فهرست مطالب

روان شناسی بالینی - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1395)

فصلنامه روان شناسی بالینی
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • یوسف دهقانی* صفحات 1-10
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان گروهی پذیرش و تعهد بر افسردگی و کیفیت زندگی بیماران زن دیالیزی بود.
    روش
    پژوهش حاضر شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود، جامعه ی آماری این پژوهش را کلیه ی زنان مراجعه کننده به انجمن بیماران کلیوی بوشهر تشکیل می دادند که از میان آنها با استفاده از نمونه گیری در دسترس، تعداد 30 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفره آزمایش و گواه گمارده شدند. گروه آزمایش تحت درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد در طی 8 جلسه 1 ساعته قرار گرفت، و گروه گواه، هیچگونه مداخله ای دریافت نکرد. ابزارهای اندازه گیری پژوهش شامل؛ پرسشنامه افسردگی بک و فرم کوتاه پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی بود که توسط شرکت کنندگان در مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تکمیل گردیدند. برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها از روش تحلیل واریانس آمیخته استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که بین افسردگی و کیفیت زندگی گروه آزمایش در هر سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تفاوت معنی دار وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج بر اهمیت کاربرد این مداخلات در افسردگی و کیفیت زندگی بیماران دیالیزی و ارائه افق های جدید در مداخلات بالینی این بیماران تاکید دارد و می توان از آن به عنوان یک روش مداخله ای موثر بهره گرفت.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، افسردگی، کیفیت زندگی، بیماری دیالیزی
  • شیوا اخوان، ایلناز سجادیان* صفحات 11-24
    مقدمه
    اختلال دو قطبی اختلالی ناتوان کننده است که با دوره های عود کننده مانیا، هیپومانیا و افسردگی مشخص می شود. رفتار درمانی دیالکتیکی اساسا برای کمک به افرادی با مشکل در تنظیم هیجان تدوین گردید. این پژوهش با هدف تعیین اثر بخشی رفتار درمانی دیالکتیکی بر بی ثباتی هیجانی و تکانشگری در افراد مبتلا به اختلال دو قطبی شهر اصفهان انجام گرفت.
    روش
    این پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه زنان و مردان مراجعه کننده به مراکز خصوصی روانپزشکی شهر اصفهان در پاییز و زمستان 1393 شامل می شدند. از بین آنها 24 بیمار که بر اساس مصاحبه بالینی توسط روانشناس بالینی و روانپزشک، تشخیص اختلال دو قطبی را دریافت نموده و سایر ملاک های ورود به تحقیق را دارا بودند به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی آزمودنی ها در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند(هر گروه 12 نفر). آزمودنی ها در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری به پرسشنامه شخصیتی آیزنک (1986) و تکانشگری بارت (2004) پاسخ دادند. گروه آزمایش در 8 جلسه 90 دقیقه ای، علاوه بر دارو درمانی، رفتار درمانی دیالکتیکی به شیوه ی گروهی بر اساس بسته درمانی لینهان (1987) را دریافت نمودند اما بر گروه کنترل به جز دارو هیچ مداخله روانشناختی اعمال نگردید.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل واریانس با اندازه های تکراری نشان داد که رفتار درمانی دیالکتیکی بی ثباتی هیجانی و تکانشگری را بیماران دو قطبی را در مرحله پس آزمون کاهش داد و این اثر بخشی در مرحله پیگیری45 روزه نیز پایداری خود را حفظ نمود.
    نتیجه گیری
    بنابر نتایج پژوهش حاضر، می توان از رفتار درمانی دیالکتیکی به منظور کاهش بی ثباتی هیجانی و تکانشگری این بیماران در کنار دارو درمانی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: بی ثباتی هیجانی، تکانشگری، رفتار درمانی دیالکتیکی، اختلال دو قطبی
  • ندا گودرزی *، زهره خسروی، غلامرضا دهشیری صفحات 25-36
    مقدمه
    افکار مزاحم و تکرارشونده از مولفه های اساسی اختلال های وسواسی- اجباری (OCD) و شخصیت وسواسی- اجباری (OCPD) است. زیرساخت های شناختی، طرح واره ها و ارزیابی افراد از افکارشان در این اختلال ها همواره مورد توجه روان شناسان بالینی بوده است.
    از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی و مقایسه ی طرحواره های ناسازگار اولیه و باورهای فراشناختی در افراد مبتلا به OCD، OCPD و گروه بهنجار است.
    روش
    این پژوهش از نوع علی- مقایسه ای و جامعه آماری آن، دانشجویان دانشگاه های دولتی شهر تهران در سال 1392 بودند. نمونه ی اولیه پژوهش که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند، 385 نفر بودند. ابتدا تمام شرکت کنندگان، پرسشنامه های بازنگری شده ی وسواسی- اجباری، چندمحوری بالینی میلون3، فرم کوتاه طرح واره یانگ، فراشناخت و سلامت عمومی را تکمیل کردند. در مرحله دوم، افرادی که نمره های لازم را به دست آورده بودند، مورد مصاحبه قرار گرفتند. بدین ترتیب 127 نفر (شامل 35 نفر در گروه OCD، 39 نفر در گروه OCPD و 53 نفر در گروه بهنجار) انتخاب شدند.
    یافته ها
    نتایج آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره (مانوآ) نشان داد میانگین نمرات در تمام حوزه های طرح واره های ناسازگار اولیه در گروه های بالینی پژوهش به طور معناداری بالاتر از گروه بهنجار و در بین افراد مبتلا به OCD به طور معنادار بالاتر از دو گروه دیگر است. همچنین در باورهای فراشناختی، میانگین نمرات افراد مبتلا به OCD در خرده مقیاس های باورهای مثبت درباره ی نگرانی، کنترل ناپذیری و خطر و اطمینان شناختی به طور معناداری بیشتر از دو گروه دیگر است.
    نتیجه گیری
    نتایج به طور کلی نشان دادند که بررسی طرح واره های ناسازگار اولیه و باورهای فراشناختی، باعث ایجاد درک بهتری از OCD و OCPD می شوند.
    کلیدواژگان: اختلال وسواسی، اجباری، اختلال شخصیت وسواسی، اجباری، طرحواره های ناسازگار اولیه، باورهای فراشناختی
  • ربابه حصارسرخی، زهرا طبیبی *، سیدمحسن اصغری نکاح، نادر باقری صفحات 37-49
    مقدمه
    با توجه به افزایش روز افزون کودکان بی سرپرست و مشاهده ناسازگاری ها و اختلالات هیجانی در آنها که بر اثر جدایی از کانون خانواده به وجود می آید، توجه خاص به این کودکان احساس می گردد. لذا هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش شایستگی هیجانی بر افزایش دانش هیجانی، تنظیم هیجانی و کاهش پرخاشگری کودکان بی سرپرست و بد سرپرست بود.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه کودکان پسر بی سرپرست و بدسرپرست با دامنهی سنی 4-8 سال در مراکز نگهداری شهر مشهد بودند. نمونه آماری شامل 18 کودک با رفتار پرخاشگرانه که با استفاده از نظر مربی و پرسشنامه پرخاشگری کودکان پیش دبستانی انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش (9) و گروه کنترل (9) گمارده شدند. گروه آزمایش در 10 جلسه 60 دقیقه ای، هفته ای دو جلسه تحت آموزش شایستگی هیجانی قرار گرفتند. گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. پرسشنامه پرخاشگری کودکان پیش دبستانی ارومیه، آزمون تطبیق هیجانی و مقیاس ارزیابی خود نظم بخشی پیش دبستانی و خرده آزمون گنجینه لغات مقیاس هوشی وکسلر پیش دبستانی در پیش و پس آزمون اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از آزمون تحلیل کوواریانس، نشان داد که نمره دانش هیجانی، تنظیم هیجانی در کودکان گروه آزمایش در مرحله پس آزمون بیش از گروه کنترل بود. همچنین نمره پرخاشگری در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل در پس آزمون کاهش داشت. یافته های حاصل از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره بین مولفه های دانش هیجانی نشان داد که بین دوگروه در نمره پس آزمون دانش موقعیت هیجانی تفاوت معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    آموزش شایستگی هیجانی می تواند روش موثری برای افزایش دانش هیجانی، تنظیم هیجانی و کاهش پرخاشگری کودکان باشد.
    کلیدواژگان: آموزش شایستگی هیجانی، دانش هیجانی، تنظیم هیجانی، پرخاشگری، کودکان بی سرپرست و بد سرپرست
  • مجتبی سلطانی علی آباد، محمدرضا عابدی*، پریسا نیلفروشان، ایمان الله بیگدلی صفحات 49-60
    مقدمه
    نوجوانان مبتلا به ناتوانی های جسمانی یکی از گروه های نیازمند توجه در سطوح مختلف خدمات سلامت هستند، مسیر شغلی این افراد نقش تعیین کننده ای در احساس توانمندی و رضایت آنها از زندگی دارد در حالیکه چگونگی تصمیم گیری مسیر شغلی این افراد مبهم بوده و به روشنی مورد پژوهش واقع نشده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی چگونگی تصمیم گیری مسیر شغلی دانش آموزان مبتلا به ناتوانی جسمی بود.
    روش
    در این مطالعه که به شیوه کیفی و با تئوری زمینه ای صورت گرفت؛ تعداد 25 دانش آموز معلول جسمی، 13 کارمند مرتبط با معلولین و 10 متخصص با روش نمونه گیری هدفمند جهت مصاحبه انتخاب شدند. داده های کیفی با روش توصیف مبسوط و مقوله بندی مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد شدت و نوع معلولیت، ادراک از معلولیت، خودآگاهی، خودکارآمدی، تجارب مسیر شغلی، اطلاعات مسیر شغلی، شبکه حمایتی، مهارت تصمیم گیری، مهارت مقابله با استرس، واکنش خانواده به معلولیت مقولات عمده در تصمیم گیری دانش آموزان ناتوان است همچنین مقوله هسته این پژوهش انتقال سازگارانه مسیر شغلی است؛ که مقولات عمده مذکور را شامل می شود در نهایت مدل مقدماتی تصمیم گیری دانش آموزان ناتوان ارائه شد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت مشاوره تصمیم گیری مسیر شغلی دانش آموزان ناتوان مستلزم در نظر گرفتن مهمترین مولفه های تصمیم گیری دانش آموزان ناتوان جسمی است.
    کلیدواژگان: دانش آموزان ناتوان جسمی، تصمیم گیری مسیر شغلی، مشاوره مسیر شغلی، توانبخشی شغلی
  • مجید محمودعلیلو، تورج هاشمی نصرت آباد، فائزه سهرابی* صفحات 61-76
    مقدمه
    اختلال اضطراب فراگیر (GAD)یکی از شایعترین اختلالات اضطرابی مشاهده شده در مراکز بالینی و همچنین جمعیت عمومی است که غالبا مزمن است. هدف مطالعه حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد همراه با فنون رویارویی بر شدت علائم اختلال GAD بود.
    روش
    این پژوهش به شکل تجربی به شیوه تک آزمودنی با کنترل خط پایه چندگانه همزمان و با پیگیری 6 هفته ای اجرا شد. 4 نفر زن مبتلا به اختلالات اضطراب فراگیر از طریق مصاحبه تشخیصی و بالینی ساختار یافته بر اساس معیارهای راهنمای تشخیصی و آماری اختلال های روانی DSM-V به روش نمونه گیری هدفمند از میان افراد مراجعه کننده به مرکز مشاوره دانشگاه و مرکز خدمات روانپزشکی شهر مهاباد انتخاب شدند. بیماران پس از احراز شرایط درمان در پژوهش حاضر شرکت نمودند. اثربخشی پروتکل درمانی طی 3 مرحله (خط پایه، درمان 12 جلسه ای و پیگیری 6 هفته ای) با استفاده از پرسشنامه ی اختلال اضطراب فراگیر (GAD-7) و پرسشنامه تجدید نظر شده حساسیت اضطرابی (ASI-R) مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها به روش ترسیم دیداری، شاخص تغییر پایا (RCI) و فرمول درصد بهبودی تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که تاثیر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد همراه با فنون رویارویی بر شدت علائم اختلال GAD بر کاهش ابعاد حساسیت اضطرابی و نشانه های اختلال اضطراب فراگیر در بیماران مبتلا به این اختلال از نظر آماری (در سطح P<0/05) و بالینی معنی دار است.
    نتیجه گیری
    درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد همراه با فنون رویارویی در کاهش شدت علائم و بهبود اختلال اضطراب فراگیر موثر است.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، رویارویی، اختلال اضطراب فراگیر
  • محسن سروری *، زینب خانجانی، جلیل باباپور خیرالدین، سید غلامرضا نورآذر صفحات 77-88
    مقدمه
    اختلالات تیک از مهم ترین اختلالات دوران کودکی هستند. تیک صدا یا حرکتی ناگهانی و ناموزون است که می تواند ساده یا پیچیده باشد. یکی از روش های درمانی برای این اختلالات رفتار درمانی است. پژوهش حاضر به منظور اثربخشی آموزش فنون وارونه سازی عادت در درمان تیک های حرکتی صورت گرفته است.
    روش
    پژوهش حاضر طرح آزمایشی تک موردی با خط پایه است. نمونه این پژوهش را 2 پسر مقطع ابتدایی مبتلا به تیک حرکتی تشکیل دادند که به روش هدفمند انتخاب شدند. شرکت کنندگان پژوهش مراجعه کنندگان به کلینیک اعصاب و روان بزرگمهر تبریز بودند که با توجه به ملاک های تشخیصی DSM-5 توسط روانپزشک تشخیص داده و پس از اجرای خط پایه وارد طرح درمان شدند و آموزش فنون وارونه سازی عادت را به صورت انفرادی در طی 8 جلسه و به مدت 1 ماه دریافت کردند. ابزار سنجش مقیاس شدت کلی تیک یل (YGTSS، 1989) می باشد که در طی درمان و پیگیری یک ماهه از آن استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های بازبینی نمودارها ، درصد بهبودی و اندازه اثر استفاده شد.
    یافته ها
    تحلیل داده ها نشان داد که آموزش فنون وارونه سازی عادت باعث کاهش علائم تیک های حرکتی کودکان می شود. پیگیری 1 ماهه بعد از اتمام درمان حاکی از ماندگاری این نتایج بود.
    نتیجه گیری
    وارونه سازی عادت که یکی از درمان های رفتاری محسوب می شود، ازموثرترین درمانها برای اختلالات تیک کودکان است.
    کلیدواژگان: وارونه سازی عادت، تیک حرکتی، کودکان
  • مسعود قربانعلی پور*، معصومه میرزا صفحات 89-97
    مقدمه
    هدف از اجرای این پژوهش بررسی اثر بخشی کنترل وارسی و اطمینان بخشی در کاهش اضطراب بیماری بود.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع تجربی با طرح پیش آزمون – پس آزمون و پیگیری بود که بدین منظور از جامعه آماری که شامل افراد مبتلا به اضطرب بیماری بود و جهت درمان طی ماه های اسفند 92 تا اردیبهشت 93 به مراکز درمانی یا مشاوره ی شهر ارومیه مراجعه کرده بودند تعداد 30 نفر به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و گواه تقسیم شدند. گروه آزمایشی به مدت 10 جلسه درمان هفتگی 90 دقیقه ای تحت درمان قرار گرفت و گروه گواه طی این مدت هیچ مداخله ای دریافت نکرد. ابزار پژوهش مقیاس نگرش به بیماری کلنر بود که به منظور جمع آوری اطلاعات در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بر روی آزمودنی ها اجرا شد.
    یافته ها
    به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تجزیه و تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر استفاده شد و نتایج نشان داد که کنترل وارسی و اطمینان بخشی باعث کاهش اضطراب بیماری در مرحله پس آزمون شده است (01/0>p) و ماندگاری اثر درمان بعد از یک ماه حفظ شده است(1 0/0>p).
    نتیجه گیری
    این پژوهش دو نتیجه اساسی در پی داشت: اول اینکه این پژوهش کنترل وارسی و اطمینان بخشی را روش موثر در درمان اضراب بیماری معرفی می کند و دوم اینکه این پژوهش این رویکرد درمانی را دارای اثرات ماندگار در درمان این اختلال می داند.
    کلیدواژگان: کنترل وارسی، اطمینان بخشی، اضطراب بیماری
  • جواد وکیلی، سیدعلی کیمیایی *، جواد صالحی فدردی صفحات 97-106
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی رفتاردرمانی دیالکتیک بر علایم اختلال شخصیت مرزی زندانیان مرد شهرستان چناران بود.
    روش
    پژوهش حاضر شبه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل زندانیان شهرستان چناران بودند که 30 نفر از زندانیان داوطلب که واجد معیارهای شمول و عدم شمول بودند به عنوان نمونه انتخاب و بصورت تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش جایگزین شدند. گروه آزمایش جلسات فردی ومهارت آموزی گروهی را دریافت نمود. ارزیابی در4مرحله پیش آزمون، 3ماه بعددرمان، پس آزمون وپیگیری اجرا شد. ابزارهای اندازه گیری شامل مصاحبه بالینی نیمه ساختاریافته(SCID-II)و شاخص شدت اختلال شخصیت مرزی (BPDSI) بود. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس مختلط مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس مختلط نشان داد که گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل، کاهش معنی داری را در علایم اختلال شخصیت مرزی به خصوص در بی ثباتی هیجانی نشان داد؛ هرچند نشانه های ترک شدن، روابط بین فردی و عقایید پارانویید تغییری نشان ندادند.
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضرنشان می داد رفتاردرمانی دیالکتیک می تواند در کاهش علایم اختلال شخصیت مرزی موثر باشد و این تاثیر از پایداری لازم تا زمان پیگیری برخوردار است.
    کلیدواژگان: رفتاردرمانی دیالکتیکی، اختلال شخصیت مرزی
|
  • Y. Dehghani* Pages 1-10
    Introduction
    The present study aimed at investigating the effect of acceptance and commitment group therapy on depression and quality of life in female patients with dialysis.
    Method
    In this study, as a quasi-experimental with pretest-posttest, control group and follow up period, sample subjects were selected by accessible sampling method from among those women who referred to Bushehr Kidney Patients Association. Therefore, from among them, 30 female subjects were selected randomly and assigned into two control&experimental groups (each with 15 subjects). The experimental group received the commitment and acceptance group therapy in eight sessions each of which in one hour and the controlgroup received no treatment. The measurement tools were Beck Depression Inventory and Short Version of the World Health Organization Quality of Life Questionnaire that were filled by the participants in the pretest, posttest and follow-up stages. Mixed analysis of variance was used for statistical analysis of data.
    Results
    Findings showed that there is a significant difference between depression and quality of life among the subjects of the experimental group in pretest, posttest and follow-up stages.
    Conclusion
    Results emphasize the importance of the use of these interventions in depression and quality of life in dialysis patients and presenting new horizons in clinical interventions and it can be used as an effective intervention method.
    Keywords: Acceptance, Commitment Based Therapy, Depression, Quality of Life, Dialysis Disease
  • Sh Akhavan, I. Sajjadian* Pages 11-24
    Introduction
    Bipolar disorder (BD) is a chronic and disabling psychiatric disorder characterized by recurrent episodes of mania/hypomania and depression.Dialectical behavior therapy (DBT) technique originally was developed for emotional dysregulation problems. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of dialectical behavior therapy on emotional instability and impulsivity in bipolar patients in Isfahan city.
    Method
    The present study was a Quasi-experimental research and conducted through the pre-test, post-test design with control group. The statistical population of the study consisted of all bipolar patient referring to private psychiatric centers in Isfahan city from autumn and winter 1393. The research sample included 24 bipolar patients selected through convenience sampling. Based on their tendency to participation in the study, structural diagnostic interview and inclusion criteria,24 participation were selected and were assigned to the experimental and control groups randomly(each group=12 subjects). All participants complete the Eysenck Personality Questionnaire (1986) and Barratt Impulsiveness Scale (2004) as the pre-test, post-test and the follow up stage after a 45 days interval.Data was analyzed through ANOVA with repeated measures.
    Results
    The results of ANOVA with repeated measure indicated a significant and considerable decrease in the degree of emotional instability and impulsivity scores in the post-test of the experimental group participants. These results were maintained in the 45 days follow-up stage.
    Conclusion
    According to the results of the present study, dialectical behavioral therapy can be used to reduce emotional instability and impulsivity In addition to medication in bipolar patients.
    Keywords: Emotional instability, impulsivity, dialectical medical treatment, bipolar disorder
  • N. Goudarzi*, Z. Khosravi, Gh.R. Dehshiri Pages 25-36
    Introduction
    Intrusive and repetitive thoughts are fundamental components in Obsessive - Compulsive Disorder (OCD) and Obsessive- Compulsive Personality Disorder (OCPD). Cognitive structures, schemas and people’s evaluations of their thoughts have consistently drawn the attention of clinical psychologists. Thus, purpose of the present study was to compare early maladaptive schemas and metacognition beliefs in people with Obsessive-Compulsive Disorder, Obsessive-Compulsive Personality Disorder and normal people.
    Method
    The Causal- Comparative research method was used in the present study. The sample population consisted of 385 students selectedthrough random cluster sampling and the study was conducted on sample of 127 subjects (including 35 subjects with OCD, 39 subjects with OCPD, and 53 normal subjects. In the first step, all participants filled out Obsessive–Compulsive Inventory- Revised (OCI-R), Millon Clinical Multiaxial Inventory-III (Subscale of OCPD),Young Schema Questionnaire- short form (YSQ), Metacognitions Questionnaire (MCQ-30) and General Health Questionnaire (GHQ-12). In the second phase, participants who gained the necessary scores (127 persons) were interviewed.
    Results
    The MANOVA test results showed that mean scores in all areas of early maladaptive schemas in the clinical study was significantly higher than normal subjects and among people with OCD are significantly higher than other groups. The same result was also seen in term of metacognition beliefs, positive beliefs, uncontrollability and danger, cognitive confidence and cognitive self-consciousness subscales.
    Conclusion
    Generally considering earlymaladaptive schemas and meta-cognitive beliefs may provide better understanding of OCD and OCPD.
    Keywords: Obsessive, Compulsive Disorder, Obsessive, Compulsive Personality Disorder, Early Maladaptive Schemas, Metacognition Beliefs
  • R. Hesarsorkhi, Z. Tabibi*, S.M. Asghari, Nekah, N. Bagheri Pages 37-49
    Introduction
    There are an increasing number of orphans and abandon children who suffer from emotional disorders due to their separation from the family. The aim of the current study was to investigate the effectiveness of emotional competence training program on improving emotional knowledge, emotional regulation and decreasing aggression in orphans and abandon children.
    Method
    This study was quasi-experimental design with pre-test and post-test and control group. The study population consisted of all male children aged 4-8 years who do bad supervisor in the maintenance centers of Mashhad.
    1- The sample included 18 children with aggressive behavior who were introduced by their teacher and gained scores above mean in Preschool Aggression Questionnaire were assigned in two groups of experimental group (n=9) and control group (n=9). The experimental group received emotional competence training for 10 sessions, twice a week for 60 minutes. The control group received no intervention.Urmia Preschool Aggression Questionnaire, Emotional Matching Task, Preschool Self-Regulation Assessment and Vocabulary subtest of Wechsler Preschool and vocabulary Subscale of Wechsler Preschool and Primary Scale of Intelligencewere administered in pretest and post-test.
    Results
    The results of ANCOVA showed scores of emotional knowledge, emotion regulation in children in post-test of experimental group were higher than the control group.
    As well as aggression scores in the experimental group decreased on posttest than control group.The results of MANCOVA for components of emotional knowledge revealed that the component of emotional situational knowledge increased in posttest for experimental group. .
    Conclusion
    Emotional competence training was effective to increase the emotional knowledge, emotional regulation, and to decrease aggression in orphans and abandoned children. Thus, such training can be recommended to deliver for these children.
    Keywords: emotional competence training, emotional knowledge, emotional regulation, aggression, orphans, children with irresponsible parents
  • M. Soltani, Ali, Abad, M. Abedi*, P. Nilforooshan, I. Bigdeli Pages 49-60
    Introduction
    Adolescents with physical disabilities are one of noticeable group at different levels of health care. The career of these people has important effect on their empowerment and life satisfaction while method of career decision making of them is not clear and has not been researched.The aim of this study was to investigate career decision making of physically disabled high school students.
    Method
    In this study qualitative study was conducted by grounded theory. 25 physical disabled students, 13 staff related to disabled people and 10 specialists were chosen by convenience sampling method for interview. Qualitative data was analyzed by expository apriority method and codification.
    Results
    Findings showed that severity and type of disability, perception of disability, self-awareness, self-efficacy, experiences of career, career's information, supporting network, decision-making skills, coping skills, family's reactions to disability are major categories of students with disabilities in decision-making. Also core part of this study is adaptive transmission's career which is included major mentioned categories. Finally, preliminary decision was to provide students with disabilities.
    Conclusion
    Based on these findings it can be concluded that career decision making counseling of students with disabilities needs to consider most important components of disabled career decision making.
    Keywords: physical disabled students, career decision making, career counseling, career rehabilitation
  • M. Mahmoud, Alilou, T. Hashemi, Nosratabad, F. Sohrabi* Pages 61-76
    Introduction
    General anxiety disorder (GAD) is the most prevalent anxiety disorders in clinical centers and general population that mostly is chronic. The purpose of this study is investigating of the combined intervention based Acceptance and commitment therapy (ACT) with exposure techniques efficacy on GAD symptomsintensity.
    Method
    This experimental study was performed in congruent multiple baseline single case study design with six week fallow-up. Four women with Generalized Anxiety Disorder (GAD) were selected from patients referred to Mahabad university counseling and psychiatric service centers by diagnostic interview and DSM-V Structured Clinical Interview along with using purposeful sampling method. Patients participated in this study after obtaining treatment requirements. The efficacy of treatment Protocol was evaluated in three phase (Baseline, 12 session treatment and 6 weeks follow-up) by using the Generalized Anxiety Disorder Questionnaire (GAD-7) and Anxiety Sensitivity revised questionnaire (ASI-R). Data analyzed with visuals inspection, improvement percentage and reliable change index (RCI) strategies.
    Results
    Results showedthat combined intervention based Acceptance and commitment therapy (ACT) with exposure techniques is both clinically and statistically (p
    Conclusion
    Acceptance and commitment therapy (ACT) with exposure techniques has appropriate efficacy in reducing of GAD symptom severity.
    Keywords: Acceptance, commitment therapy, exposure, Generalized Anxiety Disorder
  • M. Soruri*, Z. Khanjani, J. Babapour, Kheiroddin, S.Gh.R. Noorazar Pages 77-88
    Introduction
    Tic disorders are the most important disorders in childhood period. Tic is a sudden and inharmonic noise or movment which could be simple or complex. Behavaoiur therapy is one of the treatment methods for this. The present study measured the Effectiveness of Habit Reversal Techniques Training in treatment Motor tics.
    Method
    the present study is an empirical plan case study using single base line. So, 2 boys with motor tic diagnosis by psychiatrist based on DSM-5 dignosis criteria, were selected by available sampling from Bozorgmehrpsychiatic Clinic in Tabriz city. Each of the participants received habit reversal techniques training for 8 sessions during one month. Present study was performed in framework of empirical plan case study using single base line plan. Patients were evaluated by Yale Global Tic Severity Scale (YGTSS, 1989) and follow up during 1 month. Data were analyzed by for trend changes, slope, reviewing of charts; also effect size and percentage of recovery were used to determine the clinical significance.
    Results
    The results of the present study showed that The Effectiveness of Habit Reversal Techniques Training reduced the signs of Motor tics. This Method Reduced the Intensity, Frequency, Complexity and Interference of Motor Tics. Follow-up for one month after the end of treatment showed the persistence of these results.
    Conclusion
    Habit reversal is one the methods of behavioral therapy which is the most effectivness treatments uesd for tic disorders in children.
    Keywords: Habit Reversal, Motor tics, Children
  • M. Ghorbanalipour*, M. Mirza Pages 89-97
    Introduction
    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of checking control and assurance in reducing illness anxiety in people with illness anxiety.
    Method
    The current study was a quasi-experimental with pre-test¡ post-test and follow-up design. the statistical population included people with illness anxiety which referred to health or consultation centers of Urmia city in March 2013 to April 2014¡ 30 individuals selected available and divided randomaly into control and experimental groups. Experimental group treated for 10 sessions of 90 minute weekly and control group received no intervention during this period. Tools of this study included Kellner Illness Attitude Scale that in order to collect data conducted in the pre-test¡ post-test and follow-up on the subjects.
    Results
    analysis of variance with repeated measurements was used to analyzed data. results showed that checking control and assurance couse to reducing patients illness anxiety during post-test( p
    Conclusion
    The study followed two basic
    Result
    first: according to this study checking control and assurance introduse as an effective method in treatment of illness anxiety. second :this therapeutic approach has lasting effects in the treatment of this disorder.
    Keywords: Checking Control, Assurance, Illness Anxiety
  • J. Vakili, S.A. Kimiaee*, J. Salehi, Fadardi Pages 97-106
    Introduction
    The purpose of this research was to examine the effectiveness of dialectical behavior therapy on Borderline Personality Disorder (BPD) symptoms on male prisoners of Chenaran prison.
    Method
    This study was quasi-experimental design with pre-test and post-test and control group. The study population consisted of all prisoners of Chenaran prison that 30 prisoners were chosen who were volunteers and meet the inclusion and exclusion criteria then were assigned randomly into control and experimental groups. The experimental group received individual sessions and group training. Assessment measures were administered at 4 stages; pretest, 3 months after treatment, posttest and follow up. Tools includes semi-structured clinical interview (SCID-2) and BPD severity Index. Data were analyzed by using mixed analysis of variance.
    Results
    The results of mixed analysis of variance indicated that control group in compared with experimental group showed significant reductions in BPD symptoms, especially in excitement instability; however, except for avoidant symptoms abandonment, problems with inter-personality relation & paranoid ideation showed no change.
    Conclusion
    The present research showed that dialectical behavior therapy can be effective on reducing of borderline personality disorder and this impact is persistent until follow-up.
    Keywords: dialectic behavior therapy, borderline personality disorder