فهرست مطالب

زیست شناسی گیاهی ایران - سال سوم شماره 1 (پیاپی 7، بهار 1390)

فصلنامه زیست شناسی گیاهی ایران
سال سوم شماره 1 (پیاپی 7، بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نفیسه امیدپناه، زهرا اسرار *، علی مرادشاهی صفحات 1-10

    گیاه دارویی مورخوش از خانواده نعنائیان است و از گذشته در طب سنتی جنوب ایران استفاده های بسیاری داشته است. اسانس های روغنی و عصاره های استخراج شده از اندام های مختلف گیاهان دارای آثار آللوپاتیک هستند. در پژوهش حاضر اثر آللوپاتیک غلظت های مختلف اسانس برگ گیاه مورخوش بر محتوای رنگدانه ای، فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان کاتالاز (CAT و گایاکول پراکسیداز (GP) در رقم پاییزه کلزا (طلایه) بررسی گردید. رشد گیاهان در محیط کشت حاوی پرلیت و در گلخانه انجام پذیرفت. برای انجام تیمارها و آزمایش ها از برگ گیاهچه های 21 روزه کلزا استفاده شد. برای انجام تیمارها، غلظت های مختلف اسانس به کمک محلول 5/2 درصد صمغ عربی تهیه گردید. از دو تیمار آب مقطر و صمغ عربی به عنوان تیمارهای شاهد استفاده شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان دادند که محتوای رنگدانه ای و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان گیاهانی که با محلول صمغ عربی تیمار شده بودند، برابر با محتوای رنگدانه ای و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان در گیاهانی بود که با آب مقطر تیمار شده بودند. همچنین با افزایش غلظت اسانس، محتوای کلروفیل در برگ کلزا کاهش و میزان کاروتنوئید افزایش یافت. همچنین فعالیت آنزیم کاتالاز در حضور اسانس افزایش یافت و فعالیت آنزیم گایاکول پراکسیداز نیز در حضور غلظت های 20 و 60 درصد اسانس افزایش معنی داری در سطح 05/0 =α نشان داد.

    کلیدواژگان: کلروفیل، کاروتنوئید، گایاکول پراکسیداز، کاتالاز، مورخوش
  • امید اسماعیل زاده، سیدمحسن حسینی، مسعود طبری، حامد اسدی صفحات 11-28
    هدف این تحقیق طبقه بندی اکوسیستمی جنگل راش دارکلا و تعیین مهمترین خصوصیات محیطی مؤثر در تفکیک واحدهای مزبور است. برای این منظور، تعداد 52 قطعه نمونه به صورت سیستماتیک- انتخابی با ابعاد شبکه شناور 100 و 200 متری به مساحت 400 متر مربعی با تاکید بر اصل توده معرف، در سطح منطقه پیاده شد. با استفاده از تحلیل TWINSPAN و بر مبنای درصد تاج پوشش گونه ها، تعداد 5 واحد اکوسیستمی طبقه بندی گردید. تجزیه و تحلیل واحدها با استفاده از تحلیل واریانس یک طرفه و تحلیل تشخیص و براساس خصوصیات توپوگرافیک رویشگاه، عوامل فیزیکی- شیمیایی خاک و شاخص های تنوع زیستی گیاهی انجام شد. نتایج تحلیل تشخیص نشان داد که سه متغیر توپوگرافیک ارتفاع از سطح دریا، شیب دامنه، شمال گرایی به همراه درصد رس خاک، به عنوان تنها متغیر خاک و سه متغیر تنوع شانون- وینر، تنوع سیمپسون و یکنواختی پیلو به عنوان شاخص های تنوع زیستی گیاهی به ترتیب اهمیت در توابع چهارگانه تشخیص قرار گرفتند که هر کدام در سطح خطای 1 درصد معنی دار بودند. توابع حاصله، صحت طبقه بندی واحدهای اکوسیستمی را 4/90 درصد برآورد. نتایج این تحقیق نشان داد که خصوصیات توپوگرافی و شاخص های تنوع زیستی از اهمیت بیشتری نسبت به عوامل فیزیکی- شیمیایی خاک در الگوی پراکنش جوامع گیاهی منطقه برخوردار بوده، طبقه بندی اکوسیستمی هرچند که بر مبنای آنالیز پوشش گیاهی تعیین می شود، اما می تواند پیش بینی قابل قبولی از خصوصیات محیطی منطقه ارائه کند.
    کلیدواژگان: واحدهای اکوسیستمی، TWINSPAN، تحلیل تشخیص، عوامل خاکی، توپوگرافی و تنوع زیستی گیاهی
  • مجید توکلی، عبدالکریم چهرگانی راد، حسین لاری یزدی، علی پاکدل صفحات 29-40
    میزان آلودگی محیط با فلزات سنگین در حال افزایش است و در این میان سرب یکی از مهم ترین آلاینده های محیط است. سالیسیلیک اسید نیز به عنوان یک ترکیب آنتی توکسیک گیاهی شناخته شده است. بنابراین، در این پژوهش سعی شد اثر غلظت های مختلف استات سرب و سالیسیلیک اسید بر برخی شاخص های رشد گیاه بادمجان، که یکی از محصولات عمده کشاورزی در قاره های آسیا و آفریقاست، بررسی شود. برای این منظور از غلظت های 005/0 مول و 01/0 مول و 015/0 مول استات سرب و 1 میکرومول، 5 میکرومول و 10 میکرومول سالیسیلیک اسید و یک گروه شاهد استفاده شد. نتایج نشان داد که تیمار با استات سرب سبب کاهش در شاخص های رشد می شود، ولی تیمار با سالیسیلیک اسید تا حد زیادی سبب بهبود این عوارض و در مواردی افزایش رشد گیاه می گردد. نتایج به دست آمده در مورد برخی شاخص ها مانند وزن تر و خشک گیاه، مساحت برگ، شاخص LAR، CGR، RLR، در سطح احتمال 05/0 معنی دار بوده، در برخی شاخص ها مثلNAR و LWR معنی دار نیست.
    کلیدواژگان: بادمجان، سالیسیلیک اسید، سرب، شاخص های رشد
  • مهری عسکری مهرآبادی، میترا نوری، فریبا امینی، فاطمه بیگی صفحات 41-54
    در کشورهای تولیدکننده نفت، آلودگی خاک به نفت خام، یکی از مهمترین آلودگی های زیست-محیطی محسوب می شود. آلوده شدن خاک به نفت خام به هنگام استخراج، انتقال و پالایش آن رخ می دهد. آلودگی سبب آسیب به محیط، جمعیت گیاهی و جانوری می شود. در این پژوهش، تاثیر غلظت های مختلف نفت خام (0%، 2%، 4%، 6%، 8% و 10% وزنی/وزنی) بر جوانه زنی، رشد و مقدار کلروفیل اقاقیا بررسی شد. نتایج کاهش معنی دار درصد جوانه زنی دانه و طول ریشه چه را متناسب با افزایش غلظت نفت خام نشان دادند. شاخص های رشد مانند ارتفاع گیاه، تعداد برگ، سطح برگ، وزن تر و خشک ریشه و بخش هوایی گیاه اقاقیا در خاک آلوده به نفت خام (0%، 1%، 2%، 3%، 4% حجمی/ وزنی) روند کاهشی را نشان دادند. در غلظت های بالاتر از 4%، گیاهان هیچ گونه رشدی نداشتند. بیشترین سطح برگ (503 سانتی مترمربع) در شاهد و کمترین سطح برگ (13 سانتی مترمربع) در تیمار 4% در پایان هفته دوازدهم اندازه گیری شد. با افزایش آلودگی تا 4% مقدار کلروفیلb کاهش داشت. بیشترین مقدار کلروفیل a در تیمار 2% اندازه گیری گردید. بنابراین، نفت خام می تواند سبب القای تنش های محیطی در گیاه اقاقیا گردد.
    کلیدواژگان: آلودگی نفت خام، اقاقیا، رشد و جوانه زنی گیاه، کلروفیل
  • آیت الله رضایی، فائزه قناتی، مهرداد بهمنش صفحات 55-72
    این تحقیق، برای بررسی تاثیر متیل جاسمونات، امواج فراصوت و استخراج در جا (In situ) به صورت انفرادی و همزمان بر رشد، برخی از شاخص های فیزیولوژیک و تولید تاکسول در کشت سلولی فندق صورت گرفت. کشت سلولی از قطعات جداکشت دانه فندق روی محیط کشت جامد MS که دارای 2،4- دی کلروفنوکسی استیک اسید و بنزیل آدنین به ترتیب با غلظت های 1 و 5/0 میلی گرم در لیتر بود، به دست آمد. متیل جاسمونات با غلظت μM 100، امواج فراصوت با شدت 40 کیلو هرتز و از حلال آلی دی بوتیل فتالات با غلظت 10 درصد (v/v) جهت استخراج در جا استفاده شد. نتایج نشان داد که رشد سلولی و زنده مانی سلول ها تحت اثر تیمارها نسبت به شاهد کاهش یافت. مقدار پراکسید هیدروژن و پراکسیداسیون لیپیدهای غشایی در سلول ها نسبت به شاهد تحت اثر تیمارها افزایش یافت. فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز تحت اثر تیمارها نسبت به شاهد افزایش یافت. کلیه تیمارها باعث افزایش تولید تاکسول شده، مقدار تاکسول برون سلولی نسبت به تاکسول درون سلولی بیشتر تحت تاثیر قرار گرفت. همچنین، کلیه تیمارها باعث افزایش آزاد سازی تاکسول و عملکرد ویژه نسبت به شاهد گردیدند. بیشترین تولید تاکسول، درصد آزادسازی و عملکرد ویژه تحت اثر کاربرد همزمان دی بوتیل فتالات و فراصوت به ترتیب به مقدار μg/L 22/3289، 39/98 درصد و 31/264 میکروگرم بر گرم وزن خشک به دست آمد. دی بوتیل فتالات به صورت قابل توجهی باعث تقویت اثر دیگر عوامل، به ویژه در خصوص تولید تاکسول برون سلولی و تاکسول کل، آزادسازی تاکسول و عملکرد ویژه گردید.
    کلیدواژگان: فندق، کشت سلولی، تاکسول، استخراج در جا، متیل جاسمونات، امواج فراصوت
  • عامر محمدی نسب، علیرضا مطلبی آذر، رحمت الله پرندین صفحات 73-84
    این تحقیق برای بررسی پاسخ های ریخت زایی لایه نازک سلولی هیپوکوتیل دو رقم یونجه (Karysary و Rangelander) و نیز بررسی تاثیر غلظت های مختلف 2،4-D بر جنین زایی سوماتیکی انجام گرفت. بذور استریل روی محیط کشت SH کشت شدند. پس از یک هفته قطعات هیپوکوتیل به دست آمده در اندازه های 1/0 میلی متر برش داده شده، به محیط کشت SH حاوی 5/1 میلی گرم در لیتر 2،4-D منتقل گردیدند. کالوس های حاصل به محیط کشت القای جنین با 4 غلظت مختلف 2،4-D (صفر، 5، 10، 15 میلی گرم در لیتر) و 1 میلی گرم در لیتر kin انتقال داده شدند. سپس نمونه ها به محیط کشت BOi2Y و در نهایت به MS1⁄2 منتقل شدند. کالوس زایی در همه کشت های لایه نازک سلولی هیپوکوتیل مشاهده شد (100 درصد). همچنین پس از کالوس زایی، رشد کالوس ها مستقل از نوع رقم به خوبی انجام شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین غلظت های مختلف 2،4-D از نظر درصد جنین زایی سوماتیکی و تعداد جنین در هر کالوس اختلاف معنی داری وجود داشت (01/0>p)؛ به طوری که در 10 میلی گرم در لیتر 2،4-D، بیشترین و در فقدان 2،4-D کمترین درصد جنین زایی سوماتیکی و تعداد جنین در هر کالوس مشاهده شد. درصد جنین زایی سوماتیکی و تعداد جنین در هر کالوس در رقم Rangelander به طور معنی داری بیشتر از رقم Karysary بود. غلظت های مختلف 2،4-D و اثر متقابل رقم×2،4-D تاثیر معنی داری روی باززایی گیاه داشتند (05/0p<). باززایی گیاه از جنین های سوماتیکی در محیط کشت فاقد و دارای 2،4-D مشاهده شد. با این حال، در غلظت 5 و 10 میلی گرم در لیتر 2،4-D حداکثر باززایی گیاه به دست آمد. بنابراین، غلظت های مختلف 2،4-D بیشترین نقش را در جنین زایی سوماتیکی از لایه نازک سلولی هیپوکوتیل ایفا کردند.
    کلیدواژگان: 2، 4، D، جنین زایی سوماتیکی، کالوس زایی، کشت لایه نازک سلولی، یونجه
  • هوشنگ نصرتی، محمدعلی حسین پور فیضی، سونا سید طراح، احمد رزبان حقیقی صفحات 85-96
    در این مطالعه، تاثیر شرایط اکولوژیک، فاصله جغرافیایی و عرض جغرافیایی بر میزان شباهت ژنتیکی بین جمعیت های مختلف اسپرس زراعی (Onobrychis viciifolia، Fabaceae) در استان آذربایجان شرقی با استفاده از نشانگرهای RAPD و DNA-ی توده ای بررسی شد. از هر جمعیت تعداد 10 فرد گیاهی به طور تصادفی انتخاب شدند. تعداد 10 آغازگر تصادفی آزمایش شدند که از این تعداد فقط پنج آغازگر که بیشترین و واضح ترین نوارهای چندشکل تکرارپذیر را تولید کردند، برگزیده شدند. تکرارپذیری نوارهای RAPD، با 3 بار تکرار برای هر آغازگر اثبات شد. فاصله ژنتیکی بین جمعیت ها براساس ماتریس فاصله ژنتیکی Nei محاسبه و میزان شباهت ژنتیکی بین جمعیت ها بر اساس دندروگرام UPGMA ارزیابی شد. تعداد پنج آغازگر در مجموع تولید 12 نوار چندشکل کردند. بیشترین فاصله ژنتیکی بین جمعیت های بناب و هریس (4904/0) و کمترین آن بین امند و خسروشهر (0572/0) دیده شدند. بر اساس دندروگرام، جمعیت های سراب و هریس در یک خوشه و جمعیت های امند و خسروشهر در خوشه دیگر واقع شدند، درحالی که جمعیت بناب با کمترین شباهت ژنتیکی به جمعیت های مذکور، دورتر از چهار جمعیت دیگر قرار گرفت. شباهت ژنتیکی بین جمعیت های سراب و هریس را می توان بر اساس شرایط اکولوژیک مشابه حاکم بر آن دو جمعیت مانند ارتفاع بالا و اقلیم سرد تفسیر کرد. به طور مشابه، شباهت ژنتیکی بین جمعیت های امند و خسروشهر را می توان با شرایط محیطی مشابه آن جمعیت ها نظیر اقلیم نسبتا گرم و خاک های نسبتا شور ارتباط داد. نتایج ما نشان می دهند که نشانگرهای RAPD احتمالا تحت تاثیر انتخاب طبیعی بوده، عوامل اکولوژیک بر روی میزان شباهت ژنتیکی بین جمعیت های مختلف یک گونه گیاهی تاثیر دارند.
    کلیدواژگان: تیره حبوبات (Fabaceae)، DNA، ی توده ای، عرض جغرافیایی، فاصله ژنتیکی، Sainfoin
  • ریحانه سریری، مجید گلوانی، رضا فتوحی قزوینی، وهب جعفریان صفحات 97-102
    مرکبات شمال از نظر کیفیت و تطابق با ذائقه ایرانیان از اهمیت کشاورزی و تجاری برخوردارند. بهبود کیفیت این محصولات از اهداف مهم کشاورزان و دانشمندان این رشته است. در پژوهش حاضر، پاسخ دو گونه از مرکبات، نارنج (Citrus aurantium) و سیترنج (هیبریدی از پرتقال شیرین و نارنج Citrus sinensis x Poncirus trifoliata) به تنش سرما از طریق بررسی وجود پروتئین ضد یخ و تغییر پراکسیداسیون لیپیدها در گونه های مرکبات مذکور بررسی گردید. نتایج نشان داد هر دو گونه مرکبات مورد بررسی بر اثر اعمال دماهای زیر صفر، پروتئین ضد یخ با وزن مولکولی تقریبا 23 کیلو دالتون تولید نمودند و پراکسیداسیون لیپیدی در هر دو گونه تا حدی افزایش یافت.
    کلیدواژگان: مرکبات، گونه های اکسیژن فعال، پراکسیداسیون لیپیدی، پروتئین ضد یخ، سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز
|
  • Nafiseh Omidpanah, Zahra Asrar, Ali Moradshahi Pages 1-10

    The present study investigates the allelopathic potential of Zhumeria majdae essential oil on acanola cultivar, Talaye. Essential oil was extracted by water distillation method, and was dissolved in 1% Arabic gum to achieve required concentrations. Catalase and Guiacol peroxidase activity in the presence of gum Arabic were the same as control; so gum Arabic did not affect enzyme activities. By increasing essential oil, the chlorophyll content decreased but the carotenoid content increased. Guiacol peroxidase activity in the presence of essential oil increased 20 and 60 percent but the increasing trend stopped in 60% of essential oil. Catalase activity increased significantly in the presence of 100% essential oil relative to control. Since relative oxygen species (ROS) increase in the presence of different concentrations of essential oil, plants increase guiacol peroxidase and catalase activity to decrease the ROS concentration, and thus, reduce their harmful effects on growth and development.

  • Omid Esmailzadeh, Seyed Mohsen Hosseini, Masoud Tabari, Hamed Asadi Pages 11-28
    The aim of this study was identification of ecosystem units of Darkola's beech (Fagus orientalis Lipskey) forest and determination of effective environmental factors on their distribution. 52 vegetation plots were allocated at maximum vegetation cover during last spring by systematic-selective method. The plots were located 100-200 meter from each other based upon indicator stands concept. Five ecosystem units were distinguished based on floristic cover data by using TWINSPAN method. With respect to the units, we used one way ANOVA and discriminant analysis based on topographic and soil factors and plant biodiversity indices. Results showed that the ecosystem units which were classified on the basis of vegetation data could also reflect underlying differences in environmental features. Elevation, slope and north gravitation as topographical factors, percentage of clay as the only soil factor with Shannon- Wiener and Simpson diversity and Pielou evenness as biodiversity indices were the most important gradients respectively which constructed four discriminant functions. These functions, which were significant (P<0.01), showed that the five ecosystem units were correctly classified with 90.4 percentage goodness on the basis of environmental data and they were recognizable in five distinct groups in the biplot graph of discriminant analysis. Therefore, it was concluded that topographical characteristics and plant biodiversity indices had more influence on the formation of ecosystem units than physical and chemical properties of soil. We also concluded that and even an, ecological classification system were based upon vegetation analysis, it can present a suitable prediction of environmental characteristics.
  • Majid Tavakoli, Abdolkarim Chehregani Rad, Hossein Lari Yazdi, Ali Pakdel Pages 29-40
    Polluting the environment with heavy metals is on the increase and lead is one of the most important environmental pollutants. Salicylic acid is known as a plant antitoxic. In this research, the effects of different concentration of lead acetate and Salicylic acid were studied on some growth factors of eggplant (Solanum melongena L.), which is one of the main agricultural plant in continents of Asia and Africa. For this purpose, different concentrations of lead acetate including 0.005, 0.01 and 0.015 m, salicylic acid including 1, 5 and 10 µm were spread on the experimental plants, and control group were spread with water. Results showed that treatment with lead acetate caused changes in growth factors and treatment with salicylic acid caused growth plant improvement, significantly. Results were significant for some growth factors including fresh and dry weight, leaf area, CGR, RLGR and LAR, but were not significant for NAR and LWR (P≤0.05).
  • Mehri Askary Mehrabadi, Mitra Noori, Fariba Amini, Fatemeh Beigi Pages 41-54
    In oil producing countries, soil contamination by petroleum is one of the most important environmental pollutions. Crude oil can leak into the soil during extraction purification and transportation. The soil pollution could damage the environment as well as plant and animal populations. In this study, effects of different concentration of crude oil (0%, 2%, 4%, 6%, 8%, 10% w/w) on germination, growth and chlorophylls content in Rubinia pesudoacacia was investigated. The results showed that the germination rate and radicle lengths decreased significantly (p≤0.05) with increasing concentrations of petroleum. The growth parameters such as plant length, leaf number, leaf area, root and aerial part fresh and dry weight of plants decreased progressively from 1-4% crude oil in soil. In concentrations higher than 4% no growth was observed. The highest total leaf area of 503 cm2 was found in the control plant and least was found in the 4% soil (13 cm2) after 12 weeks. The cholorophyll b content progressively decreased from 1-4% crude oil in soil. The highest chlorophyll a content was measured for 2% plants. These results seemed to suggest that crude oil induced environmental stress in seedlings.
  • Ayatollah Rezaei, Faezeh Ghanati, Mehrdad Behmanesh Pages 55-72
    Effects of methyl jasmonate, low energy ultrasound, and dibutyl phthalate on the growth, certain physiological parameters, and taxol production in suspension-cultured hazelnut cell were investigated. The calli were obtained from seed cotyledons as explants on solid MS media supplemented with 2, 4-dichlorophenoxyacetic acid and benzyladenine at concentrations of 1 and 0.5 mg/L respectively. Methyl jasmonate with concentration of 100 µM, ultrasound waves with 40 kHz intensity, and dibutyl phthalate as an organic solvent with 10% concentration for in situ extraction were used. The time of all applications and the intensity of ultrasound and the concentration of methyl jasmonate were determined based on preliminary studies. According to the results, the cell growth and viability were decreased by treatments, compared to those of the control cells. All treatments increased hydrogen peroxide content, lipid peroxidation rate, and phenylalanine ammonia lyase activity, compared to the control. Taxol production was improved by all treatments and extracellular taxol was more affected than the intracellular one. In addition, in all treatments release of taxol and its specific yield was higher than those of the control cells. The most taxol production (3289.22 µg/L), taxol release percentage (98.39%) and specific yield of taxol (264.31 µg/g) were observed when dibutyl phthalate and ultrasound were applied together. Dibutyl phthalate significantly augmented the effect of other factors especially in respect to extracellular and total taxol production, taxol release and specific yield.
  • Ammer Mohamadi Nasab, Alireza Motallebi Azar, Rahmatollah Paranadin Pages 73-84
    This study was carried out for evaluating morphogenesis responses of hypocotyl thin cell layers (TCL) of two alfalfas cultivars (Medicago sativa L. cv. Karysary and Rangelander) and also the effect of different 2,4-D concentrations on somatic embryogenesis was investigated. Sterilized seeds were cultured on SH medium without hormone. After a week, TCL (0.1 mm) obtained from hypocotyl segments were transferred to SH medium containing 2,4-D (1.5 mg/l). Produced calli were transferred to embryogenesis medium (SH medium containing four 2,4-Dconcentrations: 0, 5, 10, 15 mg/l) and one level of kin (1 mg/l). Then calli were transferred to regeneration medium (BOi2Y without hormone) and finally to the ½MS medium without hormone for plantlets growth. Callus induction was observed in all cultures of hypocotyl TCLs. After callus induction, the growth of the calli was performed suitability independent of the cultivar type. In regeneration medium, the somatic embryos appeared initially direct from TCL or indirect from callus as green dots that enlarged as the embryo develops through the globular, heart, torpedo and cotyledonary stages. The analysis of variance results showed that among different concentrations of 2,4-D there were significant differences in percentage of somatic embryogenesis (PSE) and number of somatic embryos per callus (NSC) (p<0.01). So that, maximum PSE and NSC occurred with 10 mg/l 2,4-D and minimum PSE and (NSC) without 2,4-D. PSE and NE (number embryogenesis) in Rangelander cultivar were significantly more than Karysary cultivar. Different concentrations of 2,4-D and cultivar × 2,4-D interaction had significant effect on plant regeneration (p<0.05). Plant regeneration was observed in SH medium of with and without 2,4-D. However, maximum plant regeneration was obtained in 5 and 10 mg/l of 2,4-D. Therefore, 2,4-D had the highest role on somatic embryogenesis from hypocotyl TCL.
  • Houshang Nosrati, Mohammad Ali Hosseinpour Feizi, Sona Seyed Tarrah, Ahmad Razban Haghighi Pages 85-96
    The effect of ecogeographical factors on genetic similarity was investigated among five populations of Onobrychis viciifolia (sainfoin, Fabaceae) in East-Azarbaijan, Iran using RAPDs and bulked DNA. A number of 10 individual plants were randomly selected from each population. A number of 10 primers were tested, among which five producing the maximum numbers of clear and reproducible bands were selected. RAPD patterns were repeated three times for each primer to ascertain the reproducibility. The genetic distance between populations was measured based on Nei's Genetic distance, and the genetic similarity among the populations was assessed using UPGMA dendrogram based on Nei's distance matrix. The five primers produced a total of 12 polymorphic bands. The percentage of the bands produced by each primers ranged from 16.7% to 25%. The largest and shortest genetic distances were detected between Bonab and Heris (0.4904) and Amand and Khosroshahr (0.0572), respectively. On the UPGMA dendrogram, two populations of Sarab and Heris were nested within one cluster, and Amand and Khosroshahr in another cluster, while Bonab was completely separated from all other populations. The similarity between these pairs of populations could be attributed to the ecological similarity, because Bonab and Heris populations were distributed in regions with high altitude with cold climate, while Amand and Khosroshahr populations grew on salinity soils with warm climate. Separation of Bonab population from all others could be due to growing on the high saline soils and also being geographically very distant. Our results showed that RAPDs were capable to detect ecotypes of Sainfoin, and that they were affected by ecological factors.
  • Reyhaneh Sariri, Majid Galvani, Reza Fotouhi Ghazvini, Vahab Jafarian Pages 97-102
    Quality wise, most citrus species from North of Iran are appreciated by the Iranian peaple. They, therefore, deserve commercial and research value. To protect their cells and tissues from oxidative damage, most plants produce metabolites such as carbohydrates, amino acids, anti-freeze protein and antioxidants. Determination of lipid peroxidation, and detection of anti-freeze protein were used to explore the mechanism by which a plant could resist to cold stress. In this research, two species of citrus family, citrange (Citrus sinensis) and bitter orange (Citrus sinensis x Poncirus trifoliata) were subjected to a range of temperature. Results showed that a protein with molecular weight of 23 KD was produced in both citrus species at temperature below zero degree. On the other hand, lipid peroxidation in both species increased only slightly in response to cold stresses below 0°C.