فهرست مطالب

روان شناسی بالینی - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، بهار 1395)

فصلنامه روان شناسی بالینی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/06
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آرزو یوسفی، پروین رفیعی نیا *، پرویز صباحی صفحات 1-10
    مقدمه
    جنگ علاوه بر عوارض و اختلالات جسمی و روانی برای رزمندگان، خانواده آنان را نیز در معرض خطر و مشکلات قرار می دهد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی امید درمانی بر کیفیت زندگی همسران جانبازان دچار اختلال استرس پس از سانحه انجام شد.
    روش
    طرح پژوهش حاضر به صورت شبه آزمایشی بوده است که در آن30 نفر از همسران جانبازان دچار اختلال PTSD شهر دهلران به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. برنامه آموزش گروهی امید درمانی برای گروه آزمایش طی هشت هفته و در هشت جلسه دو ساعته اجرا شد. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش، پرسشنامه کیفیت زندگی (SF-36) بود. این پرسشنامه در سه مرحله، قبل، بعد و دو ماه پس از مداخله(مرحله پیگیری) در دو گروه اجرا شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج آزمون تحلیل واریانس اندازه های تکراری، میانگین نمرات کیفیت زندگی گروه آزمایش نسبت به گروه گواه، در دو مرحله پس آزمون و پیگیری به صورت معنا داری افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش که مبین تاثیر امید درمانی بر کیفیت زندگی است، پیشنهاد می گردد جهت ارتقای کیفیت زندگی افراد جامعه، به ویژه خانواده جانبازان، از برنامه امید درمانی استفاده گردد.
    کلیدواژگان: امید درمانی، کیفیت زندگی، همسر جانباز، اختلال استرس پس از سانحه
  • شیوا فرمانی شهرضا، بهمن بهمنی *، علی قائدنیای جهرمی، معصومه امین اسماعیلی، سعید خانجانی صفحات 11-24
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی شناخت درمانی هستی نگر در کاهش نشانگان افت روحیه بیماران مبتلا به ویروس نقص ایمنی انسان بود.
    روش
    در قالب یک طرح پژوهشی از نوع مطالعات تک آزمودنی و با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، سه نفر از زنان مبتلا به ویروس نقص ایمنی انسان که برای مشاوره و درمان پزشکی به مرکز شهید سبزه پرور کرج مراجعه و واجد ملاک های ورود و خروج بودند انتخاب و هر یک در 10 جلسه 90دقیقه ای شناخت درمانی هستی نگر شرکت کردند. متغیر وابسته نیز طی 7 بار (2 بار خط پایه، 3 بار مداخله، 2 بار پیگیری) به وسیله ی ابزار نشانگان افت روحیه کیسان (2004) مورد سنجش قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل چشمی و شاخص های تغییرات روند، شیب، اندازه اثر و شاخص کوهن و بازبینی فراز و فرود نمودارها استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج حاکی از کاهش قابل توجه نشانگان افت روحیه نسبت به خط پایه بوده و بیش ترین میزان کاهش در جلسه پایان درمان مشاهده شد. نمرات مربوط به دو سنجش پیگیری نسبت به نتایج جلسه آخر درمان افزایش داشته، اما نسبت به خط پایه همچنان کاهش چشمگیر نشان می دهد.
    نتیجه گیری
    شناخت درمانی هستی نگر باعث کاهش نشانگان افت روحیه بیماران مبتلا به ویروس نقص سیستم ایمنی انسان گردید، در نتیجه استفاده از این روش مداخله می تواند در کاهش برخی آلام روان شناختی این گروه از بیماران موثر باشد.
    کلیدواژگان: شناخت درمانی هستی نگر، نشانگان افت روحیه، ویروس نقص سیستم ایمنی انسان
  • محمد نریمانی *، معصومه ملکی پیربازاری، نیلوفر میکائیلی، عباس ابوالقاسمی صفحات 25-36
    مقدمه
    هدف این پژوهش مقایسه اثر بخشی درمان مواجهه و بازداری از پاسخ و درمان تعهد و پذیرش در بهبود مولفه های کیفیت زندگی بیماران مبتلا به وسواس بود.
    روش
    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل همه بیماران مبتلا به وسواس بالای 18 سال بود که در سال 1393 به مراکز مشاوره خصوصی و مراکز بهداشتی و درمانی شهری و روستایی شهرستان رشت مراجعه کردند. از میان مراجعه کنندگان به این مراکز 45 بیمار مبتلا به وسواس انتخاب و به صورت تصادفی در یکی از گروه های آزمایشی یا کنترل قرار گرفتند. گروه های آزمایشی هشت جلسه درمان 45 دقیقه ای دریافت نمودند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس شدت وسواس فکری و عملی ییل-براون و فرم کوتاه پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کواریانس چندمتغیری نشان داد بین سه گروه در نمرات پس آزمون کیفیت جسمانی، روانی، اجتماعی و محیطی تفاوت معنی داری وجود داشت (01/0≥P). نتایج آزمون توکی نشان داد که در همه مولفه های کیفیت زندگی میانگین نمرات «گروه درمان تعهد و پذیرش از گروه درمان مواجهه و بازداری از پاسخ» و «میانگین هر دو گروه درمانی از گروه کنترل» به طور معناداری بیشتر بود (05/0P≤).
    نتیجه گیری
    بر حسب نتایج حاصل از این پژوهش درمان تعهد و پذیرش کیفیت زندگی بیماران مبتلا به وسواس را بیشتر افزایش داد. بنابراین متخصصان بهداشت روانی می توانند از این درمان جهت ارتقا کیفیت زندگی بیماران استفاده کنند.
    کلیدواژگان: درمان تعهد و پذیرش، درمان مواجهه و بازداری از پاسخ، اختلال وسواس فکری و عملی، کیفیت زندگی
  • امین نجاتی *، رقیه موسوی، رسول روشن چلسی، جواد محمودی قرایی صفحات 37-49
    مقدمه
    تحقیقات نشان داده اند که تعاملات والدین و فرزندان و به طور کلی خانواده ،نقش بسزایی در شکل گیری و تشدید آسیب پذیری رفتاری - عاطفی کودکان ایفا می کند. یکی از عناصر مهم در سیستم خانواده ، شیوه های فرزندپروری می باشد که والدین از این طریق می توانند بر تحول کودک اثر بگذارند. پژوهش حاضر اثربخشی مداخلات گروهی مبتنی بر رابطه والد-کودک بر الگوهای انضباطی فرزندپروری مادران کودکان 8 تا 11 ساله مبتلا به اختلال بیش فعالی- کمبود توجه را مورد پژوهش قرار داده است.
    روش
    در پژوهش نیمه تجربی براساس طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه مداخله نما، از میان جامعه آماری (69 زوج مادر-کودک مبتلا به بیش فعالی– کمبود توجه) 30 زوج به صورت تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش و مداخله نما جایگزین شدند. آزمودنی های گروه آزمایش و مداخله نما در 2 مرحله از طریق پرسشنامه فرزندپروری آرنولد مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس چند متغیری برای بررسی معناداری آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های تحقیق گویای کاهش (بهبود) معنادار آماری الگوهای انضباطی ناکارآمد و تغییر فرزندپروری مادران (به جز اهمال کاری) گروه آزمایش یا مداخلات مبتنی بر رابطه والد- کودک در مقایسه با گروه مداخله نما می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش حاضر و نیز در نظر گرفتن پژوهش های قبلی می توان چنین نتیجه گرفت؛ که این مداخلات ، در اصلاح الگوهای فرزندپروری مادران ایرانی کودکان مبتلا به بیش فعالی– کمبود توجه دارای امتیازاتی می باشد.
    کلیدواژگان: مداخلات گروهی مبتنی بر رابطه والد، کودک، فرزندپروری، اختلال بیش فعالی، کمبود توجه
  • نعمت ستوده اصل، معصومه ثابت اسماعیل پور *، ایمان الله بیگدلی صفحات 51-60
    مقدمه
    وابستگی به مواد یکی از مهم ترین عوامل موثر بر کاهش کیفیت زندگی بیماران مبتلا به وابستگی به مواد در سراسر جهان به شمار می رود. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر امید درمانی بر کیفیت زندگی بیماران وابسته به مواد تحت درمان نگهدارنده با متادون در شهر سمنان بود.
    روش
    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون – پس آزمون با استفاده از گروه آزمایش و کنترل بوده است . تعداد 40 بیمار وابسته به مواد تحت درمان نگهدارنده متادون در شهرستان سمنانبا توجه به معیارهای ورود و خروج به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت گمارش تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند.
    گروه آزمایش علاوه بر درمان دارویی نگهدارنده متادون تحت امید درمانی قرار گرفت. امید درمانی طی8 جلسه بر روی آزمودنی های گروه آزمایش انجام شد و در این فاصله گروه گواه برای انجام مداخله روانشناختی در لیست انتظار قرارگرفت. کلیه بیماران قبل از شرکت در مداخله، نسبت به تکمیل پرسشنامه جمعیت شناختی و پرسشنامه کیفیت زندگی(SF36) اقدام نمودند. بعد از انجام مداخلات درمانی و سه ماه پس از پایان مداخله، آزمودنی ها توسط همان پرسشنامه (کیفیت زندگی)، مورد ارزیابی مجدد قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس نشان داد که میانگین نمرات کیفیت زندگی بیماران در گروه آزمایش در مرحله پس آزمون تغییر معنی داری را نشان داد و اثرات درمان پس از سه ماه هنوز برقرار بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های تحقیق می توان بیان نمود، که امید درمانی بر بهبود کیفیت زندگی بیماران وابسته به مواد تحت درمان نگهدارنده متادون موثر است.
    کلیدواژگان: امید درمانی، کیفیت زندگی، بیماران وابسته به مواد، درمان نگهدارنده متادون
  • جهانگیر کرمی، کامران یزدانبخش، پروانه کریمی * صفحات 61-70
    مقدمه
    تفاوت های سرشتی در رفتار دلبستگی نقش مهمی دارند. سبک دلبستگی، که از کودکی در چارچوب روابط مادر- کودک شکل می گیرد، تعیین کننده اصلی شیوه تنظیم هیجان هاست. بنابراین هدف پژوهش حاضر تعیین نقش واسطه ای سبک های دلبستگی در رابطه بین ابعاد سرشت و منش و آلکسی تایمیا بود.
    روش
    روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه دبیران زن شاغل در آموزش و پرورش کرمانشاه در سال تحصیلی 93-1392بود. نمونه آماری شامل 300 دبیر که با روش نمونه گیری خوشه ایی چندمرحله ای انتخاب و پس از جلب رضایت و همکاری در این پژوهش شرکت کردند و از آنها خواسته شد پرسشنامه سرشت و منش کلونینجر(TCI)، پرسشنامه آلکسی تایمیا تورنتو( FTAS)و پرسشنامه سبک های دلبستگی بزرگسالان( AII)را تکمیل کنند. تحلیل داده ها با محاسبه ضرایب همبستگی و تحلیل مسیر انجام گرفت.
    یافته ها
    براساس نتایج پژوهش، مدل پیشنهادی روابط بین متغیرهای مذکور، از برازش قابل قبولی برخوردار بود. نتایج حاصل از تحلیل نشان داد که بعد سرشتی نوجویی و آسیب گریزی و بعد منشی خودراهبری با آلکسی تایمیا اثرمستقیم دارد؛ همچنین بعد سرشتی نوجویی و آسیب گریزی و بعد منشی خودراهبری، همکاری و خودفراروی با آلکسی تایمیا به واسطه سبک های دلبستگی ناایمن اثرغیرمستقیم دارد؛ بین بعد سرشتی آسیب گریزی، نوجویی و بعد منشی همکاری، خودفراروی با سبک دلبستگی ناایمن اضطرابی رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که سبک دلبستگی ناایمن بین ابعاد سرشت و منش و آلکسی تایمیا دارای نقش واسطه ای می باشد.
    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، سرشت و منش، آلکسی تایمیا
  • منصور بیرامی، مینا محبی * صفحات 71-82
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر آزمون الگوی رابطه دلبستگی به والدین و ادراک از تعارض بین والدین با اختلال اضطراب اجتماعی، با نقش میانجی گری راهبرد مقابله ای هیجان مدار بود.
    روش
    جامعه آماری پژوهش کلیه دانش آموزان دختر پایه اول دبیرستانی در شهرستان تبریز بود. نمونه پژوهش 322 دانش آموز بود که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های دلبستگی به والدین و همسالان، مقیاس ادراک کودکان از تعارض بین والدین، پرسشنامه مقابله با موقعیت های استرس زا و مقیاس اختلال اضطراب اجتماعی نوجوانان گردآوری شدند. مسیرهای مستقیم و غیرمستقیم الگوی پیشنهادی پژوهش، به ترتیب، با استفاده از روش های تحلیل مسیر و بوت استرپ آزمون شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که دلبستگی به والدین و ادراک از تعارض بین والدین، پیشایندهای راهبرد مقابله ای هیجان مدار در دانش آموزان هستند. همچنین، پژوهش حاضر نشان داد که راهبرد مقابله ای هیجان مدار پیشایند مثبت اختلال اضطراب اجتماعی است. مسیرهای مستقیم دلبستگی به والدین و ادراک از تعارض بین والدین با اختلال اضطراب اجتماعی معنی دار نبودند. با این حال، یافته ها نشان داد که مسیرهای غیرمستقیم دلبستگی به والدین و ادراک از تعارض بین والدین با اختلال اضطراب اجتماعی، با میانجی گری راهبرد مقابله ای هیجان مدار معنی دار هستند. یک الگوی اصلاحی نیز برای داده ها آزمایش شد و برازش بالاتری از الگوی اصلی داشت.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که دلبستگی به والدین و ادراک از تعارض والدینی، اضطراب اجتماعی کودکان را به شکل غیرمستقیم تحت تاثیر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: دلبستگی به والدین، ادراک از تعارض بین والدین، اختلال اضطراب اجتماعی، راهبرد مقابله ای هیجان مدار
  • علی محمدزاده *، سیدرحیم جمهری کهنه شهری صفحات 83-92
    مقدمه
    اختلال اضطراب فراگیر یکی از شایع ترین اختلالات اضطرابی مشاهده شده در جمعیت عمومی و مراکز بالینی است. هدف این مطالعه مقایسه صفات شخصیت، اضطراب صفت - حالت و اضطراب وجودی در بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر و افراد عادی بود.
    روش
    طرح این پژوهش از نوع علی - مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی افراد مراجعه کننده به درمانگاه ها، مراکز تخصصی روان پزشکی و مراکز مشاوره شهر های ارومیه و تبریز در سه ماهه آخر سال 1393 و سه ماهه نخست سال 1394 تشکیل می دادند و از بین آنها 80 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. این نمونه به دو گروه تقسیم شد؛ یک گروه 40 نفری با تشخیص اختلال اضطراب فراگیر و گروه دیگر 40 فرد عادی را در بر می گرفت. شرکت کنندگان فرم کوتاه پرسشنامه شخصیتی نئو، سیاهه اضطراب حالت - صفت اشپیل برگر و مقیاس اضطراب وجودی گود را تکمیل نمودند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس چند متغیری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که میانگین نمرات روان آزردگی، گشودگی، خوشایندی و اضطراب حالت در افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر بطور معنی داری بیشتر است. همچنین تفاوت معناداری در میانگین نمرات اضطراب وجودی در بین گروه ها مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از اهمیت متغیرهای صفات شخصیت و اضطراب صفت - حالت در بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر بود.
    کلیدواژگان: اختلال اضطراب فراگیر، صفات شخصیت، اضطراب صفت، حالت، اضطراب وجودی
  • سمیه صفرزاده *، حمیدرضا توحیدی نیک، زینب محمودی خورندی صفحات 93-100
    مقدمه
    در سنین نوجوانی، توجه نوجوان به ظاهر جسمانی خود افزون می یابد و نوع ظاهر و ویژگی های جسمانی برای آنان اهمیت ویژه ای می یابد. لذا محرز است که بروز اختلال بدشکلی بدنی در این مرحله از زندگی بالاتر از سایر مراحل زندگی باشد. اختلال بدشکلی بدنی به عنوان یک اختلال مزمن و ناتوان کننده ی روانی در سنین نوجوانی مشخص شده است. هدف پژوهش حاضر بررسی شیوع اختلال بدشکلی بدنی در نوجوانان شهرستان گناباد در سال 1393 بود.
    روش
    طرح پژوهش حاضر مقطعی ( توصیفی- تحلیلی) بود. جامعه ی آماری پژوهش حاضر تمامی دانش آموزان دختر و پسر دوره ی دوم دبیرستان های شهرستان گناباد بودند که در سال 92-93 مشغول به تحصیل بودند. نمونه ی آماری متشکل از 1522 نفر بود که به شیوه ی نمونه گیری تصادفی- طبقه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از مقیاس وسواس فکری- عملی ییل براون استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-16 ، آماره های توصیفی و آزمون کای اسکویر استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد 8/21% از آنان اختلال بدشکلی بدنی داشتند. شیوع اختلال در دختران (4/23%) و در پسران (2/20%) حاصل شد. نتایج آزمون کای اسکویر نشان داد بین جنسیت و سن با اختلال بدشکلی بدنی ارتباط معنی داری وجود نداشت (05/0P>).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که شیوع اختلال بدشکلی بدنی در نوجوانان دختر و پسر شهرستان گناباد بالا می باشد. افکار منفی نوجوان در مورد ظاهر سبب می شود که عملکرد وی در محیط تحصیلی و اجتماعی شان کمتر از حد مطلوب باشد و آشفتگی های روحی و روانی زیادی را نشان دهند.
    کلیدواژگان: شیوع، اختلال بدشکلی بدنی، نوجوان
|
  • A. Yousefi, P. Rafinia*, P. Sabahi Pages 1-10
    Introduction
    War puts veteran's families at risk and a problem in addition to the physical and mental disorders for veterans. The present study was conducted to examine effectiveness of hope therapy on quality of life in wives of veteranswith post-traumatic stress disorder.
    Method
    Design of This study was quasi-experimental. It consisted of 30 participants who were wives of veterans with PTSD disorder in Dehloran that were selected by convenience method and were assigned into experimental and control groups randomly. Group hopetherapy was conductedin eight sessions of two-hours. Quality of Life Questionnaire (SF-36) was used in this study. The questionnaire was implemented on participants of both groups in three stages: before intervention, after intervention and two months after the intervention (follow-up).
    Results
    Based on the results of repeated measures variance analysis, mean score of quality of life significantly increased in experimental group in comparison to control group, in post-test and follow-up.
    Conclusion
    According to results of this study that represent effect of hope therapy on quality of life, so it is recommended hope therapy can be used to improve the quality of life of people especially the families of veterans.
    Keywords: Hope therapy, Quality of life, Veteran\'s wife, Post, traumatic stress disorder
  • Sh. Farmani, Shahreza, B. Bahmani*, A. Ghaedniay, Jahromi, M. Amin, Esmaeili, S. Khanjani Pages 11-24
    Introduction
    This study aimed to investigate the effectiveness of cognitive-existential therapy on the reduction of demoralization syndrome in patients with HIV.
    Method
    In single case study three women with HIV who had been referred to SabzehParvar Center in Karaj city for the medical treatment and consultation were selected by the convenience sampling method and received ten 90-minute individual sessions of cognitive-existential therapy. Participants completed Keisan Demoralization Syndrome Instrument (2004) seven times (2 times at the baseline phase, 3 times at intervention phase, and 2 times at follow-up phase). In data analyses, indexes of process changes, slope, effect size, Cohen index, and interpretation of ups and downs in charts were employed.
    Results
    The results showed significant reduction on demoralization syndrome in comparison with the baseline and the most amount of reduction was observed in the final treatment session. Although the scores increased in the two follow-up sessions in comparison with the final session of therapy, they also showed a significant reduction in comparison of baseline.
    Conclusion
    Cognitive-existential therapy causes reduction of demoralization syndrome in patients with HIV and this intervention can be used in the alleviation of psychological pain in this group.
    Keywords: cognitive, existential therapy, demoralization syndrome, human Immunodeficiency Virus (HIV)
  • M. Narimani *, M. Maleki, Pirbazari, N. Mikaeili A. Abolghasemi Pages 25-36
    Introduction
    This study aimed to appraisal of effectiveness and comparison of exposure and response prevention therapy and acceptance and commitment therapy (ACT)-based training on improving of obsessive and compulsive disorder patient's components of life quality.
    Method
    This study was quasi-experimental with pretest- posttest and control group. The statistical population included all obsessive and compulsive disorder patients aged over 18 years old who referred to private counseling centers and urban and rural health centers in Rasht in 2014. 45 patients with obsessive and compulsive disorder were selected from those who referred these centers and were divided into the experimental groups and the control group randomly. The experimental groups received eight sessions of 45-minutes. Yale-Brown Obsessive and Compulsive Scale and brief form of World Health Organization quality of life assessment were used to collect data.
    Results
    The results of multiple analysis of covariance indicated that there was a significant difference among three groups in posttest scores of physical, psychological, social and environmental quality (P ≤ 0.01). The Results of Tuky test showed that the mean score for acceptance and commitment therapy (ACT)-based training was significantly more than the mean score for exposure and response prevention in all components. Likewise, the mean score of both experimental groups were significantly more than the mean score of the control group (P ≤ 0.05).
    Conclusion
    According to the results of this study, acceptance and commitment therapy (ACT)-based training more increased in quality of life. Thus, mental health experts can use this therapy for increasing patient's quality of life.
    Keywords: acceptance, commitment therapy (ACT), based training, exposure, response prevention, obsessive, compulsive disorder, quality of life
  • A. Nejati*, R. Mosavi, R. Roshan, J. Mahmodigharaei Pages 37-49
    Introduction
    Studies have shown that interactions between parents and children and whole family played significant role in formation and intensification of children's behavioral - emotional vulnerability.
    Parenting Styles are one of the important elements in the family's system styles that can affect the development of children. Present study is aimed to investigate effectiveness of child-parent relationship therapy based on discipline styles of mother's parenting of children 8 to 11 years old with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD).
    Method
    This study is quasi experimental research based on pretest-posttest with control group that statistical population (69 pair of mother-child with ADHD), 30 pair of mother-child with ADHD were assigned into experimental and control groups randomly.
    Experimental and control groups were assessed by Arnold's parenting questionnaire in 2 stages. The collected data were analyzed by using multivariate analysis of covariance (MANCOVA).
    Results
    The results showed reduction (improvement) significant statistically in dysfunctional disciplinary models and changes in mother's parenting (except procrastination) in experimental group or parent-child relationship-based intervention compared to the control group.
    Conclusion
    It can be concluded according to the findings of this study and consideration of previous research that these interventions has advantage in the reform of parenting styles Iranian mothers of children with ADHD.
    Keywords: Child, Parent Relationship Therapy (CPRT), Parenting, Attention deficit hyperactivity disorder
  • N. Sotodehasl, M. Sabet, Esmailpoure*, I. Bigdeli Pages 51-60
    Introduction
    Drug dependence is one of the most important affecting factors on quality of life of patients with drug dependence around the world. The aim of this study was to evaluate effectiveness of hope therapy on quality of life in drug-dependent patients under treatment with methadone in Semnan city.
    Method
    The present study was quasi-experimental with pre-test - post-test and control group. 40 drug-dependent patients under treatment with methadone in Semnan city were selected due to the inclusion and exclusion criteria for sampling and randomly were assigned to two experimental group and control group. Experimental group received hope therapy in addiction to methadone maintenance treatment. Hope Therapy was conducted in 8 sessions on the experimental group and the control group in this period was on the waiting list for psychological intervention.
    All patients before intervention complete demographic questionnaire and Quality of Life Scale (SF36). After treatment interventions and three months after the intervention subjects were re-evaluated by the same scales.
    Results
    Analysis of variance showed that the mean scores of patients'' quality of life in the experimental group had significant change in the post-test and treatment effect was maintained after three months.
    Conclusion
    According to the results it can be concluded that hope therapy is effective on quality of life of drug-dependent patients in methadone maintenance treatment.
    Keywords: hope therapy, quality of life, drug, dependent, Methadone Maintenance Treatment
  • J. Karami, K. Yazdanbakhsh, P. Karimi* Pages 61-70
    Introduction
    Temperament differences play important role in attachment behavior. Attachment style is main determinant of emotion regulation method which takes shape in childhood in mother-child relationship framework. So purpose of present study was to determine mediating role of attachment styles in relationship between temperament and character dimensions and alexithymia.
    Method
    The method was correlational research design and statistical population consisted all of female teachers who work in Kermanshah's education in 2013-2014 academic years. The sample include 300 teachers that were chosen by multi-stage cluster sampling and were participated in this research after consent for cooperation and they were asked to complete Cloninger's Temperament and Character Inventory (TCT ), Toronto alexithymia scale (FTAS) and Adult Attachment Styles Inventory (AII). The data analysis was done by correlation coefficient and path analysis.
    Results
    According to the results, proposed model for relationship between above variables has acceptable fit. The results of path analysis showed that aspects of innovativeness and harm avoidance and self-directedness temperament have direct effect on alexithymia. Also aspects of innovativeness and harm avoidance and self-directedness, cooperativeness and self-transcendence temperament with alexithymia has indirect effect in mediation of insecure attachment styles and there is positive and significant relationship between aspects of harm avoidance temperament, innovativeness and cooperativeness temperament, self-transcendence with anxiety insecure attachment style.
    Conclusion
    According to findings of this research, we could conclude that unsecure attachment style between temperament and character dimension and alexithymia have mediator role.
    Keywords: attachment styles, temperament, character, Alexithymia
  • M. Bayrami, M. Mohebbi* Pages 71-82
    Introduction
    The aim of the current study was to examine model of relationship between attachment to parents and perception of conflict between parents with social anxiety disorder with mediating role of emotion-oriented coping strategy.
    Method
    The study's statistical population consisted all of female high school students of first grade in Tabriz city.The sample of this study was 322 students who were selected by cluster random sampling method. Data were collected by using of parent peer attachment questionnaire, children’s perception of conflict between parents, coping inventory for stressful situations and social anxiety scale for adolescents. Path analysis and bootstrapping were used to examine the direct and indirect paths of original model of research.
    Results
    Results indicated that attachment to parents and perception of conflict between parents are antecedents of emotion-oriented coping strategy in students. Also present study indicated that emotion-oriented coping strategy was positive predictor of social anxiety disorder. Direct paths of attachment to parents and perception of conflict between parents with social anxiety disorder were not significant.Nevertheless; findings showed indirect paths of attachment to parents and perception of conflict between parents with social anxiety disorder by mediating of emotion-oriented coping strategy were significant. A modified model was also tested and fitted better than original model.
    Conclusion
    It can be concluded from results of the present study that attachment to parents and perception of conflict between parents can influence children social anxiety in indirect way.
    Keywords: Attachment to parents, Perception of conflict between parents, Social anxiety disorder, Emotion, oriented coping strategy
  • A. Mohammadzadeh*, R. Jomehri, Kohneshahri Pages 83-92
    Introduction
    Generalized anxiety disorder is one of the most common anxiety disorders with high prevalence in community and clinical settings. The aim of this study was to compare personality traits, state- trait anxiety and existential anxiety in patients with generalized anxiety disorder and normal individuals.
    Method
    The research design causal-comparative. The statistical population included all of patients who referred to clinics, psychiatric centers and counseling centers in Urmia and Tabriz cities in the first 6 months of 2015 that among them, 80people were selected by convenience sampling method. This sample was divided into two groups which contain one group of 40 individuals with a diagnosis of generalized anxiety disorder and the group of 40 normal people. Participants completed Short Form of NEO questionnaire, Spielberger's State - Trait Anxiety Inventory and GoodsExistential Anxiety Scale. Multivariate analysis of variance was used to analyze the data.
    Results
    The results showed that the mean scores of neuroticism, openness, agreeableness and trait – state anxiety in patients with generalized anxiety disorder is significantly high. Also no significant differences were observed between groups in mean scores of existential anxiety.
    Conclusion
    The results indicate importance of personality traits and trait – state anxiety among patients with generalized anxiety disorder.
    Keywords: generalized anxiety disorder_personality traits_trait – state anxiety_existential anxiety
  • S. Safarzade*, H.R. Tohidinik, Z. Mahmoody, Khorandi Pages 93-100
    Introduction
    Attention of adolescents to their physical appearanceincrease at adolescence period, and the appearance and physical characteristics become increasingly important for them. Therefore is evident that body dysmorphic disorder at this stage of life is higher than other stages of life. Body dysmorphic disorder is chronic and debilitating disorder in adolescents. The purpose of this study was to investigate prevalence of body dysmorphic disorder in adolescents of Gonabad County in 2014.
    Method
    The present study was cross-sectional. Statistical population of study was all of boys and girls who were enrolled in secondary schools of Gonabad County in 2013-2014 academic years. Statistical sample consisted of 1,522 students who were selected by stratified random sampling method.The Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale was used to collect data. The data were analyzed by descriptive statistics and chi-square test with SPSS-16 software.
    Results
    The results showed that 21.8% of them had body dysmorphic disorder. The prevalence of Body dysmorphic disorder was obtained in girls (23/4%) and in boys (20/2%).Results of Chi square test showed that there was no significant relationship between gender and age with body dysmorphic disorder (P>0.05).
    Conclusion
    The results indicated that the prevalence of body dysmorphic disorder is high at adolescents of Gonabad County. Adolescent negative thoughts about appearance causes that individual's performance at school and social environment become less than desirable and show high psychological disturbances.
    Keywords: Prevalence, Body Dysmorphic Disorder, Adolescent