فهرست مطالب

جنگل ایران - سال هفتم شماره 2 (تابستان 1394)

مجله جنگل ایران
سال هفتم شماره 2 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدهادی معیری، احمد عابدی سروستانی، محمدرضا شهرکی، یازمراد کوسه غراوی صفحات 137-150
    در برنامه های کلان توسعه، نظام تعاونی، ابزاری کارآمد و بسترساز مشارکت به شمار می رود. به همین دلیل تعاونی های جنگلداری می توانند در حفظ و احیای عرصه های جنگلی و توسعه روستایی مهم باشند. تحقیق حاضر با هدف بررسی میزان مشارکت روستاییان عضو تعاونی های جنگلداری و ارتباط آن با نقش تعاونی ها در توسعه روستایی مناطق جنگلی استان گلستان انجام گرفته است. جمعیت مورد مطالعه دربرگیرنده 428 نفر از اعضای عادی و هیات مدیره سه تعاونی جنگلداری استان گلستان بودند که 156 نفر از آنان با روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده به صورت پیمایشی بررسی شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. روایی ابزار تحقیق با استفاده از دیدگاه کارشناسان و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ بررسی شد که میزان آن برای شاخص مشارکت اعضا در امور تعاونی و شاخص تاثیر تعاونی در توسعه روستایی به ترتیب 712/0 و 783/0 به دست آمد. یافته ها نشان می دهد که مشارکت اعضا در امور تعاونی ها در حد کم رو به متوسط است. همچنین، تاثیر تعاونی های جنگلداری در توسعه روستایی اندک است. با این حال، رابطه مشارکت اعضا در امور تعاونی با تاثیر تعاونی در توسعه روستا، رابطه مثبت قوی و معنی دار است. نتایج تحلیل مسیر نیز نشان داد که از بین ابعاد مشارکت اعضا در تعاونی های جنگلداری، مشارکت در تقسیم منافع بیشترین اثر مستقیم بر توسعه روستایی را دارد، اما از نظر مجموع آثار مستقیم و غیرمستقیم، متغیر مشارکت در اجرا، بیشترین تاثیر را بر توسعه روستایی داشته است. استفاده از مشارکت و همکاری اعضا تعاونی در تمام امور مربوط به تعاونی های جنگلداری و تلاش تعاونی ها برای ارتقای درآمد و تولید در تعاونی، از پیشنهادهای تحقیق حاضر است.
    کلیدواژگان: پیشرفت، جنگلداری، مناطق روستایی، همکاری
  • فاطمه فرجی، اسدالله متاجی، ساسان بابایی کفاکی، علی اصغر واحدی صفحات 151-165
    جنگل های شمال ایران، عامل مهمی در ذخیره سازی کربن از طریق زی توده هوایی به شمار می روند و از نظر تنوع زیستی از اهمیت زیادی برخوردارند. تحقیق حاضر با هدف تعیین ارتباط بین تغییرات تنوع گونه ای و مقدار زی توده هوایی در جنگل های راش شرقی در منطقه ساری انجام گرفت. به منظور تعیین مقدار زی توده هوایی به ازای 5-2 متر طول تنه پایه های قطع شده، دیسک هایی با ضخامت دو سانتی متر برداشت شد. برای تعیین چگالی خشک چوب قطعات تکه برداری شده با حجم ثابت به مدت 24 ساعت در آون در دمای 105 درجه سانتی گراد قرار گرفتند. به منظور تعیین زی توده درختی (حاصل ضرب حجم و چگالی خشک) و تنوع گیاهی (تنوع شانون- وینر، غنا و یکنواختی پایلو) در منطقه مورد نظر به مساحت 4/46 هکتار، شبکه ای به ابعاد 100×80 متر روی نقشه توپوگرافی منطقه پیاده و در مجموع 50 پلات 400 متر مربعی برداشت شد. برای جمع آوری داده های مرتبط با پوشش علفی، یک میکروپلات 1×1 متر مربعی در مرکز و چهار میکروپلات دیگر با همین ابعاد در هر گوشه پلات پیاده شد. زی توده لاشبرگی، در داخل هر پلات، در میکروپلات های 50×50 سانتی متر مربعی اندازه گیری شد. پوشش علفی و لاشبرگی جمع آوری شده، بلافاصله در عرصه توزین و پس از انتقال به آزمایشگاه در آون در دمای65 درجه سانتی گراد خشک شدند. نتایج نشان داد که مقادیر زی توده درختی، علفی و لاشبرگی به ترتیب 11/379، 213/0 و 65/7 تن در هکتار است. یافته های تحقیق حاضر حاکی از آن بود که بین مقادیر زی توده لایه درختی، علفی و لاشبرگی با شاخص های تنوع ارتباط معنی داری وجود ندارد. این نتایج نشان می دهد که در مدیریت صحیح جنگل برای پایش مناسب زی توده در منطقه تحقیق، از شاخص های تنوع زیستی نمی توان به عنوان ابزاری کاربردی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تنوع گیاهی، چگالی خشک، زی توده هوایی، همبستگی
  • پریسا عباسیان، پدرام عطارد، سید محمد حجتی، سید محمد معین صادقی صفحات 167-177
    این مطالعه به منظور مقایسه اسیدیته (pH)، هدایت الکتریکی ((EC و غلظت ترکیبات شیمیایی تاج بارش (نیترات، فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم) در توده های طبیعی راش شرقی (Fagus orientalis Lipsky)و دست کاشت پیسه آ(Picea abies) در منطقه کلاردشت، استان مازندران صورت گرفت. جمع آوری نمونه های تاج بارش و باران به مدت سه ماه (مرداد، شهریور و مهر 1391) انجام گرفت. به منظور نمونه گیری از تاج بارش و باران، به ترتیب 20 عدد جمع آوری کننده در زیر هر توده و چهار در فضای باز نصب شد. نتایج آزمون دانکن نشان داد که مقدار متوسط pH در سطح 95 درصد در توده های مختلف دارای تفاوت نیست، درصورتی که متوسط EC در توده های مورد مطالعه دارای تفاوت معنی داری است. متوسط غلظت نیترات در باران (50/6 میلی گرم در لیتر) به طور معنی داری بیشتر از تاج بارش توده راش شرقی (10/3 میلی گرم در لیتر) و متوسط غلظت عنصر فسفر در تاج بارش توده راش شرقی (08/11 میلی گرم در لیتر) به طور معنی داری بیشتر از باران (80/5 میلی گرم در لیتر) مشاهده شد. همچنین متوسط غلظت عناصر پتاسیم و کلسیم در توده پیسه آ(به ترتیب 43/13 و 94/0 میلی گرم در لیتر) بیشتر از توده راش شرقی (به ترتیب 78/6 و 49/0میلی گرم در لیتر) و باران (به ترتیب 18/3 و 37/0 میلی گرم در لیتر) به دست آمد. متوسط ورود تمام مواد غذایی مورد مطالعه در هر رخداد باران به جز عنصر کلسیم در توده های مورد مطالعه و باران دارای تفاوت معنی داری در سطح 95 درصد بودند. متوسط غنای تمام یون های مورد بررسی به جز کلسیم در توده های مورد بررسی در سطح 95 درصد تفاوت معنی داری را نشان ندادند. آگاهی از مقدار ورود مواد غذایی که از طریق تاج بارش وارد اکوسیستم های جنگلی می شوند، در اتخاذ شیوه های صحیح مدیریتی و نیز انتخاب گونه مناسب در امر جنگلکاری توده های مخروبه ناحیه خزری، ضروری است.
    کلیدواژگان: توده مخروبه، جنگلکاری، مواد غذایی، ناحیه خزری
  • حنانه محمدی کنگرانی *، تقی شامخی، دیبا غنچه پور صفحات 179-193
    ویژگی های برنامه ها و حوزه های مختلف سیاستی، الزامات خاصی را برای هر یک از حوزه ها اعمال می کند. بدین سان معرفی یک مدل برای آزمودن ویژگی های اساسی روابط بین ساختارهای مختلف، سازوکار های ارائه خدمات و الگوهای اجرای سیاست ها ضروری می نماید. این پژوهش با هدف ارائه یک مدل شبکه ای برای سیاست های منابع طبیعی در ایران انجام گرفته است، چراکه با وجود تلاش های فراوان، موارد عدیده ای از عدم موفقیت به دلیل نبود یک الگوی سیاستی مشخص در مدیریت این منابع به چشم می خورد. براین اساس، قوانین مرتبط با منابع طبیعی در قانون برنامه چهارم توسعه کشور با استفاده از رویکرد تحلیل شبکه ای تحلیل شد. نتایج نشان داد که یکی از عوامل اصلی تعیین کننده کارکرد سیاست ها و اقدامات مدیریتی نهادها، چگونگی روابط و چیدمان نهادها و دستگاه ها در متن اسناد سیاستی- قانونی است که سبب توزیع نامتوازن قدرت میان آنها شده و با ایجاد یک رویکرد شبکه ای در تدوین این اسناد و تغییر در روابط و چیدمان نهادها و دستگاه های موظف قابل رفع است. در نهایت مدل شبکه ای سیاست های منابع طبیعی ایران با پنج سیاست اصلی شامل حفظ آب و خاک، حمایت جنگل و مرتع، احیا و حفاظت از جنگل و مرتع، حمایت اجتماعی نهادهای مردمی و ارائه خدمات اجتماعی، و توسعه بهره برداری، پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: تحلیل شبکه ای، سیاست، قانون برنامه چهارم توسعه، مرکزیت و قدرت، منابع طبیعی
  • علی مهدوی *، خدیجه خرمن دار صفحات 195-208
    به منظور بررسی اثر جذب فلزهای سنگین سرب و روی بر نهال های سه ماهه Acacia victoriae در یک طرح کاملا تصادفی در سه تکرار با پنج غلظت از محلول نیترات سرب 0، 50، 250، 500 و 1000 میلی گرم بر لیتر و چهار غلظت از محلول سولفات روی 0، 50، 250 و 500 میلی گرم بر لیتر نهال ها تحت تیمار قرار گرفتند. سپس نمونه ها برداشت و برخی از صفت های مورفولوژی و مقدار تجمع سرب و روی در اندام های مختلف قرائت شد. نتایج کاربرد سطوح سرب نشان داد که برخی از صفت های مورد بررسی تحت تاثیر سرب قرار گرفتند. علائم مورفولوژی اثر سرب در نهال ها با زرد شدن برگ ها، تغییر رنگ ریشه ها، کاهش شادابی و زنده مانی در غلظت 1000 میلی گرم بر لیتر همراه بود و بیش از 70 درصد (2518 میلی گرم بر کیلوگرم) از مجموع سرب جذب شده در ریشه های این گونه تجمع یافت. نتایج کاربرد روی نشان داد که بیشتر صفت های بررسی شده تحت تاثیر روی قرار گرفتند. علائم مورفولوژی اثر روی در این نهال ها با کاهش قطر ریشه، ارتفاع و زی توده گیاه در غلظت 500 میلی گرم بر لیتر ملاحظه شد و حدود80 درصد روی (2/3046 میلی گرم بر کیلوگرم) جذب شده در ریشه های این گونه تجمع یافت. با توجه به ضریب تجمع زیستی، عامل انتقال و سیستم ریشه ای قوی، A. victoriae به عنوان گونه تثبیت کننده سرب و روی و براساس مقدار تجمع سرب در اندام هوایی گیاه در غلظت 1000 میلی گرم بر لیتر می توان بیان کرد که این گیاه خصوصیت بیش اندوزی دارد و پس از بررسی های تکمیلی می توان در فناوری گیاه پالایی از آن استفاده کرد.
    کلیدواژگان: صفت های مورفولوژیک، ضریب تجمع زیستی، عامل انتقال، فراانباشت کننده، گیاه پالایی
  • آیدا طاهری، نسرین سیدی، بابک عبدالهی مندولکانی صفحات 209-223
    چوب مرغوب و میوه عالی گردو از لحاظ اقتصادی دارای ارزش زیادی است، به طوری که از گذشته تا امروز به شدت ازآن بهره برداری شده و در قانون حفاظت از جنگل ها و مراتع، به عنوان گونه حفاظت شده معرفی شده است. عملکرد گونه های جنس گردو، به ویژه Juglans regia در سال های مرطوب افزایش و در سال های خشک کاهش می یابد. از این رو توجه به شاخص های فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی و شناسایی نواحی ژنومی دخیل در مقاومت به خشکی به منظور انتخاب ارقام مقاوم از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این تحقیق به منظور ارزیابی تنوع ژنتیکی دانهال های گردو و شناسایی نشانگرهای مرتبط با صفات فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی در شرایط نرمال و بعد از تنش خشکی از نشانگرهای SSR استفاده شد. ده مکان SSR در مجموع 53 آلل را تولید کردند. همه مکان های SSR مورد مطالعه انحراف معنی داری (p≤0.01) از تعادل هاردی- واینبرگ نشان دادند. دندروگرام حاصل از روش Neighbour-Joining، 62 دانهال گردو را در چهار گروه اصلی قرار داد. بررسی ساختار جمعیت با نرم افزار Structure 2.3.1، دو زیرجمعیت احتمالی (2k=) را شناسایی کرد. نتایج تجزیه ارتباط به روش MLM نشان داد که در شرایط نرمال مکان های WGA9 و WGA69 با صفات رسانایی روزنه، تعرق، فتوسنتز و تعداد برگ سبز سالم ارتباط دارند. در شرایط تنش، ارتباط معنی داری بین مکان WGA1 و صفت غلظت CO2 اتاقک زیر روزنه وجود داشت که این مکان 75/0 از تغییرات مربوط به این صفت را توجیه می کرد. نتایج این تحقیق در برنامه های اصلاح گردو به منظور شناسایی ارقام مقاوم به خشکی کاربرد دارد.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، تنوع ژنتیکی، روش Mixed linear model، صفات فیزیولوژیک
  • احمد بازگیر *، منوچهر نمیرانیان، محمد عواطفی همت صفحات 225-242
    هیزم جنگلی در جنگل های زاگرس تامین کننده انرژی مورد نیاز بسیاری از جوامع جنگل نشین است. امروزه مصرف هیزم در جنگل های زاگرس با توجه به کاهش توان اکوسیستم از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف این پژوهش معرفی انواع کاربرد هیزم جنگلی و مقدار مصرف هر کدام از آنها توسط جوامع روستایی و عشایری جنگل نشین در سامان عرفی روستای چشمه علی واقع در جنوب شرقی شهرستان خرم آباد استان لرستان است. روش پژوهش این تحقیق مردم نگاری ابزار جمع آوری اطلاعات آن مصاحبه ساختارنیافته، نیمه ساختاریافته، مشاهده مشارکتی، متر و نوار قطرسنج بوده است. نتایج نشان داد که یک خانواده روستایی سالیانه 18/24 متر مکعب هیزم برای استفاده در بخاری (74 درصد)، پخت نان (13 درصد)، زغال گیری (7 درصد) و استحمام (6 درصد)؛ و یک خانواده عشایری در شش ماه ییلاق در منطقه تحقیق 5/10 متر مکعب هیزم برای گرم کردن و جوشاندن شیر و دوغ (30 درصد)، پخت غذا (26 درصد)، پخت نان (20 درصد)، زغال گیری (13 درصد)، استحمام (7 درصد) و حرارت دادن کره برای تهیه روغن حیوانی (4 درصد) مصرف می کند. مقدار و درصد استفاده از هیزم جنگلی برای تامین سوخت در بین روستاییان و عشایر متفاوت است که می توان سبک زندگی این جوامع را در آن موثر دانست. گازرسانی به منطقه و ترویج استفاده از انرژی های نو همانند انرژی خورشید و باد به منظور کاهش استفاده از هیزم توصیه می شود.
    کلیدواژگان: استفاده هیزمی، ایل پاپی، جنگل نشینان، روستای چشمه علی، عشایر
  • یحیی کوچ، نگار مقیمیان صفحات 243-256
    دی اکسید کربن، متان و نیتروز اکسید مهم ترین گازهای گلخانه ای محسوب می شوند که تغییرات آنها تا حد زیادی متاثر از تغییرپذیری شاخص های اکوفیزیولوژی کربن و نیتروژن خاک است. با هدف بررسی تاثیر تخریب جنگل و تغییر کاربری اراضی بر شاخص های اکوفیزیولوژی کربن و نیتروژن خاک، سه کاربری جنگل (توده کمتر دست خورده با گونه های ممرز و انجیلی)، مرتع (زمین لخت همراه با پوشش های علفی تنک) و کشاورزی (تحت کشت برنج) مدنظر قرار گرفت. نمونه برداری از خاک به صورت تصادفی سیستماتیک (ده نقطه در هر کاربری) از دو عمق 10- 0 و 20 - 10 سانتی متری صورت پذیرفت. وزن مخصوص ظاهری، بافت، رطوبت، اسیدیته، کربن آلی، نیتروژن کل و مشخصه های اکوفیزیولوژی (تنفس میکروبی، زیست توده میکروبی کربن و نیتروژن، ضریب متابولیک) در محیط آزمایشگاه سنجیده و محاسبه شد. تجزیه واریانس مشخصه های اکوفیزیولوژی خاک، حاکی از آن است که مقادیر تنفس میکروبی، زیست توده میکروبی کربن و نیتروژن در عمق های اول (22/1، 66/665 و 32/71 میلی گرم بر کیلوگرم) و دوم (10/1، 44/508 و 72/56 میلی گرم بر کیلوگرم) خاک کاربری جنگل به طور معنی دار بیشتر از سایر کاربری ها بوده است. بیشترین مقدار ضریب متابولیکی نیز به طور معنی دار به عمق های اول و دوم (11/4 و 23/6 میکروگرم دی اکسید کربن بر میلی گرم زیست توده میکروبی کربن در روز) خاک کاربری کشاورزی اختصاص داشت. نتایج این پژوهش موید تاثیر شایان توجه انواع کاربری بر شاخص های زیستی کیفیت خاک است، به طوری که با تبدیل کاربری جنگل به سایر کاربری ها کیفیت زیستی خاک کاهش معنی داری یافته است.
    کلیدواژگان: تنفس میکروبی، زیست توده میکروبی کربن، زیست توده میکروبی نیتروژن، ضریب متابولیک
  • مهدی حیدری *، صفورا عبدالله زاده، ساناز لیتکوهی، نازنین نصراللهی صفحات 257-270
    جنگل های شهری مزایای زیست محیطی و اقتصادی فراوانی را برای شهرها فراهم می کنند. از جمله این مزایا کاهش حرارت محیط داخلی توسط سایه اندازی بر روی ساختمان ها، جذب نور خورشید، کاهش نور فرابنفش، خنک کردن هوا و کاهش سرعت باد است. در بررسی حاضر، الگوهای مختلف درختکاری به صورت کمربند سبز در اطراف ساختمان اداری (شبیه سازی شده ساختمان راه آهن تهران) با رویکرد کاهش مصرف انرژی بررسی شده است. بدین منظور درختکاری در فاصله 5 و 10 متر از ساختمان به صورت یک و دواشکوبه مد نظر قرار گرفت. در این بررسی از نرم افزار دیزاین بیلدر برای مدلسازی استفاده شد. خصوصیات کمی گونه های کاج تهران و طاووسی شامل قطر تاج، ارتفاع و قطر برابرسینه درخت اندازه گیری شد و برای مدلسازی درخت در نرم افزار به کار رفت. برای اعتبارسنجی نرم افزار در شبیه سازی شرایط واقعی، ابتدا ساختمان راه آهن تهران در نرم افزار دیزاین بیلدر شبیه سازی شد و سپس نمودار های دما و رطوبت نسبی ثبت شده از ساختمان شبیه سازی شده و اطلاعات واقعی ثبت شده به وسیله حسگر حرارتی و رطوبتی با یکدیگر مقایسه شد. نتایج نشان داد که بین مدل های مختلف درختکاری و در هر دو حالت یک و دو اشکوبه، اختلاف معنی داری از نظر مصرف انرژی در ساختمان وجود دارد. درختکاری به طور همزمان در همه جهت های اطراف ساختمان نسبت به مدل های یک جهته کمترین مصرف انرژی را نشان داد. در بین مدل های یک طرفه، درختکاری در جهت غربی ساختمان مناسب تر بود، در حالی که درختکاری در جهت جنوبی ساختمان موجب کاهش مصرف انرژی نشد. از نظر کاهش مصرف انرژی در همه مدل ها و در هر دو فاصله 5 و 10 متری از دیوار، درختکاری دو اشکوبه نسبت به یک اشکوبه بهتر بود. نتایج مدلسازی نشان داد که بین فاصله درختکاری از ساختمان و مصرف انرژی همبستگی مثبت وجود دارد.
    کلیدواژگان: جنگل شهری، ساختمان اداری، شبیه سازی، مصرف انرژی
  • طاهره سماکوش گلوگاه، محمدحسین حکیمی *، آفاق تابنده ساروی صفحات 271-284
    به منظور بررسی تنوع بین و درون برخی از جمعیت های گونه خرمندی براساس صفات مورفولوژیک میوه، پنج جمعیت در طول دو ترانسکت ارتفاعی (جمعیت های A، B و C به ترتیب با ارتفاع 300، 500 و 700 متر از سطح دریا در جنگل های بخش بندپی شرقی شهرستان بابل و جمعیت های D وE به ترتیب با ارتفاع 300 و 500 متر در شصت کلاته شهرستان گرگان) انتخاب شد. از هر رویشگاه، 10 ژنوتیپ به صورت تصادفی انتخاب و از هر یک، تعدادی میوه در اواسط مهر جمع آوری شد. پس از درهم آمیختن میوه ها، به طور تصادفی، پنج میوه در سه تکرار، جدا و در مجموع پنج صفت اندازه گیری شد. نتایج تجریه و تحلیل واریانس نشان داد که تفاوت بین جمعیت ها از نظر کلیه صفات مورد بررسی، در سطح 1 درصد معنی دار بود. مقایسه میانگین بین جمعیت ها نیز نشان داد که جمعیت A دارای بیشترین مقدار میانگین صفات بود. همچنین نتایج تجریه و تحلیل واریانس درون جمعیت ها نیز نشان داد که، به غیر از جمعیت A، در سایر جمعیت ها از نظر کلیه صفات مورد بررسی، بین ژنوتیپ ها اختلاف معنی دار وجود دارد. بر اساس نتایج این تحقیق، این گونه از تنوع مورفولوژیکی زیادی از نظر صفات میوه در بین و درون جمعیت های مورد مطالعه برخوردار است و بهترین ژنوتیپ ها به منظور جمع آوری میوه، ژنوتیپ های 5 و 6 از جمعیت A، ژنوتیپ های 2 و 6 از جمعیت B، ژنوتیپ های 3، 4 و 5 از جمعیت C، ژنوتیپ های 4 و 5 از جمعیت D و ژنوتیپ های 5 و 4 از جمعیت E، شناخته شدند.
    کلیدواژگان: ارتفاع از سطح دریا، تنوع، خرمندی، صفات مورفولوژیکی
|
  • Pages 137-150
    In country development، the cooperative system is considered as an efficient tool for providing the ground of people participation. For this reason، cooperative forestry in maintaining and restoring forest areas may ultimately be important for rural development. The purpose of this research was to study the impact of forestry cooperatives on forest rural development in Golestan province. The study population consisted of 428 regular members and the board of forestry cooperatives in Golestan province which 156 of them were selected using classified random sampling. A questionnaire was used for data collection. Validity of the questionnaire was confirmed by expert’s insights and its reliability was assessed by calculating Cronbach''s alpha coefficient for the rate of participation of the cooperatives’ members (α=0. 712) and the cooperatives’ impact on rural development (α=0. 783). Results indicated that members'' participation in cooperatives’ affairs varies from too low to medium. Also، the impact of forestry cooperatives on rural development can be assessed as low. However، the relationship between the members’ participation in the cooperatives and the effect of cooperatives on rural development is strong and positive. The results of path analysis showed that among aspects of the members'' participation in forestry cooperatives، participation in benefit sharing has the greatest effect on rural development. But in terms of the total direct and indirect effects of variables، participation in implementation has had the greatest impact on rural development. Using participation of members of cooperatives in all forestry cooperatives’ affairs and more effort to increase the income of cooperatives’ members are the suggestions of present study.
    Keywords: Cooperation, Forestry, Progress, rural areas
  • Pages 151-165
    The North forests of Iran play a major role in carbon storage through above-ground biomass، and they are of extreme significance in terms of biodiversity. Therefore، the present study was accomplished in order to specify the relationship between species diversity changes and above-ground biomass in the mixed-beech forests in Sari region، Mazandaran Province، Iran. In order to determine the amount of above-ground biomass، some discs of 2 cm thickness were sampled in return for each felled tree at 2-5 m. The samples were put in the oven for 24 hours (105°C) in order to determine their dry density. In order to determine the tree biomass (volume multiplied by dry wood density) and plant diversity (Shannon- Wiener''s diversity، richness and evenness indices)، a network with grid dimensions of 80 × 100 m was laid on the topographic map and totally 50 400 m2 sampling plots were established in the study area in an area about 46. 4 hectare. For collecting data related to herbaceous cover، a micro sampling plot was established in the center and four other micro plots with the same dimensions were dismounted in each corner of plot. To measure the biomass of litters within plot، micro plots of 50 × 50 cm2 were established. Herbaceous cover and litters were weighted immediately after collecting in the field and were dried in an oven at a temperature of 65°C. The results indicated that tree biomass values، herbaceous and litters were 379/11، 0/213 and 7/65 tons per hectare، respectively. Findings of this investigation indicated that there was no significant relationship between tree layer biomass values، herbaceous and litters with diversity indicators. The results show that we cannot take advantage of biodiversity indicators for proper forest management for correct monitoring the biomass in the study area.
    Keywords: Above, ground biomass, Correlation, Dry density, Plant diversity
  • Pages 167-177
    The aim of this study was to compare pH، EC، and chemical concentrations of throughfall (TF) (NO3-، P، k+، Ca2+، and Mg2+) in a natural stand of Fagus orientalis Lipsky and a plantation of Picea abies in Kelardasht forest، Mazandaran province، Iran. Measurements were conducted from July-2012 to October-2013. Gross rainfall (GR) was measured using four manual collectors in a nearby clearing، and twenty manual collectors، similar to the GR collectors، were located in each stand. Duncan tests suggested that there was no significant difference betweenpH means; however، the EC values were significantly different among GR، TFofF. orientalis and TF ofP. abies. There was a significant difference between NO3- concentrations of GR (6. 50 ppm) and TF of F. orientalis (3. 10 ppm). The amount of P+ by F. orientalis (11. 08 ppm) was significantly higher than cf. GR (5. 80 ppm). The concentrations of K+ and Ca2+ were higher in the TF of P. abies stand، 13. 43 and 0. 94 ppm، respectively، cf. TF of F. orientalis، 6. 78 and 0. 49 ppm، respectively، and GR values، 3. 18 and 0. 37، respectively. The average inputs of all elements - except Ca2+- were significantly difference between TF and GR. The average enrichment of elements -except Ca2+- showed no significant changes in the TF of stands and GR. Knowledge of the inputs of nutrients to forest ecosystems is necessary for making a sound and reasonable decision in management and selecting a suitable species for reforestation in derelict areas of the Caspian forests of Iran.
    Keywords: Fagus orientalis, Nutrient elements, Picea abies, Throughfall
  • Pages 179-193
    Characteristics of different policy plans and areas force specific requirements for each area. Thus، providing a model is necessary to test the basic features of relations among different structures، service delivery mechanisms and patterns of policy implementations. The aim of this research was to provide a network model for natural resources policies in Iran، despite a lot of efforts; numerous cases of failures are observed due to the lack of a specified policy pattern to manage these resources. Studies revealed that policies and management practices of institutions were the most important factors influencing the natural resources of this region. Natural resources areas and the amount of surface water and groundwater resources is decreasing in this region which indicate the inefficiency of former policies. Results showed that one of the most important factors determining the efficiency of policies and management practices of institutions is quality of relations and arrangement of institutions and agencies in the text of policy- legal documents which has led to an unbalanced distribution of power among them. Unbalanced distribution of power is removable by creating a network approach in codification of these documents and changing the relations and arrangement of responsible institutions and agencies. Finally، a network model for Iran’s natural resources policies was proposed including five main policies including conservation of water and soil، support of forest and pasture، rehabilitation and conservation of forests and pastures، social support of public institutions and providing social services، and the development of exploitation.
    Keywords: 4th Development Plan, Network Analysis, Natural resources, Policy, power
  • Pages 195-208
    In order to investigate the tolerance and impacts of lead and zinc absorption on Acacia victoria three months old seedlings were exposed to Pb (NO3) 2 (in five different concentrations: 0، 50، 250، 500 and 1000 (mg/ L) and ZnSO4 (in 4 different concentrations: 0، 50، 250 and 500 (mg/L) for 45 days. Then، the samples were harvested and some morphological attributes and bioaccumulations of Pb2+ and Zn2+ in different plant tissues were assessed. Results for lead showed that some attributes were affected by lead. Morphological symptoms of lead effects on the leaves were appeared with thin، yellow and brown spots on the leaves in high concentration (1000 mg/L) and more than 70% of total accumulated lead (2518 mg/kg) were accumulated root tissues. Results for zinc indicated that most of attributes were affected by zinc. Morphological symptoms of zinc effects were observed with decreasing in root diameter، height and biomass in high concentration (500 mg/L) and almost 80% of zinc (3046/2mg/kg) was accumulated in root tissues. With respect to bioaccumulation factor، transfer factor and a strong root system، A. victoriae can be suggested as lead and zinc stabilizing and according amount of accumulated lead in above ground parts in high concentration (1000 mg/L) can be considered as lead hyperaccumulators species. Therefore، A. victoriae can be used as a suitable species for remediation of lead and zinc contaminated areas after complementary studies.
    Keywords: Bioconcentration factor, Hyper accumulator, Morphological traits, hytoremediation, Translocation factor
  • Pages 209-223
    Walnut has a high economic value because of the good quality of wood and fruits. So this species has been harvested since many years ago till today and has been introduced as a protected species. The performance of Juglans regia increases in wet years، but reduces in dry years، hence paying attention to physiological and morphological parameters in order to identify the genomic regions related to drought resistant is important for breeding programs in walnut. In this study، genetic diversity by SSR markers has been evaluated. Also، the association of used primers with physiological and morphological traits were analyzed before and after drought stress. 10 SSR primer pairs generated 53 alleles in 62 walnut seedlings. All locies showed significant difference (p≤0. 01) from the Hardy-Weinberg. Dendrogram of the Neighbour-Joining method showed that 62 walnut seedlings divided to four main groups. Analyses of population structure by Structure 2. 3. 1 software identified two sub populations (k=2). Based on association mapping analysis، by using MLM (mixed liner model) method، transpiration، conductance and photosynthesis have been controlled by WGA9 and WGA69 locies in normal condition. In stress condition WGA1 loci showed relationship with CO2 concentration that was covered %75 of variations of this trait. The results of this study can be used in breeding programs of Juglans regia to identify drought resistant varieties.
    Keywords: Drought stress, Genetic diversity, Mixed linear model, Physiological traits
  • Pages 225-242
    Many forest residents in Zagros forests rely on fuel wood to meet their energy needs. Nowadays، firewood consumption in Zagros forests plays an important role in forest degradation، because of the limited capacity of the forest ecosystems and intensity of uses. This research was done for understanding fuelwood uses and their amount in Cheshmeh-Ali village and nomads living in the customary land area of this village in southeast of Khorramabad، Lorestan province، west of Iran. The methodology of this research was ethnography and semi-structured and non-structured interviews. Also meter and diameter tape tools were used for measuring diameters of woods. The results showed that each rural household consumes 24. 18 cubic meters of firewood annually. This volume included heating (74%)، baking (13%)، charcoal making (7%) and bath (6%); also each nomad household in six months accommodation in the area، consumed 10. 5 cubic meters of firewood، which included heating and boiling milk and buttermilk (30%)، cooking (26%)، baking (20%)، charcoal making (13%)، bath (6%) and heating the butter to make ghee (4%). The percentage of fuel wood varies between rural and nomad communities، which is related to lifestyle of these communities. Making natural gas distribution network in the area and promoting renewable energy usage like solar and wind energies could reduce the amount of forest woods used for energy.
    Keywords: Cheshmeh, Ali village, Forest dwellers, Fuelwood use, Nomads, Papi tribe
  • Pages 243-256
    Carbon dioxide، methane and nitrous oxide are the most important greenhouse gases. The changes of these gases are mainly affected by the variability of carbon and nitrogen ecophysiology indices. In order to study the effect of deforestation and land use change on ecophysiology indices of soil carbon and nitrogen، three land uses including forest area (a less-destroyed stand covered by hornbeam and Persian iron tree species)، rangeland area (bare area covered by sparse herbaceous cover) and agricultural lands (cultivated by rice) were considered. Soil sampling was carried out as random systematic method (ten samples for each land use) from 0-10 and 10-20 cm depths. Soil bulk density، texture، moisture، pH، organic carbon، total nitrogen and ecophysiology indices (microbial respiration، carbon and nitrogen microbial biomass، metabolic quotient) were measured and calculated at the laboratory. The result of ANOVA indicated that the greater amounts of soil microbial respiration، carbon and nitrogen microbial biomass were found in first (1. 22، 665. 66 and 71. 32 mg/kg) and second (1. 10، 508. 44 and 56. 72 mg/kg) soil depths of forest area. The most values of metabolic quotient were devoted to first and second (4. 11 and 6. 23 μg CO2-C mg-1 MBC day-1) soil depths of agricultural area. The findings of this study cleared the effects of different land use on biological indices of soil quality. Following the forest land use change to other land uses، the soil biological qualities decreased.
    Keywords: Carbon microbial biomass, Metabolic quotient, Microbial respiration, Nitrogen microbial biomass
  • Pages 257-270
    Urban forests donate many environmental and economic benefits to the cities. The main benefits are reducing indoor heat by shading buildings، absorbing sunlight، reducing ultraviolet rays، cooling the air، and reducing wind speed. In this study different pattern of tree planting as a green belt around an office building (simulation of railway building) was examined for reduction of energy consumption. For this purpose، tree planting (as single and two storied rows) with distance of 5 m and 10 m from the building were considered. Design Builder software was used for modeling. Pinus eldarica and Spartium janceum morphological characteristics such as canopy diameter، height and diameter at breast height of trees measured and were included in the models. Results showed that there are significant differences between the different models and both one and two stories in terms of energy consumption in the building. Tree planting in all directions of building showed the highest reduction in energy consumption than one-side model. Among the one-sided model، tree planting on the west side of building was more suitable while tree planting on the south side of the building did not significantly reduce energy consumption. At both distances، 5 and 10 meters، from the wall in all models، two storied tree planting showed better efficiency than one-storied. The simulation results showed that there is a positive correlation between tree distance from the building and energy consumption.
    Keywords: Energy consumption, Office building, Simulation, Urban forest
  • Pages 271-284
    To investigate the variation between and within same populations of Diospyros lotus based on fruit morphological characteristics، five populations (A، B، C، D، E) were selected along two altitude transects (populations A، B and C with a height of 300، 500 and 700 meters from the sea level، respectively in eastern Band pey forests of Babol and populations D and E with an elevation of 300 and 500 meters in Shastklateh، Gorgan). From each site 10 genotypes were randomly selected and some fruits of each genotype was collected in mid-October. After mixing the fruits، five fruits with three replicates were randomly separated and totally five traits measured. The results indicated that the difference between the populations for all traits was significant (p≤ 0. 01). The mean comparison between populations also showed that in general، population A has the highest amount of trait mean. The analysis of variances within population also indicated that except population A، in other populations for all studied traits، there was significant difference between genotypes. Based on the results of this study، this species has high morphological diversity in fruit characteristics among and within studies populations and the best genotypes in order to gather fruit، were 5 and 6 from population A، 2 and 6 from population B، 3، 4 and 5 from population C، 4 and 5 from D and 5 and 4 from population E.
    Keywords: Diospyros lotus, Diversity, Elevation, Morphological characteristics