فهرست مطالب

جنگل ایران - سال پنجم شماره 2 (تابستان 1392)

مجله جنگل ایران
سال پنجم شماره 2 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • امیر اسلام بنیاد، جواد ترکمن اسماعیل روحی صفحات 109-117
    با توجه به اینکه شکل ساقه درخت به صورت استوانه کامل نیست، برای برآورد حجم واقعی آن، باید ضریب شکل برای هر گونه محاسبه شود. ضریب شکل پس از قطر برابرسینه و ارتفاع درخت، سومین مشخصه موثر در تعیین حجم درخت است. تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر همزمان مولفه های رویشگاه مانند جهت جغرافیایی، شیب زمین و مراحل رویشی بر ضریب شکل درختان راش در جنگل های طبیعی حوضه شفارود گیلان انجام گرفت. به این منظور، 411 اصله درخت در چهار جهت جغرافیایی (شمال، شمال شرق، شرق و شمال غرب) و در چهار کلاس شیب کمتر از 30، 45-30، 60-45 و بیش از 60 درصد و در چهار مرحله رویشی جوانی، میانسالی، مسن و کهنسالی اندازه گیری شد. برای تجزیه وتحلیل تاثیرات مستقل و متقابل داده ها از تحلیل سه عامله در قالب طرح تصادفی کامل استفاده شد. برای بررسی نرمال بودن داده ها از آزمون کولموگروف- اسمیرنوف، برای مقایسه میانگین داده ها با واریانس همگن از آزمون دانکن و واریانس ناهمگن از آزمون دانت در سطح اطمینان 5 و 1 درصد استفاده شد. نتایج این بررسی نشان داد که بین تیمارهای بررسی ضریب شکل درختان راش تفاوت معنی دار وجود دارد. مقایسه میانگین ها با استفاده از روش دانت نشان داد که بین ضریب شکل طبیعی ساقه (5475/0) و هوهه نادل (5446/0) تفاوت معنی داری وجود ندارد. این بررسی نشان می دهد که با افزایش شیب رویشگاه، ضریب شکل نیز افزایش می یابد و در جهت شمالی این عدد به یک نزدیک تر است.
    کلیدواژگان: راش، مراحل رویشی، ضریب شکل، هوهه نادل، شفارود
  • مجید اسحق نیموری، اسدالله متاجی، مهرو حاجی منیری، سیدمحسن حسینی صفحه 119
    بررسی اکولوژیک گلسنگ ها در جنگل های معتدله، پیشینه ای طولانی دارد، اما این موضوع در ایران علمی نوپاست و بررسی های اندکی به ویژه در زمینه تنوع گونه ای گلسنگ در جنگل های خزری کشور صورت گرفته است. در همین راستا این پژوهش با هدف بررسی و شناخت گلسنگ های پوست زی در جنگل های جنوب نوشهر در تیپ اوری- لور صورت پذیرفته است. برای نمونه برداری عناصر گلسنگی از قاب های 60×40 سانتی متری که در ارتفاع برابرسینه پنج گونه درختی اوری، لور، کرب، سفیدکرکو و ون قرار می گرفت، استفاده شد. در مجموع درصد و نوع گلسنگ های پوست زی در 300 کوادرات ثبت شد. سپس با استفاده از شاخص های تنوع، غنا و یکنواختی، مقادیر تنوع گونه ای مربوط به هر گونه درختی در این تیپ محاسبه شد. بر اساس نتایج و با استفاده از آزمون دانکن مشخص شد که گونه اوری به طور معنی داری نسبت به دیگر گونه ها مقادیر بیشتری از شاخص های تنوع را به خود اختصاص داده است که این افزایش تنوع عناصر گلسنگی، خود ناشی از سرشت اکولوژیک و مورفولوژی مناسب تر پوست گونه اوری در استقرار گلسنگ های پوست زی است.
    کلیدواژگان: تیپ اوری، لور، تنوع گونه ای، جنگل، گلسنگ
  • برآورد موجودی ذخیره کربن گونه بنه (Pistacia atlantica Desf) / (مطالعه موردی: جنگل تحقیقاتی بنه و بادام فیروزآباد فارس)
    طوبی روستا، اصغر فلاح، حمید امیرنژاد صفحات 131-139
    این تحقیق به منظور بررسی مقدار ترسیب کربن گونه بنه در جنگل تحقیقاتی بنه و بادام فیروزآباد انجام گرفت. با استفاده از آماربرداری اولیه به روش سیستماتیک- تصادفی و تعیین تعداد در هکتار، از هر طبقه قطری پنج سانتی متری، 3 اصله درخت به صورت تصادفی مشخص و قسمتی از آنها قطع شد و پس از تبدیل، اندام های مختلف شامل تنه، سرشاخه، برگ و لاشبرگ به تفکیک وزن شدند. نمونه ها به آزمایشگاه انتقال یافت و درصد کربن آلی و ضریب تبدیل هر یک از آنها اندازه گیری شد. برای برآورد کربن ذخیره شده در خاک، نمونه های خاک به صورت تصادفی در جهت های جغرافیایی اصلی و مناطق مسطح برداشت و با مقایسه با نمونه های شاهد (خارج از منطقه جنگلی) مقدار کربن ذخیره شده برآورد شد. نتایج نشان داد که در هر هکتار از توده جنگلی 99/1 تن و در کل جنگل 3/18654 تن کربن توسط گونه بنه ترسیب شد. کربن ذخیره شده در خاک این توده نیز 78/12 تن در هکتار به دست آمد. نتایج آزمون دانکن نشان دهنده اختلاف معنی دار در سطح یک درصد بین اجزای درخت است. بیشترین مقدار ذخیره کربن مربوط به تنه و کمترین مقدار، مربوط به برگ بنه است. همچنین در مقایسه ضریب تبدیل اندام های مختلف به کربن آلی، کمترین مقدار مربوط به برگ و بیشترین مربوط به لاشبرگ است. این نتایج نشان می دهد که با افزایش تراکم و حفظ موجودی کنونی و با توجه به سطح وسیع این جنگل ها در استان فارس، مقدار زیادی از کربن توسط گونه بنه جذب خواهد شد.
    کلیدواژگان: ترسیب کربن، بنه، جنگل تحقیقاتی بنه و بادام، فیروزآباد
  • ثریا عظم پور، بابک پیله ور، انوشیروان شیروانی، ویلما بایرام زاده، مهدی احمدی صفحات 141-150
    آلودگی را می توان تغییر نا مطلوب خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی هوا، آب یا زمین تعریف کرد که سبب به خطر افتادن سلامت، بقا و فعالیت های انسان یا دیگر موجودات زنده می شود. آلودگی ناشی از فلزات سنگین به علت پایداری در محیط زیست از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف از این تحقیق ارزیابی توان گیاه پالایی سه گونه زبان گنجشک (Fraxinus rotundifolia)، بید سفید (Salix alba) و نارون چتری (Ulmus densa) در جذب عنصر سمی نیکل از طریق برگ در حریم پالایشگاه نفت کرمانشاه است. نمونه برداری از برگ گونه های درختی در دو منطقه (پارک شاهد به عنوان منطقه آلوده و محوطه بیمارستان فارابی به عنوان منطقه شاهد) در سه نوبت در ابتدای فصل رویش (اواسط اردیبهشت)، میانه فصل رویش (اواسط مرداد ماه) و پایان فصل رویش (نیمه دوم مهر ماه قبل از خزان برگ ها) انجام شد. پارک شاهد در شرق پالایشگاه و در فاصله نزدیک به عنوان منطقه آلوده و محوطه بیمارستان فارابی در فاصله دورتر از پالایشگاه به عنوان منطقه شاهد انتخاب شد. بعد از عصاره گیری، مقدار فلز نیکل با دستگاه ICP اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که در مناطق مورد بررسی، فاصله و جهت وزش باد تاثیر معنی داری در پراکنش فلز سنگین نیکل ندارد. همچنین در دو منطقه مورد نمونه برداری (منطقه آلوده و شاهد) در اوایل فصل رویش برگ گونه بید سفید به طور معنی داری بیش از دو گونه دیگر نیکل جذب کرد. در عین حال در منطقه آلوده جذب نیکل در برگ گونه زبان گنجشک و نارون چتری روند افزایشی داشت.
    کلیدواژگان: زبان گنجشک، نارون چتری، بید سفید، گیاه پالایی، نیکل
  • محمد هادی معیری، حسین بارانی، محمدرضا شهرکی، بهاره بهمنش صفحات 151-160
    تحقیق حاضر با هدف شناخت نوع و مقدار بهره برداری از تولیدات چوبی و غیرچوبی جنگل توسط اهالی سه روستای وزوار، اوارد و آغوزدره از روستاهای منطقه هزارجریب بهشهر در استان مازندران طراحی شد. جامعه آماری این تحقیق سرپرستان خانوارهای سه روستای یادشده بودند که 150 نفر از آنان به عنوان نمونه بررسی شدند. از طریق پرسشنامه و مصاحبه حضوری، اطلاعات مورد نیاز جمع آوری شد. روایی محتوایی پرسشنامه با کسب نظر متخصصان، و پایایی آن بر اساس ضریب آلفای کرونباخ (63/0) به دست آمد. یافته ها نشان داد که پاسخگویان مقدار کل بهره برداری از جنگل را در حد متوسط ارزیابی کردند. نتایج حاصل از رگرسیون چندمتغیره حاکی از آن است که مردم بومی و حاشیه نشین جنگل اغلب از چوب درختان و درختچه های جنگلی برای ساخت وساز و نیز تامین سوخت (6/76 درصد) بهره گرفته اند. همچنین جوامع روستایی مورد بررسی از دیگر محصولات غیرچوبی جنگل به مقدار زیادی به منظور تامین مواد غذایی، تعلیف دام و مصارف دارویی استفاده کرده اند. در مقاله حاضر با توجه به نتایح به دست آمده، پیشنهادهایی بیان شده است که از مهم ترین آنها می توان به تامین سوخت فسیلی مورد نیاز روستاییان، بهینه کردن بهره برداری از محصولات فرعی جنگل و ایجاد اشتغال در منطقه مورد بررسی اشاره کرد.
    کلیدواژگان: منابع جنگلی، بهره برداری، مردم محلی، روستاهای مجاور
  • صفحه 161
    این پژوهش در بخش های پاتم، نم خانه، گرازبن، چلیر و بهاربن جنگل خیرود نوشهر متعلق به دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران صورت گرفت. به این منظور در تیپ هایی که در آنها گونه راش غالب بود، به روش تصادفی- طبقه بندی 190 قطعه نمونه دایره ای به مساحت 1000 متر مربع پیاده و در هر یک از آنها تعداد پایه های راش با قطر بیشتر از 5/7 سانتی متر، ارتفاع از سطح دریا و درصد شیب اندازه گیری و ثبت شد. همچنین در مرکز هر قطعه نمونه، از عمق 10-0 سانتی متری، نمونه برداری خاک صورت گرفت و متغیر بافت خاک، وزن مخصوص ظاهری و درصد رطوبت اشباع اندازه گیری شد. س‍‍‍‍‍‍‍پس تابع بتا و گوسی در چارچوب مدل خطی تعمیم یافته به هر یک از متغیرهای محیطی مورد بررسی برازش داده شد. با استفاده از درصد انحراف توجیه شده و مقایسه شکل منحنی حاصل از توابع گوسی و بتا، دو تابع ارزیابی شدند. تابع بتا نشان داد که برای ارتفاع از سطح دریا گونه راش دارای رفتاری چوله به چپ است. مقدار اپتیمم و دامنه اکولوژیک برای متغیر ارتفاع به ترتیب 1420 و 2150-300 متر تعیین شد. از نظر شیب، این گونه دارای اپتیمم 40 درصد و دامنه اکولوژیک 80-0 درصد است و رفتاری تک نمایی و متقارن نشان می دهد. مقدار بهینه درصد شن، رس و سیلت به ترتیب 25، 43 و 35 درصد محاسبه شد. دامنه بوم شناختی گونه راش برای شن (48-1 درصد)، رس (58-20 درصد) و سیلت (55-17 درصد) برآورد شد. به کارگیری تابع بتا نشان داد که گونه راش نسبت به وزن مخصوص ظاهری، رفتاری تک نمایی اما چوله به راست دارد و برای متغیر درصد رطوبت اشباع منحنی واکنش، تک نمایی و متقارن است. مقدار بهینه وزن مخصوص ظاهری خاک و درصد رطوبت اشباع با استفاده از تابع بتا به ترتیب 6/1 گرم بر سانتی متر مکعب و 50 درصد محاسبه شد. براساس نتایج، هرچند اختلاف تابع گوسی و تابع بتا بر اساس درصد انحراف توجیه شده خیلی چشمگیر نیست، تابع بتا توانسته است منحنی های چوله دار را به خوبی نمایان کند. در این تحقیق، گونه راش نسبت به متغیرهای مورد بررسی همیشه رفتار گوسی نشان نداد و می توان این فرض را که گونه راش نسبت به متغیرهای محیطی رفتاری تک نمایی و گوسی دارد رد کرد.
    کلیدواژگان: راش، مقدار بهینه، دامنه بوم شناختی، تابع بتا، تابع گوسی، مدل خطی تعمیم یافته، انحراف توجیه شده
  • کامبیز اسپهبدی، سیف الله خورنکه، مجتبی محمودی صفحات 173-182
    به منظور تعیین مناسب ترین تراکم کاشت گونه ون در جنگلکاری، اثر سه تیمار فاصله کاشت 5/1×5/1، 2×2 و 5/2×5/2 متر بر صفات کمی و کیفی پایه های ون بررسی شد. این تحقیق در قالب بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار در عرصه ای در جنگل های شرکت چوب و کاغذ مازندران واقع در 13 کیلومتری جنوب شهر ساری، با شیبی حدود 5 درصد، در جهت شمال غربی و ارتفاع 250 متر از سطح دریا اجرا شد. بعد از یک دوره ده ساله، صفات زنده مانی، قطر یقه، قطر برابرسینه، ارتفاع و کیفیت پایه ها بررسی شد. نتایج ده ساله نشان داد که اثر فاصله کاشت بر زنده مانی ون در سطح 95 درصد، بر قطر یقه و قطر برابرسینه در سطح 99 درصد و بر حجم در هکتار توده در سطح 99 درصد معنی دار شد. اختلاف بین فاصله های کاشت از نظر ارتفاع پایه های ون معنی دار نبود. کمترین میانگین زنده مانی پایه های ون در سن ده سالگی به فاصله کاشت 5/1×5/1 متر مربوط بود و تفاوت بین دو فاصله دیگر معنی دار نبود. میانگین قطر برابرسینه ون در فاصله های کاشت 5/1×5/1، 2×2 و 5/2×5/2 متر به ترتیب 75/2، 56/3 و 81/3 سانتی متر به دست آمد. میانگین حجم در هکتار با افزایش فاصله کاشت افزایش یافت. اثر فاصله کاشت بر ضریب قدکشیدگی و ارتفاع شروع دوشاخه شدن و فراوانی پایه های دوشاخه معنی دار شد (p<0.01). اثر فاصله های کاشت بر شادابی و کیفیت تنه پایه های ون معنی دار نشد. بیشترین مقدار ضریب قدکشیدگی، کمترین درصد دوشاخه شدن و بیشترین ارتفاع شروع دوشاخه شدن به فاصله کاشت 5/1×5/1 متر مربوط بود.
    کلیدواژگان: ون، فاصله کاشت، جنگلکاری، قطر، ارتفاع، کیفیت، حجم
  • پژمان پرهیزکار، فرهاد اسدی، مصطفی خوشنویس، مریم تیموری، آزاده یعقوبیان، بیت الله امان زاده صفحات 183-194
    سفیدپلت (Populus caspica Bornm.) یکی از گونه های درختی ارزشمند جنگل های شمال کشور است که اغلب قلمه های آن، قدرت ریشه زایی و زنده مانی اندکی دارند. هدف از اجرای این تحقیق، افزایش کارایی تولید و بهبود مشخصه های رویشی نهال های این گونه در نهالستان است. برای رسیدن به این هدف، 2205 قلمه یکساله P. caspica به طول 18 تا 20 سانتی متر در سه طبقه قطری 5، 10 و 15 میلی متر تهیه شد. برای هر طبقه قطری یک تیمار شاهد (بدون استفاده از هورمون) و چهار تیمار هورمون ایندول بوتیریک اسید (IBA) در غلظت های 1250، 2500، 5000 و 7500 میلی گرم در لیتر در نظر گرفته شد. قلمه ها پس از اعمال تیمار هورمون، با استفاده از آزمایش فاکتوریل دوعاملی 5 × 3 در قالب طرح بلوک کامل تصادفی و در 3 تکرار (49 تایی) کاشته شدند. بعد از کاشتن نهال ها، وجین و آبیاری به طور منظم انجام گرفت. نتایج نشان داد که بهترین طبقه قطری قلمه برای تولید نهال سفیدپلت، 10 میلی متر است. در مجموع، استفاده از هورمون ایندول بوتیریک اسید با غلظت های یادشده توصیه نمی شود، مگر اینکه با مشکلاتی مانند کمبود قلمه مواجه باشیم که در آن صورت، نتایج این تحقیق استفاده از این هورمون تا غلظت 2500 پی پی ام را برای قلمه های طبقه قطری 5 میلی متر مناسب نشان داد.
    کلیدواژگان: ایندول بوتیریک اسید، تکثیر غیرجنسی، سفیدپلت، قطر قلمه، جنگل های هیرکانی
  • محمد مقصودلونژاد، شعبان شتایی جویباری، هاشم حبشی، منوچهر بابانژاد صفحات 195-206
    به منظور تحلیل مکانی و آماری مشخصه های کمی توده های ارس با توجه به خصوصیات توپوگرافی و خاک، مساحتی در حدود 4700 هکتار از منطقه چهارباغ گرگان انتخاب شد. نقشه های شیب، جهت، ارتفاع از سطح دریا و زمین شناسی منطقه مورد نظر در محیطGIS تهیه شد و پس از روی هم اندازی این نقشه ها، واحدهای همگن شکل زمین تهیه شد. در هر واحد همگن تعدادی قطعه نمونه به طور تصادفی انتخاب و در مجموع 149 قطعه نمونه به مساحت 10 آر در منطقه پیاده شد و در هر یک از آنها، قطر برابر سینه، تعداد درختان در قطعات نمونه، سطح تاج پوشش و ارتفاع درختان برداشت شد. برای تجزیه وتحلیل بین واحدهای همگن از آنالیز واریانس و آزمون مقایسه ای دانکن استفاده شد. نتایج نشان داد مقادیر مشخصه های تعداد در هکتار، درصد تاج پوشش، قطر سطح مقطع متوسط و سطح مقطع برابر سینه اختلاف معنی داری در بین واحدهای همگن دارند. نتایج به دست آمده از مدل رگرسیونی غیرخطی نشان داد که مدل غیرخطی متغیرهای جهت و شاخص رطوبتی به عنوان بهترین مدل برای توصیف مشخصه تعداد در هکتار (85/4= RMSE و 57/0=R2adj) و مدل غیرخطی متغیرهای جهت، سنگ و سنگریزه و شاخص رطوبتی به عنوان بهترین مدل برای توصیف سطح تاج پوشش(67/2= RMSE و 49/0=R2adj) است. بهترین مدل برای توصیف سطح مقطع برابرسینه، مدل غیرخطی متغیرهای جهت، سنگ و سنگریزه، قدرت جریان آب و شاخص رطوبتی (1/2= RMSEو 56/0=R2adj) بود. همچنین مدل غیرخطی جهت، سنگ و سنگریزه، قدرت جریان آب و شاخص رطوبتی به عنوان بهترین مدل برای توصیف قطر سطح مقطع متوسط (4/3=RMSE و 50/0=R2adj) ارزیابی شد.
    کلیدواژگان: ارس، مشخصه های کمی، واحدهای شکل زمین، چهارباغ، آنالیز زمین، GIS
  • وجیهه قندهاری، وحیده پیام نور، اسدالله احمدی خواه، محمدهادی پهلوانی صفحات 207-218
    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی بین و درون جمعیتی، سه جمعیت طبیعی شمشاد (Buxus hyrcana Pojark.) در شمال کشور (چشمه بلبل بندرگز، سیسنگان نوشهر و قرن آباد گرگان) با استفاده از نشانگرهای مولکولی RAPD بررسی شدند. نتایج نشان داد که تنوع ژنتیکی به نسبت مطلوبی (حدود 29 درصد) در جمعیت های مورد بررسی وجود دارد، به گونه ای که از 9/22 درصد در جمعیت قرن آباد گرگان تا 3/28 درصد در جمعیت سیسنگان نوشهر متغیر است. سهم تنوع ژنی درون جمعیتی در تنوع ژنتیکی کل، بیشتر از تنوع ژنی بین جمعیتی برآورد شد (90 درصد در مقابل 10 درصد). بررسی ضریب تشابه ژنتیکی نئی نشان داد که سه جمعیت مورد بررسی شباهت ژنتیکی زیادی دارند (بین 9/92 تا 2/96 درصد). کمترین فاصله ژنتیکی (9/3 درصد) بین دو جمعیت بندرگز و سیسنگان و بیشترین فاصله ژنتیکی (4/7 درصد) بین جمعیت قرن آباد و سیسنگان مشاهده شد. این نتیجه با تجزیه خوشه ایبه روش UPGMA نیز تایید شد. بررسی تعادل ژنتیکی هاردی-واینبرگ نشان داد که به طور کلی جمعیت های مورد بررسی در اکثر لوکوس ها در وضعیت تعادل ژنتیکی قرار دارند. البته در مورد تعدادی از لوکوس ها در برخی جمعیت ها یا در هر سه جمعیت، تعادل آللی وجود نداشت. بیشترین عدم تعادل ژنتیکی مربوط به جمعیت قرن آباد گرگان بود، زیرا احتمالا در حال از دست دادن ذخایر توارثی خود است که لزوم تبدیل این جمعیت را به ذخیره گاه گوشزد می کند. در مجموع با توجه به نتایج این تحقیق، می توان بیان داشت که نشانگرهای RAPD برای بررسی ژنتیک جمعیت گونه شمشاد در جنگل های شمال کشور کارامد است.
    کلیدواژگان: شمشاد، تنوع ژنتیکی، نشانگر RAPD، شمال ایران
|
  • A.E. Bonyad, J. Torkaman, A. Rohi Pages 109-117
    Since tree stems are not cylindrical completely, an index called form factor is needed for estimating the real tree volume. The form factor is third effective component in determining the tree volume after diameter and high. The goal of the present study is to investigate the effects of tree growth stages and site components such as aspects and slope on form factors of Beech (Fagus Orientalis Lipsky). This study was carried out in the Shafaroud forests. In total 411 trees were sampled. These trees were sampled in 4 aspects (north, north- east, north -west and east) and also in the four slope class (<30, 30-45, 45-60 and > 60) with fourgrowth stages. Normality and homogenity of variance were done using Kolmogorov-Smirnov and Levene tests, respectively.Mean comparisons were performed using Duncan test for homogeneous variance and Dunnett for heterogeneous variance in 5 and 1 percent levels. Results showed that there is a significant difference between various form factors of tree. Dunnett test showed that there is no difference between real form factor of stem (0.5474) and Hohenadl (0.5446). Form factor values increased on north aspects.
    Keywords: Beech, Form factor, Growth stages, Hohenadl, Shafaroud
  • Page 119
    Although the ecological study of lichens in the temperate forests have a long history، but it is new scientific research and studies in Iran, especially little study has been made in Caspian forests about the diversity of lichen species. This study aims at examining and identifying the curticolus lichens in the south forests of Nowshahr in Quercus - Carpinus type. The sampling frame (60 × 40 cm) was placed at breast height of five tree species including Quercus macranthera, Carpinus orintalis, Acer campester, Acer hyrcanum and Acer campestar. A total of 300 quart of lichens was recorded, then using the diversity indices such as richness, evenness and diversity​were calculated for each tree species in this forest type. Duncan's test showed that Quercus macranthera had significantly higher diversity index ​​than the other species. This stems from the suitable ecological and morphological conditions of Quercus macranthera bark in the establishment of curticulos lichens.
    Keywords: Quercus – Carpinus_Species diversity_Forest_Lichen
  • T. Rousta, A. Fallah, H. Amirnejad Pages 131-139
    This research investigates the carbon sequestration potential for Pistachio atlantica Desf in Firuzabad Pistacia and amygdalus forest research in Fars province. Using Random-systematic inventory for determining the number of trees in 5-cm diameter classes, 3 trees were selected in each diameter class, they were cut and trunk, branches, leaves and litter were weighted separately. Samples were transferred to laboratory. Organic carbon and its conversion ratio were measured. In order to estimate the organic carbon storage in soil, samples were randomly taken in aspects and flat terrains. Their contents were compared with control samples. The results showed that carbon sequestration potential for Pistasia atlantica Desf is 1.99 tons per hectare and 18654.3 tons in total. Soil carbon storage is 12.78 tons per hectare. Duncan test showed that there is a significant difference among the tree components (p<0.01). The highest and lowest Sequestration belongs to the trunk and leaves, respectively. Leaves and litters have the lowest and highest conversion ratio organic carbon, respectively. These results show that by increasing the density and conserving these forests, much carbon Sequestration can be done by Pistasia atlantica Desf due to their vast distribution.
    Keywords: Carbon sequestration, Pistasia atlantica Desf, Firuzabad, Pistacia, Amygdalus forest research
  • S. Azampoor, B. Pilehvar, A. Shirvany, V. Bayramzadeh, M. Ahmadi Pages 141-150
    Pollution can be defined as an undesirable change in physiochemical and biological properties of air, water, or land that can damage human or living organism’s health, survival and activities. The pollution induced by heavy metals due to their stability in environment is important. The purpose of this research was to investigate the phytoremediation ability of Nickel uptake for three species including, ash (Fraxinus rotundifolia), willow (Salix alba), and elm (Ulmus densa) around Kermanshah refinery in 2011. Sampling was performed in two locations during growing season in three times, at beginning (May), middle (August), and end (October) of season. Shahed Park which is near the refinery was selected as polluted location and Farabi Hospital far from refinery as control location were selected. ICP method was used to measure nickel content after extraction. Results showed that distance from pollution source and wind direction had not significant effects on nickel dispersion in study locations. Also there was more nickel content in leaves of willow in sampling locations at the beginning of growing season. In addition, the results indicated that the rate of nickel accumulation in ash and elm had upward trend in growing season.
    Keywords: Fraxinus rotundifolia, Salix alba, Ulmus densa, Phytoremediation, Nickle
  • M.H. Moayeri, H. Barani, M.R. Shahraki, B. Behmanesh Pages 151-160
    The main object of this research was to distinguish the types and amount of utilizations of the wood and non-wood forest products in three villages including Vezvar, Evard and Aghooz-darreh in the Hezarjerib, Behshahr, Mazindaran province. In this research, statistical society was the head of families of rural people in the studied villages. To collect data, 150 questionnaires were filled out and completed by asking questions from sample people directly. The reliability of questionnaires was obtained with the opinions of experts and examined by using α Cronbach coefficient (0.63). The results showed that the total utilization of forest resources was in an average amount according to people’s answers. The results of multivariate regression indicated that local people living in the studied villages are using the forest wood products for constructions and also as fire woods (%76.6). Rural societies are also harvesting a considerable amount of non-wood forest products as food materials, feeding animals and medicine consumptions. On the basis of the research findings, some suggestions were presented to improve economic situation of the region and also to promote the correct harvesting of forest products toward sustaining natural resources. The most important one is to change life style of rural people in the region.
    Keywords: Forest resources, Harvesting, Rural people, Marginal villages
  • Page 161
    The current study was done in Patom، Namkhaneh، Gorazbon، Chelir and Baharbon districts in Kheyrud forest. A stratified sampling method based on landform was used to locate 190 0. 1 ha circular sample plots in beech dominated forests. The number of Fagus orientalis Lipsky trees with DBH ≥ 7. 5 cm within each plot was recorded along with elevation and slope of the ground. Also، at the center of plot، soil samples from first layer were taken for analyzing soil texture، bulk density and saturation moisture. In order to study the shape of response curve and extract the ecological optimum and amplitude in relation to the mentioned variables، beta function was used in the context of generalized linear model (GLM) with poison distribution and logarithmic link function. Gaussian Function were also applied to the data and its performance was compared to Beta Function using Deviance Test and the shape of response whether it is unimodal and symmetric or skewed. Beta function showed the response of beech to altitude is left-skewed، meaning it avoids lower elevations. This species has 1420 and 300-2150 m a. s. l for its optimum and ecological amplitude، respectively. Beech tree can distribute from gentle to steep slopes in the study area. The behavior of beech to slope is symmetric and unimodal attaining its optimum at 40% slope. Using beta function indicated that Fagus have amplitude of 0 to 80% regarding to slope percentage. In light of sand، clay and silt، Beech tree has 25، 43 and 35 % for optimum and 1-48 % for sand، 20-58% for clay and 17-55 % for silt for ecological amplitude، respectively. Using beta function showed the response of Fagus to sand and silt is unimodal and symmetric، but for clay it shows left-skewed shape. It implies that Fagus avoids soils containing low clay contents. The optimum and tolerance of saturation moisture for Fagus have been determined 50 and 17-55%، respectively. Fagus showed right-skewed response to bulk density. It gets its optimum at 1. 6 g/cm3 and it can distribute from 1. 3 to 2. 7 g/cm3. Gaussian function always gives symmetric and bell-shaped species responses whereas the beta function has the advantage of describing either very skewed unimodal responses، or symmetric responses. It can also detect some types of bimodal. The results of this study showed although there is not much difference between Gaussian and beta functions based on deviance explained، but beta function could detect skewed response curve well، compared to Gaussian function. Beech tree has not always showed symmetric responses to the selected variables and the hypothesis implying Beech tree has unimodal and symmetric response to environmental variables can be rejected.
    Keywords: Beech, Optimum, Ecological amplitude, Beta function, Gaussian function, Generalized linear model, Explained deviance
  • K. Espahbodi, S. Kharankeh, M. Mahmudi Pages 173-182
    In order to determine the most suitable spacing of ash, (Fraxinus excelsior L.), the effect of three levels of planting spaces (1.5×1.5, 2×2 and 2.5×2.5 meters) on quantitative and qualitative characteristics of ash were examined. Statistical design used was random completely block design with three replicates. The site is located in north- west aspect, 250 m a.s.l and 5 percent slope in south of Sari in Mazandaran province. After termination of ten years period, survival, height, diameters and some quality traits of trees were measured and recorded. The results showed that the effect of planting space on tree survival (p<0.05), tree collar diameter and diameter at breast height and volume per hectare (p<0.01) were significant. But the difference between treatments was not significant in tree height. The lowest percentage of survival was related to spacing of 1.5×1.5 meters interval of trees and there was no significant difference between two other treatments. Mean diameters of trees were 2.75, 3.56 and 3.81 centimeters and related to 1.5×1.5, 2×2 and 2.5×2.5 meters spacing of treatment, respectively. The mean volume per hectares increased with decreasing of planting space. The effect of planting space on h/d was significant (p<0.01). But the percentage of forking was not significantly affected by planting space. Maximum rate of h/d and minimum percentage of forking were seen in space of 1.5×1.5 meters.
    Keywords: Ash, Plantation, Space of planting, Survival, Diameter, Height, Volume
  • P. Parhizkar, F. Asadi, M. Khoshnevis, M. Teimouri, A. Yaghoubian, B. Amanzadeh Pages 183-194
    Natural regeneration of Popolus caspica has serious problem in Caspian region of Iran. In this research, characteristics of P. caspica’s saplings were evaluated using hormone and different diameter of cutting treatments. Annual cutting ranging from 18 to 20 centimeters in three diameter classes (5, 10, 15 millimeters) were used. Also (IBA) Hormone has been prepared in 5 volumes (Control, 1250, 2500, 5000 and 7500 ppm). This study was carried as randomized completely blokes design in Shalman station, Guilan, north of Iran.Results showed that 10 millimeter cutting is the best one for asexual reproduction of Popolus caspicaBornm. Using up to 2500 ppm Indole Butyric Acid volume is appropriate only for 5 diameter cutting. Other sizes of cuttings or hormone volumes are not appropriate.
    Keywords: IBA, Asexual propagation, Popolus caspica, Cutting diameter, Hormone
  • M. Maghsoudlou Nezhad, Sh. Shataee, H. Habashi, M. Babanezhad Pages 195-206
    In order to analyze the quantity of Juniperus stands spatially and statistically and their relationships to topographic and edaphic features, an area of 4700 ha was selected in the Chahar-Bagh region at the Gorgan. The maps of slope, aspect, elevation and geology in GIS environment were overlaid to generate homogenous landform units. In each unit, some 0.1 ha sample plots were randomly selected in GIS environment. 149 sample plots were established in the field. Within each sample plot, diameter at breast height, number of trees, canopy cover and height of trees were recorded. Analysis of variance (ANOVA) and Duncan comparative analysis were used to compare the properties among landform unites. The results showed that landform units were different significantly in terms of number of trees per hectare, canopy cover percentage, mean diameter of basal area and basal area at breast height. Results of nonlinear regression model showed that aspect and wetness index were the best predictors for the number of trees per hectare (R2adj= 0.57). Also a nonlinear component of aspect, stone and wetness index were the best predictors for modeling the canopy cover (R2adj=0.49). In addition, a nonlinear component of variables containing aspect, stone, wetness index and stream power was the best model for basal area at breast height prediction (R2adj= 0.56). A nonlinear component of variables including the aspect, stone, stream power and wetness index were also the best predictors to model the diameter of basal area at breast height (R2adj= 0.50).
    Keywords: Juniperus stand, Quantitative characteristics, Landform units, Chahar, Bagh, Terrain features, GIS
  • V. Ghandehari, V. Payamnoor, A. Ahmadikhah, M.H. Pahlevani Pages 207-218
    To investigation inter- and intra- population genetic diversity, three natural populations of Buxus hyrcana (Pojark.) in north of Iran (viz. Chashmeh Bolbol in Bandar Gaz, Sisangan in Nowshahr and Gharnabad in Gorgan) were investigated using RAPD markers. Results showed that there was a relatively desirable genetic variation among populations, ranging from 22.9% in Gharnabad`s poppulation (Gorgan) to 28.3% in Siasngan`s population (Nowshahr); Contribution of intra-population gene diversity in overall genetic diversity was estimated higher than inter-population gene diversity (90% vs. 10%). Also Investigation of Nei's genetic similarity coefficient showed that three studied populations had a high genetic similarity (between 92.9 to 96.2%). Least and highest genetic distances (3.9% and 7.4%, respectively) were observed between Bandar Gaz's and Nowshahr's populations, and between Gorgan's and Nowshahr's populations, that was confirmed by UPGMA-based cluster analysis. Investigation of Hardy-Winberg genetic equilibrium of populations showed that there were equilibrium at most loci, although there wasnt allelic equilibrium at some loci in some or all populations; highest genetic disequilibrium was observed for Gorgan`s population, probably due to decreasing genetic resources, It suggests that this habitat must be added to the list of Buxus hyrcana reservers. Altogether, on the basis of results of this research, it could be concluded that RAPD markers are efficient and reliable markers for studying the population genetic of Buxus hyrcana species in forests of North of Iran.
    Keywords: Buxus hyrcana, Genetic diversity, RAPD marker, North of Iran