فهرست مطالب

روان شناسی بالینی - سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، تابستان 1393)

فصلنامه روان شناسی بالینی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/31
  • تعداد عناوین: 9
|
  • شاهرخ مکوند حسینی، علی محمد رضایی، منا عزالدین* صفحات 1-11
    مقدمه
    مدل طرحواره درمانی جهت آسیب شناسی ارتباط والدین با کودک ارائه گردیده است و با تاکید بر روابط بین فردی از دوران کودکی تا زمان حال، سبب کاهش سطح طرحواره های ناسازگار اولیه و نشانه های روان رنجوری می گردد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی گروه درمانی شناختی متمرکز بر طرحواره، بر تعدیل طرحواره های ناسازگار اولیه در نوجوانان بی سرپرست و بد سرپرست انجام شده است.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و طرح آن پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری شامل کلیه نوجوانان بی سرپرست و بدسرپرست ساکن در مراکز بهزیستی استان سمنان می باشد. از میان 31 نوجوان بی سرپرست و بدسرپرست ساکن در مراکز شبانه روزی بهزیستی، دو نمونه با روش نمونه گیری طبقه ای، با توجه به جنسیت آزمودنی ها انتخاب گردید. درنهایت 16 نوجوان بی سرپرست و بدسرپرست به گروه آزمایش و 15 نفر دیگر به گروه کنترل اختصاص یافت. در مرحله پیش آزمون، پرسشنامه طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ بر روی همه آزمودنی ها(گروه مداخله و کنترل) اجرا شد و سپس گروه درمانی شناختی متمرکز بر طرحواره بر روی گروه آزمایش انجام پذیرفت؛ پس از پایان دوره 12 جلسه ای درمان، مجددا همان پرسشنامه در هر دو گروه اجرا گردید و پس از یک ماه نیز به منظور پی گیری، آزمونها مجددا اجرا شد. داده های حاصل از پژوهش با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد که در خصوص کاهش طرحواره های ناسازگار اولیه، بین دو گروه مورد مقایسه تفاوت معنادار آماری وجود ندارد؛ اما یک روند افزایشی ملایم در پنج طرحواره مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    گروه درمانی شناختی متمرکز بر طرحواره در طی 12 جلسه نتوانست سبب کاهش و تعدیل طرحواره های ناسازگار اولیه نوجوانان بی سرپرست و بدسرپرست شود و جهت به دست آمدن نتایج آماری معنادار، به مدت جلسات بیشتری نیاز است. به لحاظ بالینی، سیر مثبت در طرحواره های خود تحول نایافته/گرفتار، معیارهای سرسختانه/ عیب جویی افراطی، استحقاق/ بزرگ منشی، رهاشدگی/ بی ثباتی و بازداری هیجانی به دست آمده است.
    کلیدواژگان: گروه درمانی شناختی، طرحواره درمانی، طرحواره های ناسازگار اولیه، بی سرپرست، بدسرپرست
  • قسیم نبی زاده چیانه*، حمید پورشریفی، علیرضا فرنام، هلاله قادری، بهجت انصاری زنگکانی، نرمین شیرعلی زاده صفحات 13-28
    مقدمه
    یک مناقشه حل نشده بر سر اینکه آیا اختلال شخصیت مرزی و اختلال دوقطبی باید در یک طیف مشابه در نظر گرفته شوند یا نه وجود دارد. هدف مطالعه حاضر فهم بیشتر در مورد تشابهات و تفاوت های بین دو اختلال به وسیله بررسی مزاج های عاطفی و طرح واره-های ناسازگار اولیه در افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی، اختلال دوقطبی و افراد بهنجار است.
    روش
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- مقایسه ای است که 90 نفر، شامل 30 بیمار اختلال شخصیت مرزی (15 زن و 15 مرد)، 30 بیمار دوقطبی (15 زن و 15 مرد) و 30 نفر افراد بهنجار (15 زن، 25 مرد) انتخاب شده با روش نمونه گیری در دسترس، در آن شرکت داشتند. برای جمع آوری داده ها در این مطالعه، از پرسشنامه مشخصات جمعیت شناختی، مصاحبه بالینی ساختار یافته برای تشخیص اختلالات محورI، مصاحبه بالینی ساختار یافته برای تشخیص اختلالات محور II، مقیاس پریشانی روان شناختی کسلر، نسخه کوتاه ارزیابی مزاج ممفیس، پیزا، پاریس و سن دیگو و پرسشنامه طرح واره های ناسازگار یانگ استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از روش های آمار توصیفی و تحلیل واریانس چند متغیره تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در پژوهش حاضر افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی در مقایسه با بیماران دوقطبی و افراد بهنجار در 18 طرح واره ناسازگار اولیه و مزاج های عاطفی نمرات بالاتری را به دست آوردند؛ همچنین بیماران دوقطبی در مزاج های عاطفی ادواری خویی و تحریک پذیر و طرح واره های رها شدگی/ بی ثباتی، بی اعتمادی/ بدرفتاری، انزوای اجتماعی/ بیگانگی، آسیب پذیری نسبت به ضرر یا بیماری، خود تحول نیافته/ گرفتار، استحقاق/ بزرگ منشی، پذیرش جویی/ جلب توجه و تنبیه نسبت به گروه افراد بهنجار تفاوت معناداری نشان دادند و نمرات بالاتری را به دست آوردند.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد مزاج های عاطفی و طرح واره های ناسازگار اولیه در اختلال شخصیت مرزی نسبت به اختلال دوقطبی شدت بیشتری دارند. این یافته ها بر تمایز بین دو اختلال تاکید می کند و بنابراین می توان چنین نتیجه گیری کرد که دو اختلال بیشتر متفاوتند تا مشابه. به طور کلی ارتباط قابل توجهی بین سطوح بالای مزاج های عاطفی و طرح واره های ناسازگار اولیه با اختلال شخصیت مرزی وجود دارد. در نهایت ترکیب خاصی از حساسیت مزاج های عاطفی و طرح واره های ناسازگار اولیه، با نوع خاصی از آسیب-شناسی روانی مرتبط است.
    کلیدواژگان: مزاج های عاطفی، طرح واره های ناسازگار اولیه، اختلال شخصیت مرزی و اختلال دوقطبی
  • فاطمه رعیت معینی *، حسین حسن آبادی، حمیدرضا آقا محمدیان شعرباف صفحات 29-40
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر بررسی نظریه ذهن و کنش های اجرایی در بیماران مبتلا به اختلال های وسواسی -جبری، دو قطبی، اسکیزوفرنی و افراد بهنجار بود.
    روش
    طرح پژوهش حاضر از نوع علی -مقایسه ای و نمونه آماری شامل 80 آزمودنی بود که از طریق نمونه گیری در دسترس و در4 گروه وسواسی -جبری (20نفر)، اسکیزوفرنی (20 نفر)، دوقطبی (20 نفر) و افراد بهنجار(20 نفر) انتخاب شدند. آزمودنی ها با استفاده از آزمون های باور کاذب دسته اول و دسته دوم، نظریه ذهن و کارت های ویسکانسین ارزیابی شدند.
    یافته ها
    تحلیل داده ها با استفاده ازآزمونهای آماری تحلیل واریانس چندمتغیری و آزمونهای تعقیبی نشان داد که بین عملکرد بیماران وسواسی -جبری، دوقطبی و اسکیزوفرنی در مقایسه با افراد بهنجار در نظریه ذهن و کنش های اجرایی تفاوت معناداری وجوددارد. از میان بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی، دوقطبی و وسواسی -جبری، بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی در زمینه کنش های اجرایی و نظریه ذهن نقص بیشتری را نشان دادند.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که بیماران وسواسی -جبری، اسکیزوفرنی و دوقطبی نسبت به گروه بهنجار در توانایی های نظریه ذهن و کنش های اجرایی عملکرد ضعیفتری دارند؛ همچنین استنتاج شد که عملکرد ضعیف در تکلیف نظریه ذهن و کنش های اجرایی به وجود شدت نقایص در توانایی های شناختی این بیماران مرتبط است.
    کلیدواژگان: نظریه ذهن، کنش های اجرایی، وسواسی - جبری، اسکیزوفرنی، دوقطبی
  • شیوا زارع زاده خیبری، پروین رفیعی نیا*، سیدمحسن اصغری نکاح صفحات 41-51
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی هنر درمانی بر افزایش مولفه های رفتاری و هیجانی خودپنداره ی کودکان مقیم در مراکز شبه خانواده بود.
    روش
    طرح این پژوهش از نوع شبه آزمایشی به صورت پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی پژوهش شامل 84 دختر در دو مرکز شبه خانواده در سطح شهر مشهد بود که نمونه این پژوهش 28نفر از کودکان مقیم در این مراکز را شکل دادند و با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. آزمودنی ها به شیوه ی تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش 10 جلسه ی 90 دقیقه ای مداخله ی هنر درمانی گروهی را دریافت کرد و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. هر دو گروه در دو مرحله ی پیش از مداخله و پس از مداخله مورد سنجش قرار گرفتند. ابزار سنجش در این پژوهش مقیاس خودپنداره آهلووالیا بود. داده ها با روش آماری تحلیل کوواریانس چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آزمودنی های گروه آزمایش پس از مداخله از لحاظ سازگاری رفتاری، ظاهر جسمانی، اضطراب، شادمانی و رضایتمندی به طور معنادار بر گروه کنترل برتری داشتند؛ اما تفاوت نمره ی محبوبیت بین دو گروه معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش، هنردرمانی گروهی در افزایش خودپنداره کودکان مقیم مراکز شبه خانواده موثر است.
    کلیدواژگان: هنر درمانی گروهی بیانگر، مولفه های رفتاری و هیجانی خودپنداره، مراکز شبه خانواده
  • آذر سراج خرمی*، جهانگیر کرمی، خدامراد مومنی صفحات 53-63
    مقدمه
    هدف پژوهش، مقایسه ی نشخوار فکری و مکانیسم های دفاعی در افراد مبتلا به اختلال افسردگی اساسی و اختلال وسواسی- جبری با افراد غیرمبتلا بود.
    روش
    پژوهش حاضر توصیفی از نوع پس رویدادی بود. نمونه شامل 30 نفر مبتلا به اختلال افسردگی (زن)، 30 نفر مبتلا به اختلال وسواسی- جبری (16 زن و14 مرد) و 60 نفر افراد غیرمبتلا (45 زن و 15 مرد) بود. نمونه ی بالینی با روش نمونه گیری هدفمند و نمونه ی غیرمبتلا به صورت هدفمند و با روش غربالگری با استفاده از پرسشنامه MMPI، انتخاب شدند. ابزارهای به کارگرفته شده شامل پرسشنامه ی نشخوار فکری، پرسشنامه ی مکانیسم های دفاعی و پرسشنامه ی 71 سوالی MMPI بود. جهت تحلیل داده ها از تحلیل واریانس چندمتغیره استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میزان استفاده از نشخوارفکری در گروه افسرده و وسواسی، بیشتر از گروه غیرمبتلا بود. میزان استفاده از سبک دفاعی رشدنایافته در گروه های مبتلا بیشتر از گروه غیرمبتلا و میزان استفاده از سبک روان آزرده نیز در مبتلایان به افسردگی بیشتر از گروه وسواسی و غیرمبتلا بود. علاوه بر آن نتایج نشان داد که بین سه گروه در مکانیسم های دفاعی فرافکنی، ناارزنده سازی، گذاربه عمل، بدنی سازی، خیال پردازی اوتیستیک، لایه سازی، پرخاشگری منفعلانه، جابه جایی، مجزاسازی، فرونشانی، والایش، شوخ طبعی، پیشاپیش-نگری، دیگردوستی کاذب و ابطال، تفاوت وجود دارد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش، نشخوارفکری و مکانیسم های دفاعی نقش مهمی در اختلال های افسردگی اساسی و وسواسی - جبری دارند. تلاش در راستای کاهش به کارگیری نشخوار فکری و سبک های دفاعی رشدنایافته و روان آزرده می تواند گامی مهم جهت ارتقای سلامت روانی بیماران باشد.
    کلیدواژگان: نشخوار فکری، مکانیسم های دفاعی، اختلال افسردگی اساسی، اختلال وسواسی، جبری
  • مهسا جباری*، شهریار شهیدی، فرشته موتابی صفحات 65-74
    مقدمه
    مداخلات مثبت نگر با تمرکز بر نقاط مثبت و توانمندی های افراد، یکی از انواع مداخلات نسبتا جدید در روان شناسی می باشند. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی مداخله ی مثبت نگر در کاهش نگرش های ناکارآمد و افزایش میزان شادکامی دختران نوجوان انجام شده است.
    روش
    31 نفر از دانش آموزان 14 تا 15 سال، با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش وکنترل جای گرفتند. آموزش های مثبت نگر در طی 11 جلسه ی 2 ساعته، به افراد گروه آزمایش ارائه شد. در این مدت، گروه کنترل هیچ آموزشی را دریافت نکرد. نگرش های ناکارآمد توسط مقیاس نگرش های ناکارآمد ویسمن و میزان شادکامی توسط پرسشنامه شادکامی آکسفورد قبل و بعد از مداخله و 4 و 9ماه پس از اتمام مداخله اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج اندازه گیری های مکرر نشان داد که آموزش های مثبت نگر باعث کاهش معنادار نگرش های ناکارآمد و افزایش معنادار میزان شادکامی گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل شده است.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده می توان گفت مداخلات مثبت نگر نه تنها باعث کاهش نگرش های ناکارآمد می شوند، بلکه میزان شادکامی را نیز را افزایش می دهند؛ بنابراین می توان آنها را برای کاهش مشکلات روان شناختی که زمینه ساز بروز اختلالات روانی هستند و همچنین برای ارتقای کیفیت زندگی به کار برد.
    کلیدواژگان: مداخله ی مثبت نگر، نگرش های ناکارآمد، شادکامی، نوجوان
  • فروزان ایران دوست *، حمید طاهر نشاط دوست، محمد علی نادی، سهیلا صفری صفحات 75-84
    مقدمه
    درمان های مبتنی بر پذیرش باعث افزایش انعطاف پذیری روانشناختی و در نتیجه سازگاری بهتر با درد مزمن و مشکلات و ناتوانی های جسمانی ناشی از آن در افراد مبتلا به دردهای مزمن می شود. پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر میزان درد زنان مبتلا به کمردرد مزمن در شهر اصفهان انجام شد.
    روش
    این پژوهش از نوع نیمه تجربی بوده و از طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل استفاده شد و جامعه مورد مطالعه آن را کلیه زنان مبتلا به کمردرد مزمن ساکن در شهر اصفهان، تشکیل می دادند. شرکت کنندگان پژوهش شامل 40 نفر از زنان مبتلا به کمردرد مزمن بودند که به روش نمونه گیری در دسترس و بر اساس معیارهای ورود و خروج از سه کلینیک و مطب خصوصی ارتوپدی و ستون فقرات در شهر اصفهان، انتخاب شده و به تصادف در دو گروه 20 نفری آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه غربالگری چندبعدی درد بود که توسط شرکت کنندگان در مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تکمیل گردید؛ سپس شرکت کنندگان گروه آزمایش در 8 جلسه یک ساعته درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد شرکت کردند. برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها نیز از روش تحلیل واریانس با اندازه های مکرر استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که بین میزان درد شرکت کنندگان گروه آزمایش در هر سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تفاوت معنادار وجود دارد.
    نتیجه گیری
    بنابر یافته های این مطالعه، این شیوه درمانی می تواند، سبب کاهش میزان درد تجربه شده زنان مبتلا به کمردرد مزمن شود و نمایانگر افق های تازه ای در مداخلات بالینی است و می توان از آن به عنوان یک روش مداخله ای موثر سود جست.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، شدت درد، کمردرد مزمن
  • شیما حداد، معصومه خسروی *، محمود نجفی، پرویز صباحی صفحات 85-93
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر، مقایسه عملکرد توجه در افراد وابسته به مت آمفتامین و افراد غیر وابسته بود.
    روش
    طرح پژوهش حاضر از نوع علی – مقایسه ای بود. از بین کلینیک های تخصصی ترک اعتیاد شهرستان ساوه، 30 نفر مرد وابسته به مت آمفتامین که برحسب مصاحبه تشخیصی روانپزشک و ملاک های متن تجدید نظر شده چهارمین راهنمای آماری و تشخیصی اختلال های روانی، به عنوان گروه وابسته به مت آمفتامین تشخیص داده شدند، با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. سپس 30 نفر مرد غیر وابسته به مت آمفتامین (که از لحاظ سن، جنس و سطح تحصیلات گروه وابسته) شدند، به عنوان گروه غیروابسته انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، از آزمون استروپ، آزمون نشانه دهی فضایی و آزمون اثرسایمون که از آزمون های بخش توجه نرم افزار CogLab هستند، استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چند متغیره و تک متغیره تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد عملکرد افراد وابسته به مت آمفتامین در متغیرهای توجه انتخابی مبتنی بر گزینش پاسخ (که با اثر سایمون سنجیده می شود)، موقعیت های معتبر و نامعتبر نشانه دهی فضایی که توجه دیداری را می سنجند، و توجه انتخابی مبتنی بر شناسایی محرک (که با اثر استروپ سنجیده می شود)، با گروه غیر وابسته به مت آمفتامین تفاوت معنادار دارد. اما دو گروه در توجه دیداری، زمانی که هیچ علامتی برای محل محرک ارائه نمی شود (شرایط خنثی)، تفاوت معناداری نشان ندادند.
    نتیجه گیری
    براساس این یافته ها می توان نتیجه گرفت که مت آمفتامین اثرات قابل توجهی بر تضعیف عملکرد توجه می گذارد.
    کلیدواژگان: توجه انتخابی، توجه دیداری، نشانه دهی فضایی، مت آمفتامین
  • حمید یعقوبی *، معصومه کریمی، عبدالله امیدی، نسرین مصباح، شمس الدین کهانی، میلاد عابدی قلیچ قشلاقی صفحات 95-104
    مقدمه
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی شیوع اختلالات روانی در دانشجویان جدید الورود دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران بود.
    روش
    در این مطالعه مقطعی، 500 دانشجو از دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران با روش نمونه گیری سهمی انتخاب شدند. شرکت کنندگان توسط مصاحبه گران آموزش دیده، با فرم مصاحبه تشخیصی بین المللی جامع مورد مصاحبه قرار گرفتند. همچنین پرسشنامه مشخصات جمعیت شناختی را تکمیل کردند.
    یافته ها
    شیوع اختلالات هراس اختصاصی (7/15درصد)، هراس اجتماعی (2/13درصد)، وسواسی - جبری (8/9درصد)، افسردگی عمده (5/8درصد) و جسمانی سازی (7/4درصد) به دست آمدو نیزشیوع کلی بیماری های روانی در این پژوهش7/درصد بود. نتایج نشان دادند که درصد ابتلا به اختلالات روانی در دانشجویان خوابگاهی، دانشجویان پسر و مقطع تحصیلی پایین تربیشتر است.
    نتیجه گیری
    شیوع اختلالات روانی در دانشجویان به عنوان یکی از قشر های فرهیخته ی کشور به طور چشم گیری بالا می باشد.
    کلیدواژگان: همه گیر شناسی، فرم مصاحبه تشخیصی بین المللی جامع، اختلال روانی، دانشجویان
|
  • Makvand, Hosseini, Sh., Rezaei, A.M., Ezzedin, M.* Pages 1-11
    Introduction
    The model of Schema Therapy basically designed for the pathology of parenting and by focusing on the interpersonal relationships from childhood to adulthood has leaded to a decrease level in the early maladaptive schemas and also the neurotic symptoms. The aim of present study was to examine the effectiveness of Schema-focused Cognitive Group Therapy on the adjustment in the early maladaptive schemes of homeless adolescents as well as adolescents with difficult parenting situation.
    Method
    This applied study has used a pretest - posttest with control group design. The study population consisted of all homeless and difficult parenting adolescents of Behzisty centers in Semnan. Among 31 homeless and difficult parenting adolescents residing in Behzisty centers of Semnan، two groups were selected using a comparative stratified sampling method according to gender of subjects. Accordingly، 16 subjects were assigned to experimental group and 15 remaining individuals were assigned to control group. In the pretest stage، Young''s Early Maladaptive Schemas Questionnaire was filled by all subjects (experimental and control group) and schema-focused cognitive group''s therapy was administered thereafter on the experimental group adolescents. After 12 therapeutic sessions، both groups repeated questionnaire completion and a follow-up were also made after 30 days. Data was extracted from the questionnaires and analyzed by a MANCOVA statistical analysis.
    Results
    The results showed no significant differences for the early maladaptive schemas between two groups but a positive trend was observed for 5 schemas.
    Conclusion
    The Schema-focused Group Therapy could not reduce the early maladaptive schemas of these adolescent in a 12 psychotherapy sessions and it seems that more therapeutic sessions is necessary. A clinically positive trend was found for 1- Enmeshment/Undeveloped self، 2- Unrelenting Standards/Hyper criticalness، 3- Entitlement/Grandiosity، 4-Abandonment/Instability، 5- Emotional inhibition schemas.
    Keywords: Cognitive Group Therapy, Schema Therapy, Early Maladaptive Schemas, Homeless, Difficult Parents
  • Q. Nabizadeh, Chianeh *, H. Poursharifi, A. Farnam, H. Qaderi, B. Ansari, Zangakani, N. Shiralizadeh Pages 13-28
    Introduction
    There is an unsolved debate on whether borderline personality disorder and bipolar disorder should be considered in similar spectrum or in distinct spectrum. The aim of the present study is to further the understanding of the similarities and differences between the two disorders by investigating borderline patients, bipolar patients and normal people in terms of various affective temperaments and maladaptive self-schemas.
    Method
    The present descriptive- comparative study consisted of 90 people including 30 Borderline personality patients (15 females and 15 males), 30 bipolar patients (15 females and 15 males) and 30 normal individuals (15 females, 15 males) who had been selected by available sampling. For data gathering Demographic properties questionnaire, Structured Clinical Interview for DSM-IV Axis I Disorders, Structured Clinical Interview for DSM-IV Axis II Disorders, The Kessler Psychological Distress Scale, The short version of the Temperament Evaluation of the Memphis, Pisa, Paris, and San Diego Auto questionnaire, Young Schema Questionnaire were used in this study. The gathered data is analyzed by SPSS-19 and descriptive statistic indexes, and Multivariate Analysis of Variance.
    Results
    The present study demonstrated significantly higher mean scores on affective temperaments and 18 early maladaptive self-schemas for the borderline patients, Compared to the bipolar patients and the normal people. Also, the bipolar patients differed significantly from normal people by higher mean scores on the cyclothymic and irritable temperament and most of the early maladaptive self-schemas (Abandonment/ instability, Mistrust/abuse, Social isolation/ alienation, Vulnerability to harm or illness, Enmeshment/ undeveloped self, Entitlement/ grandiosity, Approval-seeking/ recognition-seeking, Punitiveness).
    Conclusion
    The present study showed that affective temperaments and maladaptive self-schemas are more severe in borderline patients than in bipolar patients. These findings point to Distinction between the two disorders and therefore can be concluded that the two disorders differ from most of the same. Overall, there was a noticeable relationship in the high levels of affective temperaments and maladaptive self-schemas with the borderline personality disorder. Finally, Particular combination of sensitivity affective temperaments and maladaptive self-schemas was relevant with special psychopathology species.
    Keywords: Affective Temperament, Maladaptive Self, Schemas, Borderline Patients, Bipolar Patients
  • F. Raeyat, Meoini *, H. Hassanabadi, H.R. Aghamohammadian, Sharbaf Pages 29-40
    Introduction
    The purpose of this research was to compare theory of mind and executive functions in obsessive Compulsive, schizophrenia, bipolar, and normal subjects.
    Method
    The study's research design was causal-comparative. 80 subjects (20 from each group) were selected via convenience sampling. The participants were assessed using first and second false belief، advanced theory of mind task and Wisconsin Card Sorting test was used.
    Results
    The data analyzed by MANOVA and LSD POST HOC statistical test showed that performance Obsessive-compulsive disorder, bipolar disorder and schizophrenia compared to normal subjects, there are significant differences in theory of mind and executive function. Between groups of subjects with schizophrenia, bipolar obsessions - practical, the schizophrenic patients showed greater impairment of theory of mind and executive function.
    Conclusion
    The results of this study indicated that patients with OCD, schizophrenia and bipolar disorder as compared to the normal theory of mind abilities and executive functions have poorer performance. Also, it can be concluded that the poor performance of the task theory of mind and executive function in these patients is related to severity of impairment in cognitive abilities.
    Keywords: Theory of Mind, Executive Functions, Obsessive Compulsive Disorder, Schizophrenia, Bipolar Disorder
  • Sh Zarezadeh, Kheibari, P. Rafienia *, M. Asghari, Nekah Pages 41-51
    Introduction
    The purpose of this study was to examine effectiveness of expressive art group therapy on increasing behavioral and emotional components of self-concept of girls living in family-like centers of Mashhad.
    Method
    The present study was administered with a quasi-experimental design. Statistical society included all primary school parentless and poor-parenting girls living in family-like centers of Mashhad. 28 persons were chosen by available method among two eligible of these centers and placed randomly into experimental and control groups. Children Self Concept Scale (1969) was completed by participants in two stages, before and one week after intervention. Expressive art group therapy as an intervention was given experimental group in 10 sessions, two sessions per week, each session, 90 minutes and data were proceeded by repeated measures analysis of variance.
    Results
    Result showed that children of experimental group in Behavioral Adjustment, Physical Appearance and Attributes, Freedom from Anxiety and Happiness and Satisfaction were superior to children of control group, but scores of Popularity were not significant in two groups.
    Conclusion
    It seems that expressive art group therapy can be useful to increase behavioral and emotional components of self-concept of girls living in family-like centers.
    Keywords: Expressive Art Group Therapy, Behavioral, Emotional Components of Self, Concept, Family, Like Community Centers
  • A. Sarraj, Khorrami *, J. Karami, Kh.M. Momeni Pages 53-63
    Introduction
    The purpose of this research was to compare thinking rumination and defence mechanisms in individuals suffering from major depression disorder and obsessive compulsive disorder with normal persons.
    Method
    The descriptive research was acausal-comparison kind. The sample included 30 clinical depressed people (women), 30 clinical obsessive ones (16 women,14 men), and 60 unaffected people (45 women,15 men). The clinical sample was selected by purposive sampling method and normal sample was selected with purposive form and by screening method using MMPI questionnaire.The used instruments included thinking rumination questionnaire(RQ), defence mechanisms questionnaire (DSQ40) and MMPI 71 question questionnaire. For data analysis, the multivariate variance analysis (MANOVA) was used.
    Results
    The results showed that the amount of thinking rumination in depressed and compulsive group was more than the normal group (p<0/001). The amount of using immature defence style in affected groups was more than normal group (0/001) and the amount of using neurotic style in depressed people was also more than the compulsive (P<0/01) and normal group(p<0/001). Besides, the results showed that there is a significant diference among the three groups in Projection, Devaluation, Acting out, Somatization, Autistic fantasy, Splitting, Passive aggression, Displacement, Isolation, Suppression, Sublimation, Humor, Anticipation, Pseudo-altruism and Denial mechanisms (P<0/01).
    Conclusion
    On the basis of research findings,thinking rumination and defence mechanisms have an important role in temperamental and anxiously disorders. The effort for reduction using thinking rumination and immature and neurotic styles, can be an important step to promote the patients`mental health.
    Keywords: Thinking Rumination, Defence Mechanisms, Major Depression Disorder, Obsessive, Compulsive Disorder
  • M. Jabbari *, Sh Shahidi, F. Mootabi Pages 65-74
    Introduction
    Positive interventions which focus on positive aspects and strengths of people are kinds of relatively new interventions in psychology. This research has been conducted in order to investigate how effective the positive intervention is in decreasing dysfunctional attitudes and in increasing level of happiness in adolescent girls.
    Method
    Using available sampling method, 31 girls were selected and randomly assigned in experimental and control groups. Trainings based on positive therapy were given to the experimental group during eleven weekly sessions of two-hour duration each. During this period, control group was given no training at all. Dysfunctional attitudes were measured by using Weissman scale of Dysfunctional Attitude and the rate of happiness was measured by using Oxford Happiness Inventory, and both were done before and after intervention, 4 and 9 months after the intervention ended.
    Results
    Repeated measures showed that in comparison with the control group, positive trainings significantly reduced dysfunctional attitudes, and increased rate of happiness.
    Conclusion
    Based on these results, it can be claimed that positive intervention not only decreases dysfunctional attitudes, but also increases happiness. Therefore, this method can be used to reduce psychological problems which underlie psychological disorders. This intervention can also improve quality of life.
    Keywords: Positive Therapy, Dysfunctional Attitudes, Happiness, Adolescent Girls
  • F. Irandoost *, H.T. Neshat, Doost, M.A. Nadi, S. Safary Pages 75-84
    Introduction
    Acceptance and commitment therapy (ACT) may enhance psychological flexibility and subsequently better coping with chronic pain and its difficulties and disabilities. The present research was conducted to study the effect of Acceptance and Commitment Therapy on the rate of pain intensity in females with chronic low back pain in Isfahan.
    Method
    This study was a semi-experimental research, and a pre-test, post-test, follow-up design with control group was applied. Statistical universe included all women with chronic low back pain in Isfahan. 40 women with chronic low back pain were selected using convenience sampling as well as based on entrance and exist standards from three clinics and private offices of orthopedics and spinal column in "Isfahan and randomly were assigned into two 20 persons control and experimental group. The measurement tool was Multidimensional pain inventory-screening that was completed by the participants in the pre-test, post-test and follow-up stages. Then the experimental group received ACT for 8 one hour sessions. For statistical data analysis, variance analysis with repeated measures is used.
    Results
    Results of data analysis indicated that there is a meaningful decrease in pain intensity in experimental group in pre-test, post-test and follow-up stages.
    Conclusion
    According to the results, this therapy method can decrease the rate of pain intensity in women with chronic low back pain and represents new horizons in clinical interventions and can be used as an appropriate intervention method.
    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy (ACT), Pain Intensity, Chronic Low Back Pain
  • Sh Haddad, M. Khosravi *, M. Najafi, P. Sabahi Pages 85-93
    Introduction
    The purpose of this study was to comparison of attention performance between dependent and non-dependent individuals to Methamphetamine.
    Method
    The research design was a Causal-Comparative research. From rehabilitation centers in Saveh City, 30 men based on psychiatric diagnosing interview and DSM-TV-TR criteria selected with convenience sampling method as methamphetamine’s dependent group. Then, 30 normal men who were matched by age, gender and educational levels with dependent group, selected as an independent group. To collect data, the Stroop test, spatial cuing and Simon effect which are a part of Coglab software, were used. Data analyzed by, multivariate analysis of variance, analysis of variance tests.
    Results
    The result showed that dependent individuals’ to methamphetamine attention function was different with independent individuals, in selective attention based on response choice (tested with Simon effect), valid situation and invalid situation of spatial cuing which assessed by visual attention, and also selective attention (which is tested by Stroop effect) based on stimuli recognition. But, both groups didnt show any significant difference in visual attention when there was not any sign for stimuli position (neutral condition).
    Conclusion
    According to these findings, methamphetamine has significant effect on weakling attention function.
    Keywords: Selective Attention, Visual Attentionn, Spatial Cuing, Methamphetamine
  • H. Yaghubi *, M. Karimi, A. Omidi, N. Mesbah, Sh Kahani, M. Abedi, Qelich, Qeshlaq Pages 95-104
    Introduction
    The aim of this study was to evaluate the prevalence of mental disorders in freshman college students in Tehran Universities of Medical Sciences.
    Method
    In this cross-sectional study, 500 students of Tehran Universities of Medical Sciences were selected by sampling a share. Participants by trained interviewers with the Composite International Diagnostic Interview (CIDI) were interviewed. The demographic questionnaire was completed.
    Results
    The results showed that percentage of psychiatric disorders on campus students, male students, and lower educational level is higher.
    Conclusion
    The prevalence of psychiatric disorders in students as one of the educated class of markedly high.
    Keywords: Epidemiology, CIDI, Mental Disorder, College Student