فهرست مطالب

روان شناسی بالینی - سال هفتم شماره 3 (پیاپی 27، پاییز 1394)

فصلنامه روان شناسی بالینی
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 27، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/26
  • تعداد عناوین: 9
|
  • ایمان الله بیگدلی، محمود نجفی، الهام اسبقی*، الهه مجدآرا صفحات 1-10
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف مطالعه اثر بخشی نوروفیدبک بر کاهش علائم بیش فعالی انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر آزمایشی از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. بدین منظور تعداد 30 نفر از دانش آموزان مبتلا به بیش فعالی نوع مختلط به شیوه نمونه گیری ملاک محور در دو گروه آزمایشی (15 نفر) و دارونما (15 نفر) به تصادف گمارده شدند. کلیه آزمودنی ها قبل و بعد از درمان با آزمون کامپیوتری TOVA در دو مرحله (پیش آزمون و پس آزمون)ارزیابی شدند؛ داده ها با روش آماری کواریانس تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 50 جلسه آموزش نوروفیدبک منجر به بهبود توجه در گروه آزمایش شد. اما در درمان تکانشگری تفاوت معناداری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    اثربخشی درمان با نوروفیدبک در نارسایی توجه در مقایسه با تکانشگری در کودکان مبتلا به ADHD احتمالا به دلیل درگیری فزونتر فرایندهای عصبی عضوی در توجه نسبت به تکانشگری می باشد.
    کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه، فزون کنش، نوروفیدبک
  • وحید مطهری موید *، محمد عسگری، ثریا قرباغی صفحات 11-20
    مقدمه
    مداخلات گروهی به طور فزاینده ای در موقعیت های بالینی مورد استفاده قرار می گیرد و راهبردی برای ذخیره زمان و انرژی در ارائه خدمات بالینی می باشد. از جمله مداخلاتی که می توان به صورت گروهی مورد استفاده قرار داد درمان یکپارچگی حسی می باشد. مداخلات یکپارچگی حسی برای حل مشکلات یکپارچگی و پردازش حسی مورد استفاده قرار می گیرد. کودکان مبتلا به نقص توجه بیش فعالی مشکلات یکپارچگی و پردازش حسی را تجربه می کنند. اختلال نقص توجه-بیش فعالی، یکی از اختلال های رفتاری است که بر عملکرد تحصیلی- اجتماعی کودکان، تاثیر منفی می گذارند. باتوجه به اینکه مشکلات پردازش و یکپارچگی حسی در این کودکان گزارش شده است و رویکردهای موثری نظیر درمان یکپارچگی حسی جهت مداخله در این حوزه در دسترس است. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی مداخلات گروهی یکپارچگی حسی بر نشانه های اختلال نقص توجه-بیش فعالی دانش آموزان دوره ابتدایی شهر همدان انجام شد.
    روش
    این تحقیق از نوع نیمه تجربی بود، شرکت کنندگان در این تحقیق شامل 39 کودک 6-12 ساله با اختلال نقص توجه-بیش فعالی بودند که به صورت تصادفی از بین مدارس عادی همدان انتخاب و به دو گرو 24 نفر دختر (10 نفر کنترل،14 نفر آزمایش) و 15 نفر پسر (6 نفر کنترل،9 نفر آزمایش) تقسیم شدند. گروه های آزمایش هفته ای سه بار و طی 10 جلسه یک ساعته مداخله یکپارچگی حسی در حضور والدین دریافت نمود. نشانه های اختلال نقص توجه-بیش فعالی هر دو گروه با استفاده از پرسشنامه نشانه های مرضی کودکان ارزیابی شد.
    یافته ها
    تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس عاملی نشان داد که یکپارچگی حسی بر بیش فعالی، نقص توجه و تکانشگری آزمودنی های گروه آزمایش تاثیر معنی دار داشت، بعلاوه جنسیت و تعامل مداخله و جنسیت تاثیر معنی دار نداشت.
    نتیجه گیری
    در مجموع مداخلات گروهی یکپارچگی حسی به طور معناداری بر نقص توجه، بیش فعالی و تکانشگری نمونه مورد نظر تاثیر داشت.
    کلیدواژگان: بیش فعالی، تکانشگری، نقص توجه، مداخلات گروهی یکپارچگی حسی
  • فاطمه غیورکاظمی، زهره سپهری شاملو*، علی مشهدی، علی غنایی چمن آباد صفحات 21-36
    مقدمه
    اختلال اضطراب اجتماعی، شایعترین نوع اختلالات اضطرابی است که به عملکرد و روابط اجتماعی فرد آسیب می رساند. هریک از درمانهای روانشناختی، بر درمان جنبه ای از عوامل زیربنایی آسیب دیده در این اختلال تمرکز کرده و فقط تا حدودی موفق بوده است. اخیرا درمانهای جدیدتر مانند فراشناخت و آموزش نوروفیدبک مدنظر قرار گرفته اند. هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی درمان فراشناخت با نوروفیدبک در کاهش علائم اختلال اضطراب اجتماعی بود.
    روش
    این پژوهش از نوع مطالعه تک آزمودنی و نمونه گیری داوطلبانه بود. 7 نفر دانشجو با تشخیص اختلال اضطراب اجتماعی از دانشگاه فردوسی و فرهنگیان مشهد، همتا شده، بصورت تصادفی در سه گروه (کنترل، فراشناخت و نوروفیدبک) جای گرفتند. از پرسشنامه هراس اجتماعی کانور و مصاحبه تشخیصی DSM-IV-TR استفاده شد. درمان فردی فراشناخت بصورت 8جلسه هفتگی و نوروفیدبک 16جلسه، سه بار درهفته اجرا شد. پرسشنامه دوبار در میانه درمان، سپس انتهای درمان و در پیگیری 45روزه، تکمیل شد و برای تحلیل داده ها از درصد بهبودی استفاده گردید.
    یافته ها
    درمان فراشناخت و نوروفیدبک در دو آزمودنی دارای اختلال اضطراب اجتماعی خفیف، 88 و47درصد بهبودی در انتهای درمان نشان دادند. تغییرات سه آزمودنی دارای اختلال شدیدتر در گروه فراشناخت یا نوروفیدبک، در محدوده17 تا 39درصد بهبودی بوده و بهبودی آزمودنی ها در پیگیری ادامه یافته است.
    نتیجه گیری
    درمان فراشناخت و نوروفیدبک بطور اثربخشی توانستند اختلال اضطراب اجتماعی را نسبت به گروه کنترل بهبود بخشند اما اثربخشی بیشتر درمان فراشناخت برای کاهش علائم اضطراب اجتماعی خفیف و نوروفیدبک برای اختلال اضطراب اجتماعی شدیدتر مشاهده شد.
    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، اضطراب، فراشناخت درمانی، نوروفیدبک
  • صمد شیرین زاده دستگیری، کیومرث بشلیده*، نجمه حمید، سیدعلی مرعشی، سیداسماعیل هاشمی شیخ شبانی صفحات 37-48
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر نشخوارفکری، افسردگی و کارکردهای اجرایی دانشجویان مبتلا به افسردگی صورت گرفت.
    روش
    در قالب یک پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل، با استفاده از نمونه گیری در دسترس 30 بیمار مبتلا به افسردگی انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایشی و گروه کنترل تقسیم شدند. برای اندازه گیری متغیرها از مقیاس افسردگی بک، سبک نشخوار فکری نولن-هوکسما و آزمون ایست-علامت و جهتتجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس چندمتغیره استفاده شد.
    یافته ها
    تحلیل داده ها نشان داد که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی باعث کاهش نشخوارفکری، افسردگی و نقص بازداری افراد مبتلا به افسردگی شده است.
    نتیجه گیری
    مبتنی بر یافته های پژوهش حاضر، می توان بیان داشت که ذهن آگاهی می تواند علاوه بر بهبود نشانه های روان شناختی بر کارکردهای اجرایی و مکانیسم های زیربنایی نوروسایکولوژیک افسردگی نیز موثر باشد.
    کلیدواژگان: افسردگی، نشخوار فکری، کارکردهای اجرایی
  • جعفر حسنی*، نگار محمودی، سمیرا گوهری، طیبه شاهمرادی فر صفحات 49-60
    مقدمه
    بروز مشکلات بین فردی در بسیاری از اختلال های روان شناختی منجر به راه اندازی پژوهش های وسیع در این حیطه شده است. هدف مطالعه حاضر بررسی رابطه راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان و هم جوشی فکر با مشکلات بین فردی بود.
    روش
    در چارچوب طرح همبستگی، 300 نفر(150نفر دختر و150نفر پسر) از دانشجویان به صورت داوطلبانه انتخاب شدند و توسط پرسش نامه راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان، پرسش نامه هم جوشی فکر و پرسش نامه مشکلات بین فردی مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها از طریق تحلیل رگرسیون چندمتغیری به شیوه گام به گام تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج حاکی از وجود همبستگی مثبت بین راهبردهای سازش نایافته نظم جویی شناختی هیجان و مولفه های هم جوشی فکر با بیشتر ابعاد مشکلات بین فردی بود، درحالی که این رابطه برای راهبردهای سازش یافته نظم جویی شناختی هیجان، منفی بود. علاوه بر این، نتایج تحلیل رگرسیون بیانگر نقش پیش بین کننده قوی راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان و مولفه های هم جوشی فکر برای بیشتر ابعاد مشکلات بین فردی بود.
    نتیجه گیری
    راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان سازش نایافته و همجوشی فکر از همبسته های روان شناختی مشکلات بین فردی است. این یافته ها می تواند واجد تلویحات بنیادی و کاربردی در حوزه روان درمانی و سایر زمینه های آموزشی و مداخلاتی باشد.
    کلیدواژگان: نظم جویی هیجان، مقابله شناختی، همجوشی فکر، مشکلات بین فردی
  • نسترن علاقه بندها *، سیمین حسینیان صفحات 61-74
    مقدمه
    شناخت اجتماعی مبتنی بر انتزاع های حاصل از تعاملات بین فردی است. هدف از پژوهش حاضر بررسی شرایط قضاوت عاطفی برشناخت اجتماعی نوجوانان اتیسم با عملکرد بالا در هر دو جنس بود.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع آزمایشی و جامعه آماری این پژوهش را دانش آموزان پسر و دختراز دو مدرسه عادی و یک مدرسه مخصوص افراد اتیسم تشکیل دادند. حجم نمونه تعداد 28 نفر پسر و دختر در محدوده سنی 15-11 ساله بودند که به شیوه در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایشی و دو گروه کنترل قرار گرفتند. ابزار آزمایشی شامل 10 تصویر جهت بازشناسی هیجان (5 تصویر مثبت و 5 تصویر منفی)بود که نیمی ازصاحبان آن عکس هادارای ملیت ایرانی و نیمی دیگراز آنها خارجی تبار بودند که باید تحت سه شرایط عاطفی(خود،دیگری،و مکان)مورد قضاوت قرار می گرفتند. جهت آزمون داده ها نیزاز تحلیل واریانس عاملی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که بین بیان هیجان مثبت و منفی تحت دو شرایط قضاوت عاطفی (خود و دیگری) بر شناخت اجتماعی نوجوانان اتیسم و عادی (گروه کنترل) تفاوت معناداری وجود دارد (01/0=AWT IMAGE)؛ ولی در مورد بیان هیجان مثبت و منفی تحت شرایط قضاوت عاطفی مکان (ملیت صاحب عکس) بر شناخت اجتماعی نوجوانان اتیسم و عادی تفاوت معناداری مشاهده نشد، فقط بین گروه پسر اتیسم و گروه دختر عادی در بیان هیجان مثبت تفاوت معناداری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    در مجموع نتیجه گرفته می شود که بیان هیجان مثبت و منفی تحت شرایط قضاوت عاطفی (خصوصا قضاوت در مورد دیگران) در افراد اتیسم ضعیف می باشد.
    کلیدواژگان: شرایط قضاوت عاطفی، شناخت اجتماعی، اتیسم باعملکرد بالا
  • سمیه صفرزاده *، پرویز صباحی صفحات 75-84
    مقدمه
    سوء مصرف هروئین عوارض و پیامدهای نامطلوبی در حوزه های مختلف از جمله جنبه های شناختی به همراه دارد. هدف پژوهش حاضر، مقایسه ی عملکرد تصمیم گیری در سوء مصرف کنندگان هروئین و افراد بهنجار بود.
    روش
    طرح پژوهش حاضر از نوع علی- مقایسه ای بود. گروه سوء مصرف کننده ی مواد شامل 30 نفر مصرف کننده ی هروئین بود که به شیوه ی نمونه گیری در دسترس از بین افراد مراجعه کننده به مراکز درمان اعتیاد شهرستان گناباد انتخاب شدند. گروه مقایسه شامل 30 نفر از افراد عادی بود که به شیوه ی نمونه گیری در دسترس انتخاب گردیده و از لحاظ سن، جنس، تحصیلات با گروه اول همتاسازی شدند. برای جمع آوری اطلاعات، از دو آزمون عملکرد تصمیم گیری و تصمیم گیری پرخطر، استفاده شد. داده های تحقیق با استفاده از نرم افزار SPSS و تحلیل واریانس چند متغیره تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج تجزیه و تحلیل داده های پژوهش نشان داد نمرات گروه سوء مصرف کننده هروئین در متغیر عملکرد تصمیم گیری نسبت به گروه بهنجار پایین تر و همچنین در متغیر تصمیم گیری پرخطر نمرات این گروه در مقایسه با گروه بهنجار بالاتر است. نتایج تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که عملکرد گروه سوء مصرف کننده ی هروئین نسبت به گروه بهنجار در فرایند تصمیم گیری تفاوت معنی داری دارد (P< 0/0001).
    نتیجه گیری
    مصرف هروئین موجب تغییر در ساختار و عملکرد نواحی مغزی به خصوص قشر پیشانی و پیش پیشانی می شود و این امر موجب می شود سوء مصرف کنندگان هروئین مشکلات زیادی در فرایند تصمیم گیری و حل مساله داشته باشند.
    کلیدواژگان: اعتیاد، هروئین، تصمیم گیری، تصمیم گیری پرخطر
  • نجمه طاهری، زهرا طبیبی*، سید امیر امین یزدی صفحات 85-96
    مقدمه
    در عصر حاضر حوادث ترافیکی کشنده ترین نوع حادثه برای کودکان است. مطالعات گوناگونی به بررسی عوامل تاثیر گذار بر حوادث ترافیکی کودکان پرداخته اند. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر عوامل خانواده شامل ویژگی های نظارتی و شخصیتی هر دو والد پدر و مادر بر درک خطر ترافیکی کودک پیش دبستانی بود.
    روش
    طرح پژوهش حاضر همبستگی و به لحاظ هدف از نوع کاربردی بود. بدین منظور 105 کودک پیش دبستانی به همراه والدینشان از نواحی آموزشی 3 و 6 شهر مشهد به صورت در دسترس انتخاب شدند. برای سنجش درک خطر کودکان از تکلیف شناسایی مکان ایمن و خطرناک عبور از خیابان و برای سنجش ویژگی های والدینی از پرسشنامه ویژگی های نظارت و ادراک خطرپذیری والدینی و پرسشنامه هیجان خواهی زاکرمن استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین متغیرهای درک خطر ترافیکی کودک و ویژگی های نظارتی والدین همبستگی مثبت معنادار و بین درک خطر ترافیکی کودک و هیجان طلبی والدین همبستگی معنادار منفی وجود دارد. همچنین متغیرهای ویژگی های نظارتی مادر، هیجان طلبی مادر و هیجان طلبی پدر به تریتب به میزان 36%، 28% و 23% پیش بینی کننده های معنی داری برای درک خطر کودک بودند.
    نتیجه گیری
    درک خطر کودک تا حد زیادی می تواند متاثر از باورها و شیوه های والدین در مراقبت از کودک و ویژگی های شخصیتی آنها باشد. بنابراین در علت یابی و پیش گیری از حوادث کودکان باید به نقش مراقبتی والدین بالاخص مادر در پیش گیری از آسیب ها و همچنین یادگیری های غیر مستقیمی که کودکان از رفتارهای مرتبط با خطر والدین دارند توجه شود.
    کلیدواژگان: درک خطر ترافیکی، ویژگی های نظارتی والدین، هیجان طلبی والدین، کودک پیش دبستانی
  • پونا خلیلی، شاهرخ مکوند حسینی*، اسحق رحیمیان بوگر صفحات 97-107
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی استعداد آسیب احساسی در بیماران مبتلا به اسکلروز چندگانه با توجه به نقش پیش بین صفات شخصیت انجام شد.
    روش
    طرح پژوهش از نوع توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری شامل بیماران عضو انجمن حمایت از بیماران ام اس بود. نمونه آماری شامل 80 نفر از بیماران عضو این انجمن بودند. نمونه گیری به صورت نمونه گیری در دسترس انجام گرفت. مقیاس استعداد آسیب احساسی و پرسشنامه شخصیتی هگزاکو به وسیله شرکت کنندگان تکمیل شد، مقیاس های بالینی (طول دوره درمان، مدت ابتلای بیماری، نوع بیماری) و جمعیت شناختی(سن و جنسیت) بیماران نیز از پرسشنامه های جمعیت شناختی استخراج شد. بعد از جمع آوری داده ها، ضریب همبستگی پیرسون میان ابعاد شخصیتی هگزاکو و استعداد آسیب احساسی(HFP)محاسبه گردید.برای بررسی قدرت پیش بینی استعداد آسیب احساسی با استفاده ازاین صفات شخصیتی نیز، تحلیل رگرسیون گام به گام گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که ابعاد شخصیتی برون گرایی، توافق، گشودگی به تجربه با استعداد آسیب احساسی همبستگی منفی دارند، در حالیکه همبستگی مثبتی برای بعد هیجان خواهی بدست آمد.در مجموع 32 درصد از تغییرات آسیب احساسی توسط ابعاد شخصیت تبیین می شد. تحلیل رگرسیون گام به گام همچنین نشان داد که بهترین ترکیب برای پیش بینی آسیب احساسی به ترتیب شامل: توافق، هیجان خواهی و گشودگی به تجربه می باشد. در انواع وخیم تر بیماری استعداد آسیب احساسی افزایش می یابد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتیجه گرفتیم که استعداد آسیب احساسی قویا با ابعاد شخصیت مرتبط است و با توافق، هیجان خواهی، و گشودگی به تجربه در افراد ام اس قابل پیش بینی است.
    کلیدواژگان: استعداد آسیب احساسی، صفات شخصیتی، بیماری اسکلروز چندگانه
|
  • I. Bigdeli, M. Najafi, E. Asbaghi*, E. Majdara Pages 1-10
    Introduction
    The Aim of Present Research Was to Investigat the Effectiveness of Neurofeedback on Reduction of ADHD Symptoms.
    Method
    the research method of this study was pre-test, post-test experimental with control group. Sample size was 30 subjects that were randomly selected and placed in two groups, experimental (15 subject) and placebo(15 subject). All Subjects were assessed with the TOVA Test in two stages (pretest and post test). Data were analyzed through covariance statistical test.
    Result
    The results showed that 50 sessions of neurofeedback training lead to the experimental groups improvement in attention but no significant different in impulsive treatment.
    Conclusion
    inattention in children with ADHD is controlled by neurofeedback but neurofeedback is not effective on impulsion. This result may place due to more neuro-organic processes in attention than in implosion that present in informative cues in EEG on improvement of attention.
    Keywords: Attention Deficit, Hyperactivity Disorder, Neurofeedbacks
  • M. Motahari Muyed*, M. Asgari, S. Gharebaghi Pages 11-20
    Introduction
    Group interventions are increasingly used in clinical situations and a strategy to save time and energy in providing clinical services. One of the interventions that can be used group is sensory integration therapy. Sensory integration interventions are used to solve the problems of integration and sensory processing. Children with attention deficit hyperactivity experience sensory integration and processing difficulties. Attention deficit-hyperactivity disorder is a behavioral disorder that effects negatively on the social and academic performance of children. Since sensory integration problems in these children is clear and effective approaches, such as sensory integration therapy is available. This study aimed to determine the effectiveness of group sensory integration intervention on attentions deficit-hyperactivity disorder elementary school students in Hamadan with family focus.
    Method
    This was a quasi-experimental study. The participants in this study included 39 children 6-12 year old with attention deficit-hyperactivity disorder who were randomly selected from the schools of Hamadan and were divided to two groups of 24 females (10 people as control group, 14 people as experimental group) and 15 males (6 people as control group, 9 people as experimental group). Three times a week experimental groups and over 10 one-hour sessions received in the presence of parents the sensory integration intervention. Attention deficit-hyperactivity symptoms in both groups were assessed using children disease symptoms questionnaire.
    Results
    Analysis of data using analysis of variance showed that sensory integration had a significant impact on the hyperactivity, attention deficit and impulsivity of testers in the experimental group. In addition, gender and intervention interaction and gender had no significant impact.
    Conclusion
    Overall, group sensory integration intervention had impact significantly on attention deficit, hyperactivity and impulsivity of sample.
    Keywords: Hyperactivity, Impulsivity, Attention Deficit, Group Sensory Integration Intervention
  • F. Ghayour Kazemi, Z. Sepehri, Shamloo*, A. Mashhadi, A. Ghanaei, Chamanabad Pages 21-36
    Introduction
    Social Anxiety Disorder (SAD) is the most common anxiety disorder that damages one's functionsand social relationships. Each one of the therapeutic approaches has focused on treating one aspect of the damaged substructures in this disorder and none was completely successful. So lately new treatments such as Metacognitive therapy (MCT) and Neurofeedback training are considered. The aim of this research was to compare MCT with Neurofeedback in reducing the symptoms of SAD.
    Method
    This research was a single subject study with volunteer sampling method. 7 students from Ferdowsi and Farhangian universities of Mashhad were peered and replaced randomly in three groups (control, MCT and Neurofeedback). Conner's Social Phobia Inventory and DSM-IV-TR structured interview were used. 8 session per week for MCT and 16 sessions 3 times per week for neurofeedback was performed. Conner's Inventory was answered 2 times within and at the end of the treatment and also in 45 days follow-up. Percent recovery was used for data analysis.
    Results
    MCT and neurofeedback had 88 and 49 percent recovery in milder SAD subjects at the end of the sessions and Percent recovery in the three more severe subjects in both treatments was in the range of 17 to 39 percent and recovery for all the subjects has continued in the follow up.
    Conclusion
    MCT and Neurofeedback were both effective in reducing SAD comparing to control group but MCT was more effective in milder SAD and Neurofeedback was more effective in severe SAD than MCT.
    Keywords: Social Anxiety, Anxiety, Metacognitive Therapy, Neurofeedback
  • S. Shirinzadeh Dastgiri, K. Beshlide*, N. Hamid, A. Marashi, E. Hashemi, Sheykhshabani Pages 37-48
    Introduction
    The study aimed to investigate the effect of Mindfulness -based cognitive therapy on rumination, depression and executive functions at college students with depression.
    Method
    In this experimental pretest-posttest study, thirty patients with Major Depressive Disorder were selected by convenience sampling and randomly assigned to experimental and control group. To measure the variables of the Beck Depression Inventory, rumination Nolen-Hoeksema and Stop-Signal Task was used and Multivariate analysis of variance was used to analyze the data.
    Results
    Data analysis showed that mindfulness-based cognitive therapy decreased rumination, depression and inhibition deficit in people with depression
    Conclusion
    Based on the findings of this study, it should be stated that the mindfulness not only affects the improving of psychological symptoms but also affects the executive functions and mechanisms underlying of neuropsychological depression.
    Keywords: Depression, rumination, executive functions
  • J. Hasani*, N. Mahmoodi, S. Gohari, T. Shahmoradifar Pages 49-60
    Introduction
    The indication of interpersonal problems in many psychological disorders has opened a most of research in this field. The goal of the present study was to assess the relationship of cognitive emotion regulation strategies and thought fusion with interpersonal problems.
    Method
    In correlational designs frameworke, 300 students (150 male and 150 female) were selected voluntarily and assessed by Cognitive Emotion Regulation Questionnaire, Thought Fusion Inventory and Interpersonal Problems Inventory. Data were analyzed using stepwise multiple regression method.
    Results
    Results indicated that there is positive corelation between maladaptive cognitive emotion regulation strategies and thought fusion components with most interpersonal problems dimentions, wheras this relation was negative for adaptive cognitive emotion regulation strategies. Moreover, the results of regression analysis indicated a strong predictor of cognitive emotion regulation strategies and thought fusion components for most interpersonal problems dimentions.
    Conclusion
    Maladaptive cognitive emotion regulation strategies and thought fusion components are psychological coorelates of interpersonal problems. These findigs have applied and basic implications in the field of psychotherapy and other educational and interventional contexts.
    Keywords: Emotion Regulation, Cognitive Coping, Thought Fusion, Interpersonal Problems
  • N. Alaghehbandh*, S. Hosseinian Pages 61-74
    Introduction
    Social cognition is based on abstractions of interpersonal interactions. The aim of the present research was studying the affective judgment conditions on social cognition of adolescents with high-functioning autism in both Gender.
    Method
    This research was a experimental study and statistical population was included of the students of two normal schools and one special school of autistic adolescents. A sample of 28 students from 11 to 15 years old selected accidentally between three schools (14 girl students were selected only between one school and 14 students were at two schools), and they replaced in 2 experimental groups and 2 control groups randomly. The instrument consists of 10 pictures to emotional recognition (5 negative and 5 positive pictures) under three conditions of emotional judgment. The factorial analysis is used for data test.
    Results
    The results showed that there were significant differences between expression of positive and negative emotion under two affective judgment conditions (self & other) on social cognition in autistic and normal (control group) adolescents (=0.01); But there were no significant differences between expression of positive and negative emotion under affective judgement of condition (location) on social cognition in autistic and normal adolescents. Only there was a significant difference between autistic boy group and normal girl group in expression of positive emotion under locational condition of affective judgment.
    Conclusion
    In sum, it concluded that expression of positive and negative emotion under affective judgment conditions (specifically, condition of other) were decreased in autistic people.
    Keywords: Emotional Judgment Conditions, Social Cognition, Autism with High, Functioning
  • S. Safarzade*, P. Sabahi Pages 75-84
    Introduction
    Heroin abuse is one of the world major problems that have negative consequences in multiple domains such as aspects of cognitive problems. The aim of current research was to compare the decision-making functions between heroin abusers and normal individuals.
    Methods
    The method of current research was causative-comparative. The sampling was group of heroin abuser was available. Group of heroin abusers include 30heroin abuser that was selected among those referred to addiction treatment centers in Gonabad city. The comparison group consisted of 30 normal individuals were selected according to available sampling and were matched in age, gender and education with group of heroin abusers.To collect data was used from Decision-making and Risky Decisions Tests. Data analyzed with Spss software and multivariate analysis.
    Results
    Results of data analysis showed scores of heroin abusers in decision-making lower than normal group and also scores of this group in risky decision higher than normal group. The results of multivariate analyze showed a significant difference in decision-making between heroin abusers and normal individuals. (P< 0/0001).
    Conclusion
    Heroin abuse leads to changes in the structure and function of the brain, especially the frontal and prefrontal cortex and this causes heroin abusers have many problems in the process of decision making and problem solving.
    Keywords: Addiction, Heroin, Decision, Making, Risky Decision
  • N. Taheri, Z. Tabibi*, S.A. Amin, Yazdi Pages 85-96
    Introduction
    One of the most deadly accidents for children is traffic accidents. Various studies have examined the factors influencing children’s traffic accidents. The purpose of the present study was to investigate the role of supervisory and personality characteristics of parents on risk perception of young children.
    Method
    A correlational study with a practical aim was conducted. A total of 105 preschoolers with their parents from two preschools situated in two districts 3 and 6 in Mashhad on a voluntarily basis participated. Preschool children’s danger perception was assessed by a pedestrian task of identifying safe and dangerous road crossing sites. The supervision attributes and risk _ taking questionnaire and Zuckerman sensation seeking questionnaire were used to measure the supervisory and personality characteristics of parents.
    Results
    Results showed that there were positive significant relationships between preschooler’s traffic danger perception and parental supervision features and there were negative significant relationships between preschooler’s traffic danger perception and sensation seeking of parents. Also supervisory characteristics of mothers, mother's sensation seeking and father's sensation seeking variables were significant predictors for the danger perception of young children.
    Conclusion
    Children's danger perception can be greatly influenced by the beliefs and practices of parents in the care of the child and by their personality traits. So parents’, especially mothers’ caring role and the importance of their indirect behaviors associated with risk should be considered when designing preventive measures in order to reduce children’s road accidents.
    Keywords: Danger Perception, Parents Supervisory Features, Parents Sensation Seeking, Preschoolers
  • P. Khalili, Sh. Makvand, Hosseini*, E. Rahimian, Bogar Pages 97-107
    Introduction
    The present study examines the hurt feeling proneness in multiple sclerosis patients regarding the role of personality traits.Methode: The research design used was descriptive and correlational. The population consisted of patients with multiple sclerosis patient from Iran Society for Supporting Multiple Sclerosis Patients. The sample included 80 patients with multiple sclerosis disease who were selected by available sampling method among all members of the mentioned society. All participants filled Hurt Feeling Pronenees scale and HXACO Personality Inventory. Clinical measures of Treatment duration, Age, gender, kind of illness and illness duration were extracted from patients’ demographic profiles as well. After data collection, a Pearson correlation coefficient estimated between personality dimensions and HFP measure. A stepwise regression analysis was also made to examine the predictive value of personality dimensions regarding HFP in MS patients.
    Results
    The results were shown negative correlations for responsibility, extroversion, agreeableness and openness personality dimensions, whereas a positive correlation was observed for sensation-seeking dimension. In sum 32 percent of HFP was predicted by personality dimensions. Stepwise Regression Analysis was also revealed agreeableness, sensation-seeking and openness as predictors of Hurt Feeling Pronness. More svere kind of the disease was associated with more Hurt Felleng Pronness as well.
    Conclusion
    We concluded that Hurt Feeling Pronness is strongly associated with personality dimensions and could be predicted by A, Se and O personality dimensions.
    Keywords: Hurt Feeling Proneness, Personality Traits, Multiple Sclerosis