فهرست مطالب

روان شناسی بالینی - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 26، تابستان 1394)

فصلنامه روان شناسی بالینی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 26، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مهناز شاهقلیان * صفحات 1-14
    مقدمه
    هرچند پژوهش های زیادی از مدل مطرح شده توسط ولز در حوزه فراشناخت حمایت کرده اند؛ به نظر می رسد این مدل در توضیح پاره ای ابهامات مطرح شده در بحث از تفاوت های فردی در مطالعه شخصیت و یا در بحث از نارسایی های شناختی، ناتوان است. پژوهش حاضر با بررسی کنش های اجرایی معادل پردازش های فراشناختی در افراد اضطراب بالا و اضطراب پایین در پی ارائه الگوی پیشنهادی برای تکمیل الگوی ولز درباره ارتباط فراشناخت و اضطراب است.
    روش
    200 نفر از دانشجویان دختر دانشگاه تربیت مدرس، پرسشنامه های فراشناخت، نارسایی های شناختی، دست برتری واترلو و فرم تجدید نظر شده پرسشنامه شخصیتی آیزنک را تکمیل کردند. هدف از اجرای پرسشنامه های فراشناخت و نارسایی های شناختی کنترل معیارهای ورود بود. بعد از کنترل معیارهای ورود، با در نظر گرفتن نمره های انتهایی توزیع در دو بعد برون گردی و نورزگرایی پرسشنامه آیزنک، 2 گروه 15 نفره شامل اضطراب بالا و اضطراب پایین مشخص شدند. از آزمودنی های انتخاب شده آزمون استروپ و آزمون دسته بندی کارت های ویسکانسین گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد کیفیت پردازش های فراشناختی در آزمودنی های اضطراب پایین بهتر از اضطراب بالا است.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد الگوی پیشنهادی در پژوهش حاضر توانسته است سوالات مطرح شده در حوزه فراشناخت را که مدل ولز از توضیح آنها ناتوان است، پاسخ دهد. البته خاطر نشان می شود که استحکام جایگاه این الگو به تدابیر پژوهشی بیشتری نیازمند است.
    کلیدواژگان: فراشناخت، کنش های اجرایی، اضطراب
  • علی کاظم پور جهرمی، ایمان الله بیگدلی *، پروین رفیعی نیا صفحات 15-28
    مقدمه
    این پژوهش با هدف مقایسه کارکردهای اجرایی و حافظه کاری افراد مبتلا به اختلال وسواسی - جبری با افراد بهنجار انجام شد.
    روش
    طرح پژوهش حاضر از نوع علی - مقایسه ای است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه افراد مراجعه کننده به مرکز سلامت ایرانیان در شهر سمنان در سال 1393 بود، که از این جامعه، 30 فرد مبتلا به اختلال وسواسی – جبری، به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای تشخیص افراد مبتلا به اختلال وسواسی – جبری، از مصاحبه تشخیصی ساختار یافته و همچنین از پرسشنامه وسواس فکری - عملی مادزلی استفاده شد. برای انتخاب گروه مقایسه نیز 30 نفر ازافراد بهنجار که از لحاظ متغیرهای سن، جنس، تحصیلات و طبقه اجتماعی-اقتصادی با گروه مبتلا به این اختلال همتا بودند، به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب گردیدند. در این پژوهش از آزمون فراخنای ارقام وکسلر، آزمون عملکرد پیوسته، آزمون کارت های ویسکانسین و آزمون برج لندن برای جمع آوری داده ها استفاده شد و برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها، از آزمونهای تحلیل کوواریانس چند متغیری و تک متغیری بهره گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل های آماری نشان داد که عملکرد افراد مبتلا به اختلال وسواسی - جبری در حافظه کاری و کارکرد اجرایی (توانایی نگهداری توجه، توانایی جابجایی زمینه و توانایی برنامه ریزی) ضعیف تر از افراد بهنجار است. همچنین با وجود عملکرد ضعیف تر افراد مبتلا به اختلال وسواسی - جبری نسبت به افراد بهنجار در متغیر بازداری پاسخ (مربوط به کارکرد اجرایی)، تفاوت بین دو گروه معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    بنابراین یافته های پژوهش حاضر موید این نکته است که مبتلایان به اختلال وسواسی – جبری، نقایصی در کارکردهای اجرایی و حافظه کاری دارند.
    کلیدواژگان: اختلال وسواسی، جبری، حافظه کاری، عملکرد اجرایی، نگهداری توجه، جابجایی زمینه، برنامه ریزی، بازداری پاسخ
  • مهدیه رحمانیان *، الهام اسبقی، مونا اسبقی، سهیلا ترابی مخصوص صفحات 29-38
    مقدمه
    افسردگی یکی از شایع ترین اختلالات روانشناختی است که جهت درمان آن شیوه های متعددی وجود دارد. بنابراین شناسایی روش درمانی موثر و ماندگار از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی دو روش شناخت درمانی رفتاری و تحریک مکرر مغناطیسی فراقشری در کاهش علایم افسردگی بود.
    روش
    جهت بررسی هدف تحقیق 20 نفر از مبتلایان به افسردگی انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه شناخت درمانی رفتاری و تحریک مکرر مغناطیسی فراقشری جایگزین شدند. آزمودنی ها در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری پرسشنامه افسردگی بک را تکمیل کردند. جهت بررسی نتایج از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که هر دو روش درمان در کاهش علایم افسردگی موثر بودند. گرچه در کاهش نشانه ها بین دو روش تفاوت معناداری مشاهده نشد، اما تفاوت دو گروه در مرحله پیگیری معنادار بود.
    نتیجه گیری
    نتایج بیانگر این واقعیت است که اثر بخشی رفتاردرمانی شناختی با گذشت زمان پایدارتر از تحریک مکرر مغناطیسی فراقشری می باشد.
    کلیدواژگان: اختلال افسردگی، شناخت درمانی رفتاری، تحریک مکرر مغناطیسی فراقشری
  • نجمه محجوب، سعید تیموری * صفحات 39-48
    مقدمه
    هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش شناخت درمانی گروهی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش حساسیت اضطرابی و فرانگرانی دانشجویان مبتلا به نشانگان بالینی اضطراب اجتماعی بود.
    روش
    پژوهش حاضر شبه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه شاهد و جامعه آماری این پژوهش همه دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد مبتلا به نشانگان بالینی اضطراب اجتماعی سال تحصیلی 93-1392 بودند که 30 نفر از آن ها با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با جایگزینی تصادفی به دو گروه تقسیم شدند (15 نفر گروه آزمایش، 15 نفر گروه شاهد). گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت برنامه آموزشی قرار گرفتند اما گروه شاهد هیچ نوع خدمات روان شناختی را دریافت نکردند. افراد دو گروه پرسشنامه ها را در مرحله قبل و بعد از مداخله تکمیل کردند. ابزارها شامل مقیاس افکار اضطرابی ولز و حساسیت اضطرابی تجدیدنظر شده بود.
    یافته ها
    تحلیل کوواریانس نشان داد بین دو گروه آزمایش و شاهد ازنظر کاهش حساسیت اضطرابی تفاوت معناداری وجود دارد (01/0> P) و همچنین بین دو گروه ازنظر کاهش فرانگرانی تفاوت معناداری وجود داشت (01/0> P).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد آموزش شناخت درمانی گروهی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش حساسیت اضطرابی و فرا نگرانی دانشجویان مبتلا به نشانگان بالینی اختلال اضطراب اجتماعی موثراست.
    کلیدواژگان: اختلال اضطراب اجتماعی، حساسیت اضطرابی، فرانگرانی، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، گروه درمانی
  • سیده ایلناز انزاب دشتی، علی اصغر اصغرنژاد فرید *، زهره رئیسی صفحات 49-60
    مقدمه
    پژوهش حاضر به منظور مقایسه ی طرحواره های ناسازگار اولیه و ریشه های والدینی این طرحواره ها در مبتلایان به اختلال هویت جنسی زن به مرد و مرد به زن با گروه عادی اجرا گردید.
    روش
    طرح پژوهش پیش رو از نوع علی- مقایسه ای است. نمونه آماری شامل 78 نفر در دو گروه، بالینی (بیماران مبتلا به اختلال هویت جنسی 39 نفر) و عادی (کنترل، 39 نفر) بودند که به شیوه نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات در مورد گروه بالینی با مراجعه به مرکز پزشکی قانونی، کلینیک روان پزشکی و روانشناسی و جراحی بازسازی جنسیت در تهران، شیراز و محموداباد اجرا گردید. نمونه ها با استفاده از پرسشنامه های طرحواره ناسازگار اولیه یانگ و فرزند پروری یانگ ارزیابی شدند و پرسشنامه سلامت روان که بر روی گروه عادی اجرا شد.
    یافته ها
    تحلیل داده ها به دلیل آنکه توزیع داده ها به صورت نرمال نبود (با آزمون کولموگروف- اسمیرینف تک نمونه ای و آزمون شاپیرو- ویلک و همچنین نمودار احتمال-احتمال بررسی شد)؛ از معادل غیر پارامتریک آزمون تی مستقل یعنی (یو مان ویتنی) و ضریب همبستگی استفاده شد. در پژوهش حاضر، آلفای کرونباخ کل پرسشنامه ها تقریبا 78/0 به دست آمد. پژوهش نشان داد که بین دو گروه بالینی و بهنجار در 9 طرحواره ناسازگار اولیه تفاوت معناداری وجود داشت. بدین معنی که طرحواره های ناسازگار اولیه در گروه بالینی بیشتر بود. بین دو گروه اختلال هویت جنسی و عادی از نظر ریشه های والدینی طرحواره های ناسازگار اولیه (مربوط به مادر) و (مربوط به پدر) تفاوت معناداری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش به طور کلی تفاوت معنادار دو گروه بالینی و گروه عادی را در طرحواره های ناسازگار اولیه و ریشه های والدینی این طرحواره ها نشان داد. بر اساس یافته ها، بیماران مبتلا به اختلال هویت جنسی در مقایسه با گروه عادی طرحواره های ناسازگار اولیه آسیب پذیر تری داشتند. بر این اساس با شناسایی طرحواره های ناسازگار اولیه و اندازه گیری شدت آن ها می توان راهبردهای مداخله ای مناسبی را در جهت کاهش شدت این طرحواره ها به کار گرفت.
    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار اولیه، ریشه های والدینی، اختلال هویت جنسی _
  • سیامک فتح الهی *، عباس بخشی پور رودسری، تورج هاشمی نصرت آباد، علیرضا فرنام، اصغر وثوقی صفحات 61-76
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر، تعیین عوامل مشترک و عوامل اختصاصی اختلال های اضطرابی و افسردگی بر اساس مولفه های سرشت و منش شخصیت در مدل کلونینگر بود.
    روش
    از بین بیماران مبتلا به اختلالات هیجانی تعداد 313 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به این پرسش نامه ها پاسخ دادند: پرسش نامه سرشت و منش شخصیت، پرسش نامه افسردگی بک، شاخص حساسیت اضطرابی، پرسش نامه نگرانی ایالت پن، پرسش نامه وسواسی- جبری مادزلی، پرسش نامه ترس مرضی اجتماعی. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل عاملی تاییدی و روش الگویابی معادلات ساختاری استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد عامل آسیب پرهیزی با همه ی علائم اختلالات اضطرابی و افسردگی رابطه ی مستقیم و معناداری دارد و عامل پیش بین برای همه ی علائم اختلالات اضطرابی و افسردگی است. همچنین نتایج نشان داد که بین عامل خود راهبری و افسردگی رابطه معناداری وجود دارد. علاوه براین، نتایج مدل ساختاری نشان داد که عامل نوجویی پایین با اختلال فوبی اجتماعی و وسواسی جبری رابطه ی معناداری ندارد.
    نتیجه گیری
    عامل آسیب پرهیزی ویژگی مشترک اختلال های اضطرابی و افسردگی است و مسئول همپوشی مشاهده شده بین این اختلالات است.همچنین عامل خود راهبری ویژگی اختصاصی افسردگی است.
    کلیدواژگان: روابط ساختاری، مولفه های سرشت و منش شخصیت، اختلالات هیجانی
  • سارا آقابابایی *، احمد عابدی، احمد یارمحمدیان، نسرین زمانی فروشانی صفحات 77-86
    مقدمه
    درسال های اخیر بسیاری از مطالعات، به بررسی اثربخشی مداخلات متفاوت بر روی کودکان مبتلا به اختلال اتیسم پرداخته اند. یکی از مداخلات موثر بر روی این کودکان، روش تحلیل رفتار کاربردی است. در تعداد زیادی از کوشش های بالینی و پژوهش های موردی، میزان اثر بخشی این روش در کودکان مبتلا به اختلال اتیسم اندازه گیری شده است که نتایج متفاوتی را نشان می دهند؛ بنابراین لزوم استفاده از فراتحلیل جهت ارائه یک نتیجه کلی احساس می شود. هدف پژوهش حاضر نیز این است که با استفاده از الگوی پژوهشی فراتحلیل وبا جمع آوری و ترکیب نتایج پژوهش های مختلف، اندازه اثرروش تحلیل رفتارکاربردی را بر بهبود مهارت های زبانی کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم مورد بررسی قرار دهد.
    روش
    10 مطالعه خارجی مورد قبول از نظر روش شناسی، گردآوری و فراتحلیل شدند. ابزار پژوهش فهرست وارسی فراتحلیل بود. اندازه اثر هر پژوهش به صورت دستی محاسبه شد.
    یافته ها
    میانگین اندازه اثر مداخله روش تحلیل رفتار کاربردی بر بهبود مهارت های زبان بیانی کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم79/1، بر مهارت های زبان دریافتی56/1 و بر مهارت های زبان مرکب 21/1 به دست آمد که طبق جدول کوهن در سطح زیاد است.
    نتیجه گیری
    نتایج این فراتحلیل از تاثیر مداخله روش تحلیل رفتار کاربردی بر بهبود مهارت های زبانی کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم حمایت می کند.
    کلیدواژگان: اختلال اوتیسم، فراتحلیل، مداخله تحلیل رفتار کاربردی
  • بهروز گل محمدی *، ولی الله کاشانی، منیره مکبریان صفحات 87-100
    مقدمه
    خودکارآمدی به اعتقاد فرد در رابطه با توانایی انجام تکالیف در حوزه ای خاص اشاره دارد که تاثیر جهت بخشی روی انتخاب فعالیت ها و موقعیت های وی دارد و خودکارآمدی معین خواهد کرد که افراد چه مقدار تلاش کنند و چه مدت در مواجهه با موانع اصرار و پافشاری داشته باشند. هدف از تحقیق حاضر تعیین روایی و پایایی نسخه فارسی پرسشنامه خودکارآمدی سالمندان (SEEA) روبرت و دولانسکی و وبر (2010) بود. بدین منظور و جهت تایید روایی سازه پرسشنامه، 425 زن و مرد سالمند (207 مرد و 218 زن) با سطوح مختلف به لحاظ فعالیت بدنی (130 مرد فعال و130 زن فعال، 78 مرد غیرفعال و 87 زن غیرفعال)، به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب و نسخه فارسی مقیاس خودکارآمدی تکالیف روزمره در سالمندان را تکمیل کردند.
    روش
    برای اجرای این پژوهش ابتدا با استفاده از روش ترجمه- باز ترجمه، مقیاس خودکارآمدی تکالیف روزمره توسط سه متخصص روانشناسی ورزش و سه متخصص آموزش از زبان انگلیسی به فارسی و از فارسی به انگلیسی ترجمه و اصلاحات لازم انجام شد. جهت تعیین روایی سازه پرسشنامه از تحلیل عاملی تاییدی مبتنی بر مدل یابی معادلات ساختاری، همسانی (ثبات) درونی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ و پایایی زمانی (ثبات پاسخ) سوالات از ضریب همبستگی درون طبقه ای به روش آزمون- آزمون مجدد با دو هفته فاصله، استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان دهنده برازش مطلوب مدل مقیاس نسخه فارسی خودکارآمدی سالمندان می باشد. شاخص های برازندگی (055/0RMSEA=، 001/0= CFI، 99/0 TLI=)، همسانی درونی (خودمراقبتی 987/0، تحرک 986/0 و کل پرسشنامه 987/0) و پایایی زمانی (خودمراقبتی 74/0، تحرک 82/0 و کل پرسشنامه 83/0) قابل قبولی برخوردار شد، که بیانگر روایی و پایایی مطلوب نسخه فارسی پرسشنامه خودکارآمدی سالمندان می باشد.
    نتیجه گیری
    از نسخه فارسی پرسشنامه خودکارآمدی سالمندان می توان به عنوان ابزاری روا و پایا جهت مطالعه و ارزیابی خودکارآمدی سالمندان ایرانی بهره گیری نمود.
    کلیدواژگان: روانسنجی، خودکارآمدی، سالمندان
  • انسیه لعل زاده، محمد جواد اصغری ابراهیم آباد *، ربابه حصارسرخی صفحات 101-108
    مقدمه
    یکی از مسائلی که در خانواده باید به آن پرداخته شود بحث طلاق عاطفی می باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین طرحواره های ناسازگار اولیه و طلاق عاطفی بین زن و مرد بود.
    روش
    طرح پژوهش حاضر از نوع همبستگی است و نمونه آماری تحقیق را زنان و مردان ساکن شهر مشهد تشکیل می دهد که از بین آن ها 200 نفر (100 زن و 100مرد) به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای سنجش شامل فرم کوتاه پرسشنامه طرحواره های ناسازگار اولیه ی یانگ و پرسشنامه طلاق عاطفی بود. داده ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون چندگانه (گام به گام) تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد بین نمره کل طرحواره ها با طلاق عاطفی رابطه ی مثبت و معنادار وجود دارد (01/0>P). تحلیل رگرسیون نشان داد، انزوای اجتماعی، شکست در پیشرفت، محرومیت هیجانی توانایی پیش بینی کنندگی طلاق عاطفی را دارند (01/0>P).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج بدست آمده پیشنهاد می شود که با شناسایی و اصلاح طرحواره های ناسازگار اولیه می توان میزان صمیمیت و رضایت زناشویی را افزایش و میزان طلاق عاطفی را کاهش داد.
    کلیدواژگان: طلاق عاطفی، طرحواره های ناسازگار اولیه، زنان، مردان، مشهد
|
  • M. Shahgholian Pages 1-14
    Inrtodaction: Although many studies have supported the model proposed by Wells in metacognition, it seems that this model is unable to explain some of the ambiguities were raised in the discussion of individual differences in personality study or cognitive failures. The present study examined metacognitive processing to highlight role of executive functions in high anxiety and low anxiety individuals, then proposed model for the complete Wells pattern about the relationship between metacognition and anxiety.
    Method
    200 female students in Tarbiat Modares University completed the Metacognition Questionnaire, Cognitive Failures Questionnaire and Revised Eysenck Personality Questionnaire. The purpose of MCQ-30 and CFQ were to control the inclusion criteria. Then according to extreme scores in extraversion and neuroticism dimensions of EPQ-R, two groups (each group 15 subjects) including high anxiety and low anxiety were selected. Finally, the Stroop test and the Wisconsin card sorting test completed.
    Results
    Results showed that metacognitive processing in low anxiety was better thanhigh anxiety.
    Conclusion
    It seems that the model proposed in this study is able to answer the questions on metacognition that Wells model is unable to explain them. Although the strength of this model is the need for more research measures.
    Keywords: Metacognition, Executive Functions, Anxiety
  • A. Kazempoor, Jahromi, I. Bigdeli *, P. Rafieinia Pages 15-28
    Introduction
    The aim of this study was to compare the executive functions and working memory in individuals with obsessive-compulsive disorder and normal people.
    Method
    The design of this study is causal- comparative. The statistical society included all patients referred to Iranian health center in semnan in 1393. From this society, 30 people with obsessive-compulsive disorder were choosen with available sampling method. To select individuals with obsessive-compulsive disorder, people that had been diagnosed obsessive-compulsive disorder by clinical psychologist were interviewed and completed related test again. For choosing comparison group, 30 normal people were matched and selected by available sampling method. In this study, Wechsler digit span test, continuous performance test, index cards Wisconsin test and the test of the Tower of London was used to collect data. For data analysis, multivariate and univariate analysis of covariance was used.
    Results
    Results of data analysis showed that the function of people with obsessive-compulsive disorder in working memory and executive function (the ability of attention maintaining, ability of movement and ability of scheduling) is weaker than normal people. Despite the poor performance in inhibition response by those with obsessive-compulsive disorder than normal controls, difference between two groups was not significant.
    Conclusion
    Individuals with obsessive-compulsive disorder have some deficits in executive functions and working memory.
    Keywords: Obsessive– compulsive disorder, executive function, working memory, attention maintaince, movement function, scheduling ability, inhibition response
  • Rahmanian, M. , Asbaghi, E. Student., Asbaghi, M. M.A., Torabi, Makhsoos, S. M.A Pages 29-38
    Introduction
    Depression is a common psychological disorder and there are several methods to treat it. Therefore, it is very important to identify effective and permanent treatment. The aim of present research was to compare the efficacy of cognitive behavior therapy and repetitive transcranial magnetic stimulation on depression symptoms reduction.
    Method
    To do so, 20 patients with depression selected and randomly were assigned to two groups; i.e. cognitive behavior therapy and repetitive transcranial magnetic stimulation. Subjects completed the Beck Depression Inventory through pretest, posttest and follow up intervals. Data were analyzed using repeated measure of analysis of variance.
    Results
    The results showed that both treatments were effective in reducing depression symptoms. However, no significant difference was found between two methods, but there was significant difference between two groups on follow up scores.
    Conclusion
    The present study indicated that effectiveness of cognitive behavior therapy, over time is more permanent than repetitive transcranial magnetic stimulation.
    Keywords: Depression Disorder, Cognitive Behavior Therapy (CBT), Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation (TMS)
  • N. Mahjuob, S. Teymouri Pages 39-48
    Introduction
    The purpose of this research was evaluating the effectiveness of mindfulness group-based cognitive therapy on reducing anxiety sensitivity and Meta-worry students with symptoms of social anxiety.
    Method
    This study research design was quasi-experimental pretest-posttest with control group. Statistical population was all students at Ferdowsi University of Mashhad with clinical symptoms of social anxiety in 1392-93 academic year. 30 students (15 groups, 15 groups control)were selected with purposeful sampling. The experimental group received 8 sessions of training, but the control group did not receive any type of psychological services. The two groups completed questionnaires before and after the intervention. Anxious thoughts questionnaire and anxiety sensitivity questionnaire were used for collecting data.
    Results
    The results of covariance analysis indicated significant differences between experimental and control groups in reducing anxiety sensitivity (P<0/01). There was a significant difference between the two groups also in reducing meta-worry (P<0/01).
    Conclusion
    The results showed that mindfulness group-based cognitive therapy was effective on reducing anxiety sensitivity and Meta-worry in students with symptoms of social anxiety.
    Keywords: Social Anxiety Disorder, Anxiety Sensitivity, Meta, worry, Mindfulness, based Cognitive Therapy, Group Therapy.
  • Anzabdashti, S.I. M.A., Asgharnejadfarid, A.A. , Rayisi, Z. Pages 49-60
    Introduction
    The purpose of this present study was comparing of early maladaptive schemas and parental origins of these schemas amoung the patients with gender-identity disorders and normal individuals.
    Method
    The present research is a causal- comparative study. The statistical sample included 78 individuals in two groups, clinical (patients with gender-identity) and normal individuals (control 39 people) who were selected using convenience sampling. Data collection of clinical group was done by referring to the legal medical, psychotherapy and psychology clinics and Gender Reconstruction Surgery (GRS) in Tehran, Shiraz and Mahmoud Abad.The samples were evaluated by Early Maladaptive Schema scale (YSQ-RE2 R) and Young parenting inventory (YPI), General Health Questionnaire (GHQ) who performance for general group.
    Results
    The data analyzed, since data distribution wasn’t normal (with one-sample Kolmogrov-Smirnoff test and Shapiro-vilk test and probability-probability chart), non-parametric equivalent of independent T test (U Mann-Whitney) and correlation coefficient were used. In this present study, Cranach’s alpha all parts of the questionnaire was gained about 0.78. The survey shows that there was significant difference between two clinics and normal groups among 9. This means that early maladaptive schemas were more in the clinics group. There was significant between two groups of gender-identity disorder and normal people from point of view of prior incompatible parental origins schemas (related to mother and father).
    Conclusion
    The data analyzed, since data distribution wasn’t normal (with one-sample Kolmogrov-Smirnoff test and Shapiro-vilk test and probability-probability chart), non-parametric equivalent of independent T test (U Mann-Whitney) and correlation coefficient were used. In this present study, Cronbach’s alpha all parts of the questionnaire was gained about 0.78. The survey shows that there was significant difference between two clinics and normal groups among 9. This means that early maladaptive schemas were more in the clinics group. There was significant between two groups of gender-identity disorder and normal people from point of view of prior incompatible parental origins schemas (related to mother and father).
    Keywords: Primary Maladaptive Schemas, Parental Origins, Gender Identity Disorders
  • Fathollahi, S.M.A., Bakhshipour, Rudsari, A. , Hashemi, Nosratabadi, T. , Farnam, A. Vosughi, A. M.A. Pages 61-76
    Introduction
    The aim of this study was to determine common factors and specific factors of anxiety and depression disorders are based on temperament and character components in Consigner’s model.
    Method
    The study sample included 313 patients who were selected by random sampling. Data from this study, using questionnaires temperament and character Inventory, Beck Depression Inventory, Anxiety Sensitivity Index, Penn State Worry Questionnaire, Maudsley Obsessive-Compulsive Inventory and Social Phobia Inventory were collected. For data analysis, confirmatory factor analysis and structural equation modeling was used.
    Results
    Results from Structural equation modeling showed that Harm Avoidance factor has a significant relation with all anxiety symptoms also with Depression. Furthermore Harm Avoidance is the predicting factor for all Depression and Anxiety disorders. Results also showed, there is significant relation between Self-Directedness and depression. Moreover, structural model results showed that low Novelty Seeking is not specific factor for OCD and social phobia.
    Conclusion
    The results showed that Harm Avoidance is common factor between anxiety and depression disorders and primarily is responsible for the observed overlap between these disorders. On the other hand, Results indicated that Self-Directedness factor is specific features of depression.
    Keywords: Structural Relations, Temperament, Character Components, Emotional Disorders
  • Aghababaei, S. Student., Abedi, A. , Yarmohamadian, A. , Zamani, Foroshani, N. Student. Pages 77-86
    Introduction
    In recent years, intervention results of children with autism disorder have been examined in many studies. One of the effective interventions for this group of children is Applied Behavioral Analysis method. In number of clinical trials and single-subject studies have been measured the effectiveness of this method on children with autism, that results are different. Therefore, the use of meta-analysis is necessary. The purpose of current study is examining the effect size of ABA on improvement the language skills in autism children by meta-analysis method and with collecting and integrating the results different studies.
    Method
    10 studies accepted in methodology were collected and analyzed through meta-analysis. The research tool was meta-analysis checklist. Effect size for each study was manual calculated.
    Results
    The mean of effect size of ABA intervention were 1/66 (p≤ 0/001) on expressive language, 1/52 (p≤ 0/001) on receptive language and 1/21 (p≤ 0/001) on composite language skills in autistic children, according to Cohen table is high.
    Conclusion
    Findings of this meta-analysis support of effectiveness ABA on improvement language skills in autism children.
    Keywords: Applied Behavioral Analysis Intervention, Autism Disorder, Meta, Analysis
  • Golmohammadi, B. , Kashani, V. , Mokaberian, M. M.A. Pages 87-100
    Introduction
    Self-efficacy refers to people’s belief in their ability to perform their duties efficiently in particular contexts and influences their choice of activities and situations. It determines how hard people will try and how long they will persist in the face of obstacles.
    Method
    The purpose of this study was to determine the validity and reliability of the Persian version of Task Self-Efficacy Scale for Everyday Activities)SEEA((Robert, Dolansky, and Weber, 2010(. To this end, and to confirm the construct validity of the questionnaire, 425)207 male and 218 female(older adults at different levels of physical activity)Active, Inactive) were selected by random sampling and then completed the questionnaire. Using the translation-back translation method, the questionnaire was translated from English to Persian and from Persian to English by three sports psychologists and three English-language experts. The content and face validity of the Persian version of the questionnaire was confirmed by the three sports psychologists and the three English- language experts.
    Results
    Confirmatory Factor Analysis (CFA) based on structural equations was used for the validation of the structure of the questionnaire. Cronbach alpha coefficient was used to validate the internal consistency of the questionnaire, and intra-class correlation coefficient under test-retest method with 4-weeks interval was used to study the temporal reliability of the items. The results showed that SEEA had an acceptable fit index (RMSEA = 0.055, CFI = 1.00., TLI = 0.99), internal consistency (Self-care = 0.987, Mobility = 0.986, and the total = 0.987), and temporal reliability (Self-care = 0.74, Mobility= 0.82, and the total = 0.83).
    Conclusion
    These findings indicated good validity and reliability for the Persian version of Self-Efficacy Scale for Everyday Activities for older adults. Therefore, the Persian version of the questionnaire can be employed as a tool to study and evaluate the self-efficacy of Iranian older adult.
    Keywords: Psychometric, Self, Efficacy, Elderly
  • Lalzadeh, E. Master Student., Asghari Ebrahimabad, M.J. , Hesarsorkhi, R. M.A. Pages 101-108
    Introduction
    The aim of this study was to comparison between men and women which aims to examine relationship of emotional divorce and maladaptive schema in Mashhad.
    Method
    The study of correlation and statistical population of couples who were living in the city of Mashhad, among them 200 patient (100 females and 100 males) were selected by random sampling. The assessment tools were included Young Early Maladaptive Schema Questionnaire (short form) and emotional divorce questionnaire. Then, data were analyzed by Pearson correlations and multiple variables regression
    Results
    The result showed a significant and positive relationship (p<0/01) between emotional divorce and early maladaptive schemas. Regression analysis shows that social isolation, failure to progress and emotional deprivation can predict the emotional divorce (p<0/01).
    Conclusion
    Result suggested that by identifying and challenging maladaptive schema can increase the level of intimacy and marital satisfaction and reduced emotional divorce.
    Keywords: Early Maladaptive Schema, Emotional Divorce.