فهرست مطالب

روان شناسی بالینی - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1394)

فصلنامه روان شناسی بالینی
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • زکیه عادلی پور، علی جوادی، حسین کارشکی صفحات 1-12
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف تبیین ویژگی های روان سنجی مقیاس خودباوری های مربوط به اضطراب اجتماعی (SBSA) در جامعه ایرانی و با روش توصیفی انجام شد.
    روش
    کلیه دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد در مقطع کارشناسی در نیم سال اول سال تحصیلی 1394-1393، جامعه آماری تحقیق را تشکیل می دهند؛ که از این میان 402 دانشجو با روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. داده ها با استفاده از مقیاس 15 آیتمی خودباوری های مربوط به اضطراب اجتماعی (SBSA)، مقیاس اضطراب اجتماعی جرابک و مقیاس هراس اجتماعی (SPIN) جمع آوری شدند.
    یافته ها
    برای تعیین روایی آزمون از روش های روایی سازه (تحلیل عاملی تاییدی) و روایی ملاکی با مقیاس اضطراب اجتماعی جرابک و مقیاس هراس اجتماعی (SPIN) و برای تعیین پایایی از روش همسانی درونی با شاخص آلفای کرونباخ استفاده گردید. بر اساس نتایج تحلیل عاملی تاییدی مدل 3 عاملی SBSA از برازش نسبتا مطلوبی برخوردار است. پایایی کلی مقیاس نیز از روش آلفای کرونباخ 81/0 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج تحلیل های آماری نشان داد که می توان از این مقیاس برای ارزیابی خودباوری های مربوط به اضطراب اجتماعی در جمعیت ایرانی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: روایی، پایایی، خودباوری های اضطراب اجتماعی
  • بیان قادری، شهرام محمدخانی، حمیدرضا حسن آبادی صفحات 13-26
    مقدمه
    اختلالات اضطرابی شایع ترین اختلال در میان نوجوانان هستند. هدف پژوهش حاضر ارزیابی روابط ساختاری بین متغیرهای باورهای فراشناختی، فرا نگرانی، راهبردهای کنترل فکر و اضطراب بر اساس مدل فراشناختی اضطراب و نگرانی (ولز، 1995، 1997) در جمعیت نوجوانان بود
    روش
    طرح پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر و پسر سال اول، دوم و سوم دبیرستان شهر کرمانشاه در سال تحصیلی 91-90 بود. نمونه آماری شامل 391 دانش آموز بود، برای انتخاب این نمونه از روش نمونه برداری چند مرحله ای استفاده شد که از میان نواحی مختلف آموزش و پرورش شهر کرمانشاه انتخاب شدند. در این پژوهش کلیه آزمودنی ها در دامنه سنی 13 تا 19 قرار داشتند و پرسشنامه های باورهای فراشناختی کودکان (MCQ-C)، پرسشنامه ی فرا نگرانی (MWQ)، پرسشنامه کنترل فکر (TCQ) و سیاهه اضطراب صفت- حالت (STAI) را تکمیل کردند.
    یافته ها
    تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری تحلیل مسیر و کواریانس نشان داد که با اندک تغییراتی در مدل پیشنهادی اولیه، مدل نهایی برازش خوبی دارد. بر اساس مدل نهایی باورهای فراشناختی منفی، باورهای خرافه، تنبیه و مسئولیت، فرا نگرانی به طور مستقیم با اضطراب رابطه دارند. همچنین دو راهبرد کنترل فکر توجه برگردانی و تنبیه در رابطه ی بین باورهای فراشناختی منفی، نظارت شناختی، باورهای خرافه، تنبیه و مسئولیت، فرا نگرانی و علائم اضطراب در نوجوانان میانجی گری می کنند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها، پژوهش حاضر از مدل فراشناخت اضطراب و نگرانی حمایت می کند و نشان می دهد باورهایی که افراد در مورد پردازش افکارشان دارند و راهبردهایی که برای کنترل شناخت هایشان به کار می برند، نقش مهمی در شروع و تداوم اضطراب دارد. بنابراین، تغییر باورهای فراشناختی و راهبردهای کنترل فکر ناسازگارانه که افراد برای کنترل افکار ناخواسته شان استفاده می کنند، می تواند در پیشگیری از تشدید و تداوم اضطراب مفید باشد.
    کلیدواژگان: باورهای فراشناختی، فرا نگرانی، راهبردهای کنترل فکر، اضطراب، نوجوانان
  • ایمان الله بیگدلی، هادی صفری، علی جعفر محمدی صفحات 27-36
    مقدمه
    شکل گیری تعارضات رفتاری بین والدین و فرزندان همواره از مشکلات رایج دوره نوجوانی است که در این دوره رخ می دهد. هدف پژوهش حاضر تعیین اثر بخشی آموزش مهارتهای ارتباطی والدین با الگوی یادگیری جانشینی بر بهبود روابط مادر- دختر در دانش آموزان سال سوم راهنمایی بود.
    روش
    جامعه پژوهش حاضر شامل دانش آموزان دختر سوم راهنمایی در سال تحصیلی 92-91 شهر شهریار و ماداران آنها بود که تعداد 30 دانش آموز به همراه مادرانشان به شیوه نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند و در دو گروه 15 نفری آزمایشی و گواه جایگزین و کاربندی تصادفی شدند. گروه آزمایشی (مادران) طی 3 هفته و در هر هفته 2 جلسه دو ساعته، مهارتهای ارتباطی با الگوی یادگیری جانشینی را از طریق ارائه فیلم و همچنین مهارت حل تعارض و تصمیم گیری به عنوان روش مداخله دریافت کردند. هر دو گروه (دانش آموزان) پرسشنامه 15 سوالی فنون تعارض (استراس ، 1979) را قبل از مداخله به عنوان پیش آزمون و بعد از مداخله به عنوان پس آزمون تکمیل کردند.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده با استفاده از تحلیل کواریانس بیانگر تفاوت معنی دار بین تعارض، پرخاشگری کلامی، پرخاشگری جسمانی دانش آموزان با والدین خود و همچنین افزایش توانایی استفاده از راهبردهای استدلالی در دانش آموزان بود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد مهارت ارتباطی ضعیف در والدین منجر به پرخاشگری (کلامی و جسمانی)، کاهش راهبردهای استدلال و به طورکلی تعارض در فرزندان با والدین شود.
    کلیدواژگان: روابط مادر - دختر، مهارت های ارتباطی، یادگیری جانشینی
  • محیا برنا، حسین حسن آبادی، بهرامعلی قنبری هاشم آبادی صفحات 37-44
    مقدمه
    رضایت زناشویی شاخص مناسبی برای سنجش موفقیت در ازدواج است. افزایش این مولفه می تواند ثبات یک زندگی را به همراه داشته باشد. این پژوهش با هدف مقایسه ی اثربخشی زوج درمانی گروهی مبتنی بررویکرد هیجان مدار با واقعیت درمانی بر تغییر سطح رضایت مندی زناشویی زوجین شهر مشهد انجام شد.
    روش
    روش پژوهش حاضر طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل می باشد. جامعه ی تحقیق شامل کلیه ی زوجین شهر مشهد بود که در سال 1391 در فرهنگسرای کودک و آینده ثبت نام کرده بودند. از این جامعه 24 نفر به صورت داوطلبانه انتخاب شدند و به شیوه ی تصادفی در سه گروه 8 نفری گماشته شدند. داده ها توسط مقیاس رضایت مندی زناشویی انریچ جمع آوری شد. مداخلات از طریق دو رویکرد هیجان مدار به میزان 9 جلسه ی 2 ساعتی هفتگی و واقعیت درمانی به میزان 8 جلسه ی 2 ساعتی هفتگی اجرا شد. گروه کنترل در لیست انتظار بودند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از میانگین و انحراف معیار در سطح توصیفی و آزمون تحلیل کورایانس و آزمون تعقیبی بونفرونی انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین افراد گروه های آزمایش و کنترل در متغیر رضایتمندی زناشویی تفاوت معناداری وجود دارد. اما بین افراد دو گروه آزمایش هیجان- مدار و واقعیت درمانی از لحاظ نمره ی رضایتمندی زناشویی تفاوت معناداری وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد به هم پیوسته بودن اجزای روانی انسان (هیجان، شناخت، و رفتار) در یکسان بودن تاثیر این دو رویکرد بر رضایتمندی زناشویی تاثیر داشته است.
    کلیدواژگان: رضایتمندی زناشویی، درمان هیجان، مدار، زوج درمانی، زوج درمانی گروهی، واقعیت درمانی
  • مهدی رضایی، عزت الله قدم پور، مظاهر رضایی، رضا کاظمی صفحات 45-58
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی طرحواره درمانی هیجانی (EST) بر اندیشناکی و شدت افسردگی بیماران مبتلا به افسردگی اساسی انجام گرفت.
    روش
    در این مطالعه پیش تجربی، از طرح پیش-آزمون، پس-آزمون و پی گیری تک گروهی استفاده شد و از میان مراجعه کنندگان به مرکز مشاوره رهیار اسلام شهر، 11 نفر (7 زن و 4 مرد) به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. سپس آنها در 9 جلسه (هر هفته یک جلسه 90 دقیقه ای) تحت طرحواره درمانی هیجانی قرار گرفتند و برای ارزیابی پایداری اثرات درمانی در طول زمان، بیماران به مدت دو ماه مورد پیگیری قرار گرفتند. به منظور سنجش تشخیص افسردگی اساسی، شدت افسردگی و پاسخ های اندیشناک به ترتیب از مصاحبه ساختاریافته برای اختلالات محور یک (SCID)، پرسشنامه افسردگی بک-II (BDI-II) و مقیاس پاسخ های اندیشناک (RRS) استفاده شد. داده ها نیز با آزمون آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که طرحواره درمانی هیجانی به طور معناداری منجر به کاهش شدت افسردگی (0001/0>p) و اندیشناکی (0001/0>p) می گردد و این کاهش در دروه پیگیری نیز پایدار بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این پژوهش، طرحواره درمانی هیجانی به عنوان رفتار درمانی شناختی ، نوظهور می تواند برای کاهش شدت افسردگی و اندیشناکی بیماران مبتلا به افسردگی اساسی به کار رود.
    کلیدواژگان: طرحواره درمانی هیجانی، افسردگی اساسی، اندیشناکی
  • اعظم سادات مدنی، لیلا حیدری نسب، حمید یعقوبی، رضا رستمی صفحات 59-70
    مقدمه
    اختلال نقص توجه/ بیش فعالی، یکی از اختلالات روانی-عصبی شایع در افراد است، که در طفولیت شروع شده؛ تا بزرگسالی ادامه یافته و در ابعاد مختلفی از زندگی فرد نظیر زندگی شخصی، تعاملات اجتماعی، زندگی حرفه ای، عملکرد اجرایی نظیر حافظه فعال، تمرکز و سایر ابعاد عملکردی فرد اختلال ایجاد می کند. مطالعات متعددی در خصوص درمان این اختلال از جانب مولفان مطرح گردیده است، با توجه به فقدان مطالعاتی که اثر بخشی نوروفیدبک را همراه با تکالیف شناختی رایانه ای در کاهش نشانه های بیش فعالی در گستره بزرگسالی در ایران مورد بررسی قرار داده باشد، مطالعه کنونی شکل گرفته است. هدف، بررسی اثربخشی نوروفیدبک همراه با تکالیف شناختی رایانه ای در کاهش نشانه های نقص توجه و تمرکز در بزرگسالان مبتلا به اختلال نقص توجه/بیش فعالی بود.
    روش
    طرح پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را بزرگسالان دارای اختلال نقص توجه/ بیش فعالی که به کلینیک آتیه در شهر تهران مراجعه کردند، تشکیل دادند؛ که از بین جامعه آماری فوق 2 گروه 8 نفره، یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل، با روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شد. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از: پرسشنامه اضطراب بک، پرسشنامه افسردگی بک، پرسشنامه اختلال نقص توجه/بیش فعالی بزرگسالی بارکلی، آزمون IVA و آزمون سنجش علائم حیاتی سیستم عصبی مرکزی. داده ها از طریق نرم افزار SPSS و با استفاده از روش آماری یومن ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان داد که نوروفیدبک همراه با تکالیف شناختی رایانه ای، منجر به کاهش معنادار نشانه های نقص توجه و تمرکز در گروه آزمایشی در مقایسه با گروه کنترل گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، نوروفیدبک همراه با تکالیف شناختی رایانه ای، در کنار سایر روش های رفتاری– شناختی می تواند باعث کاهش علائم نقص توجه و تمرکز در بزرگسالان دارای اختلال ADHD گردد.
    کلیدواژگان: نوروفیدبک، تکالیف شناختی رایانه ای، اختلال نقص توجه، بیش فعالی بزرگسالی
  • بهناز بهنام، ابوالفضل عبدالله پور، معصومه عبداللهی، میناسادات میرشجاع، شهاب مرادی صفحات 71-80
    مقدمه
    دلبستگی و هیجان های افراد از عوامل مهم برای روی آوردن به اعتیاد است. هدف از این پژوهش، مقایسه سبک های دلبستگی و راهبردهای تنظیم هیجان در افراد مصرف کننده مواد و افراد غیر مصرف کننده بود.
    روش
    پژوهش حاضر بر اساس شیوه ی گرداوری داده ها، توصیفی و از نوع علی مقایسه ای است. جامعه پژوهش، شامل کلیه ی مصرف کنندگان مواد مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهر سمنان و حجم نمونه 60 نفر (30 نفر مصرف کننده ی مواد و 30 نفر غیر مصرف کننده) بود. جهت گردآوری داده ها از پرسش نامه های سبک دلبستگی بزرگسالان و راهبردهای تنظیم هیجان استفاده شد . داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-18 و به روش تحلیل واریانس چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت .
    یافته ها
    نتایج حاکی از تفاوت معنادار (در سطح 05/0 > (p بین میانگین نمرات افراد مصرف کننده مواد و افراد غیر مصرف کننده در متغیرهای سبک دلبستگی دوسوگرایی و نیز راهبردهای تنظیم هیجان سرکوبی بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این پژوهش، آموزش در زمینه تنظیم مناسب هیجان و ایجاد یک سیستم حمایتی اجتماعی – خانوادگی و احساس ایمنی در روابط اجتماعی جهت ترمیم سبک دلبستگی های ناایمنی که افراد مصرف کننده مواد دارند، می تواند در بازتوانی و ترک مواد کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: سبک های دل بستگی، راهبردهای تنظیم هیجان، مصرف مواد
  • بهروز بهروز صفحات 81-92
    مقدمه
    درمان PTSD از چالش انگیزترین موضوعات بالینی و بهداشت روانی است. با توجه به هزینه های متعدد ناشی از آن، بازبینی پیشینه تحقیقی برای دستیابی به سودمندترین گزینه های درمانی ضروری بهنظر میرسد. لذا، هدف این پژوهش بررسی اثربخشی درمان گروهی پذیرش و تعهد بر PTSD، سبک مقابله ای و خودکارآمدی در دختران مبتلا به سوگ نابهنجار بود.
    روش
    تحقیق از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه است. جامعه آماری شامل کلیه دختران داغدیده تحت سرپرستی بهزیستی کرمانشاه در 1394 بود، که براساس معیارهای ورود به پژوهش، معیارهای تشخیصی DSM-V و پرسشنامه های تاثیر حوادث کودکان، سوگ کودکان، سبک های مقابله ای و خودکارآمدی ارزیابی و نمرات مقیاسها به عنوان خط پایه تعیین شد. افرادیکه دارای بالاترین نمرات بودند با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به گروه های آزمایش و گواه (12=2n=1n) تقسیم شدند. گروه آزمایشی 8 جلسه مداخله درمانی هفتگی 120 دقیقه ای را دریافت نمود اما گروه گواه مداخلهای دریافت نکرد. اطلاعات بهدست آمده با 19-SPSS و با روش های آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس چندمتغیری تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان دادکه تفاوت معناداری بین گروه های آزمایش و گواه در نمرات کلی PTSD، مولفه های افکار مزاحم و اجتناب، و خودکارآمدی وجود دارد (05/0>P). همچنین، در سبک های مقابله ای مسالهمدار(T) و اجتنابی(A) تفاوت معناداری بین گروه ها مشاهده گردید (05/0>P) اما این تفاوت در مقابله هیجانمدار(E) معنادار نبود (05/0
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاکی از کارایی این شیوه نوظهور درمان شناختی-رفتاری است که به نظر میرسد به علت تلفیق تکنیکهای شرقی در آن، برای بیماران ایرانی مناسبتر است.
    کلیدواژگان: اختلال استرس پسآسیبی، سبک مقابله ای، خودکارآمدی، درمان پذیرش و تعهد، دختران، سوگ نابهنجار
  • صفورا نصیری، مریم قربانی، پیمان ادیبی صفحات 93-105
    مقدمه
    نشانگان کارکردی گوارش ، اختلال گوارشی شایعی است که بر همه ابعاد زندگی فرد اثر گذار است. عوامل روانی در بروز و شدت این بیماری نقش دارند. این پژوهش در پی بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در کیفیت زندگی این بیماران می باشد.
    روش
    دریک پژوهش نیمه آزمایشی، از بین کلیه زنان مبتلا به اختلال کارکردی گوارش در شهر اصفهان که به کلینیک مرکز سلامت این شهر مراجعه کرده بودند، تعداد30 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. کلیه آزمودنی ها پرسشنامه ی کیفیت زندگی 36 سوالی را در مرحله پیش آزمون و پس آزمون تکمیل نمودند. گروه گروه آزمایش در هشت جلسه تحت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد قرار گرفت. درمان ( Acceptance and Commitment Therapy)ACT در 8 جلسه اجرا شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-16 و به روش کوواریانس تحلیل گردید.
    یافته ها
    تحلیل یافته ها نشان داد که بین دو گروه آزمایش و کنترل در نمره کل کیفیت زندگی (87/12F=) تاثیر معنادار داشته است. همچنین این درمان بر ابعاد کیفیت زندگی شامل عملکرد جسمانی (38/30F=)، محدودیت ایفای نقش به دلایل جسمانی (61/29F=) ، محدودیت ایفای نقش به دلایل عاطفی(44/17F=)، نشاط(02/15F=)، سلامت روانی(3/9F=)، عملکرد اجتماعی(15/12F=)، درد بدنی (83/34F=)و سلامت عمومی(9/18F=) تاثیر معناداری داشته است (05/0 P‹).
    نتیجه گیری
    درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد می تواند موجب بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به اختلال کارکردی گوارش شود و در طرح ریزی درمان جهت این بیماران مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نشانگان کارکردی گوارش، کیفیت زندگی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد
|
  • Adelipoor, Z. Master Student., Javadi, A.Master Student., Kareshki, H. Pages 1-12
    Introduction
    The present study was designed to evaluate the psychometric properties of self-beliefs related to social anxiety scale (SBSA) among Iranian society by using descriptive Method.
    Method
    Statistical population of this research was all students in Ferdowsi University of Mashhad in the first year of undergraduate of 2014-2015 academic years. 402 students were selected by cluster sampling method among them. Data were collected by using 15- items of self-beliefs related to social anxiety scale (SBSA);Jerabek's social anxiety scale and social phobia scale.
    Results
    Construct validity (confirmatory factor analysis) was used to determine validity of scale and also criterion –related validity was measured by with Jerabek's social anxiety scale and social phobia scale. Internal consistency with Cronbach's alpha index was used to determinin the reliability. Based on results of confirmatory factor analysis 3 factors model of SBSA has fit partly. The overall reliability of scale was obtained 81% by Cronbach's alpha.
    Conclusion
    Statistical analysis showed that this scale can be used to measure self-beliefs related to social anxiety for the Iranian population.
    Keywords: validity, reliability, self, beliefs related to social anxiety
  • Ghaderi, B. Student., Mohammadkhani, Sh. , Hassanabadi, H.R. Pages 13-26
    Introduction
    Anxiety disorders are the most common disorders among adolescents. The purpose of this study was to assess structural relations between metacognitive beliefs, Meta worry, thought control strategies and anxiety symptoms in adolescents according to metacognition model of anxiety and worry (Wells, 1995, 1997).
    Method
    The study's research design is descriptive- correlational .The study population consisted all of first, second and third grade high school of Kermanshah in 2013-2013 academic years. The sample consisted of 391 students that were selected by cluster sampling method. All of samples were in age range of 13-19 years old and completed Metacognitions Questionnaire for children (MCQ-A), Thought Control Questionnaire (TCQ), Meta Worry Questionnaire (MWQ) and State and Trait Anxiety Inventory (STAI).
    Results
    The data analyzed by Covariance and Path Analysis statistical tests which showed that negative metacognitive beliefs, superstition, punishment and responsibility (SPR) beliefs and Meta worry has direct relationship to anxiety. Also results released that punishment and distraction among subscale of thought control strategies mediate relationship between negative metacognitive beliefs, cognitive monitoring, SPR beliefs, Meta worry and anxiety.
    Conclusion
    Based on findings this study support metacognitive model of anxiety and worry and showed that beliefs that people have about their thought processes and strategies that they use for control of their cognitive system has important role in onset and maintenance of anxiety. Therefore, modification of metacognitive beliefs and maladaptive strategies to control of unwanted thoughts can be useful in prevention of intensifying and maintenance of anxiety.
    Keywords: metacognitive beliefs, Meta worry, thought control strategies, anxiety symptoms, adolescent
  • Bigdeli, I. , Safari, H. Student., Mohammadi, Aj. M.A Pages 27-36
    Introduction
    Formation of behavioral conflicts between parents and children is always the common problems in teen years which occur during this period. This study aimed to evaluate effectiveness of communication skills training to parents with learning pattern of succession on improving of mother - girl relations among girl students in Third grade of Shahriar city.
    Method
    population of this study included all of students and their mothers in Shahriar city in the 2012-2013 academic years that 30 students accompanied by their mothers were selected by random cluster sampling method in two secondary schools of this city and were divided in two groups of control and experimental with 15 participants randomly. Mother's Group during 3 weeks and 2 sessions of two hours each week received learning communication skills with the pattern of succession through video presentations as well as intervention skills, conflict resolution and decision. Students whose mothers were in the group receiving combination and also students whose mothers had not received training completed 15 questions techniques of conflict questionnaire (Strauss, 1979) before the intervention as pre-test and post-test after intervention. The collected data were analyzed by statistical multivariate analysis of covariance with SPSS software.
    Results
    The results showed significant reduction in conflict, verbal aggression and physical aggression of students with their parents as well as increased ability to use reasoning strategies students in the experimental group (students who their mothers had received training) in comparison to the children with mothers in control group.
    Conclusion
    It seems that poor communication skills of parents lead to aggression (verbal and physical), reduce overall strategy of argument and conflict on children with the parents.
    Keywords: tactics of conflict, mother, daughter relations, communication skills, learning succession
  • Borna, M. M.A., Hasanabadi, H. , Ghanbari, Hashemabadi, B.A. Pages 37-44
    Introduction
    The marital satisfaction is appropriate index for assessing success in marriage. Increasing of marital satisfaction could be due to permanent life. The aim of this study was to compare of effectiveness of emotion-focused and reality group couple therapies on changing levels of couple's marital satisfaction in Mashhad city.
    Method
    The research method is pretest- posttest design with control group. The research population was all couples who attended academy of Child and Future in 2012. 24 subjects were selected voluntarily and were assigned into three groups of 8-subject randomly. The data collected by ENRICH scale. The Interventions were conducted by two approaches of EFT and RT on the two groups in 8-sessions of 2-hour weekly. The control group was in waiting list. Mean and standard deviation in statistical level and in inferential level ANCOVA and pairwise comparison Bonfroni tests were used to analyze data.
    Results
    The results showed that there is significant difference between experimental groups and control group in marital satisfaction variable, but there is no significant difference between emotion-focused and reality therapy groups in marital satisfaction variable.
    Conclusion
    It seems that connected of human's psychological components (emotional, cognitive and behavior) in uniformity of effect of these two approaches has had influence on marital satisfaction.
    Keywords: Marital satisfaction, emotion, focused therapy, couple therapy, group couple therapy, reality therapy
  • Rezaei, M. *Ph.D. Student., Ghadampur, E. , Rezaei, M. , Kazemi, R. Student. Pages 45-58
    Introduction
    Present study was conducted to examine effectiveness of emotional schema therapy (EST) on rumination and severity of depression in patients with major depressive disorder.
    Method
    Pretest and post-test design and single group follow up was used in this pre-experimental study. 11 patients (7 women and 4 men) who had attended to Rahiar clinic were selected by convenience sampling method. They participated in 9 sessions (every week of 90-minute session) of emotional schema therapy and patients were followed for two months to assess the sustainability of the effects of treatment over time.
    In this study depression, In order to assess major depression, severity of depression and rumination were assessed by using structured clinical interview for DSM-IV-TR (SCID), Beck Depression Inventory-II (BDI-II) and Ruminative Response Scale (RRS) respectively. Data was analyzed by using repeated measures analysis of variance.
    Results
    Results showed that emotional schema therapy (EST) has reduced severity of depression (p
    Conclusion
    Based on research's findings, emotional schema therapy (EST) as new cognitive behavioral therapy can be used to decrease severity of depression and rumination in patients with major depression.
    Keywords: emotional schema therapy, major depressive, severity of depression, rumination
  • Madani, A. M.A., Heydari, Nasab, L. *Ph.D., Yaghoubi, H. , Rostami, R. Pages 59-70
    Introduction
    Attention deficit / hyperactivity disorder is one of the most common neuro-psychiatric disorders which started in childhood and continues into adulthood and causes problems in various aspects of life such as; personal, social, professional life, executive functioning, including working memory and concentration. Several studies regarding the treatment of this disorder have been proposed by the authors; current study formed due to lack of studies about effectiveness of neurofeedback with computer-based cognitive tasks on reducing symptoms of ADHD in Iranian adults. The study's aim was to evaluate effectiveness of neurofeedback with computer-based cognitive tasks on reducing symptoms of ADHD in adults.
    Method
    The research design was quasi-experimental with pretest-posttest and control group. The study population included adults with attention deficit/hyperactivity disorder that referred to Atieh clinic in Tehran. Among the statistical population, 8 patients in 2 groups, one experimental group and one control group of patients was selected based on convenience sampling method. The research instruments were the Beck Anxiety Inventory, Beck Depression Inventory, and Inventory adult attention deficit / hyperactivity disorder of Barkley, IVA test and CNSVS test. Data were analyzed by SPSS software and U Mann-Whitney. The independent t-test, Wilcoxon and Kruskal-Wallis test was also used for complementary results.
    Results
    The result showed that neurofeedback resulted is significant in reduction in of attention deficit and hyperactivity symptoms in the experimental group compared with the control group.
    Conclusion
    According to results, neurofeedback with computer-based cognitive tasks can reduce symptoms of ADHD in adults.
    Keywords: Neurofeedback, studies, neurofeedback with computer, based cognitive tasks, Adult attention deficit, hyperactivity disorder
  • Behnam, B. , Abdollahpoor, A. , Abdollahi, M. , Mirshoja, M.*M.S., Moradi, Sh. Student Pages 71-80
    Introduction
    Idividual's attachment and excitement are important factors to turn of addiction. This research aimed to compare the attachment styles and emotion regulation strategies in addcits and non-addict people.
    Methods
    This study is causal-comparative study. The study population included all drug users who referred to Semnan's addiction treatment centers and sample size composed 60 patients (30 addcits and 30 non-addicts). Adult attachment style questionnaire and emotion regulation strategies were used to collect data. Multivariate analysis of variance was performed to analyze by using SPSS-18 software.
    Results
    The results showed significant difference in the level of P
    Conclusion
    According to findings of this research,proper training can be helpful in the rehabilitation and opioid withdrawal in emotion regulation and creation of social support system - family and social relations in order to restore unsafe attachment style that addicts have it.
    Keywords: attachment styles, emotion regulation strategies, substance
  • Behrouz, B.M.A Pages 81-92
    Introduction
    Treatment of post-traumatic stress disorder is one of the most challenging clinical and mental health subjects. According to their numerous costs, review of background research is necessary to achieve the most beneficial treatment options. The aim of this study was to investigate effectiveness of group-based acceptance and commitment group therapy on post-traumatic stress disorder, coping styles and self-efficacy in girls with abnormal grief.
    Method
    This is quasi-experimental study with pretest - posttest and control group. The statistical population included all female adolescents under supervision state welfare organization of Kermanshah city in 2015 who were assessed based on the inclusion criteria, DSM-V and scales on GRIES-R-8, TGIF, CISS,SES and their scores on the questionnaires were considered as the baseline. Those who got highest scores were selected by convenience sampling. The study subjects were randomly divided into experimental and control groups (n1=n2=12). The experimental group was exposed to 8 sessions of two hours ACT. The data was analyzed by using descriptive statistics and multivariate analysis of covariance (MANCOVA) with SPSS-19 software.
    Results
    The results showed significant difference between experimental and control groups in total scores of PTSD, intrusive thoughts and avoidance components and self-efficacy (P0.05).
    Conclusion
    The results indicated that the efficacy of this approach is emerging cognitive-behavioral therapy that it seems that due to the combination of eastern techniques is suitable for Iranian patients.
    Keywords: Post, Traumatic Stress Disorder, Coping Styles, Self, Efficacy, Acceptance, Commitment Group Therapy, Girls, Abnormal Grief
  • Nasiri, S. M.A., Ghorbani, M. , Adibi, P. Pages 93-105
    Introduction
    Functional Gastro Intestinal Disorder (FGID) is common disorder that has influence on all aspects of life. This study sought to evaluate the effectiveness acceptance and commitment therapy on quality of life in these patients
    Method
    In semi-experimental study, 30 women having FGID disorder were selected by inconvenience sampling and participants completed quality of life (SF-36) among women who referred to Isfahan Health Central Clinic, then experimental group received 8 sessions of treatment was based on acceptance and commitment. Data were analyzed by Covariance with SPSS software.
    Results
    Result of analysis showed that there is significance differences between two groups in quality of life (F=12.87). This treatment also have had significant effect on the quality of life including physical function (F=30.38), role limitations for physical reasons (F=61.29), role limitations for emotional reasons (F=17.44), exhilaration (F=15.02), mental Health (F=9.3), social function (F=12.15), somatic pain (F=34.83), and general health (F=18.9) (p
    Conclusion
    Acceptance and commitment therapy can improve the quality of life in patients with functional gastrointestinal disorders and also can be used as treatment plan for these patients.
    Keywords: Functional gastrointestinal disorder, Quality of life, Acceptance, commitment therapy