فهرست مطالب

روان شناسی بالینی - سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، پاییز 1390)

فصلنامه روان شناسی بالینی
سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مرضیه مداح، پرویز آزاد فلاح، معصومه سلمانی، کاظم رسول زاده طباطبایی صفحه 1
    مقدمه
    ناروان طبیعی، یکی از شایع ترین اختلالات گفتاری با پیچیدگی های فراوان در کودکان است. از فرضیه های مطرح برای علل این اختلال، نارساکنش وری حافظه کاری می باشد. این مطالعه به بررسی عملکرد حافظه کاری واج شناختی در این کودکان می پردازد تا بتوان از نتایج آن در درمان بهره مند شد.
    روش
    در این مطالعه علی- مقایسه ای، 30 پسر ناروان طبیعی 6-5 ساله و سالم با استفاده از آزمون های استاندارد فهرست یادآوری اعداد، یادآوری کلمات، و تکرار غیر واژه ارزیابی شدند. پس از محاسبه نمرات آزمودنی ها در هر یک از 3 آزمون اجرا شده، به منظور تجزیه و تحلیل داده ها و مقایسه میزان تفاوت مشاهده شده بین دو گروه، از آزمون t برای مقایسه گروه های مستقل و U من ویتنی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که گروه پسران مبتلا به اختلال ناروان طبیعی در هر سه آزمون یادآوری اعداد، یادآوری کلمات و تکرار غیرواژه، به طور معناداری نسبت به گروه کنترل، نمرات پایین تری را کسب کردند.
    نتیجه گیری
    با در نظر گرفتن نتایج این مطالعه و مطالعات قبلی مبنی بر سلامت سایر شاخص ها اعم از حافظه کاری و لایه های زبانی در این کودکان، فرضیه های حرکتی و زبانی مربوط به لکنت و نیز فرض احتمالی مبنی بر تبدیل ناروان گویی بهنجار به لکنت، می توان گفت احتمالا کودکان مبتلا به ناروان گویی بهنجار در برخی نواحی مغزی مربوط به پردازش های حرکتی گفتار که با مدار واج شناختی منطبق هستند، ضعف عملکرد دارند.
    کلیدواژگان: ناروانی طبیعی، حافظه کاری واج شناختی، مدل بدلی
  • شیرین تبعه امامی، ابوالقاسم نوری، مختار ملک پور، احمد عابدی صفحه 7
    مقدمه
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر آموزش شناختی رفتاری رفتار مادرانه بر تغییر رفتار مادرانه و دلبستگی ناایمن کودک بود.
    روش
    روش این پژوهش شبه آزمایشی بود و در آن از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه آزمایش و گواه استفاده شد. جامعه پژوهش شامل مادران ساکن شهر اصفهان بود که دارای یک فرزند حداقل 1 ساله و حد اکثر 5 ساله با سبک دلبستگی ناایمن بودند. نمونه شامل 40 زوج مادر- کودک بود که به صورت تصادفی به گروه های آزمایشی و گواه گماشته شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل دو پرسشنامه کیو- ست دلبستگی (آ.کیو.اس) و مقیاس درجه بندی رفتار مادرانه بود. پیش آزمون جهت سنجش رفتار مادرانه و میزان امنیت دلبستگی کودک برای هر دو گروه آزمایش و گواه اجرا شد. سپس 12 جلسه هفتگی آموزش شناختی رفتاری رفتار مادرانه برای مادران گروه آزمایش برگزار گردید. یک هفته پس از پایان جلسات، پس آزمون برای هر دو گروه اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که پس از آموزش شناختی رفتاری، بین نمرات ابعاد اصلی رفتار مادرانه و نمره دلبستگی ایمن گروه آزمایش و گواه تفاوت معنی داری وجود دارد و میزان رفتار مادرانه و امنیت دلبستگی کودک در گروه آزمایش افزایش داشته است.
    نتیجه گیری
    آموزش شناختی رفتاری رفتار مادرانه بر بهبود رفتار مادرانه و افزایش نمره دلبستگی ایمن کودکان موثر بود.
    کلیدواژگان: مادر و کودک، دلبستگی ناایمن، رفتار مادرانه، آموزش شناختی رفتاری
  • مژگان شوشتری، مختار ملک پور، احمد عابدی، راضیه اهرمی صفحه 17
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی مداخلات زود هنگام مبتنی بر بازی های توجهی بر میزان توجه کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه- بیش فعالی/ تکانشگری پیش دبستانی انجام گرفته است.
    روش
    روش پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون بود جامعه آماری، شامل کلیه کودکان پسر پیش دبستانی مبتلا به اختلال نقص توجه- بیش فعالی/ تکانشگری شهر اصفهان در سال تحصیلی 90-89 بود. به منظور انجام این پژوهش، 30 کودک پسر با نشانگان اختلال نقص توجه- بیش فعالی/ تکانشگری به شیوه نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای، انتخاب و با روش تصادفی در گروه های آزمایشی و کنترل گمارده شدند (15 کودک در گروه آزمایش و 15 کودک در گروه کنترل). ابزار مورد استفاده، پرسشنامه کانرز والدین و مصاحبه بالینی بود. مداخلات مبتنی بر بازی های توجهی بر روی گروه آزمایش انجام گرفت. داده های به دست آمده با روش آماری تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که مداخلات زود هنگام مبتنی بر بازی های توجهی بر میزان توجه کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه- بیش فعالی/ تکانشگری پیش دبستانی موثر است.
    نتیجه گیری
    توجه به تشخیص و مداخلات زود هنگام می تواند رویکردی موثر در درمان اختلال نقص توجه/ بیش فعالی- تکانشگری باشد.
    کلیدواژگان: مداخلات زود هنگام، بازی های توجهی، نقص توجه، بیش فعالی، تکانشگری
  • علی مشهدی، فاطمه میردورقی، جعفر حسنی صفحه 29
    مقدمه
    نظم جویی هیجان مولفه ی مرکزی در سازماندهی رفتار سازگارانه و جلوگیری از بروز هیجان های منفی و رفتارهای ناسازگارانه می باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان در اختلال های درونی سازی کودکان (افسردگی و اضطراب) صورت گرفت.
    روش
    در قالب یک طرح همبستگی، با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از میان دانش آموزان پایه سوم، چهارم و پنجم ابتدایی مدارس دولتی شهر مشهد در سال تحصیلی 90-89، تعداد 531 دانش آموز شامل 254 نفر پسر و 261 نفر دختر انتخاب شدند و پرسشنامه راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان فرم کودکان، مقیاس اضطراب چند بعدی کودکان و مقیاس افسردگی کودکان را تکمیل نمودند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیری به شیوه ی گام به گام انجام شد.
    یافته ها
    ضرایب همبستگی پیرسون نشان داد که راهبردهای ملامت خود، نشخوارگری، فاجعه سازی و ملامت دیگران رابطه ی مثبت با اضطراب و افسردگی دارند. در حالیکه رابطه راهبردهای پذیرش، تمرکز مجدد مثبت، تمرکز مجدد بر برنامه ریزی و ارزیابی مجدد مثبت با هر دو مولفه ی اضطراب و افسردگی منفی بود. همچنین راهبرد دیدگاه گیری فقط با اضطراب به صورت منفی همبسته بود. نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیری به شیوه ی گام به گام نشان داد که راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان نشخوارگری، فاجعه سازی، ملامت خویش و تمرکز مجدد بر برنامه ریزی مولفه ی اضطراب را پیش بینی می نمایند. علاوه بر این، راهبردهای فاجعه سازی، ملامت دیگران، تمرکز مجدد مثبت، پذیرش، تمرکز مجدد بر برنامه ریزی و نشخوارگری مولفه ی افسردگی را مورد پیش بینی قرار دادند.
    نتیجه گیری
    از یافته های این پژوهش استنباط می شود که یکی از عوامل مهم در بروز اختلال های روان شناختی کودکان راهبردهای شناختی است که آنها برای نظم دهی هیجان های خود بعد از تجربه رویداد تهدید آمیز به کار می گیرند. بنابراین در برنامه های درمانی باید توجه خاصی به راهبردهای شناختی به ویژه راهبردهای ناسازگارانه از قبیل ملامت خود، نشخوارگری، پذیرش و فاجعه سازی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان، اختلال های درونی سازی، افسردگی، اضطراب
  • محمد نریمانی، سجاد بشرپور*، حسین قمری گیوی، عباس ابوالقاسمی صفحه 41
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی پردازش شناختی و پردازش مجدد هولوگرافیک در کاهش علائم روان شناختی دانش آموزان مواجه شده با آسیب انجام گرفت.

    روش

    طرح این مطالعه شبه آزمایشی بود. جامعه آماری این پژوهش را دانش آموزان پسر مقاطع اول، دوم و سوم دبیرستان های شهر ارومیه در سال تحصیلی 90-89 تشکیل دادند (10286=N). بعد از اجرای پرسشنامه سرند کردن حوادث آسیب زا و آزمون فهرست علائم 90 سوالی روی 1000 نفر، تعداد 129 نفر دارای تجربه آسیب و نمره بالای 90 در آزمون فهرست علائم 90 سوالی شناسایی شدند از بین آنها تعداد 60 نفر به تصادف انتخاب و بعد از انجام مصاحبه بالینی در سه گروه درمان پردازش شناختی (20=n)، درمان پردازش مجدد هولوگرافیک (20=n) و گروه پلاسیبو (20=n) به تصادف جایگزین شدند. هر سه گروه در مراحل پیش و پس آزمون به آزمون فهرست علائم 90 سوالی پاسخ داده و داده های به دست آمده با استفاده از آزمون کواریانس مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در خرده مقیاس های وسواس- اجبار، افسردگی، اضطراب، ترس مرضی، افکار پارانوئید و روان پریشی بین سه گروه تفاوت آماری معنی داری وجود داشت. در نمره کلی آزمون فهرست علائم 90 سوالی نیز هر دو گروه درمان، تفاوت معنی داری با گروه پلاسیبو داشتند ولی در این متغیر تفاوت معنی داری بین این دو گروه درمانی یافت نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش آشکار کرد که روش های درمان پردازش شناختی و پردازش مجدد هولوگرافیک در کاهش علائم آسیب شناختی دانش آموزان مواجه شده با آسیب به یک اندازه اثربخش هستند. ولی درمان پردازش شناختی بر افسردگی مرتبط با آسیب ولی پردازش مجدد هولوگرافیک بر ترس مرضی، وسواس- اجبار و روان پریشی مرتبط با آسیب اثربخش تری بیشتری دارند.

    کلیدواژگان: پردازش شناختی، پردازش مجدد هولوگرافیک، آسیب، دانش آموزان
  • ناصر یوسفی صفحه 53
    مقدمه
    این پژوهش با هدف بررسی مقایسه اثربخشی خانواده درمانی مبتنی بر طرحواره درمانی و نظام عاطفی بوون بر میل به طلاق در مراجعان متقاضی متارکه شهر سقز صورت گرفت.
    روش
    طرح از نوع آزمایشی به شیوه پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بوده است. جامعه تحقیق مراجعان متقاضی طلاق اعم از خود ارجاعی و یا ارجاع داده شده از طرف دادگاه به مراکز مشاوره ای شهرستان سقز واقع در استان کردستان بوده است. از این جامعه 66 مراجع به شیوه تصادفی ساده طی چند مرحله انتخاب شدند و در سه گروه 22 نفری گماشته شدند. با ابزار میل به طلاق میزان متغیر وابسته میل به طلاق در مراجعان متقاضی طلاق اندازه‎گیری شد (پیش آزمون) و سپس دو رویکرد طرحواره درمانی و نظام عاطفی بوون بر دو گروه آزمایشی به میزان 8 جلسه 1 ساعتی با هفته ای دوبار اجراء شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کواریانس چند متغیری نشان داد که بین مراجعان متقاضی طلاق گروه های آزمایش و کنترل در متغیر وابسته میل به طلاق تفاوت معناداری وجود دارد. بدین ترتیب فرضیه ها مبنی بر طرحواره درمانی و نظام عاطفی بوون بر میل به طلاق موثر هستند، تایید شدند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که از بین دو رویکرد طرحواره درمانی و نظام عاطفی بوون، در اثربخشی بر میل به طلاق، نظام عاطفی بوون موثرتر از طرحواره درمانی بوده است.
    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، نظام عاطفی بوون، میل به طلاق، مراجعان متقاضی طلاق
  • سیدفتح الله زاهدیان، مسعود محمدی، سیامک سامانی صفحه 65
    مقدمه
    اعتیاد جنسی یک نگرانی رو به رشد است که هم اکنون به عنوان یک بیماری جدی شناخته می شود. این بیماری یک اختلال در صمیمیت است که در سبک دلبستگی و تجارب پیوند والدینی نامطلوب اولیه ریشه دارد، دو عامل مهم که خود پنداره افراد را شکل می دهند. هدف از این مطالعه بررسی نقش سبک دلبستگی، پیوند والدینی و خود پنداره در اعتیاد جنسی برای دستیابی به بهترین عامل های پیش بین، جهت افتراق معتادان جنسی از افراد سالم می باشد.
    روش
    شرکت کنندگان شامل 70 نفر (35 معتاد جنسی، 35 فرد سالم)، بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و از نظر سن، جنسیت و میزان تحصیلات همتا سازی شدند و آزمون های اعتیاد جنسی، سبک های دلبستگی هاوزن- شیور، پیوند والدینی و زمینه یابی خودادراکی پیریت و منداگلیو در مورد آنها اجرا شد. داده ها با روش تجزیه و تحلیل واریانس و تحلیل افتراق مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که معتادان جنسی و افراد سالم از نظر سبک دلبستگی دوسوگرا، محافظت بیش از حد پدر و مادر و خود پنداره تفاوت معناداری داشتند. تحلیل افتراقی نشان داد که محافظت بیش از حد مادر و پدر و سبک دلبستگی دوسوگرا بهترین افتراق دهنده ها و پیش بین های اعتیاد جنسی می باشند و در 90/72 درصد موارد معتادان جنسی را از افراد عادی افتراق می دهند.
    نتیجه گیری
    در درمان اعتیاد جنسی می بایست اختلالات دلبستگی را در مداخلات مد نظر قرار داد.
    کلیدواژگان: اعتیاد جنسی، سبک دلبستگی، پیوند والدینی، خود پنداره
  • علی بیگی، محمدتقی فراهانی، شهرام محمدخانی، محمدعلی محمدی فر صفحه 75
    مقدمه

    انجمن معتادان گمنام برنامه ای برای بهبودی از اعتیاد به مواد مخدر می باشد که هدف بهبودی خود را بر سلامت فیزیکی، فیزیولوژیکی، روانی و عملکرد معنوی متمرکز کرده است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه و تفکیک اعضای انجمن معتادان گمنام و معتادان تحت درمان نگهدارنده متادون در متغیرهای کیفیت زندگی و امیدواری انجام گرفت.

    روش

    در این مطالعه علی مقایسه ای، تعداد 100 نفر مرد داوطلب (50 نفر اعضای انجمن معتادان گمنام،50 نفر گروه درمان نگهدارنده متادون)، در دامنه سنی 20-40 و با حداقل 6 ماه دوره پرهیز از مواد، از شهرستان شاهرود، مقیاس کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی و مقیاس امیدواری اسنایدر و همکاران را تکمیل کردند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین نمرات اعضای انجمن معتادان گمنام در مولفه تفکر عاملی، ریز مولفه امیدواری، روابط بین فردی و سلامت فیزیکی به طور معناداری بالاتر از میانگین افراد تحت درمان متادون است. همچنین، نتایج تحلیل تشخیص نشان داد که این تفاوت، در ترکیبی از متغیرهای پژوهش (بر حسب اهمیت شان به ترتیب: روابط بین فردی، تفکر عاملی و سلامت فیزیکی) دو گروه را به نحو برجسته ای از یکدیگر متمایز می کند.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که شرکت فعال معتادان در انجمن معتادان گمنام باعث کیفیت زندگی بهتر و تقویت اراده افراد برای رسیدن به اهداف در مقایسه با درمان نگهدارنده متادون می شود. به ویژه روابط بین فردی این افراد تقویت شده، به زندگی جسمانی و روانی خود اهمیت داده و همچنین تحت تاثیر شرکت در انجمن مسیر زندگی خود را هدفمند دنبال می کنند.

    کلیدواژگان: معتادان گمنام، درمان نگهدارنده متادون، کیفیت زندگی، امیدواری
|
  • Marzieh Maddah, Parviz Azad-Fallah, Masoumeh Salmani, Kazem Rasoul Zadeh Page 1
    Introduction
    Normal non-fluency is one of the most common speech disorder with numerous complications in children. Hypotheses proposed for the causes of the disorder is working memory disfunction. This study was designed to examine phonological working memory function in these children and with hope to use its results in treatment.
    Method
    In this causal-comparative study, 30 normal non-fluent males (age 5 to 6 years) and 30 normal males, were assessed with standard tests including digit recall, word recall and non word repetition. After calculating scores of subjects in each of the three tests performed, in order to analyze data and compare the difference between the two groups, t test for comparison of independent groups and Mann-Whitney U was used.
    Results
    Results showed that boys with normal non-fluency, in the three test; digit recall (p<0.006), word recall (p<0.001) and non word repetition (p<0.000), had significantly lower gains than control group.
    Conclusion
    Considering the results of this study and previous studies based on healthy of other indicators such as working memory and language aspects in these children as well as our results, motor and linguistic theories about stuttering and also possible based on normal non-fluency into the stuttering; can be said in some areas of the brain related to speech motor processes that comply with the phonological loop, have poor performance.
  • Shirin Tabaeh, Emami, Aboulghasem Nouri, Mokhtar Malek, Pour, Ahmad Abedi Page 7
    Introduction
    The purpose of this research was to study the effectiveness of cognitive-behavior training of maternal behavior on changing maternal behavior and child’s insecure attachment style.
    Method
    In this study, a quasi-experimental design with pretest-posttest with experimental and control group was used. The population of this research included Isfahanian mothers that have one child that he/she was upper limit 5 and lower limit 1 years old with insecure attachment style. The sample consisted 40 mothers-children that assigned randomly to experimental and control groups. The data gathering instruments included two questionnaires, Attachment Q-Sort (AQS) and Maternal Behavior Rating Scale. Pre-test administered for rating of maternal behavior and secure attachment in experimental and control group. Then administered 12 sessions of weekly cognitive-behavior training for mothers in experimental group. In the end sessions, after one week, administered post-test for two groups.
    Results
    The results of ANCOVA showed that there is a significant different between scores of maternal behavior and secure attachment in control and experimental group after cognitive-behavior training and in experimental group, maternal behavior and security of child’s attachment was increased.
    Conclusion
    Cognitive-behavior training of maternal behavior was effective on improvement of maternal behavior and creasing score of secure attachment.
  • Mozhgan Shoushtari, Mokhtar Malek, Pour, Ahmad Abaei, Razieh Ahromi Page 17
    Introduction
    The aim of this research was to investigate the efficacy of early interventions based on attention games on the rate attention of Preschool children with attention deficit-hyperactivity/impulsivity disorder.
    Method
    The design was experimental with pretest-post test. Statistical population were Including all Preschool boys with ADHD in Isfahan city during1389-1390. For this purpose, 30 children with ADHD symptoms were selected by using multistage random cluster sampling (each group consisted of 15 children). The instruments of this research were the parent Conner s questionnaire and clinical interview. Interventions based on attention games was employing on experimental group. Data were analyzed by Analysis of Covariance.
    Results
    Finding indicated that early interventions based on attention games can improve attention performance of Preschool children.
    Conclusion
    Regarding to early identification and intervention can be an effective approach in the treatment of attention deficit/hyperactivity-Impulsivity disorder.
  • Ali Mashhadi, Fatemeh Mir, Doroghi, Jafar Hasani Page 29
    Introduction
    Emotion regulation is the central component of organization of adaptive behavior and avoid of negative emotions and maladaptive behaviors. This study investigated the role of cognitive emotion regulation strategies in internalizing disorders (Depression, Anxiety) of children.
    Method
    This study was a descriptive correlation study. 531 students including 254 boys and 261 girls were selected with using multistage cluster sampling from all students in third grade, fourth and fifth years of elementary public school in Mashhad, 89-90. The research tools included demographic information questionnaire, a Cognitive Emotion Regulation Questionnaire-kids form, Multidimensional Anxiety Scale for Children and Children's Depression Scale were completed.
    Results
    The results of the Pearson correlation coefficient showed that self blame, rumination, Catastrophizing and other blame strategies have a significant positive relationship with depression and Anxiety. Since acceptance, Positive reappraisal, Refocus on planning and Positive Refocusing have significant negative relationship with depression and Anxiety. These results also indicated that Putting into perspective only have a significant negative relationship with anxiety. The results of multiple regression analysis (stepwise) showed that rumination, Catastrophizing, Refocus on planning, and self blame strategies had significant predictive power for Anxiety. Also, Catastrophizing, rumination, Positive Refocusing, acceptance, Refocus on planning and other blame had significant predictive power for depression.
    Conclusion
    The findings of this study can be inferred that One of the important factors in the incidence of psychological disorders in children is Cognitive strategies that use for regulate of their emotions experienced after the threatening event. Therefore, treatment programs should pay special attention to the cognitive strategies, especially non-adaptive strategies such as self-blame, rumination, acceptance Catastrophizing.
  • Mohammad Narimani, Sajjad Bashar-Pour, Hossein Ghamari, Givi, Abbas Aboul-Ghasemi Page 41
    Introduction

    This study was conducted in order to examine effectiveness of cognitive processing and holographic reprocessing on the reduction of psychological symptoms in students exposed to trauma.

    Method

    The design of this study was Quasi-Experimental. Statistical society of this research was comprised of boy students that study in Uremia high schools at first, second and third grades at 89-90 educational year (N=10286). Having utilized traumatic events screening inventory and SCL-90 R on 1000 people, 129 people were recognized as persons with trauma experience and score higher than 90 at SCL-90 R. Sixty people of them were selected randomly. Having conducting clinical interview, they were assigned randomly to three groups of cognitive processing; holographic reprocessing and placebo. These groups were responded to SCL-90 R at pretest and posttest. Collected data were analyzed by ANCOVA test.

    Results

    The results showed that there were significant difference between three groups in the subscales of obsession-compulsive, depression, anxiety, phobia, paranoid's thoughts and psychos. Both two therapeutic groups were different from placebo group in total score of SCL-90 R, but significant difference was not founded between two therapeutic groups in this variable.

    Conclusion

    The results of this research demonstrated that cognitive processing and holographic reprocessing were equally effective on the reduction of psychological symptoms. But cognitive processing was more effective on depression related to trauma, and holographic reprocessing therapy was more effective on phobia, obsession-compulsion and psychos related to trauma.

  • Naser Yousefi Page 53
    Introduction
    This study set out to examine a comparison of the effectiveness of family therapy, based on Schema therapy and Bowen’s Emotion System therapy on divorce tendency among divorce applicant clients of Saghez city.
    Method
    The design of the study is as experimental and pre test and post test conducted on the control group. The data population included all of divorced applicant clients either self-referent or referred on behalf of courts to well-being and counseling agencies of Saghez city, one of the provinces of Kurdistan. 66 clients were selected at random from among the data population. Using the tools of Divorce tendency Inventory, the independent variables of divorce tendency was measured within divorce applicant clients (pre test) and in the end, based on random situation sampling, subjects were arranged in three 22-groups, then examine a comparison of the effectiveness of schema therapy and Bowen’s emotional system therapy on divorce tendency for 8 session-one hour.
    Results
    The results of Multi Analysis of covariance (MANCOVA) showed that the existence of a significant difference, between divorce applicant clients of experimental and evidence groups (p<0/0001). Therefore, hypothec concerning the effectiveness of schema therapy and Bowen’s Emotional System therapy on divorce tendency was confirmed.
    Conclusion
    Also, the findings of the study showed that schema therapy and Bowen’s Emotion System therapy in the case of effectiveness on divorce tendency, Bowen Emotion System therapy is more effective than schema therapy.
  • Seyyed Fattollah Zahedian, Masoud Mohammadi, Siyamak Samani Page 65
    Introduction
    Sexual addiction is a growing concern nowadays known as a serious disorder. In fact it is an intimacy disorder that is due to impaired early attachment and parental bonding experiences which are the two important factors that form people’s self concept. The present study aimed to investigate the role of attachment styles, parental bonding and self concept in sexual addiction and to access best predictor factors for discriminating sexual addicts from normal ones.
    Method
    The participants included 70 people (35 sexual addicts, 35 healthy persons), selected through convenient sampling method and matched according to sex, age and education. All participants completed the Sexual Addiction Scale, Hazan and Shaver Attachment Scale, Parental Bonding Scale and Pyryt and Mendaglio Self-Perception Survey. The obtained data was analyzed using ANOVA and Discriminant Analyze.
    Results
    Results of ANOVA revealed that sexual addicts and control group were significantly different in ambivalence attachment style, mother and father overprotection, and self concept. Also, Discriminant Analyze showed that mother and father overprotection and avoidance style are the best discriminators and predictors of sexual addiction. These predictors discriminated sexual addicts from control group in 72/90% of times.
    Conclusion
    Attachments disorders should be addressed in sexual addiction treatment.
  • Ali Beigi, Mohammad Taghi Farahani, Shahram Mohammad, Khani, Mohammad Ali Mohammadi, Far Page 75
    Introduction

    Narcotic anonymous association is a program of recovery of drug-abuse which focused on healthy of physical, physiological, mental and spiritual function. The current study aimed to compare the quality of life and hope levels among narcotic anonymous (NA), and Methadone maintenance treatment (MMT), members.

    Method

    In this causal-comparative study, 100 male (50: NA, 50: MMT. Age: 20-40, minimal clean period: 6 mounths), from Shahrood city completed World Health Organization Quality of Life Scale (QoLWHO), and Snyder Hope scale.

    Results

    The results showed that mean scores of agency thinkig, hope, interpersonal relationships, and physical health, in NA members was significantly higher than their MMT counterparts. Also, the results of discriminant analisis showed that comparative differences between these samples were highlited in compound of variables (in order to significance: interpersonal relationships, agency thinking, physical health).

    Conclusion

    It seems that actively attendance in NA association in comparison of MMT coused better quality of life and promotion of persons’ voluntariness to pursuing of aims. Specially, their interpersonal relationships enhanced, their phhysical and mental life are important for them, also as a result of attendance of NA association they pursuing their living path hopefuly.