فهرست مطالب

روان شناسی بالینی - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، تابستان 1395)

فصلنامه روان شناسی بالینی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • الهه عابدینی*، بهرامعلی قنبری هاشم آبادی، جعفر طالبیان شریف صفحات 1-11
    مقدمه
    ام.اس از شایعترین بیماری های مزمن سیستم عصبی مرکزی است. این بیماری باعث ایجاد اختلالات روانی متعددی در بیماران می گردد که درمیان آن ها افسردگی از شیوع بالایی برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی گروه درمانی مبتنی بر رویکرد امید بر امید و افسردگی زنان مبتلا به ام.اس انجام شد.
    روش
    این پژوهش یک مطالعه ی شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل می باشد. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس و ملاک داشتن حداقل نمره 14 در پرسشنامه افسردگی بک- ویرایش دوم، تعداد 24 بیمار از بین جامعه ی آماری شامل زنان مبتلا به ام.اس که عضو انجمن حمایت از بیماران ام.اس شهر زاهدان بودند، انتخاب شده و به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش تحت گروه درمانی مبتنی بر رویکرد امید قرار گرفتند. ابزارهای مورد استفاده پرسشنامه افسردگی بک- ویرایش دوم و مقیاس امید اشنایدر بود. داده های پژوهش با نرم افزار آماری SPSS 16 و با استفاده از آزمون آماری تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    گروه درمانی مبتنی بر رویکرد امید به طور معناداری (001/0P<) موجب افزایش امید و کاهش افسردگی زنان مبتلا به ام.اس در مقایسه با گروه کنترل شده است.
    نتیجه گیری
    گروه درمانی مبتنی بر رویکرد امید در افزایش امید و کاهش افسردگی زنان مبتلا به ام.اس موثر است. بنابراین می توان آن را به عنوان یک روش مداخله ای مفید برای بهبود نشانگان افسردگی در بیماران مبتلا به ام.اس به کار برد.
    کلیدواژگان: گروه درمانی، امید، افسردگی، ام، اس
  • اسماعیل سلیمانی*، امراه تاج الدینی صفحات 13-21
    مقدمه
    خستگی یکی از شایعترین مشکلات بیماران مبتلا به ام.اس می باشد که اثرات منفی زیادی بر زندگی آن ها دارد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان شناختی رفتاری مبتنی بر خستگی در سه بعد جسمانی، شناختی و اجتماعی خستگی در بیماران مبتلا به ام.اس بود.
    روش
    در این پژوهش از طرح تک آزمودنی از نوع چند خط پایه ای استفاده شده است. نمونه ی این پژوهش 3 نفر از بیماران مراجعه کننده به انجمن ام.اس بودند که از خستگی شکایت داشتند و ملاک های ورود و خروج پژوهش را دارا بودند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه ی مقیاس تاثیر خستگی بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از درصد بهبودی و اندازه تاثیر استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد اندازه تاثیر محاسبه شده در بعد جسمانی مقیاس تاثیر خستگی در مرحله پس از درمان و مرحله پیگیری 45 روزه به ترتیب، 991/. و 989/. است. اندازه تاثیر در بعد شناختی در مرحله پس از درمان و مرحله پیگیری 76/. و در بعد اجتماعی نیز به ترتیب، 83/. و 80/. به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که درمان شناختی-رفتاری مبتنی بر خستگی در کاهش خستگی جسمانی، شناختی و اجتماعی بیماران مبتلا به ام.اس موثر بوده و می تواند به عنوان یکی از گزینه های تاثیرگذار در کاهش ابعاد جسمانی، شناختی و اجتماعی خستگی در بیماران مبتلا به ام.اس در کنار سایر مداخلات دارویی و غیردارویی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، خستگی، درمان شناختی، رفتاری
  • سید حسین سلیمی، علی حق نظری *، محسن احمدی طهور سلطانی، منا زهره وند صفحات 23-31
    مقدمه
    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر ولع مصرف معتادین به هرویین تحت درمان با متادون انجام شده است.
    روش
    پژوهش حاضر آزمایشی از نوع کار آزمایی بالینی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری است. جامعه مورد مطالعه کلیه مصرف کنندگان هرویین یک مرکز درمانی سوء مصرف مواد شهرستان اراک می باشد. تعداد 36 نفر از مصرف کنندگان هرویین با استفاده از شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل (گروه آزمایشی 16 نفر و گروه کنترل 20 نفر) جایگزین شدند. مقیاس ولع مصرف هرویین (OCDUS) جهت سنجش میزان ولع مصرف در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری مورد استفاده قرار گرفت. گروه آزمایشی 8 جلسه مداخله شناخت درمانی مبتنی بر ذهن اگاهی (MBCT) را در فاصله زمانی پیش آزمون و پس آزمون دریافت نموده و لیکن گروه کنترل مداخله ای را دریافت نکرد. داده ها با روش آماری تحلیل وریانس مکرر و با استفاده از نرم افزار SPSS.16 تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل واریانس اندازه گیری های مکرر نشان داد که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی باعث کاهش معنا دار (05/0p<) نمرات ولع هروئین در گروه آزمایش نسبت به کنترل در پس آزمون و پیگیری می باشد.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی (MBCT)، به عنوان یک روان درمانی مدرن، روشی اثربخش برای کاهش ولع مصرف معتادین به هرویین می باشد. بنابراین، این رویکرد برای این بیماران توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، ولع مصرف، پیشگیری از عود
  • احمد برجعلی، یوسف اعظمی*، حامد چوپان صفحات 33-42
    مقدمه
    هیجان خواهی به عنوان یک نیاز با منشاء عصبی _ زیستی، به داشتن احساسات و تجربه های متنوع، جدید، پیچیده و خطرناک تعریف شده است. پژوهش های اخیر نیز در این ارتباط نشان می دهند که یکی از عوامل مهم در آسیب پذیری در سوء مصرف و وابستگی به مواد و الکل، سطح هیجان خواهی بالاست. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف اثر بخشی آموزش راهبردهای تنظیم هیجان بر کاهش هیجان خواهی در افراد وابسته به مواد مخدر انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی است که در آن از طرح پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش را کلیه افراد وابسته به مواد مراجعه کننده به کلینیک های ترک اعتیاد شهرستان مریوان تشکیل می دهند. نمونه گیری در طی دو مرحله انجام شد در مرحله اول از نمونه گیری در دسترس و در مرحله دوم از گمارش تصادفی استفاده شد. برای جمع آوری داده ها از مقیاس هیجان خواهی زاکرمن استفاده گردید. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس چند متغیره استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آموزش تنظیم هیجان به جز مولفه هیجان جویی و ماجراجویی، موجب کاهش مولفه های تجربه جویی، بازداری زدایی و حساسیت به یکنواختی و همچنین متغیر هیجان خواهی کل، می شود.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه صفت هیجان خواهی یکی از عوامل خطر برای گرایش و عود مجدد به سوی مصرف مواد است، لذا براساس یافته های پژوهش پیشنهاد می گردد از راهبردهای تنظیم هیجان برای کنترل این صفت در افراد وابسته به مواد استفاده شود.
    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، هیجان خواهی، اعتیاد
  • محمد خالقی *، شهرام محمدخانی، جعفر حسنی صفحات 43-55
    مقدمه
    برطبق پژوهش های اخیر میزان اختلال های اضطرابی بالا است و نسبتا تعداد اندکی از این بررسی ها بر اختلال اضطراب فراگیر متمرکز بوده اند. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی طرح واره درمانی هیجانی در نگرانی و علائم و نشانه های اضطراب بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر بود.
    روش
    پژوهش حاضر در چارچوب طرح تک آزمودنی بود. بر اساس تشخیص اختلال اضطراب فراگیر توسط روان پزشک و اجرای مصاحبه بالینی ساختاریافته (SCID) توسط روان شناسی بالینی و ملاک های ورود و خروج، دو بیمار مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر انتخاب شدند و 10 جلسه 1 ساعته طرح واره درمانی هیجانی دریافت کردند. هر یک از بیماران 7 مرتبه به وسیله ی مقیاس درجه بندی اضطراب همیلتون (HARS)، پرسش نامه ی اضطراب بک (BAI) و مقیاس حالت نگرانی پن (PSWQ) طی درمان و یک دوره پیگیری دو ماهه توسط ارزیاب مستقل ارزیابی شدند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های تغییر روند، شیب، بازبینی نمودارها و برای تعیین معناداری بالینی از شاخص درصد بهبودی و اندازه اثر استفاده شد.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که طرح واره درمانی هیجانی به طور معناداری در کاهش نگرانی و علائم و نشانه های اضطراب بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر موثر است.
    نتیجه گیری
    طرح واره درمانی هیجانی را می توان (با احتیاط) به عنوان درمانی موثر در مداخلات روان شناختی بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر مدنظر قرار داد.
    کلیدواژگان: طرح واره درمانی هیجانی، نگرانی، اختلال اضطراب فراگیر (GAD)
  • عیسی جعفری *، مسعود قربانعلی پور صفحات 57-66
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه ای اثربخشی آموزش مهارت های مقابله ای و سبک زندگی بر پیشگیری از عود در افراد ترک کننده مواد بعد از مرحله سم زدایی انجام شده است.
    روش
    در یک طرح نیمه آزمایشی گروهی 39 نفر با تشخیص وابستگی به مواد افیونی (بر پایه معیارهای تشخیصی (DSM- IV- R) که مرحله سم زدایی را به پایان رسانده و به مرکز جمعیت آفتاب شهر تهران مراجعه کرده بودند به صورت نمونه گیری در دسترس در دو گروه آزمایشی (گروه مهارت های مقابله ای و سبک زندگی) و یک گروه کنترل گمارده شدند. گروه های آزمایشی اول و دوم در 12 جلسه 90 دقیقه ای به صورت گروهی تحت آموزش مهارت های مقابله ای و سبک زندگی قرار گرفت و گروه کنترل در طول مدت درمان هیچ آموزشی دریافت نکرد و در انتظار درمان ماند. آزمودنی های مورد پژوهش از طریق آزمایش مورفین قبل از شروع درمان و 4 ماه پس از پایان درمان گروهی مورد ارزیابی قرار گرفتند. جهت تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و آزمون خی دو استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری بین فراوانی عود در سه گروه مهارت های مقابله ای، سبک زندگی و کنترل وجود داشت (01/0P<). همچنین بین فراوانی عود در دو گروه مهارت های مقابله ای و سبک زندگی تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0P>).
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که هر دو آموزش مهارت های مقابله ای و سبک زندگی در پیشگیری از عود در گروه های مورد مطالعه موثر بوده اند. همچنین بین اثربخشی دو گروه آموزشی در پیشگیری از عود در مرحله پی گیری تفاوتی مشاهده نشد. با توجه به یافته های پژوهش می توان گفت آموزش مهارت های مقابله ای و سبک زندگی به نحو قابل توجهی موجب پیشگیری از عود در افراد تحت آموزش می شود.
    کلیدواژگان: مهارت های مقابله ای، سبک زندگی، پیشگیری از عود، سم زدایی، افراد ترک کننده مواد
  • غلامرضا دهشیری *، سیده فاطمه موسوی صفحات 67-75
    مقدمه
    رواج رویکرد مثبت گرا به سلامت و بهداشت روانی، موجب اقبال محققان به کاربرد مقیاس های ساخته شده مبتنی بر این رویکرد شده است. یکی از این مقیاسها، شاخص بهزیستی پنج سوالی سازمان بهداشت جهانی (WHO-5) است. پژوهش حاضر با هدف بررسی خصوصیات روانسنجی نسخه فارسی این شاخص انجام شد.
    روش
    روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. نمونه پژوهش، شامل 498 نفر از دانشجویان بود که با استفاده از روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب شدند که به شاخص WHO-5، فرم کوتاه پرسشنامه افسردگی بک و پرسشنامه شادکامی آکسفورد (OHQ-SF) پاسخ دادند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی نشان داد که ساختار عاملی این شاخص تک عاملی است. همسانی درونی سوالات این شاخص بالا و میزان آلفای کرونباخ آن برابر با 89/0 بوده، همچنین ضریب بازآزمایی آن برابر با 82/0 بود. همبستگی معنی دار بین نمرات این شاخص با نمرات شادکامی بیانگر روایی همگرای مناسب (57/0) با نمرات افسردگی نشان دهنده روایی واگرایی مناسب (61/0-) آن بود. به طور کلی نتایج پژوهش نشان داد که شاخص بهزیستی این شاخص، ابزاری معتبر و روا در اندازه گیری بهزیستی ذهنی و کیفیت زندگی افراد بهنجار است.
    نتیجه گیری
    استفاده از شاخص معتبر جهانی، ناوابسته به فرهنگ، تک بعدی و کوتاه برای ارزیابی بهزیستی ،تسهیل کنندۀ انجام مطالعات بالینی و پژوهشی در حوزه های مختلف پزشکی، روانشناختی و روانپزشکی است.
    کلیدواژگان: بهزیستی، روانسنجی، سازمان بهداشت جهانی، WHO، 5
  • عباس امان الهی*، کوثر تردست، خالد اصلانی صفحات 77-88
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی افسردگی براساس مولفه های خودشفقتی (خودمهربانی، خودقضاوتی، انسانیت مشترک، انزوا، ذهن آگاهی و شناخت بیش از حد) در دانشجویان دختر دارای تجربه ی شکست عاطفی دانشگاه های شهر اهواز بود.
    روش
    روش پژوهش حاضر همبستگی و از نوع پیش بین بود. آزمودنی های آن را 180 دانشجوی دختر دارای تجربه ی شکست عاطفی در طی یک سال گذشته تشکیل می دادند. انتخاب گروه نمونه به روش نمونه گیری هدفمند و همچنین نمونه گیری گلوله برفی انجام شد. ابزارهای گردآوری داده ها شامل پرسش نامه های 13 سوالی افسردگی بک و خودشفقتی نف بودند.
    یافته ها
    برای تحلیل داده ها از روش تحلیل تمیز استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که ترکیب خطی متغیرهای پژوهش قادر به پیش بینی افسردگی در دانشجویان دختر دارای تجربه ی شکست عاطفی دانشگاه های شهر اهواز است. همچنین در تحلیل ممیز به روش گام به گام مشخص گردید که کارآمدترین متغیرها در پیش بینی افسردگی به ترتیب 1- ذهن آگاهی 2- انزوا 3- خودقضاوتی و 4- خودمهربانی هستند. در بررسی متغیرها به صورت جداگانه نیز مشخص گردید که همه ی متغیرها شامل خودمهربانی، خودقضاوتی، انسانیت مشترک، انزوا، ذهن آگاهی و شناخت بیش از حد پیش بین های معنی داری برای افسردگی در دانشجویان دختر دارای تجربه ی شکست عاطفی در دانشگاه های شهر اهواز می باشند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که خودشفقتی قادر به پیش بینی افسردگی در دانشجویان دختر دارای تجربه ی شکست عاطفی می باشد.
    کلیدواژگان: افسردگی، خودشفقتی، شکست عاطفی
  • الهه مجدآرا *، ایمان الله بیگدلی، محمود نجفی، شهرزاد رشن صفحات 89-98
    مقدمه
    اضطراب و افسردگی غالبا بصورت اختلالات همبود در سالمندان خود را نشان می دهند و با پیامدهای منفی در سلامت جسمی و روانی سالمندان و همچنین پاسخ ضعیف تر به درمان های دارویی و روانشناختی مرتبط هستند. پژوهش حاضر با هدف آزمون مدل ساختاری عواطف مثبت و منفی با اضطراب و افسردگی سالمندان با نقش میانجی دشواری در نظم جویی هیجانی طرح ریزی و اجرا شد.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 173 سالمند از بین جمعیت سالمندان شهرستان مینودشت انتخاب شدند. شرکت کنندگان در این پژوهش پرسشنامه های دشواری در نظم جویی هیجان، عاطفه مثبت و منفی و اضطراب و افسردگی را تکمیل کردند. به منظور آزمون الگوی اثرات مستقیم و غیرمستقیم از تحلیل مسیر استفاده گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد داده ها برازش مناسبی با مدل دارد. اثر مستقیم عاطفه مثبت بر افسردگی و اثر مستقیم عاطفه منفی بر اضطراب معنادار بود. تاثیر غیرمستقیم عاطفه مثبت بر اضطراب و افسردگی از طریق دشواری در نظم جویی هیجان معنادار بود. اثر غیرمستقیم عاطفه منفی بر اضطراب و افسردگی از طریق دشواری در نظم جویی هیجان نیز معنادار بود. همچنین تاثیر مستقیم عاطفه منفی بر افسردگی معنادار نبود. علاوه بر این، یافته ها نشان می دهد که اثر مستقیم عاطفه مثبت بر افسردگی در مقایسه با سایر متغیرها شدت بیشتری دارد. درنهایت 57 درصد واریانس افسردگی و 53 درصد واریانس اضطراب در این مدل توسط متغیرهای دشواری در نظم جویی هیجان، عاطفه مثبت و عاطفه منفی تبیین می شود. عاطفه مثبت، عاطفه منفی و دشواری در نظم جویی هیجان بطور معناداری می توانند اضطراب و افسردگی در سالمندان را پیش بینی نمایند.
    نتیجه گیری
    در مداخلات درمانی یا پیشگیری از اضطراب و افسردگی در سالمندان سبک عاطفی و همچنین دشواری در نظم جویی هیجان باید مورد توجه قرار گیرد. تلویحات نظری یافته ها مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب، عاطفه مثبت، عاطفه منفی، نظم جویی هیجان، سالمند
|
  • E. Abedini*, B.A. Ghanbari, Hashem, Abadi, J. Talebian, Sharif Pages 1-11
    Introduction
    Multiple Sclerosis (M.S) is one of the most common chronic diseases of central nervous system. The disease may cause numerous psychological maladjustment in patients that depression has high prevalence among them. This study was conducted to investigate effectiveness of group therapy based on hope approach on hope and depression in women with Multiple Sclerosis.
    Method
    This research is quasi-experimental study with pretest- posttest design and control group. 24 patients were selected among statistical population included women with M.S in Zahedanʼs M.S Society by using convenience sampling method and criterion of minimum score of 14 in Beck Depression Inventory-II and sample were divided into two groups as experimental and control groups. Group therapy based on hope approach was performed in the experimental group. The instruments were Beck Depression Inventory-II (BDI-II) and Snyder's Hope Scale. Data were analyzed by using analysis of covariance (ANCOVA) and SPSS 16 software.
    Results
    Group therapy based on hope approach promoted hope and reduced depression in women with Multiple Sclerosis in comparison to the control group significantly (P
    Conclusion
    Group therapy based on hope approach is effective in promotion of hope and reducing of depression in women with M.S. So it can be applied as useful method of intervention for improving depression symptoms in patients with Multiple Sclerosis.
    Keywords: Group therapy, Hope, Depression, Multiple Sclerosis (M.S)
  • S. Soleimani*, E. Tajoddini Pages 13-21
    Introduction
    Fatigue is one of the most common problems in patients with multiple sclerosis which has several negative effects on their life. The aim of this study was to investigate effectiveness of cognitive behavioral therapy based on fatigue on dimensions of mental fatigue in patients with Multiple Sclerosis.
    Method
    This study was single subject design with multiple baselines. The sample of this study consisted of 3 patients who had been referred to Iran Multiple Sclerosis Society and complained of fatigue and also had study's inclusion and exclusion criteria. The instrument in this study was fatigue impact scale. Effect size and cure rate were used to analyze data.
    Results
    The results of data analysis indicated that effect size in physical dimension of fatigue impact scale after treatment and 45days follow-up were 0.991 and 0.989 respectively. Effect size in cognitive dimension after treatment and 45days follow-up were 0.83 and 0.80 respectively.
    Conclusion
    Results of this study indicates that cognitive behavioral therapy based on fatigue is effective in reducing of physical, cognitive and social fatigue and can be applied as one of effective options in reducing physical, cognitive and social dimensions of fatigue in patients with multiple sclerosis.
    Keywords: Multiple sclerosis, fatigue, cognitive behavioral therapy
  • S.H. Salimi, A. Haghnazari*, M. Ahmadi, Tahour, Soltani, M. Zohreh, Vand Pages 23-31
    Introduction
    The aim of present research was to investigate effectiveness of Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) on drug craving in heroin addicts treated by methadone maintenance.
    Method
    The present study was an experimental clinical trial with pretest, post-tests and follow-up phases. The study population consisted all of heroin addicts who referred to substance abuse treatment center in Arak city. The 36 heroin addicts were selected by convenience sampling method and were assigned into control and experimental groups (experimental group=16 patients and control group=20 patients). The Obsessive Compulsive Drug Use Scale (OCDUS) was used in pretest, post-tests and follow-up. The experimental groups recived 8 sessions of Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) program between pretest and posttest while control group did not receive any intervention. Data were analized by ANOVA with repeated measure with SPSS 16.
    Results
    The results of ANOVA with repeated measure showed that Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) reduced significantly drug craving scores of experimental group in posttest and Follow-up (p
    Conclusion
    This study revealed that Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) program as modern psychotherapy technique is effective method to reduce drug craving. Therefore, this approach is recommended for these patients.
    Keywords: Mindfulness, Based Cognitive Therapy (MBCT), drug craving, relapse prevention
  • A. Borjali, Y. Aazami*, H. Chopan Pages 33-42
    Introduction
    Sensation seeking has been defined as needs with neurological and biological origin, variety of new, complex and dangerous feelings and experiences. In this regard recent researches also suggest that a high level of sensation seeking is one of the most important factors in vulnerability to substance abuse and alcohol abuse and dependence. Therefore, this study aimedto investigate The Effectiveness of emotion regulation strategies training on reducing of sensation seeking in drug-dependent persons.
    Method
    The study was quasi-experimental research with the pretest - posttest design and control group. The population consists all of drug-dependent persons who referred to addiction treatment clinics in Marivan city.Sampling was done in two steps; convenience sampling was used in the first step and then randomized assignment was used in the second step. Zuckerman's Sensation Seeking Scale was used to collect data. Multivariate analysis of covariance was used to analyze data.
    Results
    The results showed that emotion regulation strategies training except the thrill and adventure seeking reduce components of prevent deforestation, sensitivity to uniform and total sensation seeking.
    Conclusion
    Because the sensation seeking trait is one of risk factors for recurrence tendency toward substance abuse, therefore, it's suggested based on research's findings that emotion regulation strategies can be used for controlling this trait is substance abusers.
    Keywords: emotion regulation, sensation seeking, addiction
  • M. Khaleghi*, Sh Mohammadkhani, J. Hasani Pages 43-55
    Introduction
    According to recent studies, rate of anxiety disorders is high and relatively few of these studies have been focused on generalized anxiety disorder (GAD). The aim of the present study was to investigate the effectiveness of emotional schema therapy (EST (on worry and anxiety's signs and symptoms in patients with GAD.
    Method
    The present study was conducted in the frame of single subject design. Two patients with generalized anxiety disorder were selected based on generalized anxiety disorder diagnosis by psychiatrist and structured clinical interview (SCID) by clinical psychologist and inclusion and exclusion criteria and they received emotional schema therapy for 10 sessions of 1 hour. Patients were evaluated 7 times during treatment and 2 months follow up by Hamilton Anxiety Rating Scale (HARS), Beck Anxiety Inventory (BAI) and Pen State Worry Questionnaire (PSWQ). Data were analyzed by for trend changes, slope, reviewing of charts; also effect size and percentage of recovery were used to determine the clinical significance.
    Results
    The data analysis showed that EST is significantly effective in reducing worry and anxiety's signs and symptoms in patients with GAD.
    Conclusion
    Emotional Schema Therapy could be considered as an effective therapy to psychological interventions for patients with GAD (with caution).
    Keywords: Emotional Schema Therapy, worry, generalized anxiety disorder (GAD)
  • E. Jafari*, M. Ghorbanalipoor Pages 57-66
    Introduction
    The aim of this study was to determine appraisal of effectiveness and comparison of coping skills and life style training in relapse prevention after detoxify period in addicts under treatment.
    Method
    In semi-experimental study 39 subjects with diagnosis of opioid dependence Based on diagnostic criteria (DSM) who had been referred to Aftab Community Center of Tehran city and successfully detoxified that were selected by convenience sampling method and also were assigned into two experimental groups (coping skills and life style) and control group. The experimental groups received 12 sessions of coping skills and life style training but control group did not receive any treatment and waited for treatment. All participants were assessed by morphine test in pretest and posttest and 4 months after end of group therapy. Data were analyzed by using descriptive methods, χ2 test.
    Results
    showed significant differences between groups in frequency of coping skills, lifestyle and e control (p0.05).
    Conclusion
    Results indicated that coping skills and life style training were effective in relapse prevention in studied groups. Also there was no significant difference between effectiveness of two groups in relapse prevention in follow up stage. According to the findings, it can be said coping skills and life style training significantly prevent relapse in people under treatment.
    Keywords: coping skills, life style, relapse prevention, detoxify, Addicts under Treatment
  • Gh.Dehshiri*, S. F., Mousavi Pages 67-75
    Introduction
    Prevalence of positive approach to health and mental health has caused more researcher's attention to use measures based on this approach. One of these measures is World Health Organization Five Well-being Index. This study aimed to evaluate psychometric properties of Persian version of WHO-5 Well-being Index.
    Method
    The research method was descriptive and correlation. The study sample included 498 university students who were selected voluntary and responded to World Health Organization Five Well-being Index, Beck Depression Inventory and Oxford Happiness Questionnaire (OHQ-SF).
    Results
    Results of exploratory & confirmatory factor analysis showed that factor structure of WHO-5 Well-Being Index was unidimensional. The internal consistency of World Health Organization Five Well-being Index's items was high and its Cronbach's alpha was 0.89 also test-retest coefficient of index was 0.82. Significant correlation between WHO-5 Well-Being Index's scores with Oxford Happiness Questionnaire's scores indicate good convergent validity (0.57) and also demonstrate appropriate divergence with Beck Depression Inventory's scores validity (-0.61). Generally, results showed that WHO-5 Well-Being Index is valid and reliable instrument to measure normal people's subjective well-being and quality of life.
    Conclusion
    Using of WHO-5 Well-Being Index is reliable independent of culture, unidimensional and short to assess subjective well-being that facilitates clinical and research studies in different medical, psychiatric and psychological fields.
    Keywords: Well, being, psychometric, World Health Organization, WHO, 5
  • A. Amanelahi*, K. Tardast, Kh Aslani Pages 77-88
    Introduction
    The purpose of present study was to investigate prediction of depression based on components of self-compassion (self-kindness, self-judgment, common humanity, isolation, mindfulness and excessive cognition) in girl students with emotional breakdown experience in Ahvaz universities.
    Method
    The present research method was correlational. The participants of study were 180 girl students who have experienced emotional breakdown during past year. The sample was selected by using purposive sampling and snowball sampling method. Data collection tools included 13-item Beck Depression Inventory and Neff Self-Compassion Inventory.
    Results
    Discriminant analysis method was used to analyze data. Results showed that linear combination of study's variables can predict depression among girl students of Ahwaz universities. Also in stepwise discriminant analysis showed that the most efficient variables in prediction of depression were 1- mindfulness, 2- isolation, 3- self-judgment and 4- self-kindnessrespectively. In investigation of variables separately released that all variables including self-kindness, self-judgment, common humanity, isolation, mindfulness and excessive cognition were significant prediction for depression among girl students of Ahwaz universities.
    Conclusion
    Based on the results of this study it can be concluded that self-compassion can predict depression among girl students with emotional breakdown experience in Ahvaz universities.
    Keywords: depression, self, compassion, emotional breakdown
  • E. Majad, Ara*, I. Bigdeli, M. Najafi, Sh Rashn Pages 89-98
    Introduction
    Anxiety and depression are mostly manifested as comorbid disorders in elderly and are associated with negative consequences in elderly people’s physical and mental health and also poorer response to medicinal and psychological treatments. The present study was planned and implemented in order to investigate structural model of positive and negative affects with anxiety and depression in elderly mediated by difficulties in emotion regulation.
    Method
    The current research was correlational. 173 elderly people were selected by using convenience sampling method among the elderly population in Minoudasht city. The participants of this study completed Difficulty in Emotion Regulation Scale, Positive and Negative Affect Schedule and the Anxiety and Depression Scale. Path analysis was used to test the pattern of direct and indirect impacts.
    Results
    Findings of current study indicated that the data has good fitness with model. The direct impact of positive affect on depression and direct impact of negative affect on depression were significant. Indirect impact of positive affect on anxiety and depression through emotion regulation difficulty was significant. Also, indirect effect of negative affect on anxiety and depression through emotion regulation difficulty was significant. The direct impact of negative affect on depression was not significant. Moreover, findings demonstrate that direct impact of positive affect on depression is stronger than other variable. Finally, 57% of depression variance and 53% of anxiety variance in this model are explained by emotion regulation difficulty, positive affect and negative affect. Positive affect, negative affect and emotion regulation difficulty can significantly predict anxiety and depression among elderly.
    Conclusion
    Affective style and emotion regulation difficulty should be considered in therapeutic interventions or prevention of anxiety and depression in elderly. Theoretical implications of findings have been discussed.
    Keywords: Depression, Anxiety, Negative Affect, Positive Affect, Emotion Regulation, Elderly