فهرست مطالب

باغ نظر - سال پانزدهم شماره 63 (شهریور 1397)

نشریه باغ نظر
سال پانزدهم شماره 63 (شهریور 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیدمهدی الوانی، سید حسین اخوان علوی، حمیدرضا محملی ابیانه * صفحات 5-16
    بیان مسئله :یکی از چالش های مهم پژوهش های شهری، نبود اعتماد کافی میان مدیران ارشد اجرایی و خط مشی گذاران (اعضای شورای شهر) به پژوهشگران است. به گونه ای که با مطرح کردن این ادعا که نتایج کار پژوهشگران با دوری از حقایق حوزه اجرا و عمل، عملیاتی نیست ضمن مشارکت ندادن آنها در فرایندهای کلیدی تصمیم گیری و خط مشی گذاری، منابع و بودجه کافی را به بخش پژوهش اختصاص نمی دهند. این موضوع خود با ایجاد یک چرخه معیوب، باعث تضعیف و عدم توسعه زیرساخت ها و ظرفیت های پژوهشی در دانشکده ها و ضعف تئوریک و حرفه ای پژوهش های کاربردی در حوزه های گوناگون مطالعات مدیریت شهری شده است. همچنین این موضوع باعث عدم اعتماد دو جامعه مدیران ارشد و پژوهشگران می شود. مسئله این مطالعه، تحلیل و مطالعه این چرخه، آسیب شناسی و بررسی راهکارهای ارتقای به کارگیری پژوهش ها در تصمیم گیری های نظام مدیریت شهری تهران است.
    هدف
    هدف از این مطالعه بررسی و تحلیل وضعیت کنونی سازوکار تعریف، اجرا و راهبری پژوهش های شهری در نظام مدیریت شهری کشور با استفاده از رویکرد خط مشی گذاری مبتنی بر شواهد و در ادامه ارایه راهکار است.
    روش تحقیق :روش تحقیق در این مطالعه «مطالعه موردی» و نوع آن «مطالعه تک موردی ابزاری» است. در گام نخست چارچوب تحلیلی مبتنی بر مدل«عرضه و تقاضا» براساس منابع نظری و نتایج تحقیقات متعدد بین المللی طراحی و تدوین شد. در گام بعد، با استفاده از چارچوب تحلیلی استخراج شده سازوکار تعریف، اجرا، راهبری و استخراج نتایج پروژه های پژوهشی در مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت و در نهایت مشخص شد که سازوکار پژوهشی موجود نیازمند تقویت جدی بخش تقاضاست.
    نتیجه گیری
    این مقاله ضمن ارایه اطلاعاتی دقیق از سازوکار طراحی و اجرای پژوهش های شهری در شهرداری تهران، دارای نتایجی است که می توان آن را دو مورد اصلی خلاصه کرد : 1. توسعه یک چارچوب تحلیلی برای بررسی و تحلیل سازمان های پژوهشی در بخش عمومی و 2. پیشنهاد ایجاد ساختاری با عنوان «دفتر توانمندسازی پژوهشی مدیریت شهری» در سازوکار موجود مدیریت پژوهش های کاربردی در نظام مدیریت شهری تهران؛ که ماموریت مشخص آن توسعه «ظرفیت خط مشی» و «ظرفیت نهادی» خواهد بود.
    کلیدواژگان: پژوهش، پژوهشگران و خط مشی گذاران، خط مشی گذاری مبتنی بر شواهد، عرضه و تقاضا، مدیریت شهری
  • حمیدرضا بابایی، مجتبی رفیعیان، مجید روستا، رضا پاسیان خمری صفحات 17-28
    ساختارهای سلسله مراتبی سازمانی و دوری از ویژگی های روابط شبکه ای حاکم بر مدیریت بافت های شهری منجر به عدم همکاری و هماهنگی های سازمانی در حوزه مدیریت چنین بافت هایی شده و متعاقب آن مشکلات زیادی در شکل اقدامات نوسازی و بازآفرینی بافت های شهری رخ داده است. از این سو دولت لزوم مدیریت مشارکتی را با ایجاد ستادهای بازآفرینی شهری در سال های اخیر خاطر نشان کرده است. بافت تاریخی گرگان یکی از بافت های ارزشمند کشور است که همانند دیگر اسلاف خویش، دچار مشکلات عدیده ای بوده که حل آنها نیازمند همکاری های بین سازمانی است. این موضوع در حالی است که سازمان های متعدد با ساختارهای اداری متنوع در این حوزه دخیل هستند. بدین سان این پژوهش در راستای تحلیل ساختار مشارکتی شبکه سازمانی متولی نوزایی بافت تاریخی گرگان صورت گرفته است. هدف اصلی تحقیق، تحلیل شبکه سازمانی مرتبط با مدیریت مشارکتی نوزایی در سطح بافت تاریخی گرگان است. بر این اساس پژوهش به دنبال شناسایی ویژگی های شبکه، تفسیر ساختار مشارکتی و تحلیل بازیگران این عرصه است. بدین سان سوال اصلی پژوهش این گونه تدوین یافته است : ساختار مشارکتی شبکه سازمانی نوزایی بافت تاریخی گرگان چه ویژگی هایی دارد؟ برای پاسخ به این پرسش، در این تحقیق، از راهبردهای توصیفی تفسیری پژوهش در راستای الگوواره تحقیق عمل گرایی استفاده شده و برای تحلیل داده ها از روش تحلیل شبکه اجتماعی بر مبنای داده های رابطه ای میان سازمانی بهره گرفته می شود. همچنین برای گردآوری داده ها از مصاحبه های نیمه ساختار یافته استفاده شده است. نتایج تحقیق بیانگر این موضوع بوده است که علی رغم تلاش دولت در ایجاد ستاد بازآفرینی و تاثیر آن بر شبکه نوزایی، همچنان شبکه نوزایی بافت تاریخی گرگان تحت تسلط ساختار سلسله مراتبی و بر اساس الگوی حاکمیت مرکزی است که در پژوهش های قبلی نیز بدان اشاره شده است. همچنین یافته های پژوهش نشان داد که نوع رابطه میان سازمانی را می توان از نوع هماهنگی دانست که به علت روابط کوتاه مدت در جهت هماهنگی های سازمانی و اشتراک گذاری اطلاعات صورت می گیرد. با توجه به ویژگی های ساختار مشارکتی شبکه، این پژوهش بازیگران شبکه را در سه گروه، بازیگران فعال، بازیگران بالقوه، و بازیگران بی تفاوت طبقه بندی کرده است.
    کلیدواژگان: شبکه سازمانی، نوزایی شهری، بافت تاریخی، گرگان
  • کیانوش حسنی، ویدا نوروز برازجانی صفحات 29-40
    بیان مسئله : با توجه به سرعت تغییرات ایجادشده در حوزه های معماری، نمی توان گفت این هنر عامل ارتقای کیفیت های زیستن نیز بوده و جوابگویی به ابعاد جامع تری از نیازهای انسان را به همراه داشته است. ساکنان بناهای امروز در بیشتر موارد از فضاهای زیست خود ناراضی و با وجود گسترش امکانات، بناهای امروز زیباتر و انسانی تر از بناهای دیروز نیستند. در مواردی، معماری به یک سرپناه یا نمایشی از سلایق فردی معمار و کارفرما تقلیل یافته و از شان حقیقی خود دور شده است. آنچه امروز نمایان است، خالی شدن از دیروز و گم شدن در آن همه معناست. این مقاله برآن است که با توجه به گذشته ما ، چرا ساکنان بناهای امروز در بیشتر موارد از فضاهای زیست خود رضایت نداشته و واکنش های طبیعی و احساسی خود را نسبت به محل زندگی شان ازدست داده اند. افق دید این مقاله تبیین الگویی نوین با استفاده از دستور زبان شکل1 برای خانه معاصر بر اساس جوهره معماری خانه های دوران قاجار است.
    هدف
    این مقاله برآن است که با استناد به ویژگی های کالبدی و معنایی خانه های مجموعه ای2 دوره قاجار شهرهای تهران و تبریز، به الگویی قابل استفاده در خانه های امروز دست یابد. در این راستا اهداف زیر مطرح می شود:1. چگونگی تبیین الگوی نوین با استفاده از دستور زبان شکل 2. چگونگی ایجاد شکل های پایه در خانه های مجموعه ای قاجار شهرهای تبریز و تهران 3. درک معنای نهفته در شکل های متنوع خانه های قاجاری تبریز و تهران.
    روش تحقیق : این پژوهش از نوع کیفی است؛ فن تحلیل داده ها، دستور زبان شکل است. دستور زبان های شکلی، سامانه های تولیدکننده ای هستند که بر پایه مجموعه ای از قاعده های شکلی به طراحی منجر شده و برمبنای الگوریتم کار می کنند. الگوریتم فرایندی است با خروجی هایی که حاصل دستورالعمل ها یا قوانینی برای اجرا در مجموعه ای از داده هاست. روش شناسایی قوانین، تاویل پدیدارشناسانه خانه های دوره قاجاری با روش ماکس ون منن3 است. کیفیت خانه قاجاری در این مقاله به عنوان یک تحقیق پدیدارشناسانه بر مبنای بیان تجربه زیسته در مکان چهار خانه قاجاری استوار است. خروجی ها نیز الگوهای نوین خلق شده هستند.
    نتیجه گیری
    در فرایند دستورزبان شکل، داده ها، چهار خانه منتخب پژوهشگر است. ترسیم اشکال پایه بر اساس چگونگی قرارگیری فضاها در این خانه هاست؛ مجموعه قوانین با روش پدیدارشناسی ون منن تعریف می شود. قوانین از طریق مصاحبه های عمیق و تاویل و تفسیر مصاحبه ها با افرادی که تجربه زیستن در خانه های انتخاب شده دارند، وضع می شود. درنهایت درون مایه های اصلی حاصل از این روش «پیوند با محیط، شادی، آرامش، جدایی از زندگی روزمره» استخراج شده که در فضاهایی چون ایوان، زیرزمین، فضای سبز و هشتی و شاه نشین نمایان می شود. این فضاها درواقع، قوانین دستورزبان شکل هستند. در آخردر فرایند الگوریتمی دستور زبان شکل، در درخت تصمیم گیری، به ایجاد الگوهای جدید منجر می شود.
    کلیدواژگان: خانه قاجاری تبریز، خانه قاجاری تهران، دستور زبان شکل، پدیدارشناسی ماکس ون منن
  • محمدرضا پورزرگر، پریچهر معافی غفاری، مریم امجدی صفحات 41-54
    هسته تاریخی شهر تهران در گذشته دارای انسجام و وحدت مابین اجزاء خود بوده است، لذا با در نظر گرفتن کثرت مابین عناصر تشکیل دهنده آن، فرم اصلی دارای هویت و کلیت واحد و مختص به خود است. رشد بی رویه و نابهنگام در شهر تهران مشکلاتی را به وجود آورده است که ریشه در مسایل مختلفی از جمله اجتماعی – اقتصادی سیاسی و فرهنگی دارد که بازتاب این دست مشکلات در سیمای شهر مشهود است. شکل منسجم شهر در گذشته شامل توده بنا، ابنیه، راه (مسیر سرپوشیده و باز) و فضای باز (میدان و میدانچه) بوده است. توسعه پرشتاب و نادیده گرفتن اصول و قواعد پهنه های تاریخی در توسعه شهرها از یک طرف و تولید معماری انبوه و هیجانی از سوی دیگر توانایی خوانش وحدت و یکپارچگی را در بین اجزاء شهری از بین برده است و در حال حاضر مفهوم شهر از نظر روابط اجتماعی و ارزش ها به یک باره دگرگون شده است. بیان مسئله در این تحقیق، بافت تاریخی شهر تهران است که با توجه به پایش مختلف سازمان های مرتبط شهری دستخوش تغییر و تحولات بسیار شده است. خیابان پانزده خرداد حد فاصل چهار راه سیروس چهار راه گلوبندک یکی از مهمترین محورهای تاریخی شهر تهران به شمار می رود. این محور عامل ارتباط میان دولت و مردم در گذشته به شمار می رفته است که کانون اصلی تعاملات اجتماعی در شهر تهران، تکیه دولت بوده است که در حال حاضر هویت تاریخی آن تغییر کرده است. این پژوهش در راستای پاسخگویی به این سوال است که چگونه می توان هویت تاریخی تکیه دولت را که کانون تعاملات اجتماعی شهر تهران بوده است را احیا کرد؟
    روش تحقیق در این مطالعات، به صورت تحلیلی – توصیفی است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی – توسعه ای است که با بررسی این پهنه تاریخی شهر به تحلیل عوامل تاثیرگذار پرداخته خواهد شد و در راستای شناسایی عوامل ارتباط بین شهر و شهروند و حفظ ماندگاری و اصالت تاریخی فضای باز شهری خواهد پرداخت.
    در نهایت این پژوهش با هدف مقایسه تاریخی و تطبیقی فضای باز تکیه دولت که تنها یک تابلوی نقاشی از آن به یادگار مانده است نتیجه می گیرد با احیای ارزش در تکیه دولت به روش میدانی و تحلیلی اصالت و هویت تاریخی که تغییر یافته است به این پهنه شهری بازخواهد گردید.
    کلیدواژگان: فضای باز شهری، حفظ هویت تاریخی، احیای اصالت، ارتباط شهر و شهروند، تکیه دولت
  • رضا علی پور، غلامعلی حاتم *، اسماعیل بنی اردلان، ایرج داداشی صفحات 55-64
    بیان مسئله :حقیقت از منشاء واحدی سرچشمه دارد و در تمام مراتب هستی گسترانیده شده است. ذات و حقیقت قدسی، مبدا سنت است و سنت از حقیقت قدسی منفک نیست. یکی از سنت های هنری گذشته که حاصل و ثمره حدود یازده قرن تکوین تدریجی آداب سوگواری تشیع به شمار می رود نقاشی قهوه خانه ای است که در قرن چهاردهم هجری قمری نمود عینی پیدا کرد.
    در مواجهه با رواج مکاتب هنری دوران تجدد در ایران، آثار نقاشی قهوه خانه ای همواره در تداوم سنت نگارگری قرار دارند و هنرشان راهی برای تحقق حقیقت قدسی است. آنچه این آثار را اصالت بخشیده، درونیات اثر است که هنرمند به واسطه آن در قالبی جسمانی به صورت رمز و تمثیل برملا کرده است. در این میان، آنچه مسئله است براساس قرابت آرای آناندا کوماراسوامی (از اندیشمندان سنت گرا) در حیطه تعریف و کارکرد هنر سنتی با این آثار، نسبتی میان آثار نقاشی قهوه خانه ای با حقیقت قدسی یا همان صورت های مثالی وجود دارد که هنرمند بر مبنای فعالیت عقلانی و نیز فعالیت خدمتکارانه پدید می آورد.
    هدف
    این مقاله در نظر دارد حقیقت قدسی اثر هنری را بر مبنای آرای آناندا کوماراسوامی تبیین و نسبت آن را با نقاشی قهوه خانه ای به مثابه هنر سنتی مشخص کند.
    روش تحقیق : روش تحقیق در این مقاله به صورت نظری و کیفی است و گردآوری اطلاعات به صورت مطالعه اسنادی صورت پذیرفته است.در این راستا، دو نمونه موردی از آثار نقاشی قهوه خانه ای (یکی «عزیمت مسلم ابن عقیل به کوفه» اثر «محمد مدبر» و دیگری پرده درویشی «صحنه نبرد حضرت ابوالفضل العباس (ع) با مارد ابن صدیف» اثر محمد فراهانی) به صورت تصادفی انتخاب شده و بر مبنای آرای کوماراسوامی، به تبیین مفهوم حقیقت قدسی و نسبت آن با آثار پرداخته شده است.
    نتیجه گیری
    حقیقت قدسی، همان منشاء ملکوتی است که یاد آن صورت نوعی ازلی را درون ما زنده می کند. کوماراسوامی هنر را تجسم فرم از پیش تصور شده در قالب مادی می داند که ابتدا ساحت رهایی (مشاهده دریافت حقایق ازلی) را تجربه می کند و سپس در بخشیدن کالبدی مادی به ایده، به ساحت اسارت قدم می گذارد. بر مبنای آرای کوماراسوامی، نقاشی قهوه خانه ای تجلی گاه حقیقت قدسی و آن صورت های مثالی است که هنرمند بر مبنای فعالیت عقلانی و نیز فعالیت خدمتکارانه پدید می آورد.آنچه این آثار را اصالت بخشیده، درونیات اثر و آن حقیقتی است که هنرمند به واسطه آن در قالبی جسمانی به صورت تمثیلی و نمادین ابراز کرده است.
    نقاشی قهوه خانه ای، یک مهارت و هنر ناشیانه نیست؛ بلکه بر مبنای دانش و قواعدی تکوین یافته است که منبع الهام و دلیل روش و خاستگاه آن از روان منفرد و مستقل بشری بسی فراتر است و در این هنر، هنرمند فقط محمل و مجرای رحمتی است که از عالم معنا منبعث شده است.
    کلیدواژگان: سنت، هنر سنتی، حقیقت قدسی یا صورت های مثالی، آرای کوماراسوامی، نقاشی قهوه خانه ای
  • مسعود حق لسان، زهره عباس زاده، محمدحسین اسلامپور صفحات 65-74
    آرمان شهر، نمادی از یک واقعیت آرمانی و بدون کاستی است. همچنین می تواند نمایانگر حقیقتی دست نیافتنی باشد. آنچه فریدون مشیری به عنوان آرمان شهر به دنبال آن است شامل مدینهای با ویژگی هایی از قبیل توجه به ابعاد انسانی، عدالت اجتماعی، مهرورزی و عشق میان همهی انسان هاست و همچنین از عناصرآرمانی اشعار سپهری می توان به دیدگاه او با رویکردی عرفانی و عاشقانه اشاره داشت. سهراب سپهری در مجموعه اشعار خود در «هشت کتاب» برای تفسیر آرمان شهر و راه های رسیدن به آن از عناصر و مصالح معماری چون خانه، درگاه، اتاق، مسجد و... و مصالحی چون سنگ،گل، خشت و... استفاده کرده است.
    پژوهش حاضر، تلاشی است برای بررسی دو مفهوم آرمان شهر و پادآرمان شهر در شعر سهراب سپهری و فریدون مشیری، و نیز یافتن عناصر آرمانی و پادآرمانی در آثار فریدون مشیری و سهراب سپهری شاعران نامدار معاصر.
    در این پژوهش سعی شده تا هشت کتاب سهراب و کتاب های فریدون مشیری را مورد تحلیل و بررسی قرار دهد و دیدگاه شعر معاصر و مولفه های آن رابه تفسیر کشیده و میزان اثرپذیری از اجتماع و اثربخشی آن را دریابد. و تصویری روشن و شفاف از آرمانخواهی این شاعران ارائه گردد. این پژوهش ابتدا به بررسی پیشینه تحقیق و سپس تعریف آرمان شهر پرداخته است و آرمان شهر را از دیدگاه دو شاعر بزرگ معاصر ایران و همچنین عناصر آرمانی وپادآرمانی را در اشعار بررسی نمودهاست.
    روش پژوهشی که در این مقاله به کار رفته به صورت کتابخانه ای و تحلیل محتوایی اشعار بر مبنای مطالعات کتابخانه ای پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: آرمان شهر، پادآرمان شهر، سهراب سپهری، فریدون مشیری
|
  • Seyed Mahdi Alvani, Seyed Hossein Akhavan Alavi, Hamidreza Mahmeli Abyaneh * Pages 5-16
    Statement of the problem: One of the major challenges in the field of urban research is the lack of trust between policymakers and researchers. As a result of this challenge, while preventing researchers from the key decision-making and policy-making processes, inadequate resources are being allocated to the research sector. The main policymakers and manager’s argument is that the work of the researchers is far from the realities of the implementation and practice. By creating a vicious cycle, this issue has led to the weakened and underdeveloped infrastructure and research capacities in faculties, and the theoretical and practical weaknesses of the applied research in various areas of urban management studies. The current study aims to analyze and study strategies for promoting the use of research in decisions made by Tehran urban management system.
    Purpose
    This study aims at investigating and analyzing the current process of defining, implementing and leadership of urban research projects in the urban management system of the country. The main approach for this purpose is evidence-based policy-making which provide some solutions for improvement.
    Method
    The research method in this study is "case study" and its type is "single instrumental case study". Having analyzed a wide range of research studies on the field of research utilization, this paper develops an analytical framework based on the "supply and demand" model. Then, using this analytical framework, the mechanism for defining, implementing, leading and extracting the results of research projects at the Tehran Urban Planning & Research Center is analyzed and eventually, it has become evident that the current mechanism needs specific strengthening interventions for demand sectors.
    Conclusion
    This paper provides two main results. Firstly, an analytical framework for investigating and analyzing research organizations mechanism in the public sector. Secondly, a proposal to establish a structure entitled "Office for the Empowerment of Urban Management Research" in the current mechanism for managing applied research in Tehran Urban Management System. The specific mission of this structure is developing "policy capacity" and "institutional capacity".
    Keywords: Research, Researchers, policy-makers, Evidence-based policy-making, supply, demand, Urban management
  • Hamidreza Babaei *, Mojtaba Rafiyan, Majid Rousta, Reza Pasian Khamari Pages 17-28
    The hierarchal structures in organizations and unfamiliarity with the network relations governing the management of urban contexts have resulted in the lack of organizational cooperation and coordination in the field of management of such contexts. consequently, numerous problems have occurred in the renewal of urban contexts. On the other hand, the in the recent years, the government has highlighted the necessity of participatory management founding Urban Regeneration Commission. The historical context of Gorgan is one of the Iran`s valuable contexts which like its other predecessors in other cities has suffered from numerous problems that its solution needs to inter-organizational cooperation. However, numerous organizations with different administrative structures are involved in this field. Therefore, this study is an attempt to analyze the participatory structure of organizational network responsible for the renewal of historical context of Gorgan. The main goal of this paper is the analysis of organizational network in relation with participatory management of urban renaissance in the historical context of Gorgan. On this account, the study is seeking for identification of network features, interpretation of participatory structure and analysis of actors in this field. The main question of study is What are the features of the participatory structure of the organizational network used for the renewal of historical context of Gorgan? To answer this question, the study used descriptive- interpretative strategy in pragmatism paradigm of research. Data gathered through semi-structured interviews and then analysed by social network analysis method based on the data of inter-organizational relations.
    The results of the study indicates that despite government's endeavor for founding Urban Regeneration Commission and its effects on renaissance network , the renaissance network of the historical context of Gorgan is still governed by a hierarchical structure and based on the central governance pattern, in which mentioned and referred in previous researchs. Moreover, the research findings indicated that the inter-organizational relation could be deemed as coordination, which is formed due to the short-term relations for organizational coordination and data sharing. Considering the features of network participatory structure, the study has classified the network actors into three groups of active agents, potential agents, and indifferent agents .
    Keywords: Organizational network, Urban renaissance, The historical context of Gorgan
  • Kianoush Hasani, Vida Nourouzborazjani Pages 29-40
    Statements of problem: Given the rapid changes in architecture, promoting the quality of life cannot necessarily respond to human needs. Residents of modern buildings are often dissatisfied with their living spaces; despite the development of facilities, modern buildings are not more beautiful and human-oriented than the past buildings. Architecture has been almost declined to a shelter or a demonstration of individual styles and moved away from its true status. This article tries to find out why residents of modern buildings are usually dissatisfied with their living spaces and why they have lost their natural and emotional reactions to their habitation. This article aims to define a new pattern for a contemporary house using shape grammar based on the essence of architecture of Qajar houses.
    Given the physical and semantic features of Qajar houses in Tehran and Tabriz, this article proposes a model for today’s houses. Hence the following objectives are addressed:• How to explain the new pattern using shape grammar
    • How to create sub-shapes in Qajar houses in Tabriz and Tehran
    • Understanding the meaning implied in various shapes of Qajar houses in Tabriz and Tehran
    Research
    Method
    Based on qualitative methods, this study employs shape grammar for data analysis. The shape grammar is a manufacturing system leading to a design based on a collection of shape-rules and operates by this algorithm. An algorithm is a process which has outputs derived from instructions or rules that run on a set of data. These rules are identified through phenomenological interpretation of the Qajar houses using Max Van Manen’s method. In this article, the phenomenological inquiry is based on the experience of living in 4 Qajar houses. Outputs are also newly created patterns.
    Conclusion
    In the process of shape grammar, the data of 4 houses is analyzed. Sub-shapes are derived based on the location of spaces in these houses; the shape-rules are defined by Van Manen’s phenomenological method. The rules are made through interpretation of in-depth interviews with people who have experienced living in selected houses. Ultimately, "the link with environment, happiness and relaxation" and "separation from everyday life" are main concepts reflected in spaces such as Eyvan (semi-closed space), basement, landscape, Hashti (entrance to each building and spaces) and Shahneshin (a room usually twice as high as other rooms in the house).
    In fact, these spaces are the rules of shape grammar and the algorithmic process results in new patterns in the tree decision.
    Keywords: Qajar houses in Tabriz, Tehran, Shape grammar, Max Van Manen's phenomenology
  • Mohamadreza Pourzargar, Parichehr Moafi Ghaffari, Maryam Amjadi Pages 41-54
    Statement of the problem: The components of the historical core of Tehran used to be integrated and united in the past; that is to say despite the plurality of the constituents of Tehran, its original form was featured with unique identity and integrity.Dramatic and fast growth in Tehran city has caused acute problems whose roots are different socio-economic - political and cultural issues. Such problems have reinforced a negative image of the city.The coherent image of the city in the past included the mass of constructions, buildings, roads (open and covered paths) and open spaces (fields and squares). The disunity or disintegration among the urban components has been caused by two factors: a) Rapid development of the city without considering the rules of historical zones and b) the production of massive and irrational architecture. Currently, the concept of the city has undergone serious changes in terms of social relations and values.The problem is that the historical context of Tehran has seen such a drastic change despite the effort of urban organizations.Fifteen Khordad Avenue, between Cirus and Galobandak crossroads, is one of the most important historical axes in Tehran.
    Purpose
    This axis used to link the government with people in the past and was a platform for social interactions in Tehran.It has been Takiyeh Dowlat that has already changed its historical identity.This research attempts to investigate how historical identity of Takiyeh Dowlat as the center of social interactions of Tehran city can be revived?
    Method
    The research method in the available studies is analytical-descriptive. The present study is applied-developmental in nature. This historical area of the city was analyzed and to identify the factors promoting the relationship between the city and the citizen while maintaining the sustainability and historical authenticity of the urban open space..
    Conclusion
    This research aims to compare the historical open space of Tekyieh Dowlat with the only painting which has been remained from this building. Based on the field and analytical analysis, the study concludes that by revitalizing values through Tekyieh Dowlat, the lost originality and historical identity of this urban area would certainly be reconstructed.
    Keywords: Urban open space, Preservation of historical identity, Restoration of authenticity, city-citizen interactions, Tekiyeh Dowlat
  • Reza Alipour, Gholam Ali Hatam *, Esmaeil Baniardalan, Iraj Dadashi Pages 55-64
    The truth comes from a single source, and it has spread in all levels of the universe. The essence and divine truth are of tradition and wisdom does not deny the truth of holiness .One of the old artistic traditions that has been the product of almost eleven centuries of gradual development of Shiite’s ceremonial mourning is coffee-house painting, which was found in fourteenth century.
    What has given originality to these artworks is the inner feature of them according to which, the artist, in a figurative form, has revealed by code and allegory. What has been problem here, is based on the idea of an ideologist, in Ananda Coomaraswamy1 the content of the definition and function of traditional art with this work, there is a ratio between the painting of a coffee-house with a divine truth or the same examples, that artist also created a virtuous activity based on rational activity.
    Aims: This paper intends to determine the divine truth of the artwork based on Ananda Coomaraswamy’s ideas and to indicate its relation to the coffee-house painting, as a traditional art.
    Research
    Methodology
    he research methodology in this paper is of a theoretical and qualitative nature, and the data collection is done based on a documentary study. In this regard, two instances of the coffee-house painting, were randomly selected, and the concept of the divine truth and its relation to the above artworks were explained based on Coomaraswamy’s point of view.
    Conclusion
    Divine Truth is the same as heavenly source whose memory conjures upof the immortal representative image. Coomaraswamy considers art as the embodiment of a pre-conceived form in material form that, firstly, perceives the stage of liberation (observing the perception of the immortal truth) and then, dedicating a physical body to the idea, seeks for the stage of captivation. Based on Coomaraswamy’s ideas, the coffee-house painting is a manifestation of the Divine Truth and of those images that the artist creates based on his rational activity and also devotional activity. What makes these works authentic is their inner meaning and the truth the artist has expressed in a symbolic and allegorical manner through physical form. A coffee-house painting is not a crafting skill and art but is based on knowledge and rules whose source of inspiration, methods, and origins transcend the limits of the individual and independent human mind and the artist is merely a channel of mercy motivated by the spiritual universe.
    Keywords: tradition, Traditional art, Divine Truth, Coomaraswamy's ideas, Coffee-house painting
  • Masoud Hagh Lesan, Zohreh Abbaszadeh, Mohammad Hosein Eslampour Pages 65-74
    The ideal city (utopia) is a symbol of an idealized reality with no fault. It can also represent an unachievable reality. What Fereydoun Moshiri depicted as an ideal city includes a city with features such as considering humanistic dimensions, equity, tenderness and love among all human beings. The idealistic elements of Sepehri’s poems can be also considered as a mystical and romantic approach. In his magnificent collection of poems named Hasht Ketab, Sepehri has pointed out some architectural elements such as house, portal, room, mosque and etc. and also some materials such as stones, flowers, clay and so on to interpret utopia in his own way.
    Research
    Objectives
    The research attempts to discuss the concepts of utopia and dystopia from contemporary poet’s perspectives in both Sohrab Sepehri and Fereydoun Moshiri’s works.
    Discussion
    In this research, we have tried to analyze Hasht Ketab of Sohrab and Fereydoun Moshiri’s works to interpret the effectiveness of contemporary poetry and its components on the society, and also to depict a clear picture of these two poets’ idealism. The research first studies its background and then defines the utopia and examines the ideal city from great contemporary Iranian poets’ perspective, as well as the ideal and artistic elements in the poems.
    Research
    Methodology
    A library research method and analyzing the content based on library studying is used in this paper.
    Keywords: Utopia, Dystopia, Sohrab Sepehri, Fereydoun Moshiri