فهرست مطالب

مهندسی حمل و نقل - سال ششم شماره 3 (پیاپی 23، بهار 1394)

فصلنامه مهندسی حمل و نقل
سال ششم شماره 3 (پیاپی 23، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • امین میرزا بروجردیان، محمود صفار زاده، علی قاسم زاده خشکرودی صفحات 383-396
    پیش بینی تصادفات در قطعات راه عمدتا به کمک مدل های آماری انجام می گیرد.مدلهای معمول آماری مانند مدل دوجمله ای منفی دارای محدودیت هایی هستند، برای مثال در این مدل ها اثر متقابل نزدیک بودن دو تقاطع خاص به یکدیگر در نظر گرفته نمی شود. به این اثر رابطه فضایی بین داده های قطعات متوالی گفته می شود.در اکثر مطالعات انجام شده وابستگی فضایی بین قطعات راه در نظر گرفته نشده است. در مواجهه با داده های مکانی، مدل های اتورگرسیو فضایی که توانایی محاسبه وابستگی فضایی بین قطعات راه را دارند، می توانند جایگزین مدل ها و روش های مرسوم آماری گردند. در واقع زمانی که داده ها دارای مشخصه مکانی هستند، ممکن است وابستگی فضایی بین مشاهدات وجود داشته باشد و بکارگیری شیوه های مرسوم که این وابستگی را درنظر نمی گیرند، نتایج تحلیل را دچار خطا می کند. این مدل ها توانایی محاسبه وابستگی فضایی و ناهمسانی فضایی را دارند. در این تحقیق پس از قطعه بندی راه و تخصیص تصادفات به هر قطعه، با تشکیل ماتریس وزن جهت محاسبه وابستگی فضایی قطعات به یکدیگر به بررسی عملکرد مدل های اتورگرسیو فضایی معمولی، تاخیر فضایی و خطای فضایی پرداخته و پس از برآورد پارامترها با روش بیزی در نهایت با مقایسه این مدل ها از طریق دو معیار ارزیابی مدل با نام ملاک ارزیابی آکائیک و ملاک ارزیابی بیزی، بهترین مدل اتخاب شده است. در برآورد به روش بیزی مدل خطای فضایی با مقدار AICو BIC به ترتیب برابر 274/0256 و 279/9365 به عنوان بهترین مدل در بین مدل های برآورد شده انتخاب گردید و در هر دو مدل های خطای فضایی و تاخیر فضایی برازش بهتری نسبت به مدل رگرسیون خطی ساده به دست آمد. سپس به پیش بینی نرخ تصادفات در قطعات راه پرداخته و با مقایسه نرخ تصادفات واقعی و پیش بینی شده و استفاده از ملاک RMSE بهترین پیش بینی کننده انتخاب شده است که با بررسی RMSE مدلهای پیش بینی شده و مقادیر واقعی در روش بیزی، مدل خطای فضایی با مقدار RMSE به میزان 7/0697 به عنوان بهترین مدل پیش بینی کننده نرخ تصادفات در این تحقیق شناخته شد. نتایج این تحقیق در رتبه بندی راه و اولویت بندی تخصیص بودجه و ایمن سازی قطعات تصادف خیز و تهیه نقشه پراکندگی احتمال تصادفات در قطعات راه، کاربرد خواهد داشت.
    کلیدواژگان: اتورگرسیو فضایی، وابستگی فضایی، ماتریس وزن، پیش بینی نرخ تصادفات، برآورد به روش بیز
  • فاطمه تاری، عیسی نخعی کمال آبادی، شکرانه خشخاشی مقدم صفحات 397-412
    استراتژی قیمت گذاری خیابانها به عنوان راهکاری مناسب در کنترل تقاضا و روشی برای تامین هزینه های بخش حمل و نقل مطرح است. در این مقاله از یک طرح قیمت گذاری که شامل یک مدل دوسطحی است، استفاده شده است. این مدل در شبکه های بزرگ با چندین زوج مبداء- مقصد و چندین یال، قابل پیاده کردن است. در این طرح تنها به تعدادی از یالهای شریانی شبکه های حمل و نقل درون شهری، مفهوم قیمت گذاری یا عوارض مسیر تخصیص می یابد. با توجه به سخت بودن1 مسائل برنامه ریزی دوسطحی، بخصوص قیمت گذاری در شبکه های واقعی با تعداد یال ها و گره های متعدد، برای حل مدل از الگوریتم فراابتکاری بهینه سازی گروه ذرات2 استفاده شده است. جهت بررسی اثرات احتمالی مدل قیمت گذاری پیشنهادی از داده های واقعی محدوده طرح ترافیک تهران استفاده شده است. نتایج حاصل شده در این پژوهش بیانگر این مطلب است که تغییر نرخ عوارض، مسیر تاثیر مستقیم بر جریان ترافیکی شبکه و تغییر مسیر کاربران دارد.
    کلیدواژگان: قیمت گذاری شبکه، برنامه ریزی دوسطحی، سخت بودن، الگوریتم بهینه سازی گروه ذرات
  • حسن زیاری، حمید بهبهانی، جواد ارجمندپور * صفحات 413-428

    رطوبت همواره به عنوان یکی از عوامل عریان شدگی آسفالت مطرح است. از بین بردن یا کاهش آثار رطوبت در مخلوط های آسفالتی گرم از مهم ترین مسائل متداول روسازی است و یکی از راه های دستیابی به این هدف، استفاده از مواد افزودنی و تغییر در ساختار دانه بندی آسفالت است. تغییر در نوع دانه بندی به دلیل تغییر در میزان قیر بهینه و در واقع افزایش میزان قیر بهینه می تواند تاثیر بسزایی در کاهش نفوذ آب به سنگدانه ها و در نتیجه کاهش حساسیت رطوبتی داشته باشد. دانه بندی مورد استفاده در این تحقیق از نوع میان تهی و از نوع مخلوط های آسفالتی با استخوان بندی سنگدانه ای است. در این نوع از مخلوط ها به دلیل مصرف قیر زیاد، پدیده ریزش قیر اتفاق می افتد که می تواند ضخامت قیر در اطراف سنگدانه ها را کاهش داده و موجب نفوذ آب و کاهش چسبندگی میان قیر و سنگدانه ها شود. از این رو به منظور تثبیت مخلوط های آسفالتی با استخوان بندی سنگدانه ای از الیاف یا اصلاح کننده های پلیمری استفاده می شود. پلیمرهای ترموپلاستیک الاستومر از دسته پلیمرهایی هستند که خواص الاستومری و پلاستومری را، همزمان در خود دارند و در این پژوهش سعی بر بررسی حساسیت رطوبتی مخلوط های آسفالتی با استخوان بندی سنگدانه ای اصلاح شده با دو نوع از این پلیمرها به نام های Lucobit و WKR-2 با درصد های مختلف و مقایسه آن با SBS 5% در آزمایش مدول برجهندگی، مقاومت کششی غیر مستقیم و نسبت استقامت مارشال شده است. نتایج نشان می دهد با افزایش درصد پلیمر های مذکور، مدول برجهندگی و نسبت آن، مقدار ITS و TSR و همچنین استقامت مارشال و نسبت مستغرق به خشک آن افزایش یافته و نتایج بهتری در درصد های بالا نسبت به SBS 5% از خود نشان می دهند.

    کلیدواژگان: حساسیت رطوبتی، مخلوط های SMA، پلیمر SBS، مقاومت کششی غیرمستقیم، مدول برجهندگی
  • فرشیدرضا حقیقی، حامد یوسفی، رضا جعفری، علی اکبری صفحات 429-444
    سرعت زیاد و غیر مجاز رانندگان یکی از خطا های انسانی و تاثیرگذار بر تصادفات جاده ای است. با توجه به این که اقدامات پلیس برای مقابله با رانندگان متخلف، پرهزینه است و اغلب مورد پذیرش رانندگان قرار نمی گیرد، روش های دیگری نیز برای کنترل سرعت وجود دارد که آرام سازی ترافیک از جمله آن روش ها است که به صورت گسترده در دنیا مورد استفاده قرار می گیرد. آرام سازی ترافیک به دو روش فیزیکی و ادراکی انجام می شود، روش ادراکی آرام سازی ترافیک در سه طبقه افزایش محدودیت جبری (مانند استفاده از تجهیزات کنترل سرعت مانند دوربین) علائم متغیر هوشمند برای تعیین محدودیت سرعت و علامت گذاری تقسیم بندی می شود. علامت گذاری توسط تابلوهای کنار جاده و خط کشی بر سطح راه انجام می گیرد. این تحقیق با طراحی تابلو و خط کشی مطابق با استاندارد های آیین نامه ای و جانمایی مناسب آنها در ورودی یکی از شهرهای استان مازندران سرعت رانندگان را قبل و بعد از اجرای این تمهیدات مورد بررسی قرار داده است. همچنین از طرح های استفاده شده در مطالعات میدانی در محیط دستگاه شبیه سازی رانندگی نیز استفاده شد. مطالعات میدانی بر روی سرعت وسایل نقلیه به صورت قبل و بعد در سه حالت کل وسایل نقلیه، وسایل نقلیه سبک و وسایل نقلیه سنگین عبوری از مقطع مورد آزمایش انجام شد و نتایج نشان داد که سرعت میانگین کل وسایل نقلیه 15/3 کیلومتر بر ساعت و سرعت میانگین وسایل نقلیه سبک و سنگین به ترتیب 3/05 و 1/93 کیلومتر بر ساعت پس از نصب تابلو و خط کشی سطح راه کاهش پیدا کرد. در محیط دستگاه شبیه سازی رانندگی نیز کاهش سرعت های میانگین تحت تاثیر تمهیدات به کار رفته قابل توجه و از حالت میدانی شدیدتر بوده است.
    کلیدواژگان: سرعت، آرام سازی ترافیک، دستگاه شبیه سازی، خط کشی سطح راه، تابلو کنار جاده
  • سید نادر شتاب بوشهری، سید محمدرضا حسینی نسب*، آرزو کاظمی صفحات 445-462
    از دیدگاه سیاستگذاران حمل ونقل، یکی از راهبردهای دستیابی به توسعه پایدار در نظر گرفتن عدالت از ابعاد مختلف است. یکی از انواع عدالت که جهت انتخاب پروژه های زیرساخت حمل ونقل از اهمیت ویژه ای برخوردار است، عدالت فضایی است که همان عدالت در میان نواحی مختلف محدوده مورد مطالعه است. در این مقاله مدلی جهت انتخاب پروژه های سرمایه گذاری حمل ونقل با رویکرد عدالت فضایی ارائه شده است. به این منظور دو شاخص دسترسی و ازدحام با رویکرد عدالت فضایی جهت ارزیابی پروژه های حمل و نقل معرفی شده است. در این شاخص ها نواحی با وضعیت بد دسترسی و ازدحام، وزن بیشتری می گیرند. در مدل پیشنهادی در کنار این دو شاخص، شاخص مجموع زمان سفر طی شده در شبکه که نشان دهنده وضعیت کلان شبکه است نیز بکار برده شده است. همچنین یک روش ترکیبی AHP-SMART جهت تعیین وزن این شاخص ها در مدل ارائه شده است. شهر اصفهان به عنوان محدوده مورد مطالعه انتخاب شده و شش خیابان پیشنهادی در طرح تفصیلی شهر اصفهان جهت اضافه شدن به شبکه مورد بررسی قرار گرفته است. شبیه سازی سناریوهای مختلف با استفاده از نرم افزار EMME/2 انجام شده و از این طریق داده های مورد نیاز برای محاسبه شاخص های مدل فراهم گردیده است. نتایج بیانگر آن است که در نظر گرفتن عدالت فضایی می تواند رتبه بندی سناریوهای مختلف را دستخوش تغییر جدی نماید. یک سناریو ممکن است تنها با درنظر گرفتن تاثیر بر کاهش مجموع زمان سفر طی شده در شبکه، سناریوی مناسبی به نظر برسد، اما اگر این سناریو مطلوبیت در نواحی با وضعیت بهتر را بیشتر افزایش دهد، از دیدگاه عدالت فضایی، نه تنها بهبودی در وضعیت کلی شبکه حاصل نشده است، بلکه وضعیت کلی شبکه به سمت ناعدالتی بیشتر سوق داده شده است.
    کلیدواژگان: انتخاب پروژه های حمل ونقل، عدالت فضایی، دسترسی، ازدحام
  • غلامرضا عبدالله زاده، حمید نوروزی، محمد جواد طاهری امیری، فرشیدرضا حقیقی صفحات 463-478
    با توجه به هزینه و اهمیت زیاد پلها در شبکه راه های ارتباطی و نقش استراتژی های تعمیر و نگهداری در کاهش هزینه های جاری پلها، هدف از این تحقیق، انتخاب روش های تعمیر و نگهداری بهینه برای مجموعه ای از پلها است. در این راستا ابتدا عوامل موثر در ایمنی کاربران، عملکرد و سرعت خرابی پلها شناسایی شدند. سپس وزن عوامل مذکور یا در واقع، میزان تاثیر هریک از این عوامل بر روی ایمنی کاربران، عملکرد و سرعت خرابی پلها به صورت فازی کلامی با نظرات خبرگان و از طریق تکمیل پرسشنامه های مربوط ارایه شده است. در ادامه با ارزیابی پلهای استان مازندران نسبت به هر یک از عوامل مذکور، شاخص اولویت و اولویت بندی پلها بر اساس نیازشان به تعمیر و نگهداری تعیین گشته است. در نهایت یک مدل برنامه ریزی ریاضی ارائه شده که با توجه به محدودیت بودجه، شاخص اولویت به دست آمده از مراحل قبل، هزینه و اثربخشی روش های تعمیر و نگهداری تعیین می کند که کدام پلها و با چه روشی درمان شوند. این رویکرد با داده های واقعی و شبیه سازی شده، با موفقیت ارزیابی شده است.
    کلیدواژگان: پل، تعمیر و نگهداری، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی، مدل ریاضی
  • امین طائریان، سید مهدی ابطحی، بهروز کوشا، سید مهدی حجازی صفحات 479-492
    این مقاله به بررسی نمونه های قیری اصلاح شده توسط پودر لاستیک بازیافتی و پودر لاستیک اصلاح شده، می پردازد. در این راستا، آزمون ابداعی نیروی خروج جهت اندازه گیری و مقایسه نیروی برشی لایه ای بین قیر (خالص و اصلاح شده) و سنگدانه، طراحی و مورد استفاده قرار گرفت. این آزمایش از طریق ایجاد تغییراتی در دستگاه کشش اینسترون صورت پذیرفت. مطابق طرح آزمایشها، تاثیر مقدار ذرات لاستیک، اندازه ذرات، دمای اختلاط، زمان اختلاط و نوع سنگدانه های مصرفی (آهکی و سرباره ای)، با استفاده از نیروی خروج مورد بررسی قرار گرفت. سپس شرایط بهینه جهت عمل آوری قیر اصلاح شده با پودر لاستیک به دست می آید. در ادامه برای برآورد عملکرد مخلوط آسفالت لاستیکی با استفاده از قیر، آزمایش رئومتر برش دینامیکی انجام و دمای بالای عملکردی آسفالت برآورد گردید. نتایج مطالعات و آزمایشها حاکی از آن است که استفاده از پودر لاستیک به عنوان اصلاح کننده در قیر علاوه بر اینکه از نقطه نظر زیست محیطی مطلوب است، از نقطه نظر فنی و عملکردی بسیار مناسب و مطلوب خواهد بود.
    کلیدواژگان: قیر، قیر لاستیکی، خرده لاستیک، پودر لاستیک اصلاح شده، نیروی خروج، آزمون رئومتر برش دینامیکی
  • امیر کاووسی، امیر رسولی، کامران رحیم اف، مرتضی جلیلی قاضی زاده صفحات 493-506
    نتایج کاربرد آهک هیدراته نشان می دهد که این ماده معمولا به عنوان یک افزودنی، به منظور افزایش مقاومت مخلوط آسفالتی در برابر پدیده عریان شدگی مورد استفاده قرار گرفته است و اغلب محققین فقط به این امر توجه داشته اند و خصوصیات دراز مدت آن در روسازی ها که مقاومت این مخلوط ها در برابر ترک های خستگی است کمتر مورد توجه قرار گرفته است. دراین پژوهش با استفاده از آزمایش خستگی تیرچه خمشی چهار نقطه ای، به بررسی اثرات مقادیر مختلف آهک هیدراته بر خصوصیات خستگی مخلوط های آسفالتی در دو شرایط پیرنشده و پیرشده آزمایشگاهی (مطابق روش استاندارد AASHTO PP2) پرداخته شد. آزمایش خستگی خمشی در شرایط کنترل کرنش و بارگذاری سینوسی با فرکانس بارگذاری 10 هرتز (بدون زمان استراحت) در دمای 20 درجه سانتی گراد روی نمونه های آسفالتی انجام شد. رویکردهای کاهش سختی و انرژی تلف شده برای ارزیابی عمر خستگی استفاده گردید. نتایج آزمایشها نشان داد که عمر خستگی مخلوط های آسفالتی به مقادیر آهک هیدراته حساس است. نتایج نشان داد که کاربرد مقادیر 1، 5/1 و 2 درصد آهک هیدراته باعث بهبود عمر خستگی آسفالت نسبت به نمونه شاهد در شرایط پیرنشده می گردد. در شرایط پیرشدگی بلند مدت استاندارد فوق (عمل آوری120 ساعت در دمای 85 درجه سانتی گراد) آهک هیدراته در مقادیر 1 و 5/1 درصد به طور متوسط باعث بهبود عمر خستگی آسفالت به ترتیب به میزان 25 و 50 درصد گردید و در مقدار 2 درصد، کاهش 40 درصدی در عمر خستگی نتیجه شد. عمر خستگی مخلوط آسفالت در مقدار 5/1 درصد آهک هیدراته به عنوان درصد آهک بهینه به مقدار بیشینه می رسد.
    کلیدواژگان: مخلوط آسفالت پیرشده، تیر خمشی، آهک هیدراته
  • عاطفه کهفی، رضا توکلی مقدم* صفحات 507-522
    یکی از فرآیندهای محوری در سیستم بانکداری، انتقال پول از انبار (خزانه) به مشتریان (شعب) و برگشت آن به خزانه،در بازه های زمانی مشخص و محدود است. عوامل متعددی مانند تعداد و محل خزانه ها، نحوه تخصیص شعب به خزانه ها، مسایل امنیتی، ناوگان حمل، مسیرهای انتقال و پراکندگی جغرافیایی شعب در انجام بهینه فرآیند انتقال پول موثر است. اما کلیدی ترین پارامتر در انجام موفق این فرآیند انتخاب مسیر مناسب به نحوی است که بتوان فرآیند پول رسانی را در کم ترین زمان با کم ترین ریسک به شرط اتمام فرآیند پول رسانی در بازه زمانی مشخص انجام داد.در این مقاله جهت حل این مساله، یک مدل مسیریابی چندانباره دوهدفه با در نظر گرفتن نوع کالای حمل شده، طراحی شده است.برای محاسبه ریسک مسیر از شاخصهایی مانند نوع خیابان، نوع تردد مجاز، عرض خیابان و متوسط ترافیک خیابان که قبل از حل مساله قابل سنجش است، استفاده می شود و شاخص هایی همچون ترافیک لحظه ای یا حوادث پیش بینی نشده، نادیده گرفته می شود. با توجه به NP-hard بودن مسایل مسیریابی جهت حل مدل، از یک الگوریتم خفاش چند هدفه برای مسایل واقعی یک بانک استفاده شده است. به دلیل ماهیت پیوسته الگوریتم، نحوه تولید و رمزگشایی، جواب جدیدی طراحی شده است که منجر به کاهش زمان حل نیز می شود. نتایج حل نیز با الگوریتم NSGA-II مقایسه شده است. مقایسه نتایج الگوریتم ها با شاخص های چند هدفه،کارآیی الگوریتم خفاش را برای مساله موردنظر نشان می دهد.
    کلیدواژگان: مسیریابی وسایل نقلیه چند انباره، الگوریتم خفاش چندهدفه، الگوریتم NSGA، II
  • محمدرضا گلابچی، عصمت الله نورزایی صفحات 523-537
    سرمایه های بخش خصوصی در ساخت زیرساخت های حمل ونقل که یکی از مهم ترین آنها پروژه های آزادراهی است، در دهه های اخیر به شدت در کشورهای درحال توسعه مورداستفاده قرارگرفته است. اما در موارد متعددی به دلیل عدم انجام بررسی ها و مطالعات لازم، معیارها به درستی شناسایی نشده و در نتیجه شیوه درست مشارکت در پروژه های بزرگ حمل ونقل انتخاب نشده و از این بابت پروژه با مشکلات عدیده ای روبرو گردیده و در مواردی منجربه شکست پروژه شده است. طبیعتا شناسایی درست معیارها در شرایط کشوری مانند ایران و بر آن اساس انتخاب روش مشارکت با استفاده از یک روش مناسب، تاثیر بسیاری در موفقیت ساخت پروژه های آزادراهی خواهد داشت. هدف این مقاله انتخاب سیستماتیک روش مناسب نوع قرارداد مشارکت خصوصی - دولتی در تامین مالی پروژه های آزادراهی ایران با بهره گیری از علوم تصمیم گیری و آرای خبرگان است. به همین جهت مهم ترین معیارهای موثر درانتخاب روش تامین مالی از طریق مشارکت در پروژه های آزادراه ایران از دیدگاه خبرگان، از طریق پرسشنامه ومصاحبه شناسایی گردید. سپس از متدولوژی AHP و نرم افزار Expert Choice برای اولویت بندی و انتخاب روش بهینه تامین مالی از طریق مشارکت بخش خصوصی - دولتی درپروژه های آزادراه استفاده شد. دراین مقاله ابتدا به بررسی و توضیح گزینه های مشارکت قابل استفاده در تامین مالی ساخت پروژه های آزادراهی پرداخته شد. سپس 15معیار موثر برانتخاب روش های تامین مالی در پروژه های آزادراه با استفاده از پرسشنامه از دیدگاه جامعه آماری متخضصین شامل کارفرمایان، مشاوران، پیمانکاران و افراد آکادمیک تعیین ورتبه بندی شدو بعد از آن تاثیر هر یک از معیارهای تعیین شده بر روش های تامین مالی از طریق مشارکت را با استفاده از روش تصمیم گیری AHP سنجیده شد ودرنهایت نتیجه گیری شد که روش تامین مالی مناسب جهت پروژه های آزادراه ایران به ترتیب اولویت قراردادهای ساخت، عملیات و انتقال (BOT)، قراردادهای امتیازی (DBFO)، قراردادهای واگذاری(BOO) و قراردادهای برون سپاری سنتی است.
    کلیدواژگان: پروژه های آزادراه، مشارکت، روش PHA، بخش خصوصی
|
  • Amin Mirza Boroujerdian, Mahmoud Saffarzade, Ali Ghasemzadeh Khoshgroudi Pages 383-396
    Fatality is a common disorder characterized by car crashes. One of the most significant current discussions in transportation science is to find a precise method to predict car crashes in different areas such as road segments. The past decades has witnessed the rapid development of using statistical methods to predict accidents. These rapid changes have a serious effect on reduction of the number of fatalities in car crashes. However، far too little attention has been paid to the role of spatial dependence between roads segments. This paper compares spatial autoregressive methods for considering spatial dependence in accident rate prediction. This paper has been divided into 4 parts. The first part deals with collecting accident data along the road. The second part focused on dividing road into the same length segments. Qazvin- Zanjan freeway was considered for this research. The third part deals with accident rates calculation in each segment. The forth part of this study deals with using spatial autoregressive methods to predict the accident rates in each segment and comparison the results with the results of conventional regression models such as linear regression model. The results of this investigation show that spatial dependence consideration lead to improve the accident rate prediction models accuracy.
  • Fatemeh Tari, Eisa Nakhaiee Kamalabadi, Shokrane Kashkhashi Moghaddam Pages 397-412
    Road pricing strategy is considered not only as a suitable way to control demand، but also as a method for covering the costs of transportation systems. This article proposes a pricing method using a bi-level model and is applicable for large networks including several Origin-Destination (ODs) pairs and toll links. In the presented method، pricing concept or route toll is allocated only to some of the arterial links of urban transportation network. Since bilevel programming problems، particularly pricing in real networks with lots of links and nodes، are NP-hard، Particle Swarm Optimization (PSO) algorithm is used for solving the model. The real data of Tehran Traffic area is used to investigate probable effects of the presented method. The results indicate that، network traffic flow and users’ chosen routes are directly influenced by changing the toll rate.
    Keywords: Network pricing, Bi, level programming, NP, hard, Particle Swarm Optimization
  • Hasan Ziari, Hamid Behbahani, Javad Arjmandpoor Pages 413-428

    Moisture is always considered as one of the factors causing stripping of asphalt. One of most common issues in asphalt mixtures is eradication or reduction of the effects of moisture on bituminous hot mix asphalt and the best method to achieve this is to use additives and to change the structure of asphalt aggregating. Change in the type of aggregate is due to the changing in the rate of optimized asphalt، and actually the increasing in the rate of optimized asphalt could significantly affect the reduction of water in filtration in concrete aggregate and finally reduces the moisture sensitivity. The grading used in this study is related to the gap and stone matrix asphalt. In the mixtures، due to using high amount bituminous materials، the phenomenon of drain down happens، it might decrease the thickness of bituminous around aggregate and causes water infiltration and reduces inter adhesiveness of bitumen and aggregate. Therefore، in order to fix the stone matrix asphalt mixtures، fiber or modifying polymer are used. Thermoplastic elastomers polymers are those that simultaneously have the properties of elastomer and plastomer and in this research the moisture sensitivity of improved stone matrix asphalt mixtures with two kinds of these polymers called Lucobit and WKR- 2 with deferent percentages have been studied and compared to 5% SBS in resilient modulus experiment، indirect tensile strength، Marshall stability. The result showed that by increasing these polymers percentages، the increase in resilient modulus and its ratio and the amount of ITS and TSR as well as Marshall stability and its ratio of wetness to dryness will be increased and they also showed better results in high percentages in comparison to 5% SBS.

    Keywords: Moisture sensitivity, SMA mixtures, SBS Polymer, indirect tensileþ þstrength, resilient modulus
  • Farshidreza Haghighi, Hamed Yousefi, Reza Jafari, Ali Akbari Pages 429-444
    Speeding is a human error and it is influential on road accidents. Considering that police enforcement is a costly tool to control aggressive drivers’ speed، but there is no reasonable impact for drivers to reduce their speeds. There are other ways to control speed، called traffic calming devices which are used extensively in the world. Traffic calming devices are rated in two major groups as Physical and Perceptual devices. Perceptual traffic calming devices are categorized in three levels which includes limitations increasing (like speed sensors or cameras)، intelligent signings for speed limitation and markings. Signing and marking are done as roadside signs and pavement markings respectively. This project was performed to assess the speeds at the gateway of a small community in Mazandaran province in north of Iran by marking and signing designed according to codes and manuals. A before-after study was also conducted to examine the speed changes. Also a simulator study was performed with designs to be implemented in the real world. Results showed that mean speeds of all vehicles، light vehicles and heavy vehicles reduced to 3. 15، 3. 05 and 1. 93 kilometer per hour respectively in the real world study. In the simulator study، there was a significant reduction and it was stronger in effect.
    Keywords: Speeding, traffic calming, simulator, mark
  • Seyed Nader Shetab Boushehri, Seyed Mohammadreza Hosseininasab*, Arezoo Kazemi Pages 445-462
    Transportation policy makers believe that considering different aspects of equity is one of the strategies to achieve the sustainable development. One of the most important equity types that should be considered in studies on transportation infrastructure projects selection is spatial equity as equity among different zones of the study area. In this paper، a model، based on spatial equity approach is explained to evaluate transportation investment projects. Therefore، two measures of accessibility and congestion considering spatial equity are introduced. In these measures، zones with inappropriate condition of accessibility and congestion are weighed more. Along with these two measures، measure of total travel time on the network، indicating the overall status of the network has also been considered. A combinatory AHP-SMART method is introduced for weighting these measures. City of Isfahan was selected as the study area and six proposed streets were studied to be added to the network. All feasible scenarios were simulated by EMME/2 software and hereby data for calculation of measures were provided and finally، the best scenario was selected. Results show that consideration of spatial equity may change ranking of scenarios.
    Keywords: Transportation project selection, spatial equity, accessibility, congestion
  • Gholamreza Abdollahzadeh, Hamid Norouzi, Mohammad Javad Taheri Amiri, Farshidreza Haghighi Pages 463-478
    The objective of this study is selection of optimum repair and maintenance strategies for a group of bridges. For this purpose، influential factors on safety of users، performance and speed of bridges’ failure، were identified. Then، the weight of mentioned factors or in fact the effect of each one of these factors on the users’ safety، performance and speed of bridges’ failure was obtained by Fuzzy Verbal Method، based on experts’ ideas and through filling the relative questionnaires. At the next stage، evaluation of bridges in Mazandaran Province in terms of each one of the mentioned factors، the priority index and prioritization of bridges was determined based on their need to repair and maintenance. Ultimately، a mathematical planning model was presented and considering the budget limitation، the priority index extracted from previous stages as well as the cost and effectiveness of repair and maintenance methods specify which bridges and by which method will be remedied. This approach has been evaluated successfully by actual and simulated data.
    Keywords: Bridges, maintenance, Multi Criteria Decision Making, Mathematical model
  • Amin Taerian, Seyed Mehdi Abtahi, Behrouz Koosha, Seyed Mehdi Hejazi Pages 479-492
    This paper describes the properties of asphalt samples modified with ground scrap tire rubber and reclaim rubber. In this way، a pull out test was designed to investigate the interfacial shear stress between asphalt (neat and/or modified) and aggregate. The pull out test was carried out through modification of the tensile tester machine. According to the experimental design، the effects of rubber particle content، blending temperature، mixing time and types of aggregate (limestone and/or steel slag) were investigated on the pull-out force. Therefore، the optimized conditions of preparation of rubber-modified asphalt-concrete were obtained. After that to investigate the performance of asphalt rubber concrete، the dynamic shear rheometer (DSR) test was conducted. Therefore، the high temperature performance of asphalt was obtained. Studies and experiments indicate that use of ground rubber to modify binder is desirable from stand point of technical In addition، it is desirable from an environmental point of view.
    Keywords: Asphalt, rubber asphalt, crumb rubber, reclaimed rubber, pull, out test, dynamic shear ýrheometer test
  • Amir Rasouli, Amir Rasouli, Kamran Rahimof, Morteza Jalili Ghazizade Pages 493-506
    The effects of hydrated lime in bituminous mixes have been studied by various researchers. It is known that hydrated lime increases the mix stiffness and adds to its resistance against stripping. On the other hand، upon ageing of mixes these become too stiff and get prone to cracking. The ageing characteristics of mixes containing various amounts of hydrated lime have been studied in this research. Slab samples were aged at 85oC for 120 hrs according to AASHTO PP2 standard procedures. Then the mix characteristics were analyzed by performing beam fatigue testing on beams that were cut from the slab aged samples. It was shown that the fatigue resistance of mixes increases with increasing the amount of hydrated lime. However، this was limited to 1. 5% of hydrated lime. the addition of more lime resulted in sharp decrease of fatigue resistance. Analyzes of mixes using dissipated energy concept confirmed that 1. 5% hydrated lime was the optimum amount of this active filler to be added to bituminous mixes.
    Keywords: Aged bituminous mixes, hydrated lime, bending beam test
  • Atefeh Kahfi, Reza Tavakkoli-Moghaddam* Pages 507-522
    One of the key processes in a banking system is the money transfer process from the depot (i. e.، treasury) to customers (i. e.، branches) and returns it in the limited time. A number of factors (e. g.، the number and location of treasury، allocation of branches to treasury، security problem، fleet and routes of transmission and geographical distribution of branches) are effective in the optimal or appropriate performance of the money transfer process. However، the key parameter to be successful in such a process is to choose the correctness path so that the money transfer process ends in the lowest time with the lowest risk. In this paper، a bi-objective model for a multi-depot vehicle routing problem is designed. The value of path risk is depended on some measures، such as type of street (a major or minor street)، permitted traffic type (one-way and two-way)، street width and average of street traffic can be used. Other measures، such as traffic moment and suddenly events (e. g.، accidents) can be ignored. Since the vehicle routing problem (VRP) is NP-hard، a multi-objective bat algorithm (MOBA) is proposed and the associated results are compared with the well-known multi-objective evolutionary algorithm، namely non-dominated sorting genetic algorithm-II (NSGA-II). Despite the continuous nature of the proposed MOBA and the complexity of the proposed model، a simple efficient solution representation is used، in which feasible solutions are produced in each step. Because of the continuous nature of the proposed MOBA algorithm، new coding and decoding representations are designed that result in decreasing the computational time. The comparison of the proposed MOBA results in terms of the objective function value is illustrated in order to show the efficiency of the proposed MOBA.
    Keywords: Multi, depot vehicle routing problem, Multi, objective Bath Algorithm, NSGA, II
  • Mohammadreza Golabchi, Esmatolah Noorzai Pages 523-537
    The capital of private sector in construction of transport infrastructure، is widely used، especially in freeways construction، in developing countries، in recent decades. But in several cases، due to the lack of the necessary studies and reviews، criteria are not identified correctly، so appropriate partnership method is not selected in major transportation projects and consequently the project is faced with many problems and in some cases it leads to the failure of the project. Typically right identification of criteria in the condition of a country such as Iran and so selecting partnership contract using a proper method will be very influential in the success of the freeway construction projects. The purpose of this paper is systematic selection of appropriate method of public – private partnership contract in financing Iran freeway projects taking advantage of decision making knowledge and expert opinions. So the most effective criteria for choosing finance method through partnership in Iran freeway projects are identified in the expert’s view by questionnaire and interview. Then AHP methodology and Expert Choice Software are hired to ranking and selecting optimal finance method through public – private partnership in Iran freeway projects. In this paper، at first، available partnership options to finance freeway construction projects are investigated and explained. After that 15 criteria influencing the selection of financing method in freeway projects are identified and ranked، using questionnaire in the view of statistical population of professionals including owners، consultants، contractors and academics and then the effect of each of determined criteria on financing methods through partnership is measured using AHP decision making method. Finally it is concluded that appropriate financing method for Iran freeway projects، in order of preference، are BOT، DBFO، BOO and Traditional Private Outsourcing.
    Keywords: Financing_Freeway projects_Public – private partnership