فهرست مطالب

مجله جنگل ایران
سال چهارم شماره 4 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عباسعلی محمودی، قوام الدین زاهدی امیری، وحید اعتماد صفحه 289
    هدف این تحقیق بررسی وجود ارتباط بین شادابی گونه تاغ و خصوصیات فیزیکی وشیمیایی خاک و مقایسه آن در رویشگاه های طبیعی و دست کاشت تاغ است. پس از بازدید صحرایی، دو منطقه شامل توده های تاغ طبیعی و دست کاشت (مساحت هر منطقه حدود 200 هکتار) در مجاورت یکدیگر انتخاب شد. در هر منطقه به طور تصادفی و با روش ترانسکت از خاک و پوشش گیاهی نمونه برداری شد، به نحوی که در هر منطقه پنج ترانسکت با طول 60 متر پیاده شد. بر روی هر ترانسکت به فاصله هر 10 متر، یک پروفیل به عمق 50 سانتی متر حفر و از دو عمق 10 -0 و 50-10 سانتی متر نمونه برداری انجام گرفت و در مجموع 120 نمونه خاک برداشت شد. همچنین در هر نقطه، درجه شادابی نزدیک ترین درختچه تاغ به ترانسکت، بررسی شد. خصوصیات فیزیکی و شیمیایی نمونه های خاک شامل بافت، وزن مخصوص ظاهری، رطوبت، ماده آلی، کربن آلی، ازت کل، پتاسیم، آهک، سدیم، EC و pH در آزمایشگاه اندازه گیری شد. نتایج تجزیه و تحلیل مولفه های اصلی نشان داد که بین شادابی گونه تاغ و مقدار ماده آلی، کربن آلی، ازت کل و رطوبت خاک ارتباط معنی داری وجود دارد و این ارتباط در افق سطحی خاک محسوس تر است. از طرف دیگر، بین مقدار سدیم، پتاسیم و شوری با شادابی درختچه های تاغ رابطه معکوس وجود دارد، ولی این رابطه معنی دار نیست. ارتباط بین مقدار آهک، pH و وزن مخصوص ظاهری با شادابی گونه تاغ نیز معنی دار نیست. نتایج این تحقیق نشان داد که خواص شیمیایی و فیزیکی خاک به ویژه ویژگی های حاصلخیزی آن از مهم ترین شاخص های موثر در شادابی گونه تاغ است.
    کلیدواژگان: رویشگاه های طبیعی و دست کاشت تاغ، شادابی گیاه، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک، نمونه برداری
  • مازیار حیدری، اسماعیل خسروپور، وحید اعتماد، محمدرضا مروی مهاجر صفحه 301
    گونه انجیلی، یکی از گونه های اندمیک ناحیه هیرکانی در شمال ایران است که به همراه گونه های ممرز و شمشاد، جوامع مختلفی را تشکیل می دهند. زادآوری این گونه به روش جنسی در سطح جنگل کمتر وجود دارد و بیشتر به صورت غیرجنسی و به کمک پاجوش و ریشه جوش صورت می گیرد. این تحقیق با هدف بررسی تاثیر قطر برابرسینه بر قابلیت جست دهی انجیلی و تعیین بهترین کلاسه قطری از لحاظ زادآوری غیرجنسی در جنگل آموزشی-پژوهشی خیرود، انجام گرفت. آماربرداری به روش تصادفی در مناطق پراکنش این گونه با قطعات نمونه دایره ای با مساحت 10 آر صورت گرفت و در کل 90 قطعه نمونه برداشت شد. درختان در سه طبقه قطری 30-10 (کلاسه1)، 60-30 (کلاسه2) و بیشتر از60 سانتی متر (کلاسه3) دسته بندی شدند و زادآوری انجام گرفته به چهار طبقه با قطر 4-2، 6-4، 8-6 و 10-8 سانتی متر تفکیک شد. به منظور مقایسه میانگین تعداد پاجوش در طبقات قطری از آزمون تجزیه واریانس یک عامله و در صورت نیاز، آزمون دانکن، با سطح اطمینان 95 درصد استفاده شد. نتایج نشان داد که متوسط تعداد پاجوش در کلاسه های قطری 1، 2 و 3، به ترتیب 6/6، 8/10 و 5/6 عدد به ازای هر پایه درخت مادری است. درختان با قطر بیشتر از 60 سانتی متر، بیشترین پاجوش با قطرهای 8-6 و 10-8 سانتی متر را ایجاد می کنند. سلامت پاجوش های قطورتر (8-6 و 10-8 سانتی متر) بیشتر است و این پاجوش ها در کل پایدارترند. در مجموع تعداد پاجوش های با قطر 4-2 سانتی متر بیشتر از پاجوش های قطورتر بوده و طبقه قطری 60-30 سانتی متر (کلاسه 2) دارای بیشترین تعداد پاجوش است. نتایج تجزیه واریانس، نشان دهنده معنی دار بودن اختلاف متوسط تعداد پاجوش ها با قطر 4-2، 6-4، 8-6 و 10-8 سانتی متر و کل پاجوش ها درکلاسه های قطری گونه انجیلی است. نتایج این تحقیق همچنین نشان داد که قطر برابر سینه را می توان یکی از عوامل موثر بر زادآوری غیرجنسی گونه انجیلی به حساب آورد. برای استقرار زادآوری غیر جنسی این گونه، طبقه قطری 60-30 سانتی متر اهمیت بیشتری دارد و باید عملیات پرورشی و بهره برداری در این طبقه قطری، اصولی تر و با دقت بیشتری صورت گیرد.
    کلیدواژگان: انجیلی، جنگل خیرود، پاجوش، طبقات قطری، زادآوری غیرجنسی
  • بررسی قابلیت تصاویر IRS-P6-LISS IV برای تهیه نقشه انبوهی جنگل های پسته وحشی (مطالعه موردی: جنگل خواجه کلات خراسان)
    صفحه 311
    به منظور بررسی قابلیت تصاویر ماهواره ای در تهیه نقشه انبوهی جنگل های پسته وحشی، داده های سنجنده LISS IV ماهواره IRS-P6 با اندازه تفکیک مکانی 5 متر مربوط به سال 1386 تجزیه وتحلیل شد. این مطالعه در منطقه ای به وسعت 500 هکتار در خواجه کلات استان خراسان رضوی اجرا شد. تصحیح هندسی تصویر با استفاده از نقاط کنترل استخراج شده از تصویر ارتو شده دیگری از منطقه، انجام شد. خطای RMS کمتر از یک پیکسل بود. علاوه بر باندهای اصلی، چند باند مصنوعی حاصل از پردازش هایی مانند نسبت گیری و مولفه های اصلی، در تجزیه وتحلیل ها استفاده شد. مجموعه باندهای مناسب طبقه بندی بر اساس معیار واگرایی و نمونه های تعلیمی انتخاب شد. برای ارزیابی صحت نتایج طبقه بندی، یک نقشه واقعیت زمینی نمونه ای شامل 34 قطعه 1 هکتاری با پراکنش منظم تصادفی، تهیه و درصد تاج پوشش درختان موجود در این قطعه ها در طبقات انبوهی 5-0، 10-5، 15-10، 20-15و بیش از 20 درصد بر روی زمین برآورد شد. طبقه بندی تصاویر با استفاده از روش های حداقل فاصله از میانگین، حداکثر تشابه و فازی در ابتدا با پنج طبقه انبوهی انجام گرفت.
    به دلیل تفکیک پذیری کم بین برخی از طبقه ها، این طبقه ها در هم ادغام و طبقه بندی با سه طبقه انبوهی (5-0، 20-5 و بیش از 20 درصد) تکرار شد. در طبقه بندی اخیر، صحت کلی و ضریب کاپا به ترتیب 70 درصد و 44/0 برآورد شد. بیشترین ضریب کاپا مربوط به طبقه 2 انبوهی (20- 5 درصد) و برابر با 50/0 بود. هر چند که صحت کلی 70 درصد برای طبقه بندی سه طبقه ای را می توان به نسبت خوب ارزیابی کرد، ولی با توجه به ضریب کاپای کم (44/0) در مجموع نتایج طبقه بندی را نمی توان مطلوب دانست. از این رو این داده ها از قابلیت لازم برای تهیه نقشه انبوهی جنگل های پسته وحشی به طور اجرایی، برخوردار نیست.
    کلیدواژگان: سنجنده IRS، P6، LISS IV، واقعیت زمینی، نقشه انبوهی، جنگل پسته وحشی، طبقه بندی
  • رمضان بخشی پور، حسن رمضانپور، ابراهیم لشکربلوکی صفحه 321
    به منظور شناخت تاثیر جنگلکاری های کاج تدا (Pinus taeda) و صنوبر (Popolus deltoids) روی برخی خصوصیات خاک جنگلی، توده های دست کاشت این گونه ها در منطقه فیدره لاهیجان با جنگل طبیعی پهن برگ کمتر دست خورده بررسی و مقایسه شد. طرح آزمایشی مورد استفاده کاملا تصادفی با سه تیمار (پوشش گیاهی) و پنج تکرار بود. برای هر تیمار پنج پلات 500 متر مربعی در منطقه انتخاب و در هر پلات نیز پنج درخت به طور تصادفی انتخاب و از خاک اطراف آنها از عمق 20-0 سانتی متری نمونه برداری صورت گرفت. برخی خصوصیات خاک شامل اسیدیته، مقدارهای کربن آلی، فسفر، پتاسیم، کلسیم+منیزیم، بافت خاک، وزن مخصوص ظاهری و تنفس زی توده میکروبی اندازه گیری شد. بر اساس نتایج، کشت کاج تدا در مقایسه با صنوبر موجب افزایش وزن مخصوص ظاهری خاک و صنوبر کاری در مقایسه با دیگر گونه های درختی، موجب افزایش معنی دار pH و فسفر در دسترس خاک شد. مقدار کاتیون های بازی در خاک زیر کشت صنوبر با خاک جنگل طبیعی و مقدار کربن آلی در هر سه نوع پوشش، اختلاف معنی داری نداشت. تنفس زی توده میکروبی در خاک جنگل های طبیعی بیشتر بود که در مقایسه با تیمارهای کاج تدا و صنوبر تفاوت معنی داری دارد. در این تحقیق مشاهده شد که درختان صنوبر طی این مدت توانستند تا حدی موجب بهبود شاخص های حاصلخیزی خاک شوند.
    کلیدواژگان: جنگلکاری، کاج تدا، صنوبرکاری، خواص خاک
  • هرمز سهرابی، محمد جواد طاهری سرتشنیزی صفحه 333
    در جنگل های زاگرس شمالی، گلازنی یکی از مهم ترین استفاده های سنتی از جنگل است. این نوع دخالت سبب ایجاد تغییرات مهمی در ساختار این جنگل ها شده است. یکی از مهم ترین ویژگی های ساختاری توده های جنگلی، پراکنش درختان در طبقات قطری است. بنابراین در تحقیق حاضر، توزیع احتمال قطر برابرسینه گونه های بلوط شامل برودار (Quercus brantii)، مازودار (Q. infectoria) و ویول (Q. libani) در جنگل های آرمرده واقع در زاگرس شمالی برای شناخت نقش گلازنی بدون نظارت بررسی شد. توزیع درختان در طبقات قطری برای 1021 پایه برودار، 854 پایه مازودار و 1963 پایه ویول برازش یافت. توابع توزیع احتمال مورد بررسی بتا، گاما، نرمال، لگ- نرمال و وایبل بود. مشخصه های هر یک از توابع با روش بیشینه درستنمایی برآورد شد. مقایسه توزیع احتمال واقعی و توزیع احتمال به دست آمده از توابع، به وسیله آزمون های کولموگروف اسمیرنوف و کای دو انجام گرفت. نتیجه برازش توابع بررسی شده برای گونه های مختلف، متفاوت بود، اما در مجموع توزیع بتا با توجه به اینکه برای هر سه گونه بر اساس هر دو آزمون برازش یافت، به عنوان بهترین تابع توزیع احتمال برای مدلسازی توزیع در طبقات قطری گونه های بلوط در زاگرس شمالی انتخاب شد. براساس نتایج این تحقیق می توان در مطالعاتی که هدف آنها شبیه سازی روند تغییرات جنگل های تحت گلازنی سنتی است، از توزیع بتا استفاد کرد. همچنین، وضعیت پراکنش قطری گونه های مورد بررسی، نشان دهنده شرایط بحرانی تجدید حیات این جنگل هاست.
    کلیدواژگان: توابع توزیع احتمال، پراکنش قطری، گلازنی، زاگرس شمالی
  • کامبیز ابراری واجاری، حمید جلیلوند، محمدرضا پورمجیدیان، کامبیز اسپهبدی صفحه 345
    هدف این تحقیق شناسایی اثر روشنه های مصنوعی تاج پوشش حاصل از اجرای شیوه تک گزینی پایه ای در راشستان الندان ساری بر پهنای حلقه های رویشی درختان را ش اشکوب فوقانی در حاشیه شانزده حفره (چهار طبقه مساحت)، هشت سال قبل و بعد از تشکیل حفره و مقایسه آن با توده مجاور بود. به این منظور با جنگل گردشی و شناسایی حفره ها و طبقه بندی مساحت آنها، نمونه های حلقه های رویشی در ارتفاع برابر سینه (30/1متر) از 110 اصله درخت راش در حاشیه و رو به مرکز روشنه ها تهیه و اندازه گیری شد. در سطح یک درصد پهنای حلقه های رویشی درختان راش رو به طبقات روشنه های تاج پوشش در هشت سال بعد از تشکیل آنها اختلاف معنی داری را نشان داد. پهنای حلقه های رویشی در جهت های مختلف و همچنین پهنای حلقه های رویشی سال های مختلف در سطح یک درصد اختلاف معنی دار داشت. بین پهنای حلقه های رویشی رو به روشنه های تاج پوشش در هشت سال قبل و بعد از تشکیل آنها در سطح یک درصد اختلاف معنی دار مشاهده شد. همچنین بین پهنای حلقه های رویشی رو به روشنه های تاج پوشش در هشت سال بعد از تشکیل آنها با توده جنگلی مجاور اختلاف معنی دار وجود داشت. این اختلاف را می توان در قطر و سن متفاوت، توان فیزیولوژیکی درختان و شرایط نوری نسبت داد. به طور کلی شیوه تک گزینی اجراشده، با توجه به اندازه روشنه ها، سبب افزایش پهنای حلقه های رویشی درختان راش در اشکوب فوقانی شد.
    کلیدواژگان: روشنه تاج پوشش، راش، حلقهرویشی، تک گزینی
  • سید احمدرضا نورالدینی، امیر اسلام بنیاد، فرخ پورشکوری صفحه 353
    استخراج شاخص های بافتی از عکس های هوایی سیاه و سفید ممکن و در کسب اطلاعات، مناسب است. این تحقیق با هدف تهیه نقشه انبوهی جنگل بر اساس عکس های هوایی و با استفاده از شاخص های بافتی در سامان عرفی تاف در استان لرستان اجرا شد. چهار 4 قطعه عکس هوایی 1:40000 که با اندازه تفکیک مکانی 56/0 متر اسکن شده بود دریافت شد و با استفاده از مشخصات دوربین، علائم حاشیه ای، مدل رقومی ارتفاع و نقاط کنترل زمینی مورد تصحیح هندسی ارتو قرار گرفت. شاخص های بافتی شامل انحراف معیار، میانگین و تباین در ابعاد مختلف ماتریس هم وقوعی از تصویر استخراج شدند. عملکرد ماتریس بر روی تصویر با تغییر ابعاد در شاخص های مختلف بررسی شد و طبقه بندی تراکم تاج پوشش جنگل روی عکس اصلی و تصاویر بافتی مختلف صورت گرفت. انتخاب مناسب ترین شاخص و ابعاد ماتریس هم وقوعی با استفاده از بررسی نتایج صحت حاصل از طبقه بندی با خوارزمیک حداکثر تشابه انجام گرفت. نتایج این تحقیق بیانگر برتری تصاویر شاخص های بافتی نسبت به عکس اصلی از لحاظ صحت طبقه بندی تراکم تاج پوشش است. در بین شاخص ها، بهترین نتایج مربوط به طبقه بندی با شاخص میانگین با ابعاد ماتریس هم وقوعی 13×13 بود. صحت کلی و ضریب کاپای نقشه حاصل با استفاده از این شاخص، به ترتیب 36/61 درصد و 48/0 به دست آمد. نتایج این تحقیق نشان داد که با کمک گرفتن از شاخص های بافتی می توان صحت استخراج اطلاعات از عکس های هوایی سیاه و سفید را افزایش داد.
    کلیدواژگان: انبوهی جنگل، عکس های هوایی، شاخص های بافتی
  • بابا خانجانی شیراز، خسرو ثاقب طالبی، ارسلان همتی صفحه 365
    گیلاس وحشی یکی از درختان پهن برگ و مرغوب جنگل های شمال ایران است که به طور پراکنده یا به صورت گروه های کوچک در رویشگاه های خاصی حضور دارد. این تحقیق در صدد آن است که خصوصیات رویشگاه های آن را در گیلان بررسی کند. برای این منظور، ابتدا در سطح استان تیپ های جنگلی که گونه گیلاس وحشی در آنها حضور دارد مطالعه و سپس غرب، مرکز و شرق استان برای بررسی انتخاب شد. در مناطق اسالم و شفارود در هر منطقه 48 قطعه نمونه و در سیاهکل و قلعه رودخان به ترتیب 22 و 11 قطعه نمونه 10 آری در شکل های مختلف زمین (یال، دره، دامنه و مسطح) و جهت های مختلف جغرافیایی (شمالی، شرقی، جنوبی و غربی) انتخاب شد. در مجموع 129 قطعه نمونه پیاده شد و خصوصیات رویشگاهی منطقه، بافت، pH، کربنات کلسیم و ماده آلی خاک و مشخصات کمی و کیفی درختان در هر قطعه نمونه بررسی شد. نتایج نشان داد که مشخصه هایی چون ارتفاع از سطح دریا، شکل زمین، جهت جغرافیایی و شیب در پراکنش این گونه تاثیر معنی داری دارند، به طوری که 8/46 درصد درختان گیلاس وحشی در شیب 25 تا 50 درصد، 6/39 درصد در منطقه پایین بند جنگلی، 6/27 درصد در دامنه ها و 4/27 درصد در جهت شرقی بیشترین حضور را داشتند. میانگین قطر و ارتفاع درختان بررسی شده در مجموع همه جهت ها و شکل های زمین به ترتیب 4/29 سانتی متر و 4/15 متر و حداکثر قطر و ارتفاع نیز به ترتیب 101 سانتی متر و 3/31 متر به صورت موردی در برخی از رویشگاه ها مشاهده شد. درختان گیلاس وحشی بیشتر در شیب های متوسط (50-25 درصد) روی یال ها و دامنه جهت های شمالی و شرقی و در ارتفاعات پایین بند گسترش دارند. خاک رویشگاه های گیلاس وحشی عمیق تا نیمه عمیق با pH بین 3/4 تا 7 و بافت شنی رسی سیلتی تا رسی سیلتی با نفوذپذیری زیاد و ظرفیت نگهداری به نسبت کم است باشد. بافت خاک عامل موثری در گسترش این گونه است، به طوری که در تجزیه مولفه های اصلی، اغلب، محور دوم بیانگر خصوصیات فیزیکی خاک است. در رویشگاه های دامنه و دره، بیشتر در جهت های غربی و جنوبی، حضور این گونه با مقدار شن خاک ارتباط بیشتری را نشان داد. با شناخت بهتر نیازهای رویشگاهی گیلاس وحشی می توان موفقیت جنگلکاری با این گونه با ارزش را افزایش داد.
    کلیدواژگان: گیلاس وحشی، نیاز رویشگاهی، خصوصیات خاک، توپوگرافی، استان گیلان
  • ندا کواری، سید مرتضی مرتضوی جهرمی، مهدی یوسفی صفحه 377
    جنگلکاری با گونه های بومی و غیر بومی، پوشش گیاهی زیراشکوب را تحت تاثیر قرار می دهد. این اثرها علاوه بر عوامل خاک و اقلیم، به گونه های گیاهی مورد استفاده نیز بستگی دارد. در این پژوهش اثرهای دگرآسیبی دو گونه اکالیپتوس (Eucalyptus camaldulensis Dehnh. و E. microtheca F.Muell.) و یک گونه آکاسیا (Acacia salicina Lindl.)، بر پوشش گیاهی زیراشکوب در منطقه شیراسپاری نورآباد ممسنی (استان فارس) بررسی شد. عصاره آبی برگ های سه گونه درختی در آزمایشگاه تهیه و اثر غلظت های مختلف آنها بر عامل های رویشی بذرهای دو گونه علفی L. Avena fatua و Lolium perenne L. بررسی شد. بیشترین اثر بازدارندگی بر رشد طولی ریشه چه و کمترین اثر بازدارندگی بر جوانه زنی بذر بود. غلظت 5 درصد عصاره ها اثر تحریکی بر جوانه زنی بذرها نشان داد. بیشترین اثر مهاری بر جوانه زنی Lolium perenne را E. camaldulensis و A. salicina داشتند و کمترین اثر مهاری با وجود E. microtheca دیده شد. بیشترین اثر مهاری بر جوانه زنی Avena fatua، تحت تاثیر E. camaldulensis پدید آمد و کمترین اثر مهاری را A. salicina نشان داد. غلظت 5 درصد عصاره E. camaldulensis اثر تحریکی بر رشد ریشه چه داشت. غلظت 5 درصد سه عصاره سبب افزایش رشد طولی ساقه چه بذرها شد. بیشترین اثر مهاری بر رشد طولی Lolium perenne را A. salicina و E. camaldulensis داشتند و کمترین اثر مهاری را E. microtheca نشان داد. بیشترین اثر مهاری بر رشد طولی Avena fatua با وجود E. camaldulensis دیده شد. کمترین اثر مهاری بر رشد طولی ریشه چه، تحت تاثیر A. salicina و E. microtheca بود و کمترین اثر مهاری بر رشد طولی ساقه چه تنها در حضور A. salicina بود. در مقایسه با شاهد، اثر دگرآسیبی دو گونه اکالیپتوس بیشتر از آکاسیا بود. با وجود دو نوع آللوشیمیایی تحریکی و مهاری، اثرهای تحریکی و مهاری با یکدیگر همزمان هستند، اما در طبیعت آللوشیمیایی های سمی نسبت به آللوشیمیایی های تحریکی فرار ترند. همین امر قدرت رقابت درختان اکالیپتوس را به شدت افزایش می دهد و موجب گسترش اکالیپتوس ها در جنگل ها و درختزارهای جهان می شود. باید از کاشت درختان اکالیپتوس در شرایط اکوسیستم های حساس و به ویژه خشک خودداری کرد تا اثرهای دگرآسیبی این گونه به کمترین حد کاهش یابد.
    کلیدواژگان: اکالیپتوس، آکاسیا، جوانه زنی، دگرآسیبی، ممسنی، ایران
|
  • Page 289
    Success in rehabilitation activities using particular species in desert areas rely on knowing the relationships between soil and vegetation. The study area is located in eastern part of Sarbisheh, Southern Khorasan Province. The main objective of this research was to find out the relationships between soil physical and chemical properties and succulence of natural and planted Saxaul (Haloxylon spp). After field inspection, two sites including natural and planted Saxaual (Haloxylon spp) close together were selected in which the area of each site was about 200 ha. Soil and vegetation were sampled as randomized circular sample plot or transect. In each above mentioned site, five 60 m transects were established. On the longitudinal direction of each transect six soil profiles were dug and soil samples from two different depths (0-10 cm and 10-50 cm) were taken. Also, succulence degree for the nearest Saxual shrub to transect was determined. Soil samples were physically and chemically analyzed in the laboratory for texture, bulk density, humidity, organic matter, C, N, K, Caco3, Na, EC, and pH. Results of the principal component analysis (PCA) indicated that there is a significant difference between succulence of Saxual shrubs and some of soil properties. For example, increasing organic matters and Carbon content improved the succulence and this reality is more sensible in soil surface horizons. On the other hand, increasing the content of Na, K and salinity in the soil, decreased the succulence of Saxual shrubs. Also, there was not any correlation between Caco3, pH and bulk density and succulence of Saxual shrubs. Thus, soil physical and chemical characteristics were the most important factors affecting on the succulence of Saxual shrubs.
    Keywords: Natural, planted Haloxylon Spp, Plant succulence, Soil physical, chemical properties, Sampling
  • Page 301
    Parrotia persica is one of the few species growing naturally in the northern forests of Iran. This specie is reproduced through asexual reproduction by coppice (shoot). This research was done to study the effects of DBH on sprouting and to select the best diameter classes regarding to asexual reproduction in experimental and educational forests of Kheyrud. Nitty nine 0.1 ha circular samples plots were randomly established. Trees were classified into three diameter classes, class1: 10-30 cm, class 2: 30-60 cm and class 3: more than 60 cm. Regeneration was separated into four classes with diameter 2-4, 4-6, 6-8, 8-10 cm. To compare the mean number of coppice in diameter classes, Analysis of Variance and Duncan tests were used with 95 percent confidence level. The results indicated that Parrotia persica trees in class 2 (30-60) had the highest number of coppices (10.8).The average number of coppices in diameter class1, 2 and 3 and are 6.6, 10.8 and 6.5 per base, respectively. Healthy coppices with more diameters are better than other coppices. The number of coppices with diameter 2-4 cm is higher than other classes, and class 2 (30-60) has the maximum number of coppices. The results of ANOVA showed significant difference in the average number of coppices with diameters 2-4, 4-6, 6-8, 8-10 cm. The results of this study indicated that diameters at breast height affect the asexual reproduction of Parrotia persica. To establish asexual reproduction of this species, the diameter class 30-60 cm is more important.
    Keywords: Parrotia persica, Kheyrud forest, Coppice, Diameter classes, Asexual reproduction
  • Investigation of the capability of IRS-P6-LISS IV data for density mapping of pistachio forests (Case study: Khaje kalat forest in Khorasan)
    Page 311
    The aim of this study was to investigate the capability of IRS-P6-LISS IV data for forest density mapping in the Pistachio forests. So LISS IV images (5 m)، dated 2007 from Khaje Kalat (500ha) in Khorasan Razavi were analyzed. The geometric correction of images was implemented using nine control points extracted from an orthorectified image of the study area. The RMSE was less than one pixel. In addition to original bands، different synthetic bands from principal component analysis and transformation methods were created and used. The suitable bands set were selected by training areas and divergence indices. In order to assess the accuracy of classification results، a ground truth map covering 7% of the total area was prepared through fieldwork using 34 sample areas and canopy percent was estimated. Satellite data were classified by supervised classification methods including minimum distance to mean (MD)، maximum likelihood (ML) and fuzzy. There were spectral interferences between medium density classes (5-10%، 10-15% and 15-20%). Therefore these classes were merged. In hard supervised classification method، the highest overall accuracy and kappa coefficient، 67% and 0. 40، respectively، were obtained by ML classifier with three classes (0-5%، 5-20% and > 20%). Using mode filter with a 7×7 pixel increased the accuracy up to 3%. The results of Fuzzy algorithm showed higher accuracy and kappa coefficient، 70% and 0. 44، respectively. In both methods، second density class (5-20%) represented highest kappa coefficient. It could be concluded that the result of classification was not desirable regarding to low kappa، even if reaching to pretty good overall accuracy. To obtain a better result، it is suggested to use higher spectral resolution data and preparing fieldwork in smaller sample area and determining canopy percentage quantitatively.
    Keywords: IRS, P6, LISS IV sensor, Ground truth, Density map, Pistachio forest, Classification
  • Page 321
    This research was carried out to study the effects of loblolly pine (Pinus taeda) and Populus sp. plantation on some forest soil properties in Lahidjan region. The experimental design was as completely Randomized Block with three treatments (Land covers) and five replicates. For each land cover, five 500 m2 sample plots were established and five trees were randomly selected within the plots. Soil samples were taken from depth 0-20 cm around each tree. Some soil properties such as pH, organic carbon, texture, microbial respiration were analyzed. The results showed that bulk density of soils differed significantly among Pinus taeda and other trees. Poplar plantation increased significantly pH, Ca+Mg, available P and K in contrast to other tree species. Microbial respiration increased significantly under soils of native forests. It is concluded that poplar plantation could increase the soil fertility index.
    Keywords: Afforestation, Pinus taeda, Poplar plantation, Soil characteristics
  • Page 333
    Forest pollarding is one of the major uses of NorthernZagrosForest. This kind of intervention cause major changes in the structure of these forests. Trees diameter distribution is one the most important attributes of forest stands structure. In this research, probability distribution of oak species including Q. branti, Q. infectoria and Q. libani in Armardeh Forests Located in Northern Zagros was investigated for studying the role of uncontrolled pollarding on forest structure. The models were fitted to diameter observations for 1021 Q. branti, 854 Q. infectoria and 1963 Q. libani trees. Diameter distribution of trees was derived from 178 0.1 hectare sample plots. Beta, Gamma, Normal, Log-normal and Weibull probability distribution function were fitted to diameter distribution of oak trees. Actual probability and probability which derived from pdfs for diameter distribution was compared using Kolmogrov-Smironov and Chi-square tests. Fitting showed different results for different species. Since, fitted properly to all species based on both tests, Beta function was chosen as the best probability distribution function. Based on results, beta probability distribution can be used for those who want to simulate changes of pollarded forests. Beside, diameter distribution showed a critical situation for forest regeneration.
    Keywords: Probability distribution functions, Diameter distribution, Pollarding, Northern Zagros
  • Page 345
    The present study was conducted to explore the effects of harvest-created gaps by single-tree selection system in beech stands in Alandan Forests-Sari on the ring widths of beech trees located at the edge of gaps and unmanaged stands eight years before and after the gap formation. For this purpose, the cores facing towards 16 gaps in four area classes as well as the adjacent un-harvested stands were extracted in diameter at breast height (DBH) and measured from 110 overstory trees. The results indicated significant differences among gap classes in terms of ring widths eight years after their creation (P<0.01). Moreover, various positions within gaps showed significant differences regarding to ring width (P<0.01). Ring widths of the studied beech trees were also different for each year within the eight year period (P<0.01). There was significant difference among gaps eight years before and after cutting (P<0.01). Gaps were also significantly different from the unmanaged stands regarding to ring width (P<0.01). In general, it can be stated that the applied single-tree selection have influenced tree ring width of beech trees eight years after gap creation.
    Keywords: Canopy gap, Beech, Ttree ring width, Single, tree selection system
  • Page 353
    Textures are useful indices for extracting information from aerial photographs. The main objective of this study was to map forest canopy cover density based on aerial photographs using textural indices in the middle part of Zagros forests, west ofIran. Four Arial photographs with scales and spatial resolution of 1:40000 scale and 0.56 meter respectively were used. Photos were orthorectified by Arial camera parameters, digital elevation model, fiducial marks and ground control points. Texture indices including standard deviation, mean and contrast in difference dimension of co-occurrence matrix were extracted from aerial photographs.Forestcanopy cover density classification was done on original and textural bands. Useful index and co-occurrence matrix dimension were chosen using accuracy assessment by maximum likelihood algorithm. Results indicated that classification using texture indices had higher accuracy than original channel. Based on the results of this study, mean index with matrix dimension, 13×13 pixel showed the best accuracy in comparison with other indices. Overall accuracy and kappa coefficient were obtained 61.36% and 0.48, respectively using mean index. Although, the results showed an average accuracy, this method is still useful for mapping forest cover. Finally, black and white aerial photographs can be used to extract more accurate information using texture.
    Keywords: Forest canopy, Aerial photographs, Textural indices
  • Page 365
    Distribution areas and site demands of wild cherry (Prunus avium L.) were studed in Guilan province, north ofIran. For this purpose, four catchments including Asalem, Shafaroud, Siahkal and Ghalerodkhan with high presence of wild cherry were selected and 129 0.1 ha sample plots were laid out in different combinations of land form, geographical aspect, elevation and slope gradient. Quantitative parameters of dbh and height and qualitative characteristics such as crown and stem quality of wild cherry trees were studied. Moreover, 48 soil profiles were dug and the physico-chemical properties of soil were studied. Results showed that wild cherry trees are maily distributed in individual or small groups in slops at lowlands and in middle elevations with east and north aspects, where the slope gradient is between 25 and 50%. Soil of the studied sites is deep to semi-deep with sandy clay silt to clay silt texture and with good drainage in which the pH varies between 4.3 and 7.0. The PCA analysis showed that the physical properties of soil (sand, clay and silt) have an important impact on the presence of this species. Presence of wild cherry trees in vallies and slopes facing to west and south are related to sand content of soil. The maximum measured dbh and height of trees were 101 cm and 31.3 m, respectively. The highest mean dbh was measured in the lower elevations with west aspect, whereas the highest mean height was measured in the middle elevations with north aspect. About 70% of the studied cherry trees had straigth stems with first class quality.
    Keywords: Wild cherry, Site demands, Soil characteristics, Topography, Guilan province
  • Page 377
    Afforestation with native or non-native species affects understory vegetation. These effects, besides of edaphic and climatologic factors, also depend on the species of the plants which are used. In the present study, the allelopathic effects of two species of Eucalyptus (E. camaldulensis Dehnh. and E. microtheca F.Mull.) and one species of Acacia (A. salicina Lindl) on the understory vegetation in Shiraspary region, Mamasani (Fars province) were studied. Aqueous extraction of leaves of these species was prepared in the laboratory; the effects of different densities of these extractions on the vegetative factors of Avena fatua L., Lolium perenne L., were investigated. The maximum inhibitory effect was on radical length and the minimum inhibitory effect was on seed germination. 5% density of these extractions had a stimulatory effect on the seed germination. The highest inhibitory effect on Lolium perenne was on E. camaldulensis, A. salicina, while the least inhibitory effect was on E. microtheca. The highest inhibitory effect on Avena fatua germination was on E. camaldulensis; the least inhibitory effect was after exerting A. salicina. 5% density of E. camaldulensis showed a stimulatory effect on radical growth. The 5% density of extractions increased the plumule length. The maximum inhibitory effect on the length of Lolium perenne was on A. salicina, E. camaldulensis, while the minimum inhibitory effect was on E. microtheca. The maximum inhibitory effect on length of Avena fatua was on E. camaldulensis, and the minimum inhibitory effect on radical length was on E. microtheca, A. salicina. The minimum inhibitory effect on plumule length originated from A. salicina. Compared with the control, the allelopathy effect of two Eucalyptus species was more than that of the Acacia. Both the stimulatory and inhibitory effects coincide with each other, indicating the presence of both types of allelochemicals which are capable of enhancing and suppressing at the same time. However, toxic allelochemicals are more volatile in nature than the stimulatory allelochemicals. This increased the competition ability of eucalyptuses and caused them to dominate forests and woodlands. Eucalyptus should not be cultivated in sensitive and especially arid ecosystems, so that the allelopathic effects of this species can be minimized.
    Keywords: Eucalyptus, Acacia, Germination, Allelopathy, Mamasani, Iran