فهرست مطالب

مهندسی حمل و نقل - سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، تابستان 1393)

فصلنامه مهندسی حمل و نقل
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/09
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحات 435-448
    ارزیابی اثرات محیط زیستی، ابزاری برای اطمینان یافتن از اجرای مناسب و صحیح یک پروژه است و می توان آن را روشی جهت تعیین، پیش بینی و تفسیر اثرات یک پروژه پیشنهادی بر محیط زیست دانست. در فرآیند ارزیابی اثرات محیط زیست همواره قضاوت های انسانی در اخذ تصمیم و در ارتباط با انتخاب نوع کاربری، یا سنجش اثر ناشی از توسعه بر محیط زیست موثر بوده است. در بسیاری از موارد، لازم است تا ارزیاب با سنجش هزینه ها و منافع گزینه های مختلف پروژه، بهترین گزینه را در بین گزینه های رقیب انتخاب کند. در این پروژه ارزیابی اثرات محیط زیستی با استفاده از روش ماتریس سریع، روشTOPSIS و ANP که هر دو از روش های تصمیم گیری چندمعیاره هستند، انجام شد. فرآیند طی شده شامل: غربالگری، تعیین محدوده، معرفی گزینه ها، مطالعات وضعیت پایه محیط زیست، تعیین و پیش بینی اثرات، ارزیابی اثرات با سه روش یاد شده و تهیه گزارش است. در مرحله غربالگری با استفاده از فهرست های مثبت (فهرست پروژه های مشمول ارزیابی) مشخص شد که پروژه نیازمند ارزیابی است، سپس با کار میدانی مرزهای محدوده مورد مطالعه و مسیرهایی که کمربندی می تواند در آن احداث شود تعیین شد که در این مرحله دو مسیر برای احداث جاده معرفی شد. در ادامه، وضعیت موجود عوامل محیط زیست بررسی شد، سپس به وسیله چک لیست مهم ترین عواملی که در صورت احداث کمربندی تحت تاثیر واقع می شدند شناسایی شدند و به عنوان معیار در ارزیابی اثرات انتخاب شدند. سپس با استفاده از سه روش ماتریس سریع، TOPSIS، ANP، به طور جداگانه ارزیابی اثرات محیط زیست انجام شد. هر سه روش، گزینه «الف» را به عنوان مسیر مناسب برای احداث جاده معرفی کردند، اما در این میان روش ANP به دلیل توانایی در ایجاد یک شبکه که روابط متقابل بین معیارها و گزینه ها را در سطوح و جهات مختلف مدل می کند به عنوان روش مناسب چندمعیاره برای ارزیابی اثرات محیط زیستی پروژه های مختلف معرفی شد.
    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات محیط زیستی، ماتریس سریع، مدل چندشاخصه، روش TOPSIS، روش ANP
  • صفحات 449-470
    در این مقاله، حالت جدیدی از ترکیب مساله مسریابی دوره ای با در نظر گرفتن پنجره زمانی در حالت رقابتی مورد بررسی قرار می گیرد. با توجه به دنیای واقعی، همیشه، چندین توزیع کننده به منظور خدمت دهی به مشتریان وجود دارد. بر این اساس همیشه رقابت بین رقبا و تمایل به دسترسی سریع تر به مشتریان با ارزش بالا برای کسب نقدینگی بیشتر علاوه بر یافتن مسیرهای کوتاه وجود دارد. به همین جهت، هدف این مقاله ارایه مدلی است که با کوتاه ترین مسیر و کمترین هزینه، در زود ترین زمان ممکن و زود تر از رقبا به مشتریان سرویس دهی کند تا حداکثر سود را کسب کنند. به دلیل کاربرد فراوان این مدل در توزیع دوره ای محصولات، مساله مسیریابی وسائط نقلیه دوره ای در حالت رقابتی در این مقاله مورد توجه قرار گرفته است. با توجه به اینکه مساله مورد نظر حالتی از مسیریابی وسائط نقلیه است، این مساله جزء مسایل NP-Hard قرار می گیرد. از همین رو در این مقاله، از روش شبیه سازی تبرید (SA) و روش شبیه سازی تبرید بهبود یافته(ISA) جهت حل مدل پیشنهادی استفاده می شود. از این رو تعدادی مساله در ابعاد متنوع تولید شده و سپس برای نشان دادن کارآیی الگوریتم های ارایه شده پاسخ های به دست آمده با الگوریتم دقیق شاخه و کران مقایسه می شود و پاسخ های به دست آمده مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. نتایج نشان دهنده آن است که درصد خطای روش SA و ISA در ابعاد کوچک به طور میانگین به ترتیب ا درصد و صفر درصد است که کارآیی الگوریتم های پیشنهادی را نشان می دهد. علاوه بر این، زمان حل مسایل در روش های فرا ابتکاری نشان دهنده خطی بودن افزایش زمان رسیدن به پاسخ با افزایش ابعاد مساله است، ولی مدت زمان رسیدن به پاسخ توسط روش دقیق با افزایش ابعاد مساله به صورت نمایی افزایش می یابد. در ابعاد بزرگ به طور میانگین از نظر زمانی الگوریتم ISA تقریبا 20 درصد کند تر از روش SA عمل می کند، اما کیفیت پاسخ های الگوریتم به طور میانگین ISA 3 درصد بهتر از الگوریتم SA است. همچنین حداکثر میزان بهبود روش ISA نسبت به SA نیز 7 درصد بوده است. این امر نشان می دهد که بهبود ایجاد شده در الگوریتم SA تاثیر مناسبی در بهبود پاسخ ها داشته است.
    کلیدواژگان: مساله مسیریابی وسائط نقلیه1 (VRP)، پنجره زمانی رقابتی، الگوریتم شبیه سازی تبرید2 (SA)، الگوریتم بهبود یافته شبیه سازی تبرید3 (ISA)
  • صفحات 471-484
    امروزه یکی از مشکلات اصلی کلان شهر ها افزایش شدید آلودگی هوا است. جریان ترافیک نیز مهم ترین عامل افزایش انتشار آلاینده های زیست محیطی در مناطق درون شهری به شمار می رود، بنابراین مدیریت ترافیک می تواند به طور چشمگیری غلظت این آلاینده ها را کاهش دهد. با توجه به پیچیدگی رابطه بین جریان ترافیک و انتشار آلاینده ها، استفاده از شبیه سازی ترافیکی به منظور برآورد میزان انتشار آلاینده ها از جریان ترافیک ضروری به نظر می رسد. این مقاله به بررسی وضعیت جریان ترافیک و آلودگی هوای یک شبکه ترافیکی تحت تاثیر وسایل نقلیه سنگین می پردازد. شبکه مورد مطالعه این پژوهش قسمتی از منطقه 7 شهرداری تهران است. شبکه مورد مطالعه با استفاده از نرم افزار AIMSUNشبیه سازی شده و میزانانتشار آلاینده های مختلف، زمان تاخیر، زمان توقف و میانگین سرعت جریان ترافیک تحت حضور وسایل نقلیه سنگین مورد ارزیابی قرار می گیرد. از جمله نتایج این تحقیق می توان به افزایش 11 و 12 درصدی غلظت آلاینده های و و21 درصدی نرخ زمان توقف در شبکه تحت حضور وسایل نقلیه سنگین اشاره کرد.
    کلیدواژگان: شبیه سازی ترافیکی، آلودگی هوا، مدیریت ترافیک، جریان ترافیک
  • صفحات 485-494
    برای جلوگیری از خرابی ناشی از خستگی در روسازی های با عمر طولانی، یافتن سطح کرنش کششی که مخلوط آسفالتی بتواند در آن سطح، تعداد بارگذاری بی نهایتی را تحمل کند (حد تحمل)، بسیار اهمیت دارد. اغلب پژوهشگران برای تعیین حد تحمل مخلوط های آسفالتی از آزمایش تیر خمشی در کرنش های کمتر از 250 میکرواسترین استفاده کردند، ولی در انجام آزمایش، با افزایش مدت زمان آزمایش و پدیده خود ترمیمی مواجه شدند که باعث سختی فرآیند تعیین حد تحمل می شود. در این پژوهش برای کاهش مدت زمان آزمایش و کاهش اثر پدید خود ترمیمی، پیشنهاد انجام آزمایش تیر خستگی در فرکانس بارگذاری 25 هرتز به جای 10 هرتز داده شد. برای تعیین عمر خستگی در فرکانس 10 هرتز بر حسب نتایج فرکانس 25 هرتز نیز با انجام آزمایش در سطوح کرنش مختلف، دو رابطه برای محدوده کرنش های معمول (بیشتر از 250 میکرواسترین) و کرنش های کم (کمتر از 250 میکرواسترین) ارایه شد. این روابط نشان داد که ارتباط منطقی بین عمرهای خستگی حاصل از فرکانس بارگذاری 10 هرتز و 25 هرتز وجود دارد.
    کلیدواژگان: خستگی، تیرخمشی، کرنش کم، خود ترمیمی، فرکانس بارگذاری
  • صفحات 495-512
    در راستای دستیابی به پیچیده ترین حالات شناخت رفتاری انسان ها، به خصوص بررسی و ارزیابی نحوه عملکرد و رفتار استفاده کنندگان راه در هنگام رویت علایم ترافیکی نصب شده در مسیرهای عبوری، استفاده از روش های آماری مبتنی بر نمونه گیری در جامعه مورد مطالعه یکی از تکنیک های مناسب در تحلیل علوم رفتاری است. در این تحقیق، از الگوریتم کارت که مدلی ناپارامتریک و از زیرشاخه های روش داده کاوی محسوب می شود و مداخله توسط کاربر را نیاز ندارد و برای جستجوی دانش اکتشافی بسیار مناسب است استفاده شد. علیرغم وجود قابلیت کاربرد فراوان این روش در تحلیل مسائل ایمنی و تصادفات، به دلیل پیچیده بودن آن، پژوهشگران در گذشته (بویژه در زمینه ایمنی) نگاه بسیار ناچیزی به آن معطوف داشته اند. رانندگان بر حسب شرایط و حالات مختلف شخصی و اجتماعی، رفتار و توجه متفاوتی از خود نشان می دهند. مطالعه موردی این تحقیق، در برگیرنده نمونه ای از 527 راننده (بر مبنای فرآیند تصادفی پرسشگری) بوده است. بر اساس نتایج تحلیل انجام شده، پارامترهای زمان رانندگی، درآمد ماهیانه و شغل افراد، در توجه نسبت به تابلوهای راهنمایی و رانندگی بسیار مهم هستند. در این بین پارامترهای سن و جنسیت بر خلاف تاثیرگذار بودنشان در بروز تصادفات ترافیکی، در میزان توجه نسبت به تابلوها، چندان موثر نیستند. این نتایج فراتر از یافته های تحقیق های گذشته است که تنها به بررسی پارامترها در یک بعد می پرداختند و نشان می دادند که پارامترهای مختلف با یکدیگر ارتباط مستقیم داشته و هر یک به تنهایی اعمال اثر نخواهد کرد، بلکه به صورت پیوسته با یکدیگر عمل می کنند.
    کلیدواژگان: علایم ترافیکی، ارزیابی رفتار استفاده کنندگان، الگوریتم کارت1، زمان رانندگی، پرسشگری
  • صفحات 513-520
    قیر در دماهای بالا یک سیال نیوتنی است، اما در دماهای پایین، یک سیال ویسکو الاستیک است که ناحیه ویسکوالاستیک خطی آن، مقاومت قیر نسبت به بار ترافیکی را نشان می دهد. در این تحقیق از نانو لوله کربن به عنوان یکی از اصلاح کننده های خواص ویسکو الاستیک قیراستفاده شده است. بر روی نمونه های خالص و اصلاح شده با نانو لوله های کربنی، آزمایشهای اولیه قیرها (مانند: نقطه نرمی، درجه نفوذ و...)،آزمایش پرتو ایکس1 (XRD) و همچنین آزمون های رئولوژیکی با بکارگیری دستگاه رئومتر برشی دینامیکی2 (DSR) انجام شد. استفاده از نانو لوله کربن به عنوان افزودنی باعث افزایش نقطه نرمی، کاهش درجه نفوذ، کاهش حساسیت رطوبتی و همچنین بهبود مشخصات عملکردی قیر نسبت به قیر پایه شده است. در پایان، با تحلیل منحنی های مرجع مدول الاستیک، مدول مختلط، مدول اتلاف و زاویه تاخیر فاز، مشاهده می شود که ویژگی های ویسکو الاستیک قیر اصلاح شده، بهبود یافته است.
    کلیدواژگان: قیر، ویسکوالاستیک، نانولوله کربن، مدول مختلط، رئولوژی، مدول اتلاف
  • صفحات 521-532
    یکی از مهم ترین مباحث در برنامه ریزی حمل و نقل، بررسی رفتار سفر در سطح غیر همفزون است. بررسی رفتار انتخاب-تغییر مسیر رانندگان یکی از مباحث تحلیل رفتار سفر است که کاربردهای مهمی در تخصیص ترافیک، سیستم های هدایت مسیر، طراحی سیستم های اطلاع رسانی مسافر و شبکه دارد. در این مقاله، عوامل اصلی موثر بر تغییر مسیر رانندگان در سفرهای دانشگاهی در شهر تهران به تفکیک هدف سفر (کاری، تحصیلی) بررسی شده اند. داده های مورد استفاده در این پژوهش، 528 پرسشنامه جمع آوری شده از اعضای هیئت علمی، کارمندان و دانشجویان 9 دانشگاه-دانشکده در تهران است که از خودروی شخصی به منظور سفر به دانشگاه استفاده می کنند. به این منظور مدل های لوجیت دوگانه تغییر مسیر رانندگان با هدف سفر تحصیلی (دانشجویان) و هدف سفر کاری (اعضای هیئت علمی و کارمندان) پرداخت شدند. نتایج مدل پیشنهادی نشان می دهد که در مدل با هدف سفر تحصیلی، میزان تمایل به تغییر مسیر با افزایش سن افزایش یافته و سه متغیر NAR (تعداد مسیر جایگزین مسیر همیشگی)، NDH (تعداد ساعت رانندگی در روز) و NSI (تعداد تقاطعها چراغدار در مسیر)، نسبت به سایر متغیرهای بکاررفته در مدل، از نظر اهمیت آماری، معناداری بیشتری دارند. در مدل با هدف سفر کاری، مردان تمایل بیشتری به تغییر مسیر نسبت به بانوان دارند و در ضمن متغیر RS (ایمنی مسیر) با علامت منفی معنادار شده است و بیانگر این مطلب است که با افزایش ایمنی یعنی با کاهش امکان برخوردها و تصادفات، تمایل به تغییر مسیر کمتر می شود.
    کلیدواژگان: تغییر مسیر، انتخاب مسیر، سفرهای دانشگاهی، مدل لوجیت
  • صفحات 533-546
    در این تحقیق، خصوصیات سختی و خستگی مخلوط آسفالتی اصلاح شده با ضایعات بطری های پلاستیکی (PET) مورد ارزیابی قرار گرفته است. مقادیر مختلف PET (2 تا 10 درصد نسبت به وزن قیر) به مخلوط آسفالتی با روش خشک اضافه شده و آزمایش های مدول برجهندگی و خستگی در دماهای 5 و20 درجه سانتیگراد انجام شد. نتایج نشان دادند که مقادیر کم PET (تا 2 درصد نسبت به وزن قیر)، باعث افزایش سختی مخلوط آسفالتی شده و روند نتایج از آن به بعد، نزولی می شود. همچنین در دمای کم که مخلوط آسفالتی تمایل به سخت شدن دارد، افزودن PET باعث کاهش سختی آن می شود. مقادیر بالای PET (به خصوص 8 و10 درصد) عمر خستگی مخلوط آسفالتی را بیشتر افزایش می دهد. رابطه بین عمر خستگی و کرنش اولیه نشان می دهد که در شرایط بارگذاری سنگین خرابی خستگی در دماهای کم تا متوسط بحرانی تر می شود.ولی در شرایط بارگذاری سبک و سطح کرنش کمتر از محدوده 210-160 میکرو، خرابی خستگی در دمای کم بحرانی نخواهد بود.
    کلیدواژگان: ضایعات بطری های پلاستکی (PET)، سختی، مخلوط آسفالتی اصلاح شده، عمر خستگی
  • صفحات 547-554
    روند رو به رشد استفاده از حمل و نقل ریلی، به عنوان یکی از ارکان صنعت جابجایی مسافر و کالا از یک سوی و کاهش روزانه منابع نفتی در دسترس و در نتیجه سوخت مصرفی و همچنین رفع مشکل آلودگی محیط زیست از سوی دیگر، ضرورت مطالعه و تحقیق هر چه بیشتر در حوزه بهینه سازی مصرف انرژی در صنعت حمل و نقل ریلی را روشن می سازد. از جمله الگوریتم های هوشمند و توانمند در حل مسائل بهینه سازی، الگوریتم بهینه سازی ازدحام ذرات (PSO) است. برخلاف روش های بهینه سازی کلاسیک که اغلب محاسبات پیچیده و زمانبری دارند، در این مقاله از یک الگوریتم هوشمند جهت بهینه سازی سوخت مصرفی در حمل و نقل ریلی استفاده شده است که موجب تعیین سریع تر جواب بهینه در عمل برای راهبر می شود. به منظور تبیین هرچه بیشتر روش پیشنهادی و نیز ارزیابی کارایی آن، چندین سناریو مطرح گردیده و شبیه سازی های مربوطه صورت گرفته است که در طی مقاله به تحلیل آنها پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: بهینه سازی ازدحام ذرات، حمل و نقل ریلی، کاهش مصرف انرژی
|
  • Pages 435-448
    Environmental impact assessment is a tool to ensure proper and correct implementation of a project and how it can determine، predict and interpret the effects of a proposed project on the environment. In environmental impact assessment process، the human judgments in decision making and in relation to selection type of land use، or measure the impact of development on the environment has been effective. In many cases it is necessary that the assessor with assessing the costs and benefits of different project alternatives، chooses the best alternative among competing ones. In this project environmental impact assessment was done، using Rapid Impact Assessment Matrix method، TOPSIS and ANP methods that are both methods of Multiple Criteria Decision Making. Process has been done، including: Screening، Scoping، The consideration of alternatives، Base line studies، Impact analysis، the impact assessment with three methods was mention above، Reporting. In the screening stage using positive lists (lists of covered projects)، it became clear that the project is to assess requires. Then، with field work، study area boundaries and the routes that has capable for constructing belt were determined. At this stage، two routes for road construction were introduced. Then the existing status of environmental factors was evaluated and use of experts and interests، environmental impacts were predicted، after that، the factors that were affected by construction belt were identified and as a criterion in environmental impact assessment were selected. Then using Rapid Impact Assessment Matrix method، TOPSIS and ANP، environmental impact assessment was carried out separately. All three methods the alternative «A» was introduced as an appropriate route for road construction. But the ANP method for creation of a network، capability in modeling the interrelationships between the criteria and alternatives at the levels and different aspect، is an appropriate multi criteria method for environmental impacts assessment of various projects which was introduced.
    Keywords: Environmental impact assessment, rapid impact assessment matrix method, multi criteria model, TOPSIS, ANP
  • Pages 449-470
    This paper considers a periodic vehicle routing problem (PVRP) with time windows in a competitive environment. In a real-world environment، there are several competitive distributers exist between them in order to access to customers earlier than other distributers to gain more market share in a minimum travelling cost. In this paper، a mathematical model for this situation is presented that minimizes the travel cost and maximizes the market share simultaneously. Due to the complexity of this problem، it is so difficult to optimally solve it in a reasonably computational time by exact methods. Thus، two meta-heuristic algorithms are proposed based on simulated annealing (SA) and improved simulated annealing (ISA). In addition، to show the efficiency of the proposed algorithms، a number of test problems are solved and the obtained results are evaluated with the result obtained by the Lingo software. Finally، the associated results are analyzed and the conclusion is presented. Furthermore، with increasing in dimension of the problem the running time of the meta-heuristics increases linearly. However، the running time rises exponentially in the exact algorithm. In large-scale problems، SA performs 20% better than ISA but the quality of the solutions obtained by ISA is 3% better than the SA algorithm. Furthermore، the maximum improvement made by ISA in comparison to SA is 7%.
    Keywords: Periodic vehicle routing problem, Competitive time windows, Simulated annealing, improved simulated annealing
  • Pages 471-484
    Nowadays، air pollution in metropolitan areas is threatens people’s health. Considering severe decrease in cities’ air quality and dangers of such pollution for people’s health، recognition of the aspects of this problem is of great importance. Within urban areas، congestion flow is the most important factor in air pollution. Therefore، management of urban traffic network can impressively reduce environment contaminants. With regard to the significance of this problem and the complexity of relationship between traffic and emissions، traditional tools of traffic engineering cannot analyze traffic network flow. This research investigates the flow of traffic and the air pollution made by one of the traffic networks in the 7th region of Tehran municipality. Using AIMSUN software، this network is simulated and the effects of Heavy Vehicles on the emission concentration، travel time، delay time، stop time and average speed of traffic flow are analyzed and recorded. The results show that the average increase rate of، ، PM and VOC are respectively 11%، 121%، 12% and -35%. Furthermore، travel time، delay time، stop time and fuel consumption are increase due to Heavy Vehicles.
    Keywords: Simulation, air pollution, traffic management, traffic flow, travel time, AIMSUN Software
  • Pages 485-494
    To prevent fatigue failure on long-life asphalt pavement، it is important to consider endurance limit in design. The endurance limit is defined as the tensile strain below which no fracture or fatigue damage occurs. Review of the literature shows that it is very time consuming to conduct fatigue tests at low strain. One of the major reasons for increasing of test time is self-healing. Beam fatigue tests results at low strain show that the stiffness and dissipated energy remains almost constant with increasing the repeated load number in the early part of test In this research study، to reduce the testing time and self-healing effect، it was proposed that the tests be conducted using loading at 25 Hz. Results showed that there is good correlation between fatigue lives based on loading at 25 Hz and 10 Hz. According to the tests results، two relationships were developed between fatigue lives based on loading at 10 Hz and 25Hz for normal and low strain.
    Keywords: Fatigue, flexural beam, low strain, self, healing, loading frequency
  • Pages 495-512
    In order to achieve the most complex forms of human behavior، especially to evaluate the performance and behavior of drivers when seeing the traffic signs، utilization of statistical methods based on sampling of the studied population، is one of the suitable ways for research in behavioral sciences. In this study، The CART algorithm as a non-parametric model and a sub division of data searching field has been used، where there is no need to user’s interference. In spite of the high applicability of this method in analysis of safety and accidents issues، the researchers have not paid sufficient attention to it، due to its high complexity. Drivers usually react differently in different conditions and circumstances. This study includes analysis of questionnaires distributed among 527 drivers. Results show that factors like the time of driving، the monthly income of drivers and their occupation، are quite important when their paying attention to traffic signs is under question. Factors like age and genre are not very important in seeing and paying attention to the traffic signs by drivers، although these are effective in creating accidents.
    Keywords: Traffic signs, level of driver's attention, CART algorithm, driving time, questionnaires
  • Pages 513-520
    Bitumen is a Newtonian fluid at high temperatures but a viscoelastic fluid at other temperature ranges، that its linear viscoelastic area shows bitumen resistance toward traffic load. In this study، carbon nano-tube، as bitumen viscoelastic characteristics modifier، is employed. Then classical experiments of bitumen (such as: softening point، penetration and etc.. )، X- ray diffraction and rheological tests using dynamic shear rheometer (DSR)، also were done on modified samples. Using carbon nano tubes as bitumen modifier cause the significant improvement on classical properties of bitumen and also on performance characteristics of bitumen according to the base bitumen. Finally، by analysis the Master curves of complex modulus، loss modulus، storage modulus and phase angle، it is observed that viscoelastic characteristics of modified bitumen has improved significantly. With the increase of traffic and consequently، the loads applied on the roads، the need for a more durable pavement has gained special significance. Therefore، the researchers have been seeking to improve the functional properties of bitumen and asphalt. Nanotechnology deals with the creation and use of functional materials، devices، and systems with novel properties and functions that are achieved through the control of matter at the atomic and molecular level. Among various nano-size materials، carbon Nanotubes (CNTs) may represent the most promising modifier for the improvement of performance characteristics of structural and construction materials. CNTs have been extensively used as the reinforcing agents for high performance polymer composites. It has been reported that the incorporation of CNTs in the polymer matrix results in a significant improvement in the mechanical، electrical and thermal properties of the polymer matrices. Nowadays، a lot of rheological evaluations are carried out، polymer modified bitumen and the purpose of all، are the conditions that can simulate actual operating conditions of bitumen that equals to pavement condition.
    Keywords: Bitumen, viscoelastic, carbon nanotube, complex modulus, rheology, loss modulus
  • Pages 521-532
    One of the most significant issues in transportation planning is investigation of travel behavior in disaggregate or individual level. Analysis of university commuters’ route choice behavior is one of the subjects of travel behavior survey which is crucial in evaluation of existing transport infrastructures and assessment of future needs. In this paper، the main factors affecting route switching of university commuters are investigated in Tehran، the capital city of Iran based on trips purpose namely work trips and school trips. The designed questionnaire of route choice behavior was filled out by 528 commuters from 9 university-faculties in Tehran who used their own automobiles in order to travel from home to university. The commuters were asked whether they had switched their habitual route before or during their trips from home to university for the past three months ending up to the time of survey (June 2012). Binary logit model was calibrated for this route switching behavior. The results of school trips model illustrate that older students tend to switch their routes more than younger ones. Moreover، the variables NAR (number of alternative routes)، NDH (number of driving hours per day) and NSI (number of signalized intersection) have more statistical significance in relation to other variables used in the school trips model. Also، the results of binary logit model for work trips show that men tend to switch their routes more than women. In addition، among faculty members and staff، the rate of route switching decreases with the increase of route safety in terms of number of traffic conflicts and accidents.
    Keywords: Route switching, route choice, university trips, Binary logit model
  • Pages 533-546
    In this study، the stiffness and fatigue properties of asphalt concrete mixtures، modified by waste plastic bottles (PET) have been evaluated. Different amounts of PET (2% up to 10% by weight of bitumen) was added by dry process to the mix and the resilient modulus and fatigue tests at 5 and 20 °C were performed. The results showed that low amount of PET (up to 2% by weight of the bitumen) increases the stiffness and results are then descending. It also tends to harden the asphalt mixture at low temperature، the addition of PET to reduce its hardness. At high amount of PET (especially 8% and 10%)، fatigue life of mixtures increased more and the relationship between fatigue life and initial strain shows that at high loading conditions، fatigue failure will be more critical، at low to moderate temperatures. On the contrary، at lower loading conditions where the strain values are less than about 160–210 microstrain، the fatigue failure is not critical at low temperatures.
    Keywords: Waste plastic bottles (PET), stiffness, modified hot mix asphalt, fatigue life
  • Pages 547-554
    Increasing trend to use railway transport as one pillar of transporting passengers and goods in one hand، and daily reduction of available oil resources and as a result fuel reduction and also solving of pollution environmental problem in other hand illustrate importance of more studies and researches in this domain. Due to optimized energy consumption in railway industry that is very important، we can use optimization algorithms. One of intelligent and capable algorithms in optimization problems is Particle Swarm Optimization (PSO) algorithm as one of the newest optimization algorithms. Besides suggesting a comprehensive model of train movement dynamics and its fuel consumption، a novel and applicable method to save energy using PSO algorithm has also been suggested in this paper. To illustrate the proposed method more clearly، some applicable scenarios with their simulation results are considered and analyzed during the study. At the end، some worthwhile suggestions for future researches are presented.
    Keywords: Particle Swarm Optimization, railway transport, energy saving