فهرست مطالب

جنگل ایران - سال ششم شماره 3 (پاییز 1393)

مجله جنگل ایران
سال ششم شماره 3 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صغری عزیزی، مسعود طبری کوچکسرایی*، سید احسان ساداتی صفحات 255-265
    در این تحقیق برخی صفات نهال کازوآرینا در ارتباط با تنش غرقابی- شوری شامل سطوح 0، 50، 100، 150 میلی مولار NaCl و شاهد (بدون غرقاب و شوری) در قالب طرح کاملا تصادفی به مدت 120 روز در محیط گلخانه بررسی شد. نتایج نشان داد میزان زنده مانی در کلیه سطوح تیمار، 100 درصد و در سطح غرقابی 150 میلی مولار NaCl، 3/33 درصد بود. رویش ارتفاعی و قطری در سطوح مختلف غرقابی- شوری و نیز با افزایش شوری کاهش یافت. ترکیب تنش شوری و غرقابی سبب کاهش زی توده خشک کل نهال شد. تنش غرقابی توام با شوری سبب ایجاد ریشه های نابجا در همه سطوح غرقابی شد، اما با افزایش سطح شوری از تعداد و مقدار زی توده ریشه های نابجا کاسته شد. مقدار زی توده ریشه نابجا در سطوح غرقابی با آب شیرین، و غرقابی با 150 میلی مولار NaCl به ترتیب 6 و 3 برابر زی توده ریشه اصلی بود. بر اساس مشاهدات، حدود یک هفته پس از اعمال تنش در تمام سطوح غرقابی، منافذ هایپرتروفی بر روی قسمتی از ساقه نهال که در آب غرقاب بود شکل گرفت. به طور کلی، این تحقیق مشخص کرد در مدت تحت بررسی، در شرایط غرقابی، با افزایش شوری رویش نهال کازوآرینا و مقدار بیوماس اندام های آن کاهش یافت؛ این در حالی است که زنده مانی تا شرایط 100 میلی مولار NaCl هیچ گونه کاهشی نشان نداد و در غلظت های شوری کمتر از آن، همواره 100 درصد بود. نظر به ایجاد ریشه های نابجای متعدد و منافذ هایپرتروفی که مبین راهکارهای مقاومت نهال کازوآرینا به شرایط غرقابی است، ادامه چنین تحقیقی در فصول رویش بعدی می تواند مقاومت دقیق تر آن را در شرایط غرقابی- شوری آشکارتر کند.
    کلیدواژگان: تنش غرقابی، شوری، رویش قطری، ریشه نابجا، زی توده کل، کازوارینا
  • سیدمهدی علیزاده*، قوامالدین زاهدی امیری، مصطفی شیرمردی، ملکحسین شهریاری صفحات 267-277
    یکی از عوامل مهم در پالایش موفقیت آمیز فلزات سنگین از خاک ها توسط گیاهان، ریخت شناسی بخش ریشه است که جذب آلاینده از طریق آن صورت می گیرد. در پژوهش حاضر، تاثیر آلودگی خاک با فلزات سنگین بر برخی خصوصیات ریخت شناسی ریشه دو گونه درختی صنوبر Populus alba L. و Populus nigra L. بررسی شد. طول، قطر، زیست توده ریشه اصلی و زیست توده ریشه جانبی نهال های یکساله در خاک های آلوده به فلزات سنگین سرب، کادمیوم و کروم (VI) با خاک غیرآلوده مقایسه شد.نتایج نشان داد افزایش غلظت هر سه فلز سنگین در خاک به کاهش صفات ریخت شناسی در گونه های تحت بررسی منجر شد (0/01 > P). بیشترین کاهش مربوط به تیمار فلز کادمیوم و کمترین کاهش مربوط به تیمار فلز سرب بود. آلودگی کادمیوم در سطح آلودگی150 میلی گرم بر کیلوگرم، سبب کاهش 25 و 20 درصدی تولید زیست توده ریشه جانبی به ترتیب در گونه های P. nigra و P. alba نسبت به تیمار شاهد شد. در بسیاری از صفات بررسی شده، گونه P. nigra بردباری بیشتری در برابر آلاینده ها از خود نشان داد. به نظر می رسد که با افزایش سطوح آلودگی، راهبرد هر دو گونه به صورت تمرکز بیشتر بر تولید ریشه اصلی و کاهش تولید ریشه های جانبی است که می تواند راهکاری بنیادین در افزایش بردباری باشد.
    کلیدواژگان: سرب، کادمیوم، کروم (VI)، گیاه پالایی، Populus alba L، Populus nigra L
  • جلال محمودی* صفحات 279-286
    افرای کرب از جمله گونه های درختان بومی است که تولید نهال آن برای استفاده در برنامه های توسعه جنگل در دستور کار قرار دارد. آشنایی با امکان و شرایط نگهداری بذر این گونه به دلیل وجود سال باردهی و عدم دسترسی به بذر آن در فاصله بین این سال ها ضروری است. بدین منظور بذرهای کاملا رسیده این گونه در آبان 1388 از جنگل لهر در ارتفاع 1800 متری از سطح دریا تهیه شد و تحت دو تیمار رطوبتی (اولیه شش و 12 درصد و کاهش یافته شش درصد)، در دو وضعیت دمایی (انبار معمولی و سردخانه 4-2 درجه سلسیوس) قرار گرفت. نتایج نشان داد که بذرهای این گونه با رطوبت اولیه به مدت یک فصل و با رطوبت کاهش یافته به شکل مطمئن به مدت دو فصل در شرایط انبار معمولی قابل نگهداری است. درحالی که در شرایط سردخانه (دمای 4-2 درجه سلسیوس) تحت هر دو تیمار رطوبتی بدون کمترین افت زنده مانی به مدت 18 ماه نگهداری شدند. براساس نتایج، بذرهای این گونه، قابلیت تحمل کاهش رطوبت را دارند و تحت این شرایط به شکل اطمینان بخش در شرایط انبار معمولی (به مدت یک فصل) و در سردخانه (به مدت دو سال) قابل نگهداری اند. ضمن اینکه نتایج، بر مشابهت رفتار بذور این گونه با بذرهای گروه ارتدکس دلالت دارد.
    کلیدواژگان: افرای کرب، تیمار دمایی، زنده مانی، کاهش رطوبت
  • فرشته کردرستمی، انوشیروان شیروانی، پدرام عطارد*، مصطفی خوشنویس صفحات 287-296
    تنش خشکی یکی از مهم ترین تنش های محیطی محدودکننده رشد و توسعه گیاهان است، بنابراین یافتن تکنیک های نوین برای سنجش مقاومت گیاهان به خشکی با ارزش خواهد بود. این تحقیق با هدف استفاده از تکنیک فلورسانس کلروفیل به عنوان پارامتری قابل اطمینان برای ارزیابی سریع تنش خشکی در نهال های داغداغان (Celtis caucasica L.) انجام گرفت. بدین منظور، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با یک فاکتور (تیمار آبیاری)، در پنج سطح (1، 3، 5، 7 و 9 روزه) و با پنج تکرار طراحی شد. سپس پارامتر های فلورسانس کلروفیل (Fv/Fm،FmوF0)، و محتوای پرولین برگ در نهال های یکساله داغداغان اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که تنش خشکی، سبب کاهش فلورسانس حداکثر (Fm) شد، به طوری که کاهش در تیمار نه روزه (نه روز بعد از قطع آبیاری) اختلاف معنی داری در سطح پنج درصد با سایر تیمار ها داشت. مشابه این نتایج، حداکثر بازده فتوشیمیایی فتوسیستم II (Fv/Fm) نیزدارای روند کاهشی بود که این کاهش از تیمار پنج روز به بعد معنی دار شد، درحالی که فلورسانس حداقل (F0) به طور معنی دار تحت تاثیر خشکی قرار نگرفت. همچنین با افزایش شدت خشکی، تجمع پرولین در برگ از 1/7 (میکرومول/گرم وزن تر) در تیمار یک روزه به 72/95 در تیمار نه روزه افزایش یافت. اندازه گیری فلورسانس کلروفیل راهی مطمئن جهت شناسایی گونه های گیاهی مقاوم به تنش های محیطی با توجه به ویژگی های اکولوژیک هر منطقه جهت ایجاد فضای سبز و جنگلکاری می باشد.
    کلیدواژگان: پرولین، تنش خشکی، داغداغان، فلورسانس، کلروفیل
  • شیرزاد محمدنژاد کیاسری*، حامد مصدق، علیکیالاشکی، فرهنگ اسدالهی، هادی کیادلیری صفحات 297-307
    این تحقیق به ارزیابی تنوع بی مهرگان خاکزی جنگلکاری های کاج بروسیا و زربین کردکوی در منطقه ولاغوز استان گلستان می پردازد. در هیچ یک از عرصه های جنگلکاری عملیات پرورشی تنک کردن صورت نگرفته است. نمونه های بی مهرگان خاکزی در اواسط فصل تابستان با استفاده از 20 قطعه نمونه استوانه ای به سطح مقطع 81 سانتی مترمربع و تا عمق 10 سانتی متر انجام پذیرفت. جداسازی 14 گروه از بی مهرگان خاکزی در هر یک از قطعه نمونه ها با استفاده از قیف های برلیزی صورت گرفت. در مورد کرم های خاکی بالغ نیز20 قطعه نمونه یک مترمربعی در اعماق 10 و 20 سانتی متر حفر و نمونه های بالغ با روش دستچین جمع آوری شد. براساس نتایج تحقیق حاضر، شاخص های تنوع در بین دو توده کاج بروسیا و زربین اختلاف معنی داری نداشته، ولی مقادیر هر یک از شاخص های شانون و سیمپسون، یکنواختی هیپ و غنای مارگالف بی مهرگان خاکزی در توده جنگلکاری کاج بروسیا بیشتر از توده جنگلکاری زربین بوده است. در مجموع نتیجه این تحقیق نشان داد که جنگلکاری بروسیا نسبت به عرصه جنگلکاری زربین، بستر مناسب تری را برای حضور بی مهرگان خاکزی فراهم کرده است.
    کلیدواژگان: بی مهرگان خاکزی، تنوع، جنگلکاری، زربین، غنا، کاج بروسیا
  • علیرضا صالحی*، محمد جواد طاهری سرتشنیزی صفحات 309-320
    در این پژوهش، صحت برآورد تراکم تاج پوشش در یک توده بلوط ایرانی (.Quercus brantii Lindl) با استفاده از دیدروی عمودی از نقاط زمینی به تاج درختان برای تعیین حضور یا نبود تاج پوشش در شبکه هایی با تعداد 195، 102، 49 و 23 نقطه با استفاده از مشابه ساخته شده از دستگاه کاجانوس تیوب، با هم و با روش خط نمونه مقایسه شد. برای این منظور در قطعات نمونه 4/9 آری، شبکه هایی با تعداد نقطه ذکرشده پیاده شدند که روش 195 نقطه ای، روش کنترل در نظر گرفته شد. به دلیل ماهیت داده ها، از آزمون ناپارامتری کروسکال - والیس برای مقایسه میانگین رتبه ای روش ها استفاده شد. همچنین برای هر کدام از روش ها مقادیر صحت با استفاده از درصد میانگین مجذور مربعات خطا و درصد اریبی محاسبه شد. براساس نتایج به دست آمده، اختلاف آماری معنی داری بین میانگین رتبه ای روش های استفاده شده وجود ندارد و کمترین مقدار درصد اریبی به ترتیب برای روش های شبکه 102 نقطه ای، خط نمونه، شبکه 49 نقطه ای و در نهایت شبکه 23 نقطه ای به دست آمد.
    کلیدواژگان: خط نمونه، زاگرس، کاجانوس تیوب، نمونه برداری منظم تصادفی
  • نقی شعبانیان *، لیلا علیخانی، هدیه بدخشان، محمدشفیع رحمانی صفحات 321-338
    در این تحقیق، تنوع ژنتیکی درون و بین جمعیتی 125 ژنوتیپ از نه جمعیت برودار (Quercus brantii) در جنگل های زاگرس شمالی با استفاده از نشانگرهای ریخت شناختی برگ، توالی های تکراری ساده میانی (ISSR) و چندشکلی تکثیرشده بین رتروترانسپوزون ها (IRAP) بررسی شده است. براساس تجزیه خوشه ایمبتنی بر داده های ریختاری، جمعیت های مورد بررسی به طور معنی داری از هم متمایز شدند و در شش خوشه اصلی قرار گرفتند. از مجموع 18 آغازگر ISSR 233 نوار ایجاد شد که 224 نوار (96 درصد) چندشکل بودند. تعداد کل نوارهای تکثیرشده با آغازگر IRAP برابر با 129 نوار بود که 126 نوار (97 درصد) چندشکل بودند. در سطح گونه، تنوع ژنتیکی زیادی ISSR: h= 0.24، PPL = 98.71 درصد لوکوس های چندشکل (PPL= 71/98) درصد؛ (IRAP: h= 0.21، PPL = 99.22)درصد[توسط دو نشانگر ISSR و IRAP برآورد شد. مقدار ضریب تمایز ژنتیکی بین جمعیتی (ΦSt) برآوردشده از هر دو نشانگر ISSR وIRAP به ترتیب 0/23 و 0/16 بود که بیانگر تقسیم بخش عمده تنوع ژنتیکی کل، به تنوع ژنتیکی درون جمعیت ها بوده است و این موضوع، توسط تجزیه واریانس مولکولی نیز تایید شد. به نظر می رسد پایین بودن تمایز ژنتیکی بین جمعیت ها و در مقابل بالا بودن تمایز ژنتیکی بین پایه های داخل جمعیت ها به دلیل جریان ژنی گسترده ناشی از گرده افشانی به کمک باد در بلوط ها باشد. تجزیه خوشه ایمبتنی بر هر دو نشانگر مولکولی، نه جمعیت Q. brantii این تحقیق را در خوشه های مشخص دندروگرام UPGMA گروه بندی کرد. براساس آزمون مانتل، همبستگی بین فواصل ژنتیکی جمعیت ها و فواصل جغرافیایی آنها معنی دار نبود.
    کلیدواژگان: بلوط، تنوع ژنتیکی، توالی های تکراری ساده میانی(ISSR)، جریان ژنی، نشانگر مولکولی
  • سعیده گودرزی، اسدالله متاجی*، فرزاد ویسانلو صفحات 339-350
    این پژوهش با هدف تعیین مقادیر اجزای بارش (تاج بارش، باران ربایی و ساقاب) گونه ‍‍های سوزنی برگ کاج بروسیا (Pinus brutia) و سرو نقره ای (Cupressus arizonica) و پهن برگ زبان گنجشک (Fraxinus rotundifolia) و چنار (Platanus orientalis) در پارک جنگلی شهید بهشتی شهرستان بروجرد انجام گرفت. مقدار باران با استفاده از سه عدد جمع آوری کننده باران که در فضای باز نصب شده بودند، اندازه گیری شد. برای اندازه گیری مقدار تاج بارش برای هر گونه از بیست جمع آوری کننده استفاده شد، به نحوی که از هر گونه پنج اصله انتخاب و تعداد چهار جمع آوری کننده در زیر هر درخت نصب شد. مقدار باران ربایی از تفاضل مقدار باران و تاج بارش برآورد شد. در طول مدت بررسی، 24 رخداد باران با مجموع عمق 131/8میلی متر اندازه گیری شد. مقدار باران ربایی برای هر بارندگی به طور متوسط برای کاج بروسیا 52/9، سرو نقره ای 49/1، زبان گنجشک 51/9 و چنار 61/1 درصد محاسبه شد. بین مقدار باران و تاج بارش، رابطه مثبت و قوی برای گونه چنار (0/827=2R)، زبان گنجشک (0/831=2R)، کاج بروسیا (0/892=2R) و سرو نقره ای (0/788=2R) مشاهده شد. بر این اساس می توان گفت که تاج بارش گونه های پهن برگ بیشتر از گونه های سوزنی برگ است و با افزایش مقدار باران، میزان تاج بارش افزایش می یابد. سهم ساقاب در مورد کلیه گونه های مورد بررسی کمتر از یک درصد بود. بنابراین با عنایت به رژیم بارش و اهمیت آب در این مناطق، باید در جنگلکاری و مدلسازی فرایندهای هیدرولوژیک در اکوسیستم های جنگلی، مقدار تاج بارش و باران ربایی گونه ها با اولویت کاشت گونه های پهن برگ نیز مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بارانربایی، بروجرد، تاج بارش، جنگلکاری، ساقاب
  • سیروس نصیری، کامبیز پورطهماسی *، آخیم براونینگ، رضا اولادی صفحات 351-361
    زمان آغاز و اتمام رویش قطری در درختان به عوامل ژنتیکی و اقلیمی وابسته است و شدت آن در طول فصل رویش تغییر می کند. بررسی دقیق زمان بندی تشکیل چوب در یک فصل رویش و پویایی آن، بر دانش ما در مورد نحوه تشکیل چوب گونه های مهم جنگلی چون بلوط و عوامل موثر بر آن می افزاید. در این راستا و به منظور درک بهتر فرایند رویش شعاعی بلندمازو (Quercus castaneifolia)، چهار درخت سالم و راستار واقع در جنگل آموزشی و پژوهشی دانشگاه تهران انتخاب شد. در طی دوره رویش سال 1391 هر ماه با استفاده از دستگاه ریز نمونه بردار (تروفر) نمونه های چوبی برای مطالعات میکروسکوپی استخراج شدند. در آزمایشگاه، زمان آغاز و اتمام رویش و مراحل تمایز سلولی و پویایی رشد شعاعی در هر نمونه مورد بررسی میکروسکوپی قرار گرفت. پس از آن و به منظور ارائه روند رویش شعاعی به صورت روزانه از مدل موجود گومپرتز بهره گرفته شد. تقسیم سلولی در ناحیه کامبیومی در فروردین یعنی در محدوده زمانی پیش از باز شدن جوانه های برگ شروع شد و در شهریور به اتمام رسید. همچنین بیشینه نرخ رویش روزانه در همه درختان مورد مطالعه به صورت همزمان در اواخر خرداد و اوایل تیر با حدود 17-15 سلول شمارش شده در ناحیه کامبیومی تعیین شد. نتایج این تحقیق نشان داد که بخش عمده رویش شعاعی بلندمازو در حد فاصل نیمه اردیبهشت تا پایان تیرماه به انجام رسیده است. بنابراین در مطالعات اقلیم شناسی درختی و تغییرات اقلیم به این مهم باید توجه ویژه شود.
    کلیدواژگان: بلوط بلندمازو، تابع گومپرتز، رویش شعاعی، ناحیه کامبیومی
  • سعید محمدی، رامین رحمانی*، رحمت الله عربعلی صفحات 363-376
    مقدار تاج بارش و اتلاف تاجی گونه های درختی که برای جنگلکاری استفاده می شوند، به اندازه سازگاری با رویشگاه اهمیت دارند. در شرق ناحیه رویشی هیرکانی، از گونه های زربین، کاج بروسیا و بلندمازو در طرح های جنگلکاری زیاد استفاده شده است. تاثیر این جنگلکاری ها بر اجزای بارش و بیلان آب منطقه ناشناخته است. این پژوهش با هدف اندازه گیری تاج بارش و اتلاف تاجی جنگلکاری های زربین و کاج بروسیا و توده طبیعی بلندمازو به مدت یک سال (از اردیبهشت 1391) انجام شد. یک دستگاه باران سنج و چهار جمع آوری کننده در محیط باز نزدیک به منطقه مورد بررسی نصب و برای اندازه گیری بارش استفاده شد. برای نمونه برداری از تاج بارش، 35 جمع آوری کننده به طور تصادفی در زیر تاج پوشش هر یک از توده ها نصب شد. در طول مدت بررسی مقدار بارش 1135 میلی متر بود. مقدار تاج بارش در جنگلکاری های زربین و کاج بروسیا و توده طبیعی بلندمازو به ترتیب 439/4، 642/7 و 614/7 میلی متر به دست آمد. مقدار اتلاف تاجی سالانه در توده های بررسی شده به ترتیب 61/3، 43/4 و 45/8 درصد از بارش برآورد شد. بین تاج بارش توده های بررسی شده و بارش، همبستگی مثبت و معنی دار به دست آمد و به وسیله معادله توانی، مدل سازی شد. مدل سازی ارتباط بین اتلاف تاجی و بارش نیز با همین روش انجام شد. در جنگلکاری های زربین و کاج بروسیا و توده طبیعی بلندمازو، بخش زیادی از بارش روی تاج پوشش باقی می ماند و پس از تبخیر شدن به جو باز می گردد. با توجه به اینکه گونه استفاده شده در جنگلکاری بر مقدار ورود آب به زیر تاج پوشش تاثیر دارد، لازم است در فرایند انتخاب گونه به مقدار تاج بارش و اتلاف تاجی توجه شود.
    کلیدواژگان: اتلاف تاجی، تبخیر، تاج بارش، تاج پوشش، مدلسازی
|
  • S. Azizi, M. Tabari*, S. E. Sadati Pages 255-265
    Some growth characteristics of Casuarina equisetifolia seedlings affected by salinity-flooding stresses including 0 (freshwater), 50, 100, 150 mili-Molar NaCl and control (without flooding and salinity) treatments were studied in greenhouse as completely randomized design for 120 days. The results showed survival in all treatments was 100%, but in flooding treatment with 150 mM NaCl it decreased to 33.3%. Height growth and diameter growth decreased in various levels of flooding-salinity, and also with increasing salinity. Flooding-salinity stress resulted in decreasing dry biomass of seedlings and creation of adventitious roots in all flooding levels, but the biomass and number of adventitious roots decreased with increasing salinity. Biomass of adventitious roots in flooding levels with freshwater, and flooding with 150 mM NaCl were 6 and 3 times of main roots biomass, respectively. Based on the observations, in all flooding levels, one week after stress, hypertrophy pores were formed in part of the stem located in water. Generally, this research showed that in the studied period in flooding treatment, growth and biomass allocations of organs of C. equisetifolia seedlings decreased with increasing salinity. However, treatments lower than 100 mM NaCl did not display any decrease in survival, but in lower salinity concentrations survival was always 100%. Regarding to creation of abundant adventitious roots and hypertrophy pores showing different resistance aspects to flooding, accomplishment of such a study in next growing seasons can reveal more accurate resistance of C. equisetifoliaseedlings to salinity-flooding stress.
    Keywords: Adventitious roots, Casuarina equisetifolia, Diameter growth, Salinity, flooding stress, Total biomass
  • S.M. Alizadeh*, Gh. Zahedi Amiri, M. Shirmardi, M.H. Shahriari Pages 267-277
    Root morphology is one of the significant factors in success of heavy metal remediation of soils using plants where pollutant absorption takes place. In the present study, effect of soil pollution with heavy metals on some root morphological characteristics of two tree species, Populus alba L. and Populus nigra L., were studied. Root length, root diameter, lateral and main root biomass of one-year old seedlings grown in lead-, cadmium- and chromium (VI)-contaminated and uncontaminated soil were compared. The results indicated that increased concentration of three metals in soil led to decrease of all morphological traits of studied species (P<0.01). Maximum and minimum decreases were related to Cd and lead, respectively. Cadmium pollution at 150 mg kg-1 led to 25% and 20% decrease in lateral root production in P. nigra and P. alba, respectively in comparison with control treatment. In most studied traits, P.nigra showed more tolerance than P. alba in presence of pollutants. It seems that the strategy used by two species at the increased pollution levels defined by greater focus on main root production rather than lateral root production, could be a fundamental solution for higher tolerance.
    Keywords: Cadmium, Chromium, Lead, Phytoremediation, Populus alba, Populus nigra
  • J. Mahmoudi* Pages 279-286
    Field maple is a native tree species scattered in high altitudes of northern forests. Seedling production of this species is taken into consideration for forest development programs. Lack of knowledge about possibility and storage conditions of field maple seeds due to intervals are main problems for seedling production of most forest tree species. For this reason, full ripened seeds of this species collected in November 2009 in Leher Forest at 1800 m above sea level were subjected to two different storage temperatures (room temperature ~20° C, cold store 2-4° C) at two moisture content levels (primary 12.2%, reduced ~6%). Results showed that field maple seeds at both levels of moistures can safely be stored at room temperature for one and two seasons. However, seeds maintained in cold store, at both level of moistures preserved their viability for 18 months. Based on the results, seeds of field maple can resist low moisture content and at such a condition can be safely kept in cold store. Furthermore, on the basis of seed storage behavior it can be categorized as orthodox.
    Keywords: Field Maple, Moisture Content, Seed, Storage
  • F. Kordrostami, A. Shirvany, P. Attarod*, M. Khoshnevis Pages 287-296
    Drought stress is one of the most important environmental factors limiting plant growth and development so finding the new techniques to evaluate the drought tolerance in plants, would be valuable. The purpose of this study was the application of chlorophyll fluorescence technique as a reliable method for rapid assessment of drought stress in hackberry seedlings (Celtis caucasica L.). An experiment was designed as completely randomized block with one factor (irrigation), at five levels (1, 3, 5, 7 and 9 days) with five replicates. Chlorophyll fluorescence parameters (Fv/Fm, Fm & F0), and the proline content of leaves in one-year-old seedlings of Celtis caucasica were measured. The results indicated that maximum fluorescence (Fm) had a significant reduction in the 9 days treatment. Also maximum photochemical efficiency of photosystem II (Fv/Fm) showed a significant downward trend since the 5 days treatment, while the minimum fluorescence (F0) was not significantly affected by drought. Increasing the intensity of drought was resulted in proline accumulation in leaves from 1.7 (µmol/gfw) in the 1 day treatment to 72.95 in the 9 days treatment. In afforestations and urban green spaces, measurement of chlorophyll fluorescence is a reliable method for identification of well-adapted species to environmental stress.
    Keywords: Celtis caucasica, Chlorophyll fluorescence, Drought stress, Proline
  • S. Mohammadnezhad Kiasari*, H. Mossadegh, A. Kialashaki, F. Asadollahi, H. Kiadaliri Pages 297-307
    The objective of this study was to evaluate the diversity of soil invertebrates at Brutain pine (Pinus brutia Ten.) and Cypress (Cupressus sempervirens var. horizontalis) afforestations in Kordkoy region (Mazandaran-Iran). Tending operations have not been performed in these afforestations. For this purpose, invertebrates were sampled in mid-summer, using 20 core soil samples (81 cm2 cross section) to a depth of 10 cm. The fourteen groups of soil invertebrates in each sample were extracted by Berlese funnel and counted by Binocular. Also 20 soil pits of 100×100 cm2 with 10 cm and 20 cm depth were taken and adult earthworms were collected by hand counting. The results of this research showed that the diversity of soil invertebrates (Shanon and Simpson index) with species richness (Margalef index) and species equitability (Heip index) in the Brutain Pine afforestation was greater than Cypress afforestation. Of course it must be mentioned that these differences were not statistically significant. Overall, this study showed Brutain pine has provided a more favorable environment for the presence of soil invertebrates than cypress plantation.
    Keywords: Brutain pine, Cypress, Diversity, Forestation, Richness, Soil invertebrates
  • A. Salehi*, M.J. Taheri Sarteshnizi Pages 309-320
    The accuracy assessment of canopy cover density in a Persian oak (Quercus brantiiLindl) stand, using vertical sighting from terrestrial points toward canopy of treesto determine the presence or absence of canopy cover in grids with 195, 102, 49 and 23 points with a similarly made device of Cajanus tube were compared with together and with a line intersect sampling method. For this reason, in 0.49 ha sample plots, grids with mentioned number of points were laid out, and the method of 195 points was considered as control. Because of the nature of the data, Non-parametric Kruskal–Wallis statistical test was used to compare the ranked averages of methods. Moreover, accuracy values including RMSE (%) and Bias (%) were calculated for each of the methods. According to the results, there were no statistically significant differences between the used methods to estimate canopy cover. The least amount of Bias was related to grid with 102 points, line intersect sampling method, grid with 49 points and finally grid with 23 points, respectively.
    Keywords: Cajanus tube, Line intersect sampling, Systematic sampling, Zagros
  • N. Shabanian*, L. Alikhani, H. Badakhshan Rahmani Pages 321-338
    In this study, the intra- and inter-population genetic diversities of 125 genotypes representing nine populations of Quercus brantii from North-Zagros forests were studied using leaf morphological characteristics, inter simple sequence repeats (ISSR) andinter retrotransposal amplified polymorphism (IRAP) markers. Cluster analysis based on morphological characteristics differentiated significantly the nine Q. brantii populations into six main groups. Eighteen ISSR and 10 IRAP primers amplified a total of 233 and 129 fragments of which 224 and 126 fragments were polymorphic, respectively. Both ISSR and IRAP marker systems revealed high genetic diversity at species level (ISSR: h= 0.24, PPL = 98.71%; IRAP: h= 0.21, PPL = 99.22%). Estimated coefficient of genetic differentiation (ΦST) based on ISSR and IRAP primers were 0.23 and 0.16, respectively indicating most of the total genetic variation distributed within populations than between populations for both marker systems that confirmed with molecular analysis of variance (AMOVA). The low level of genetic diversity between populations and high genetic differentiation among individuals within populations were probably due to extensive gene flow resulted from wind pollination of oaks. Cluster analysis for both molecular marker systems grouped these nine populations into distinct clusters within UPGMA dendrograms. There was no significant correlation between genetic distances of populations and geographic distribution distances with mantel test.
    Keywords: Gene flow, Genetic diversity, Inter, simple sequence repeats (ISSR), Molecular marker, Oak
  • S. Godarzi, A. Mataji*, F. Veisanloo Pages 339-350
    The aim of this research was to measure rainfall components (throughfall, interception, and stemflow) in needle-leaved (Pinus brutia, Cupressus arizonica) and broadleaved (Fraxinus rotundifolia and Platanus orientalis) plantations located in Broujerd Forest Park. The total amount of gross rainfall was measured using three rainfall collectors fixed on an open area neighboring to the chosen trees. In order to measure throughfall, five trees of each species were selected and four collectors were fixed underneath each tree. The amount of interception was calculated based on the difference between throughfall and gross rainfall. In a time-span of six months running from November 2012 to May 2013, 24 rainfall events with total amount of 131.8 mm was measured. The amount of interception was measured as follow: Pinus brutia 46.1%, Cupressus arizonica 50.7%, Fraxinus rotundifolia 49.6% and Platanus orientalis 38.1% of total gross rainfall. Strong positive correlations were observed between total rainfall and throughfall for each kind of species. It was found that throughfall in hardwoods species was more than conifer species and the amount of throughfall in aforesaid masses increased as total rainfall increased. The amount of stemflow for all species was less than one percent of total precipitation. Regarding to importance of rainfall regime in this area, interception and throughfall of each species should be considered with priority of broadleaved in plantation and hydrological modeling process in forest ecosystem.
    Keywords: Broujerd, Interception, Plantation, Stemflow, Throughfall
  • S. Nasiri, K. Pourtahmasi*, A. Br, Auml, Uning, R. Oladi Pages 351-361
    The beginning and the ending of radial growth in trees depend on genetics and climatic factors and its intensity varies during a growing season. Studying wood formation dynamics in a growing season will increase our knowledge about xylogenesis of important species and the influencing parameters. For this reason and in order to have a better understanding of a radial growth in oak, four Quercus castaneifolia individual treeswere selected in the research forest of University of Tehran located in the Hyrcanian forest. In 2012, micro-core samples were extracted from trees by Tropher in monthly intervals. Cambial cell divisions and radial growth started approximately on mid-April and terminated at the end of September. The highest number of cambium cell (15-17) and the maximum daily growth rates of all trees were achieved around Mid-June. The results of this research showed that the majority of radial growth in oak occurs from May to mid- July and this fact should be considered in dendroclimatological studies.
    Keywords: Cambium zone, Gompertz function, Quercus castaneifolia, Radial growth
  • S. Mohammadi, R. Rahmani*, R. Arabali Pages 363-376
    The amounts of throughfall and interception loss are as significant as habitat suitability regarding to the tree selection for afforestation. Horizontal cypress (Cupressus horizontalis Mill.), Turkish pine (Pinus brutia Ten.), and chestnut-leaved oak (Quercus castaneifolia C.A. Mey.) have been mainly used in afforestation projects in the East of the Hyrcanian region. How these afforestations affect the precipitation components and water balance of the region, however, is obscure. The main objective of this study was to measure throughfall and interception loss of Horizontal cypress and Turkish pine afforestation as well as of a natural stand of chestnut-leaved oak, over a period of 12 months starting from May 2012. One rain gauge and four rain collectors were placed in an open area adjacent to the study area in order to measure precipitation. To measure throughfall, thirty five throughfall collectors were randomly installed under the canopy of each stand. The amount of gross precipitation was 1135 mm over the study period. Throughfall measurements for planted Horizontal cypress and Turkish pine, and for natural stand of chestnut-leaved oak, were 439.4, 642.7, and 614.7 mm, respectively. Interception loss estimated to be about 61%, 43%, and 46% of gross precipitation in the above mentioned species, respectively. The positive and statistically significant relationships were found between throughfall and gross precipitation for the investigated stands, and then were parameterized with the power regression model. The identical procedure was applied as well for interception loss and gross precipitation for the stands. The analysis showed that considerable amounts of gross precipitation were intercepted by the canopy cover of the study stands and subsequently evaporated into the atmosphere. Since the species used for afforestation has significant influences on the amount of water reached to the ground, throughfall and interception loss should be considered in the process of choosing the species.
    Keywords: Canopy cover, Evaporation, Interception loss, Modelling, Throughfall