فهرست مطالب

فصلنامه روان شناسی بالینی
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/16
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی محمد زاده، محمود نجفی صفحه 1
    مقدمه
    این واقعیت که استرس می تواند باعث تغییرات نامطلوب در عملکرد و رشد روانی اجتماعی شود موجب گردیده است که از سال 1980 و با انتشار سومین نسخه راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (و در نسخه های بعدی) وجود استرسورهای روانی اجتماعی در تشخیص اختلالات روانی مد نظر قرار گیرد. پژوهش حاضر به منظور شناسایی استرسورهای روانی- اجتماعی در دانشجویان طراحی گردید.
    روش
    این پژوهش در یک بررسی همبستگی نگر انجام شده است. نمونه ای به حجم 1011 نفر از دانشگاه های پیام نور استان آذربایجان شرقی به روش تصادفی طبقه ای انتخاب و با پرسشنامه ادراک حوادث استرس آور مورد آزمون قرار گرفتند. داده ها با استفاده از روش تحلیل عاملی و آزمون t برای گروه های مستقل بررسی شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که چهار گروه مسائل مرتبط با فقدان، مسائل مرتبط با انطباق مجدد، مسائل تحصیلی شغلی و مسائل مرتبط با رویدادهای خوشایند به ترتیب استرسورهای روانی اجتماعی عمده در بین نمونه مورد بررسی می باشد. همچنین، ادراک استرسورهای روانی اجتماعی در بین دانشجویان دختر بیشتر از دانشجویان پسر می باشد.
    نتیجه گیری
    در همین راستا مقوله های 9 گانه محور چهار متن بازنگری شده نسخه چهارم راهنمای تشخیصی و آماری اختلال های روانی در چهار مقوله عمده شناسایی شده در پژوهش حاضر نیز بازنمایی شده اند. با این وجود، پژوهش حاضر نشان داد که الگوی ظهور استرسورهای روانی اجتماعی در دانشجویان می تواند متفاوت باشد.
    کلیدواژگان: استرسورهای روانی اجتماعی، فقدان، مسائل انطباقی، مسائل تحصیلی شغلی، رویدادهای خوشایند، محور چهار متن بازنگری شده نسخه چهارم راهنمای تشخیصی و آماری اختلال های روانی
  • محمدرضا رضایی، جواد اژه ای صفحه 13
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش راهبردهای مقابله با باورهای غیر منطقی (با رویکرد شناختی) بر اضطراب امتحان دانش آموزان بود.
    روش
    جامعه آماری شامل همه دانش آموزان پایه اول متوسطه شهرستان شهریار بود. 60 نفر از دانش آموزانی که در اضطراب امتحان یک انحراف معیار بالاتر از میانگین جامعه بودند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه (30 نفر گروه آزمایش، و 30 نفر گروه گواه) جایگزین شدند. هشت جلسه برنامه آموزش گروهی راهبردهای مقابله با باورهای غیر منطقی جهت کاهش اضطراب برای گروه آزمایش انجام شد. تمام آزمودنی ها قبل و بعد از درمان و در مرحله پیگیری یک ماهه پرسشنامه راهبردهای مقابله با باورهای غیر منطقی را تکمیل کردند.
    یافته ها
    نتایج آزمون تحلیل واریانس چند متغیره ی اندازه گیری مکرر نشان داد که آموزش راهبردهای مقابله با باورهای غیر منطقی باعث کاهش اضطراب امتحان در این دانش آموزان می شود. این نتایج در مرحله پیگیری حفظ شد.
    نتیجه گیری
    آموزش راهبردهای مقابله ای می تواند اضطراب امتحان دانش آموزان را کاهش دهد و به سلامت روانی آنها منجر شود.
    کلیدواژگان: راهبردهای مقابله ای، باورهای غیر منطقی، اضطراب امتحان
  • محمدعلی بشارت، سیده نجمه نوربخش، رضا رستمی، حجت الله فراهانی صفحه 21
    مقدمه
    نقص و نارسایی در مکانیسم های تنظیم هیجان ها و شناخت ها، سیستم های پردازشی را تحت تاثیر قرار می دهند و فرد را با مشکلات جدی سلامت و اختلال های روان شناختی مواجه می سازند. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش تعدیل کننده خودتنظیم گری در رابطه بین سبک های دلبستگی و شدت اختلال های مصرف مواد انجام شد.
    روش
    این پژوهش یک پژوهش اکتشافی از نوع طرح های همبستگی است. جامعه آماری پژوهش، مردان مبتلا به اختلال های مصرف مواد مراجعه کننده به چهار مرکز درمان مصرف مواد در تهران بودند. نمونه این پژوهش شامل 122 بیمار مرد بود که به روش هدفمند و بر حسب مراجعات متوالی به مراکز درمانی انتخاب شدند. از شرکت کنندگان خواسته شد مقیاس سبک های دلبستگی بزرگسال، مقیاس خودتنظیم گری و شاخص شدت اعتیاد را تکمیل کنند. داده های پژوهش با استفاده از روش ها و شاخص های آماری شامل فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره سلسله مراتبی تعدیلی مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که سبک دلبستگی ایمن با خودتنظیم گری رابطه مثبت و با شدت اختلال های مصرف مواد رابطه منفی دارد و سبک های دلبستگی ناایمن (اجتنابی و دوسوگرا) با خودتنظیم گری رابطه منفی و با شدت اختلال های مصرف مواد رابطه مثبت داشتند. نتایج پژوهش همچنین نشان داد که خودتنظیم گری رابطه بین سبک های دلبستگی و شدت اختلال های مصرف مواد را تعدیل می کند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که خودتنظیم گری شدت اختلال های مصرف مواد را تحت تاثیر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، تنظیم شناخت، پیوند عاطفی، اعتیاد
  • زهرا بابایی، جعفر حسنی، شهرام محمدخانی صفحه 33
    مقدمه
    در فرایند درمان و پیشگیری از بازگشت اعتیاد، حالت های هیجانی منفی و مثبت، و وسوسه از مهم ترین عوامل خطر بازگشت می باشد. هدف مطالعه ی حاضر بررسی اثربخشی آموزش مهارت نظم جویی هیجان مبتنی بر رفتار درمانی دیالکتیک در کاهش وسوسه ی افراد مبتلا به سوء مصرف مواد بود.
    روش
    پژوهش در چارچوب طرح های تجربی تک آزمودنی با استفاده از طرح خطوط پایه چندگانه ی پلکانی اجرا شد. بر اساس میزان تمایل به شرکت در مطالعه، مصاحبه ی تشخیصی ساختار یافته و ملاک های ورود، از میان بیماران مرد مبتلا به سوء مصرف مواد، سه نفر به صورت تصادفی انتخاب شدند. هر سه آزمودنی به صورت انفرادی در خلال ده جلسه تحت آموزش مهارت نظم جویی هیجان مبتنی بر رفتار درمانی دیالکتیک قرار گرفتند. به منظور سنجش وسوسه از نسخه ی فارسی پرسشنامه ی عقاید وسوسه انگیز (بک، 1993) استفاده شد.
    یافته ها
    آموزش مهارت نظم جویی هیجان مبتنی بر رفتار درمانی دیالکتیک به آزمودنی های پژوهش موجب کاهش چشم گیر نمرات وسوسه در مقیاس عقاید وسوسه انگیز شد، به طوری که نمرات در طی ده جلسه ی مداخله ی آموزشی کاهش قابل توجهی نسبت به نمرات خط پایه داشتند. بازبینی دیداری نمودارهای اثربخشی و اندازه ی ضریب تاثیر نیز بیانگر کاهش معنادار و قابل توجه شدت وسوسه ی آزمودنی ها بود.
    نتیجه گیری
    آزمودنی های مداخلات آموزشی نظم جویی هیجان مبتنی بر رفتار درمانی دیالکتیک می تواند در انتخاب راهبردهای مقابله ای با وسوسه موثر واقع شود و تلویحات کاربردی مطلوبی در زمینه درمان و پیشگیری از بازگشت سوء مصرف مواد دارد.
    کلیدواژگان: رفتار درمانی دیالکتیک، سوء مصرف مواد، نظم جویی هیجان، وسوسه
  • اسحق رحیمیان بوگر، علی محمد رضایی صفحه 43
    مقدمه
    عوامل روانی- اجتماعی در کیفیت زندگی بیماران دچار خستگی مزمن نقش دارند و پیامدهای درمانی این بیماران را تحت تاثیر قرار می دهند. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش پیش بین عوامل روان شناختی و جمعیت شناختی در کیفیت زندگی بیماران دچار خستگی مزمن بود.
    روش
    در یک زمینه یابی مقطعی، تعداد 393 بیمار (150 مرد و 243 زن) مبتلا به سندروم خستگی مزمن از میان بیماران سرپائی مراجعه کننده به درمانگاه بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی، مقیاس خستگی چالدر و برنامه مصاحبه ی بالینی، مقیاس کیفیت زندگی و مقیاس اضطراب و افسردگی بیمارستانی جمع آوری و به کمک همبستگی و رگرسیون چندگانه به روش گام به گام تحلیل شد.
    یافته ها
    بین افسردگی، اضطراب، و سن با کیفیت زندگی رابطه ی منفی و معنادار به دست آمد. افسردگی، اضطراب و سن به طور معنادار تغییرات مربوط به کیفیت زندگی مبتلایان به سندروم خستگی مزمن را پیش بینی کردند و در مجموع 61% از کیفیت زندگی را تبیین می نمایند. سهم افسردگی در تبیین کیفیت زندگی بالاترین میزان بود.
    نتیجه گیری
    افسردگی، اضطراب و سن بیمار در کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سندروم خستگی مزمن مهم هستند. تدارک برنامه هایی برای بهبود افسردگی و اضطراب در افراد مسن تر مبتلا به سندروم خستگی مزمن به عنوان مبنایی برای ارتقای کیفیت زندگی این بیماران ضروری است.
    کلیدواژگان: خستگی مزمن، کیفیت زندگی، افسردگی، اضطراب
  • مهدی طاهری، جعفر حسنی، سید مجید حسینیان صفحه 53
    مقدمه پژوهش حاضر با هدف مقایسه ی ویژگی های شخصیتی بیماران مبتلا به نشانگان روده ی تحریک پذیر، بیماران مبتلا به سایر اختلال های گوارشی و افراد بهنجار انجام شد.
    روش
    روش پژوهش حاضر از نوع علی- مقایسه ای است. بدین منظور 219 نفر (شامل بیماران مبتلا به نشانگان روده ی تحریک پذیر، بیماران مبتلا به سایر اختلال های گوارشی و افراد بهنجار) بر اساس روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه ی جمعیت شناختی و پرسشنامه ی پنج عامل بزرگ ایرانی (گردون) استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک راهه (ANOVA) و آزمون تعقیبی توکی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین نمرات عامل نوروزگرایی در بیماران مبتلا به نشانگان روده ی تحریک پذیر و بیماران مبتلا به سایر اختلال های گوارشی بیشتر از افراد بهنجار است. در حالی که میانگین نمرات افراد بهنجار در عامل برون گرایی بیشتر از بیماران مبتلا به نشانگان روده ی تحریک پذیر و بیماران مبتلا به سایر اختلال های گوارشی بود. در عامل های گشودگی، نرم خویی و وظیفه شناسی تفاوت بین گروه ها معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    ویژگی های شخصیتی بیماران مبتلا به اختلال های گوارشی تلویحات کاربردی فراوانی در زمینه های پژوهشی، سبب شناسی و درمان این اختلال ها دارد.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، نشانگان روده ی تحریک پذیر، اختلال های گوارشی
  • ثریا عابدی شاپورآبادی، معصومه پورمحمدرضای تجریشی*، پروانه محمدخانی، مرجان فرضی صفحه 63
    مقدمه

    هدف از مطالعه حاضر، تعیین اثربخشی برنامه گروهی والدگری مثبت بر روابط مادر- کودک در کودکان 4 تا 10 سال با اختلال بیش فعالی/ نارسایی توجه بود.

    روش

    جامعه آماری شامل مادران 25 کودک با اختلال بیش فعالی/ نارسایی توجه مراجعه کننده به مراکز درمانی اخوان و رفیده شهر تهران بودند که به شیوه در دسترس انتخاب شدند و در 8 جلسه آموزشی برنامه گروهی والدگری مثبت (2 ماه؛ هفته ای 1 جلسه) شرکت کردند. مادران مقیاس رابطه والد- کودک، را قبل و بعد از شرکت در جلسات آموزشی تکمیل کردند. در پایان جلسات آموزشی، داده های حاصل از پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از تحلیل واریانس یک متغیری با اندازه گیری های مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که اجرای برنامه گروهی والدگری مثبت به مادران کودکان دارای اختلال بیش فعالی/ نارسایی توجه منجر به کاهش معنادار تعارض و وابستگی و افزایش نزدیکی و به طور کلی موجب بهبود رابطه مادر- کودک شده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، آموزش گروهی برنامه والدگری مثبت می تواند رابطه مادر- کودک را بهبود بخشد

    کلیدواژگان: برنامه والدگری مثبت، رابطه مادر، کودک، اختلال بیش فعالی، نارسایی توجه
  • اندیشه واحدی، شاهرخ مکوندحسینی، ایمان الله بیگدلی صفحه 75
    مقدمه
    آسیب های سطحی شخصیت، زیر مجموعه ای نسبتا سالم از اختلال های شدید شخصیت می باشند که بعضی از صفات و ویژگی های اختلال های شخصیت را نشان می دهند اما مشکلات و ویژگی های آنها از نوع خفیف بوده و زیر آستانه ی ملاک های تشخیصی متن تجدید نظر شده چهارمین راهنمای آماری و تشخیصی اختلال های روانی قرار دارد. ویژگی اصلی آنها، وجود بعضی خصیصه های خشک و انعطاف ناپذیر شخصیتی است که منجر به رفتار های تکراری می شود. هدف از اجرای پژوهش، بررسی کارایی روان درمانی پویشی کوتاه مدت در تشخیص افراد مبتلا به آسیب های سطحی شخصیت می باشد.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع مطالعه ی موردی است. نمونه ی پژوهش حاضر را سه نفر از خانم های مراجعه کننده به مرکز مشاوره ی معراج که در رده ی سنی 20 تا 30 سال قرار دارند تشکیل می دهد، که هر کدام به مدت 20 جلسه هفتگی و هر جلسه 50 دقیقه، مورد بررسی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل نتایج به صورت بالینی و به روش مطالعه موردی صورت گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که تشخیص اختلال های سطحی شخصیت افسرده، اجتنابی و وسواسی از طریق ارزیابی ساختاری و توصیفی بر اساس نظریه ی روابط موضوعی کرنبرگ، امکان پذیر است.
    نتیجه گیری
    مطالعه ی موردی هر کدام از افراد نمونه نشان داد که تشخیص اختلال های سطحی شخصیت، از طریق روان درمانی پویشی کوتاه مدت برای اختلال های سطحی شخصیت امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: اختلال شخصیت، آسیب سطحی شخصیت، روان درمانی پویشی
  • ابراهیم اکبری، زینب خانجانی، حمید پورشریفی، مجید محمود علیلو، زینب عظیمی صفحه 87
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان تحلیل رفتار متقابل و درمان شناختی- رفتاری در بهبود علائم مرضی شکست عاطفی دانشجویان بود.
    روش
    بررسی حاضر به روش نیمه آزمایشی تک موردی و از نوع خط پایه چندگانه انجام شد. بدین منظور شش مراجع (پنج دختر و یک پسر) به شیوه ی نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه جای داده شدند و هر گروه با یکی از دو روش یاد شده تحت درمان قرار گرفتند. مراجعین در مرحله ی پیش از درمان (خط پایه) و در طی جلسه های اول، سوم، پنجم، هفتم، هشتم، نهم، یازدهم و جلسه آخر (جلسه چهاردهم) و مراحل پیگیری سه ماهه و شش ماهه پرسشنامه های ضربه عشق، افسردگی، اضطراب، و نشخوار فکری را تکمیل کردند. همچنین در مرحله پیش از درمان، پرسشنامه میلون 3 را برای شناسایی الگوهای بالینی شخصیت کامل کردند. برای تحلیل داده ها از دو روش معناداری بالینی و شاخص درصد بهبودی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که هر دو روش درمانی تحلیل رفتار متقابل و شناختی- رفتاری در بهبود علائم مرضی شکست عاطفی اثربخش بوده اند و مقایسه ی نمرات مراجعین حاکی از آن است که تحلیل رفتار متقابل در اکثر آماج ها توانسته است تغییرات چشمگیرتر و پایدارتری ایجاد کند. ولی نمرات سلامت روان در هر دو درمان تقریبا یکسان بود.
    نتیجه گیری
    تحلیل رفتار متقابل با توجه به فرآیند درمانی- فنی متفاوت و عمیق تری که نسبت به درمان شناختی رفتاری دارد در بهبود علائم مرضی دانشجویان دارای شکست عاطفی از اثربخشی بهتر و پایدارتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: درمان تحلیل رفتار متقابل، درمان شناختی، رفتاری، علائم مرضی ضربه عشق، شکست عاطفی
|
  • Ali Mohammadzadeh, Mahmood Najafi Page 1
    Introduction
    The fact that stress can cause undesirable changes in the psychosocial functioning and growth has caused the 1980 publication of DSM-III (and in future versions); psychosocial stressors are considered in the diagnosis of mental disorders. This study was designed to light psychosocial stressors among students.
    Method
    This research has been conducted in a correlation study. Stratified random sample of 1011 students from the Payame Noor University of East Azerbaijan Province were selected and tested the perception of stressful events. Data analyzed using factor analysis and T test for independent groups.
    Results
    The results showed four categories of stressors: loss related problems, readjustment related problems, education/ job related stressors and pleasant events related problems. Also, the perceptions of psychosocial stressors among female students than male students are.
    Conclusion
    Thus DSM-IV-TR Axis IV 9 categories have represented in the four major categories identified in this study. However, this study showed that the pattern of psychosocial stressors in students can be different.
    Keywords: Psychosocial Stressors, Loss, Readjustment Problems, Education, Job Problems, Pleasant Events, DSM, IV, TR Axis IV
  • Mohammad Reza Rezaei, Javad Ejei Page 13
    Introduction
    This study examined the effectiveness of coping strategies to deal with irrational beliefs (cognitive approach) on test anxiety students.
    Method
    The population consisted of all of first grade of high school students in Sharyar County. 60 cases of students with test anxiety, one standard deviation above the mean were selected and randomly divided into two groups (30 patients in experimental group and 30 controls) were replaced. 8 sessions of group training program for coping with irrational anxiety group were tested. All subjects before and after treatment and at one-month follow-up questionnaire completed coping with irrational beliefs.
    Results
    Multivariate ANOVA for repeated measures showed that training reduced anxiety in coping with the irrational beliefs of the students are. These results were maintained at follow-up.
    Conclusion
    Teaching of coping strategies can reduce students test anxiety and can lead to mental health.
    Keywords: Coping Strategies, Beliefs, Irrational Anxiety
  • Mohammad Ali Besharat, Najmeh Noorbakhsh, Reza Rostami, Hojatollah Farahani Page 21
    Introduction
    Processing systems are influenced by dysfunctional mechanisms of emotioncognition regulation and produce serious health problems as well as psychological disorders. The aim of this study was to investigate the moderating role of self-regulation on the relation between attachment styles and severity of substance use disorders.
    Method
    Method of the present exploratory study was correlational and the statistical population included men suffering from substance use disorders referred to four therapy centers in Tehran. One hundred and twenty two consecutive referrals with substance use disorders participated in this study as sample of the study. All participants were asked to complete the Adult Attachment Inventory, the Self-Regulation Inventory, and the Addiction Severity Index. Analysis of data involved both descriptive and inferential statistics including frequency, means, standard deviation, Pearson's correlation coefficients and moderated hierarchical multiple regression.
    Results
    Secure attachment style showed a significant positive association with self-regulation as well as a significant negative association with severity of substance use disorders, while insecure attachment styles (avoidant and ambivalent) showed significant negative association with self-regulation as well as a significant positive association with severity of substance use disorders. The result showed that self-regulation moderated the relation between attachment styles and severity of substance use disorders.
    Conclusion
    On the basis of the results of the present study, it can be concluded that severity of substance use disorders is influenced by self-regulation.
    Keywords: Emotion Regulation, Cognition Regulation, Affective Bond, Addiction
  • Zahra Babaei, Jafar Hasani, Shahram Mohammadkhani Page 33
    Introduction
    In addiction treatment and relapse prevention positive and negative emotional states and craving are important factors in relapse risk. The goal of current study was to assess the effectiveness of dialectical behavior therapy based emotion regulation skill training on craving reduction in substance abusers.
    Method
    This research was administrated in single subject experimental designs framework using multiple baselines. According to participation tendency, structural diagnostic interview and inclusion criteria, 3 male substance abusers were selected randomly. Participants were impose individually to dialectical behavior therapy based emotion regulation skill training in ten sessions. During emotion regulation skills training the craving intensity of participants were assessed via Craving Beliefs Questionnaire (Beck, 1993).
    Results
    Dialectical behavior therapy based emotion regulation skill training dramatically reduced craving in all three subjects, so the scores during the intervention sessions were significantly reduced compared with baseline scores. The visual inspection of charts and size effects indicated significant decrease in craving of Participants.
    Conclusion
    Dialectical behavior therapy based emotion regulation skill training interventions can be tempting choice of coping strategies to be effective and have constructive clinical implications in the field of substance abuse treatment and relapse prevention.
    Keywords: Dialectical Behavior Therapy, Substance Abuse, Emotion Regulation, Craving
  • Issac Rahimian, Boogar, Ali Mohammad Rezaei Page 43
    Introduction
    Psycho-social factors have impact on quality of life in patients with chronic fatigue and influencing the therapeutic outcomes in these patients. The aim of this research was to investigate predictive role of psychological and demographical factors on quality of life in patients with chronic fatigue syndrome.
    Method
    In cross-sectional design study, 393 outpatients (150 men and 243 women) with chronic fatigue syndrome in attendants to hospital's clinics of Tehran University of Medical Sciences selected by convenience sampling. Data collected by Demographical Information Questionnaire, Chalder Fatigue Scale and Clinical Interview Schedule (CIS-IV), Quality of Life Scale (WHO- QOL- BREF) and the Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS) and analyzed by correlation and stepwise multiple regression.
    Results
    There was a significantly negative relationship among depression, anxiety, age and quality of life (P<0.001). Depression, anxiety, and age significantly predicted variation of quality of life in patients with chronic fatigue syndrome (P<0.001) and totally explain 61% of quality of life (R2 = 0.61). Depression weight in explain of quality of life was highest (0.556).
    Conclusion
    Depression, anxiety and patient's age important for quality of life in patients with chronic fatigue syndrome. Setting an agenda of planning for treatment of depression and anxiety in older aged patients with chronic fatigue syndrome is necessity for basic quality of life promotion in these patients.
    Keywords: Chronic Fatigue, Quality of Life, Depression, Anxiety
  • Mahdi Taheri, Jafar Hasani, Sayed Majid Hosinian Page 53
    Introduction
    The aim of current study was to investigate personality characteristics of the irritable bowel syndrome patients, patients with other gastrointestinal disease and normal individuals.
    Method
    Using casual-comparative method, 240 subjects (including irritable bowel syndrome patients, patients with other gastrointestinal diseases and normal individuals) were selected according to available sampling. Data were gathered using demographical questionnaire and Iranian Big Five Questionnaire. Data was analyzed using analysis of variance (ANOVA) and Tukey post-hoc test.
    Results
    The results showed that the mean scores of neuroticism factor in patients with irritable bowel syndrome and patients with other gastrointestinal diseases is higher than normal individuals. While the mean scores of normal subjects in extraversion factor was higher than patients with irritable bowel syndrome and patients with other gastrointestinal deases, respectivley patients than normal individual, but there are more characteristics associated with extraversion factor in normal individual than patient groups. Ther were no significant differences between three groups in openness, Agreeableness and Conscientiousness factors.
    Conclusion
    Personality characteristics of patients with gastrointestinal diseases have implications in many fields of research, etiology and treatment of these disorders.
    Keywords: Personality Traits, Irritable Bowel Syndrome, Gastrointestinal Diseases
  • Soraya Abedi, Shapourabadi, Masoomeh Pourmohamadreza, Tajrishi, Parvaneh Mohamadkhani, Marjan Farzi Page 63
    Introduction

    The purpose of the study was to determine the effectiveness of group training positive parenting program (Triple-P) on parent-child relationship in ADHD children aged 4-10 years old.

    Method

    The statistical population consisted of mothers of twenty-five children with ADHD. A number of mothers selected from Akhavan and Rofeide Centers in convenience from Akhavan and Rofeide Centers. They attended in 8 sessions (for 2 months; one hour for each session) and trained with positive parenting program. Mothers completed Parent-Child Relationship Scale, before and after participating in training sessions. At the end of 8th session, data collected from pre-test and post-test situations and analyzed by analysis of variance with repeated measures and post-hoc Bonfroni test post-test situations and analyzed by dependent t-test.

    Results

    The results showed that implementing of group training positive parenting program led to reduction in conflict, dependency, also increase in closeness and improvement of mother-child relationship.

    Conclusion

    Group training positive parenting program can improve mother-child relations.

    Keywords: Positive parenting program, mother, child relationship, Attention Deficit, Hyperactivity Disorder
  • Andisheh Vahedi, Shahrokh Makvand, Hosseini, Eman, Allah Bigdeli Page 75
    Introduction
    People with higher level personality disorder, are a relatively healthy subset of severe personality disorder. They show some of personality disorder’s characteristics but their problems and traits are more moderate and sub threshold of DSM-IV-TR criteria for personality disorder. Their main characteristic is inflexible and maladaptive personality traits that leads to repetitive behavior. Research goal was to diagnose people with higher level personality pathology by using short-term dynamic psychotherapy for higher level personality pathology (DPHP).
    Method
    Current study was a case study. Research sample, comprises from three people who had referred to Meraj consulting institute. All of them were between 20 to 30 years old and each, have been studied in 20 weekly sessions lasting for 50 minutes. Outcome analysis was done in a clinical and case study way.
    Results
    Results showed that diagnosing of higher level avoidant, obsessive-compulsive and depressive personality pathology is possible by using structured and descriptive assessment on the basis of Kernberg’s object relation theory.
    Conclusion
    Our case study showed that diagnosis of higher level personality disorder is possible by using short-term dynamic psychotherapy for higher level personality pathology.
    Keywords: Personality Disorder, Higher Level Personality Pathology, Dynamic Psychotherapy
  • Ebrahim Akbari, Zeinab Khanjani, Hamid Poursharifi, Majid Mahmoud, Alilou, Zeinab Azimi Page 87
    Introduction
    This study was aimed to compare the efficacy of Transactional-Analysis (TA) and cognitive behavioral therapy (CBT) for pathological symptoms of emotional breakdown in students.
    Method
    The study used a semi-experimental single subject and multiple baselines design. Therefore, six (five female and one male) subjects were chosen using purposive sampling method and were randomly placed in two groups and each group was treated by one of the two methods mentioned above. The subjects completed questionnaires of the love trauma, depression, anxiety, and rumination, in the stage before treatment (baseline) and during the first, third, fifth, seventh, eighth, ninth, eleventh and final session (Session 14) and the three-month and six-month follow-up. They also completed the MCMI-III questionnaire in pre-treatment session to identifying personality disorders. Two methods, clinical significance and recovery percent formula are used for data analysis.
    Results
    The results showed that both transactional analysis and cognitive behavioral therapy have been effective in improving the pathological symptoms of emotional breakdown and comparison of scores suggests that transactional analysis has been able to make more significant and more stable changes. But mental health scores were nearly identical in both treatments.
    Conclusion
    Transactional analysis, with regard to its different and deeper technical therapeutic prosecure in comparison with Cognitive behavioral therapy, has a better and more constant efficacy on morbid pathological symptoms of emotional breakdown in students
    Keywords: Transactional Analysis, Cognitive, Behavioral, Love Trauma, Emotional Breakdown