فهرست مطالب

فصلنامه زیست شناسی گیاهی ایران
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 28، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • هادی لطفی، طاهر برزگر *، ولی ربیعی صفحات 1-14
    کمبود آب یکی از عوامل محیطی مهم محدود کننده رشد گیاه و تولید محصول است. به منظور ارزیابی تحمل به تنش کم آبی دو توده طالبی ایرانی، آزمایشی در ایستگاه تحقیقاتی دانشگاه زنجان در سال 1393 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح آبیاری (100، 66 و 33 درصد نیاز آبی گیاه) و دو توده طالبی شامل تیل زرد و تیل سبز بود. در این آزمایش، شاخص های: کلروفیل، کاروتنوئید، محتوای پرولین، محتوای نسبی آب برگ، آسکوربیک اسید، فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز، عملکرد و کارآیی مصرف آب ارزیابی شد. بر اساس نتایج به دست آمده در پژوهش حاضر، تنش کم آبی به طور معنی داری میزان پرولین، فعالیت آنزیم کاتالاز و پراکسیداز و کارآیی مصرف آب را افزایش و محتوای نسبی آب برگ، کلروفیل و عملکرد را کاهش داد. بیشترین افزایش در میزان پرولین (8/34 درصد)، فعالیت آنزیم کاتالاز (18 درصد) و پراکسیداز (3/42 درصد) و کاهش محتوای نسبی آب برگ (8 درصد) و عملکرد (6/61 درصد) در سطح کم آبیاری33 درصد نیاز آبی گیاه حاصل شد. توده ها هم در صفات پرولین، محتوای نسبی آب برگ، کلروفیل، فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز نسبت به هم تفاوت معنی دار داشتند. حداکثر مقدار عملکرد و کارآیی مصرف آب در توده تیل زرد مشاهده گردید. با توجه به نتایج اثر متقابل، توده های تیل سبز و تیل زرد به ترتیب با 6/63 درصد و 7/59 درصد کاهش عملکرد در اثر افزایش تنش کم آبی (33 درصد نیاز آبی گیاه)، هر دو توده حساس به تنش کم آبی هستند.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، پرولین، عملکرد، کارآیی مصرف آب، آسکوربیک اسید
  • سکینه اسمعیلی کناری، منیر حسین زاده نمین *، خدیجه کیارستمی، الهیار فلاح صفحات 15-30
    گیاه برنج از غلات مهمی است که غذای اصلی بیش از نیمی مردم جهان است و گیاه اویارسلام علف هرزی است که در مزارع برنج استان های شمالی ایران می روید. پژوهش حاضر به منظور بررسی آثار دگرآسیبی اویارسلام بر برنج بر اساس اثر عصاره های آبی 50 و 100 درصد اندام زیرزمینی و هوایی اویارسلام بر مراحل پنجه زنی، گل دهی و رسیدن دانه برنج طراحی شد. آزمایش در قالب طرح فاکتوریل بر پایه کاملا تصادفی با سه تکرار در سال 1390 و در موسسه تحقیقات برنج ایران انجام شد. نتایج نشان داد که در مرحله پنجه زنی، با عصاره 100 درصد اندام هوایی اویارسلام وزن تر اندام هوایی برنج 71/68 گرم و وزن خشک ریشه آن 26/4 گرم شد که نسبت به گیاه شاهد (به ترتیب 59/85 و 48/7 گرم) کاهش یافتند. در مرحله گل دهی، وزن های تر ریشه و برگ و وزن های خشک ریشه، ساقه و برگ گیاه برنج در تیمار با عصاره های آبی اویارسلام کاهش و وزن های تر و خشک خوشه آن افزایش یافت. در مرحله رسیدن دانه، عصاره های آبی اویارسلام وزن های تر و خشک برنج را کاهش و عصاره 50 درصد اندام زیرزمینی، وزن برنج قهوه ای و سفید را افزایش داد. در این مرحله، درصد آمیلوز، پروتئین و لیپید توسط تمامی عصاره های آبی افزایش معنی داری یافت و در شاهد به ترتیب: 3/18، 705/7 و 505/0 درصد شد (P≤0.05). نتایج کلی نشان داد که عصاره های آبی اویارسلام بر مراحل پنجه زنی، گل دهی و رسیدن دانه بر حسب عصاره اندام و مرحله نموی آثار متفاوتی داشت.
    کلیدواژگان: اویارسلام، برنج، دگرآسیبی، عصاره آبی
  • پروین رامک *، سوسن ترکاشوند، رویا رضوی زاده صفحات 31-46
    قارچ های میکوریز آربوسکولار، مهم ترین میکروارگانیسم های خاک هستند که نقش مهمی در حاصلخیزی خاک دارند. در تحقیق حاضر، همبستگی عناصر غذایی خاک با کلونیزاسیون و تعداد اسپور قارچ های میکوریز آربوسکولار در ریزوسفر گیاه دارویی آویشن کوهی (Thymus kotschyamus Boiss.& Hohen) طی فصل های بهار و پاییز در سه ایستگاه از آبخیز نوژیان (تاف، وارک و کوه کلا) بررسی شد. همچنین، تاثیر این همزیستی بر رشد و عملکرد اسانس گیاه دارویی آویشن کوهی ارزیابی شد. نتایج نشان داد که مقدار منیزیم خاک همبستگی مثبت با تعداد اسپورهای خاک (84/0+) و کلونیزاسیون ریشه (92/0+) داشت، اما مواد آلی خاک همبستگی معنی داری با مقدار اسپورهای موجود در خاک و نیز کلونیزاسیون قارچ های میکوریز آربوسکولار با ریشه گیاه دارویی آویشن کوهی نشان نداد.کلونیزاسیون قارچ های میکوریز آربوسکولار همبستگی معنی دار و مثبت با وزن خشک اندام هوایی (79/0+) داشت. همچنین، تعداد اسپورهای موجود در خاک و درصد کلونیزاسیون قارچ های میکوریز آربوسکولار همبستگی مثبت با عملکرد اسانس به ترتیب به میزان 91/0 + و 93/0 + داشت. با توجه به اهمیت همزیستی قارچ های میکوریز آربوسکولار و تعامل آن با عناصر غذایی خاک، این اطلاعات می تواند در برنامه های توسعه کشت گیاهان دارویی موثر باشد.
    کلیدواژگان: آویشن کوهی (Thymus kotschyamus)، اسپور، عناصر خاک، قارچ های میکوریز آربوسکولار، کلونیزاسیون
  • علی اصغر عسکری، ناصر زارع *، رسول اصغری زکریا، سعید خماری، لیلی هنرمند صفحات 47-62
    امواج فراصوت با انرژی پایین، آثار فیزیولوژیک متعددی بر سلول ها و بافت های گیاهی داشته و کاربردهای مهمی در بیوتکنولوژی گیاهی به ویژه در تحریک تولید متابولیت های ثانویه دارا است. در پژوهش حاضر، اثر تیمار امواج فراصوت بر کشت سوسپانسیون سلولی گیاه خشخاش ایرانی بررسی شد. برای این منظور، سلول های کشت سوسپانسیون با امواج فراصوت تیمار شد. سپس، زنده مانی و رشد سلول ها، فعالیت برخی آنزیم های آنتی اکسیدان، مقدار پروتئین کل، پراکسید هیدروژن، پرولین و تبائین سلول ها در زمان های 12، 24، 36، 48 و 144 ساعت پس از اعمال تیمار بررسی شد. نتایج نشان داد که در اثر اعمال تیمار امواج فراصوت، زنده مانی و وزن خشک (رشد) سلولی به طور معنی داری کاهش یافته است. علاوه بر این، با افزایش مدت زمان پس از اعمال تیمار، زنده مانی و رشد سلولی نیز بیشتر تحت تاثیر قرار گرفت، اما مقدار پرولین و پروتئین کل سلولی در اثر اعمال تیمارهای امواج فراصوت و همچنین، با افزایش زمان پس از اعمال تیمار در مقایسه با شاهد افزایش نشان داد. مقدار پراکسید هیدروژن و میزان فعالیت آنزیم های کاتالاز، پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز به طور معنی داری تحت تاثیر امواج فراصوت، زمان های پس از اعمال تیمار و همچنین اثر متقابل بین آنها قرار گرفت. به طوری که امواج فراصوت باعث افزایش مقدار پراکسید هیدروژن و افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان فوق در مقایسه با سلول های شاهد گردید. مقدار تبائین در سلول های تیمار شده در مقایسه با سلول های شاهد در زمان 48 ساعت پس از اعمال تیمار به طور معنی داری افزایش یافت.
    کلیدواژگان: امواج فراصوت، کشت سوسپانسیون سلولی، متابولیت ثانویه، خشخاش ایرانی
  • مهری عسکری مهرآبادی*، فریبا امینی، گلریز فرجی صفحات 63-78
    در دنیای امروز که زندگی انسان بسیار به صنعت وابسته است، در کنار دستاوردهای روزافزون در زمینه کارهای صنعتی مشکلاتی نیز به زندگی انسان تحمیل می شود. یکی از مشکلات چالش برانگیز، ورود آلاینده ها به هوا است که بر زندگی انسان و محیط پیرامون او به ویژه گیاهان آثار مخربی دارد. گیاهان در برابر آلاینده های هوا پاسخ های متفاوتی از خود نشان می دهند. پاسخ گیاهان با توجه به شرایط آب و هوایی، جغرافیایی و گونه گیاهی می تواند متفاوت باشد. در پژوهش حاضر، میزان تاثیر آلاینده های هوای منطقه صنعتی پالایشگاه، پتروشیمی و نیروگاه شازند واقع در استان مرکزی بر گیاه بادام بررسی شده است. بدین منظور، از برگ بادام در مناطق هفتادقله (منطقه شاهد)، شازند (نزدیکترین شهر به منطقه صنعتی) و کزاز (مجاور منطقه صنعتی) نمونه برداری انجام شد. همچنین، نمونه های خاک هر سه منطقه جهت تعیین مقادیر سرب و روی موجود در خاک، جمع آوری شدند. نتایج، افزایش معنی دار پرولین، گوگرد، عناصر سنگین سرب، روی و پراکسیداسیون لیپید را در گیاهان مناطق کزاز و شازند در قیاس با هفتادقله نشان داد در حالی که مقدار رنگیزه ها، پروتئین، فعالیت آنتی اکسیدان های کاتالاز، گایاکول پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز تغییر معنی داری در سه منطقه مورد بررسی نداشت. افزایش میزان گوگرد برگ و عناصر روی و سرب خاک در منطقه کزاز و شازند می تواند یکی از دلایل اثبات حضور آلاینده ها در این مناطق باشد. افزایش پراکسیداسیون لیپید نشان دهنده آسیب دیدگی گیاه در برابر آلودگی هوا است. سازوکار دفاعی گیاه در برابر تنش، افزایش آنتی اکسیدان غیرآنزیمی پرولین است. عدم تغییر مقدار کلروفیل ها و پروتئین مقاومت گیاه را نسبت به تنش منعکس می کند.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، پالایشگاه نفت، فلزات سنگین، کزاز، هفتادقله
  • ساسان محسن زاده *، نادره نادری، مهدی نظری صفحات 79-96
    گیاه Vetiver zizanioides (وتیور) به دلیل تحمل به تغییرات اسیدیته خاک و دماهای متفاوت، رشد سریع توده زیستی و داشتن آستانه تحمل بالا در برابر ترکیبات آلی و غیرآلی از جمله فلزات سنگین موجود در شیرابه ناشی از عملیات دفن پسماند، گیاه مناسبی برای کاشت در دفنگاه پسماند است. در پژوهش حاضر، پاسخ های فیزیولوژیک این گیاه به شیرابه پسماند شهری بررسی شد. از طرح آماری بلوک های کامل تصادفی استفاده و در هر بلوک پنج سطح تیمار با غلظت های صفر، 15، 30، 45 و 60 درصد نسبت به شیرابه اصلی پسماند قرار داده شد. شیرابه از منطقه دفنگاه شیراز جمع آوری و به گلخانه منتقل شد. در این بررسی، میزان سطح برگی، وزن خشک، کلروفیل، آنتوسیانین، پرولین، قندهای محلول و پروتئین کل اندازه گیری شدند. نتایج نشان دادند که سطح برگی، وزن خشک، کلروفیل و آنتوسیانین با افزایش غلظت شیرابه کاهش می یابد، اما آب نسبی برگ، قندهای محلول و پروتئین کل با افزایش غلظت شیرابه افزایش یافت. میزان پرولین در غلظت 15 درصد افزایش معنی داری نسبت به شاهد نشان داد. در حالی که در غلظت های بالاتر شیرابه روند کاهشی را نشان داد. با توجه به نتایج، توصیه می گردد از شیرابه 45 درصد که حداکثر غلظتی است که گیاه در آن زنده می ماند، پس از تصفیه مقدماتی جهت آبیاری گیاه وتیور در محیط دفنگاه پسماند شهری استفاده شود. اگر رشد بیشتر گیاه یا استفاده از مواد عطری ریشه گیاه مورد نظر باشد، شیرابه با غلظت های کمتر مناسب تر است.
    کلیدواژگان: پسماند شهری، دفنگاه، شیرابه، فلز سنگین، گیاه پالایی، Vetiver zizanioides
  • سید عباس میرجلیلی* صفحات 97-107
    سرده سلوی از تیره نعناییان، بیش از 900 گونه را شامل می شود که پراکندگی نسبتا وسیعی در فلور گیاهی ایران دارد. تاکنون، حدود 58 گونه از این سرده در کشور شناسایی و گزارش شده که بالغ بر 17 گونه آن انحصاری ایران است. به منظور بررسی، شناسایی و مقایسه جمعیت های مختلف گونه مریم گلی دارویی، تنوع درون گونه ای و شباهت ها و دوری جمعیت های روییده در ایران، آزمایشی با استفاده از ژل الکتروفورز یک بعدی با روش SDS-PAGE انجام گرفت. بذرهای پنج جمعیت جمع آوری شده مریم گلی دارویی از بانک ژن تهیه و بررسی شد. پروتئین بذرهای با استفاده از بافر استخراج و اندازه گیری شد. روابط فیلوژنتیک با استفاده از شمارش نوارها و مقایسه آنها انجام گردید. شاخص شباهت جمعیت ها محاسبه و دندروگرام مربوط ترسیم شد. مقایسه میانگین ها با استفاده از آزمون توکی انجام شد. نتایج نشان داد که جمعیت های مورد مطالعه، اختلاف معنی داری (در سطح 1 درصد) از نظر میزان پروتئین با یکدیگر دارند. 39 نوار پروتئینی روی ژل شمارش شد. بیشترین تعداد در جمعیت شماره 2 مشاهده شد و جمعیت های شماره 1 و 5 کمترین تنوع پروتئین را داشتند. دندروگرام مربوطه، پنج جمعیت مورد بررسی را به دو گروه کلی شامل جمعیت شماره 1 و گروه دیگر چهار جمعیت مابقی دسته بندی کرد. چهار جمعیت دیگر، خود به دو زیرگروه شامل جمعیت های شماره 2 و 3 در یک زیرگروه و جمعیت های شماره 4 و 5 در زیرگروه دیگر دسته بندی شدند.
    کلیدواژگان: الکتروفورز، ایران، فیلوژنی، مریم گلی
|
  • Hadi Lotfi, Taher Barzegar *, Vali Rabiei Pages 1-14
    Water deficit stress is one of the most important environmental factors limitting plant growth and crop production. In order to evaluate the tolerance of two Iranian melons to water deficit stress, an experiment in research filed of University of Zanjan was conducted. Treatments consisted of three Irrigation levels, starting irrigation at (100, 66 and 33 % Crop Evapotranspiration) and two accessions of Iranian cantaloupes (Tile-Zard and Tile-Sabz). In this experiment, total chlorophyll content, carotenoids, proline content, leaf relative water content (RWC), ascorbic acid, peroxidase and catalase activity, yield and water use efficiency (WUE) were evaluated. The results indicated that water deficit stress significantly increased proline content, peroxidase and catalase activity and WUE, but decreased RWC, yield and total chlorophyll content. The highest increase in proline content (34.8 %), catalase (18 %) and proxidase (42.3 %) activity and reduction in yield (61.6 %) and RWC (8 %) was obtained in 33 % ETc Irrigation. There has been significant difference between accesesions in relation to RWC, proline, total chlorophyll and peroxidase and catalase activity. The highest value of yield and WUE was observed in 'Tile-Zard'. According to the interaction results, both accessions, 'Tile-Sabz' and 'Tile-Zard' with 63.6 % and 59.7 % Reduction in fruit yield under deficit water stress, are.
    Keywords: Antioxidant, Proline, Ascorbic acid, Water use efficiency, Yield
  • Sakemeh Esmaeily Kenary, Monir Hosseinzadeh Namin*, Khadejeh Kiarostami, Allahyar Falla Pages 15-30
    Rice is an important crop and main food of more than half of the word and Umbrella sedge is one of the weeds growing in the rice paddies at North provinces of Iran. An experiment was set up in order to investigate the allopathic effects of aqueous extracts 50 % and 100 % of roots and shoots of umbrella sedge on tillering, flowering and grain ripening stages of rice. Experiment based on completely randomized in a factorial design with three replications was conducted in 2011 at the Rice Research Institute of Iran, Amol. The results showed that at tillering stage, with aqueous extract 100 % of umbrella sedge shoot was shoot fresh weight of rice 68.71g and its root dry weight 4.26g that compared to control plant (respectively 85.59g and 7.48g) decreased. At the flowering stage the fresh weights of root and leaf and dry weights of root, stem and leaf of rice were decreased by extracts of umbrella sedge and the fresh and dry weights of cluster increased. At grain ripening stage, extracts of umbrella sedge reduced the fresh and dry weights of rice and the weight of brown and white rice increased by 50 % root aqueous extracts. At this stage the percent of amylose, protein and lipid by all aqueous extracts significantly increased (P≤0.05) and control was 18.3, 7.705 and 0.505 % respective. The overall results showed that the aqueous extracts of umbrella sedge had different effects on triple stages of rice that depended on growth stages and the kind of organs.
    Keywords: Allelopathy, Aqueous extracts, Rice, Umbrella sedge
  • Parvin Ramak*, Sosan Torkashvand, Roya Razavizadeh Pages 31-46
    Arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) are the most important microorganisms of soil having an important role in soil fertility. In this research, the correlation between soil nutrient elements and Arbuscular mycorrhizal fungi colonization and spore numbers in the rhizosphere of Thymus kotschyamus Boiss. & Hohen. growing in the three regions (Taf, Vark and Kohkala) of Noujian watershed were studied during spring and autumn. Influence of arbuscular mycorrhizal symbiosis were also determined on vegetative characteristics and essential oil yield of T. kotschyamus.The results indicated that magnesium significant positive correlation with arbuscular mycorrhiza fungi spore density (.84) and percentage colonization (.92). Soil organic matter no significant linear correlation with arbuscular mycorrhiza fungi spore density and percentage colonization. Potassium negatively correlated with spore density and percentage colonization respectively; -0.85 and -0.90. Arbuscular mycorrhizal fungi colonization significant linear correlation with dry weight (.79). Essential oil yield of T. kotschyamus positively correlated with that of spore density and percentage colonization respectively; .93 and .91. Given the importance of mycorrhizal symbiosis and compilation this with soil elements, this information can be useful for development of medicinal plants in agricultural ecosystems.
    Keywords: Arbuscular mycorrhiza fungi, Colonization, Soil elements, Spore, Thymus kotschyamus
  • Ali Asghar Askari, Nasser Zare*, Rasoul Asghari Zakaria, Saeid Khomari, Leyli Honarmand Pages 47-62
    Low-energy ultrasound shows multiple physiological effects on plant cells and tissues, and has numerous applications in plant biotechnology, especially in elicitation of secondary metabolites production. In this research, the effects of ultrasound on Iranian poppy cell suspension culture were investigated. For this purpose, cell suspension cultures were treated with ultrasound and then, cell viability and growth, activity of some antioxidant enzymes and amount of total protein, hydrogen peroxide, proline and thebaine were measured. The results showed that viability and dry weight (growth) of cells were significantly decreased under ultrasound treatment. In addition, increase in time after treatment led to severe reduction in cell viability and growth. Amount of proline and total protein were increased under ultrasound treatment, compared to the control. Analysis of variance revealed that hydrogen peroxide content of cells and activity of catalase, peroxidase and superoxide dismutase enzymes were significantly influenced by ultrasound, time after treatment and their interaction. So that, ultrasound treatment led to increased content of hydrogen peroxide and also elevated activity of aforementioned antioxidant enzyme in comparison to the control cells. Thebaine production in cells was significantly increased on 48 hours after treatment with ultrasound, compared to that of the control cells.
    Keywords: Ultrasound, Cell suspension culture, Secondary metabolite, Papaver bracteatum Lindl
  • Mehri Askari Mehrabadi *, Fariba Amini, Golriz Faraji Pages 63-78
    In today's world where human life is dependent on the industry, the problems impose in the human life along with theachievement of growing in the field of industrial works. One of the challenging problems is entry of pollutants into air that has the destructive effects on human life and environment especially plants. Plants show different responses against the air pollutants. Plant responses can be vary due to climate, geography and plant species. In this study, the effects of air pollutants in the Shazand industrial area (refinery, petrochemical and thermal power) stationin Markazi province has been checked on almond. For this purpose, the leaves of almond in Haftadgholle (control area), Shazand (closest city to industrial zone) and Kazaz (adjacent industrial zone) were collected. Also, soil samples were collected from three areas to determine lead and zinc amounts in soil. Results showed that proline, sulfur, heavy metals (lead and zinc) and lipid peroxidation enhanced significantly in Kazaz and Shazand in compared with Haftadgholle, while antioxidant activity of catalase, superoxide dismutase and guaicol peroxidase didn’t significant changes in three areas. The increase of sulfur amount in leaves, lead and zinc in soil of the Kazaz and Shazand regions could be one of the reasons to prove the presence of pollutants in these areas. The increase of lipid peroxidation indicative plant damage against the air pollution. The plant defense mechanism against of stress is the increase of non-enzymatic antioxidant proline. No change in chlorophylls and protein contents reflects increased resistance to the stress.
    Keywords: Antioxidant, Haftadgholle, Heavy metal, Kazaz, Refinery
  • Sasan Mohsenzadeh*, Nadereh Naderi, Mahdi Nazari Pages 79-96
    Vetiver plant is tolerant to acidity and temperature variations. Has rapid growth for biomass production and has high tolerance to organic and non-organic compounds in municipal waste leachate for example heavy metals. So this plant is good for landfill cultivation. In this study, physiological responses to municipal waste leachate were studied. Statistical design was a randomized complete block and each block treated with different concentrations of latex at levels of zero, 15, 30, 45 and 60 percent compared to the original latex waste. The leachate collected from the Shiraz landfill and brought into the greenhouse. The physiological characterization including leaf area, dry weight, chlorophyll, anthocyanin, proline, soluble sugars and total protein were measured. The result indicated that the dry weight, chlorophyll and anthocyanin decrease with increasing of latex concentration. The leaf area, leaf relative water, soluble sugars and total protein increased with increasing latex concentration. Proline concentration at 15 percent of leachate increased significantly compared to controls, whereas at higher concentrations decreased. According to the results, it is recommended that 45 percent of leachate in a landfill can be used to irrigate Vetiver. This is the maximum concentration of leachate that Vetiver plant can survive as green space. Primary filtration of leachate before using is recommended. If the aim is more growth or perfume application from root, less concentration of leachate is better.
    Keywords: Municipal waste, Landfill, Leachate, Heavy metal, Phytoremediation, Vetiver
  • Seyed Abbas Mirjalili * Pages 97-107
    The genus Salvia (Lamiaceae) comprises over 900 species in the world, with a relatively wide dispersion in the Iran’s flora. Until now, about 58 species of the genus have been reported and identified in Iran, in which 17 of them were endemic. In order to study, investigate and evaluate the intraspecific diversity, similarity and dissimilarity among Iranian Salvia officinalis accessions, an experiment was carried out using SDS-PAGE technique. In this study, the seeds from five accessions were collected from gene bank and were evaluated. The seed storage proteins were extracted by buffers and were measured. Phylogenetic relationships were analyzed according to presence and absence of bands on the gel. A dendrogram was prepared using calculation of the accession’s similarity index. Mean comparison were done by Tukey’s test. The seed protein contents showed significant differences (p≤0.01) among accessions. A total of 39 bands were indicated on the gel. The maximum diversity was detected in the accession No. 2 while, the lowest band’s number were recorded with the accessions No. 1 and 5. Based on dendrogram, the accessions were divided into two groups; one includes accession No. 1 and 4 other accessions were located in the second group further classified into two subgroup including accessions No. 2 and 3 in one clade and accessions No. 4 and 5 in the other ones.
    Keywords: Electrophoresis, Iran, Phylogeny, Salvia officinalis