فهرست مطالب

روان شناسی بالینی - سال دهم شماره 1 (پیاپی 37، بهار 1397)

فصلنامه روان شناسی بالینی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 37، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/24
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسن ملانوروزی، علی عیسی زادگان، اسماعیل سلیمانی * صفحات 1-9
    مقدمه
    اختلال اضطراب فراگیر، یکی از شایع ترین اختلالات اضطرابی در مراکز بالینی و همچنین جمعیت دانشجویی است که غالبا مزمن است. هدف پژوهش حاضر بررسی درمان آدلری بر علایم بالینی و رضایت از زندگی دانشجویان مبتلا به اضطراب فراگیر بود.
    روش
    طرح پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی و نمونه آماری شامل کلیه دانشجویان شهر نیشابور بود. نمونه ای آماری شامل 30 دانشجوی مبتلا به اضطراب فراگیر از بین دانشجویان مراجعه کننده به مرکز مشاوره دانشگاه های آزاد و پیام نور نیشابور بر اساس پرسشنامه نگرانی پن(PSWQ) و مصاحبه بالینی انتخاب شدند و به شیوه تصادفی 15 نفر در گروه آزمایش و 15 نفر در گروه کنترل قرار گرفتند و سپس در 10 جلسه 90 دقیقه ای درمان آدلری شرکت کردند. پرسشنامه های رضایت از زندگی داینر و اضطراب حالت-صفت اسپیلبرگر به عنوان پیش آزمون و پس آزمون ارائه شد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغییره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که درمان به شیوه آدلری توانسته میانگین نمرات اضطراب حالتی و صفتی گروه آزمایش را در مقایسه با گروه گواه، کاهش دهد ولی در متغیر رضایت از زندگی تفاوتی وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    می توان از درمان آدلری به عنوان یک مداخله اثربخش در کاهش شدت علایم بالینی اضطراب فراگیر استفاده کرد. استفاده از این مداخله برای کاهش علایم اختلال اضطراب فراگیر به بالینگران توصیه می شود.
    کلیدواژگان: درمان آدلری، رضایت از زندگی، اضطراب فراگیر
  • خدیجه شیرالی نیا *، رحیم چلداوی، عباس امان الهی صفحات 9-20
    مقدمه
    طلاق یکی از عوامل ایجاد کننده اختلال روانی در زندگی است. افراد مطلقه بیشتر از افراد متاهل دچار اختلالات روانی می شوند. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت بر کاهش افسردگی و اضطراب زنان مطلقه بود.
    روش
    روش پژوهش، طرح تجربی تک موردی از نوع خط پایه چندگانه ناهمزمان بود. بدین منظور با توجه به ملاک های ورود و خروج چهار نفر از زنان مطلقه با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. آزمودنی ها طی چند نوبت خط پایه، 8 جلسه درمان متمرکز بر شفقت و 2 نوبت پیگیری شرکت کردند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه افسردگی بک و پرسشنامه اضطراب بک بودند. داده ها به روش ترسیم دیداری، شاخص تغییر پایا و فرمول درصد بهبودی تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که درمان متمرکز بر شفقت بر کاهش افسردگی و اضطراب اثر معناداری داشت. پیگیری دو و چهار هفته ای نیز حاکی از پایداری تغییرات درمانی بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش حاضر درمان متمرکز بر شفقت بر کاهش افسردگی و اضطراب زنان مطلقه اثر معناداری داشت. بنابراین، این درمان می تواند به عنوان روشی جدید در کاهش افسردگی و اضطراب برای روان درمانگران و خانواده درمانگران مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: درمان متمرکز بر شفقت، افسردگی، اضطراب، زنان مطلقه
  • مارال پارسا، پرویز صباحی *، محمدعلی محمدی فر صفحات 21-28
    مقدمه
    مولتیپل اسکلروزیس یک بیماری مزمن پیش رونده در سیستم اعصاب مرکزی می باشد که کیفیت زندگی افراد مبتلا را تحت تاثیر قرار می دهد. گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد یکی از درمان های موج سوم رفتاری می باشد که منجر به بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به بیماری های مزمن می شود. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر ارتقای کیفیت زندگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس بود.

    روش
    طرح پژوهش حاضر به صورت نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون –پس آزمون با گروه گواه بود. از افراد مراجعه کننده به انجمن ام اس سمنان 30 نفر به صورت در دسترس انتخاب شده و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و گواه تقسیم شدند. به منظور بررسی کیفیت زندگی بیماران از پرسشنامه کیفیت زندگی بیماران ام اس استفاده شد. گروه آزمایش تحت درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد، طی ده جلسه قرار گرفت. پس از مداخله ی درمانی هر دو گروه مجدد پرسشنامه ها را تکمیل کردند و داده های حاصل با استفاده از آزمون تحلیل کو واریانس چند متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها
    یافته ها نشان داد که گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر وضعیت سلامتی، شدت فرسودگی، تاثیرات درد، سلامت روانی و ادراک موضوع موثر بوده، ولی تاثیری بر زمینه هایی حمایتی و رضایت جنسی نداشته است.

    نتیجه گیری
    براساس یافته های پژوهش حاضر گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد موجب افزایش کیفیت زندگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس می شود و به متخصصان بالینی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد، کیفیت زندگی، مولتیپل اسکلروزیس
  • حانیه یاورزاده، علی غنایی چمن آباد *، محمد جواد اصغری ابراهیم آباد، فرح اشرف زاده، نرگس هاشمی صفحات 29-37
    مقدمه
    صرع بیماری مزمنی است که علائم بالینی آن ایجاد تشنجات صرعی است که با حملات ناگهانی و معمولا بدون عامل برانگیزنده، اختلال هشیاری و حرکات غیر ارادی مشخص می شود. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی تحریک الکتریکی فراجمجمه ای (tDCS) بر بازداری کودکان مبتلا به صرع کانونی پیچیده ی گیجگاهی مقاوم به درمان بود.

    روش
    طرح پژوهش حاضر به صورت تک آزمودنی بود. جامعه پژوهش مراجعه کنندگان به کلینیک بیمارستان قائم مشهد در سال 1394 تا 1396 بودند که توسط پزشک متخصص داخلی اعصاب به صرع کانونی مقاوم به درمان دارویی تشخیص داده شدند. سن مورد نظر افراد نمونه بین 7 تا 11 سال است و تعداد 5 نفر انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل آزمون هوش مازهای پروتئوس و آزمون برو – نرو بودند. نتایج با استفاده از تحلیل دیداری نمودار و درصد بهبودی تحلیل شدند.

    یافته ها
    نتایج نشان داد که در آزمون برو – نرو نمرات آزمودنی ها در خطای ارتکاب سیر نزولی داشته است. سه آزمودنی درصد بهبودی بالای 50 داشتند که نشان دهنده ی بهبودی و معناداری بالینی در بازداری است. خطای ارتکاب دو آزمودنی دیگر نیز کاهش پیدا کرده بود و بهبودی اندکی گزارش کردند.

    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر نشان داد که مداخله tDCS می تواند نقش بسزایی در بهبود بازداری کودکان مصروع داشته باشد. بنابراین استفاده از شیوه های نوین درمانی مانند tDCS که نیازمند دارو نیست اثرات مفیدی در وضعیت زندگی این افراد و بهبود عملکردهای روانی آن ها خواهد داشت.
    کلیدواژگان: بازداری، کودکان مصروع، صرع کانونی گیجگاهی مقاوم به درمان دارویی، تحریک الکتریکی فراجمجمه ای
  • بهروز گل محمدی *، ولی الله کاشانی، سعیده سادات صدرالساداتی صفحات 39-45
    مقدمه
    اوتیسم نوعی اختلال نافذ رشدی است که کودکان مبتلا به آن از اضطراب در زندگی شخصی و اجتماعی خود رنج می برند. این مطالعه به منظور تعیین اثر بخشی هشت هفته برنامه تمرینی اسپارک به همراه نوروفیدبک بر سطح کورتیزول کودکان اوتیستیک انجام شد.

    روش
    در این مطالعه نیمه تجربی 24 کودک مبتلا به اوتیسم با رده سنی 8 تا 12 سال به صورت تصادفی در چهار گروه شش نفری (گروه تمرین اسپارک، گروه نوروفیدبک، گروه برنامه تمرین اسپارک+ نوروفیدبک، گروه کنترل) قرار گرفتند. آزمودنی ها مداخلات را به مدت هشت هفته به صورت دو جلسه ی 45 دقیقه ای در هفته دریافت کردند، اما گروه کنترل هیچ گونه فعالیتی دریافت نکرد. اندازه گیری کورتیزول در دو نوبت پیش آزمون و پس آزمون در شرایط یکسان از هر چهار گروه گرفته شد.

    یافته ها
    تجزیه و تحلیل داده ها با تحلیل کواریانس نشان داد که میانگین میزان کورتیزول در گروه تمرین اسپارک، گروه نوروفیدبک و گروه تمرین اسپارک + نوروفیدبک، نسبت به پیش آزمون کاهش معنی داری داشته است و بیشترین اثربخشی مربوط به گروه ترکیبی تمرین اسپارک و نوروفیدبک بود، اما در گروه کنترل تغییر مهمی مشاهده نشد.

    نتیجه گیری
    نتیجه اینکه دریافت تمرینات اسپارک و نوروفیدبک به تنهایی و بصورت موازی در کاهش سطح کورتیزول بیماران اوتیستیک موثر است. درمان موازی ایندو به هر حال تاثیر بارزتری دارد.
    کلیدواژگان: اوتیسم، کورتیزول، اسپارک، نوروفیدبک
  • محمد اورکی *، فاطمه جهانی، مهدیه رحمانیان صفحات 47-56
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، بر افزایش انعطاف پذیری روانشناختی زنان سالمند شهر تهران انجام شد.
    روش
    این مطالعه در قالب پژوهشی نیمه آزمایشی باطرح پیش آزمون-پس آزمون-پیگیری انجام شد. نمونه ای با حجم 50 نفراز زنان سالمند مراجعه کننده به خانه های سلامت شهر تهران به صورت هدفمند انتخاب شد و به شکل تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. گروه آزمایش در 8 جلسه 45 دقیقه ای درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد دریافت کردند. در حالیکه گروه گواه درمانی دریافت نکرد. انعطاف پذیری روانشناختی آزمودنی ها با استفاده از آزمون دنیس و وندروال، در سه مرحله پیش و پس از مداخله و پیگیری سنجیده شد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس تک متغیره تحلیل شد.
    یافته ها
    مقایسه گروه های تحقیق تفاوت معناداری را برای گروه آزمایش که درمان اکت دریافت کرده بود نشان داد. درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد منجر به افزایش معنی دار در انعطاف پذیری روانشناختی در گروه آزمایشی نسبت به کنترل شد و این تفاوت در دوره پیگیری تداوم داشت.
    نتیجه گیری
    درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افزایش انعطاف پذیری روانشناختی زنان سالمند موثر است و به متخصصان بالینی در کار با زنان سالمند برای افزایش انعطاف پذیری آنان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، انعطاف پذیری روانشناختی، زنان سالمند
  • هدی بابایی کفاکی، رمضان حسن زاده *، محمدکاظم فخری صفحات 57-69
    مقدمه
    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی تحلیل رفتار کاربردی و آموزش پاسخ محور بر جهت گیری زندگی، پذیرش مثبت بی قید و شرط خود و اضطراب اجتماعی مادران دارای کودک مبتلا به اوتیسم انجام گرفت.

    روش
    طرح پژوهش حاضر به صورت نیمه آزمایشی بود. جامعه آماری شامل کلیه مادران دارای کودک مبتلا به اوتیسم شهرستان ساری که در شش ماهه دوم سال 1395 به مراکز آموزش کودکان استثنایی مراجعه کردند، بود. حجم نمونه شامل 24 نفر بود که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه جایگزین شدند. گروه های آزمایش درمان های ABA و PRT را دریافت کردند اما گروه گواه درمانی دریافت نکرد. ابزارهای این پژوهش عبارت بودند از پرسشنامه پذیرش بی قید و شرط خود(USAQ) ، پرسشنامه جهت گیری زندگی(LOT) و مقیاس اضطراب اجتماعی (SPI) که در دو مرحله اجرا شد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیره تحلیل شد.

    یافته ها
    نتایج حاصل از مدل عمومی خطی: تحلیل کوواریانس چند متغیره نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون در مرحله ی پس آزمون در متغیرهای جهت گیری زندگی، پذیرش مثبت بی قید و شرط خود و اضطراب اجتماعی بین گروه های آزمایشی (آموزش پاسخ محور و تحلیل رفتار کاربردی) تفاوت معنادارای وجود نداشت و تنها یک روند بهبود مشاهده شد.

    نتیجه گیری
    مداخلات آموزش پاسخ محور و تحلیل رفتار کاربردی تاثیر مهمی بر جهت گیری زندگی، پذیرش مثبت بی قید و شرط خود و اضطراب اجتماعی مادران کودکان اوتیستیک نداشت اما یک روند بهبودی نسبت به گروه کنترل در اضطراب اجتماعی ماداران مشاهده شد. لذا تحقیق بیشتر در خصوص امکان اجرای موثرتر این مداخلات به محققان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: تحلیل رفتار کاربردی، آموزش پاسخ محور، جهت گیری زندگی، پذیرش بی قید و شرط خود، اضطراب اجتماعی، اوتیسم
  • خالد جنادله *، سودابه بساک نژاد، عیدان یونسی، خدیجه سعادتمند صفحات 71-78
    مقدمه
    هدف از این پژوهش بررسی رابطه حساسیت اضطرابی، اجتناب تجربی و تاب آوری با اضطراب امتحان در دانش آموزان بود.

    روش
    روش پژوهش همبستگی و جامعه ی آماری شامل کلیه ی دانش آموزان پسر پایه ی دوازدهم ناحیه ی یک اهواز در سال تحصیلی 95-94 بود. از بین آن ها نمونه ای به حجم 103 نفر به صورت تصادفی مرحله ای انتخاب شد و به چهار مقیاس حساسیت اضطرابی نوجوانان دیکون و الن تینر، پرسشنامه ی پذیرش و عمل بوند و همکاران، پرسشنامه ی تاب آوری کانر و دیویدسون، و مقیاس اضطراب امتحان ، پاسخ دادند.

    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین حساسیت اضطرابی و اجتناب تجربی با اضطراب امتحان رابطه ی مثبت معنی داری وجود دارد. در صورتی که بین تاب آوری با اضطراب امتحان رابطه ی منفی معنی دار وجود دارد. اجتناب تجربی بیشترین قدرت پیش بینی را برای اضطراب امتحان دارد. هر سه متغیر پیش بین 49 درصد واریانس اضطراب امتحان را تبیین می کند.

    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های حاصل از پژوهش اجتناب تجربی یک پیش بین کننده ی قوی اضطراب امتحان است. بنابراین پیشنهاد می شود تا اجتناب تجربی در افراد دارای اضطراب امتحان مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حساسیت اضطرابی، اجتناب تجربی، تاب آوری و اضطراب امتحان
  • حسن گلستانی، علی اکبر امین بیدختی *، سکینه جعفری صفحات 79-89
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش واسطه ای انگیزش درونی و بیرونی دانشجویان در رابطه میان کمال گرایی خودگرا و جامعه مدار با فرسودگی تحصیلی در دانشگاه فرهنگیان سمنان بود.

    روش
    پژوهش حاضر با توجه به هدف کاربردی و با توجه به نحوه گردآوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه فرهنگیان سمنان در سال تحصیلی 95-1394 بود. شرکت کنندگان 240 نفر از دانشجویان (144 مرد و 96 زن) بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی انتخاب شدند. همه آزمودنی ها مقیاس های کمال گرایی، انگیزش تحصیلی و فرسودگی تحصیلی را تکمیل کردند و داده ها با روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و مدل تحلیل مسیر تحلیل شدند.

    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که کمال گرایی خود گرا رابطه منفی و معناداری با فرسودگی تحصیلی دانشجویان دارد. کمال گرایی خودگرا به طور غیرمستقیم با میانجی گری انگیزش تحصیلی درونی نیز با فرسودگی تحصیلی دانشجویان رابطه منفی نشان داد. همچنین کمال گرایی جامعه مدار رابطه منفی و معناداری با فرسودگی تحصیلی دانشجویان داشت، اما اثر معناداری برای کمال گرایی جامعه مدار در ارتباط با فرسودگی تحصیلی با نقش واسطه ای انگیزش بیرونی بدست نیامد.

    نتیجه گیری
    می توان نتیجه گرفت که عوامل شخصیتی مانند کمال گرایی خودگرا و انگیزش تحصیلی درونی تا حد زیادی می توانند فرسودگی تحصیلی را در دانشجویان دانشگاه تحت تاثیر قرار دهند.
    کلیدواژگان: کمال گرایی، انگیزش تحصیلی، فرسودگی تحصیلی، دانشجویان
|
  • M. Mollanorouzi, A. Issazadeghan, S. Soleimani * Pages 1-9
    Introduction
    Generalized anxiety disorder (GAD) is the most prevalent anxiety disorder in clinical centers and students population that is frequently observed in its chronic form. The main aim of the present study was to explore the Adlerian Therapy effectiveness on the clinical symptoms and the life satisfaction of the generalized anxiety disordered students.
    Method
    Using a semi experimental design a sample of 30 students of Neyshabur city, suffering from GAD were selected among students admitted to the counseling center of Azad University and Payam-e-Noor University of Neyshabur based on the Penn State Worry Questionnaire (PSWQ) and clinical interviews. Students then were randomly divided into two 15-member experimental and control groups and undergon ten 90-minutes Adlerian therapy sessions. The students were presented with the Diener's Life Satisfaction Questionnaire and Spielberger's State-Trait anxiety Inventory in the pretest and posttest, stages and the collected data were analyzed using covariance analysis.
    Results
    The results of the study showed that Adlerian therapy could reduce the mean score of the state and trait anxiety in the experimental group compared to the control group, no difference was found for the life satisfaction variable.
    Conclusion
    Adlerian therapy can be effective intervention in reducing the severity of clinical symptoms of generalized anxiety disorder. Application of this intervention is recommended to clinicians for reducing GAD symptoms in students.
    Keywords: Adlerian treatment, life satisfaction, Generalized Anxiet
  • Kh Shiralinia *, R. Cheldavi, A. Amanelahi Pages 9-20
    Introduction
    Divorce is considered as one of the leading factors for mental disorder in persons ‘ life. Mental disorders is more frequent in divorced persons than married people. The aim of this study was to determine the effectiveness of compassion-focused psychotherapy on decreasing depression and anxiety in divorced women.
    Method
    The method of the study was non-congruent multiple baselines experimental single case design. Four divorced women were selected using convenience sampling method. Participants participated in the several baseline steps, 8 intervention compassion-focused therapy sessions and 2 follow-ups. The instruments used were Beck Depression Inventory and Beck Anxiety Inventory. Data were analyzed using Visual Drawing method, Permanent Change Index, and Percentage Improvement Formula.
    Results
    The results showed that compassion- focused therapy significantly reduced depression and anxiety symptoms of divorced women. A follow-up of two or four weeks also indicated the sustainability of the therapeutic changes.
    Conclusion
    According to the findings of this research, compassion-focused therapy could significantly affect depression and anxiety in divorced women. Consequently this treatment is recommended as a useful intervention and a new method for reducing depression and anxiety to psychotherapists and family therapists.
    Keywords: Compassion focused therapy, Depression, Anxiety, Divorced women
  • M. Parsa, P. Sabahi *, M.A. Mohammadifar Pages 21-28
    Introduction
    Multiple sclerosis is a chronic progressive disease of the central nervous system that affects the quality of life of individuals. Acceptance and commitment group therapy is one of the treatments of the third wave of behavior therapy that leads to improving the quality of life in people with chronic diseases. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of acceptance and commitment group therapy on improving the quality of life in patients with multiple sclerosis.
    Method
    The present study use a semi-experimental design, with a pretest-posttest and control group paradigm. Among patients referred to the Semnan MS Society, 30 patients were selected and assigmented randomly to the research groups. The Quality of Life Questionnaire was used to examine quality of life of MS patients. The experimental group received acceptance and commitment group therapy in ten sessions. Following the therapeutic intervention both groups were filled questionnaires again and extracted data were analyzed by a Multivariate Analysis of Covariance.
    Results
    The findings showed that the acceptance and commitment group therapy was effective on the health status, severity of burnout, pain effects, mental health and perception of subject, whereas no effect observed for supportive contexts and sexual satisfaction.
    Conclusion
    Based on the findings of the present study, acceptance and commitment group therapy can improve the quality of life in the patients with multiple sclerosis and is recommended to clinicians.
    Keywords: Acceptance, Commitment Group Therapy, Quality of Life, Multiple Sclerosis
  • H. Yavarzadeh, A. Ghanaee-Chamanabad *, M.J. Asghari Ebrahim-Abad, F. Ashrafzadeh, N. Hashemi Pages 29-37
    Introduction
    Epilepsy is a chronic disease characterized by epileptic seizures that are identified by suddenly attacks, usually without eliciting external event, along with disorder of consciousness and involuntary movements. The purpose of the present study was to examine the effect of transcranial direct current stimulation (tDCS) on improving the inhibition of childhood drug-resistant temporal lobe Epilepsy.
    Method
    The present research use a single subject design. The research population included all clients referred to the clinic of Ghaem Hospital of Mashhad, in 2015 to 2018 and were diagnosed by an expert neurologist with experience on drug-resistant temporal lobe Epilepsy. The age range of subjects were between 6 and 18 years old and 5 patients were selected. The research tools were Porteus Maze Test and the Go-No Go Test. The final results were analyzed using a visual analysis chart and a recovery percentage formula.
    Results
    Results were shown that in the Go-No Go Test, for the majority of subjects the commission error decreased. The percentage of recovery for 3 subjects were over 50 percent which is a sign of clinical recovery. The other two subjects revealed a lower recovery in commission error.
    Conclusion
    This study suggest that tDCS intervention play a significant role on improving the inhibition of epileptic children. Hence the use of such a new therapies as tDCS that requires no medication will have beneficial effects on patients’ lives and their mental functioning.
    Keywords: Inhibition, childhood epilepsy, drug, resistant, temporal lobe epilepsy, transcranial direct current stimulation
  • B. Golmohammadi *, V.O. Kashani, S.S. Sadroalsadati Pages 39-45
    Introduction
    Autism is a kind of progressive disorder that children suffer from anxiety in their personal and social life. The aim of the current study was to determine the effectiveness of 8 weeks of Spark Traning Program along with Neurofeedback on the cortisol levels of autistic children.
    Method
    In a semi-experimental design, 24 autistic children aged 8 to 12 years were selected and randomly divided into 4 groups (1-Spark training 2- Neurofeedback 3-Spark training Neurofeedback and 4- control group). Three groups undergon 45 minutes 2 days per weeks therapeutic sessions in 8 weeks interval, whereas no intervention received by control subjects and just engaged in their routine activities. Cortisol measurements were administered in pre-test and post-test under the same conditions from all four groups.
    Results
    Applying Analysis of Covariance on the resulting data showed that mean scores of the cortisol levels significantly decreased in the spark training group, neurofeedback group, and spark neurofeedback training group, and the most effectiveness was the combination of Spark and neurofeedback training, whereas no important changes detected for control group.
    Conclusion
    It could be concluded that receiving isolated and adjunct Spark and Neurofeedback training effectively reduce cortisol level in autistic children. Adjunct training however had robust effects.
    Keywords: Autism, Cortisol, Spark, Neurofeedback
  • M. Oraki *, F. Jahani, M. Rahmanian Pages 47-56
    Introduction
    The purpose of the current study was to determine the effectiveness of acceptance and commitment therapy on the psychological flexibility of elderly women in Tehran.
    Method
    We conducted our study with a semi-experimental design with a pretest-posttest and follow-up fram. A total sample of 50 elderly women referred to health centers in Tehran were randomly selected and assigned into experimental and control groups. The experimental group received 8 sessions of 45 minutes acceptance and commitment therapy, while no therapy administered on the control group. The psychological flexibility of the subjects was assessed using the Dennis and Winder Test in three stages of the research. Final data were analyzed by Analysis of Covariance as well.
    Results
    Comparison of the study groups indicated significant difference for experimental group who received ACT. There was a significant difference in the psychological flexibility in the post-test, and this difference was stable in the follow up stage.
    Conclusion
    It could be concluded that the ACT intervention effectively increase the flexibility of the elderly women and is recommended to clinical psychologists for increasing the elderly women flexibility.
    Keywords: acceptance, commitment therapy, psychological flexibility, elderly women
  • H. Babaei-Kafaki, R. Hassanzadeh *, M.K. Fakhri Pages 57-69
    Introduction
    the purpose of this study was to compare the effectiveness of ABA and PRT on life orientation, unconditional acceptance and social anxiety in mothers of autistic children.
    Method
    This research applied a quasi-experimental designs with pretest-posttest frame. By a convenience sampling method among a statistical population including all mothers with a autistic child who attended to the exceptional children education centers in Sari town a sample consisted of 24 subjects were selected and divided into three groups (1 control and 2 experimental). The first group were treated with ABA and the second group received PRT while no intervention made on control group. Unconditional acceptance questionnaire (USAQ), life orientation test (LOT) and social phobia inventory (SPI) were used in pre and post test occations.
    Results
    the results of a GLM: MANOVA showed that there was no difference between experimental groups and control by controlling the effect of pre-test in study variables (Orientation of Life, Unconditional Acceptance, Social Anxiety). However, a clincaly positive trend was evident relative to the control group for social anxiety score.
    Conclusion
    ABA and PRT could not affect considerably the orientation of life, unconditional acceptance and social anxiety of mothers with autistic children. However a significant clinical trend was evident rather than the control group in the social anxiety of mothers after ABA intervention. Further research in this field is recommended to future researchers for likelihood of more effective administration of these interventions.
    Keywords: Applied Behavior Analysis, Pivotal Response Training, Orientation of Life, Unconditional Acceptance, Social Anxiety, Autism
  • Kh Jenadeleh *, Soodabeh Bassak Nejad, A. Yunesi, Kh. Sadatmand Pages 71-78
    Introduction
    The purpose of this study was to investigate the relationship between anxiety sensitivity, experiential avoidance and resiliency with test anxiety in male students.
    Method
    By a correlational design among statistical population including all male students of 12th grade in the academic year 2015-2016 of the 1st region of Ahvaz city a total sample of 103 male students were randomly selected, and asked to complete 3 scales of Anxiety Sensitivity Scale, Acceptance and Action Scale, Resilience Scale, as well as, Test Anxiety Inventory.
    Results
    The results showed a significant positive relationship for anxiety sensitivity and experiential avoidance with test anxiety, as well as, a significant negative relationship for test anxiety and resiliency in students. Experiential avoidance was the best predictor of the test anxiety in students. All 3 predictor variables culd predict 49 percent of test anxiety in students.
    Conclusion
    Based on the findings of this research could be concluded that the experiential avoidance was the strong predictor of the test anxiety. Hence the consideration of experintial avoidance into acount in students with test anxiety is recommended.
    Keywords: anxiety sensitivity, experiential avoidance, resiliency, test anxiety
  • Hassan Golestani, A.A. Aminbeidokhti *, S. Jafari Pages 79-89
    Introduction
    The goal of this study was to investigat the mediating role of internal and external motivation in the relationship between self-oriented perfectionism, as well as, society-oriented perfectionism with academic burn-out in students of the Farhangian University in Semnan city.
    Method
    regarding the purpose of the study this is an applied research, while in data gathering view could be considerd as a descriptive-correlative. Statistical population includes all the students of Farhangian University in 1394-95 academic year. Study sample were included 240 students (144 male and 96 femal) who were selected by a stratified randomized sampling method. All participants completed scales of perfectionism, academic motivation and academic burn-out and the dataset was analyzed with a Pearson’s correlation and a path analysis statistical model.
    Results
    Study results were indicated a significant negative correlation effect for self-oriented perfectionism and academic burn-out in the students. Self-oriented perfectionism indirectly and with mediation of internal academic motivation was negatively related to academic burn-out in students. A significant negative effect was evident for society-oriented perfectionism relating to students’ academic burn-out as well, whereas no significant effect was found for society-oriented perfectionism with external motivation mediation.
    Conclusion
    It could be concluded that personality factors such as self-perfectionism and internal educational motivation cosiderably affect academic burn-out among university students.
    Keywords: perfectionism, academic motivation, academic burn out, students