فهرست مطالب

زیست شناسی گیاهی ایران - سال هشتم شماره 4 (پیاپی 30، زمستان 1395)

فصلنامه زیست شناسی گیاهی ایران
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 30، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • الهام اعتمادی، پیام فیاض*، رقیه ذوالفقاری صفحات 1-14
    تاثیر افزایش سرب (سرب کلرید) در محیط کشت آبی تا 15، 45 و 90 میلی گرم در لیتر با EDTA، بر برخی ویژگی های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی نهال های یک ساله دو گونه صنوبر شالک و سپیدار بررسی شد. شش هفته پس از قرار گرفتن در غلظت هدف، مقدار سرب، زی توده، مقدار نسبی آب، میزان نشت الکترولیت ها، قندهای محلول، پرولین، مالون دی آلدهید و رنگدانه های فتوسنتزی در اندام های مختلف اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که افزایش سرب در محیط کشت در مدت بررسی، میزان سرب را در نهال ها افزایش داد؛ اما بر وزن زی توده آن ها تاثیر نداشت. در هر دو گونه تجمع سرب در ریشه بیشتر از برگ بود. گونه شالک محتوای آب بیشتر و غلظت قند محلول کمتری نسبت به گونه سپیدار دارد. غلظت قندهای محلول، با افزایش سرب در هر دو گونه تا 5/1 برابر افزایش یافت؛ اما غلظت پرولین، تنها در شالک در غلظت زیاد سرب تا دو برابر افزایش نشان داد و در سپیدار ثابت ماند. نهال های شالک قرار گرفته در تیمار شدید سرب، افزایش میزان نشت الکترولیت ها را نشان دادند؛ اما مقدار مالون دی آلدهید آن ها تغییر نکرد. مقدار رنگدانه ها نیز با تیمار سرب تغییر نکرد و تنها نسبت کلروفیل a/b در گونه شالک در تیمار شدید افزایش یافت. در مجموع، هر دو گونه مقادیر زیادی از سرب را در اندام های خود انباشته کردند؛ اما به نظر می رسد گونه شالک، دست کم با توجه به افزایش نفوذپذیری غشای سیتوپلاسمی، افزایش پرولین و نسبت کلروفیل a/b حساسیت بیشتری به این فلز سمی در مقایسه با سپیدار داشته باشد.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، صنوبر، گیاه پالایی، مقدار نسبی آب، نفوذپذیری غشا
  • زهرا هراتی، موسی الرضا وفایی تبار *، محمود خسروشاهلی صفحات 15-26
    پژوهش حاضر برای بررسی رفتار کروموزوم ها در میوز دو گونه پنبه بومی کرمان (Gossypium herbaceum)، رقم VTDL از گونه G. arboreum و هیبرید حاصل از تلاقی دو گونه و همچنین ژنوتیپ های حاصل از نتاج تلاقی برگشتی چهارم آن ها انجام شد. نتاج مربوط به بررسی رفتار کروموزومی هیبرید F1 نشان داد که در 40 درصد سلول های مشاهده شده در مرحله متافاز 1، یک عدد کوادری والان از نوع مجاور تشکیل می شود. در سلول هایی که در مرحله متافاز 2 بررسی شدند در یکی از آن ها کروموزوم سرگردان دیده شد و رفتار کروموزوم ها در سایر مراحل تقسیم به شکل نرمال بود. انجام تلاقی های برگشتی متوالی، این ناهنجاری ها را کاهش داده است. صفات ظاهری در بوته های حاصل از تلاقی برگشتی کاملا به سمت گونه هرباسئوم تمایل داشتند و تنها تعداد محدودی از صفات از گونه آربورئوم در نتاج، باقی مانده بودند. از آنجا که اصلاح همه صفات به طور هم زمان و به ویژه به روش تلاقی های دور در یک مرحله ممکن نیست. بنابراین دسترسی به این نتاج به دست آمده ممکن است بزرگ ترین گام در مراحل اولیه اصلاح ارقام بومی ایران باشد.
    کلیدواژگان: آربورئوم، پنبه، میوز، هرباسئوم
  • سیده سارا حسینی، منیره چنیانی*، مهرداد لاهوتی، علی گنجعلی صفحات 27-42
    خشکی، یکی از مهم ترین عوامل بازدارنده رشد و نمو گیاهان در محیط است. بنابراین برای بررسی تنش خشکی و ارزیابی سیستم های مقاومتی دو لاین ET83-20 و Sanabad گیاه تریتیکاله (Triticosecale × Wittmack)، غله جدید ساخته دست بشر، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی و با سه تکرار به شکل گلدانی در شرایط گلخانه انجام شد. سطوح خشکی آزمایش شده شامل 30 و 60 درصد ظرفیت زراعی برای شرایط تنش و 90 درصد ظرفیت زراعی برای شاهد انتخاب شد. یک هفته پس از اعمال تنش خشکی نمونه برداری برای بررسی برخی صفات مورفوفیزیولوژیک و بیوشیمیایی درمرحله گیاهچه ای انجام شد. نتایج حاصل از بررسی آماری نشان داد که در هر دو لاین گیاه با افزایش سطح تنش خشکی، شاخص های رشد کاهش یافت. مقایسه محتوای کلروفیل a، b، کلروفیل کل و کاروتنوئید نشان داد که با افزایش تنش خشکی محتوای رنگدانه های فتوسنتزی در هر دو لاین به طور معنی داری افزایش یافت (05/0P<)؛ ولی میزان افزایش این رنگدانه ها در ET83-20 بیشتر از Sanabad بود. گرچه تنش خشکی در هر دو لاین، محتوای آنتی اکسیدان غیرآنزیمی پرولین و کربوهیدرات های محلول (از انواع اسمولیت ها)، و نیز فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان سوپراکسید دیسموتاز و گایاکول پراکسیداز را افزایش داد، این افزایش در Sanabad بیشتر از ET83-20 بود. شدت آسیب دیدگی شاخص های رشد و نحوه بروز ساز و کار های دفاعی دو لاین نشان می دهدکه ET83-20 در برابر تنش خشکی، نسبت به Sanabad مقاومت کمتری دارد. از این رو Sanabad جایگزین بهتری برای گندم نان معرفی شد.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان غیرآنزیمی، تریتیکاله، تنش خشکی
  • جلال غلام نژاد *، فروغ سنجریان، ابراهیم محمدی گل تپه، ناصر صفایی، خدیجه رضوی صفحات 43-54
    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر غلظت های متفاوت سالیسیلیک اسید بر میزان بیان ژن های رمزکننده چهار آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز، پلی فنل اکسیداز، پراکسیداز و کاتالاز در گیاه گندم (رقم متحمل زاگرس) در بر هم کنش با قارچ بیماری زای Mycosphaerella graminicolaبود. به این منظور، گیاه گندم در مرحله دو برگی با سالیسیلیک اسید (SA) تلقیح و سپس با قارچ عامل بیماری مایه زنی شد. نمونه برداری از این گیاهان در پنج نقطه زمانی (0، 3، 6، 12 و 24 ساعت) پس از مایه زنی قارچ بیماری زا انجام شد. سپس میزان بیان ژن های رمزکننده این آنزیم ها با روش نوردرن بلات معکوس بررسی شد. مقدار بیان ژن رمزکننده هر چهار آنزیم، بر اثر مایه زنی با قارچ بیماری زا و سالیسیلیک اسید، از نخستین نقطه زمانی پس از مایه زنی در این رقم از گندم افزایش و تفاوت معنی دار داشت. تاثیر سالیسیک اسید بر افزایش بیان ژن آنزیم های فنیل آلانین آمونیالیاز و پراکسیداز در همه نقاط زمانی مثبت بود. افزایش سالیسیلیک اسید پس از 12 ساعت بر بیان ژن آنزیم پلی فنل اکسیداز موثر بود. سالیسیلیک اسید روند جهشی بیان ژن کاتالاز را 12 ساعت پس از آلودگی با قارچ باعث شد؛ اما این تاثیر تا ساعت 24 تداوم نداشت. بر اساس نتایج این پژوهش برای اینکه گیاه بتواند در برابر تهاجم عوامل بیماری زا مصون بماند باید بیان ژن های دفاعی در ساعات ابتدایی پس از تلقیح قارچ بیماری زا افزایش پیدا کند. از سویی افزایش بیان این ژن ها با افزایش میزان فعالیت آنزیم های متناظر ارتباط مستقیم دارد که نشان دهنده نقش مستقیم ژن های دفاعی در فعالیت های سیستم دفاعی گیاه است. در پژوهش حاضر، از رقم مقاوم زاگرس استفاده شد، لذا افزایش زودهنگام بیان ژن ها، پدیده ای قابل توجیه در ساز و کار مقاومت گیاه در برابر عامل بیماری زا به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سالیسیلیک اسید، الگوی بیان ژن، آنزیم های اکسیداتیو، گندم، Mycosphaerella graminicola
  • رویا رضوی زاده*، ندا طلایی صلواتی صفحات 55-74
    پژوهش حاضر، برای بررسی پاسخ‎های فیزیولوژیک و دفاعی ارقام سورگوم قرمز و جارویی نسبت به تنش شوری در شرایط کشت درون شیشه طراحی شد. در ابتدا بذرهای ارقام گیاه سورگوم در محیط کشت MS دارای غلظت‎های0، 50، 100 و 150 میلی‎مولار NaCl در شرایط درون شیشه‎ای کشت شدند. پس از 2 هفته، اثر تنش شوری بر درصد جوانه‎زنی، شاخص های رشد، آنتوسیانین کل، فلاونوئیدها، قندهای احیاءکننده، پرولین، یون‎های Na+، K+ و Ca2+، پروتئین محلول کل، فعالیت آنزیم‏های کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز بررسی شد. در پژوهش حاضر، دو رقم قرمز و جارویی، که به ترتیب ارقام حساس و مقاوم نسبت به شوری هستند بر اساس درصد جوانه‎زنی و شاخص های رشد، بررسی شدند. مقدار رنگیزه های فتوسنتزی (کلروفیل کل و کاروتنوئید) و آنتوسیانین با افزایش مقدار نمک در هر دو رقم کاهش یافت، درحالی‎که میزان فلاونوئید ها در سه طول موج270، 300 و 330 نانومتر افزایش یافتند. با افزایش شوری میزان پرولین، قند و پروتئین در بافت‎های ریشه و ساقه هر دو رقم افزایش پیدا کردند. محتوای یون سدیم در ریشه هر دو رقم و ساقه رقم قرمز افزایش یافت؛ ولی در ساقه رقم جارویی تفاوت معنی‎داری نشان نداد. به طور کلی، پتاسیم در تنش شوری کاهش یافت. نسبت سدیم به پتاسیم در ریشه هر دو رقم و ساقه رقم قرمز افزایش نشان داد؛ درحالی‏که نسبت سدیم به پتاسیم در ساقه رقم جارویی اثر معنی‏دار نشان نداد. شوری اثر معنی‎داری بر میزان یون کلسیم در ریشه دو رقم نداشت. در حالی‏که میزان کلسیم در ساقه هر دو رقم افزایش یافت. فعالیت آنزیم CAT در اندام هوایی و ریشه هر دو رقم افزایش یافت؛ ولی فعالیت APX در رقم جارویی افزایش و در رقم قرمز کاهش معنی‎‎‎دار را نشان داد.
    کلیدواژگان: سورگوم، شوری، کشت درون شیشه
  • فرخنده رضانژاد *، مهدیه شکاری صفحات 75-88
    پسته خوراکی (Pistacia vera L.)، با سطح زیر کشت وسیع در ایران، اهمیت اقتصادی و تغذیه ای دارد. در پژوهش حاضر، ویژگی های ریخت شناسی و تشریحی گل ماده، اندوسپرم و لپه ها با روش سلول - بافت شناسی معمول با میکروسکوپ نوری بررسی شد. به علاوه، نمو میوه در فرایند بلوغ نیز بررسی شد. نتایج نشان داد هریک از گل های ماده در گل آذین خوشه مرکب، دارای کلاله سه بخشی، خامه کوتاه، تک پایه و مادگی نسبتا درشت است. براکته ای بزرگ و زود افت در پای هر گل آذین 5-3 گلی و براکته ای کوچک و نسبتا پایا در قاعده هر گل وجود دارد. گل پوش 3 ساختار کاسبرگ مانند دارد. مادگی، تک برچه و تک خانه است و یک تخمک واژگون دارد. اندوسپرم، ابتدا هسته ای و سپس سلولی می شود و در مدت نمو دانه، با لپه ها جایگزین می شود. بررسی نمو میوه نشان داد که ابتدا رشد دیواره تخمدان آغاز می شود و فرابر به شکل برون میان بر و درون بر سازمان می یابد و تا 95 روز پس از شکوفایی کامل گل (Days after full bloom، DAF) که معادل با اواسط خرداد است، درون بر، سخت و چوبی می شود؛ سپس، تا DAF 145 (پایان مرداد) روند بزرگ شدن مغز دنبال می شود و در DAF 165 (پایان شهریور) میوه ها به طور کامل می رسند و آماده برداشت می شوند.
    کلیدواژگان: اندوسپرم، پسته، پریکارپ، شکوفایی کامل گل (Days after full bloom، DAF)
  • محمد مهدی دهشیری *، کیوان صفی خانی، حسین مصطفوی صفحات 89-104
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی گونه های گیاهی، معرفی رستنی، تعیین شکل های زیستی و پراکنش جغرافیایی گیاهان آلپی بخشی از کوه الوند در استان همدان انجام شد. منطقه یاد شده، با مساحت 3750 هکتار در شمال شرق شهرستان تویسرکان واقع شده که مقدار بارندگی سالانه 420 میلی متر و متوسط دمای سالانه 4/13 درجه سانتیگراد است. ارتفاع این کوه از سطح دریا 3450 متر است. روش جمع آوری گیاهان منطقه یاد شده، روش مرسوم مطالعات تاکسونومیک منطقه ای بود. 400 نمونه گیاهی از نقاط مختلف منطقه بین ارتفاع 3000 تا 3450 متر در مدت دو فصل رویشی بین سال های 1389 - 1388 جمع آوری و در هرباریوم دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد و هرباریوم مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان نگهداری شدند. شکل زیستی گونه های گیاهی با روش رانکیه مشخص شد. جایگاه این منطقه، از نظر طبقه بندی جغرافیای گیاهی ایران، بر اساس پراکنش جغرافیایی و منابع بررسی شد. از 108 گونه شناسایی شده در ارتفاعات کوه الوند، 1 گونه نهانزاد آوندی، 80 گونه دولپه ای و 27 گونه تک لپه ای حضور دارند. این گونه ها به 33 تیره و 85 جنس تعلق دارند. تیره های مهم به ترتیب عبارتند از: Asteraceae (96/12%)، Poaceae (03/12%) و Lamiaceae (18/10%) همی کریپتوفیت ها با 45 گونه (67/41%) فراوان ترین شکل زیستی هستند. 65 گونه (18/60%) متعلق به ناحیه ایرانی - تورانی هستند؛ از این تعداد، 13 گونه، بوم زاد ایران هستند که میان آن ها پراکنش 2 گونه Allium breviscapum Stapf و Astragalus leucargyreus Bornmبه استان همدان محدود می شود.
    کلیدواژگان: کوه الوند، گونه های بوم زاد، شکل زیستی، تویسرکان
|
  • Elham Etemadi, Payam Fayyaz*, Roghayeh Zolfaghari Pages 1-14
    The effects of lead (PbCl2) increment, under hydroponic conditions up to 15, 45 and 90 mg/l in presence of EDTA, on some physiological and biochemical traits of one year old saplings of P. nigra and P. alba, were investigated. Six weeks after establishing in target concentration, the amount of lead, biomass, water, soluble sugars, proline, electrolyte leakage, malondialdehyde, and pigments were assessed in different organs. The results revealed that with increasing lead concentration in culture medium in the studied period, the amount of lead in saplings increased, but no effect was observed on their biomass. In both species the magnitude of lead accumulation in root was higher than leaf. P. nigra had more water and less soluble sugars than P. alba. The concentration of soluble sugars increased up to 1.5 times with lead increment in both species, but proline content increased only in P. nigra up to 2 times and remained constant in P. alba. Elevation of electrolyte leakage in saplings of P. nigra in excess lead treatment was accompanied by no change in malondialdehyde content. Concentrations of pigments were not affected by lead, and only the ratio of chlorophyll a to b in P. nigra increased in high lead concentration. In general both species accumulated high extent of lead in their organs. But it seems that P. nigra, at least with respect of enhancing plasma membrane permeability, increasing proline and the ratio of chlorophyll a to b, was more sensitive to this toxic metal in compare with P. alba.
    Keywords: Heavy metals, Poplar, Phytoremediation, Relative water content, Membrane permeability
  • Zahra Harati, Mosareza Vafaie Tabar*, Mahmud Khosroshahli Pages 15-26
    This study was carried out in order to investigate on chromosomal behavior during meiosis in Kerman endemic cotton (Gossypium herbaceum) and VTDL (G. arboretum) species, F1 hybrids of two species and BC4 genotypes. The F1s investigations showed that in 40 percent of tested cells, there was one adjacent quadrivalent. Only in one case there was one lag chromosome at MII and the rest of next meiosis stages were normal. Repeated back crosses (up to BC4) caused to reduce the irregularities. Morphological traits in back crosses, were mostly similar to G. herbaceum and only in few cases were left from G. arboretum species. Since simultaneously breeding for all traits, especially through far hybridization, is not possible at one stage, so the resulted offspring would be great achievement at the early steps of endemic cotton improvement.
    Keywords: Arboretum, Cotton, Herbaceum, Meiosis
  • Seyedeh Sarah Hoseini, Monireh Cheniany *, Mehrdad Lahouti, Ali Ganjeali Pages 27-42
    Drought is one of the most important factors that limit plant growth and development. In order to study the effect of drought stress in two lines of Triticale Sanabad and ET83-20 as the new man-made cereal, a greenhouse experiment was arranged in a three-replicate completely randomized factorial design. Drought stress was applied as limited irrigation by 30% and 60% of field capacity as a drought condition and 90% of field capacity as a control. One week after applying the stress, some growth criterions and biochemical parameters were evaluated for seedlings. Results of statistical analysis showed that drought stress reduced growth parameters (including dry weight of root and shoot, root length and diameter, root and leaf area) and increased the levels of chlorophyll a, b, total chlorophyll and carotenoid in both lines. However, the pigments contentof ET83-20 had a further increase than the other. The results also showed that proline content as non-enzymatic antioxidant and soluble sugars as osmolytes and antioxidant enzyme activities of superoxide dismutase and guaiacol peroxidase increased under drought stress. However, these increases were more significant in line Sanabad. The damage levels of growth criterions and defence mechanisms show that ET83-20 is less resistance to drought stress than Sanabad. So the line Sanabad could be introduced as a better alternative to wheat bread.
    Keywords: Enzymatic Antioxidant, Non, enzymatic Antioxidant, Triticale, Drought stress
  • Jalal Gholamnezhad*, Forough Sanjarian, Ebrahim Mohammadi Goltapeh, Naser Safaie, Khadijeh Razavi Pages 43-54
    The aim of this study was to examine the effect of salicylic acid on the gene expression pattern of four enzymes; Phenylalanine ammonialyase, Polyphenol oxidase, Peroxidase and Catalase in wheat-Mycosphaerella graminicola pathosystem. For this reason, Salicylic Acid (2mm) were sprayed on wheat in two-leaf stage before inoculation with the fungal pathogen. Sampling of the plants was done at five time points (0, 3, 6, 12 and 24 h) after inoculation. The scanning of genes expression pattern of encoding enzymes were carried out by reverse northern dot blotting method. The results showed that within 24 hours post inoculation the gene expression of these enzymes significantly increased in this tolerant cultivar. SA enhanced the expression of Phenylalanine ammonialyase and Peroxidase genes in all time points. The expression of Polyphenol oxidase was increased by SA after 12h. On the other hand, increasing the expression level of these genes directly increases the activity of the enzymes which indicates direct role of these gens in plant defense system. SA caused a rapid rise in expression of Catalase gene, but this effect was not continued for 24h.
    Keywords: Antioxidant enzymes, Gene expression pattern, Mycosphaerella graminicola, Salicylic Acid
  • Roya Razavizadeh*, Neda Talaei Salavati Pages 55-74
    The present study was conducted to evaluate defense and physiological responses of some red and broomscultivars of Sorghum to salinity stress under in vitro culture. Seeds of Sorghum cultivars were cultured on MS (Murashig and Skoog, 1962) medium containing 0, 50, 100 and 150 mM NaCl under in vitro condition. After 2 weeks, the effect of salinity was studied on percentage of germination, growth parameters, photosynthetic capacity (total chlorophyll and carotenoids), total anthocyanin, total felavonoids, reducing sugars, proline, Naﲯ뼉궾 ions, total soluble protein content, ascorbate peroxidase and catalase activities in roots and shoots. According to percentage of seed germination and growth parameters, Red and brooms cultivars were selected as susceptible and resistant to salinity in the study, respectively. The photosynthetic pigments (chlorophyll and carotenoids) and the anthocyanin content decreased by increasing salt levels in both cultivars, while flavonoids increased in three wavelengths 270, 300 and 330 nm. The results showed proline, suger and protein contents increased in roots and shoots of two cultivars by increasing salinity. The content of Na ion increased in the roots of red and brooms cultivars and shoot of Red cultivar. Ratio Na/K increased in roots of two cultivars and shoots of red by increasing salinity. Ratio Na/K in the shoots of brooms cultivar didn’t change significantly under salt stress. Generally in the presence of salt, potassium decreased in roots and shoots of two cultivars. Calcium ion amount in the roots of two cultivars didn’t change significantly under salt stress while it increased in shoots of two cultivars. The CAT activity increased in roots and shoots of two cultivars but APX activity increased in brooms cultivar and decreased significantly in red cultivar.
    Keywords: in vitro culture, Sorghum, Salt stress
  • Farkhondeh Rezanejad*, Mahdiyeh Shekari Pages 75-88
    Pistachio (Pistacia vera L.) with high cultivation in Iran has economic and nutrition importance. In this investigation, the morphological and anatomical traits of the female flower, development of endosperm and cotyledons were studied with cyto-histological techniques and light microscopy. In addition, fruit development was studied in different developmental stages. The results showed each of female flowers in panicle florescence has three-lobed stigma, a large pistil that attached to stigma with short style. One small bract is below 5 sepals in all flowers. Anatomical study reported the pistil have one carpel with single inverse ovule at its ovary. The endosperm is free nuclear firstly and then becomes cellular. Finally, this tissue replaces with cotyledons during embryo development. During the fruit development, the structure of the pericarp differentiated as exo-mesocarp and endocarp. Endocarp development continued until 95 days after full bloom (middle of May), and became hard and lignified in this time.The kernel show no abvious growth at this time but its growth increase after this time and completed in 145 DAF (last of July). Finally, fruit ripening continued and was cmpleted at 165 DAF (last of August) concurrent with harvesting time.
    Keywords: Endosperm, Pistachio, Pericarp, Days after full bloom
  • Mohammad Mehdi Dehshiri *, Keyvan Safikhani, Hosein Mostafavi Pages 89-104
    The aim of this research was to identify the plant species, introducing the flora, determination of life forms, and geographical distribution of alpine plants of some part of Alvand Mountain, Hamadan province. This area, with 3750 hectares, situated in north-east of Toyserkan city where the amount of annual precipitation is 420 mm and means annual temperature is 13.4°C. The altitude of this mountain is 3450 m (above sea level). The method of plant collection in this region was classical method of regional plant taxonomic studies. 400 plant samples were collected from different parts of the area between 3000-3450 m during two growing seasons 2009-2010 and are conserved in herbarium of Islamic Azad University, Boroujerd Branch and herbarium of Agricultural and Natural Resources Research Center of Hamadan Province. The life form of plant species was determined by using of Raunkiaer’s method. The position of this area within Iran’s phytogeography classification was studied based on geographical distribution data and references. From 108 identified species in high altitude of Alvand Mountain, 1 Pteridophyte, 80 dicotyledons and 27 monocotyledons are present. These species belong to 33 families and 85 genera. The important families are Asteraceae, Poaceae and Lamiaceae with 12.96%, 12.03% and 10.18%, respectively. Hemicryptophytes with 45 species (41.67%) were the most frequent life form. 65 species (60.18%) belong to Irano-Turanian region; 13 species of them were endemics of Iran which among them, distribution of 2 species (Allium breviscapum Stapf and Astragalus leucargyreus Bornm.) limited to Hamadan province.
    Keywords: Alvand Mountain, Endemic species, Life form, Toyserkan