فهرست مطالب

روان شناسی بالینی - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1391)

فصلنامه روان شناسی بالینی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/28
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مریم عبدالهی مقدم، علیرضا مرادی، جعفر حسنی، مجید رضازاده صفحه 1
    مقدمه
    با توجه به نتایج یافته های پژوهشی در مورد تاثیر وجوه مختلف فرهنگ در تروما، پژوهش حاضر با هدف مقایسه حافظه شرح حال افراد تک زبانه (فارس زبان) و دو زبانه (کرد زبان) مبتلا به نشانگان نارسایی ایمنی اکتسابی انجام گرفت.
    روش
    نمونه پژوهش شامل 60 فرد تک زبانه (30 نفر بهنجار و 30 نفر بیمار مبتلا به اچ. آی. وی/ ایدز) و 60 فرد دو زبانه (30 نفر بهنجار و 30 نفر بیمار مبتلا به اچ. آی. وی/ ایدز) بود که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در متغیرهای جنس، سن و هوش از طریق آماره کواریانس کنترل شدند. آزمودنی ها از طریق مقیاس تجدید نظر شده تاثیر رویداد، سیاهه افسردگی بک، سیاهه اضطراب بک، مقیاس هوش تجدید نظر شده وکسلر بزرگسالان، مصاحبه حافظه شرح حال و آزمون حافظه شرح حال مورد ارزیابی قرار گرفتند و اطلاعات به دست آمده از طریق روش تحلیل واریانس دو عاملی و آزمون t برای مقایسه دو گروه مستقل تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته های تحلیل واریانس دو عاملی نشان داد که در متغیر خاطرات اختصاصی، اثر تعامل گروه و زبان معنادار اما در بازیابی خاطرات از حافظه رویدادی و معنایی، اثر تعامل غیر معنادار به دست آمد. همچنین افراد بهنجار در مقایسه با افراد بیمار، مواد بیشتری را از حافظه شرح حال بازیابی کردند. در سطح زبان، افراد دو زبانه در مقایسه با افراد تک زبانه در آزمون حافظه شرح حال، اختصاصی تر عمل کردند و در مصاحبه حافظه شرح حال عملکرد بهتری در یادآوری خاطرات دوره بزرگسالی از حافظه شرح حال داشتند.
    نتیجه گیری
    از نظر حافظه شرح حال (رویدادی و معنایی) به طور کلی میان افراد تک زبانه و دو زبانه تفاوت معناداری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: نشانگان نارسایی ایمنی اکتسابی، حافظه شرح حال، تک زبانه، دو زبانه
  • حسین قمری گیوی، حسن ایمانی، اوشا برهمند، فریبا صادقی موحد صفحه 9
    مقدمه
    تحقیق حاضر به بررسی بازداری و بازشناسی هیجانی در افراد مبتلا به وسواس فکری- عملی و مقایسه ی این گروه با افراد بهنجار پرداخته است.
    روش
    جامعه ی آماری این پژوهش افراد مبتلا به اختلال وسواس فکری- عملی در دامنه سنی 45-15 ساله بود که در نیمه ی دوم سال 1388 و نیمه ی اول سال 1389 به بیمارستان های و مراکز درمانی و مشاوره شهرستان اردبیل مراجعه کرده بودند. جامعه بهنجار این پژوهش را کلیه افراد بهنجار 45-15 شهرستان اردبیل ساله تشکیل می داد. با روش نمونه گیری در دسترس از هر گروه 40 نفر و در مجموع 80 نفر انتخاب شدند و کلیه ی این افراد از نظر متغیرهای سن، جنسیت، سطح تحصیلی و دست برتری با همدیگر جور شدند. آزمودنی ها با استفاده از آزمون بازداری هیجان، آزمون بازشناسی هیجان چهره ای، آزمون شدند. نتایج با روش آماری تحلیل واریانس چند متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که افراد وسواس در بازداری هیجانی و بازشناسی هیجانی به طور معنی داری، ضعیف تر از گروه افراد بهنجار عمل کردند.
    نتیجه گیری
    افراد مبتلا به وسواس در بازداری و بازشناسی هیجانی به طور معنی داری ضعیف تر از گروه سالم عمل کردند. افرادی که از بیماری وسواس فکری- عملی رنج می بردند؛ در بازداری و بازشناسی هیجانی در مقایسه با گروه بهنجار تخریب بیشتری نشان دادند.
    کلیدواژگان: اختلال وسواس فکری، عملی، بازشناسی هیجانی، بازداری هیجانی
  • غلامرضا دهشیری صفحه 19
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان شناختی رفتاری بر اضطراب و نگرانی افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر انجام شد.
    روش
    با استفاده از طرح آزمایشی پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل همراه با پیگیری، 18 دانشجوی مراجعه کننده به مراکز مشاوره دانشگاه های شهر تهران که طبق ملاک های راهنمای تشخیصی آماری نسخه چهارم مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر بودند به طور تصادفی انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. آزمودنی های دو گروه به پرسشنامه نگرانی ایالت پنسیلوانیا و مقیاس اضطراب صفت پاسخ دادند. آزمودنی های گروه آزمایش به مدت 16 جلسه تحت درمان فردی قرار گرفتند. در پایان درمان و همچنین یک ماه بعد از درمان آزمودنی های دو گروه مجددا به پرسشنامه نگرانی و اضطراب صفت پاسخ دادند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که درمان شناختی رفتاری به طور معنی داری موجب کاهش نگرانی و اضطراب صفت آزمودنی های مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر در مرحله پس آزمون و پیگیری شده است.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان می هد که درمان شناختی رفتاری در کاهش علائم اختلال اضطراب فراگیر موثر است
    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، اضطراب فراگیر، نگرانی
  • عباس ابوالقاسمی، عیسی جعفری صفحه 29
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی رفتار درمانی دیالکتیکی بر تصویر بدنی و خودکارآمدی در دختران مبتلا به پرخوری عصبی بود.
    روش
    این پژوهش به صورت شبه تجربی بود که در آن از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. نمونه پژوهش 40 آزمودنی بود که از میان دانش آموزان دختر دبیرستانی دارای پرخوری عصبی شهر اردبیل انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش (رفتار درمانی دیالکتیکی) و لیست انتظار گمارده شدند. گروه آزمایش در 12 جلسه به صورت گروهی تحت رفتار درمانی دیالکتیکی قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها، از پرسشنامه عادات خوردن، پرسشنامه تصویر بدنی منفی و مقیاس خودکارآمدی استفاده شد. داده های پژوهش با روش تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج آزمون تحلیل کواریانس نشان داد که رفتار درمانی دیالکتیکی علائم پرخوری مرضی و تصویر بدنی منفی را به طور معنی داری کاهش و خودکارآمدی را افزایش می دهد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش می توان بیان کرد که رفتار درمانی دیالکتیکی موجب کاهش پرخوری عصبی، بهبود تصویر بدنی و افزایش خودکارآمدی در افراد تحت درمان شده و استفاده از این روش درمانی برای مبتلایان به پرخوری عصبی در جامعه دختران ایرانی پیشنهاد می شود
    کلیدواژگان: رفتار درمانی دیالکتیکی، تصویر بدنی، خودکارآمدی، پرخوری عصبی
  • شایسته قرایی اردکانی، پرویز آزادفلاح، سید عباس تولایی صفحه 39
    مقدمه
    سردرد تنشی و میگرن شایع ترین نوع سردرد است که موجب افت شدید کارکرد روزانه افراد می شود. از آنجا که دارو درمانی به تنهایی در درمان بسیاری از این بیماران به اندازه کافی مفید نیست، لذا این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی رویکرد پذیرش و تعهد درمانی در کاهش تجربه درد زنان مبتلا به سردرد مزمن انجام گرفت.
    روش
    در این مطالعه که یک کار شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل بود، نمونه مورد مطالعه به روش نمونه گیری در دسترس و از مراجعه کنندگان به بیمارستان بقیه اله انتخاب شدند که از میان آنها تعداد 30 نفر به تصادف به دو گروه 15 نفره آزمایش و کنترل تقسیم شدند و بر اساس معیارهای انجمن بین المللی سردرد و با تشخیص قطعی پزشک متخصص مورد ارزیابی قرار گرفتند. در مرحله پیش آزمون، به منظور سنجش میزان و شدت درد آزمودنی های دو گروه، از پرسشنامه شدت درد و برای سنجش میزان پذیرش درد از پرسشنامه هنجاریابی شده پذیرش درد مزمن استفاده شد. گروه آزمایش تحت آموزش متغیر مستقل قرار گرفت و گروه کنترل، هیچ گونه درمانی را دریافت نکرد. در مرحله پس آزمون روی هر دو گروه مجددا پرسشنامه های فوق اجرا شد. داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش به خوبی نشان داد که درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش در کاهش تجربه درد در زنان مبتلا به سردرد مزمن موثر بوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج بر اهمیت این مداخلات در بیماری های روان تنی و ارائه افق های جدید در مداخلات بالینی تاکید دارد.
    کلیدواژگان: پذیرش و تعهد درمانی، سردرد تنشی، درد مزمن
  • زهرا بهجتی، جواد حاتمی، رضا رستمی، ساناز خمامی صفحه 51
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی و مقایسه ی اثر ارجاع به خود در حافظه ی کاری عاطفی در دو گروه زنان افسرده و غیر افسرده بود.
    روش
    در این پژوهش 27 زن افسرده با روش نمونه گیری در دسترس و بعد از گرفتن تشخیص افسردگی بر مبنای ملاک های نسخه چهارم راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی توسط روان شناس و 27 زن غیر افسرده با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه ی افسردگی بک و تکلیف رایانه ای n تعداد به عقب به دست آمد. سپس درصد پاسخ های صحیح با استفاده از آزمون آماری t همبسته و تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون t همبسته نشان داد که افراد افسرده در پاسخ به محرک های مربوط به خود بهتر از محرک های مربوط به دیگران عمل می کنند. اما نتایج تحلیل کواریانس با کنترل سن و سال های تحصیلات نشان داد که بین دو گروه تفاوتی در اثر ارجاع به خود دیده نمی شود.
    نتیجه گیری
    زنان افسرده همانند زنان غیرافسرده محرک های مربوط به خود را بهتر از محرک های مربوط به دیگران شناسایی و طبقه بندی می کردند که این یافته را می توان ناشی از نقش بسط بیشتر و سازماندهی بهتر در پردازش اطلاعات مربوط به خود دانست. ضمنا شباهت دو گروه در اثر ارجاع به خود با مدل ویلیامز درباره عدم سوگیری پردازش های خودکار اولیه همخوانی دارد
    کلیدواژگان: اثر ارجاع به خود، حافظه ی کاری عاطفی، افسردگی
  • مسلم اصلی آزاد، احمد یارمحمدیان صفحه 61
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش فراشناخت و درک روابط فضایی بر بهبود عملکرد ریاضی دانش آموزان با ناتوانی یادگیری ریاضی انجام گرفته است.
    روش
    جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان پایه سوم ابتدایی مبتلا به ناتوانی یادگیری ریاضی شهر اصفهان در سال تحصیلی90-89 بود. به منظور انجام این پژوهش، 20 کلاس به شیوه نمونه گیری خوشه ایانتخاب شد. ابزارهای مورد استفاده شامل مقیاس هوش کودکان وکسلر4، آزمون تشخیص حساب نارسایی آزمون عملکرد تحصیلی ریاضی بود. از میان افرادی که بر اساس این ابزارها دارای ناتوانی یادگیری ریاضی تشخیص داده شدند، 45 نفر به طور تصادفی انتخاب و به طور تصادفی در گروه های آموزش فراشناختی، آموزش درک روابط فضایی و کنترل گمارش شدند. طرح پژوهش آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. داده های به دست آمده با روش آماری تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تحلیل کواریانس نشان داد که بین گروه ها تفاوت معناداری وجود دارد آزمون کمترین تفاوت معنادار نشان داد که تفاوت گروه های آموزش فراشناختی و آموزش روابط فضایی با گروه کنترل معنادار است، درحالیکه گروه های آزمایش تفاوت معناداری با هم ندارند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها هر دو روش آموزش فراشناختی و آموزش درک روابط فضایی به یک اندازه در درمان اختلال یادگیری ریاضی مفید هستند. از یافته های این پژوهش نتیجه گرفته می شود که می توان از فراشناخت و درک روابط فضایی در آموختن ریاضی به دانش آموزان دچار اختلال ریاضی بهره برد.
    کلیدواژگان: ناتوانی یادگیری ریاضی، فراشناخت، درک روابط فضایی، عملکرد ریاضی
  • ابراهیم نوری تیرتاشی، نرجس کاظمی صفحه 71
    مقدمه
    رویکردهای مختلفی در خانواده درمانی وجود دارد و روایت درمانی یکی از این رویکرهای درمانی است. این پژوهش با هدف اثربخشی روایت درمانی بر میزان تمایل به بخشودگی زنان صورت گرفت.
    روش
    جامعه ی آماری در این پژوهش شامل زنان مراجعه کننده به مرکز مشاوره آموزش و پرورش ناحیه یک شهر ری بود که به فراخوان پژوهشگر پاسخ دادند. نمونه آماری پژوهش شامل 40 نفر از زنان بودند که با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و در گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. ابتدا همه نمونه به پرسشنامه بخشودگی آزمای خانواده پاسخ دادند و سپس گروه آزمایش تحت آموزش جلسات روایت درمانی به مدت 8 جلسه 2 ساعته قرار گرفت و در نهایت پس آزمون از گروه آزمایش و گواه گرفته شد. به منظور بررسی داده ها و تجزیه تحلیل نتایج این پژوهش از روش تحلیل کواریانس استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان داد که فرایند جلسات روایت درمانی باعث افزایش تمایل به بخشودگی در گروه آزمایش نسبت به گروه گواه شده است.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد روایت درمانی بر بخشودگی و فرایند بخشودن موثر است.
    کلیدواژگان: روایت درمانی، بخشودگی، زنان
  • سیده زهرا ساداتی صفحه 79
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه باورهای فراشناختی در 3 گروه بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا، اختلال افسردگی و افراد بهنجار انجام گرفت.
    روش
    پژوهش حاضر یک مطالعه علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری این پژوهش شامل 90 آزمودنی (30 نفر مبتلا به اختلال اسکیزوفرنی، 30 نفر اختلال افسردگی و 30 نفر گروه بهنجار از هر گروه 15 مرد و 15 زن) تشکیل دادند. دو گروه بیماران شرکت کننده در این پژوهش از بین بیماران بستری در مرکز روان پزشکی «روزبه تهران» و «زارع ساری» در سال 1388، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. آنها توسط یک روان پزشک و دو دستیار و یک روان شناس بالینی مصاحبه و تشخیص داده شده بودند. همچنین افراد بهنجار به روش تصادفی انتخاب شدند. پس از تشخیص روان پزشک، هر سه گروه با استفاده از پرسشنامه فراشناخت فرم بلند ارزیابی شدند و برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج حاصل نشان داد که بین میانگین نمرات باورهای فراشناختی در بیماران اسکیزوفرنی، بیماران مبتلا به اختلال افسردگی و گروه بهنجار تفاوت معناداری وجود دارد. میانگین نمرات باورهای فراشناختی و مولفه های آن به غیر از خودآگاهی شناختی در بین بیماران اسکیزوفرنیا نسبت به بیماران افسرده و آزمودنی های بهنجار بیشتر می باشد. همچنین نمرات باورهای فراشناختی بیماران دارای اختلال افسردگی نسبت به گروه بهنجار به طور معناداری بیشتر به دست آمده است.
    نتیجه گیری
    افراد مبتلا به اسکیزوفرنی و افسردگی در پرسشنامه فراشناخت در مقایسه با گروه بهنجار میانگین نمرات بیشتری را کسب کردند. بیماران اسکیزوفرنی نسبت به سایر گروه ها، از باورهای فرا شناختی مختل بیشتری برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: باورهای فراشناختی، اسکیزوفرنی، افسردگی
|
  • Abdollahi, Moghadam, M. *M. A., Moradi, A.R. , Hasani, J. , Rezazadeh, M. Page 1
    Introduction
    Following the results revealed by the previous research on the effect of different culture in trauma, this study has been conducted to compare the autobiographical memory between monolingual and bilingual people with HIV/AIDS.
    Method
    Samples consist of 60 monolingual (Healthy and Patient) and 60 bilingual (Healthy and Patient) that were selected with available sampling method and were controlled by covariance analysis method in the gender, age and intelligence variables. The subjects were evaluated through the following tools: Impact of Event Scale-Revised (IES-R), Beck depression and Anxiety Inventory (BDAI), Wechsler Adult Intelligence Scale-Revised (WAIS-R), and autobiographical Memory Interview (AMI) and Autobiographical Memory Test (AMT).
    Results
    The results of covariance analysis indicated that in specific memories variable, the effect of interaction group and language was significant, but there was not a significant effect on interaction in retrieval memories of episodic and semantic memory. Also healthy people retrieve more items of autobiographical memory. Comparative results with respect to language type show that bilinguals behave more specific in AMT and have better action for remembering the adult memory from the autobiographical memory in AMI. This superiority has been derived on the basis of mind flexibility and cognitive processes growth in bilinguals.
    Conclusion
    In general, it has been seen that there was not any meaningful difference between the autobiographical memory of (episodic and semantic) monolingual and bilingual individuals.
    Keywords: HIV, AIDS, Autobiographical Memory, Bilingual, Monolingual
  • Ghamari, Givi, H. , Imani, H. M. A., Barahmand, O. , Sadeghi, Movahed, F. Page 9
    Introduction
    The aim of present study was to investigate emotional recognition and inhibition in patients with obsessive-compulsive and comparing with normal group.
    Method
    Statistical society of this research comprised total of patients with obsessive-compulsive aged 15-45 that had been referred to Mental Hospital and consulting and Therapeutic Center located in Ardabil in second half of 1388 and first half of 1389, as well as the normal population included all the normal persons aged 15-45. 40 persons in each group and in total 80 persons have been Sampled Availability selected in groups. The groups were matched for age, sex, education and handedness. The subjects were tested by emotional inhibition (EI) and facial emotional recognition test. Data were analyzed by multivariate analysis of variance (MANOVA).
    Results
    The results suggested significant difference between emotion inhibition (p<0,01) and emotion recognition (p<0.01) in patients with OCD in comparison with healthy persons.
    Conclusion
    Emotional Inhibition and Emotional Recognition patients were weaker than healthy persons. Adults who were suffered from OCD in emotional inhibition and emotional recognition were more impaired in comparison with normal group.
    Keywords: Obsessive, Compulsive Disorder, Emotional Inhibition, Emotional Recognition
  • Dehshiri, Gh.R.Ph.D Page 19
    Introduction
    The purpose of this study was to examine the effectiveness of cognitive-behavior therapy (CBT) on anxiety and worry of people with Generalized Anxiety Disorder.
    Method
    The participants were 18 students who according to the criteria for DSM-IV-TR were suffering from anxiety disorder. They were randomly selected from the people who had previously visited the counseling centers of universities in Tehran. The participants were placed in experimental and control groups following the experimental design of pre-test and post-test with a control group. The participants of both groups responded to Penn State Worry Questionnaire and Trait Anxiety Questionnaire. The experimental group received the treatment for 16 sessions. At the end of treatment period and one month after that, the participants of both groups again responded to Penn State Worry and Trait Anxiety Questionnaire again.
    Results
    The results showed that CBT significantly has reduced the worry and trait anxiety of the participants with Generalized Anxiety Disorder in post-test and follow up phase.
    Conclusion
    The results of the study show that CBT is effective in reducing symptoms of generalized anxiety disorder.
    Keywords: Cognitive Behavior Therapy, Generalized Anxiety, Worry
  • Abolghasemi, A. , Jafari, E. Page 29
    Introduction
    The purpose of the present research was to determine the effectiveness of dialectical behavior therapy on the body image and self-efficacy in girls with bulimia nervous.
    Method
    This study is a quasi- experimental with pre-test/post-test and a control group. The sample of consisted of 40 girls with bulimia nervosa that selected among high school students in Ardebil city, and assigned to two experimental and waiting list groups. The 12 sessions (75 minutes each) of dialectical behavior therapy were implemented for experimental group. To collect the data, Eating Habits Questionnaire, Worry about Body Image Questionnaire and Self-Efficacy Scale were used. Data were analyzed by analysis of covariance.
    Results
    The results of MANCOVA showed that dialectical behavior therapy were significantly decrease the bulimia nervosa and negative body image, and increasing of self-efficacy in the girls with bulimia nervosa.
    Conclusion
    According to the findings of the research, dialectical behavior therapy reduced bulimia nervosa and improved body image and increased self-efficacy. Using of this treatment method is recommended for girls with bulimia nervosa in Iran.
    Keywords: Dialectical Behavior Therapy, Body Image, Self, Efficacy, Bulimia Nervosa
  • Gharaei, Ardakani, Sh. M. A., Azadfallah, P. , Tavallaei, A. Page 39
    Introduction
    Tension headaches and migraines are the most common types of headaches that cause severe loss of daily functioning of patients. Most of these patients treated with drug therapy and it seems that drug therapy is not useful alone. This study was examined the effectiveness of acceptance and commitment therapy approach, in pain reduction of women with chronic headaches.
    Method
    In this study which was a Quasi-Experimental with pre-test, post-test and control group, the sample group was selected by available sampling method from patients referred to the Baghiyat Allah pain clinic. Therfore 30 female subjects were chosen randomly and assigned to two control & experimental groups (each with 15 subjects) and were evaluated based on International Headache Society criteria and physician diagnosis. To assess the severity of pain and pain acceptance, Pain Questionnaire and Chronic Pain Acceptance Questionnaire were used respectively in pre-test and post-test. The experimental group experienced the treatment based on commitment and acceptance therapy and the control group did not receive any treatment. Data were analyzed by analysis of Covariance.
    Results
    The results showed that treatment based on the acceptance and commitment therapy caused significant changes in experience of pain.
    Conclusion
    The results emphasize the importance of this intervention in psychosomatic diseases and provide new horizons in clinical interventions.
    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Tension Headache, Chronic Pain
  • Behjati, Z. M. A., Hatami, J. , Rostami, R. , Khomami, S. M. A Page 51
    Introduction
    The purpose of present study was to investigate and compare self-reference effect on affective working memory in depressed and non-depressed women.
    Method
    Twenty seven patients with major depressive disorder according to DSM-IV criteria were matched by age with 27 normal controls using convenience sampling method. Data collected by the Beck Depression Inventory (BDI) and the n-back task. Accuracy rate were analyzed using analysis of covariance and paired sample t-test.
    Results
    Paired samples t-test indicated that depressed individuals respond to self-referential stimuli better than other-referential stimuli (t= -2/65, p< 0/01). The results of analysis of covariance controlling for age and years of education showed no difference between groups in self-reference effect (F= 1/53, p>0/05).
    Conclusion
    Depressed women same as non-depressed women identify and categorize self-referential stimuli better than other-referential stimuli. These findings may be due to promoted elaboration and better organization of information in processing self-relevant information. Also similarity of two groups in self-reference effect is in line with Williams’s model which proposed that depressed persons are not characterized by biases in early processing.
    Keywords: Self, Reference Effect, Affective Working Memory, Depression
  • Asli, Azad, M. *M. A., Yarmohamadeian, A. Page 61
    Introduction
    The present study is conducted with the aim of studying the efficacy of metacognition training and perception of spatial relationship on improvement of mathematical operation of the students with mathematics learning disabilities.
    Method
    The statistical population of the study included the students of grade three, primary school, with mathematics learning deficiencies in Isfahan between the years1389-90. To do this study 20 classes were sampled randomly. The applied instruments included Wechsler Intellectual Scale for Children 4, the test of recognizing mathematics deficiencies and the test of mathematics function. From among the students who were recognized with mathematics deficiencies, 45 were selected randomly for metacognition training, perception of spatial relationship training, and control groups. Experimental research design was in pre-test/post-test with a control group. Data were analyzed by statistical covariance.
    Results
    The covariance analysis represented a significant difference between the two groups: (F2, 41=18/12، η=0/47، P<0/0001) The test revealed the least significant difference between metacognetive training group (p<0. 0001) and perception of spatial relationship group (p<0. 0001) and control group, while there was no significant difference between the experimental groups (P=0. 991).
    Conclusion
    Based on the findings of this study, both metacognetive methods and perception of spatial relationship methods of training are useful in treatment of mathematics learning disorders. Findings of the present study may conclude that it is useful to apply metacognition and perception of spatial relationship in teaching mathematics to the students.
    Keywords: Learning Mathematics Disorders, Metacognition, Perception of Spatial Relationship, Mathematics Function
  • Nuri, Tirtashi, E. *M. A., Kazemi, N. M. A Page 71
    Introduction
    There are several approaches in couple therapy, One of these approaches is Narrative Therapy. This research aimed to determine the effectiveness of narrative therapy on amount of forgiveness in women.
    Method
    The population of this research was all women of Rey city who were replied to researcher’s summon. The study sample was included 40 women who were randomly selected. Participants were randomly assigned to experimental and control groups. All participants were filled the family forgiveness scale (FFS) in a pre-test/post-test design with control group. At first, (FFS) was administered on both experimental and control groups. Then the experimental group was received eight weekly sessions (2 hours each) of narrative Therapy. Finally, a post-test (FFS) was administered after narrative therapy sessions on all groups.
    Results
    The results showed that the process of narrative therapy increased forgiveness of experimental group compared to the control group.
    Conclusion
    Results shown that Narrative Therapy is an effective therapy for forgiveness and process of forgiveness in women.
    Keywords: Narrative Therapy, Forgiveness, Women
  • Sadati, Z. M. A Page 79
    Introduction
    This study attempts to compare the metacognitive beliefs of three groups, namely, schizophrenic patients, depressed patients and normal individuals.
    Method
    This Research is a causative-comparative study in which 90 individuals (30 schizophrenic patients, 30 depressed patients and 30 normal individuals; each containing an equal number of males and females) were participated. They were selected from the volunteered patients of two psychiatric centers – Roozbeh Tehran and Zare Sari – in 2009. The normal individuals were randomly selected. Based on the psychiatrist's diagnosis, each group was evaluated by metacognitive questionnaire long form. ANOVA is used to analyze the data.
    Results
    The findings of the study show that there are significant differences among the scores of schizophrenic, depressed and normal groups. The mean scores of metacognitive beliefs and its elements, except cognitive self-consciousness are higher than those of depressed and normal individuals. Moreover, the metacognitive beliefs scores of depressed group is significantly higher than those of normal group.
    Conclusion
    In comparison with the normal group, the schizophrenic and depressed groups gained higher mean scores. Schizophrenic patients in comparison with other groups have disordered beliefs.
    Keywords: Metacognitive Belief, Schizophrenic, Depression