فهرست مطالب

راهور - پیاپی 35 (پاییز 1395)

فصلنامه راهور
پیاپی 35 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رامتین عظیمی حقیقی، علی عبدی کردانی* صفحات 11-38

    حمل ونقل جاده ای از رایج ترین شیوه های حمل ونقل در جهان است. بخشی از حمل ونقل جاده ای به کالاها و مواد خطرناک مربوط است که علاوه بر داشتن منافع فراوان، می تواند آسیب های جبران ناپذیری نیز به همراه داشته باشد؛ بنابراین باید پس از اطمینان از ایمنی محموله موردنظر، مناسب ترین مسیر برای جابهجایی مواد خطرناک انتخاب شود. هدف این پژوهش، تعیین مسیر مناسب حمل جاده ای گاز مایع به عنوان یکی از مواد خطرناک در کلان شهر کرج است. در این کلان شهر، حملونقل جاده ای گاز مایع در شش مسیر صورت میگیرد. روش این پژوهش به این صورت است که ابتدا برای تعیین مسیر مناسب، معیارهای اقتصادی، اجتماعی، امنیتی و زیست محیطی را در نظر گرفته و برای وزندهی به این معیارها از فرایند تحلیل شبکه ای (ANP) استفاده شده است. برای بررسی و تحلیل دقیق تر و سریع تر خطر حمل، روش مذکور با سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) پشتیبانی شده است. درنهایت پس از محاسبه وزن نهایی گزینه ها، به ترتیب مسیرهای 6، 1، 3، 5، 4 و 2 با 187511/0، 178503/0، 169203/0، 165477/0، 152003/0 و 147304/0 برای حمل ونقل گاز مایع در کلانشهر کرج مناسب می باشند. با توجه به نتایج به دستآمده از آنالیز حساسیت دینامیکی، مسیر 6 نسبت به معیارهای مراکز در معرض خطر با 9/7 درصد و اقتصادی با 8/5 درصد حساسیت بیشتری نشان داده است. بر اساس آنچه از این پژوهش به دست آمده، پیشنهاد می شود که برای تعیین مسیرهای مناسب حمل ونقل مواد خطرناک از سامانه اطلاعات جغرافیایی استفاده شود؛ زیرا ویژگی عمده این سامانه و هدف نهایی آن، تهیه سیستم پشتیبان برای تصمیم سازی ها است؛ بنابراین ترکیب فرایند تحلیل شبکه ای و سامانه اطلاعات جغرافیایی میتواند در تعیین مسیر مناسب برای حمل ونقل جاده ای مواد خطرناک بسیار موثر باشد

    کلیدواژگان: حمل ونقل جاده ای، مواد خطرناک، ANP، GIS
  • سیدابراهیم عبدالمنافی *، عباس بابازاده صفحات 39-60

    توسعه شبکه معابر ازجمله اهداف برنامه ریزی حمل ونقل شهری محسوب میشود. در ارزیابی و اولویت بندی گزینه های ساخت شبکه معابر شهر تهران، معیارهای ترافیکی مثل سرعت سفر در درجه اول و معیارهای زیست محیطی در درجه دوم اهمیت قرار دارند؛ درحالیکه به معیار ایمنی ترافیک هیچ گونه توجهی نمی شود. اگرچه افزایش سرعت سفر موجب رضایت آنی مسافران می شود؛ اما احتمال وقوع تصادفات فوتی و جرحی را نیز افزایش می دهد که هزینه های آنها برگشت ناپذیرند. با توجه به این تضاد، ارزیابی و اولویت بندی گزینه های ساخت بدون توجه به معیار ایمنی می تواند موجب توسعه نامطلوب شبکه شود؛ لذا هدف اصلی این مقاله، تبیین اهمیت معیار ایمنی در ارزیابی و اولویت بندی گزینه های ساخت شبکه معابر است.
    بدین منظور دو مدل ارزیابی و اولویت بندی گزینه های ساخت شبکه معابر در دو حالت، با و بدون معیار ایمنی بر اساس روش تحلیل سلسله مراتبی توسعه داده می شوند. علاوه برآن، دو مدل ساده پیشبینی تعداد تصادف ها در گره (تقاطع ها) و کمان (معابر) بر اساس اطلاعات موجود از جریان و سرعت در کمانهای شبکه معابر شهر تهران ساخته میشوند. آنگاه مدلهای ساخته شده در سیستم ایجاد سناریوی شهر تهران با نرم افزار EMME پیاده سازی میشوند.
    برای نشان دادن اهمیت معیار ایمنی، گزینه های ساخت شبکه معابر شهر تهران که در سال 1390 مطرح بودند، با دو مدل توسعه داده شده در دو حالت بدون و با توجه به معیار ایمنی ارزیابی و اولویت بندی میشوند. مقایسه دو مدل اولویت بندی نشان میدهد که نتایج آنها در دو حالت، متفاوت بوده و در مواردی در تضاد باهم قرار میگیرند؛ بنابراین لزوم توجه به معیار ایمنی در برنامه ریزی حمل ونقل شهری ضروری است.

    کلیدواژگان: ایمنی ترافیکی، ارزیابی و اولویت بندی گزینه ها، مدلهای پیش بینی تصادف، تحلیل سلسله مراتبی (AHP)
  • محمد ناظر، پروین آقامحمدحسنی*، محمدرضا مختاری صفحات 61-77

    هدف مطالعه حاضر، تعیین تاثیر گفتوگو با تلفن همراه، گوش دادن به موسیقی و اخبار رادیو بر زمان واکنش رانندگان حادثه دیده و بدون حادثه شهرستان رفسنجان بود.
    80 راننده مراجعه کننده به مرکز تعویض پلاک رفسنجان به شیوه تصادفی انتخاب و در دو گروه با و بدون حادثه رانندگی گمارده شدند. سپس تاثیر مکالمه با تلفن همراه، گوش دادن به موسیقی و اخبار رادیو بر زمان واکنش این دو گروه با استفاده از نرم افزار زمانسنج واکنش بررسی شد و درنهایت، داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس دوراهه و در سطح معناداری کمتر از 05/0 مقایسه شدند.
    یافته ها حاکی از این بود که زمان واکنش انتخابی زنان و مردان، تفاوت معناداری داشت. تحلیل نتایج نشان داد که زمان واکنش ساده در دو گروه رانندگان با و بدون حادثه فقط در مورد تلفن همراه تفاوت داشت؛ اما در زمان واکنش انتخابی، علاوه بر تلفن همراه، در گوش دادن به اخبار هم تفاوت معناداری مشاهده شد. همچنین ارتباط بین سن و زمان واکنش ساده، معنادار بود (02/0=P). به علاوه، در اثر تعاملی دو وضعیت تصادف و نوع محرک در زمان واکنش انتخابی، تفاوت معناداری مشاهده شد.
    بر اساس نتایج به دستآمده، عوامل پرت کننده حواس (مانند گفتوگو با تلفن همراه و گوش دادن به اخبار رادیو) زمان واکنش انتخابی رانندگان با حادثه را بیشتر از رانندگان بدون حادثه به تاخیر انداختند؛ اما در زمان واکنش ساده، فقط تلفن همراه چنین اثری داشت. گوش دادن به موسیقی، اثری بر زمان واکنش نداشت. پیشنهاد میشود که در این خصوص، آموزش و اطلاع رسانی لازم به عموم مردم از طریق رسانه ها صورت گیرد.

    کلیدواژگان: زمان واکنش، رانندگی، تصادف، عوامل حواس پرتی، تلفن همراه، موسیقی، اخبار رادیو
  • داود دعاگویان* صفحات 79-109
    زمینه و هدف

    تحقیق آسیب شناسی فرایند آموزش تا صدور گواهینامه در آموزشگاه های رانندگی شهر کرج با هدف شناخت آسیب شناسی و شناخت مسایل مربوط به فرایند آموزش (عملی و نظری) تا صدور گواهینامه در آموزشگاه های رانندگی صورت گرفته است. با توجه به جایگاه آموزش و آموزشهای کلاسیک و هدفمند در امر رانندگی و اهمیت آموزشگاه های رانندگی که بعد از دهه 70 نقش مهمی را در صدور گواهینامه ایفا کردند، به نظر میرسد که با آسیب شناسی در این زمینه میتوان خلاهای موجود را مرتفع نمود.

    روش

    محقق برای انجام تحقیق از روش توصیفی - پیمایشی بهره گرفته و جامعه آماری نیز مراجعه کنندگان و هنرجویان آموزشگاه های رانندگی شهر کرج است؛ لذا حجم این جامعه از روی تعداد شش ماهه نخست سال 1394 به دست آمده است که تعداد آنها، 25 هزار 421 نفر است. برای محاسبه حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شد که درنهایت تعداد 231 نفر محاسبه شد و نمونه ها از طریق روش نمونه گیری احتمالی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها نیز پرسشنامه محقق ساخته است که قبل از اجرا اعتبار و پایایی آن موردتایید قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج تحقیق ضمن تایید یافته های تحقیقات مشابه نشان میدهد که بهجز متغیر برنامه ریزی آموزشی، سایر متغیرهای تحقیق در بروز آسیب پذیری فرایند آموزش به هنرجویان در آموزشگاه های رانندگی موثر است؛ که البته طبق ضرایب بتا، آسیبهای مربوط به آموزشهای عملی، آسیبهای مربوط به وضعیت مکانی و تجهیزات آموزشگاه ها و آسیبهای مربوط به توانایی علمی اساتید در آموزش بیش از سایر متغیرهای مستقل است.

    پیشنهادها

     پلیس راهور با برگزاری دوره های ضمن خدمت و کلاسهای آموزشی مدیریت آموزشگاه ها و نیز کنترل نامحسوس مدیران آموزشی از طریق دوربینهای مرکزی میتواند این مشکلات را به حداقل برساند. همچنین نظارت کافی بر آموزش مربیان رانندگی توسط مدیران آموزشگاه ها و سایر افسران راهور صورت پذیرد و در صورت بروز تخلف، مربیان به مبادی قانونی معرفی شوند.

    کلیدواژگان: آموزش، آموزشگاه های رانندگی، آسیب، برنامه ریزی، استاد، تجهیزات آموزشی
  • رقیه نوری پور لیاولی *، سیمین حسینیان، علی فتحی آشتیانی، وحید تولایی صفحات 111-128
    زمینه و هدف

    امروزه تخلفات رانندگی که در عامل انسانی ریشه دارد، علت بیشتر تصادفات و سوانح رانندگی است. تحقیق حاضر به بررسی ویژگیهای شخصیتی رانندگان متخلف درونشهری پرداخته است.

    روش

    جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه رانندگان متخلف شناسایی شده توسط پلیس راهنمایی و رانندگی شهرستان رشت طی شش ماهه نخست سال 93 است. بدین منظور 50 نفر از رانندگان متخلفی که حداقل بیش از 10 تخلف درونشهری در طول یک سال مرتکب شده بودند، ضمن هماهنگی با پلیس راهنمایی و رانندگی این شهرستان از طریق روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه ویژگیهای شخصیتی NEO (فرم بلند 240 سوالی) را به صورت فردی تکمیل کردند. برای تجزیه وتحلیل داده ها نیز از شاخصهای آمار توصیفی نظیر فراوانی، میانگین و انحراف معیار و به منظور تحلیل استنباطی داده ها از روش تحلیل واریانس چندمتغیری (MANOVA) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان داد که رانندگان متخلف نمره بالایی در مولفه روان آزرده‎گرایی و نمره کمتری در مولفه باوجدان بودن کسب کردند؛ اما در مولفه های موافق بودن، برونگرایی و گشودگی نسبت به تجربه، نمره ای کسب نشد.

    پیشنهادها

     ضروری به نظر میرسد تا مراکز صدور گواهینامه رانندگی به منظور پیشگیری از جرایم و تخلفات، صرفا به معاینه چشم اکتفا نکنند و در کنار آن، سایر بررسیهای بالینی و روانشناختی از افراد به عمل آید تا آن دسته از متقاضیان دریافت گواهینامه که بیشتر مستعد ارتکاب تخلفات رانندگی و رفتارهای رانندگی پرخطر هستند، شناسایی شوند و آموزشهای لازم در اختیار آنها قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، رانندگی، تخلفات رانندگی
  • حمیدرضا حیدری *، محمد خسروی صفحات 129-155

    صدمات ترافیکی که یک موضوع مهم در بحث سلامت عمومی است، بدون درنظرگرفتن اقدامات اصلاحی مربوط، بهطور چشمگیری در سالهای آینده در سراسر جهان افزایش خواهد یافت. سهم زیادی از صدمات غیرعمدی و زیانهای اجتماعی به خصوص در کشورهای درحال توسعه و کم درآمد از صدمات ترافیکی ناشی است. ازطرف دیگر، مشکل افزایش ماشینی شدن جوامع و افزایش سرانه مالکیت خودرو به خصوص در ایران، چالش موضوع ایمنی ترافیک را جدی تر میکند که باید به صورت دقیق تر آن را موردتوجه قرار داد. مهمترین علت مرگ ومیر در ایران، تصادفات رانندگی است که باوجود سرمایه گذاریهای جالب توجه در دو بخش تاثیرگذار بر تصادفات یعنی راهسازی و ایمن سازی جاده ها و همچنین بخش خودروسازی، بازدهی طولانی مدت متناسب با این هزینه ها دیده نمیشود؛ بنابراین باید علت را در موارد دیگر جست و جو کرد. قسمت نهایی تاثیرگذار بر تصادفات، انسان است که متاسفانه تاکنون در تحقیقات علمی داخل کشور به خصوص از دیدگاه مهندسی کمتر به آن پرداخته شده است. انسان، موجودی بسیار پیچیده است که به بررسی فراوان و مستمر نیاز دارد. هدف اصلی این تحقیق، تعیین تاثیر پایگاه اجتماعی - اقتصادی افراد بر میزان احترام به قوانین راهنمایی و رانندگی در شهر تهران میباشد. حجم نمونه هم 384 نفر از رانندگان مناطق انتخاب شد. نتایج تحلیل نشان داد که عوامل سن، جنسیت، سطح تحصیلات، سابقه رانندگی، نوع شخصیت و به خصوص کیلومتراژ رانندگی به خوبی میتوانند فراوانی تصادفات قصوری و جریمه ها را توضیح دهند. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که همبستگی معکوس و معنی داری بین پایگاه اجتماعی اقتصادی و میزان تصادفات رانندگی وجود داشته است؛ همچنین بین شغل و درآمد و تحصیلات و میزان تصادفات رانندگی نیز همبستگی معکوس و معنی داری مشاهده شده است

    کلیدواژگان: پایگاه اجتماعی - اقتصادی، احترام به قانون، شغل، درآمد، تحصیلات، رانندگان
|
  • Ramtin Azimi Haghighi, Ali Abdi Kordani * Pages 11-38

    The field and object: Road transportation is the most conventional way of transportation all over the world. Part of the road transportation is related to dangerous goods and materials that In addition to high advantages, it can also cause irretrievable effects. then after ensuring the safety of the intended cargo, must select the most suitable path for hazardous material displacement.The purpose of this study is trying to determine the appropriate path for road transportation of liquefied petroleum gas (LPG), as a type of hazardous materials in Karaj metropolis. In this metropolis, LPG road transportation performs in 6 paths.
    The method of this research is that at first, economic, social, security and environmental criteria contemplate to determine the appropriate path. After that, the Network analysis process (ANP) is stablished to weight the criteria. The mentioned method by geographic information systems (GIS) is supported to review and more accurate and faster analysis of the transportation risk.

    Keywords: Road Transportation, Hazardous Materials, ANP, GIS
  • Seyed Ebrahim Abdolmanafi *, Abbas Babazadeh Pages 39-60

    Road network development is an objective of urban transportation planning. In evaluating and prioritizing alternatives for the construction of Tehran network, the traffic measures like travel speed have the first place of importance, and the environmental measures have the second, while the safety measures are not considering at all. Although increasing of the travel speed leads to momentary satisfaction of drivers, it increases the probability of occurring fatal and injury accidents whose their costs are irreversible. According to this conflict, evaluating and prioritizing alternatives for the construction without accounting for the safety measures may lead to undesirable development of the network.

    Keywords: Traffic Safety, evaluating, prioritizing of Alternatives, Accident Prediction Models, AHP
  • Mohammad Nazer, Parvin Agha Mohammad Hasani *, Mohammad Reza Mokhtari Pages 61-77

    The field and object: The purpose of this study was to determine the effect of talking on a cell phone, listen to music and news radio on reaction time of drivers injured and without incident Rafsanjan city.

    Method

    80 driver referring to plaque switching center of Rafsanjan randomly selected and divided in two groups with and without traffic accident. Then the effect of talking on a cell phone, listen to music and news radio on the reaction time of these two groups were investigated by using the reaction timer software and finally, the data using two-way ANOVA and were compared at a significance level of less than 05/0.

    Findings

    Results showed that choice reaction time was significantly different between men and women. The results analysis showed that simple reaction time in two groups of drivers with and without incident was difference only on mobile phones, but in choice reaction time, in addition to mobile phones was significant difference to listen to the news. Also, the relationship between age and simple reaction time was significant (P= 0/02). Moreover, the interaction between the accident and the type of stimulus in choice reaction time, the difference was significant.

    Suggestions

    Based on results, distracting factors (such as talking on a cell phone, listening to radio news) were delayed choice reaction time of drivers with accidents than drivers without incident. But in simple reaction time was such an effect the only mobile phone. Listen to music had no effect on reaction time. It is suggested, education and awareness to the general public through the media will done in this regard.

    Keywords: keywords
  • Davood Doagoyan * Pages 79-109

    The field and object: The research of pathology training process to certification in driving schools of Karaj City with the purpose of understanding the pathology and identify issues related to the training process the issues related to the process of training (theoretical and practical) to certification has been done in the driving schools. Due to the importance the training and classic and targeted training in the driving and importance of driving schools after 70s, they play an important role in certification, it seems that the pathology in this area can overcome the gaps.

    Method

    Researcher is used, descriptive-survey method for the study and The statistical population are also visitors and students of driving schools of Karaj City. So, The size of the population is obtained over the number of the first 6 months of 1394 that their numbers is 25421 people which of course Cochran formula is used to calculate the sample size. So Cochran formula was used to calculate the sample size that Finally, were calculated the number 231 people and The samples were selected through stratified random sampling method. Data collection tools is also made-researcher questionnaire which its validity and reliability was approved before implementation

    Findings

    The research results while confirming the results of other similar studies show that except variable training planning, other study variable research variables is effective in incidence of vulnerability of training process to students in to driving schools that of course,according to the beta coefficients, injuries related to practical training- injuries related to location condition, schools equipment, injuries related to practical ability of professors in training- is more than any other independent variables.

    Suggestions

     The traffic police with holding in-service courses and schools management training classes as well as invisible control training of training managers through central camerascan minimize these problems. Also adequate monitoring is done on training schools instructor and other traffic officers and in case of violation, the teachers introduced to the legal bases.

    Keywords: Training, driving schools, injury, Planning, professor, training equipment
  • Roghieh Nooropour, Simin Hosseinian, Ali Fathi Ashtiani, Vahid Tavallayi Pages 111-128

    Today, Driving violations that is rooted in the human factor, is cause of most traffic accidents and driving accidents. This research was aimed to study personality traits of offending drivers within the city The statistical population of this research included all offending drivers identified by traffic police of Rasht city during the first six months of 1393. For this purpose, 50 of offending drivers, at least more than 10 violations were committed within the city during a year, in coordination with traffic police of this City were selected through available sampling procedure and were completed individually personality traits questionnaire NEO (240 questions long form)

    Keywords: Personality Traits, Driving, traffic violations
  • Hamidreza Heidari *, Mohammad Khosravi Pages 129-155

    Road traffic injuries are a major issue in the discussion of public health, regardless of corrective actions related, will increase dramatically in the coming years in the worldwide. A large share of unintentional injuries and social harms, particularly in developing and low-income countries is resulting from road traffic injuries. On the other hand, the problem of increased mechanization communities and increased per capita car ownership, especially in Iran, increase more seriously the challenge of traffic safety issue that it should be considered for more accurate. The most important cause of death in Iran is car accidents that despite significant investments in two parts of affecting accidents meanly road Construction and immunization road as well as the automotive sector can not be seen long-term yields proportionate to these costs. So must the cause be sought in other cases. The final part of the Affecting accidents is human that unfortunately, so far in scientific research in the country, especially From an engineering perspective, it has been less paid. Human beings are very complex that require frequent and continuous review. The main objective of this study was to determine the effect the socio-economic status of people on respect for traffic rules in Tehran City. A sample size was also selected from 384 drivers areas. The results showed that factors such as age, gender, level of education, driving record, type of personality and especially driving Km gauge can well explain the frequency of accidents, failure and fines. The results of this study showed that there have been a significant inverse correlation between socio-economic status and the amount of traffic accidents, also there has been observed a significant inverse correlation between job and income, education and the amount of traffic accidents.

    Keywords: socio-economic status, respect for the law, Job, income, Education, drivers