فهرست مطالب

مجله جنگل ایران
سال سوم شماره 2 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرج الله جهانپور، محمد فتاحی، رضا کرمیان صفحه 91
    احیای پوشش گیاهی در عرصه های در حال تخریب یکی از راه های حفظ و نگهداری گونه های با ارزش جنگلی بوده که باید بر اساس روش های علمی و فنی با توجه به توان اکولوژیکی منطقه صورت گیرد. در برخی موارد بعد از استفاده از بذر برای جنگلکاری با گونه بنه سبز شدن بذرهای کاشته شده با مشکل روبه رو می شود و به وی‍ژه در ماه های گرم و آفتابی تعداد زیادی از نهال ها خشک می شوند و از بین می روند. به منظور دستیابی به مناسب ترین شرایط استقرار نهال بعد از کاشت بذر، تحقیقی در قالب طرح کامل تصادفی در 8 تکرار و 4 تیمار (نور کامل، 50 درصد سایه، 75 درصد سایه و سایه کامل) به اجرا درآمد. برای ایجاد سایه از پوشش تخته ای یک مترمربعی استفاده شد. به این منظور، پوشش مصنوعی طوری طراحی شد که عبور نور بصورت انتخابی 100،50، 25 درصد و سایه کامل (پوشش کامل) استفاده شد. طی پنج سال آماربرداری نهالها از نظر زنده مانی و در نهایت تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مشخص شد که در سال اول بعد از کاشت، بین تیمارها در سطح یک درصد از نظر زنده مانی تفاوت معنی داری وجود ندارد، ولی به تدریج طی آماربرداری های سال های بعد اختلاف شدت گرفت و در سال پایانی طرح (سال پنجم) به اوج رسید. به طوری که اختلاف بین تیمار ها از نظر زنده مانی در سطح یک درصد معنی دار شد. مقایسه تیمارها با آزمون دانکن نشان داد که سایه کامل و 75 درصد سایه نسبت به دیگر تیمارها، بیشترین درصد زنده مانی را در پی دارند.
    کلیدواژگان: مدیریت احیا، بنه، نور، جنگلکاری، لرستان
  • مقداد جور غلامی، احسان عبدی، وودام چونگ، باریس مجنونیان صفحه 99
    جنگل های خزری تنها منبع تولید چوب در ایران هستند. معمول ترین روش چوبکشی و خروج نیز چوبکشی زمینی با استفاده از اسکیدرهاست. به دلیل کافی نبودن تراکم جاده های جنگلی، قسمت های زیادی از این جنگل ها دور از دسترس هستند. بنابراین به منظور تسهیل عملیات بهره برداری، افزایش تراکم جاده های جنگلی به عنوان یک راه حل مطرح است. هدف از این مطالعه، تلفیق هزینه های بهره برداری (منتج از مطالعه زمانی) و جاده سازی با استفاده از نرم افزار NETWORK 2000 و تصمیم گیری در مورد گسترش شبکه جاده بخش گرازبن از جنگل خیرود بود. در این تحقیق از مطالعه زمانی پیوسته بر اساس داده های واقعی چوبکشی استفاده شد. مدل رگرسیونی به دست آمده تابع عامل فاصله چوبکشی است. نتایج نشان داد که حداقل هزینه جاده سازی و چوبکشی در حالتی امکان پذیر است که تمامی جاده های پیشنهادی ساخته شوند.
    کلیدواژگان: شبکه جاده جنگلی، بهینه سازی، NETWORK 2000، هزینه های ثابت، هزینه های متغیر
  • مهدی زندبصیری، هدایت غضنفری، اصغر سپهوند، پرویز فاتحی صفحه 109
    در این پژوهش، یکان مدیریت سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور (سامان عرفی روستا) با یکان مدیریت مردم محلی (سامان های عرفی کوچک درون سامان بزرگ) مقایسه شد. برای مقایسه از تحلیل های دست اندرکاران و فرایند تحلیل سلسله مراتبی و به منظور ارزیابی خطای عدم اطمینان در تصمیم گیری از تحلیل حساسیت پویا استفاده شد. نتیجه فرایند تحلیل سلسله مراتبی نشان می دهد یکان مدیریت مردم محلی ارجحیت بیشتری دارد. با افزایش اهمیت عنصرهایی که تفاوت وزن دو گزینه را بیشتر می کنند، نتیجه تحلیل تصمیم با نتیجه انتخاب اولیه یکسان است. از این رو نتیجه پژوهش پایدار است.
    کلیدواژگان: مردم محلی، تحلیل دست اندرکاران، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، تحلیل حساسیت، مشارکت
  • زهره ذوقی نامقی، داوود آزادفر صفحه 121
    برنامه های اصلاح نژاد درختان جنگلی با انتخاب درختان برتر در توده های طبیعی، ما را در رسیدن به حداکثر بهره وری و افزایش تولید جنگل ها یاری می کند. شناسایی درختان برتر گونه راش شرقی به عنوان یکی از مهم ترین گونه های تولیدی جنگل های شمال ایران، برای حفظ و توسعه ژنتیکی توده های آن اهمیت بسیاری دارد. به این منظور با توجه به نواحی رویشی راش در سری یک جنگل شصت کلاته گرگان، پارسل هایی با تیپ راش تا راش آمیخته انتخاب شدند. 46 درخت کاندید برتر به روش مقایسه ای، شناسایی شده و بر اساس 20 صفت کمی و کیفی با درختان مقایسه ای، ارزیابی شدند. سپس با وزن دهی صفت ها و به کمک روش امتیازدهی بر اساس محاسبه معادلات نرمال سازی، درختان امتیاز دهی شده و درختان برتر نهایی مشخص شدند. بر اساس نتایج معادلات نرمال سازی، 37 پایه از درختان کاندید برتر و 9 پایه از درختان مقایسه ای، شناسایی شده و با توجه به رتبه آنها به عنوان درخت برتر نهایی معرفی شدند و مشخص شد که این روش دقت زیادی در تفکیک جزئی تفاوت های درختان برتر و غیر برتر دارد. صفت های مهم در شناسایی درختان برتر نهایی راش در ابتدا، ارتفاع کل، راست بودن تنه و موجداری تنه و سپس رویش قطری، طول تنه بدون شاخه، زاویه شاخه ها و تقارن تاج تعیین شد.
    کلیدواژگان: راش شرقی، درخت برتر، صفت های کمی و کیفی، معادلات نرمال سازی
  • فرحناز رشیدی، عادل جلیلی، ساسان بابایی کفاکی، خسرو ثاقب طالبی صفحه 133
    یکی از عوامل تهدیدکننده پوشش گیاهی در مناطق شهری، آلودگی هوا و گازهای آلاینده است که با غلظت های مختلف در فضای شهرها پراکنده اند و به همراه عوامل اقلیمی و انسانی آثار مخربی را بر روی پوشش گیاهی ایجاد می کنند. در مقابل، پوشش گیاهی نیز با توجه به کارکردهای زیست محیطی تاثیر زیادی در کاهش اثر گازهای آلاینده دارند. این تحقیق با هدف بررسی اثرگازهای آلاینده شهری شامل NO2، SO2، O3 و اقلیم (دما و بارندگی) بر واکنش های آناتومی گیاه زبان گنجشک در شهر تهران انجام گرفت. به منظور این بررسی خصوصیات آناتومی مانند ضخامت، مزوفیل و آوند پهنک، ضخامت و تعداد سلول های نردبانی واسفنجی، ضخامت کوتیکول، ضخامت اپیدرم، ضخامت و تعداد کلانشیم و پارانشیم رگبرگ اصلی برگ گیاه در مقابل گازهای آلاینده و عوامل اقلیمی با استفاده از آنالیز همبستگی بررسی شد. نتایج حاکی از آنست که با افزایش آلودگی ضخامت پهنک، ضخامت مزوفیل پهنک و ضخامت پارانشیم نردبانی پهنک افزایش یافته و شاخص نسبت پارانشیم نردبانی به پارانشیم اسفنجی (Rp/RS) در مقابل افزایش دما، افزایش پیدا کرده است.
    کلیدواژگان: آلودگی، اقلیم، آناتومی، زبان گنجشک، پوشش گیاهی
  • آثار هیدرولوژیکی تخریب سطح جنگل / (مطالعه موردی: جنگل آموزشی دانشگاه تربیت مدرس، مازندران)
    مجید خزایی، سیدحمیدرضا صادقی، سیدخلاق میرنیا صفحه 145
    جنگل ها در دوره های مختلف تاریخی، نقشی حیاتی در بقا، توسعه و رشد جوامع انسانی داشته اند، اما استفاده گسترده از منابع جنگلی، سبب تخریب محیط زیست و تبدیل اراضی به بیابان و در نتیجه محو شدن تمدن ها شده است. تخریب پهنه های جنگلی، پیامدهای نامناسبی در منابع زیست محیطی حوضه آبخیز بالادست مانند افزایش توان سیل خیزی، رخداد فرسایش و تولید رسوبات دارد. از این رو از دیرباز، بررسی های متعددی در زمینه اعمال تیمارهای مختلف مدیریتی و فنی و مهندسی بر رفتار آبخیزهای جنگلی صورت گرفته است. اما پیامدهای هیدرولوژیک ناشی از تخریب جنگل ها کمتر بررسی شده است. بر این اساس، در تحقیق حاضر، تاثیر تخریب جنگل بر مولفه های هیدرولوژی در مقیاس پلات های شش متر مربعی، در قالب سه تکرار مبتنی بر هفده رگبار رخ داده از مهر 1388 تا فروردین 1389 در حوضه آبخیز جنگلی دانشگاه تربیت مدرس در استان مازندران واقع در منطقه کجور بررسی شده است. به این منظور پس از هر رگبار بعد از قرائت مقدار بارش با استفاده ازباران سنج نصب شده در حوضه آبخیز، مقدار رواناب از درون ظرف ها قرائت شد و غلظت و تولید رسوب با روش تخلیه آب رویی و رسوبگذاری مواد و در نهایت توزین در آزمایشگاه به دست آمد. نتایج تحقیق نشان دهنده تاثیر معنی دار (001/0P<) تخریب جنگل بر مولفه های هیدرولوژی مانند رواناب، ضریب رواناب، غلظت و تولید رسوب بود. به نحوی که مقدار تولید رواناب، ضریب رواناب و غلظت و تولید رسوب در منطقه تخریب شده، نسبت به منطقه جنگلی تخریب نشده به ترتیب 5، 7، 6 و 18 برابر بیشتر ارزیابی شد.
    کلیدواژگان: تخریب جنگل، تولید رسوب، حوضه آبخیز جنگلی، مولفه های هیدرولوژی
  • اسماعیل احمدی ملکوت، علی سلطانی، نبی الله یارعلی صفحه 157
    تخریب و کاهش سطح جنگل ها، نشان دهنده ضرورت جنگلکاری برای احیا و توسعه این منابع طبیعی تجدیدپذیر است. جنگل های دست کاشت به دلیل ویژگی های مخصوص به خود، می توانند بر تنوع پوشش گیاهی زیراشکوب تاثیرگذار باشند و موجب حذف یا حضور بعضی از گونه ها شوند. هدف از این مطالعه، بررسی وضعیت پوشش گیاهی کف جنگل در دو توده مختلف جنگلکاری شده (توسکا و افراپلت - ون) در دهه هفتاد، و یک توده جنگل طبیعی مجاور آنها در منطقه ای از شرق گیلان است. در هر منطقه، 25 قطعه نمونه به مساحت 10 آر بطور تصادفی-سیستماتیک پیاده شد و نمونه برداری درختان سرپا و وضعیت توپوگرافی عرصه انجام گرفت. پوشش گیاهی کف جنگل نیز با استفاده از دو قطعه نمونه کوچک، یکی در مرکز و دیگری در منطقه ای با متراکم ترین پوشش گیاهی پلات، اندازه گیری شد. تنوع گونه ای و شاخص های متفاوت تنوع با استفاده از تحلیل کوواریانس یکطرفه مقایسه شد. نتایج نشان داد که تنوع و غنای گونه ای بیشتر در جنگل طبیعی از دو منطقه جنگلکاری بیشتر است. همچنین این شاخص ها نشان دهنده تنوع بیشتر گونه های علفی پوشش کف جنگلکاری توسکا نسبت به جنگلکاری افراپلت و ون بود. شاخص تنوع شانون و شاخص یکنواختی سیمپسون به ترتیب برای مطالعات تنوع و پراکنش گیاهان مناسب تشخیص داده شدند.
    کلیدواژگان: تنوع گیاهی، جنگلکاری، شاخص های تنوع زیستی، جنگل های شرق گیلان
  • مونا ارشادیفر، مهرداد نیکوی، رامین نقدی صفحه 169
    کنترل صدمات بهره برداری برای تولید پایدار چوب در جنگل های شمال ایران، اهمیت فراوانی دارد. روش هایی که اغلب برای کنترل صدمات سفارش شده است، مبتنی بر طراحی مسیرهای چوبکشی قبل از قطع درختان و انجام قطع هدایت شده است. انجام قطع هدایت شده نیازمند گروه های قطعی است که توانایی انداختن درختان به مسیرهای درست را داشته باشند. بررسی حاضر ارزیابی آزمایشی از توانایی گروه های قطع برای انجام این کار است که در پارسل 207 سری 2 ناو اسالم اجرا شد. از بین درختان قطع شده چهار گروه قطع، 25 اصله درخت به طور تصادفی برای هر گروه قطع انتخاب شد. مسیرهای افت صحیح قبل از قطع با رنگ بر روی تنه درختان مشخص شد و آزیموت مسیر افت انتخاب شده و واقعی با استفاده از قطب نما به دست آمد و تفاوت آنها برای تمام گروه های قطع محاسبه شد. مقایسه میانگین خطای قطع نشان داد که هیچ کدام از گروه های قطع موفق به اجرای قطع هدایت شده نشدند، بنابراین عملیات قطع، مطابق با اهداف قطع هدایت شده نبود. رسیدن به اهداف قطع هدایت شده در منطقه مورد بررسی نیازمند تدوین برنامه های آموزشی برای کارگران است.
    کلیدواژگان: قطع هدایت شده، اره موتوری، بهره برداری، مسیر چوبکشی، اسالم
|
  • F.A. Jahanpour, M. Fatahi, R. Karamian Page 91
    Rehabilitation of vegetation in degraded areas is one of the suitable strategies for conservation of valuable forest species. This should be done by technical and scientific methods, considering the land ecological capabilities. In some cases the density of pistachio saplings have been decreased and finally died after sowing, because they face sunny and warm months of the year while germinating. Hence this study was conducted in order to determine the best method for taking care of saplings after plantation. The research work was done based on Completely Randomized Design (CRD) with four treatments (sunny, 50% shadow, 75% shadow, 100% shadow) and eight replicates. A board coverage (1×1 m) was used for creating shadows. Sampling was conducted during 5 years, then data were analyzed by SPSS package. The results showed that in the first year, there was not any significant difference among treatments (p < 0.01) in surviving, but differences gradually increased and at the end of fifth year there was highly significant differences among treatments, where Duncan test showed 100% and 75% shadow treatments had the most surviving percentages compared to the other treatments.
    Keywords: Reclamation management, Pistachio, Light, Surviving, Sowing, Lorestan
  • M. Jourgholami, Ehsan Abdi, Woodam Chung, B. Majnounian Page 99
    Hyrcanian forests are the only forests designated for commercial timber production in Iran. Ground-based skidding is the most common timber harvesting system used in these forests, but due to low road density (1- 2m/ha), large parts of the forests are still inaccessible. To facilitate timber harvesting in the forest, it has been proposed to increase the road density up to 20 m/ha. The aim of this study was to incorporate the estimated skidding costs through a time study into existing transportation planning tool, NETWORK 2000 software package to help decision making on forest road building. This method was applied toGorazbon district in Hyrcanian forests, where 244 links were built for analysis. The study used continuous time studies based on empirical data for this logging method. The resulted regression model is a function of skidding distance. The best solution found by NETWORK 2000 indicated that all proposed roads should be built to minimize the total skidding and road building costs.
    Keywords: : Forest road network, optimization, NETWORK 2000, Fixed costs, Variable costs
  • M. Zandebasiri, H. Ghazanfari, A. Sepahvand, P. Fatehi Page 109
    In this research, Forest management Unit (FMU) of Forest and Rangeland Organization (FRO) is compared with FMU of local residents. For this purpose, stakeholder analysis and Analytic Hierarchy Process (AHP) were applied. For evaluating the probable effect of uncertainty in decision making, dynamic sensitive analysis was used. The result of AHP showed that the small FMU is preferable. By increasing the element importances which increase the weight differences of alternatives, the result of decision making is the same as the first alternative. So the result of this research is meaningful.
    Keywords: Rural people, Stakeholder analysis, Analytic Hierarchy Process, Sensitive analysis, participation
  • Zohre Zoghi Nameghi, Davoud Azadfar Page 121
    Forest tree breeding programs with the selection of plus trees in natural stands are very important to reach the highest utilization and production rate of the forests and products. Identification of Beech plus trees as one of the most important productive species in the northern forests of Iran has high value for gen preservation and extension of its stands. Thus, pure and mixed beech compartments in the first district ofShast Kalateh forests in Gorgan, were selected as the main distribution area of this species. Forty six candidate trees were identified by comparision method and were evaluated for twenty quantitative and qualitative traits with control trees. Then, final plus trees were determined using characters weighing and using scoring method based on calculation of the normalization equations. The results indicated that thirty seven individuals of total candidate trees and nine individuals of control trees were determined as final plus trees based on normalization equations of their grades. The results showed that this method has high precision in segregation of differences between plus and non-plus trees. Total height, stem direction, undulating and diameter growth, stem length without branch, branch angle and canopy polarity were known as important traits in identification of beech final plus trees.
    Keywords: Beech, Plus tree, Quantitative, qualitative characters, Normalization equations
  • F. Rashidi, A. Jalili, S. Babaie Kafaki, Kh. Sagheb Talebi Page 133
    Air pollution is a factor threating the green areas and vegetation in urban zones. Pollutant gases spreading with different density in urban spaces have destructive effects on vegetation along with climatic and antropogenic factors. On the other side, green spaces decrease noticeably the effects of pollutant gases on human society due to their ecological function. This study was carried out to find the effects of urban pollutant gases (SO2, NO2 and O3) and climatic factors (temperature and precipitation) on Fraxinus rotundifolia Mill. In Tehran. For this purposes, anatomical characteristics including leaf blade and cuticle thicknesses, epidermis thickness, blade mesophyll thickness, thickness and number of layers of spongy and palisade parenchyma mesophyll, blade vascular bundle thickness, number and thickness of collenchyma and parenchyma of main vein of Fraxinus rotundifolia Mill. leaves were studied by using correlation analysis. The results demonstrated an increase in leaf blade thickness, blade mesophyll thickness and palisade parenchyma thickness in response to increase in urban air pollution. Furthermore, the ratio of palisade parenchyma to spongy parenchyma (RP/RS) increased as the temperature rose.
    Keywords: Pollution, Climate, Leaf anatomy, Ash, Urban green areas
  • M. Khazayi, S.H.R. Sadeghi, S.Kh. Mirnia Page 145
    Forests have had a vital role in survival, growth and development of human communities in various epochs of history. Overexploitation of the forest resources induced environmental disturbance leading to desertification and disappearance of civilizations. Deforestation has detrimental effects on the watershed environment which resulted in increasing flooding and sediment yield. Since long time ago, many studies have been conducted to evaluate the effects of managerial and engineering treatments on forest ecosystems characteristics. Since the hydrologic response of forest disturbance has been rarely considered, the present study has been conducted to investigate the effect of forest disturbance on hydrological components in sample plot scale with three replicates in the northern forests of Iran during seventeen storm events occurred from October 2009 to April 2010. The rain depth was measured by using a rain gauge installed in the study area. The runoff volume and sediment yield were also measured through field data collection and lab analyses by weighting and decantation methods. The results of the study showed significant effects of forest degradation (P <0.001) on hydrological components of runoff volume and coefficient, sediment yield and concentration. So that, the amount of runoff, runoff coefficient, sediment concentration and yield in disturbed area was found 5, 10, 18 and 6 times of those recorded for the undisturbed forest area, respectively.
    Keywords: Forest disturbance, Sediment yield, Forest watershed, Hydrological components
  • E. Ahmadi Malakut, A. Soltani, I. Hasanzad Navrodi Page 157
    Overexploitations of forests and degradation can be considered as a rational reason behind any reforestation project aiming at development and rehabilitation. For their specific characteristics, the forest plantations can affect the diversity of understory vegetation and cause ecological present or absent of herbs, forbs and bushes. The aim of the current study was to evaluate the floral diversity and understory vegetation cover in two reforestation projects (maple-ash and alder) planted in 1970s and a nearby natural stand located in the East of Guilan province, Iran. Twenty five plots (1000 m2) were random-systematically selected in each area. All measurements for forest trees as well as topographical features of the plots were considered. The diversity of the understory plants were also estimated using two micro-plots. One-way analysis of variance by means of the aspect and slope as covariances was run to evaluate the differences. Compared to forest plantations, the results showed higher diversity indices for natural forest. Alder plantation was also more diverse than maple-ash in case of micro-flora. Shannon diversity index and Simpson evenness index were characterized as favorite indicators to evaluate the plant diversity and distribution, respectively.
    Keywords: Phytodiversity, Reforestation, Biodiversity indices, Eastern Guilan forests
  • M. Ershadifar, M. Nikooy, R. Naghdi Page 169
    Control of logging damage is important for sustainable timber production in Caspian forests. Methods often recommend to control damage levels including directional felling and pre-felling design of skid trial. Directional felling needs felling crew with the ability of leading the trees to an accurate falling path. The present study is an experimental evaluation of felling crew ability for directional felling that carried out in compartment 207 of Nav district in Asalem watershed. A total of 25 trees were randomly selected from the total harvested trees by four felling groups. Falling path of selected trees was specified by paint on the trunk of trees and recorded by using a compass prior to and after tree’s falls. The difference between the intended and actual direction of tree's fall was then calculated for each felling group and an average margin of felling error was calculated for each felling group. Comparison of mean directional error for felling groups indicated that none of felling crew could direct the marked trees to desired path. The result showed that current felling is not according to goals of directional felling. Results suggested that felling worker in study area need more training program for reaching to the goals of directional felling.
    Keywords: Directional felling, Chainsaw, logging, Skid trail, Asalem