف هیدروکربن های خاک اندازه گیری شد. مقادیر سرب، روی و نیکل در خاک و برگ گیاه توسط دستگاه جذب اتمی اندازه گیری شد. آنالیز آماری داده ها بر اساس آزمون دانکن با نرم افزار SPSS نسخه 16 انجام شد. در غلظت های بالاتر از 3 درصد هیچ رشدی مشاهده نشد. شاخص های رشد نظیر: ارتفاع ساقه و وزن تر و خشک ساقه در خاک آلوده به نفت خام (5/0 تا 3 درصد) روند کاهشی را نشان دادند. نتایج، تجمع فلزات سنگین را در برگ گیاهان و کاهش آنها را در خاک نشان دادند. فلزات سنگین شامل روی، سرب و نیکل درون گیاه با افزایش غلظت های مختلف نفت خام افزایش یافتند. هیدروکربن های کل و فلزات سنگین شامل روی، سرب و نیکل در خاک آلوده کشت شده کاهش یافت. این مطالعه نشان می دهد که پریوش قادر به رشد و زنده ماندن در غلظت های کم نفتی است و باعث کاهش آلاینده ها در خاک می شود. بر اساس این نتایج، گیاه پریوش می تواند به عنوان یک گیاه پالای خاک های آلوده به سطوح پایین نفت خام انتخاب شود.
    کلیدواژگان: آلودگی نفتی، پریوش، فلزات سنگین، گیاه پالایی، هیدروکربن
  • ناصر کریمی*، زهرا سوری صفحات 127-142
    شبه فلز آرسنیک یکی از مهم ترین ترکیبات آلوده کننده محیط زیست محسوب می شود. برخی از گیاهان با انباشت سطوح بالای آرسنیک در بخش هوایی خود، توانایی پالایش مناطق آلوده به آرسنیک را دارند. به دلیل شباهت شیمیایی آرسنیک و فسفر، رفتار مشابهی از آنها در سیستم جذب گیاهی دیده شده است. در پژوهش حاضر، آزمایش های هیدروپونیک بر گیاه Isatis cappadocica که اخیرا به عنوان گیاه بیش انباشتگر آرسنیک شناخته شده است، انجام شد. بذرهای گیاه از منطقه آلوده، جهت بررسی محتوای ترکیبات آنتی اکسیدانی و درک بهتر سازوکارهای مقاومتی گیاه در اثر متقابل بین فسفر و آرسنیک، انتخاب گردید. بدین منظور، غلظت های مختلف آرسنیک (0، 50، 200، 800 و 1200 میکرومولار) و فسفر (5، 50، 200، 800 و 1600 میکرومولار)، در مرحله چهار برگی بر گیاه اثر داده و وزن خشک، محتوای پراکسید هیدروژن، ترکیبات آنتی اکسیدانی (کاروتنوئید، فلاونوئید و آنتوسیانین)، میزان آرسنیک و فسفر تجمع یافته در بخش هوایی اندازه گیری شد. بیشترین میزان آرسنیک تجمع یافته در تیمار 1200 میکرومولار آرسنیک و 5 میکرومولار فسفر مشاهده گردید. افزایش سطوح بالای فسفر در محیط، باعث کاهش میزان تجمع آرسنیک گردید که نشان دهنده اثر متقابل این دو عنصر در طول جذب توسط گیاه است. به دنبال افزایش سطوح آرسنیک، میزان پراکسید هیدروژن و متعاقب آن محتوای ترکیبات آنتی اکسیدانی افزایش یافت. انباشت بیش از 700 میلی گرم بر کیلوگرم آرسنیک (بر پایه وزن خشک)، نشان دهنده مقاومت بالای گیاه نسبت به آرسنیک و وجود سازوکارهای کارآمد از جمله افزایش ترکیبات آنتی اکسیدانی در آن به منظور مقابله با تنش اکسیداتیو است.
    کلیدواژگان: آرسنیک، بیش انباشت، پراکسید هیدروژن، ترکیبات آنتی اکسیدان، فسفر، Isatis cappadocica
  • جواد میرزایی* صفحات 143-155
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر قارچ های میکوریز بر رشد (ارتفاع، قطر یقه، حجم ریشه، طول ریشه)، بیومس (وزن تر و خشک ریشه و اندام هوایی) و جذب عناصر (نیتروژن، فسفر، پتاسیم در ریشه و اندام هوایی) در گونه ارغوان (Cercis griffithii) بود. برای این منظور در شرایط گلخانه ای تاثیر سه نوع قارچ Glomus mosseae، G. intraradices و Gigaspora gigantea به همراه شاهد، به مدت 8 ماه ارزیابی شد. نتایج تحقیق نشان داد که درصد آغشتگی ریشه نهال ها با قارچ های G. mosseae و G. intraradices بیشتر از قارچ Gi. gigantea است. علاوه بر این، ارتفاع، وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه نهال های تلقیح شده با قارچ G. mosseae از سایر نهال ها و تیمار شاهد بیشتر بود. در حالی که قطر یقه، طول ریشه و حجم ریشه نهال های تلقیح شده با قارچ G. mosseae اختلاف معنی داری با نهال های تلقیح شده با G. intraradices نداشت، هرچند از تیمار شاهد بیشتر بود. از سوی دیگر، قارچ های مختلف آثار متفاوتی بر جذب عناصر در نهال های ارغوان داشتند. به طوری که جذب عنصر پتاسیم در ریشه نهال های تلقیح شده با قارچ Gi. gigantea از سایر تیمارها بیشتر بود، در حالی که پتاسیم جذب شده در اندام هوایی تیمارهای مختلف اختلاف معنی داری وجود نداشت. علاوه بر این، قارچ های میکوریزی سبب افزایش جذب فسفر و نیتروژن در اندام هوایی نهال ها شد، در حالی که در ریشه نهال ها اختلاف معنی داری بین تیمارها از نظر میزان فسفر مشاهده نشد. در حالت کلی، بر اساس نتایج پژوهش حاضر می توان گفت که از نظر بهبود شرایط رشدی بین قارچ های بررسی شده برای تلقیح به نهال های ارغوان، مناسب ترین قارچ ها به ترتیب G. mosseae، G. intraradices و Gi. gigantea هستند.
    کلیدواژگان: ارغوان، جذب عناصر، قارچ میکوریزی آربوسکولار، مورفولوژیک
|
  • Salman Ahmady, Asbchin *, Naser Jafari Pages 1-8
    One of the effective methods for the separation and recovery of heavy metals from aqueous solutions is the use of biosorbents. This study investigated the use of brown algae Cystoseira indica for removal of nickel ions from aqueous solution. In this study، adsorption isotherms and Kinetic nickel ions by algae in a batch reactor was studied. Brown algae were collected from the Coast of Oman Sea in Chabahar. This study showed that for nickel (II) uptakes، equilibrium time was about 120 minutes and the adsorption equilibrium date were well described by Langmuir equation. The maximum capacity was extrapolated to 0. 29 and 0. 34 mmol /g onto Cystoseira indica at pH 4 and 5 respectively. The high values of the correlation coefficient (Sargassum R2 = 0. 953 at pH 4، and R2= 0. 995 at pH 5) and bL the Langmuir constant equalled to 54. 05، 150. 15 which demonstrated equilibrium data concerning algal biomass، which fitted the Langmuir isotherms model equations well.
    Keywords: Isotherm, Cystoseira indica, Kinetic adsorption, Nickel
  • Fereshteh Basseri, Moslem Akbarinia, Omid Esmailzadeh * Pages 9-22
    The present study involves the soil seed bank flora of the Sisangan Box tree (Buxus hyrcanus Pojark) reserve by using seedling emergence method. 150 soil samples were collected during late June and early November by hammering a hollow metal frame 400 cm2 to a depth of 5 cm. Results showed 67 species، representing 63 genera and 38 families germinated from soil seed bank. 45 species belonging to 28 families and 59 species belonging to 32 families were recorded in June and November soil seed bank respectively. The largest families were Asteraceae (7 species، 10. 5%)، Lamiaceae (6 species، 9%)، Poaceae (5 species، 7. 5%) and Rosaceae (4 species، 6%) which compromised 32. 8% percent of the total species in the soil seed bank. Results also showed that Hemicrptophytes (28. 4%) and Euro-Sibria elements (23/9%) were the most important biological spectrum and phytochorion respectivly in the soil seed bank of Sisangan forest. From the total number of species recorded in seed bank، 30 species (44. 6 %) were found only in the seed bank and never observed in above-ground vegetation. In this regard، seeds of 10 woody species including Albizia julibrissin، Ficus carica، Morus alba، Diospyrus lotus، Celtis australis، Gleditsia caspica، Buxus hyrcana، Ulmus minor، Zelkova carpinifolia and Carpinus betulus were found in the soil seed bank، from which only 6 species were able to produce persistent soil seed bank. This condition confirmed low similarity between above-ground vegetation and persistent soil seed bank and it also reiterated the importance of soil seed bank study for introducing more accurate capacity of plant biodiversity.
    Keywords: Soil seed bank, Sisangan, Box trees (Buxus hyrcanus Pojark), Life form, Flora, Chorotype
  • Latifeh Pourakbar *, Mehdi Abedzadeh Pages 23-34
    The effects of decreased ozone and increased UV radiation have been studied by many researchers. The aim of this study was to investigate the effects of UV-B and UV-C radiations on Melissa officinalis L. and to study the impact of salicylic acid in reducing the harmful effects of radiation on plants. The M. officinalis L. plants were grown at 28±2 ºC temperature for about 60 days. The light intensity was 150 µEmˉ²Sˉ¹ and the light-dark condition was 8-16 hours. UV treatment was applied after the six-leaf stage and UV-B radiation was applied for a period of 15 days on alternative dys and the time for each application was 20 minutes. But UV-C radiation was applied for 15 days and the time of each application was 8 minutes. Salicylic acid was sprayed on the plants after the six-leaf stage with a concentration of 1 mM. The results indicated that the UV-B and UV-C radiations led to reduction of the dry and fresh weight، root elongation and shoots. The radiations increased activity of antioxidant enzymes ascorbate peroxides، and catalase activity reduction was also observed. The Malondialdehyde and H2O2 content were increased under the effect of UV-B and UV-C radiations. The results showed that treatment with salicylic acid reduced damage to the plants resulting from UV-B and UV-C radiations and were able to compensate for changed factors that had been changed because of ultra violet radiations.
    Keywords: Antioxidant enzymes, UV radiation, Salicylic acid, Melissa officinalis L., Malondialdehyde
  • Parissa Jonoubi *, Ahmad Majd, Mehdi Jamali Pages 35-52
    Drought stress is one of the most important limiting factors that affect different aspects of plants vegetative and reproductive growth. It is one of the most important limiting factors of crop productivity. Regarding to the importance of soybean as an oilseed plant، and in order to identify the drought tolerant cultivars as well as evaluating of the effects of drought stress on anatomical structureof four soybean cultivars (Clin، Clark، M9 and L17)، two series of experiments were carried out as randomized complete design. In the first experiment، at optimum conditions، plants were irrigated after 50 mm evaporation from germination to the end of growing period، whereas the second experiment was irrigated after 150 mm (sever stress) evaporation from evaporation pan. The results showed that the effect of water deficit stress on cortex thickness and number of layers، Phloem and xylem thickness، diameter of vessel elements، number of vessel element rows، number of vessel elements in stem، pith and stele thickness، stem diameter and number of trichomes were significant. Relative acceleration of embryo sac development was observed in all plants under water deficit stress except for Clark cultivar. Evaluation of anatomical factors on these cultivars showed that Clin cultivar was more tolerant to water deficit stress compared to other cultivars.
    Keywords: Phloem, Xylem, Cortex, Trichome, Embryo sac, Glycine max
  • Roghieh Hajiboland *, Shiva Aghazadeh, Elnaz Radpour Pages 53-70
    Phosphorus (P) deficiency is one of the common nutritional disorders in crop and horticultural plants. Various species and genotypes differ in tolerance to P deficiency. In this research، effects of low P supply were studied in two tomato (Solanum lycopersum L.) cultivars (Behta and Piazar) in hydroponics in order to introduce the most tolerant cultivar to P deficiency. In addition، we studied some involving mechanisms for differences in P deficiency tolerance between the two studied cultivars. Phosphorus deficiency caused reduction of shoot and root dry weight. Growth reduction due to P deficiency was greater in Behta than Piazar. Leaf pigments، chlorophyll fluorescence parameters and net assimilation rate were influenced by P deficiency more pronouncedly in Behta than Piazar. Low P supply caused accumulation of soluble carbohydrates، starch and free amino acids but resulted in reduction of soluble protein concentration. Concentration of P was decreased under low P conditions and relative allocation of P to the leaves، stems and roots were different between two cultivars، being higher for the leaves in Piazar and for the stems in Behta. Concentration of P in the old leaves decreased 58-67% while increased in the young leaves up to 220-350% which reflected the re-translocation of P from the former to the latter leaves. Although cultivars did not differ in the extent of re-translocation، it was higher under low phosphorus compared with adequate P supply. Our results suggested that، different tolerance to P deficiency in the two studied cultivars could be attributed to both differences in P acquisition and internal P use efficiency.
    Keywords: Photosynthesis, Non, structural carbohydrates, Use efficiency, Acquisition efficiency, P deficiency, Tomato
  • Mehrdad Kavousi Bafti, Zahra Asrar, Mehdi Hassanshahian *, Batoul Keramat Pages 71-84
    Bacteria-Plant systems for bioremediation of oil polluted sites are one of the most effective approaches of biotechnology in the recent years. It is well known that oil pollution induces oxidative stress in plants. In this research، the effects of crude oil pollution on Zea mays and bioremediation by synergism between plant and crude oil degrading bacteria، four different treatments were designed. Some physiological and microbial factors were assayed for determining the effects of oil pollution. The results showed that 1% crude oil in soil shoot، dry weight was reduced and the amount of phenolic compounds increased. With crude oil and Pseudomonas aeruginosa bacterium، shoot dry weight، chlorophyll (a)، total chlorophyll and anthocyanins decreased wherase phenolic compounds، malodialdehyde and catalase enzyme activity increased. With 1% crude oil and Acinetobacter calcoaceticus bacterium، significant changes were seen in the parameters of growth. Photosynthetic pigment did not increase whereas anthocyanin، phenolic compounds، malodialdehyde and catalase activity increased. White Crude oil and the presence of both bacteria shoot dry weight and chlorophyll levels decreased and increased levels of anthocyanin and malon-dialdehyde were observed. Addition of oil to the soil، increased the numbers of crude oil degrading bacteria and heterotrophic bacteria but crude oil were removed from soil by biodegradation. By application of bacterial-plant systems in the field، industrial wastes from refinery and biochemical factories could be removed oppropriately.
    Keywords: Acinetobacter, Oil pollution, Oxidative stress, Pseudomonas, Bioremediation, Zea mays
  • Mina Rabie *, Younes Asri Pages 85-98
    Mouteh Refuge covers an area of 200000 hectars located in the northwest of Meymeh and southwest of Delijan. In this study، the vegetation of salt marshes in Mouteh Refuge was studied، using the Braun-Blanquet method. Phytosociological data were analysed by analyse factorielle des correspondances (AFC) and classification ascendant hierarchique (CAH) methods، using the Anaphyto software. In general، 17 plant associations were determined in the area. Some of physical and chemical soil features of plant association’s habitats were measured. Principal component analysis (PCA) was used to analyze the soil data. The results showed that the plant association’s distribution was mainly related to EC، Na، Ca، Mg، Cl، SO4، HCO3- and to the texture of soil.
    Keywords: Phytosociology, Anaphyto, Arid, semi, arid area, PCA, Iran
  • Kamran Moradi Peynevandi, Mozaffar Sharifi *, Mehrdad Behmanesh Pages 99-110
    Glycosides are a form of secondary metabolites that consist variety compounds and in some cases can play a role in primary metabolism. Steviol is lipophilic skeleton of Stevioside and Rebaudioside A، two main glycosides of Stevia rebuadiana. Steviol glycosides which are synthesized in S. rebaudiana have important medical and nutritional values as high intensity natural sweeteners. Steviol is synthesized from Kaurenoic acid in chloroplastic Terpenoid pathway that mediated by Kaurenoic acid 13-hydroxylase. In this study، HPLC method and RT-PCR were performed for quantification of glycosides and gene expression (ent-Kaurenoic acid 13-hydroxylase) respectively. Methyl jasmonate treatment (at 20 micromolar) in vitro induced glycoside biosynthesis significantly (P≤0. 05) whereas higher concentration of Methyl jasmonate (100 µM) caused a decrease in glycoside production and growth. The most glycoside content of the plant was three days after treatment. Also Methyl jasmonate treatment caused an increase in ent-Kaurenoic 13-hydroxylase gene expression from 6 hours to 48 hours (after treatment) Results showed that biosynthesis of Stevia glycosides was probably a defense mechanism against pathogens and herbivore insects. Also we found that different concentrations of Methyl jasmonate، alter the ratio between glycosides rather than the increase in glycoside contents.
    Keywords: Stevia rebuadiana, Stevioside, Rebaudioside A, ent, Kaurenoic acid 13, Hydroxylase, Methyl Jasmonate
  • Mehri Askary Mehrabadi *, Fariba Amini, Parisa Sabeti Pages 111-126
    Crude oil pollution is an inevitable worldwide phenomenon in oil producing and consuming areas that stems from human error، accidental discharge and other sources. The aim of this study was to evaluate the phytoremediation potential of vinca in petroleum-polluted soil. The experiment was laid out as a completely randomized design in 3 replications with different concentrations of crude oil (0، 0. 5، 1، 2، 3 and 4 % V/W in pot planting stage). At the end of the 70-day period، soil samples were analyzed for total hydrocarbons removal. Contents of pb، zn and Ni were measured by atomic absorption from the soils and the leaves. Statistical analysis of data were performed on the basis of duncan’s test and by using of SPSS16 software. In concentrations higher than 3 % no growth was observed. The growth parameters such as stem length، stem fresh and dry matter decreased progressively from 0. 5-3 % crude oil in soil. The results showed heavy metal accumulation in plant leaves and reduction of them in the soil. Heavy metals containing zinc، lead and nickel in plant increased in different concentration of crude oil. Total hydrocarbons and heavy metals containing zinc، lead and nickel reduced were in planted contaminated soil. This study showed that Periwinkle was able to grow and survive in low concentrations of oil and reduced pollutants in the soil. Based upon these results، Catharanthus roseus can be used as phytoremediator of petroleum-contaminated soil in low concentrations.
    Keywords: Oil pollution, Periwinkle, Heavy metals, Phytoremediation, Hydrocarbon
  • Naser Karimi *, Zahra Souri Pages 127-142
    Metalloid arsenic is considered as one of the most important environmental contaminant compounds. Some plants with high concentrations of arsenic accumulation in their shoots، have the ability to purify arsenic-contaminated areas. Due to the chemical similarity between arsenic and phosphate، similar behavior has been observed by plant uptake system. In this study، hydroponic experiment was conducted on Isatis cappadocica، as a newly-discovered hyperaccumulator. Accordingly، we conducted this experiment to compare the interaction of arsenic and phosphorus on antioxidant compounds of I. cappadocica. Therefore، the plants were grown for 6 weeks in a medium، embedded with combinations of 50، 200، 800 and 1200 μmol arsenic and 5، 50، 200، 800 and 1600 μmol phosphorus، respectively. The dry weight، hydrogen peroxide، antioxidant compounds and the arsenic and phosphorus concentration of harvestable parts were determined. The highest concentration of arsenic was obtained in plants treated with 1200 μmol As and 5 μmol phosphorus. Along with a marked increase in arsenic concentration in the media، a built up hydrogen peroxide was observed. Increasing arsenic concentration in the medium lead to increase of antioxidant compounds (carotenoids، anthocyanin and flavonoid). The accumulation of more than 700 mg kg-1 arsenic in the shoots، demonstrated the high resistance of I. cappadocica to arsenic stress and the existence of efficient mechanisms for reduced oxidative stress.
    Keywords: Arsenic, Hyperaccumulator, Hydrogen peroxide, Antioxidant compounds, Phosphorus, Isatis cappadocica
  • Javad Mirzaei * Pages 143-155
    A glasshouse pot experiment was conducted to investigate the effects of arbuscullar mycorrhiza fungi on growth (height، basal diameter، root weight and root volume)، biomass (fresh and dry weight of root and shoot) and nutrient absorption (N، P and K in root and shoot) of Cercis griffithii For this purpose، we evaluated the effects of Glomus mosseae، G. intraradices and Gigaspora giganthea for 8 months under greenhouse conditions. The results showed that root colonization of seedlings via G. mosseae and G. intraradices were more than Gi. giganthea. Also، the height، fresh and dry weight of the roots and the shoots of seedlings inoculated with G. mosseae were higher than other funG. While، in terms of basal diameter، root length and root volume there were not significant differences between G. mosseae and G. intraradices، however they were more than the control treatment. On the other hand، fungi had different effects on nutrient absorption. In a way that، K uptake in root of seedlings inoculated with Gi. gigantea was significantly more than other ones. While، there were not significant differences in shoot potassium between treatments. Also، the arbuscular mycorrhiza fungi (AMF) increased P and N uptake in shoot organs، while there were not significant differences between treatments at P uptake. It can be concluded that between these fungi species، in terms of improved growth conditions، the best treatments were: G. mosseae> G. intraradices> Gi. giganthea.
    Keywords: Cercis griffithii, Nutrient absorption, Arbuscular mycorrhiza, Morphologic