فهرست مطالب

فصلنامه سنجش از دور و GIS ایران
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اکبر متکان، حسین زینی وند، باقر بیات، عبدالمحمد غفوری روزبهانی، بابک میرباقری صفحه 1
    ضرورت آگاهی از وضعیت منابع آب و نزولات جوی در حوضه های آبریز مختلف برای اجرای طرح های آبی از یک سو و وجود نداشتن شبکه مناسبی از ایستگاه های اندازه گیری پارامترهای هواشناسی و آبشناسی از سوی دیگر، اهمیت استفاده از روش های غیرمستقیم برای شبیه سازی جریان و محاسبه حجم رواناب در حوضه های آبریز را بیش از پیش آشکار می سازد. در بین روش های غیرمستقیم، فنون پیشرفته ای نظیر سنجش از دور (RS) و سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS)، که امکان اطلاع از شرایط حوضه از جنبه های مختلف و تجزیه و تحلیل سریع تر و دقیق تر این اطلاعات را میسر ساخته اند، جایگاه ویژه ای در مطالعات هیدرولوژیکی و منابع آب یافته اند. این موضوع بر تعداد مدل های فیزیکی توزیع یافته مکانی در بستر GIS که در آنها اطلاعات مکانی به صورت واحدهای در سطح پیکسل در کنار داده های هیدرولوژی قرار می گیرند و امکان درک و بیان فرایندهای پیچیده و پویا را فراهم می آورند، افزوده است. مدل WetSpa نمونه ای از این مدل های هیدرولوژیکی توزیع یافته مکانی است که با هدف رسیدن به راهبردهای مدیریت پایدار آبخیز طراحی و ساخته شد. WetSpa براساس شبکه سلولی و در مقیاس حوضه آبریز عمل می کند و در نتیجه عملکرد آن به صورت پیوسته است. در پژوهش حاضر ابتدا جریان روزانه رودخانه حوضه مرک کرمانشاه با مساحت 1380 کیلومترمربع با استفاده از مدل WetSpa در محیط GIS و با شرایط کاربری اراضی فعلی شبیه سازی شده و بعد از کالیبراسیون و اعتبارسنجی مدل به تحلیل تاثیرات تغییرکاربری بر روی جریان به ویژه دبی پیک جریان پرداخته شد. برای این منظور نقشه کاربری بهینه حوضه با استفاده از مدل آمایش سرزمین مخدوم تولید شد و مجددا جریان رودخانه به وسیله مدل شبیه سازی گردید. نتایج حاصل از به کارگیری مدل WetSpa در حوضه آبریز مرک دقتی معادل 77 درصد را براساس ضریب ناش ساتکلیف (NS) نشان می دهد. همچنین شبیه سازی جریان رودخانه تحت سناوریوی کاربری بهینه نشان داد که هیدروگراف جریان رودخانه با تاخیر به اوج خود می رسد و در مقایسه با هیدروگراف کاربری فعلی دیرتر فروکش می کند. افزون بر اینها، دبی اوج هیدروگراف نیز بعد از تغییر کاربری بهینه پایین تر آمده است.
    کلیدواژگان: شبیه سازی جریان، آمایش سرزمین، مدل توزیع یافته، حوضه آبریز مرک، مدل WetSpa، GIS
  • علیرضا صفدری نژاد، محمودرضا صاحبی، میلاد نیرومند جدیدی صفحه 19
    استفاده از داده های پلاریمتری راداری نقش تعیین کننده ای در شناسایی اهداف زمینی دارد و اطلاعات جامعی در مورد ویژگی های هندسی و همچنین ماهیت اهداف، با بهره گیری از این نوع داده ها استخراج شدنی است. از جمله مشکلات موجود در زمینه طبقه بندی این نوع داده ها، انتخاب ویژگی های بهینه است. با توجه به اهمیت این موضوع، در تحقیق حاضر روشی نو براساس نگاشت ویژگی های استخراج شده به فضای پدیده ارائه شده است. به عنوان یکی از نتایج تحقیق، شاخص بهینگی در فضای پدیده برای انتخاب ویژگی های بهینه تصاویر پلاریمتری راداری ارائه گردید. از طرف دیگر، یکی از محدودیت های موجود در زمینه استخراج اطلاعات دقیق مکانی، اختلاط مکانیسم های بازپراکنش در سطح پیکسل است. بنابراین، استفاده از طبقه بندی کننده های نرم به منظور تجزیه این نوع اختلاط ها ضروری است. اینکه تضمینی برای منفی نشدن سهم کلاس ها و همچنین واحد شدن مجموع سهم کلاس ها در هر پیکسل وجود ندارد، خود از چالش های طبقه بندی کننده های نرم است، که در این تحقیق با تلفیق طبقه بندی کننده نرم و الگوریتم نظارت نشده استخراج عناصر خالص مرتفع گردید. طبقه بندی کننده های نرم به رغم افزایش اطلاعات ماهیتی در نتایج طبقه بندی، توان جانمایی کلاس ها را در سطح زیرپیکسل ندارند و فقط سهم تعلق کلاس ها را در هر پیکسل تعیین می کنند. بدین منظور الگوریتم های (SRM) Super Resolution Mapping برای افزایش قدرت تفکیک مکانی در سطح نتایج طبقه بندی نرم شکل گرفته و پرورده شده اند. در این تحقیق نیز از روش جابه جایی پیکسلی به منظور تهیه نقشه در سطح زیرپیکسل استفاده شده و فرایندی غیرتصادفی برای جانمایی اولیه زیرپیکسل ها ارائه گردیده است. براساس نتایج تحقیق، روش پیشنهادی برای انتخاب ویژگی های بهینه در مقایسه با روش مبتنی بر الگوریتم ژنتیک نتایج بهتری را به دست داد. در ادامه با استفاده از ویژگی های به دست آمده، سه الگوریتم تجزیه اختلاط طیفی خطی (LSU)، شبکه عصبی چندلایه (MLP)) و ماشین بردار پشتیبان (SVM) برای طبقه بندی نرم منطقه مطالعاتی در سه کلاس مسکونی، پوشش گیاهی و زمین بایر اعمال گردید. با ارزیابی آنها، SVM به عنوان طبقه بندی کننده بهینه شناسایی شد و نتایج آن در فرایند جانمایی کلاس ها در سطح زیرپیکسل به کار رفت. در نهایت با پیاده سازی الگوریتم جابه جایی پیکسلی، تصاویر پلاریمتری راداری در سطح زیرپیکسل طبقه بندی شدند و قدرت تفکیک مکانی نتایج طبقه بندی نرم بهبود یافت.
    کلیدواژگان: تصاویر پلاریمتری راداری، استخراج ویژگی، فضای پدیده، انتخاب ویژگی، طبقه بندی نرم، SRM، جابه جایی پیکسلی
  • محمد طالعی، عباس علی محمدی، اسماعیل عدیلی صفحه 35
    ارزیابی تناسب اراضی شهری، مستلزم توجه ویژه به ارتباط و وابستگی کاربری ها و تاثیر عملکرد هر کاربری بر دیگر کاربری هاست. روش های مبتنی بر سامانه اطلاعات مکانی و تصمیم سازی چندمعیاره، ابزارهای سودمندی برای این منظور به شمار می آیند. از آنجا که پرداختن به موضوع مذکور نیازمند مشارکت افراد با دیدگاه ها و سلایق گوناگون است، ارزیابی تناسب اراضی شهری نیز دارای ماهیت تصمیم سازی گروهی است. در پژوهش حاضر با تلفیق قابلیت های GIS و تکنیک های تصمیم سازی گروهی چندمعیاره فازی، روشی به منظور ارزیابی تناسب اراضی شهری برای کاربری های خدماتی مورد نیاز شهروندان ارائه شده است. در روش به کار گرفته شده، فرایند کلی ارزیابی تناسب کاربری زمین به روش Fuzzy AHP شامل انتخاب معیارهای موثر، تعیین میزان اهمیت و وزن هر معیار، تهیه و تولید نقشه های معیار در محیط GIS و در نهایت تلفیق نقشه های معیار و محاسبه مقدار تناسب هر قطعه زمین برای کاربری تعیین شده، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. نتایج مدل در محدوده مطالعه موردی در منطقه 6 شهرداری اصفهان، مورد سنجش قرار گرفته است. نتایج این مدل سازی، توانایی کافی روش Fuzzy AHP و GIS را در ارزیابی تناسب زمین شهری با دیدگاه تصمیم سازی گروهی نشان می دهد. مقایسه نتایج حاصل از مدل Fuzzy AHP با نتایج روش مرسوم مبتنی بر جمع بندی نظرهای کارشناسی در 15 قطعه زمین منتخب برای تخصیص چهار کاربری (کتابخانه، درمانگاه، ورزشگاه و مدرسه راهنمایی)، نشان می دهد که در قطعات به اولویت تخصیص اول تا سوم برای هر چهار کاربری مورد نظر تحقیق، تطابق کامل وجود دارد
    کلیدواژگان: تحلیل سلسله مراتبی فازی، تصمیم سازی چندمعیاری مکانی، تصمیم سازی گروهی، ارزیابی تناسب زمین شهری، GIS
  • نظام الدین محمودی، محمود حبیب نژاد روشن، عطا الله کاویان، علی اصغر مطلوبی صفحه 53
    وجود منابع قرضه در منطقه ساخت سازه های خاکی از جمله فاکتورهای اساسی به شمار می آید. اهمیت این تحقیق به خاطر تعیین نواحی دارای بافت خاک رسی است که می توانند به عنوان منابع قرضه برای ساخت سازه های مختلف خاکی از جمله سدهای خاکی مورد استفاده قرار گیرند. ابتدا داده های پایه با استفاده از GPS و نقشه های موجود از پروژه ساخت سد البرز جمع آوری گردید. از نقشه های موجود خاک رس نمونه هایی برای اطمینان برداشته شد و بافت خاک نیز در آزمایشگاه با استفاده از روش هیدرومتری تعیین گردید. سرانجام 10 نقطه با بافت رسی و با توزیع منابع در سطح حوضه آبخیز بابلرود واقع در استان مازندران انتخاب شده که از آن میان 6 نقطه برای دادن داده های آموزشی به مدل و 4 نقطه باقی مانده نیز برای صحت سنجی به کار رفت. برای Endmember پوشش گیاهی و سایه هم 10 نقطه انتخاب شد و سپس به تصحیح خطای اتمسفریک با روش Dark-object subtraction پرداخته شد. تصاویر از نظر هندسی و رادیومتریک نیازی به اصلاح نداشتند. پس از آن اقدام به یافتن پیکسل های خالص با استفاده از شاخص خلوص پیکسل شد. با استفاده از این پیکسل ها کتابخانه طیفی تهیه شد و به منظور طبقه بندی با استفاده از روش آنالیز ترکیب طیفی و طبقه بندی درختی، مورد استفاده قرار گرفت. این تکنیک مدل سازی موقعیت و تفکیک پذیری خصوصیات پوشش گیاهی و خاک رس و سایه را در فضای طیف های مختلط استخراج شده از تصاویر سنجنده ETM+ ماهواره Landsat انجام می دهد. نتایج نشان داد که خاک رس و پوشش گیاهی و سایه با صحت 68 و 5/77 و 86/67 درصد می توانند از یکدیگر تفکیک شوند. صحت کلی مدل 96/71 درصد و دارای ضریب کاپای 61 درصد است.
    کلیدواژگان: آنالیز ترکیب طیفی، روش طبقه بندی درختی، خاک رس
  • نرجس قهرمانی، عباس خاشعی سیوکی، رسول دخیلی صفحه 65
    زمین لغزش از بلایای طبیعی است که هر ساله خسارات مالی و جانی زیادی به بار می آورد، اما در عین حال پیش بینی پذیری از ویژگی های برجسته آن به شمار می آید. با پیش بینی وقوع زمین لغزش می توان از بروز و گسترش خسارات ناشی از آن جلوگیری به عمل آورد. یکی از روش های پیش بینی این پدیده، مطالعه زمین لغزش های الگو در منطقه و پهنه بندی ناحیه یا حوضه آبخیز با توجه به آن الگوست. در این مقاله سعی شده است تا با مطالعه ویژگی های لغزش الگو، کل حوضه آبخیز النگ دره که نشانه های بروز لغزش را به وضوح می توان در قسمت های مختلف آن مشاهده کرد، از نظر خطر وقوع لغزش به روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، روش FAHP و LNRF پهنه بندی کرد و ضمن مقایسه روش ها نقاط خطرساز را به منظور پایدارسازی آن تعیین کرد. نتایج تحقیق نشان می دهد که روش LNRF در مقایسه با دو روش دیگر تطابق بیشتری با منطقه دارد. در این روش، اعمال نظر کارشناسی در حداقل قرار دارد و در نتیجه امکان بروز خطا در آن کمتر است. در روش سلسله مراتبی به علت وجود متغیرهای بیشتر و اعمال نظر مستقیم کارشناس، امکان بروز خطا در امتیازدهی پارامترها وجود دارد. در روش FAHP نیز تعیین حدود حداقل و حداکثر مقادیر موثر در امتیازدهی پارامترها مستقیما بستگی به نظر کارشناسی دارد خطای بیشتری در آن بروز می یابد. بنابراین پس از مقایسه سه روش فوق، مدل به دست آمده از روش LNRF که تطابق بیشتری با شرایط محیط مورد مطالعه دارد، به عنوان مدل نهایی انتخاب شد.
    کلیدواژگان: پهنه بندی، زمین لغزش، تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، روش فازی، GIS، LNRF
  • محمدحسین باقری هارونی، صالح ارشد، ابوالفضل مجنونی، سعید مرید صفحه 81
    تبخیر و تعرق واقعی از مهم ترین اجزای بیلان آب است که برآورد آن پیچیدگی های خاصی دارد. امروزه استفاده از فناوری سنجش از دور، با توجه به امکان برآورد مکانی اطلاعات و حداقل ساختن داده های هواشناسی، کاربرد وسیعی در این زمینه یافته است. بدین منظور مدل ها و روش های متفاوتی برای برآورد تبخیر و تعرق واقعی با این فناوری شرح و بسط یافته که در میان آنها مطالعات محدودی در خصوص مقایسه و ارزیابی آنها گزارش گردیده است. در پژوهش حاضر، سه دسته کلی این روش ها مورد ارزیابی قرار گرفته اند، که عبارت اند از: 1) مدل های تک منبعی SEBAL و METRIC که در آنها خاک و پوشش گیاهی به عنوان منبع واحدی در نظر گرفته می شوند که استفاده شان نیز رو به گسترش است؛ 2) مدل های دومنبعی TSEB و STSEB که خاک و پوشش گیاهی را به صورت دو جزء جداگانه در توازن انرژی سطحی به کار می گیرند؛ و 3) مدل تک منبعی دومنبعی SETEB که ترکیبی از مدل های SEBAL و TSEB است. به منظور پیاده سازی این پنج مدل، داده های سنجش از دور سنجنده MODIS در 6 روز از ژوئیه 2011 تهیه شد و برای ارزیابی و مقایسه آنها، مقادیر تبخیر و تعرق لایسیمتر واقع در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه تبریز نیز برای روزهای گذر ماهواره اندازه گیری گردید. نتایج تحقیق حاکی از عملکرد منطقی و مورد قبول کلی مدل ها دارد. ولی در مقام مقایسه، SETEB با خطای مطلق 73/8 و TSEB با خطای مطلق 94/27 به ترتیب بهترین و بدترین عملکرد را داشتند. مدل های تک منبعی SEBAL و METRIC با اینکه از فرضیات پیچیده مدل های دومنبعی بهره ای نگرفته بودند، نتایج مناسبی ارائه کردند و برای کار در سطوح بالا نیز توجیه دارند. همچنین مدل ترکیبی SETEB با وضعیتی پذیرفتنی روبه رو بود که برای استفاده از مدل های دومنبعی در مقیاس های وسیع مناسب تر به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: تبخیر و تعرق واقعی، سنجش از دور، مدل های شار انرژی، MODIS
  • زهرا صادقی *، محمد جواد ولدان زوج، مریم دهقانی صفحه 97

    روش های سنتی و نوین تداخل سنجی راداری با اینکه در برآورد جابه جایی بسیار توانمندند، اما به دلیل پاره ای محدودیت ها، قادر به پایش جابه جایی در مناطق عاری از عوارض دست ساز بشری با نرخ جابه جایی بالا با دسترسی تصاویر راداری با نمونه برداری زمانی مناسب نیستند. لذا در این مقاله دو روش جدید به منظور بهبود الگوریتم تداخل سنجی راداری مبتنی بر پراکنش کننده های دائمی (روش های جدید) در برآورد جابه جایی در مناطق خارجی شهری با نرخ جابه جایی بالا با رفتار نسبتا خطی ارائه شده است. روش نخست، تلفیقی از دو روش جدید StaMPS (Stanfford Method for Persistent Scatterer) و DePSI (Delft implementation of Persistent Scatterer Interfermetry) و روش دوم بهبودی بر روش StaMPS است. هدف عمده در دو روش، بهبود عملکرد بازیابی فاز پیکسل های پراکنش کننده دائمی است که با روش StaMPS انتخاب شدند. هدف اصلی مقاله، مقایسه عملکرد این دو روش در منطقه واقع در خارج شهر و با رفتار جابه جایی سریع است، به همین دلیل منطقه ای با حداکثر سرعت جابه جایی در جنوب غربی دشت تهران تحت تاثیر پدیده فرونشست به منظور بررسی انتخاب شد. پس از اجرای هر دو روش مورد مطالعه در این منطقه با استفاده از داده های مسیر 149، نتایج با نقشه نرخ جابه جایی متوسط استخراجی از روش تداخل سنجی راداری سنتی و با استفاده از داده های مسیر 378 مقایسه شد. نتایج نشان داد که روش افزایش کارایی الگوریتم StaMPS، با وجود سرعت عملکرد بالاتر تحت تاثیر خطای بازیابی فاز بیشتری قرار دارند و در نتیجه صحت نتایج حاصل از آن کمتر است.

    کلیدواژگان: تداخل سنجی راداری، پراکنش کننده دائمی، فرونشست، الگوریتم بهبود یافته مبتنی بر پراکنش کننده های دائمی، روش افزایش کارایی الگوریتم StaMPS
|
  • Matkan A.A., Zeinivand H., Bayat B., Ghafourie Ruzbahani A.M., Mirbagheri B Page 1
    The necessity of awareness of water resources conditions in different watersheds for executing the water plans on the one hand and the absence of reliable network of gauging stations measuring the meteorological parameters on the other hand relieve how essential taking advantage of the indirect methods for simulating and evaluating the run-off flow in watersheds are. Hence, amongst the indirect methods, the sophisticated techniques such as Remote Sensing and Geographical Information Systems (GIS) play an important role in the field of hydrology and water resources. The fact is that such methods provide us with comprehensive knowledge of watershed and accelerate the analysis in a much more precise manner. This plays an important role in developing the spatial-distributed models in GIS in which the spatial data as the pixel units along with the hydrologic data contribute to the better understanding of the complicated and dynamic processes. WetSpa model is known as one of the best examples in GIS-based spatial-distributed models. This hydrological model was developed with the purpose of sustainable watershed management strategies. The WetSpa performs based on the grid networks in a watershed with a continuously function. In the present study first the daily flow for Merek watershed in Kermanshah Province – 1380 km2 area – was simulated using WetSpa model in GIS environment and following the calibration and validation the effect of land use changes on stream flow – particularly the peak discharge- was analyzed. Also, the watershed optimal land use map was produced based on Makhdoom land use planning and the stream flow was simulated again. The results of applying the WetSpa model in Merek watershed showed a Nash-Sutcliffe (NS) efficiency of 77% whereas there seems to be a strong consistency between measured and simulated hydrographs. Meanwhile simulating the stream flow under the optimal land use scenario illustrated that there is a lag time for peak flows compare to the present land use hydrograph, and the hydrograph peak discharge has decreased after the optimal land use change.
    Keywords: Stream flow simulation, Land use planning, Modeling, Merek watershed, WetSpa model, GIS
  • Safdari Nezhad A., Sahebi M.R., Niroumand Jadidi M Page 19
    Taking the advantages of polarimetric radar data has a decisive role in target detection purposes. In this way, comprehensive geometric and descriptive information could be derived through processing this kind of data. However, the selection of optimal features could be considered as a major challenge in order to classification of the polarimetric radar imagery. In this paper, a novel approach is proposed for optimal feature selection based on mapping the extracted features to the prototype space. As a key result of the paper, fitness index is introduced to facilitate the optimal feature selection in polarimetric radar images. On the other hand, the mixture of backscattering mechanisms in a pixel level is another limitation to obtain precise spatial information. Thus, utilizing soft classifiers is indispensible to acquire the sub-pixel information. Positivity and sum to unity of the fractions within each pixel are major challenges in results of the soft classifiers. In this paper, integration of the soft classifiers and unsupervised algorithms of end-member extraction is proposed to solve this problem. Likewise, soft classifiers just provide fractional maps and the spatial arrangement of sub-pixels remains unknown. In this regard, Super Resolution Mapping (SRM) techniques are developed to enhance the spatial resolution of the results of soft classifiers. This research attempts to provide a sub-pixel classification of polarimetric radar images using the pixel swapping technique. Towards this end, a non-random procedure is suggested for initial arrangement of the sub-pixels. According to the results, the proposed method for optimal feature selection is demonstrated more accurate results than genetic algorithm. Next, three algorithms including Linear Spectral Unmixing (LSU), Multi-Layer Perceptron (MLP) and Support Vector Machines (SVM) are performed to soft classifying of the polarimetric radar image into three classes (residential, vegetation and bare earth). SVM present accurate results in comparison to others; its resulted fractional maps are used in SRM procedure. Finally, pixel swapping technique is performed based on the results of SVM classification and the land cover map of the study area is produced in a finer spatial resolution.
    Keywords: Polarimetric Radar Images, Feature extraction, Prototype space, Feature selection, Soft classification, SRM, Pixel swapping
  • Taleai M., Alimohammadi A., Adili E Page 35
    Urban land suitability evaluation (ULSE) is necessary to allocate proper land uses to available sites. GIS and MCDM based methods have considerable results to facilitate ULSE. Furthermore, ULSE asks participation of various experts with different point of view and interest, as a group decision making problem. In this research, a GIS and Fuzzy-MCDM integrated method is used to evaluate urban land suitability and allocate proper land use to predefined urban sites, at a group decision making approach. Main steps of ULSE include: selection of evaluation factors, determining of factors’ weights, producing of factor maps in GIS, aggregating of factor maps and finally calculating of land suitability index for each urban site, have been presented and discussed. The method is tested in a case study area at 6th municipality region of Esfahan city. Evaluation factors for four urban land uses and related weights are modeled and used to define priority for each urban site to allocate to specific land uses, using of Fuzzy AHP method. The results indicate usefulness of method for ULSE.
    Keywords: Fuzzy AHP, Spatial Multi, Criteria Decision Making, Group Decision Making, Urban Land Suitability Evaluation, GIS
  • Mahmoudi N., Nejadroshan M.H., Kavyan A., Matloubi A.A Page 53
    Availability of the loan in the construction area of soil structures is one of the main factors. The importance of this study is determination of areas with clay soil that can be used to construct earthy structures. At first by using of GPS and available map of Alborz Dam Project, the basic data was collected. To ensure samples were taken from available clay map and with hydrometric method the texture of soil was determined. Finally 10 points with clay texture and proper distribution in Babolrood basin, Mazandaran province were selected. 6 points for training data and 4 points for assessment were used. Also 10 points for vegetation and shade Endmembers were identified. Then we corrected the atmospheric errors with Dark-object subtraction method. The images do not required radiometric and geometric correction. Pure pixels were identified using pure pixel index (PPI). Using pure pixels spectral library was prepared and was used to classify with spectrum analysis and tree classification techniques. These modeling techniques operate as a tool to identify the position and seperability between vegetation, clay and shade in the space of complex spectral extracted from satellite images Landsat ETM+ sensor. The results showed that clay, vegetation and shade can be separated from each other with 68, 77.5 and 67.86 percent accuracy respectively. Overall accuracy and kappa coefficient of the model were 71.96% and 61% respectively.
    Keywords: Spectral mixture analysis, Tree classification method, Clay
  • Ghahremani N., Khashei A., Dakhili R Page 65
    Landslide is deemed a natural disaster, causing vast losses to lives and properties every year. One major characteristic for landslide is its predictability. Having a landslide predicted, we can prevent consequent losses from occurring or propagating. One method to predict this phenomenon is to study landslide patterns in the region and to zone the region accordingly. The current literature attempts to zone the entire Alang Dare region which is marked by landslides in various sections, with regard to landslide occurrence risk, through studying template landslide characteristics (or landslide characteristic patterns) by means of Analytical Hierarchy (AHP), fuzzy and LNRF methods. This literature compares different methods in this regard and also introduces points of risk for further stabilization. The results proved that LNRF, amongst other methods is of more compatibility to the above region. The expertise interference is minimized in this method and thus it is less likely to develop error. In AHP method, is more likely to develop error in rating parameters due to direct expertise and also greater number of variables. In fuzzy method the process of defining minimum and maximum limits for effective values in rating parameters is directly dependent on expertise which magnifies the possibility of developing error. In the current study, the above methods have been compared and with regard to field investigation at the site of landslide, the LNRF method was chosen as the ultimate method in this respect.
    Keywords: Zoning, Land slide, AHP, FAHP, LNRF, GIS
  • Bagheri Harooni M.H., Arshad S., Majnooni A., Morid S Page 81
    Actual evapotranspiration is one of the most important components of the water balance equation that is hard to estimate due to need of huge data. The use of remote sensing technology allows retrieving spatial data and minimizing meteorological data and is an efficient approach to overcome this problem. Different methods have been suggested for this task, so far. However, rare studies are available to compare their performances. This issue constructs objective of the present study. To end this three different schemes have been tested including 1) the widely used one-source SEBAL and METRIC models, where soil and vegetation are considered as a sole source, 2) the two-sources TSEB and STSEB models, where soil and vegetation components of the surface energy balance are treated separately and 3) one-two source SETEB model, which is a combination of the SEBAL and TSEB algorithms. In order to implement and evaluate the models, MODIS remote sensing data were acquired on 6 days of July 2011 and simultaneously Lysimeter observations of Tabriz University experimental farm on the similar days were recorded while the Tera satellite was passing the region. The results revealed acceptable and close estimations of ETA by the methods. Nevertheless, the highest and lowest performances were belonged to SETEB and TSEB with absolute error (MAPD) of 8.73 and 27.94, respectively. Despite the complexity of the two sources models, SEBAL and METRIC with simpler methodology resulted proper estimation of ETA that makes them suitable for large-scale studies. The SETEB also gains this simplicity aspect and recommendable for basin scale application.
    Keywords: Actual evapotranspiration, Remote Sensing, Fluxes Energy Models, MODIS
  • Sadeghi Z., Valadan Zouj M.J., Dehghani M Page 97

    In spite of strength of conventional and persistent scatterer Interferometry in deformation monitoring, they face limitations making estimation of deformation rate in rural area with high deformation rate using poor temporal sampling radar data impossible. Therefore, Sadeghi et al. presented two new approaches improving the Persistent Scatterer interferometry in order to estimate the deformation in areas lacking man-made structure with high and approximately linear deformation. In this paper, the first method using the merits of StaMPS and DePSI method and the second method improving StaMPS method are called enhanced algorithm based on persistent scatterer and increasing applicability of StaMPS, respectively. The aim of this paper is comparison between two mentioned approaches in rural area with high deformation rate. Therefore, a subset of Tehran basin undergoing maximum subsidence rate was selected. After applying both approaches in the study area using radar data of track 149, the results were compared to the extracted rate from SBAS algorithm using data acquired from track 378. The obtained results show, the second approach in spite of faster response, faces larger unwrapping error and more incorrect estimation.

    Keywords: Interferometry, Persistent scatterer, Subsidence, Enhanced algorithm based on persistent scatterer, Increasing applicability of StaMPS