فهرست مطالب

روان شناسی بالینی - سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، بهار 1393)

فصلنامه روان شناسی بالینی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/14
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد حمزه لو*، علی مشهدی، جواد صالحی فدردی صفحه 1
    مقدمه
    اختلال نارسایی توجه/فزون کنشی یکی از اختلال های روان پزشکی شایع است که اغلب تا بزرگسالی پایدار بوده، با اختلال های روان پزشکی زیادی همبودی داشته و شیوع زیادی در جمعیت زندانیان دارد. هدف از اجرای این پژوهش، بررسی اثربخشی آموزش بازداری و حافظه کاری در کاهش نشانه های اختلال نارسایی توجه/فزون کنشی و اختلال های همبود زندانیان بزرگسال مبتلا به این اختلال بود.
    روش
    برای این منظور، تعداد 30 نفر از زندانیان مرد زندان گرگان که تشخیص اختلال نارسایی توجه/فزون کنشی را دریافت کرده بودند، به صورت داوطلبانه انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش که برنامه آموزشی بازداری یا حافظه کاری را طی 25 جلسه دریافت نمودند و یک گروه کنترل گمارده شدند. شدت نشانه ها با استفاده از مقیاس خود گزارشی اختلال نارسایی توجه/فزون کنشی بزرگسالان، پرسشنامه افسردگی بک-2، پرسشنامه اضطراب بک و پرسشنامه چند محوری بالینی میلون-3 در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون سنجیده شد.
    یافته ها
    آموزش بازداری رفتاری به بهبود نشانه های اختلال در گروه آزمایش منتهی نشد، اما آموزش حافظه کاری به کاهش نشانه های فزون کنشی-تکانشگری آنان منتهی شد. همچنین، یافته های این پژوهش نشان داد که آموزش بازداری و حافظه کاری به کاهش نشانه های اختلال های همبود در بزرگسالان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/فزون کنشی از جمله اضطراب و افسردگی منجر شد.
    نتیجه گیری
    آموزش کنش های اجرایی، به خصوص آموزش حافظه کاری نه تنها در کاهش نشانه های این اختلال تاثیر بسزایی دارند، بلکه می توانند به عنوان یک راهبرد درمانی برای کاهش نشانه های اختلال های همبود با اختلال نارسایی توجه/فزون کنشی مورد پژوهش های آتی قرار گیرند تا اثر آنها به طور واضح تر نمایان شود.
    کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه، فزون کنشی، آموزش بازداری، آموزش حافظه کاری، اختلال های همبود
  • المیرا آریانا کیا *، علیرضا مرادی، محمد حاتمی صفحه 15
    مقدمه
    اختلال افسردگی اساسی در حال حاضر سومین علت عمده ی ناتوانی در دنیا محسوب می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان ترکیبی فعال سازی رفتاری کوتاه مدت و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی در بیماران مبتلا به اختلال افسردگی اساسی صورت گرفت.
    روش
    این پژوهش در قالب یک طرح تک آزمودنی اجرا شد. نمونه ی این پژوهش شامل چهار بیمار)1 مرد و3 زن، بین 26 تا 38 ساله) مبتلا به اختلال افسردگی اساسی بود که به صورت تصادفی در چهار روش درمانی جایگزین شدند (شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، فعال سازی رفتاری کوتاه مدت، درمان های ترکیبی فعال سازی رفتاری کوتاه مدت و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی با ترتیب معکوس). به منظور جمع آوری داده ها، از پرسش نامه ی افسردگی بک و پرسش نامه ی نشخوار فکری در جلسات پیش آزمون، در جلسات 2، 4، 6و 8 درمان و پیگیری 1 ماهه استفاده شد.
    یافته ها
    بازبینی دیداری نمودارها و اندازه ی ضریب تاثیر، کاهش معناداری را در نمرات افسردگی و نشخوار شرکت کنندگان نشان داد.
    نتیجه گیری
    این یافته های مقدماتی از نقش درمان ترکیبی فعال سازی رفتاری کوتاه مدت و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی در کاهش نشانه های افسردگی و نشخوار فکری بیماران مبتلا به اختلال افسردگی اساسی حمایت می کند.
    کلیدواژگان: فعال سازی رفتاری کوتاه مدت، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، اختلال افسردگی اساسی، نشخوار فکری
  • ساجده رجبی *، فریبا یزدخواستی صفحه 29
    مقدمه
    درمان پذیرش و تعهد، یکی از درمان های رفتاری نسل سوم در زمینه درمان اختلالات خلقی و اضطرابی است. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان گروهی پذیرش و تعهد بر اضطراب و افسردگی زنان مبتلا به بیماری ام اس بود.
    روش
    در این مطالعه که یک کار شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود، نمونه مورد مطالعه به روش نمونه گیری در دسترس و از زنان مراجعه کننده به انجمن ام اس اصفهان انتخاب شد که از میان آنها تعداد 20 نفر به طور تصادفی، به دو گروه 10 نفره آزمایش و کنترل تقسیم شدند. در مرحله پیش آزمون، به منظور سنجش میزان اضطراب و افسردگی، از پرسشنامه اضطراب و افسردگی بک و برای سنجش اجتناب تجربه ای، از پرسشنامه پذیرش و عمل استفاده شد. گروه آزمایش تحت درمان گروهی پذیرش و تعهد، طی 8 جلسه 2 ساعته قرار گرفت و گروه کنترل، هیچ گونه درمانی دریافت نکرد. در مرحله پس آزمون، پرسشنامه های فوق روی هر دو گروه مجددا اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش به خوبی نشان داد که در مرحله پس آزمون، نمرات اضطراب و افسردگی و اجتناب تجربه ای گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل به طور معناداری کاهش یافته است و این کاهش در مدت پیگیری یک ماه تغییر چشمگیری نیافته است. بنابراین درمان گروهی پذیرش و تعهد بر درمان اضطراب و افسردگی زنان مبتلا به ام اس موثر بوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج بر اهمیت کاربرد این مداخلات در اضطراب و افسردگی افراد مبتلا به بیماری ام اس و ارائه افق های جدید در مداخلات بالینی این بیماران تاکید دارد.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، اضطراب، افسردگی، بیماری ام اس
  • محمد نریمانی، محمد جواد بگیان کوله مرز *، بتول احدی، عباس ابوالقاسمی صفحه 39
    مقدمه
    اختلال نقص توجه/ بیش فعالی با مشکلات زیادی همراه بوده و روش های درمانی متعددی برای درمان کودکان مبتلا به این اختلال ارائه شده است. بنابراین هدف این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش گروهی رفتاردرمانی دیالکتیکی بر کاهش نشانه های اختلال نقص توجه/ بیش فعالی و بهبود کیفیت زندگی دانش آموزان بود.
    روش
    این پژوهش از نوع آزمایشی و با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل اجرا شد. جامعه ی آماری این پژوهش را کلیه ی دانش آموزان پسر مقطع متوسطه شهرستان نورآباد (دلفان) در سال تحصیلی 92-1391 تشکیل می دهند. نمونه این پژوهش شامل40 نفر از دانش آموزان پسر دارای نشانه های نقص توجه/ بیش فعالی بود که به وسیله مقیاس تشخیصی کوتاه اختلال بیش فعالی/ کم توجهی بزرگسالان کانرز و مصاحبه بالینی ساختاریافته از میان دانش آموزان به انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. گروه آزمایش، آموزش رفتاردرمانی دیالکتیکی را در 12 جلسه ی 60 دقیقه ای دریافت نمودند. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه بالینی ساختاریافته، مقیاس تشخیصی کوتاه اختلال بیش فعالی/ کم توجهی بزرگسالان کانرز و مقیاس کیفیت زندگی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها نیز از روش تحلیل واریانس چند متغیری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل واریانس چند متغیری نشان داد که آموزش گروهی رفتاردرمانی دیالکتیکی بر کاهش نشانه های اختلال نقص توجه/ بیش فعالی و بهبود کیفیت زندگی موثر است. تحلیل داده ها نشان داد که بین دو گروه آزمایش و کنترل، در نشانه های اختلال نقص توجه/ بیش فعالی و کیفیت زندگی تفاوت معنادار وجود دارد.
    نتیجه گیری
    بنابر یافته های این مطالعه، آموزش مهارت های رفتاردرمانی دیالکتیکی را می توان در کنار سایر روش های درمانی به عنوان روشی اثربخش برای کاهش نشانه های رفتاری اختلال نقص توجه/ بیش فعالی و کیفیت زندگی در کودکان مبتلا به این اختلال به کار برد.
    کلیدواژگان: آموزش رفتاردرمانی دیالکتیکی، اختلال نقص توجه، بیش فعالی، کیفیت زندگی، دانش آموزان
  • رضا گل پور *، عباس ابوالقاسمی، بتول احدی، محمد نریمانی صفحه 53
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی آموزش خود- دلسوزی شناختی و درمان متمرکز بر هیجان بر بهبود کیفیت زندگی دانش آموزان مبتلا به افسردگی انجام شده است.
    روش
    طرح پژوهش حاضر آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با دو گروه آزمایش و یک گروه گواه بود. نمونه آماری شامل تعداد 48 نفر از دانش آموزان افسرده مراجعه کننده به مراکز مشاوره آموزش و پرورش شهر نوشهر با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و در گروه های آزمایش (خود-دلسوزی شناختی و درمان متمرکز بر هیجان) و کنترل گمارده شدند. ابزار های مورد استفاده در پژوهش حاضر، شامل پرسشنامه افسردگی و کیفیت زندگی بود.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که آموزش خود-دلسوزی شناختی و درمان متمرکز بر هیجان در گروه آزمایش، در مقایسه با گروه کنترل در بهبود کیفیت زندگی دانش آموزان افسرده موثر بود. همچنین آموزش خود -دلسوزی شناختی درمقایسه با درمان متمرکز بر هیجان، بر بهبود افسردگی دانش آموزان افسرده موثرتر بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها، می توان گفت که آموزش خود-دلسوزی عامل تاثیرگذار مهمی بر کیفیت زندگی و افسردگی می باشد.
    کلیدواژگان: آموزش خود، دلسوزی شناختی، درمان متمرکز بر هیجان، کیفیت زندگی، افسردگی
  • مرضیه شفیعی کمال آبادی *، ایمان الله بیگدلی، کاوه علوی، فرحناز کیان ارثی صفحه 65
    مقدمه
    ایران تجربه 8 سال دفاع مقدس را داشته است و در حال حاضر بیش از 5000 جانباز دفاع مقدس در شهر تهران ساکن هستند؛ اما اطلاعات دقیقی از وضعیت سلامت روان آنها در دست نیست. مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع اختلال استرس پس از سانحه در جانبازان شهر تهران انجام شده است.
    روش
    طرح پژوهش، با توجه به ماهیت و اهداف آن، توصیفی از نوع پیمایشی می باشد. تعداد 172 نفر از جانبازان مناطق پنج گانه شهر تهران، با روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. افراد نمونه مقیاس استرس پس از سانحه می سی سی پی (اشل) و پرسشنامه بالینی چند محوری میلون3 برای تحلیل داده های جمع آوری شده از آزمون مجذور کای استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد، شیوع اختلال استرس پس از سانحه در جانبازان 39درصد بود. میزان جانبازی زیر 25 درصد و تحصیلات بالاتر از کارشناسی با خطر کمتر ابتلا به این اختلال همراه بود. شایع ترین اختلال شخصیت همراه با این اختلال در میان جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه و غیر مبتلا، اختلال شخصیت مرزی بود (9/17 درصد در مبتلایان به اختلال استرس پس از سانحه، 8/4 درصد در جانبازان غیر مبتلا)، فراوانی اختلالات شخصیت اجتنابی (4/10درصد در مقابل 9/1 درصد)، وابسته (4/10 درصد در مقابل 0/0 درصد) و منفی گرا (5/7 درصد در مقابل 0/1 درصد) نیز در جانبازان مبتلا نسبت به سایر جانبازان بالاتر بود.
    نتیجه گیری
    اختلال استرس پس از سانحه در جمعیت جانبازان دفاع مقدس بالا است و همبودی قابل توجه آن با برخی اختلالات شخصیت، نیاز به ارزیابی دقیق وضعیت سلامت روان این افراد را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: شیوع شناسی، اختلال استرس پس از سانحه، اختلالات شخصیت، جانباز
  • سمیرا مطیعیان*، مریم قربانی، محسن گل پرور صفحه 77
    مقدمه
    این پژوهش با هدف تعیین رابطه ی هم وابستگی با دشواری های تنظیم هیجان در زنان شهر اصفهان انجام شد.
    روش
    روش تحقیق به کار گرفته شده، توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه ی زنان شهر اصفهان و نمونه مورد مطالعه 450 نفر از جامعه مورد نظر بودند که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه سنجش هم وابستگی و مقیاس دشواری های تنظیم هیجان بود. داده های پژوهش با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به شیوه همزمان، تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد که رابطه بین هم وابستگی با دشواری های تنظیم هیجان معنادار است. همچنین بین مولفه های دشواری تنظیم هیجان و هم وابستگی ارتباط چندگانه معناداری وجود دارد و مولفه های دشواری های تنظیم هیجان از طریق مولفه های هم وابستگی قابل پیش بینی است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، می توان بیان کرد که هم وابستگی متغیر مهمی در پیش بینی دشواری های تنظیم هیجان است.
    کلیدواژگان: هم وابستگی، دشواری های تنظیم هیجان، زنان
  • جعفر حسنی*، امراه تاج الدینی، علی قائدنیای جهرمی، شیوا فرمانی شهرضا صفحه 91
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر، بررسی راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان و طرحواره های هیجانی در همسران افراد مبتلا به سوء مصرف مواد و بهنجار بود.
    روش
    30 نفر از همسران افراد مبتلا به سوء مصرف مواد به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و با 30 نفر از همسران افراد بهنجار مورد همتاسازی قرار گرفتند. دو گروه شرکت کننده پرسشنامه نظم جویی شناختی هیجان و پرسشنامه طرحواره های هیجانی را تکمیل نمودند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل چندمتغیری واریانس استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در راهبردهای نظم جویی شناختی سازش نایافته ملامت خویش، نشخوارگری، فاجعه سازی و ملامت دیگران و در طرحواره های هیجانی نشخوار ذهنی، گناه، غیرقابل کنترل بودن، سرزنش و تلاش برای منطقی بودن، میانگین نمرات همسران افراد مبتلا به سوء مصرف مواد بیشتر از همسران افراد بهنجار است. در راهبردهای نظم جویی شناختی سازش یافته، شامل تمرکز مجدد مثبت، تمرکز مجدد بر برنامه ریزی، ارزیابی مجدد مثبت و دیدگاه گیری و در طرحواره های هیجانی ابراز احساسات، قابل درک بودن و پذیرش هیجانات، همسران افراد بهنجار نمرات بیشتری در مقایسه با همسران افراد مبتلا به سوء مصرف مواد به دست آوردند.
    نتیجه گیری
    همسران مبتلایان به سوء مصرف مواد، برای مدیریت هیجان های برخاسته از موقعیت های تنش زا از طرحواره های هیجانی و راهبردهای نظم جویی شناختی نامناسبی استفاده می کنند؛ استفاده از این راهبردهای نامناسب می تواند آنها را در معرض مشکلات روانی و ناسازگاری های زناشویی قرار دهد.
    کلیدواژگان: هیجان، نظم جویی شناختی هیجان، طرحواره هیجانی، همسران مبتلا به سوء مصرف مواد
  • گلاویژ علیزاده*، رسول کرد نوقابی، نجمه نظری صفحه 103
    مقدمه
    در چند سال اخیر، خوش بینی به عنوان یکی از مهمترین موضوعات روانشناسی مثبت از اهمیت ویژه ای برخوردار گشته است؛ به گونه ای که می توان گفت که خوش بینی همانند سلاحی است که باعث سلامت روانی و جسمانی، رضایت از زندگی، بهبود عملکرد خانوادگی، تحصیلی، شغلی و اجتماعی می شود. بنابراین هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آموزش خوش بینی به روش قصه گویی بر افزایش میزان خوش بینی دانش آموزان دختر سال اول مقطع متوسطه ی شهر همدان بود.
    روش
    روش مطالعه نیمه آزمایشی، به صورت پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری شامل کلیه ی دانش آموزان دختر سال اول مقطع متوسطه دبیرستانهای روزانه و دولتی شهر همدان و روش نمونه گیری از نوع خوشه ایچند مرحله ای بود. در چارچوب طرح آزمایشی، 48 نفر از دانش آموزان به صورت جایگزینی تصادفی در دو گروه 24 نفری(یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل) قرار گرفتند. در این پژوهش در مرحله پیش آزمون، از پرسشنامه ی خوش بینی الری و فینچام(2000) استفاده شد و سپس طرح آزمایشی برای گروه آزمایش طی ده جلسه اجرا شد و پس از اتمام جلسات آموزشی، از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد و داده ها با استفاده از آزمون T برای مقایسه دو گروه مستقل تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آموزش خوش بینی به روش قصه گویی، در افزایش خوش بینی دانش آموزان موثر بوده است.
    نتیجه گیری
    می توان گفت که با توجه به ظرفیتها و نیازهای ویژه ی کودکان و نوجوانان، لازم است که در امر آموزش و درمان این قشر، از روش های جدیدی همچون قصه گویی بهره گرفته شود.
    کلیدواژگان: آموزش، خوش بینی، قصه گویی، دانش آموزان
|
  • Hamzeloo, M.*., Mashhadia., Salehi-Fadardi, J Page 1
    Introduction
    Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is one of the most common psychiatric disorders that often persist into adulthood. ADHD is associated with a high percentage of comorbid psychiatric disorders. Studies suggest that ADHD is common among prison populations. The aim of the present study was to evaluate the effectiveness of inhibition and working memory training on ADHD and comorbid symptoms of prison inmates with ADHD.
    Method
    Through randomized sampling method، 30 adult male prison inmates in Gorgan State Prison who had formerly received ADHD diagnosis were recruited on a voluntary basis. Participants were randomly assigned to two experimental groups who received a computerized inhibition and working memory training programs for 25 sessions through 5 weeks، and a passive control group. To measure the severity of ADHD and comorbid psychiatric symptoms from before to after the training، the participants completed ASRS، Beck Anxiety Inventory (BAI)، Beck Depression Inventory-2 (BDI-II) and Millon Clinical Multiaxial Inventory (MCMI-III).
    Results
    The inhibition didn''t result in improving ADHD symptoms، but working memory training led to reducing hyperactivity/impulsivity symptoms. Furthermore، post-test reduction in comorbid symptoms، e. g.، anxiety and depression were observed.
    Conclusion
    The executive functions training especially working memory training not only has significant impacts on reducing ADHD symptoms، but also can be examined as an effective intervention for reducing comorbid symptoms with ADHD in future research.
    Keywords: Adult Attention Deficit\Hyperactivity Disorder (ADHD), Inhibition Training, Working Memory, Comorbidity
  • Ariana-Kiae.*, Moradi, A.R., Hatami, M Page 15
    Introduction
    Major depressive disorder (MDD) is currently ranked the third leading cause of disability in the world. The aim of the present study was to examine the effectivness of combined of brief behavioral activation therapy (BATD) and mindfulness-based cognitive therapy (MBCT) in patients with major depressive disorder.
    Method
    This research was administrated in a single subject design framework. Four patients (1 male، 3 female، ages 26-38) with MDD participated in the study. The participants were randomly assigned to four treatments (MBCT، BATD and Combined of BATD and MBCT to reverse sequence). To collect data Beck Depression Inventory (BDI-II) and the Ruminative Responses Subscale (RRS) were administered during pretreatment، during treatment at Sessions 2، 4 and 6، Session 8، and at 1-month follow-up.
    Results
    The visual inspection of charts and size effects indicated significant decrease in depression symptoms and rumination of participants.
    Conclusion
    These preliminary findings provided support for the role of Combined of BATD and MBCT in reducing depression symptoms and rumination in Patients with MDD.
    Keywords: Brief Behavioral Activation Therapy, Mindfulness, based Cognitive Therapy, Mojor Depression Disorder, Rumination
  • Rajabis. *, Yazdkhasti, F Page 29
    Introduction
    Acceptance and commitment therapy is a third generation behavior therapy in treatment of mood and anxiety disorders. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of acceptance and commitment group therapy on anxiety and depression in women with MS.
    Method
    In this study which was a Quasi-Experimental with pre-test، post-test and control group، the sample group was selected by available sampling method from patients referred to the Isfahan MS association. Therefore، 20 female subjects were chosen randomly and assigned to two control & experimental groups (each with 10 subjects). To assess the severity of depression and anxiety and experiential avoidance too، Beck Depression Inventory-II، Beck anxiety Inventory and an acceptance and action inventory were used respectively in pre-test. The experimental group experienced the treatment based on commitment and acceptance group therapy in eight; two hours sessions and the control group did not receive any treatment. These questionnaires again conducted on both group in post-test.
    Results
    The results showed that anxiety and depression and experiential avoidance scores of experimental group significantly decreased and in one-month fallow up did not significantly differ. So، group treatment based on the acceptance and commitment therapy caused significant changes in the treatment of anxiety and depression in women with MS.
    Conclusion
    The results emphasize the importance of the use of these interventions in people with MS with other mental disorders and provide new horizons in clinical interventions.
    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Anxiety, Depression, MS
  • Narimanim., Bagiyan-Kulemarez, M.J. *, Ahadib., Abolghasemi, A Page 39
    Introduction
    Attention deficit/hyperactivity disorder has been accompanied with so many problems and numerous therapy methods have been introduced to cure children with this disorder. Thus، the aim of this research was to study of effectiveness of group training of Dialectical Behavioral Therapy (DBT) on reducing symptoms of Attention Deficit / Hyperactivity Disorder (ADHD) and promoting quality of life of students.
    Method
    This research was an experimental research، and conducted with pre-test post-test design with control group. The statistical population of the study consisted of all male high school students in Nourabad city (Delfan) in the academic year 1391-92 (A. H.). the sample of this research wera 40 male students with Attention Deficit / Hyperactivity thate after recognition by Conner’s adult ADHD diagnosis scale brief form and constracted clinical interview and selected in multiphasic cluster and randomly assigned in experimental and control group. The experimental groups received the training of Dialectical Behavioral Therapy for 12 sessions that each session lasted constracted clinical interview and quality of life scale (Sf-36) were used for gathering data. Multivariate analysis of variance was used to analyzing the data.
    Results
    The results of multivariate analysis of variance (MANOVA) showed that group training of Dialectical Behavioral Therapy was effective on reducing of symptoms of Attention Deficit / Hyperactivity and promotens life guality. The analysis of data indicated that there is a meaningful difference between the two groups of control and experimental in symptoms of Attention Deficit / Hyperactivity and quality of life.
    Conclusion
    according to Results of this study، the training of Dialectical Behavioral Therapy could be applied alongside other therapy methods as an effective method for reducing of behavioral symptoms of Attention Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD) in children.
    Keywords: Dialectical Behavioral Training, Attention Deficit, Hyperactivity Disorder (ADHD), Quality of Life, Students
  • Golpourr. *, Abolghasemia., Ahadib., Narimani, M Page 53
    Introduction
    The aim of present research was examined the effectiveness of cognitive self-compassion training and emotion-focused therapy on quality of life in students with depression disorder.
    Method
    This study deign was experimental with pre-test، post test using two experimental and one control groups. The study population consisted of 48 depressed students who came to Now-Shahr Counseling Centers in Education were selected by simple random sampling and were assigned to experimental (cognitive self-compassion training and emotion-focused therapy) and control groups. The instrument were used in this study consisted of Depression and Quality of Life Inventory.
    Results
    The results of multivariate analysis of variance showed that cognitive self-compassion training and emotion-focused therapy compared with the control group were affected on quality of life in students with depression disorder. Also cognitive self-compassion training compared with emotion-focused therapy and control group was more effective in improving depression in depressed students.
    Conclusion
    Based on the research findings، these results illustrate that self-compassion training is an important factor for quality of life and depression.
    Keywords: Cognitive Self, Compassion Training, Emotion, Focused Therapy, Quality of Life, Depression
  • Shafiee-Kamalabadi, M.*., Bigdelii., Alavik., Kianersi, F Page 65
    Introduction
    IRAN has experienced eight years of war and currently more than 5،000 war veterans are living in Tehran but accurate information about their mental health status is unknown. This study aimed to determine the prevalence of post traumatic stress disorder (PTSD) in veterans of Tehran.
    Method
    Research design، the nature and objectives of the survey are described. 172 people of veterans of five different areas in Tehran were selected by random cluster sampling to participate in the research. The research questionnaires included: Mississippi traumatic stress scale (scale) and the Millon Clinical Multiaxial questionnaires 3 (MCMI-III) was completed. Data were analyzed using significant test for two independent proportions.
    Results
    The prevalence of post traumatic stress disorder in veterans was 39 percent. Percentage of chemical injury was under 25 percent and higher than a bachelor''s degree was associated with a lower risk of suffering from this disorder (p<0/05). The most common personality disorders are associated with this disorder Among veterans with PTSD and non-PTSD patients، borderline personality disorder، respectively 17/9% post traumatic stress disorder، 4/8% non-veterans with post traumatic stress disorder، avoidant personality disorders 10/4% vs 1/9%، dependent 10/4% vs. 0% and Negatively oriented 5/7% vs. 1% as compared to veterans with other veterans was higher (p<0/05).
    Conclusion
    Post traumatic stress disorder in war veterans of the population is high and significant comorbid with personality disorders requires a careful assessment of mental health status of those shows.
    Keywords: Prevalence, Post Traumatic Stress Disorder, Personality Disorder, Veterans
  • Motieans.*, Ghorbanim., Golparvar, M Page 77
    Introduction
    The aim of this study was to investigate the relationship between codependency with difficulties in emotion regulation in females of Isfahan.
    Method
    This is descriptive and correlative research. The sample included 450 females who were selected by available sampling method. All the participants completed Codependency Assessment Tool (CODAT) and Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS). Data were analyzed by Pearson correlation coefficient and multiple of regression analysis.
    Results
    The result showed that there are significant relations between codependency with difficulties in emotion regulation. Results also revealed that there are significant multiple relations between subscales of codependency with difficulties in emotion regulation and subscales of difficulties in emotion regulation are forecastable with subscales of codependency.
    Conclusion
    It can be said codependency is an important variable to predict of difficulties in emotion Regulation.
    Keywords: Codependency, Difficulties in Emotion Regulation, Females
  • Hasanij.*, Tajodinie., Ghaedniyaie-Jahromia., Farmani-Shahreza, Sh. Master Page 91
    Introduction
    The purpose of this study was to assess the cognitive emotion regulation strategies and emotional schemas in spouses of people with substance abuse and spouses of normal people.
    Method
    30 spouses of patients with substance abuse selected by available sampling method and were matched with 30 spouses of normal people. Two groups completed cognitive emotion regulation questionnaire (Garnefski، Kraaij & Spinhoven، 2001) and emotional schemas questionnaire (Leahy، 2002). In order to analysis data Multiravriat Analysis of Variance (MANOVA) was used.
    Results
    The results indicated that the maen of score of spouses of people with substance abuse in self-blame، rumination، catastrophizing and other blame maladaptive cognitive emotion regulation strategies and rumination، guilt، uncontrollable، blame and demands for rationality emotional schemas were more than spouses of normal people. In positive refocusing، refocus on planning، positive reappraisal and putting into perspective adaptive cognitive emotion regulation strategies and expression، acceptance of feeling and comprehensibility emotional schemas spouses of normal people aquired more scores than spouses of people with substance abuse.
    Conclusion
    Spouses of people with substance abuse in order to manage emotions come from stressful situations use from maladaptive cognitive emotion regulation strategies and emotional schemas. Using these maladaptive strategies can put them at risk of mental problems and marital conflicts.
    Keywords: Emotion, Cognitive Emotion Regulation, Emotional Schema, Wives of People with Substance Abuse
  • Alizadeg.*, Kordnoghabi, R. Nazari, N Page 103
    Introduction
    Today، optimism as a positive psychology main topic has great importance. So، we consider optimism as a weapon that causes mental and physical health، life satisfaction، and improved family function، academic، social and career. Therefore، this study was conducted to examine the results of the impact of optimism instruction by storytelling on increasing optimism on first grade high school girl students in Hamadan.
    Method
    An experimental method designed with control and experimental groups، undergoing pre-test and post-test used. The subjects were selected from the first grade high school girl students in Hamadan، using the multistage cluster sampling. The subjects were classified into control and experimental group، randomly selected from the comprised sample of 48 students. The research instrument was the Optimism Questionnaire. Experimental treatment was conducted on the experimental group during 10 sessions and then post-tests for experimental group were administrated on the subjects. Statistical analysis was conducted by analysis of independent samples، T- test using SPSS-16 software.
    Results
    The results showed that optimism instruction by storytelling has significant effect on increasing optimism in the first grade high school girl students.
    Conclusion
    It is necessary to use the new methods of therapy such as storytelling for children and adolescents'' therapy and education according to their capacities and requirements.
    Keywords: Optimism Instruction, Storytelling, Students