فهرست مطالب

مجله جنگل ایران
سال پنجم شماره 4 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مریم اتحادی ابری، باریس مجنونیان، وودام چونگ، احسان عبدی صفحه 349
    حمل و نقل ثانویه از جنگل به یارد کارخانه، از مولفه های اساسی هزینه در تولید چوب در مناطق مختلف جهان است. کوچک ترین افزایش بازدهی، به طور معنی داری هزینه ها را کاهش می دهد. با بهینه سازی و انتخاب مسیرهای مناسب در عملیات حمل چوب از مراکز تولید، یعنی طرح های جنگلداری به کارخانه های صنایع چوب و کاغذ، می توان ضمن کاهش هزینه ها، بازده تولید و ارزش افزوده فراورده ها را نیز افزایش داد. هدف از این تحقیق، یافتن مسیرهای مناسب حمل چوب توسط مجریان طرح های جنگلداری به سمت کارخانه ها و واحدهای صنایع چوب و کاغذ و حداقل سازی هزینه های حمل و نقل ثانویه است. به منظور تعیین هزینه های حمل و نقل ثانویه، در مجموع 46 طرح جنگلداری واقع در چهار اداره کل گلستان، ساری، نوشهر و گیلان و 38 کارخانه صنایع چوب و کاغذ با استفاده از نرم افزار NETWORK 2000 بررسی شد. نتایج نشان داد که با فرض اینکه هر طرح جنگلداری بتواند به هر کدام از صنایع چوب و کاغذ، چوب حمل کند، در مجموع 1682 مسیر برای حمل و نقل چوب وجود خواهد داشت که کمترین هزینه، 1600ریال بر متر مکعب و بیشترین هزینه، 633600 ریال بر مترمکعب است. با استفاده از نرم افزار NETWORK 2000، 353 مسیر از بین 1682 مسیر، به عنوان مسیرهای بهینه (کمترین هزینه حمل و نقل) معرفی شد. نرم افزار برای هر طرح جنگلداری هشت مسیر تعیین کرده است که هر مسیر، به یکی از کارخانه های موجود در هشت صنعت فعال در صنایع چوب و کاغذ ختم می شود یعنی به کمک نرم افزار هر طرح جنگلداری می تواند یکی از کارخانه های موجود در هشت صنعت فراورده های چوبی را انتخاب کند. در نهایت با داشتن هزینه های کل برای هر یک از این هشت مسیر، تنها یک مسیر به عنوان بهترین مسیر انتخاب می شود.
    کلیدواژگان: بهینه سازی، حمل و نقل ثانویه، طرح جنگلداری، کارخانه های چوب و کاغذ، نرم افزار NETWORK 2000
  • سارا هدایتی، جواد سوسنی، حسن اکبری، اصغر فلاح، شمس الدین بالاپور صفحه 361
    درختان با داشتن دیر زیستی بالا، قادرند تاثیرات طولانی مدت شرایط اقلیمی را بر پهنای حلقه های رویش خود منعکس کنند. در این پژوهش سعی شد تاثیر متغیرهای اقلیمی (بارندگی و دما) بر رویش شعاعی سالیانه زربین در رویشگاه علی آباد کتول گرگان بررسی شود. در این تحقیق از 23 درخت زربین (Cupressus sempervirens var. horizontalis)، نمونه های رویشی در ارتفاع برابر سینه، با استفاده از مته سال سنج استخراج شد. پهنای دوایر سالیانه نمونه ها بعد از آماده سازی، با استفاده از میز اندازه گیری (LINTAB 6)، همراه با برنامه (TSAPWIN)، با دقت 01/0 میلی متر اندازه گیری شد. تاریخ گذاری و تطبیق نمونه ها انجام گرفت و بیشترین و کمترین مقدار ضرایب درصد تطابق واریانس ها (GLK) در بین نمونه ها، 8/75 و 2/59 درصد به دست آمد. میانگین مقادیر پهنای دوایر سالیانه استاندارد و شاخص زربین محاسبه شد. طول گاه شناسی اصلی حاصل 244 (2010-1767) سال تعیین شد. رابطه رویش و اقلیم با استفاده از روش تابع پاسخ مشخص کرد که حداقل دمای ماه فوریه در فصل رویشی پیشین، مهم ترین عامل اقلیمی تاثیر گذار بر رشد زربین است. بررسی سال های شاخص نشان داد که حداقل فاصله زمانی وقوع احتمالی رویداد های خشک اقلیمی، یک سال و حداکثر شش سال در منطقه است. این تحقیق مشخص کرد که همواره عامل محدود کننده رشد در ارتفاعات پایین بارندگی نیست، بلکه دما نیز در این ارتفاعات نقش خود را آشکار می کند. بررسی بیشتر سایر گونه ها می-تواند درستی نتیجه این تحقیق را اثبات یا رد کند.
    کلیدواژگان: بارندگی، پهنای حلقه رویش، دما، زربین (Cupressus sempervirens var، horizontalis)، علی آباد کتول، گاه شناسی
  • طیبه میردیلمی، شعبان شتایی، محمدرضا کاووسی صفحه 377
    آتش سوزی جنگل از مخاطرات مهم در عرصه های طبیعی جنگل های ایران و بویژه در جنگل های خزری است. پهنه بندی عرصه های جنگلی از نظر احتمال وقوع آتش سوزی، یکی از تدابیر سازمان های اجرایی و آموزشی برای شناسایی و پیشگیری از وقوع آتش سوزی است. در این بررسی با استفاده از روش چندعامله ترکیب خطی وزنی (WLC) و تحلیل سلسله مراتبی (AHP) در محیطGIS پارک ملی گلستان با هدف تعیین مناطق دارای احتمال زیاد خطر، پهنه بندی خطر آتش سوزی صورت پذیرفت. معیارهای مختلف از عوامل چهارگانه اقلیم، توپوگرافی، پوشش گیاهی و عوامل انسانی به روش های مختلف محیطGIS تهیه شدند. نقشه موقعیت مناطق آتش سوزی در سنوات گذشته تهیه شد، و احتمال وقوع آتش سوزی در هر یک از طبقه های معیارهای عوامل چهارگانه محاسبه شد. با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی و با توجه به سهم وقوع آتش سوزی در هر طبقه و مقایسه های زوجی وزن معیارها تعیین شد. با استفاده از روش ترکیب خطی وزنی لایه های مختلف با هم ترکیب و نقشه احتمال وقوع آتش سوزی تهیه شد و با دسته بندی به 4 طبقه کم خطر، متوسط، خطرناک و پرخطر، پهنه بندی منطقه صورت پذیرفت. نقشه پهنه بندی خطر آتش سوزی با استفاده از چند نقطه آتش سوزی که در فرآیند بررسی، استفاده نشده بودند، ارزیابی شد. نتایج نشان داد که بیشترین نقاط دچار آتش سوزی در مناطق پر خطر و خطرناک قرار داشتند. این نتیجه نشان داد که مدل ترکیب خطی وزنی توانست منطقه تحت بررسی را از نظر احتمال وقوع آتش پهنه بندی کند.
    کلیدواژگان: آتش سوزی جنگل، پارک ملی گلستان، پهنه بندی خطر، ترکیب خطی وزنی
  • جعفر حسین زاده، حسین سردابی صفحه 391
    در این تحقیق که با هدف معرفی ارقام سازگار و مقاوم برای کاشت در شرایط نیمه دیم (کم آبیاری) مناطق گرمسیری اجرا شده است، سه رقم مقاوم به خشکی زیتون (روغنی، دزفولی و زرد) در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار، به فاصله 5 × 5 متر و حداقل آبیاری (با تمرکز بر سال های اول) در ایستگاه تحقیقات محسن آب مهران در استان ایلام کاشت شدند. وضعیت زنده مانی، شادابی و فنولوژی نهال های کاشته شده در پایان دوره خشک هر سال، مورد تجزیه وتحلیل آماری قرار گرفت. نتایج به دست آمده درطی اولین فصل رویش (1382)، حاکی از زنده مانی بسیار خوب ارقام کاشته شده بود، ولی در سال های بعد درصد زنده مانی، مقداری کاهش یافت. مقایسه درصد زنده مانی ارقام در پایان دوره (1390) حاکی از وجود اختلاف معنی دار بین آنهاست به طوری که رقم روغنی با 55 درصد بیشترین زنده مانی و ارقام زرد با 6/41 درصد و دزفولی با 5/27 درصد به ترتیب در مراحل بعدی قرار دارند. مقایسه میانگین ارتفاع، قطر تاج و قطر یقه ارقام زیتون تحت آزمایش، اختلاف معنی داری را نشان نداد. ارتفاع برخی نهال های رقم روغنی در پایان فصل رشد سال هشتم، حداکثر به 298 سانتی متر، قطر تاج به بیش از 235 سانتی متر و قطر یقه به بیش از 17 سانتی متر رسیده است. رقم روغنی که در شرایط کم آبیاری این تحقیق از رشد ارتفاعی شایان توجه (23 سانتی متر در سال) و رشد تاجی حدود 20 سانتی متر در سال برخوردار بود، به عنوان رقم برتر این تحقیق معرفی می شود. برای دستیابی به رشد رویشی بهتر زیتون در این مناطق، اجرای دست کم یک یا دو بار آبیاری در طول فصل خشک (هر بار حدود 50 لیتر آب برای هر نهال) ضروری خواهد بود.
    کلیدواژگان: آبیاری، جنگلکاری، رشد رویشی، زنده مانی، زیتون
  • زهرا میرآزادی، بابک پیله ور * صفحه 399

    تولید متابولیت های ثانویه، تحت کنترل ژن ها است ولی مقدار تولید آنها تا حد زیادی به شرایط محیطی قرار بستگی دارد. در این پژوهش به بررسی ارتباط برخی از عوامل اصلی اکولوژیکی رویشگاه های درختچه مورد و مقدار اسانس و نوع ترکیبات آن پرداخته شد. به این منظور، 13 رویشگاه عمده مورد در استان لرستان شناسایی و پس از مراجعه به مناطق، برخی از ویژگی های اکولوژیکی رویشگاه، اندازه گیری شد. همچنین در این مناطق، نمونه های برگ به منظور اسانس گیری جمع آوری شد. نمونه ها پس از خشک شدن به وسیله دستگاه کلونجر اسانس گیری شد و شناسایی ترکیبات آن به وسیله دستگاهGC و GC/MS انجام پذیرفت. از روش تحلیل تطبیقی متعارفی(CCA) برای بررسی ارتباط عوامل محیطی و ترکیبات اسانس استفاده شد. نتایج نشان داد چهار ترکیب اصلی اسانس مورد α-Pinene، 1،8-Cineole، Linalool و Linalyl acetate به ترتیب در رویشگاه های سپید دشت، چم سنگر، گز مورد و ملاوی، بیشترین مقدار را دارند. محور های اول و دوم رسته بندی CCA بیشترین مقادیر ویژه (Eiegen value)، به ترتیب 87/0 و 72/0 را داشتند. در نهایت عواملی از قبیل ارتفاع از سطح دریا و جهت شیب رویشگاه به عنوان عوامل اولیه، و عناصر خاک از قبیل فسفر، کربن آلی، پتاسیم و ازت به عنوان عوامل ثانویه موثر، بر بازده و ترکیبات اسانس مورد شناخته شدند.

    کلیدواژگان: اسانس، تحلیل تطبیقی متعارفی، عوامل اکولوژیکی، لرستان، مورد
  • سیاوش بختیاروند بختیاری، هرمز سهرابی * صفحه 411

    زی توده رو و زیرزمین، از مولفه های بسیار مهم اندوخته کربن در بوم سازگان های خشکی است. امروزه، تخمین مقادیر این مولفه ها با استفاده از برآورد کننده های نااریب اهمیت زیادی یافته است. در برآورد زی توده اندام های روی زمین، نسبت های عامل بسط زی توده (Biomass Expansion Factors) و در بخش اندام های زیرزمینی، نسبت زی توده ریشه به زی توده اندام های روی زمین (Root-to-Shoot Ratio) از نسبت های کاربردی هستند. در تحقیق حاضر، این نسبت ها برای دو گونه سوزنی برگ کاج تهران (Pinus eldarica) و سرو نقره ای (Cupressus arizonica) و دو گونه پهن برگ توت (Morus alba) و اقاقیا (Robinia pseudoacacia) در جنگلکاری های اطراف کارخانه فولاد مبارکه محاسبه و صحت نسبت های BEF و R در برآورد زی توده اندام های رو و زیرزمین بررسی شد. برای بررسی صحت برآورد زی توده با استفاده از عامل بسط، از هر گونه 15 درخت قطع و زی توده واقعی در محل قطع محاسبه شد. همچنین ریشه پنج درخت به طور کامل استخراج شد. نمونه ها برای تعیین وزن خشک به آزمایشگاه منتقل شدند و وزن خشک اجزای درخت به دست آمد. با ضرایب BEF و R به دست آمده، زی توده رو و زیرزمین برآورد و با استفاده از آزمون t جفت شده مقایسه شد. نتایج نشان داد که بین مقدار واقعی و برآوردی در هر دو روش اختلاف آماری معنی داری وجود ندارد. بنابراین می توان برای تبدیل اطلاعات درختان سرپای این گونه ها به زی توده رو و زیرزمین، در جنگلکاری های مشابه، از این ضرایب استفاده کرد. همچنین بررسی ها نشان داد که نسبت زی توده اندام های زیرزمین به اندام های روی زمین سرو 7/6: 1، کاج 5/4: 1، توت 7/3: 1 و اقاقیا 5/3: 1 است.

    کلیدواژگان: اقاقیا، برآورد نا اریب، توت، سرو نقره ای، فولاد مبارکه، کاج تهران
  • پیش بینی گسترش آتش جنگل با استفاده از مدل رفتار آتش / (مطالعه موردی: جنگل ملکرود سیاهکل)
    رقیه جهدی، علی اصغر درویش صفت*، وحید اعتماد صفحه 419

    در سال های اخیر در جنگل های شمال ایران، آتش سوزی های زیادی رخ داده است. آگاهی و پیش بینی چگونگی رفتار و گسترش آتش جنگل، در مدیریت، اطفای آن راهگشا خواهد بود. برای شبیه سازی و بررسی رفتار آتش جنگل که به وسعت 24 هکتار در ناحیه ملکرود از جنگل های سیاهکل در آذرماه 1389 رخ داد و 15 ساعت ادامه داشت، از شبیه ساز سطح آتش FARSITE استفاده شد. متغیرهای ورودی این مدل شامل سه گروه: ماده سوختنی، توپوگرافی و شرایط آب و هوایی است. سطح و شدت آتش سوزی های جنگل تا حد زیادی به تغییرپذیری مکانی و تیپ مواد سوختنی وابسته است. در این تحقیق، نقشه مولفه های اصلی مواد سوختنی جنگل شامل تیپ پوشش گیاهی، تاج پوشش، تراکم ماده سوختنی و بار لاشبرگ به صورت کار میدانی در آبان 1391 تهیه شد. داده توپوگرافی ناحیه از نقشه های توپوگرافی رقومی با مقیاس 1:25000 به دست آمد. داده آب و هوا از گزارش های هواشناسی تهیه شده در نزدیک ترین ایستگاه هواشناسی دریافت شد. نقشه لکه آتش مشاهده شده با استفاده از GPS برداشت و به عنوان نقشه واقعیت زمینی برای ارزیابی قابلیت شبیه ساز استفاده شد. بر اساس نتایج، 42 درصد از ناحیه سوخته شده به درستی در طول زمان مربوط، شبیه سازی شد. انتظار می رود با در نظر گرفتن داده باد متغیر مکانی و مدل های ماده سوختنی محلی مناسب، بتوان شبیه سازی را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: آب و هوا، توپوگرافی، جنگل سیاهکل، شبیه ساز سطح آتش FARSITE، ماده سوختنی
  • احمد علیجانپور صفحه 431
    گونه سماق به طور طبیعی در جنگل های ارسباران و به ویژه در منطقه هوراند گسترش دارد و سالانه مقادیر زیادی میوه از پایه های آن به روش های سنتی استحصال می شود. در این پژوهش تاثیر مهم ترین عوامل فیزیوگرافی موثر بر پراکنش این گونه در منطقه مورد تحقیق بررسی شد. به این منظور 36 قطعه نمونه دایره ای به مساحت یک آر در جهت های شمالی، شرقی و غربی (12 قطعه نمونه در هر جهت) با ابعاد شبکه 100×100 متر به صورت منظم تصادفی در توده های طبیعی سماق پیاده شد. بر اساس نتایج این بررسی در رویشگاه های سماق میانگین قطر برابر سینه، قطر یقه پایه اصلی، ارتفاع، متوسط قطر تاج و درصد تاج پوشش در دامنه شمالی به طور معنی داری بیشتر از دیگر جهت ها است و سماق در توده های مورد بررسی بیش از 98 درصد پایه های قرارگرفته در قطعه نمونه را به خود اختصاص داده است. درصد دانه زادی پایه های سماق در دامنه های شمالی به طور معنی داری بیشتر از دامنه های شرقی و غربی است. شیب زمین و ارتفاع از سطح دریا بر مشخصه های کمی و رویشی پایه های سماق تاثیر معنی داری دارد اما بر درصد دانه زادی و شاخه زادی و سلامت توده های سماق بی تاثیر است. متوسط وزن میوه تولید شده در هر پایه در دامنه شمالی به طور معنی داری بیشتر از جهت های شرقی و غربی است. به طور کلی نتایج نشان داد که گونه سماق در دامنه شمالی، طبقه ارتفاع از سطح دریای 1200-1000 متر و طبقه شیب 60-40 درصد وضعیت مناسب تری دارد.
    کلیدواژگان: جنگل های ارسباران، سماق، عوامل فیزیوگرافی، هوراند
  • سارا ذاکری انارکی، سید رشید فلاح شمسی صفحه 443
    مسئله ای که امروزه برخی توده های جنگلی را در ناحیه رویشی زاگرس تهدید می کند، وقوع خشکیدگی در درختان بلوط ایرانی است. در سال های اخیر، توده های بلوط ایرانی در منطقه دشت برم استان فارس نیز با خشکیدگی شدیدی مواجه بوده اند. در حفاظت و مدیریت این جنگل ها، به کارگیری سنجش از دور ماهواره ای تا حد زیادی از دشواری و هزینه های تشخیص این پدیده به روش میدانی می کاهد. تاکنون استفاده از تصاویر ماهواره ای رایج با تفکیک مکانی و طیفی متوسط مانند تصاویر Aster– به تنهایی- در تشخیص خشکیدگی تک درختان در مقایسه با خشکیدگی در سطح توده های جنگلی نتایج رضایت بخشی را نشان نداده است. در پژوهش حاضر، قابلیت های مکانی تصاویر سنجنده جدید Rapideye در کنار سنجنده چندطیفی Aster-L1B در تشخیص خشکیدگی تک درختان بلوط بررسی شده است. همچنین از روش های پردازش تصویر چندسنجنده ای، طبقه بندی نظارت شده و آزمون های تفکیک پذیری طیفی به فراوانی استفاده شده است. نتیجه بررسی صحت نشان می دهد که صحت کلی و ضریب کاپای نقشه خشکیدگی تک درختان برای تصاویر Aster به ترتیب 75 و 56 درصد است و فنون تلفیق تصاویر چندسنجنده ای به کار رفته، به ویژه به روش گرام- اشمیت چندسنجنده ای آن را تا 94 و 88 درصد افزایش می دهد. تصاویر Rapideye به تنهایی نیز به ترتیب معیارهای صحت 97 و 94 درصد را ارائه می کند که نشان دهنده قابلیت اختصاصی باند لبه قرمز در شناسایی موضوعات ناشی از ماهیت فیزیولوژیکی پوشش های گیاهی مانند خشکیدگی است.
    کلیدواژگان: بلوط ایرانی، تک درخت، جنگل های زاگرس، نقشه خشکیدگی، Rapideye، Aster، L1B
  • سما کمال پور، بابک متشرع زاده، حسینعلی علیخانی، مهدی زارعی صفحه 457
    سرب یکی از مهم ترین آلاینده های محیطزیست به شمار می آید که جذب عناصر غذایی توسط گیاه را مختل می کند. تحقیق حاضر با هدف بررسی پتانسیل برخی عوامل زیستی در گیاه پالایی سرب و جذب عناصر غذایی توسط اکالیپتوس در خاک آلوده به سرب انجام گرفت. تیمارها شامل سه سطح باکتری (B0، Ba105 و Ps36)، دو سطح قارچ (M0 و M1) و سه سطح سرب (صفر، 50 و 100 میلی گرم در کیلوگرم) بود. جدایه های باکتریایی مورد استفاده از جنس سودوموناس و باسیلوس و قارچ نیز از گونه گلوموس موسه انتخاب شد. نتایج نشان داد، با افزایش غلظت سرب در خاک، جذب این عنصر توسط گیاه افزایش می یابد. تلقیح با باکتری باسیلوس Ba105 موجب افزایش معنی دار مقدار جذب سرب در اندام ریشه ای شد و این تیمار به افزایش 55 و 5/19 درصدی مقدار جذب سرب به ترتیب نسبت به تیمار شاهد (بدون تلقیح) و تلقیح با باکتری سودوموناسPs36 انجامید. تلقیح گیاهان با قارچ میکوریزی نیز سبب افزایش 7/23 و 44 درصدی مقدار جذب سرب در اندام هوایی و ریشه نسبت به شاهد شد. بیشترین مقدار جذب فسفر در غلظت صفر سرب بود و با افزایش مقدار سرب خاک، مقدار جذب فسفر در اندام هوایی و ریشه کاهش یافت. تلقیح با باکتری Ps36 و Ba105 همراه قارچ میکوریزی موجب افزایش مقدار فسفر و پتاسیم جذب شده در ریشه و اندام هوایی اکالیپتوس شد. همیاری ریز جانداران مفید (باکتری و قارچ) خاکزی، با گونه های درختی سریع الرشد و دارای زیست توده بالا، همچون اکالیپتوس می تواند موجب بهبود کارایی گیاه پالایی در شرایط تنش فلزات سنگین شود.
    کلیدواژگان: اکالیپتوس، زیست توده، قارچ میکوریزی، همیاری، Pseudomonas
|
  • M. Etehadi Abari, B. Majnounian, W. Chung, E. Abdi Page 349
    Forest operations consist of all technical and administrative processes to develop technical structures and facilities. Transportation, is the stage where there is greatest potential for savings, is the subject of this research. The transportation of logs is performed in two stages; transport from forest to road sides and transport from road sides to terminals or customers (such as sawmills and pulp mills). The transportation of logs is very costly with a high percentage, in the range of 15 to 20%, of the cost of timber. From the public’s perspective, logging trucks are perhaps the most visible sign of forest industries. The problem of planning the transportation from forest road sides to customers is complex. The goal of the transportation planning is to construct schedules for the trucks, such that all customer demands are satisfied on time with minimum trucking costs. From the forest industry’s perspective, transporting logs from the forest to the mill is becoming the largest single component of wood supply costs for many suppliers around the world. Since transportation costs make up a large proportion of the overall costs, even small increases in efficiency can significantly reduce costs. There is, therefore, considerable interest by forest industries worldwide in new work procedures, decision support systems that can lead to reductions in overall transport costs and numbers of trucks on the road. This research objective is to develop transportation plan to minimize haul costs and determine the cost of secondary transportation from forest management to mills. This study has been carried out in forest management in Hyrcanian forest and mill that consume wood products in north of Iran. In order to determine the total cost of secondary transportation at total 46 forest managements and 38 mills are considered and are investigated by using NETWORK2000. The results show that if all forest managements can send their products (logs, pulpwood, fuelwood, and swan-lumber) to all mills there are 1748 routes for wood transportation that among them minimum cost is 1600 Rial/m3 and maximum cost is 633600 Rial/m3. With use of NETWORK 2000, in total 368 routes chosen among 1748 routes as optimal cost routes. In this case maximum cost is 380000 Rial/m3 and in this case 253600 Rial/m3 is saved and economized in transport costs.
    Keywords: Forest management plan, NETWORK 2000, Optimization, Secondary forest transportation, Wood industry
  • S. Hedayati, J. Soosani, H. Akbari, A. Fallah, S. Balapour Page 361
    Trees having long living are able to reflex long effects of climatic conditions on their spread of tree ring width. So, this research we tried to analyse the impact of climatic variables (rainfall & temperature) on radial growth in Ali Abad Catool, Gorgan. For this reason between 23 (Cupressus sempervirense var. horizontalis) trees increment cores in diameter of beast height (DBH) using an increment borer were extracted. The width of annual rings of samples after making ready by use of measuring table, with LINTAB6 program and correctness 0.01 mm was measured. The cross-date and adjustment were done between samples, and maximum and minimum amount of GLK between samples, 0.75 and 59.2 were obtained. Average amount of tree ring width has been standardized and index of (Cupressus sempervirens var. horizontalis) has been calculated. Length of chronology that is got 244 years has been determined. The relationship between growth and climate was figured using action response function. That minimum February’s temperature in the last growth season is most important factor of electable climate on growth of (Cupressus sempervirens var horizontalis). The analysis of pointer years showed that minimum chronological distance of eventual event of climatic arid phenomenon is one year and maximum six years in the region. This research was figured consistently the growth limiting factor isn’t raining in the low heights but the temperature also reveals its role in low heights. Although the necessity of more study on other species can proves or disprove the results.
    Keywords: Ali Abad Catool, Chronology, Cupressus sempervirens var. horizontalis, Precipitation, Temperature, Tree ring width
  • T. Mirdeylami, Sh. Shataee, M.R. Kavousi Page 377
    Forest fires in Iran and particularly in the northern forests had destructive effects on the physiognomy of these forests. Forest fire risk zone mapping in forest lands is one of the main approaches of recognition and prevention by educational organizations. In this study, the Golestan national park was zoned based on fire risk probability using weighted linear combination (WLC) method and analytical hierarchical process (AHP) in the GIS environment. The various effective factors on fire including climate, topography, vegetation and human elements were prepared using different methods and sources in GIS. The occurred forest fires map was gathered and generated and the fire occurrences rates in each category of four elements were computed. Regards to the fire occurrences rates in each category and dual comparative analysis, the weight of each element was determined using AHP method. The different layers were combined using weighted linear combination method to generate the fire risk probability map of study area. The obtained map for study area was divided to four fire risk categories including low, medium, dangerous and highly dangerous. The obtained forest fire probability map was assessed using the some unused occurred fire points. The results showed that more of occurred forest fire points were in the dangerous and highly dangerous classes. This results show that WLC method could zone the study area based on fire occurrence probability.
    Keywords: Forest fire, Golestan national park, Risk zoning, Weighted linear combination
  • J. Hosseinzadeh, H. Sardabi Page 391
    Major parts of Ilam province in south regions, Mehran and Dehloran, have some poor plain with arid and hot climate. Considering the circumstances, the introduction and afforestation by use of multi-purpose and resistance to dehydration in plants, such as olive trees, can have an important role in soil conservation and the process of province and the country. In this study the aim was to identify the most adaptive and resistant varieties of olive (Olea europaea L.) to semi-rainfed (low irrigation) condition of warm climate (parts of Ilam province). Three varieties of Olive (Dezfuli, Roughani and Zard) as multipurpose species, under a trial randomized complete blocks design with four replications, 5 x 5 m. spacing, limited irrigation operation (only first year) was used in 2002 in Mohsenab station, Mehran township. Phenology, growth and survival of the seedlings were recorded annually at the end of dry period and analyzed statistically. The results at the end of the trial (2011) showed that there is significant difference between provenances so that the most resistant olive variety is Roughani with survival of 55 %, whereas the two other varieties have the survival of 41.6% for Zard and 27.5 % for Dezfuli. The means for height, crown diameter and collar diameter of olive varieties tested did not show any significant difference. The mean height, crown cover diameter and collar diameter of the olives were 298, 235 and 18 cm, respectively. Roughani in low irrigation conditions of this study, with growth in height (23 cm per year) and canopy growth (20 cm per year) is introduced as higher variety in this study. To achieve better growth performance for Olive in these areas at least once or twice irrigation during the dry season (each about 50 liters of water per tree) would be necessary.
    Keywords: Afforestation, Low irrigation, Olive, Vegetative growth, Viability
  • Z. Mirazadi, B. Pilehvar Page 399

    Although production of secondary metabolites is controlled by genes, their production amounts are significantly affected by environmental conditions. This study aimed to investigate the effects of some major site ecological factors on essential oil and chemical composition in Myrtus communis L. ecotypes. For this purpose, 13 major sites in the Lorestan province were recognized. After reconnaissance some ecological properties were measured and leave samples were collected to obtain essence. Leaves samples were dried and distillated by Clevenger apparatus and chemical composition were identified by GC and GC/MS. Canonical correspondence analysis, CCA, were used to investigate the effects of major ecological factors on chemical composition contained amounts in essence. Results showed that altitude and aspects as primary factors and soil nutrients such as Phosphorus, Organic carbon, Potassium and Nitrogen are secondary factors affect on myrtle essential oil and chemical composition amounts.

    Keywords: Canonical Corresponding Analysis, Ecological factors, Essence, Lorestan, Myrtus communis L
  • S. Bakhtiarvand Bakhtiari, H. Sohrabi Page 411

    Above ground and below ground biomass are important components of terrestrial ecosystem carbon stocks. Today, estimation of these components has crucial importance. For estimating aboveground and belowground woody plant biomass, Biomass Expansion Factors (BEF) and Root-Shoot Ratio (R) are the most applicable ratios. In this research, we assessed these ratios for estimation of above and belowground biomass of four tree species in Mobarake Steel Complex plantations. These four species comprise of two conifer and two broadleaves (eldar pine, arizona cypress, mulberry, black locust). For the aims of this study, 15 trees of each species were cut down and fresh biomass was measured in the field. Subsamples of fallen trees were taken and dry mass were measured at laboratory. Then, BEF and R were calculated. Using paired t test, actual and estimated above and belowground biomass were compared and result showed no significant difference. So, using these ratios is reliable for converting measured standing tree variables to biomass. Also, root-to-shoot ratio for Eldar Pine, Arizona Cypress, Mulberry, Black Locust was 1:4.5, 1:6.7, 1:3.7 and 1:3.5, respectively.

    Keywords: Arizona cypress, Black locust, Eldar pine, Mulberry, Mobarake Steel Complex, Unbiased estimation
  • R. Jahdi, A. A. Darvishsefat, V. Etemad Page 419

    In recent years there have been many fires in Iranian Northern forests. Knowledge and prediction of forest fire behavior and spread will help effectively fire control management. FARSITE Fire Area Simulator is used to simulate and study the forest fire behavior that occurred in Malekroud in Siahkal Forests with an area of 24 hectare, in December 2010 that lasted 15 hours. Input variables of the model consist of three groups: fuel, topography, and weather conditions. The area and intensity of wildfires is strongly dependent upon the spatial variability and type of fuels. In this study, map of major components of surface fuels such as vegetation type, canopy cover, fuel density and litter load was prepared during fieldwork in November 2012. Topographic data of the area were derived from the 1: 25,000 scale topographic digital maps. The weather data were received from the meteorological reports collected at the closest weather station. The observed fire scar map was GPS-surveyed a year after wildfires occurred and was used as the ground truth map (geo-based) to assess the capability of the simulator. Based on the results, 42% of the burnt area is correctly simulated during the relevant time. It is expected that by considering spatially varying wind data and appropriate custom fuel models could improve the simulations.

    Keywords: FARSITE Fire Area Simulator, Fuel, Siahkal Forest, Topography, Weather
  • A. Alijanpour Page 431
    Sumac (Rhus coriaria L.) has been naturally spread in Arasbaran forest (especially Horand region) and a remarkable amount of its fruits are exploited traditionally every year. This research tried to recognizing the habitat requirements of Rhus coriaria and the most important effective factors on its distribution. For this purpose, 36 circular samples (100 m2) in north, east and west aspects (each, 12 samples) were selected using 100 × 100 m grid by systematic sample method in natural sumac stands. The results showed that DBH, main collar diameter, height, crown diameter and crown cover means in the north aspect were significantly more than those of other aspects. Rhus coriaria included about 98% of individuals recorded in the samples. Seed origin individual’s percentage of sumac in North aspect was significantly more than east and west aspect. Slope and altitude have significant effects on quantitative and vegetative characteristics of Rhus coriaria but they don’t have any effects on origin and integrity. The average fruit weight per tree in the north aspect was significantly more than those of other aspects. Generally the results showed that northern aspect, class of height above sea level 1000-1200 m and class of slope 40-60% present better conditions to Rhus coriaria growth.
    Keywords: Arasbaran forests, Horand, Physiographic factors, Sumac (Rhus coriaria L.)
  • S. Zakeri Anaraki, S.R. Fallah Shamsi Page 443
    Nowadays, Persian oak (Quercus brantii Lindl.) defoliation is one of the main problems, threatening Zagros forest stands. In recent years, the oak stands located in Barm Plain (Fars province) also have been facing with a severe defoliation. To protect and to manage the forest stands, employing satellite remote sensing reduces difficulties and expenses of field-based methods for detecting and delineating the defoliation extents. Using current spatial and spectral moderate resolution satellite imageries such as Asters’, by itself, have not resulted satisfactory achievements in detecting the defoliation in single tree level in comparison to forest stand level. In the current research, capabilities of high spatial resolution newly-introduced Rapideye Imagery has been investigated in comparison to multispectral Aster-L1B imagery in order to detecting the oak single tree defoliation. Many multi-sensorial image processing techniques, supervised classification methods and spectral separability analysis have been employed in this research. The results of accuracy assessment indicate that overall accuracy and kappa coefficient of single tree defoliation map, derived from Aster-L1B imagery, were 75% and 56% respectively. The employed image fusion techniques; particularly multi-sensorial Gram-Schmidt’s has increased the heuristics up to 94% and 88% in turn. Rapideye imageries, by itself, resulted considerable high accuracy heuristics up to 97% and 94%, seem to be related to its Red Edge capability, specifically designed for detecting themes caused by physiological characteristics of vegetation covers such as defoliation.
    Keywords: Aster, L1B, Defoliation mapping, Persian oak, Rapideye, Single tree, Zagros Forests
  • S. Kamalpour, B. Motesharezadeh*, H. A. Alikhani, M. Zarei Page 457
    Lead is one of the most important environmental pollutants which disturbed nutrient uptake by plant. Present study was conducted with the aim of evaluation of some biotic factors potential in lead (Pb) phytoremediation and nutrient uptake by eucalyptus in Pb-contaminated soil. Treatments include three levels of bacteria (B0, Ba105 and Ps36), two levels of mycorrhiza (M0 and M1) and three levels of Pb (0, 50 and 100 mg/kg). Bacterial isolates were pseudomonas and bacillus and fungi was Glomus moseae. Results showed that increasing in soil Pb concentration improved Pb uptake by plants. Inoculation with Ba105 caused significant increase in shoot Pb uptake and this treatment caused in 55 and 19.5% increase in Pb uptake compared to control (without inoculation) and inoculation with pseudomonas Ps36. Also, mycorrhizal inoculation resulted in 23.7 and 44% increase in shoot and root Pb uptake compared to control. The greatest phosphorous uptake occurred in 0 mg/kg Pb. As Pb concentration in soil is increased, shoot and root phosphorous uptake by eucalyptus significantly. Inoculations with Ps36 and Ba105 along with mycorrhiza caused increase in shoot and root phosphorus and potassium uptake. Association of soil beneficial microorganisms (bacteria and fungi) with fast-growing and high biomass producer tree species like eucalyptus could cause improvement in phytoremediation efficiency under heavy metal stress.
    Keywords: Associative symbiosis, Biomass, Eucalyptus, Mycorrhizal fungi, Pseudomonas