فهرست مطالب

پژوهش های حسابداری مالی - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 12، تابستان 1391)

فصلنامه پژوهش های حسابداری مالی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 12، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد نمازی، علی زارع حسین آبادی، محمد جواد غفاری صفحات 1-18
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی ارتباط بین تغییرات در موجودی کالا با تغییرات در سودآوری و ارزش شرکت است. همچنین، یافتن تاثیر تغییرات در حساب های دریافتنی و هزینه های اداری و فروش بر رابطه بین تغییرات در موجودی کالا با تغییرات در سودآوری و ارزش شرکت، از اهداف دیگر پژوهش حاضر است. بدین منظور چهار فرضیه اصلی و شش فرضیه فرعی ارائه شد. در این پژوهش اطلاعات 56 شرکت که دارای ویژگی های مطرح شده بودند، در بازه زمانی 1388-1381 جمع آوری و پردازش شد. در این پژوهش با توجه به نوع داده ها (داده های ترکیبی) به منظور تعیین مدل تخمین مناسب از آزمون های هاسمن، چاو و بروش-پاگان ال ام و همچنین، برای آزمون فرضیه ها از تحلیل همبستگی (ضریب پیرسون) و رگرسیون استفاده شده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه فرعی اول و فرضیه دوم پژوهش نشان دهنده وجود رابطه معکوس و معنی دار بین تغییرات در موجودی کالا و تغییرات کوتاه مدت در سود شرکت و تغییرات در ارزش شرکت است. همچنین، نتایج حاصل از آزمون فرضیه های فرعی دوم و سوم حاکی از عدم رابطه معنی دار بین تغییرات در موجودی کالا با تغییرات بلندمدت در سود شرکت و تغییرات در بازده دارایی ها شرکت است. افزون بر آن، نتایج آزمون فرضیه های سوم و چهارم بیان کننده عدم رابطه معنی دار بین متغیرهای کنترلی با تغییرات در موجودی کالا، سودآوری و ارزش شرکت است.
    کلیدواژگان: تغییرات در موجودی کالا، تغییرات کوتاه مدت در سود، تغییرات بلندمدت در سود، تغییرات در بازده دارایی ها، بورس اوراق بهادار تهران، ارزش شرکت
  • محمدعلی آقایی، عادل زارع، علی اکبر جوان صفحات 19-40
    مدیران برای مدیریت سود به دو گزینه پیش روی خود؛ یعنی دستکاری فعالیت های واقعی و یا دستکاری اقلام تعهدی اختیاری روی می آورند. اعمال هر یک از این گزینه ها با محدویت ها و هزینه هایی رو به روست. مساله این است که این دو گزینه مدیریت سود، آیا همزمان با یکدیگر صورت می پذیرند و یا اینکه یکی قبل از دیگری انجام می شود؟ به عبارت دیگر، آیا مدیر ابتدا برای دستیابی به سود مورد انتظار خود به یک تکنیک مدیریت سود روی می آورد و زمانی که با محدودیت مواجه شد، به تکنیک دیگر روی می آورد یا اینکه از هر دو تکنیک به طور همزمان استفاده می کند؟ از این رو، هدف اصلی پژوهش پیش روی، بررسی توالی یا همزمانی انجام دستکاری اقلام تعهدی اختیاری و دستکاری فعالیت های واقعی با در نظر گرفتن عوامل محدود کننده آنهاست. تعداد 117 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1388- 1380 برای آزمون فرضیه های پژوهش استفاده شده اند. برای آزمون همزمانی از آزمون هاسمن و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش مدل رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. نتایج این بررسی نشان می دهد که بین مدیریت سود واقعی و مدیریت اقلام تعهدی اختیاری، رابطه جایگزینی وجود دارد؛ به گونه ای که مدیران برای انجام مدیریت سود، مدیریت سود واقعی را قبل از مدیریت اقلام تعهدی اختیاری انتخاب می کنند.
    کلیدواژگان: مدیریت سود، دستکاری اقلام تعهدی اختیاری، دستکاری فعالیت های واقعی، محدودیت ها و هزینه ها
  • امید پورحیدری، عباس غفارلو صفحات 41-62
    در این پژوهش ارتباط بین ساختارهای رقابتی محصولات و محافظه کاری مشروط حسابداری در بورس اوراق بهادار تهران بررسی شده است. برای این منظور، از اطلاعات صنعت-سال شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بر روی سال های1380تا 1388 استفاده شده است. برای سنجش محافظه کاری مشروط از مدل باسو (1997) [9] استفاده شده است. همانند مدل فلسام(2009)[16] ساختارهای رقابتی محصولات به مدل باسو اضافه شده و مدل اصلی پژوهش به دست آمده است. رقابت حالت چند بعدی دارد که مهمترین آنها شامل قابلیت جانشینی محصولات، حجم تقاضا، موانع ورود، نسبت تمرکز، و تعداد شرکت هستند. ارتباط بین ابعاد پنجگانه رقابت و محافظه کاری مشروط در قالب پنج فرضیه اختصاصی بررسی شده است. سپس با استفاده از این ابعاد، متغیر ترکیبی برای سنجش رقابت به دست آمده و در قالب فرضیه کلی، ارتباط بین رقابت و محافظه کاری مشروط حسابداری بررسی شده است. آزمون فرضیه های اختصاصی، بیانگر این نکته است که بر خلاف انتظار بین قابلیت جانشینی و محافظه کاری مشروط ارتباط معکوس و معناداری وجود دارد. ارتباط بین حجم تقاضا و تعداد شرکت های عضو صنایع با محافظه کاری مشروط مطابق انتظار، مثبت و معنادار است. همچنین، ارتباط بین موانع ورود و محافظه کاری مشروط مطابق انتظار، معکوس و معنادار است. نهایتا بین نسبت تمرکز و محافظه کاری مشروط بر اساس پیش بینی ها ارتباط معکوس، ولی ضعیف مشاهده می شود. آزمون فرضیه کلی نیز نشان داد بین ساختارهای رقابتی محصولات و محافظه کاری مشروط در گزارشگری مالی ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: محافظه کاری مشروط حسابداری، ساختارهای رقابتی محصولات، تهدیدات رقابتی و اخبار خوب و بد
  • سید عباس هاشمی، سید محسن حسینی، سجاد برعندان صفحات 63-82
    یکی از روش های پیش بینی عملکرد مالی، استفاده از مدل های پیش بینی است. در حوزه مدیریت مالی،عمدتا نسبت های مالی به عنوان متغیرهای پیش بین در مدل های پیش بینی به کار گرفته می شوند. هدف اصلی پژوهش حاضر، مقایسه محتوای فزاینده اطلاعاتی نسبت های نقدی و تعهدی برای ارزیابی عملکرد مالی واحد های تجاری با استفاده از مدل های داده کاوی است. در راستای هدف پژوهش، دو فرضیه اصلی تدوین شده است.برای آزمون فرضیه های پژوهش،یک مدل با استفاده از تکنیک های هوش مصنوعی(درخت تصمیم CART) و یک مدل با استفاده از تکنیک های آماری(رگرسیون لجستیک) به کار گرفته شده است. نمونه آماری شامل199 شرکت از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، طی سال های 1383 تا 1388 است.همچنین، برای مقایسه دقیق تر محتوای اطلاعاتی، شرکت ها به دو دسته قوی و ضعیف تفکیک شده اند. میزان دقت پیش بینی در هر یک از دو مدل نشان دهنده محتوای اطلاعاتی نسبت های به کار رفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد نسبت های نقدی در پیش بینی عملکرد مالی شرکت های قوی ونسبت های تعهدی درپیش بینی عملکرد مالی شرکت های ضعیف از محتوای اطلاعاتی بالاتری در هر دو مدل مورد استفاده برخوردارند.
  • جعفر باباجانی، مجید عظیمی یانچشمه صفحات 83-100
    در این مقاله رابطه بین خصوصیت کیفی قابلیت اتکای اطلاعات حسابداری و بازده سهام مطالعه می شود. بدین منظور، تعریف جامعی از اقلام تعهدی بر مبنای یک رویکرد ترازنامه ای ارائه و طبقه بندی کاملی از اقلام تعهدی ترازنامه تدوین و قابلیت اتکای هر طبقه رتبه بندی شده است. یافته های پژوهش های پیشین نشان داده است پایداری آن دسته از اقلام تعهدی که قابلیت اتکای پایین تری دارند، کمتر است. چنانکه سرمایه گذاران مفهوم قابلیت اتکای اقلام تعهدی را درک کنند، نباید رابطه منفی قویتری بین اقلام تعهدی کمتر اتکاپذیر و بازده سهام در آینده وجود داشته باشد. این پژوهش از پژوهش های کاربردی و همبستگی است که در قالب داده های ترکیبی اجرایی شده است. جامعه آماری این پژوهش متشکل از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1380 تا 1387 است که نمونه ای به حجم 141 شرکت از آن انتخاب شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد بین آن دسته از اقلام تعهدی سود دوره جاری که قابلیت اتکای پایین تری دارند و بازده سهام در آینده رابطه منفی قویتری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: قابلیت اتکای اقلام تعهدی، جزء تعهدی سود، جزء نقدی سود، بازده سهام
  • حسین اعتمادی، منصور مومنی، حسن فرج زاده دهکردی صفحات 101-122
    در این تحقیق، تاثیر مدیریت سود بر چهار ویژگی سود، شامل کیفیت اقلام تعهدی، پایداری، قابلیت پیش بینی و هموار بودن، بررسی می شود. به طور خاص، فرضیه فرصت طلبانه بودن مدیریت سود آزمون می شود که بر اساس آن، مدیریت سود، کیفیت سود شرکت ها را کاهش می دهد. به منظور آزمون فرضیه ها، مقادیر چهار ویژگی سود و اقلام تعهدی اختیاری (به عنوان نماینده مدیریت سود)، برای 303 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، در طی دوره زمانی 1387-1381 اندازه گیری شده است. شرکت های نمونه با استفاده از روش نمونه گیری حذفی انتخاب شده اند و در برآورد مدل های رگرسیونی چند متغیره، از داده های ترکیبی استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که با افزایش میزان اقلام تعهدی اختیاری، از مقادیر مطلوب ویژگی های سود کاسته می شود. در این میان، کیفیت اقلام تعهدی بیش از سایر ویژگی ها، تحت تاثیر مدیریت سود قرار می گیرد. همچنین، افزایش در مقادیر اقلام تعهدی اختیاری با کاهش در امتیاز کیفیت سود شرکت ها در ارتباط است. این نتایج از نظریه فرصت طلبانه بودن مدیریت سود حمایت کرده، نشان می دهد که مدیریت سود بر محتوای اطلاعاتی حسابداری خدشه وارد می کند.
    کلیدواژگان: اقلام تعهدی اختیاری، کیفیت سود، مدیریت سود، ویژگی های سود، هزینه حقوق صاحبان سهام
  • فرشاد سبزعلی پور، روح الله قیطاسی، سلمان رحمتی صفحات 123-140
    پیش بینی سود توسط مدیریت از مهمترین منابع اطلاعاتی سرمایه گذاران و سایر اشخاص به شمار می رود. از سوی دیگر، حاکمیت شرکتی عاملی است که انتظار می رود بر بهبود کیفیت اطلاعات افشا شده توسط شرکت ها، از جمله اطلاعات مربوط به پیش بینی سود تاثیر داشته باشد. هدف این پژوهش، بررسی رابطه بین برخی از سازوکارهای حاکمیت شرکتی (درصد اعضای غیرموظف هیات مدیره، مالکیت نهادی، دوگانگی وظیفه مدیر عامل و کیفیت حسابرسی) و دقت پیش بینی سود است. نمونه آماری شامل تعداد 96 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1389-1384 است. برای آزمون فرضیه های تحقیق از مدل رگرسیونی چند متغیره خطی با استفاده از داده های ترکیبی به روش کمترین مجذورات تعمیم یافته استفاده شد. یافته های تحقیق حاکی از وجود رابطه مثبت و معنادار بین درصد اعضای غیرموظف هیات مدیره و عدم رابطه معنادار بین سایر سازوکارهای حاکمیت شرکتی، نظیر مالکیت نهادی، دوگانگی وظیفه مدیرعامل وکیفیت حسابرسی با دقت پیش بینی سود است.
    کلیدواژگان: سازوکارهای حاکمیت شرکتی، دقت پیش بینی سود، هیات مدیره، مالکیت نهادی، کیفیت حسابرسی
|
  • M. Namazi, A. Zare Hossein Abadi, M.J. Ghaffari Pages 1-18
    The main objective of this study is to investigate the relationship between changes in inventory، changes in profitability and firm’s value. Another goal of this study is to examine the influence of changes in accounts receivable and administrative costs and sales on the relationship between changes in inventory، changes in profitability and firm’s value. For this purpose، four main hypotheses and six sub-hypotheses were developed. A sample of 96 companies were selected having features proposed in this survey during from 2004 to 2009. In this research we used Hausman، Chow and Breush-Pagan LM tests to determine an appropriate estimate model. Also، to test the research hypotheses we conducted correlation analysis (Pearson coefficient) and regression. The results of testing sub-hypotheses 1-1 and the main second hypothesis indicated significant negative relationship between changes in inventory، short-term changes in firm earnings and changes in firm’s value. Further، the results of sub-hypotheses 1-2 and 1-3 indicated no significant relationship between changes in inventory with long-term changes in firm earnings and changes in asset returns. Further more، the results of third and fourth hypotheses show that there is no significant relationship between control variables with changes in inventories، firm’s profitability and value.
    Keywords: Inventory changes, Short term changes in earning, Long term changes in earning, Changes in ROA, Tehran Stock Exchange, Value of the firm
  • M. A. Aghaei, A. Azar, A.A. Javan Pages 19-40
    Managers accomplish earning management through real earning manipulation and accrual earning manipulation. Accomplishment of both options of earnings management has relative restrictions and relative costs. The problem is whether earning management choices accomplish simultaneously or one option accomplish ed before another. Therefore، the aim objective of this paper is to determine the substitutive relation between earning management choices (i. e. real earning management and accrual management). For hypothesis test in this study، data for 117 listed companies on Tehran Stock Exchange for period of 1380 – 1388 is used. To test research hypotheses، Hausman test and multiple regression model approach is applied. The results of this research indicate a substitutive relation between accrual earning management and real earning management. Also the results indicate that managers determine real earning management before accrual earning management.
    Keywords: Earnings Management, Discretionary Accrual Manipulation, Real Activities Manipulation, Restrictions, Costs
  • O. Pourheidari, A. Ghaffarloo Pages 41-62
    In this study the relationship between the competitive structure of products and conditional accounting conservatism in Tehran Stock Exchange has been examined. Data of the sample companies for a period 1380-1388 is collected. In order to estimate conditional accounting conservatism، Basu model (1997) is used. Similar to Folsoms model (2009)، product market competition constructs are added to Basu model and the main model of research is obtained. Several criteria is applied to measure competition because، competition is a multi-dimensional case. The most important ones include: the product substitutability، the volume of demand، entry barriers، concentration ratio and the number of companies. The relationship between competitive structures and conditional conservatism in general and specific hypotheses are set. Five-fold aspects of the relationship between competition and conditional conservatism in five specific hypotheses is investigated. Using these dimensions، a combination of variables is obtained and as general hypotheses، the relationship between competitive and conditional accounting conservatism is investigated. Testing of specific hypotheses suggests that contrary to expectations، there is significant and inverse relationship between product substitutability، and conditional conservatism. The relationship between the volume of demand and the number of member companies، industries with conditional conservatism as expected، is positive and significant. Also، the relationship between entry barriers and the desire for conditional conservatism، and the reverse is significant. Finally، the relationship between the concentration ratio and conditional conservatism as it was expected is inverse، but it is poorly observed. The test of overall hypothesis shows that there is a direct and significant relationship between structures of competitive products and conditional accounting conservatism in financial reporting.
    Keywords: conditional accounting conservatism, the structures of competitive products, competitive restriction, the good, bad news
  • S.A. Hashemi, S.M. Hosseini, S. Barandan Pages 63-82
    Using of prediction models is one of the methods of financial performance prediction. Financial ratios are employed as predictive variable in prediction models. The main purpose of this study is to compare the incremental information content of accrual and cash ratios for prediction and evaluation of the financial performance of business entities by data mining models. In align with research purposes، two hypotheses have been developed. To test these hypotheses، a model of artificial intelligent and a model of statistical techniques are applied. Sample of companies which were listed in Tehran Stock Exchange between 2004 and 2009 was selected. For accurate evaluation of the financial performance، companies have been separated into two groups of weak and strong. Prediction accuracy shows information content of applied ratios in the two models. The results of this study indicate that cash ratios in predicting strong financial performance and accrual ratios in predicting weak financial performance have more incremental information content in two models.
    Keywords: cash ratios, accrual ratios, financial performance, Logistic Regression, Decision tree CART
  • J. Babajani, M. Azimi Yancheshmeh Pages 83-100
    This paper investigates the relationship between accounting information reliability and return on stock (ROS). So we introduce a comprehensive definition and categorization of accruals in which each accrual category is rated according to its reliability. Previous research findings show lower persistence for less reliable accruals. If investors fully understand accruals reliability concept، there shouldn''t be more negative relation between less reliable accruals and future return on stock (ROS). This research is an applied and correlation research that implements a pooled data. Our population includes all listed companies in Tehran Stock Exchange (TSE) for the period 1380 to 1387. We analyzed a sample of 141 companies. Results of this research don''t confirm a more negative relation between less reliable accruals and future stock returns.
    Keywords: Accrual Reliability, Accrual Component, Cash Component, Return on Stock
  • H. Etemadi, M. Momeni, H. Farajzadeh Dehkordi Pages 101-122
    In this study we investigate the relationship between earnings management (EM) and four earnings attributes (as proxies of earnings quality). The four earnings attributes used in this study are accruals quality، earnings persistence، earnings predictability، and earnings smoothness. Especially we test opportunistic EM that predicts EM has unfavorable effects on various dimensions of accounting information quality. In order to test hypotheses the four earnings attributes and discretionary accruals (as as proxies of EM) are measured for 303 firms during 2002-2009 period (total 1530 firm-year observations). Results show that an increase in discretionary accruals is accompanied by decreases in magnitude of earnings attributes. Among those، accruals quality is more affected by earnings management than the other attributes. In order to determine definitive effects of earnings management on earnings quality، we used cost of stockholders’ equity to rank earnings attributes importance from investors’ perspective and to compute earnings quality score for each firm. Results show that discretionary accruals damage earnings quality.
    Keywords: Cost of Stockholder's Equity, Discretionary Accruals, Earnings Attributes, Earnings Management, Earnings Quality
  • F. Sabzalipour, R. Ghaitasi, S. Rahmati Pages 123-140
    Management earnings forecast is one of the most important sources of information for investors and other people. On the other hand، corporate governance is one factor that is expected to affect the quality improvement of information disclosed by companies. The purpose of this research is to examine the relationship between corporate governance mechanisms (i. e. the percentage of the outside member of the board of directors، CEO duality، institutional ownership and auditing quality) and earnings forecast accuracy. The research sample is 96 Companies listed in Tehran Stock Exchange for the period of 1384 -1389. The multivariable regression model for pooled data used to test the research hypotheses. The findings indicate that there is a positive significant relationship between the percentage of the outside member of the board of directors and earnings forecast accuracy. The findings indicate no significant relationship between other corporate governance mechanisms including CEO duality، institutional ownership and auditing quality and earnings forecast accuracy.
    Keywords: corporate governance, earnings forecast accuracy, the board of directors, institutional ownership, auditing quality