فهرست مطالب

فصلنامه سنجش از دور و GIS ایران
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا رجبی، علی منصوریان، محمد طالعی، عباس علیمحمدی سراب صفحه 1
    مسیریابی یکی از مسائل بسیار پرکاربرد GIS است که هدف اصلی آن یافتن بهترین مسیر گذرنده از یک سری موقعیت های از پیش تعیین شده است. این فرایند می تواند تاثیر بسزایی در تصمیم گیری های حساس مکانی داشته باشد. به همین دلیل از دیرباز تحقیقات بسیاری در مورد بهینه سازی این مسئله با استفاده از الگوریتم های مختلف صورت گرفته است. مسئله فروشنده دوره گرد یکی از مسائل بسیار کهن در علوم کاربردی است که پیش از پیدایش GIS نیز مطرح بوده است. این مسئله با ظهور فناوری های جدید مانند GIS کاربردهای بسیاری یافته و روش های جدیدی نیز برای حل آن پیشنهاد شده است. الگوریتم های تکاملی (ژنتیک) یکی از روش هایی هستند که برای حل مسائل بهینه سازی مختلف به کار گرفته می شوند. تحقیقات نشان داده است که تلفیق روش های جست وجوی محلی (Local Search) با عملگرهای ژنتیک می تواند منجر به نتایج بهتری در حل مسئله فروشنده دوره گرد شود. در نوشتار حاضر، روشی تازه و ابتکاری برای حل مسئله مسیریابی ارائه و پیاده سازی شده است. در این روش با بهره گیری از مفهوم مرکز هندسی به برازش چندضلعی ها با رئوس شهرها، به گونه ای پرداخته شده است که مسیر نهایی محدب ترین چندضلعی باشد. این الگوریتم با رویکردی پوششی با جهت بیرونی درونی بزرگ ترین دایره محیطی شهرها را به کوچک ترین چندضلعی محدب ممکن تبدیل می کند. همچنین با استفاده از جست وجوی محلی مبتنی بر الگوریتم ژنتیک و روش نزدیک ترین همسایه (NN)، به حل مسئله مسیریابی فروشنده دوره گرد پرداخته شده است. ارزیابی نتایج حاصل از روش پیشنهادی با نتایج حاصل از روش های ژنتیکی، جست وجوی محلی و نزدیک ترین همسایه حاکی از این بود که روش پیشنهادی، سرعت و دقت بالایی را در تولید مسیرهای نهایی ارائه می کند. بررسی نتایج نهایی ژنتیک با روش ابتکاری نشان دادکه این الگوریتم همواره نمی تواند به جواب های بهتری برسد. مثلا در تعداد 25 بار اجرای جداگانه جست وجوی ژنتیک، 3/69 درصد از جواب ها از جواب روش پیشنهادی، بهتر نبودند. از طرف دیگر روش پیشنهادی می تواند چندین هزار برابر سریع تر از الگوریتم قدرتمند ژنتیک جواب های نهایی را تولید کند.
    کلیدواژگان: GIS، مسیریابی، الگوریتم ژنتیک، جست وجوی محلی، نزدیک ترین همسایه (NN)
  • فاخره علی دوست، محمدرضا مباشری، علی اکبر آبکار صفحه 21
    یکی از پارامترهای فیزیکی دست یافتنی از داده های سنجش از دور، بازتابندگی سطح در نواحی مختلف طیف بازتابی الکترومغناطیسی است. تقریبا همه پیکسل های شهری تصویر شده به وسیله سنجنده هایی با قدرت تفکیک مکانی پایین یا متوسط، پیکسل های مختلط اند. بازتابندگی پیکسل مختلط، ترکیبی از بازتابندگی چندین عارضه جداست که درون میدان دید سنجنده قرار گرفته اند. یکی از روش های معمول برای توصیف محیط های شهری استفاده از روش های طبقه بندی و مدل های جداسازی است. از پرکاربردترین مدل های جداسازی نیز تحلیل اختلاط طیفی است، که بازتابندگی پیکسل مختلط را به صورت ترکیب خطی از بازتابندگی و درصد حضور هر یک از مواد موجود در آن پیکسل بیان می کند. تحلیل اختلاط طیفی به دو مدل جداسازی طیفی و مکانی تقسیم می شود. هدف در مدل جداسازی مکانی، تعیین طیف بازتابندگی کلاس های شهری است. در این مقاله، با استفاده از اطلاعات مکانی تصویر IKONOS با قدرت تفکیک مکانی 4 متر و تعداد 4 باند و اطلاعات طیفی تصویر Hyperion با قدرت تفکیک مکانی 30 متر و تعداد 242 باند و روش جداسازی مکانی خطی، طیف بازتابندگی برخی از مواد شهری تعیین گردید. برای ارزیابی نتایج، مقایسه پیکسل بازسازی شده تصویر Hyperion و پیکسل واقعی به کار گرفته شد. پس از تعیین طیف مواد شهری، تصویری با قدرت تفکیک مکانی 4 متر و 136 باند تهیه گردید که تا حد ممکن تغییرپذیری مواد شهری در آن در نظر گرفته شده است.
    کلیدواژگان: تحلیل اختلاط طیفی، قدرت تفکیک مکانی، قدرت تفکیک طیفی، پیکسل مختلط
  • علی اکبر متکان، بهناز عربی، حسن لشکری، بابک میرباقری صفحه 37
    ضرورت آگاهی از وضعیت منابع آب و نزولات جوی در مناطق مختلف برای اجرای طرح های آبی از یک سو، و فقدان شبکه ای مطلوب از ایستگاه های اندازه گیری پارامترهای هواشناسی از سوی دیگر، اهمیت استفاده از روش های غیرمستقیم را برای تخمین پارامترهای اقلیمی در بسیاری از مناطق کشور آشکار می سازد. پیش بینی تغییرات اقلیمی حاکم بر هر منطقه و مدل سازی های اقلیمی و هیدرولوژیکی، مستلزم در دسترس بودن اطلاعات درازمدت و هم زمان بارش در قالب های مکانی و زمانی در ایستگاه های باران سنجی است. به دلیل عدم کفایت ایستگاه های ثبت بارندگی در گذشته، دسترسی به این اطلاعات در بسیاری از مناطق کشور با محدودیت هایی همراه است و پیاده سازی این مدل ها در مناطق مذکور عملا ناممکن می نماید. استفاده از شبکه های عصبی مصنوعی (ANN) امکان برآورد این اطلاعات را در ایستگاه های پراکنده باران سنجی، و در درازمدت حتی در سال هایی که منطقه فاقد ایستگاه های ثبت بارش بوده است، فراهم می کند. در این تحقیق برای برآورد آمار میانگین بارندگی ماهانه و فصلی و سالانه در 305 ایستگاه هواشناسی موجود در سه استان اردبیل و آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی در دو دهه پیش از تاسیس این ایستگاه ها، از 36600 داده ثبت شده آمار بارندگی ماهانه در دوره ده ساله 2004-1995 استفاده شد. این داده ها به عنوان ورودی برای آموزش شبکه های عصبی با الگوریتم پس انتشار خطا به کار گرفته شدند. طول و عرض جغرافیایی، ارتفاع، شیب، عدد ماه و میانگین بارندگی ماهانه 5 ایستگاه نزدیک تر به هر ایستگاه نیز به عنوان پارامترهای ورودی شبکه انتخاب شدند. ابتدا شبکه عصبی برای دوره ده ساله 2004-1995 آموزش داده شد و دقتی معادل (84/0=R) به دست آمد. پس از آموزش شبکه عصبی، اقدام به برآورد داده های میانگین بارندگی ماهانه و فصلی و سالانه در دوره زمانی 1994-1975 در ایستگاه های موجود در منطقه مطالعاتی گردید. دقت شبکه عصبی در این برآورد معادل 7/0، 78/0 و 88/0 به ترتیب برای تخمین مقادیر میانگین بارندگی ماهانه و فصلی و سالانه در سطح منطقه مورد مطالعه بود. میزان این دقت برای هر سه استان به صورت مجزا اعتبارسنجی شد و بیشترین دقت در استان آذربایجان غربی (معادل 78/0) به دست آمد. سپس اقدام به تولید نقشه های درون یابی شده میانگین بارندگی ماهانه و فصلی و سالانه در سطح منطقه مطالعاتی، با استفاده از تخمینگر زمین آماری کریجینگ براساس داده های برآوردشده با تکنیک شبکه های عصبی و داده های موجود ثبت شده در ایستگاه ها در دوره زمانی 2004-1975 گردید. نتایج این تحقیق امکان دسترسی به آمار پیوسته و درازمدت بارندگی و همچنین بررسی تغییرات توزیع مکانی بارندگی را در منطقه شمال غرب کشور از گذشته تا امروز میسر می سازد.
    کلیدواژگان: برآورد مکانی، زمانی، شبکه های عصبی مصنوعی، الگوریتم پس انتشار خطا، کریجینگ، شمال غرب ایران
  • محمود احمدی، داوود عاشورلو، مهدی نارنگی فرد صفحه 55
    الگوهای دمایی در کاربری های مختلف و میزان تاثیرگذاری آنها بر دامنه های دمایی در شناخت میکروکلیمای شهری بسیار اهمیت دارد. فعالیت های بشری و تغییر در سیمای طبیعی شهر موجب ایجاد تفاوت هایی از نظر دما بین مناطق مرکزی شهر و حومه آن می شود، که با استفاده از تصاویر ماهواره ای می توان آنها را سنجش و اندازه گیری و پایش کرد. هدف از این پژوهش مطالعه تغییرات زمانی و مکانی الگوهای حرارتی شهری شیراز از طریق تصاویر ماهواره ای و تعیین مکان های دارای دمای بالا و بررسی نقطه ای به منظور ترسیم نقشه و تحلیل کاربری شهری است. روش تحقیق، استفاده از تصاویر ماهواره LANDSAT سنجنده ETM+، با قدرت تفکیک 60 متر از باند 2-6 (High Gain) در نادیر سنجنده +ETM و باند 6 سنجنده TM به منظور استخراج الگوی حرارتی شهر و همچنین تهیه نقشه های کاربری برای پایش تغییرات کاربری شهر شیراز در بازه زمانی 24 ساله بوده است. نتایج در این پژوهش نشان داد سطوح بایر خاکی فاقد پوشش گیاهی حاشیه شهر بیشترین میزان دما را دارند و در کاربرهای شهری نیز دمای بافت های فشرده و فرسوده شهری بیش از دیگر مناطق مسکونی است. بدین ترتیب حلقه های دمایی با مناطق آلوده و پرترافیک شهری انطباق دارند؛ و سردترین مناطق نیز با کاربری پوشش گیاهی منطبق اند. ناگفته نماند که تغییرات کاربری در دوره آماری حاکی از روندی کاهشی برای کاربری بایر به نفع کاربری شهری است.
    کلیدواژگان: دمای سطح زمین، جزایر حرارتی، سنجنده TM و ETM+
  • جلال امینی، یاسر صادقی صفحه 69
    ارزیابی دقیق زیست توده به منظور مدیریت جنگل و درک نقش آن به عنوان منبع کربن، اهمیت بسیار دارد. از آنجا که 50 درصد زیست توده جنگل ها مشتمل بر کربن است، لذا برآورد مقدار زیست توده جنگل ها، از جنبه بررسی مقدار انرژی ذخیره شده در جنگل ها و همچنین تغییرات آب و هوایی در کانون توجه قرار می گیرد. بهترین راه برای برآورد دقیق زیست توده، ایجاد مدل های تخمین براساس داده های محلی جمع آوری شده است. امروزه استفاده از تکنیک های سنجش از دور با کمک داده های محدود زمینی، تحولی شگرف را در تدوین و بهره برداری از اطلاعات مربوط به زیست توده جنگل شکل داده است. نبود معادلات محلی زیست توده و ابهام در برآورد دقیق آن براساس معادلات جهانی، این مقاله را به سمت تکوین و توسعه معادلات زیست توده برای جنگل های گیلان واقع در شمال ایران رهنمون ساخته است. در این مقاله بدین منظور به نمونه برداری از جنگل و اندازه گیری پارامترهای مختلف همچون ارتفاع و قطر درخت در 28 پلات با ابعاد 30 30 متر (900 متر مربع) در منطقه مورد مطالعه پرداخته می شود؛ و با استفاده از روش غیرمخرب، مقدار زیست توده مربوط به این پلات ها محاسبه می گردد. سپس با بهره گیری از تصاویر نوری و راداری ماهواره ALOS، بین اطلاعات سنجش از دور و مقدار زیست توده جنگل، از طریق معادلات رگرسیون چندمتغیره، ارتباط برقرار می شود. گفتنی است که بهترین مدل تخمین با استفاده از آنالیز رگرسیون چندمتغیره، براساس گونه درخت با ضریب تعیین 731/0 و (ton/he) 88/13=RMSE برآورد شده است.
    کلیدواژگان: زیست توده، جنگل، آنالیز رگرسیون چندمتغیره، تصاویر راداری و نوری
  • فاطمه هادیان، رضا جعفری، حسین بشری، سعید سلطانی صفحه 83
    در این تحقیق 14 شاخص طیفی با استفاده از باندهای انعکاسی محاسبه شد و میزان همبستگی این شاخص ها با تاج پوشش گیاهی در چهار تیپ مرتعی و یک تیپ جنگلی مورد ارزیابی قرار گرفت. درصد تاج پوشش گیاهی با استفاده از روش قدم نقطه و به شکل شعاعی (6000 نقطه در هر تیپ) اندازه گیری شد. میزان همبستگی تاج پوشش گیاهی با شاخص های گیاهی به تفکیک در هر یک از تیپ های گیاهی و کلیه آنها (جنگل و تیپ های مرتعی) با استفاده از نرم افزارهای SPSS و Erdas Imagine مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. گروه های مختلفی از شاخص های گیاهی از جمله براساس شیب خط خاک، فاصله از خط خاک، و شاخص های گیاهی تبدیلات راست گوشه و نیز شاخص های حساس به آب گیاهان با استفاده از داده های بازتابندگی سنجنده TM ماهواره لندست استخراج گردیدند. نتایج نشان داد که تیپ های گیاهی براساس خصوصیات شان با یکی از شاخص های گیاهی دیگر همبستگی بیشتری دارند و میزان همبستگی بین تاج پوشش گیاهی و شاخص های گیاهی در هر یک از تیپ های گیاهی دارای صحت بالایی (تا حدود 81 درصد) است (001/0p<). این میزان همبستگی به هنگام در نظر گرفتن تیپ های گیاهی مختلف با هم، به دلیل وجود خصوصیات طیفی متفاوت در گیاهان مختلف و همچنین عارضه های زمینه کاهش یافت. این خود نشان دهنده تنوع در خصوصیات طیفی گیاهان به دلیل اختلافات ساختاری و زیستی و همچنین خاک زمینه است، که در انتخاب شاخص مناسب برای پهنه بندی و تفکیک تیپ های گیاهی باید در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: سنجنده TM، شاخص های طیفی، تیپ های گیاهی مرتعی و جنگلی، آنالیز رگرسیون
  • سیدیوسف عرفانی فرد، زهره خدایی صفحه 101
    از آنجایی که درصد تراکم تاج پوشش از متغیرهای مهم زیست سنجی در مدیریت جنگل به شمار می آید، یافتن راهکاری مناسب برای برآورد آن اهمیت زیادی دارد. مطالعه این مشخصه در جنگل در داده های سنجش از دور، به دلیل فراهم آمدن امکان دید از بالا، با صحت و دقتی بالاتر از اندازه گیری های میدانی همراه است. یکی از پرکاربردترین روش های مورد استفاده بدین منظور روی داده های سنجش از دور، شبکه نقطه چین است. این پژوهش با هدف ارزیابی صحت و دقت روش یادشده، با استفاده از تصاویر هوایی UltraCam-D انجام گرفته است. منطقه ای به مساحت 30 هکتار از جنگل های زاگرس در استان کهگیلویه و بویراحمد به عنوان منطقه مورد مطالعه انتخاب گردید و آماربرداری کامل شد. سپس شبکه های نقطه چین مختلف براساس درصد اشتباه آماربرداری (از 55 تا 20 درصد) در سامانه اطلاعات مکانی تهیه و به کار گرفته شدند. مقایسه آماری نتایج به دست آمده، مشخص ساخت که تغییر در تعداد نقاط شبکه ها تاثیری بر صحت آن ندارد و نتایج به دست آمده از تمام شبکه ها (جز 9 و 14 درصد) فاقد اختلاف معنی دار با واقعیت زمینی اند؛ گو اینکه با افزایش تعداد نقاط، بر میزان دقت نتایج نیز افزوده می شود. به طور کلی می توان گفت که شبکه نقطه چین کارایی لازم را در برآورد درصد تراکم تاج پوشش دارد ولی بین صحت و دقت آن ارتباط مستقیمی به چشم نمی خورد.
    کلیدواژگان: تصاویر هوایی، تراکم تاج پوشش، زاگرس، شبکه نقطه چین
|
  • Rajabi M.R., Mansourian A., Taleai M., Alimohamadi A Page 1
    Routing issues have many applications in GIS. The main goal in routing is to find the best route passing a series of determined positions. This process has an effective role in many of spatial decision makings. A lot of studies have been accomplished about the optimization of different kinds of routing problems. Traveling Salesman Problem is one of the very old issues in applied sciences. Emerging of new technologies such as GIS caused a lot of new applications for the TSP. A lot of new approaches have been suggested using these technologies to solve TSP. Evolutionary algorithms are one of the methods have been used to solve various optimization problems. Researches have shown that combining local search methods with the genetic operators can lead to better results in solving TSP. In this paper، a new and innovative method is presented to solve this routing problem. In this method using the concept of mass center for a set of station points a growing convex polygon is assigned to them. During this process a reliable solution، which is a route، is produced. Besides، a local search method based on the genetic algorithm and a nearest neighbor algorithm has been implemented to evaluate the results of the new developed method in solving TSP. Evaluation of the results of the genetic method، local search and nearest neighbors indicate that the new method can provide acceptable solutions during very short time.
    Keywords: GIS, Routing, Genetic Algorithm, Nearest Neighbor, Local Search
  • Alidoost F., Mobasheri M.R., Abkar A.A Page 21
    One of the physical quantities that could be acquired from remote sensing data is surface reflectance in different regions of electromagnetic reflected spectra. Almost all the urban pixels that imaged by low/medium spatial resolution sensor systems represent composite radiance fields emanating from several distinct features with different reflectance''s within the sensor’s field of view. A general approach for describing urban environments is using classification methods and unmixing models، and among the useful models is spectral mixture analysis in which the mixed pixel reflectance is a linear combination of the reflectance and fractions corresponding to land cover types within the pixel. This model can be grouped to spectral unmixing and spatial unmixingnes. The objective of spatial unmixing models is to determine the reflectance spectrum of the classes in each mixed pixel. In this paper، spectral reflectance of important urban classes is determined using spatial unmixing model. To this end، spatial information from IKONOS imagery and spectral information from Hyperion data have been employed. Spatial resolutions of these images are 4m and 30m، and the numbers of bands are 4 and 242، respectively. The validity of the proposed method has been substantiated through comparison of original Hyperion image with the reconstructed image. Afterwards، using the obtained spectral reflectance، an image with 4m spatial resolution and 136 bands has been produced and variability of urban land covers has been taken into account.
    Keywords: Spectral mixture analysis, Spatial resolution, Spectral resolution, Mixed pixel
  • Matkan A.A., Arabi B., Lashkari H., Mirbagheri B Page 37
    Accessing the long-term rainfall statistics in most of regions is restrained due to the lack of rainfall stations and drawbacks in recording data. Developing the artificial neural networks leads to reconstruct the missing information in dispersed meteorological stations even within the years in which the recording stations were absent. In this research the average monthly rainfall data including 36600 collected records for 305 meteorological stations were employed to reconstruct the missing monthly average rainfall values. The selected study area is a vast part in north west of Iran; including the provinces Ardebil and West East Azerbaijan and the models have been run for a decade between 1995 and 2004. The network structure has been based on two hidden layers and trained using the back propagation error algorithm. The longitude، latitude، elevation، slope، month number (1-12) and the average monthly rainfall values for 1 to 26 nearest neighbors for each station have been used as the model input variables. The results showed that using 5 nearest neighboring stations gives the highest precision and the obtained correlation coefficient during 1995-2004 is 0. 86 for the training data. The corresponding value of reconstructed data for West and East Azerbaijan and Ardebil provinces were 0. 82، 0. 78 and 0. 70 during 1985-1994 respectively. The reason of such differences in the mentioned provinces arises from the fact that the number of stations taking part in training process decreases from West Azerbaijan to Ardebil. The interpolated maps have then been created using different geostatistics methods based on the output predicted estimates resulted from neural networks. Consequently، this method allows investigating the spatiotemporal distribution of rainfall along with creating the monthly interpolated maps for years 1985 to 2004 in the study area. For validating the interpolation methods، the cross validation has been employed and the Mean Biased Error and Mean Absolute Error and Root Mean Square Error have been compared.
  • Ahmadi M., Ashorlo D., Narangifard M Page 55
    The study of distribution of temperature patterns associated with different land uses and their influences on the temperature range is of great importance in understanding the urban microclimate. Nowadays it can be said that human activities and changes in the natural landscape of the city، lead to variance of temperature between the downtown and its suburbs. Satellite imagery can be used for measuring and monitoring these changes. The purpose of the current research is to study the temporal and spatial changes of urban thermal patterns in Shiraz، through satellite images and determine locations with high temperatures and based on point in order to map and analyze city land use. The used Method is based on Satellite imagery LANDSAT TM and ETM+ sensor to extract the thermal pattern of the user as well as the mapping to land uses monitor changes in the city for 24 years has time frame. The results of this study showed that surfaces soil barren and devoid of vegetation the highest temperature in the city suburb of user''s texture than other compact urban areas is higher than the temperature، thermal and rings with urban traffic areas and are adaptable. Well as for the coldest area of vegetation is adapted to the period also witnessed a decline trend of user changes to User Account in favor of the city are barren.
    Keywords: Land Surface Temperature, Heats Islands, Land Use, Sensor TM, ETM+
  • Amini J., Sadeghi Y Page 69
    Careful assessment of biomass for forest management and understanding the role of forests as carbon sources is very important. Since 50% of forest biomass contains Carbon، estimating the forest biomass in terms of the amount of energy stored in the review of forests and climatic change is highly regarded. The best way for estimating biomass is the developed models which are (based upon) the local collected data. Recently the remote sensing techniques with minimum ground measurements have been played an important role in forest biomass estimation. Lack of the local equations for estimating biomass and ambiguity precision of the global equations، Leads the study toward the development of biomass equations for the forests of Guilan region، in northern Iran. To develop these equations، in a field work، 28 plots (each plot 30*30m) have been selected and the various parameters such as height and diameter of trees have been measured. Non-destructive method is used to estimate the biomass of plots. Then، by using the optical and radar ALOS satellite images، the relationship between remote sensing data and the estimated biomass of plots are determined. The multivariate regression analyses are used to establish the mentioned relationship. The best model based on the highest coefficient (R^2= 0. 731 and the lowest Root Mean Squared Error (RMSE= 13. 88(ton/he)) are determined.
    Keywords: Biomass, Forest, Multivariate regression analysis, Optical, radar images
  • Hadian F., Jafari R., Bashari H., Soltani S Page 83
    In this study، 14 spectral (vegetation) indices have been calculated from different groups، using spectral bands. The correlation of these vegetation indices with canopy cover has then been determined for three rangeland types and one forest type. The percentage of canopy cover in all vegetation types is measured using step-point method in radial direction (6000 points per vegetation type). The correlation of these vegetation indices with canopy cover is then assessed at the scale of vegetation type and across the vegetation types using SPSS and Erdas Imagine softwares. Different groups of vegetation indices، including slope-based، distance-based، orthogonal transformations and plant–water sensitive ones are extracted from Landsat TM satellite reflectance data and evaluated against field cover data. The results indicated that vegetation indices had higher relationships within vegetation types up to 81% (p<0. 001) but the correlations across vegetation types was decreased due to diversity of vegetation spectra and the effects of background features. Overall، the results indicated that each spectral index was suitable for mapping a specific vegetation type because of structural and biological differences in vegetation cover as well as background soil and these characteristics must be considered for selecting the best indices for mapping and stratification of vegetation types.
    Keywords: TM sensor, Spectral indices, Rangeland, forest vegetation types, Regression analysis
  • Erfanifard Y., Khodaee Z Page 101
    Considering the canopy closure as one of the main biometric parameters in forest management، it is important to find a suitable method to estimate it. Comparing to field measurements، studying this characteristic on the remotely sensed data is more precise and accurate because of its view from top. For this purpose، dot grid is among the most applicable methods applied on remotely sensed data. It was aimed to evaluate the accuracy and precision of this method on UltraCam-D aerial imagery. A 30 ha study - area was selected in Zagros forests in Kohgilouye BoyerAhmad province and it was fully callipered. Afterwards، different dot grids were obtained based on sampling error percents (5 to 20) and applied in GIS. The statistical comparison of the results showed that changing the number of points in the dot grids did not affect the accuracy of them and the results of all grids (except 9 and 14%) did not show statistical difference with the ground truth، although their precision increased by increasing the number of points. Generally، it can be concluded that dot grid has the efficiency of estimating the canopy closure percent but there is no logical relation between the precision and accuracy of it.
    Keywords: Aerial imagery, Canopy closure, Zagros, Dot grid