فهرست مطالب

مهندسی حمل و نقل - سال نهم شماره 3 (پیاپی 36، بهار 1397)

فصلنامه مهندسی حمل و نقل
سال نهم شماره 3 (پیاپی 36، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مجتبی رجبی بهاء آبادی *، نوید خادمی، روزبه فروزنده، افشین شریعت مهیمنی صفحات 295-312
    قابلیت اطمینان زمان سفر بر عملکرد و کیفیت خدمات شبکه اتوبوس رانی تاثیر بسزایی دارد. در این مقاله تلاش می شود تا با استفاده از داده های زمان سفر ثبت شده توسط سامانه موقعیت یاب شرکت اتوبوس رانی تهران، به تحلیل قابلیت اطمینان زمان سفر بخشی از دو خط اتوبوس در شهر تهران پرداخته شود. در این راستا، ابتدا، انواع شاخص های قابلیت اطمینان زمان سفر به کاررفته در پژوهش های پیشین تبیین و تشریح می شوند. در ادامه، با استفاده از داده های زمان سفر برداشت شده از شبکه اتوبوس رانی شهر تهران، تغییرات این شاخص ها در بازه های مختلف زمانی روز بررسی می شوند. علاوه بر این، میزان هم قوارگی چندین توزیع آماری با توزیع احتمال تجربی داده های زمان سفر بررسی می شود. نتایج حاصل از تحلیل داده های زمان سفر نشان می دهد که به طورکلی، تغییرپذیری زمان سفر اتوبوس در دوره اوج عصر بیشتر از دوره اوج صبح در خطوط مورد مطالعه است. همچنین، توابع توزیع احتمال بور، لگ-لوجستیک و لگ-نرمال با دقت بیشتری می توانند تابع توزیع احتمال زمان سفر یک مسیر اتوبوس رانی را تقریب بزنند. علاوه بر این، نتایج این پژوهش نشان می دهد که بکارگیری توزیع های ترکیبی می تواند میزان نیکویی برازش در تخمین توزیع داده های زمان سفر را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: سیستم موقعیت یاب جهانی، شبکه های تصادفی و پویای ترافیکی، قابلیت اطمینان زمان سفر
  • میثم اکبرزاده *، سیدامیرحسین مرتضوی صفحات 313-326
    مقاله حاضر به توصیف و توسعه روش محاسبه میزان برقراری عدالت در توزیع خدمات حمل ونقل همگانی در عرصه شهری می پردازد. به این منظور، با تلفیق دسترسی و تحرک، مفهوم توان اتصال (connectivity power) به عنوان منفعت اصلی حاصل از سامانه حمل ونقل همگانی برای شهروندان معرفی و محاسبه شده است. میزان اتصال یک ایستگاه تابعی از ویژگی های کارکردی (فرکانس، سرعت، تعداد ایستگاه تا پایان خط) خطوط گذرنده از آن است. عدالت عمودی نیز به عنوان رویکردی متناسب با ذات مساله انتخاب و شرح داده شده است. عدالت عمودی بمعنی توزیع منافع حمل ونقل همگانیدر پهنه شهری بر اساس میزان نیاز شهروندان است. تعداد افراد ساکن فاقد خودروی شخصی بعنوان شاخص نیاز یک ناحیه ترافیکی به خدمات حمل ونقل همگانی در نظر گرفته شد. . ضریب همبستگی رتبه ای اسپیرمن برای سنجش وضعیت هر ناحیه و ضریب جینی برای سنجش وضعیت کلی شهر مورد استفاده قرار گرفتند. سپس وضعیت توزیع تسهیلات حمل ونقل همگانی با توجه به نیاز ساکنین هر ناحیه در سه مقطع زمانی سال پایه (وجود خطوط عادی اتوبوس متناظر با وضعیت 5 سال قبل اصفهان)، سال فعلی ( وضعیت موجود فعلی شهر اصفهان شامل سامانه ی اتوبوس رانی، خط یک BRT و ایستگاه های فعال در بخشی از خط 1 مترو) و سال افق (5 سال آینده، تکمیل پروژه های BRT و بهره برداری کامل از خط یک مترو) مورد ارزیابی قرار گرفت. به این منظور نواحی شهری بر حسب میزان ارائه توان اتصال و نیز میزان نیاز مرتب شدند و این دو فهرست برای هر مقطع زمانی مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج حاکی از آن است که اگر چه در وضعیت موجود شرایط بهتر از سال پایه است، وضعیت با عدالت فاصله معنی داری دارد. تکمیل خطوط اتوبوس تندرو و خط 1 مترو باعث بهبود معنی دار شرایط از منظر توازن عرضه و تقاضا خواهد شد اما ضریب جینی را بهبود نخواهد داد. همچنین نواحی دارای اولویت برای توسعه خدمات تعیین شدند.
    کلیدواژگان: توان اتصال، حمل ونقل همگانی، ضریب جینی، ضریب همبستگی، عدالت اجتماعی
  • مهدی نخعی نژاد *، رقیه یگانه صفحات 327-342
    توسعه زیرساخت های حمل ونقل یکی از نیازهای اساسی کشور است. معیارهایی از قبیل سرعت، راحتی، ایمنی و قابلیت اعتماد و آماده به کاری سیستم حمل ونقل از شاخص های مهم ارزیابی سیستم ها توسط مسافرین و صاحبان کالا جهت انتخاب حمل ونقل مناسب است. با توجه به هزینه بالای سرمایه گذاری برای خرید ناوگان و احداث خطوط جدید و تقاضای روزافزون حمل ونقل ریلی، استفاده بهینه از ظرفیت های ریلی، بسیار حائز اهمیت است.
    در این مقاله ابتدا با مرور ادبیات، مطالعات میدانی و مصاحبه با خبرگان در حوزه های مختلف ریلی مولفه های تاثیرگذار بر بهره وری در بخش های مختلف استخراج شده است. این مولفه ها در حوزه های زیرساخت، ناوگان، سیر و حرکت، بازرگانی و نیروی انسانی مشخص شده است. پرسشنامه ای بر اساس معیارها و مولفه های موثر تدوین شده و در میان کارشناسان و خبرگان این صنعت توزیع گردیده است. پس از جمع آوری پرسشنامه ها آزمون های آماری، آلفای کرونباخ، نرمال بودن توزیع، توصیف آماری داده ها انجام شده و با استفاده از آزمون فرض میانگین جامعه (آزمون t) درستی فرضیه های مطرح شده اثبات گردیده است. نهایتا اولویت بندی عوامل موثر بر استفاده بهینه از ظرفیت ناوگان ریلی با کاربرد روش تخصیص خطی از متدهای تصمیم گیری چند معیاره ارائه شده است.
    کلیدواژگان: آزمون آماری، تصمیم گیری چند معیاره، حمل ونقل ریلی، ظرفیت ناوگان
  • بابک میربهاء *، آرین کاظمی، علی عبدی کردانی صفحات 343-356
    یکی از رایج ترین روش های مدیریت تقاضا در مهندسی حمل و نقل قیمت گذاری است که این روش برای پارکینگ های نواحی مرکزی شهر با توجه به مشکلات فراوانی که ایجاد می کنند بسیار کارآمد است. پژوهش پیش رو با هدف ارزیابی و پیش بینی اثرات افزایش یا کاهش هزینه ساعتی پارک حاشیه ای بر رفتار کاربران در انتخاب شیوه حمل و نقلی صورت گرفته است. به این منظور برای به دست آوردن اطلاعات جهت پرداخت مدل از روش رجحان بیان شده در محدوده مرکزی شهر قزوین استفاده و رفتار ترجیحی کاربران در قبال سناریوهای قیمت گذاری گوناگون بررسی شد. برای بررسی این داده ها با توجه به شکل مطالعه، مدل لوجیت دوتایی بکار گرفته شد. متغیرهایی از جمله ارزش مالی خودروی کاربران، تعداد خودروی تحت مالکیت آن ها، هزینه ساعتی پارک در مرکز شهر در ساعات اوج، بیشینه مبلغی که کاربران حاضرند برای پارک بپردازند، هدف سفر آن ها و بعد خانوار تاثیر زیادی بر رفتار کاربران داشتند. نتایج نشان می دهند که با افزایش 1 درصدی قیمت استفاده از پارکینگ حدود 004/0 درصد از احتمال انتخاب سواری شخصی کاسته شده و همچنین هر 1 درصد افزایش بیشینه پرداخت کاربر منجر به افزایش 016/0 درصدی استفاده از سواری شخصی و پرداخت هزینه پارکینگ می شود.
    کلیدواژگان: قیمت گذاری پارکینگ، مدل لوجیت دوتایی، مدیریت تقاضای حمل و نقل، پارکینگ حاشیه ای
  • نوید خادمی، مصطفی بابابیک *، رامین ساعدی گرمی صفحات 357-375
    هدف اصلی این تحقیق بررسی تفاوت تاثیر هر یک از روش های اطلاع رسانی تصویری، صوتی و نوشتاری بر قدرت اکتساب و تداعی مسافران است. هدف دیگر این تحقیق بررسی تفاوت تاثیر ترتیب مختلف اطلاع رسانی تصویری و نوشتاری بر حافظه مسافران است. برای بررسی تاثیر روش های مختلف اطلاع رسانی بر کیفیت ادراک و تداعی مسافران، سه طرح آزمایش و هر کدام در دو سطح مختلف ایجاد شد. دلیل طرح و ایجاد دو سطح مختلف برای هر کدام از آزمایش ها، بررسی تاثیر مقدار حجم اطلاعات دریافتی توسط مسافران بر کیفیت ادراک و تداعی آن ها در حضور سیستم های اطلاع رسانی مختلف بود. در سطح اول هر کدام از آزمایش ها، مسافران حجم کمتری از وقایع را در مقایسه با سطح دوم آزمایش ها تجربه و حجم کمتری از اطلاعات را تجربه و تداعی می کردند. به عبارتدیگر سطح اول هر کدام از سه آزمایش ساده تر و راحت تر از سطح دوم آن ها بود. احتمال تاثیرگذاری روش های مختلف اطلاع رسانی بر قدرت ادراک و کیفیت تداعی مسافران با تعریف شاخص های ارزیابی مناسب برای هر کدام از آزمایش ها و استنباط آماری نتایج به دست آمده مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمون های آماری نشان داد که کیفیت ادراک و تداعی مسافران در حضور سیستم های اطلاع رسانی مختلف با یکدیگر متفاوت است. یعنی کیفیت ادراک و قدرت تداعی مسافرانی که با سیستم های اطلاع رسانی تصویری، صوتی و نوشتاری هدایت می شوند تفاوت معنی داری با یکدیگر دارند. همچنین نتایج نشان داد که پیش آمادگی ذهنی به کمک اطلاعات تصویری می تواند به قدرت اکتساب و تداعی اطلاعات نوشتاری کمک کند.
    کلیدواژگان: سیستم های اطلاع رسانی هوشمند مسافران، اکتساب و تداعی، ترافیک و برنامه ریزی حمل و نقل، شبیه ساز رانندگی
  • محمود شفیع پور بروجنی، محمد تمنایی *، سید مهدی ابطحی صفحات 377-392
    هدف از پژوهش حاضر، ارائه روشی نوین جهت شناسایی و رفع گلوگاه های ظرفیتی در شبکه های ریلی است. بر مبنای اطلاعات سیرگاه های شبکه ریلی و ماتریس تقاضای مبادی-مقاصد، فرآیند تخصیص بار در شبکه با استفاده از دو رویکرد متفاوت انجام می گردد: در رویکرد اول، الگوریتمی تحت عنوان «تخصیص جزئی بار با لحاظ ظرفیت شبکه» ارائه شده است. این الگوریتم باهدف شناسایی سیرگاه های بحرانی (گلوگاه های ظرفیتی) شبکه ریلی پیشنهاد می شود. رویکرد دوم، باهدف تعیین اهمیت نسبی گلوگاه های ظرفیتی و اولویت بندی رفع آن ها پیشنهادشده است. در این رویکرد، از روش تخصیص همه یاهیچ (بدون لحاظ ظرفیت سیرگاه ها) جهت تعیین جریان بار در محورهای مختلف شبکه ریلی استفاده می گردد. به منظور اولویت بندی گلوگاه های ظرفیتی، شاخصی تحت عنوان «شدت گلوگاهی» ارائه شده است. این شاخص نشانگر پتانسیل مسیرهای دربرگیرنده سیرگاه ها، برای عبور تقاضای بار مبادی-مقاصد مختلف است. جهت ارزیابی روش پیشنهادی در پژوهش حاضر، شبکه ریلی ایران موردبررسی قرار گرفت. کلیه اطلاعات تقاضا و ظرفیت شبکه جمع آوری شدند و با استفاده از روش پیشنهادی، گلوگاه های ظرفیتی شناسایی و اولویت بندی گردیدند. نتایج پژوهش حاکی از آن است که رفع 10 گلوگاه اولویت دار شبکه ریلی کشور، می تواند منجر به افزایش تقاضای جذب شده به شبکه ریلی به میزان 7/4 میلیون تن گردد.
    کلیدواژگان: تخصیص جزئی بار، تخصیص همه یاهیچ، تقاضای بالقوه ریلی، شبکه ریلی، گلوگاه ظرفیتی
  • علی اصغر حیدری *، رحیم علی عباسپور صفحات 393-411
    پس از وقوع بحران، آمادگی برایامدادرسانی کارآمدنقشی اساسی در کاهش هزینه ها و تلفات انسانی احتمالی حادثه خواهد داشت. امدادرسانی به عنوان یکی از مهم ترین مراحل توسعه سامانه های مدیریت بحران شناخته می شود. به منظور توسعه رویکردی کارا برای امدادرسانی زمان مند، در این پژوهش به حل مسئله ای بر اساس مسئله مسیریابی موجودی با وضعیت چند دوره ای و چند کالایی پرداخته شده است. جهت حل مدل، از یک الگوریتم بهبودیافته بر مبنای الگوریتم جستجوی فراکتال بهبودیافته بهره گیری شد. جستجوی فراکتال یک الگوریتم بهینه سازی قدرتمند و جمعیت مبنا است که بر مبنای تئوری پتانسیل و پدیده رشد فراکتال ها و سه قانون فیزیکی اولیه به جستجوی فضای مسئله می پردازد. با در نظر گرفتن مسائل نمونه، کارآیی الگوریتم پیشنهادی در مقایسه با دیگر الگوریتم ها از منظر زمان اجرا، سرعت همگرایی، نرخ موفقیت، بهترین و میانگین، انحراف از معیار و برتری آماری نتایج با استفاده از آزمون ویلکاکسون مقایسه شده است. ارزیابی نتایج الگوریتم ها نشان دهنده کارآیی بالای الگوریتم پیشنهادی از منظر زمان اجرا، سرعت همگرایی و نرخ موفقیت به منظور مسیریابی زمان مند در سناریوهای امدادی است. نتایج نشان می دهد که با افزایش ابعاد مسئله، کارآیی بالاتری در رویکرد پیشنهادی مشاهده می شود. چارچوب ارائه شده در این تحقیق می تواند پاسخگوی نیازهای جاری سناریوهای امدادرسانی و همچنین مسائل مربوط به مسیریابی موجودی باشد.
    کلیدواژگان: الگوریتم جستجوی فراکتال، مسیریابی، امدادرسانی، بهینه سازی، فراکتال
  • اسفندیار عطایی، رضا توکلی مقدم *، زینب عزیزی صفحات 413-429
    گسترششهرها باعثافزایشتقاضایسفرمی شود. پاسخگوییبه نیازسفرجمعیتشهرهایبزرگ توسطوسایلنقلیه غیرجمعیامکان پذیرنیست. لذارویآوردنبه سمتاستفادهازانواعسیستم های حملو نقلعمومی،جهت جابجاییمردمدر شهرها،امریبدیهیواجتناب ناپذیراست. پارامترهای مختلفی در توسعه سیستم حمل و نقل عمومی دخیل است که از جمله آن ها می توان به زمان سفر، زمان پیاده روی تا ایستگاه، راحتی سفر، هزینه استفاده از سیستم حمل و نقل عمومی و حداکثر پوشش مسیرها و عبور از مراکز اصلی شهر و غیره نام برد، ولی مهم ترین پارامتری که باعث افزایش استفاده از سیستم حمل و نقل عمومی می شود، زمان سفر و هزینه سفر برای متقاضیان است. بنابراین در این مقاله، یک مدل ریاضی چندهدفه با حداقل کردن هزینه و زمان سفر در حالی که مسیرها با حداقل اتوبوس پوشش داده می شود، ارایه می شود. با توجه به پیچیده گی و سخت بودن مسایل مسیریابی، برای حل این مساله از الگوریتم بهینه سازی انبوه ذرات با بردار ارزیابی (VEPSO) برای مسیرهای موجود در سیستم اتوبوس رانی شهر اردبیل استفاده و نتایج آن با الگوریتم بهینه سازی انبوه ذرات چندهدفه (MOPSO) مقایسه می شود. مقایسه نتایج الگوریتم ها با شاخص های چندهدفه، کارایی الگوریتم VEPSO را نسبت به MOPSO، برای مطالعه موردی موردنظر نشان می دهد.
    کلیدواژگان: بهینه سازی انبوه ذرات با بردار ارزیابی، حمل و نقل عمومی، سیسنم اتوبوس رانی، مسیریابی وسایط نقلیه
  • محسن غضنفری *، پریسا حسینی تهرانی، زهیر سلیمانی صفحات 431-449
    در حال حاضر از آلومینیوم و فولاد به عنوان جنس پنل ترمز آیرودینامیک در قطارهای پر سرعت استفاده می شود اما هدف این مقاله بررسی اثر کامپوزیت ها در افزایش فرکانس های طبیعیو کاهش وزن پنلها در یک زمان است. در این مقاله از کامپوزیت گرافیت اپوکسی (AS4/3501-6) استفاده شده است که در میان کامپوزیت ها خواص ارتعاشی بهتری دارد. فرکانس طبیعی پنل زمانی که از کامپوزیت گرافیت اپوکسی استفاده می شود نسبت به فلزات آلومینیوم و فولاد بهبود یافته و از 205/84 هرتز به 55/101 هرتز رسیده است که افزایشی 20 درصدی است. علاوه بر این، مقدار بیشینه تنش وارد بر پنل با استفاده از کامپوزیت گرافیت اپوکسی 71 مگاپاسکال و مقدار بیشینه جابجایی عرضی 952/2 میلی متر است. با بررسی فرآیند بازشدن پنل از وضعیت 5- درجه تا 73 درجه در مدت زمان 3 ثانیه با استفاده از نرم افزار المان محدود آباکوس، تغییرات در جابجایی عرضی و تنش پنل کامپوزیتی در حین باز شدن بدست آمده است. با ادامه تحلیل دینامیکی تا زمانی که پنل به اندازه 90 درجه باز شود، مقدار تنش و جابجایی پنل با مقادیر تنش و جابجایی پنل در حالت استاتیکی همخوانی دارد.
    کلیدواژگان: ترمز آیرودینامیکی، فرکانس طبیعی، قطارهای پرسرعت، کامپوزیت
  • عرفان حسن نایبی، سید حسام الدین ذگردی *، محمدرضا امین ناصری، مسعود یقینی صفحات 451-471
    رخداد اختلالات در راه آهن شهری باعث بروز تاخیرات قطارها، افزایش زمان انتظار مسافرین، افت سطح خدمت و استواری برنامه زمانبندی می شود. مدیریت اختلال در راه آهن، مجموعه روش هایی جهت مدیریت رخدادهای پیش بینی نشده و کنترل عملکرد سیستم است. در این تحقیق، مسدودی موقتی بخشی از مسیر به عنوان عامل اختلال در برنامه حرکت قطارها در نظر گرفته شده است. جهت حل مساله از رویکرد بهینه سازی مبتنی بر شبیه سازی برای کمینه کردن متوسط مجموع زمان های انتظار و سفر مسافرین استفاده شده است. استراتژی های مدیریت اختلال بصورت ترکیبی و شامل سیاست توقف-عبور و گردش مسیر است. مدل شبیه سازی به منظور مدل سازی متغیرهای تصادفی در مساله شامل زمان سیر احتمالی، نرخ ورود تصادفی مسافرین به ایستگاه ها توسعه داده شده است. بخش بهینه سازی رویکرد پیشنهادی نیز شامل الگوریتم جستجوی همسایگی متغیر است. جهت اعتبارسنجی رویکرد مدیریت اختلال، از چند سناریوی اختلال در خط 1 متروی تهران استفاده شده است. نتایج حل مساله روی مسایل واقعی، کارایی و کاربرد مناسب روش بهینه سازی مبتنی بر شبیه سازی را در تصمیم گیری در شرایط بروز اختلال و مسدودی مسیر نشان می دهد. همچنین نتایج نشان داده است که استراتژی ترکیبی مدیریت اختلال نسبت به استراتژی های مستقل، بهبود بیشتری در کاهش زمان های سفر مسافرین ایجاد می کند. پیاده سازی روش جستجوی همسایگی روی نمونه مسایل واقعی و استفاده از استراتژی ترکیبی مدیریت اختلال باعث کاهش حدود 14 درصدی متوسط زمان سفر مسافرین شده است.
    کلیدواژگان: راه آهن شهری، توقف، عبور، گردش مسیر، متوسط زمان سفر، جستجوی همسایگی متغیر
|
  • Mojtaba Rajabi *, Navid Khademi, Roozbeh Foroozandeh, Afshin Shariat Pages 295-312
    Due to the considerable effects of bus travel time reliability on the efficiency of the bus system and its quality of service, in this paper, we attempt to analyses the travel time reliability using a GPS travel time data set of two bus routes in Tehran, Iran. To this end, we firstly review some of travel time reliability measures introduced in the literature. We then explore the variability of these measures in the course of a day. Our results indicate that the variability of travel time in the afternoon peak hours is more that in the morning peak hours. We also examine the distribution of travel time for different time intervals of the day. Based on empirical data, it can be concluded that the distribution of travel time is not only wide but also rightly skewed. Results also show that Burr, Log-logistic and Log-normal distributions are superior to other probability distributions in terms of fitting accuracy. Furthermore, travel time can be more precisely fitted using mixture probability distributions.
    Keywords: Travel time reliability, Stochastic, dynamic networks, GPS
  • Meisam Akbarzadeh * Pages 313-326
    This paper describes the development of methods of calculating the amount of equity in the ýdistribution of public services in the cities. For this purpose, a combination of access and ýmobility, the Connectivity Power as the primary benefit of the public transportation system ýintroduced for citizen. Vertical equity approach was selected as the approach. The number of ýpeople without personal car was considered as an indicator of the need for public ýtransportation services were considered. The state of public transport facilities are distributed ýaccording to the needs of residents of each area in the three-year base period (there are regular ýbus lines corresponding to the condition of 5 years), the current year (the current situation of ýthe city bus system, a BRT line and stations active in a part of the Metro Line 1) and the ýfuture (5 years, completed BRT projects and full exploitation of subway line 1) deals. The ýurban areas in terms of providing power connection as well as the needs were arranged and ýthe two lists for each period were compared. Spearman's rank correlation coefficient to ýmeasure the status of each area and the Gini coefficient to measure the overall situation of the ýcity were used. The results show that although the situation is better than the base year, the ýsituation is fairly significant distance. Extremist complete bus lines and subway line 1 a ýsignificant improvement in terms of the balance of supply and demand situation will not ýimprove but the Gini coefficient. The priority areas were identified for development services.ý
    Keywords: Public Transportation, Social Equity, connectivity, Gini index, Correlation
  • Mahdi Nakhaeinejad *, Roghaye Yegane Pages 327-342
    Development of transportation infrastructures is one of the basic requirements of each country. The criteria such as speed, comfort, safety, reliability and ready to work transportation system are the most important indexes for the assessment of the systems by passengers and the goods owners for selecting the suitable transportation. Considering the high cost of investment for purchasing fleet and building the new tracks and ever- increasing demands, the best using of rail capacities is very important.
    In this paper first the components affected on productivity in different section have been identified by reviewing the literature, field studies and interview with the experts in the different rail sections. These components have been determined in the areas of infrastructure, fleet, mobility, commercial and human resources. A questionnaire based on the effective criteria and components is prepared and distributed between the experts in this field. After collecting the questionnaires, the statistics test, the Cronbach's alpha, distribution normality, data statistical description have been made and by using the one- sample t test the correctness of the proposed hypothesis has been proved. Finally the prioritization of the factors effected on the best utilization of the rail fleet capacity have been submitted by using the linear assignment of multi- criteria decision making methods.
    Keywords: rail transportation, Fleet capacity, Multi- criteria decision making, Statistics test
  • Babak Mirbaha *, Arian Kazemi, Ali Abdi Kordani Pages 343-356
    Pricing is one of the most common methods for demand management in transportation engineering. This method can also be efficient for curb parking demands in down town areas and central business districts. The aim of this study is to assess and predict the effects of curb parking cost elasticity on mode choice behavior of motorists. The stated preference method is used for data collection in central business district (CBD) of Qazvin city and the mode choice behavior of motorists was modeled due to different pricing scenarios. Using a Binary Logit, it can be concluded that the price value of motorists’ car, car ownership per household, hourly parking rate in CBD, maximum hourly parking rate which users are willing to pay, trip purpose and household size of users are significant in users’ mode choice utility due to pricing. The results indicated that by increasing the parking hourly rate by 1%, the probability of choosing private car decreases by 0.004% and also by increasing the user's maximum payment for parking by 1%, the probability of choosing private car increases by 0.016%.
    Keywords: Parking Pricing, Binary Logit, Transportation demand management, On- street Parking
  • Navid Khademi, Mostafa Bababeik *, Ramin Saedi Germi Pages 357-375
    The main aim of this study is the investigation of the effects of different types of information (visual, vocal and textual) on traveler's cognition and recalling. Second aim of this research is to compare the effects of different order of visual/textual information on travelers’ memory. To investigation of the effects of different types of information on traveler's cognition and recalling, three experiments, each at two different levels, are designed. The design and creation of two different levels for each experiment is intended to investigate the effects of the amount and verity of information received by travelers on their cognition and recalling ability in light of the traveler information systems. In the first level of experiments, travelers experience smaller numbers of events compared to the second level of experiment and they recall the small amount of information. In other words, the first level of each of the three experiments is simpler and easier than the second. The effects of different types of information are examined by defining the appropriate evaluation indicators and making statistical inferences. The results show that the travelers’ cognition and recalling ability is affected by the type of the information. Hence, the cognition and recalling of travelers which are guided by the visual, vocal and textual information, is significantly different. Also, the results show that the different orders of visual/textual information differently affect the ability of travelers’ acquisition and recalling. This means that contextual preparation by visual information can improve the travelers’ acquisition and recalling of the textual information.
    Keywords: intelligent traveler information systems, acquisition, recalling, traffic, transportation planing, driving simulator
  • Mohammad Tamannaei * Pages 377-392
    The aim of this study is to propose a novel method to identify the bottlenecks in the railway networks. This method is based on two different approach. In the first approach, a new algorithm is proposed, aimed to incrementally assign the freight demands to the network. The specific novelty of this approach is the consideration of the railway capacity during the assignment process. By employing this approach, the critical bottlenecks of the railway networks can be identified. A second approach aims to determine the relative priorities of the bottlenecks and proposed to resolve them. In this approach, the method all or nothing assignment (Regardless capacity Blocks) is used to determine the load flow in different parts of the railway network. In order to prioritize the capacity bottlenecks the index titled "bottleneck intensity" is presented. The index indicates the potential load demand in the difference origins-destination. To evaluate the proposed method in this study, Iranian railway network examined. All demand and network capacity data were collected and using the proposed method capacity bottlenecks were identified and Prioritization.
    The results of this study showed that the solution to increase the capacity in 10 first critical bottleneck absorbed potential demand equal 4.7 million tons in the railway network.
    Keywords: Critical bottleneck, Railway network, Incremental Assignment, All or Nothing Assignment (ANA), potential demand
  • Ali Asghar Heidari *, Rahim Ali Abaspour Pages 393-411
    After disasters, preparation for performing an effective rescue mission can significantly reduce the costs and possible injuries of the event. Relief is regarded as one of the crucial steps in developing of disaster management systems. This research has tackled a multi-product multi-period inventory routing problem in order to develop an efficient strategy for temporal relief tasks. To solve the model, an improved fractal search algorithm was employed. Fractal search is a population-based and powerful optimization algorithm that explores the problem space based on the potential theory, growth of the random fractal and three physical laws. Based on instance problems, the efficiency of the proposed algorithm is compared to other methods in terms of running time, convergence rate, success rate, best and average standard deviation of the results, as well as the statistical superiority by test of Wilcoxon. Assessment of the results show that the proposed algorithm has a better performance based on running time, convergence speed, and success rate in temporal routing of rescue vehicles. The results show that by increasing of problem dimensions, better efficiency in the proposed strategy is detected. The proposed framework in this study can be used in relief scenarios and related inventory routing problems.
    Keywords: Fractal Search Algorithm, Routing, relief, optimization, Fractal
  • Esfandiar Ataei, Reza Tavakkoli-Moghaddam *, Zinab Azizi Pages 413-429
    Expanding cities and population causes an increase of travel demands. Private vehicles cannot cope with responding to the travel demand of the large urban population. Therefore, it is interesting and unavoidable issue to use different urban public transportation systems for commuters in cities. Different parameters are involved in the public transportation system development. Some parameters are as follows: travel time, walking time to bus stop, travel convening, utility cost resulted from a public transportation system and maximum routes covering and crossing the downtown and the like. However, the most important parameters that causes in increasing the use of the public transportation system is travel time and travel cost for commuters. For this purpose, a multi-objective mathematical model is presented to minimize the travel time and travel cost while covering the routes with the minimum number of buses. Due to the NP-hardness of such a hard routing problem, a vector-evaluated particle swarm optimization (VEPSO) algorithm is proposed to solve a real case problem for the current routes of the Ardabil urban bus system. The associated results are compared with the multi-objective particle swarm optimization (MOPSO) algorithm. The comparison of the obtained results shows the efficiency of the VEPSO algorithm for the considered case study.
    Keywords: Public Transportation, urban bus system, Vehicle routing, vector-evaluated particle swarm optimization
  • Mohsen Ghazanfari *, Parisa Hosseini Tehrani, Zoheyr Soleymani Pages 431-449
    Presently aluminum and steel are used to construct aerodynamic brake panels in high- speed train, however the aim of this paper is to increase natural frequencies and reduce the weight of panels at the same time using composite materials. In this paper, composite graphite epoxy (AS4 / 3501-6) is used, due to its better vibration characteristics among other composites. According to simulations, the natural frequency of graphite epoxy panel in comparison to aluminum panel has increased from 84.205 Hz to 101.55 Hz which is a 20 percent rise. What is more the maximum stress on the composite graphite epoxy panel and maximum lateral displacement are 71 MPa and 2.952 mm respectively. These results indicate better performance of graphite epoxy panel in comparison to aluminum panel. Finally, the panel during opening from -5° to 73° in 3 seconds is considered and the results of dynamic analysis of brake panel, using ABAQUS software, including Transverse displacement and stress is presented. It is shown that when panel has completely opened to 90 degrees, stresses and displacements are in a good agreement with static results.
    Keywords: Aerodynamic Brake, Composite, Natural Frequency, High-Speed Trains
  • Seyed Hesam Aldin Zegordi * Pages 451-471
    The occurrence of disruptions in urban rail cause train delays, extra passenger waiting times, and drop in service level and schedule adherence. Rail disruption management refers to the implementation of the control strategies to manage unexpected events and improve the system performance. In this study, a temporary line blockage is regarded as a source of disruption in train movements. A simulation-based optimization approach is proposed to minimize the total average waiting times and traveling times of passengers. Disruption management strategies include skip-stop and short-turn control policies. Simulation technique is used to model random variables in question, including train traveling time, random arrival rate of passengers, and the stochastic recovery time. The proposed approach also includes the variable neighborhood search algorithm to find the near optimal solutions. In order to validate the proposed methodology, several disruption scenarios in Tehran Metro Line 1 are investigated. The results of solving the real problems show the efficiency and proper use of simulation-based optimization method in the decision-making under disruption. The results have also shown that a combination of skip-stop and short-turn strategies gives travelers greater improvements in reducing the waiting and travelling times. The implementation of variable neighborhood search method on the real-world case study demonstrate that the combined strategy reduces the average traveling time for passengers about 14%.
    Keywords: Urban rail, Skip-Stop, short-turn strategy, expected traveling times, Variable neighborhood search