فهرست مطالب

فصلنامه سنجش از دور و GIS ایران
پیاپی 2 (تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/05/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا اکبری، علی یار محمدی، ابراهیم راستاد، ایرج رسا صفحه 1
    محدوده معدنی باریکا در فاصله 27 کیلومتری شرق شهرستان سردشت، در جنوب استان آذربایجان غربی قرار دارد. کانی سازی طلا و نقره باریکا در منتهی الیه شمال غربی پهنه ساختاری سنندج سیرجان قرار گرفته است. واحدهای گسترش یافته در این منطقه شامل توالی سنگ های آتشفشانی رسوبی زیردریایی دگرگون شده به همراه سن کرتاسه است. سنگ های میزبان کانه زایی در منطقه باریکا شامل واحد آندزیتی و تراکی آندزیتی است. براساس مطالعات انجام شده قبلی، کانه زایی طلا و نقره در محدوده معدنی باریکا بیشترین شباهت را با کانسارهای ماسیوسولفید غنی از طلا دارد که تحت تاثیر پهنه برشی قرار گرفته است. هدف از این تحقیق، استفاده از فناوری سنجش از دور و انجام آنالیزهای مختلف بر روی داده های ماهواره ای ASTER ETM، به منظور زون بندی تیپ های مختلف آلتراسیونی است. در این تحقیق از روش های مختلف پردازش تصویر از جمله روش نسبت باندی، تحلیل مولفه اصلی، و پردازش طیفی داده های ماهواره ای برای تفکیک کانی های دگرسانی مرتبط با کانی زایی طلا استفاده شده است. به منظور شناسایی مناطق دگرسانی از طیف آزمایشگاهی USGS، طیف تصویر و الگوریتم Match filtering برای بارزسازی مناطق دگرسانی استفاده شد. نتایج حاصل از پردازش تصاویر ماهواره ای در محدوده نشان دهنده الگوی پراکندگی دگرسانی های سریسیتی، کلریتی، کلسیتی، اپیدوتی و اکسید آهن است. دگرسانی سریسیتی با شدت زیاد در مرکز سیستم و کلریتی، کلسیتی و اپیدوتی در اطراف به وضوح مشاهده می شود. طبق مطالعات صحرایی اکسیدهای آهنی که با دگرسانی سریسیتی همراه اند، ناشی از اکسید شدن سولفیدهای موجود در زون های کانی سازی است. نتایج پردازش تصاویر ماهواره ای در این ناحیه مطالعاتی می تواند راهنمای مناسبی برای اکتشاف این نوع کانی سازی در مناطق مشابه باشد.
    کلیدواژگان: باریکا، ماسیوسولفید، تصاویر ASTER، تفکیک طیفی کانی ها
  • محسن قمری اصل، محمدرضا مباشری، محمد واد ولدان زوج، برات مجردی صفحه 17
    در این تحقیق، روشی برای بهبود استخراج ویژگی غیرپارامتریک وزن دار ارائه شده است، که در مسائل تشخیص الگو در فضاهای با ابعاد بالا استفاده می گردد. روش استخراج ویژگی غیرپارامتریک وزن دار براساس بسط غیرپارامتریک ماتریس های پراکندگی قرار گرفته است، که پارامترهای میانگین آنها به طور جداگانه برای هر نمونه و با استفاده از مجموع وزن دار نمونه های سایر کلاس ها محاسبه می شوند. وزن هر یک از این نمونه ها براساس فاصله اقلیدسی آنها از نمونه اصلی (نمونه تحت بررسی) محاسبه می گردد. اما تنها با استفاده از پارامتر فاصله نمی توان پراکندگی نمونه ها را به طور کامل بیان کرد، و محل قرارگیری آنها نیز در بیان پراکندگی نمونه ها موثر است. بدین معنی که ممکن است دو نمونه که فواصل یکسانی از نمونه اصلی (نمونه تحت بررسی) دارند، وابستگی شان به آن نمونه یکسان نباشد. به عنوان مثال، ممکن است که یکی از آنها کاملا به نمونه اصلی وابسته باشد و دیگری کاملا مستقل از آن باشد. از سوی دیگر، این وابستگی ها با ترکیب خطی آنها مرتبط است. چرا که در حالت ایده آل انتظار می رود نمونه های یک کلاس، کاملا ترکیبی خطی از یکدیگر باشند و نمونه های کلاس های متفاوت کاملا مستقل از هم باشند. از این رو، ترکیب خطی بین نمونه ها در تعیین پراکندگی ها موثر خواهد بود. در پژوهش حاضر، با استفاده از پارامتر مهم ترکیب خطی، نتیجه روش استخراج ویژگی غیرپارامتریک وزن دار بهبود یافته است. نتایج نشان می دهند که روش ارائه شده در اکثر کلاس ها و به ویژه در کلاس های بحرانی که تشابه طیفی بالایی نسبت به هم دارند، بهتر از روش استخراج ویژگی غیرپارامتریک وزن دار عمل کرده است. بهترین نتیجه به دست آمده دارای دقت کلی بیش از 82 درصد با ضریب کاپایی بهتر از 80 درصد بوده است.
    کلیدواژگان: استخراج ویژگی غیرپارامتریک وزن دار (NWFE)، ترکیب خطی، کاهش ابعاد، طبقه بندی
  • علی اکبر متکان، علیرضا شکیبا، داوود عاشورلو، جواد بداق جمالی، وهب محمدیان صفحه 31
    طی چند سال اخیر به هنگام فصول گرم، در اثر بارندگی شدید و ناگهانی در استان گلستان سیل های مخربی رخ داده که در پی آن، خسارات سنگینی به منطقه وارد آمده است. از آنجا که شدت بارندگی در منطقه بسیار متغیر است و ایستگاه های زمینی نمی توانند این تغییرات را به خوبی نمایش دهند، لزوم به کارگیری سنجش از دور در تخمین بارندگی بیش از پیش نمایان می گردد. در الگوریتم های تخمین بارندگی ماهواره ای اغلب از داده های مادون قرمز و مایکروویو غیرفعال استفاده می شود. داده های مادون قرمز دارای قدرت تفکیک زمانی بالایی هستند (هر نیم ساعت یک تصویر) اما توان نفوذ در ابر را ندارند. در مقابل، داده های مایکروویو غیرفعال از ابر عبور می کنند و تخمین دقیق تری از نرخ بارندگی می دهند اما قدرت تفکیک زمانی پایین تری (هر روز دو تصویر) دارند. در نتیجه با ترکیب این دو سری داده می توان ضمن حفظ مزایا، معایب را تا حد اماکن کاهش داد. در تحقیق حاضر، قابلیت الگوریتم ترکیبی همسان سازی احتمال داده های Meteosat و TRMM در تخمین بارندگی شدید نوزدهم مرداد 1384 (دهم اوت 2005) که منجر به وقوع سیل گردید مورد بررسی قرار گرفت و با کمک مدل هیدرولوژی GeoSFM به پایش سیلاب پرداخته شد. نتایج به دست آمده، نشان می دهد که بین تخمین ماهواره و مشاهدات زمینی همبستگی 533/0 درصد وجود دارد و RMSE و MAD معادل 74/9 و 67/6 است. همچنین مشاهده گردید که خاک در اکثر زیرحوضه های جنوب شرقی منطقه رخ می دهد، که حداکثر حجم آن همزمان با بارندگی های شدید است.
    کلیدواژگان: باران، پایش سیلاب، سنجش از دور، همسان سازی احتمال، GeoSFM
  • سید مجدالدین مصاحب، محمد طالعی*، حمید عبادی، علی سلطانی صفحه 45

    در بیشتر مدل های برنامه ریزی شهری، ابعاد مکانی ارزیابی بر مبنای سامانه زون بندی و فرض توزیع یکسان مشخصات مورد ارزیابی در پهنه هر زون است. در این مدل ها تعامل میان زون های مختلف از طریق اتصال مراکز زون ها و ارزیابی موقعیت مراکز نسبت به یکدیگر صورت می گیرد. محدودیت های مدل های مکانی در قالب سامانه های زون مبنا، به طور جدی توانایی آنها برای پاسخگویی به مباحث جاری برنامه ریزی را محدود می سازد و بنابراین به مدل هایی مبتنی بر المان های مکانی ریزدانه و ناپیوسته نیاز است. در این تحقیق، یک مدل ریزشبیه ساز به منظور محاسبه میزان دسترسی به خدمات شهری، با تمرکز بر تلفیق زیرسامانه های کاربری زمین و حمل ونقل، ارائه شده است. در این زمینه معیارهای مناسب، شامل تاثیرات نوع کاربری زمین و شاخصه های حمل ونقل، مورد بررسی قرار گرفته و نتایج آن در قالب برآورد پارامتر دسترسی، که مهم ترین بخش در سامانه تلفیقی کاربری زمین حمل ونقل به شمار می آید، نمایش داده شده است. از سوی دیگر، برای در نظر گرفتن مشخصات و نیز وظایف و کارکرد خاص هر کاربری در تکوین و توسعه مدل، کاربری ها به دو دسته کاربری های تک خدماتی و چندخدماتی دسته بندی گردیده و برای هر یک، مدل برآورد دسترسی جداگانه ای ارائه شده است. بدیهی است هر چه واحد مکانی مورد ارزیابی کوچک تر باشد، مدل برآورد دسترسی جزئیات بیشتری را در بر خواهد گرفت و نتایج دقیق تر خواهد بود. بدین منظور، پلاک ساختمانی به عنوان کوچک ترین واحد ارزیابی میزان دسترسی به خدمات شهری در نظر گرفته شد و مدل ریزدانه پیشنهادی در محیط GIS و برای قسمتی از شهر شیراز به اجرا درآمد و مورد آزمون قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که این مدل به خوبی توانسته است واقعیات شهودی را در بر گیرد و تلفیقی از تعریف نظری یا تئوریک و قابل تفسیر به وسیله تحلیل گران شهری و واقعیات فیزیکی دنیای بیرون را برای شاخص دسترسی، به دست دهد. بررسی نتایج مدل به برنامه ریزان شهری این امکان را می دهد تا کمبودهای موجود، چه در شبکه های حمل ونقل و چه در سامانه کاربری زمین، مشخص گردد و تصمیم های لازم برای رفع این کمبودها، و همچنین مدیریت هر چه بهتر شهری، گرفته شود.

    کلیدواژگان: دسترسی، مدل های ریز شبیه ساز، کاربری زمین، حمل ونقل، سامانه اطلاعات مکانی
  • جواد صابریان، علی منصوریان صفحه 63
    یکی از مهم ترین کاربردهای سامانه های اطلاعات مکانی در زمینه مدیریت بهینه فراهم آوردن تسهیلاتی در حمل ونقل است. قابلیت های تجزیه و تحلیل شبکه در سامانه های اطلاعات مکانی، از جمله محاسبه کوتاه ترین مسیر، می تواند بسیار مفید واقع شود. تا کنون معیارهای مختلفی از قبیل مسافت، زمان سفر، راحتی مسیر، زیبایی مسیر و مانند اینها برای انجام آنالیز کوتاه ترین مسیر در تجزیه و تحلیل شبکه در سامانه های اطلاعات مکانی در نظر گرفته شده اند. اما یکی از موضوعاتی که تا کنون در مورد این مسیریابی ها به آن توجه چندانی نشده، مسئله عدم قطعیت حاصل از خطای داده ورودی در مسیر خروجی است. به عنوان مثال در مورد معیار طول، خطای موقعیت که تابعی از روش جمع آوری داده و مقیاس داده است می تواند در نتیجه آنالیزهای مسیریابی تاثیرگذار شود و نتایج آنالیزهای مسیریابی را تغییر دهد. این عدم قطعیت در مورد معیارهای دیگر مسیریابی نیز وجود دارد. در پژوهش حاضر کوشش شده است که راه حلی برای تعیین میزان عدم قطعیت در مسیریابی های براساس معیار فاصله و زمان ارائه شود. برای این منظور از قوانین انتشار خطا برای مدل کردن عدم قطعیت معیار طول و از نظریه مجموعه های فازی برای مدل کردن عدم قطعیت معیار زمان استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که با استفاده از قوانین انتشار خطا و نظریه مجموعه های فازی در مدل سازی عدم قطعیت معیارهای طول و زمان می توان به جای ارائه مسیری واحد به عنوان خروجی، چندین مسیر مجزا را که هر کدام دارای طول ها و عدم قطعیت های متفاوتی هستند، به کاربر ارائه داد. آنگاه کاربر براساس نیاز خود مسیر مناسب را انتخاب خواهد کرد. نظریه ها و روش های ارائه شده در این مقاله در مطالعه ای موردی اجرا شده است. نتایج به دست آمده در مطالعه مذکور نشان داد که مدل کردن عدم قطعیت در آنالیزهای مسیریابی براساس معیار فاصله و زمان می تواند منجر به مسیرهایی هر چند کمی طولانی تر، اما مطمئن تر شود.
    کلیدواژگان: عدم قطعیت، گراف فازی، الگوریتم دایجسترا، دیوئید، الگوریتم گوس سیدل
  • محمد طالعی، محمد سعدی مسگری، شهرام محمدحسینیان صفحه 77
    در کشورهای در حال توسعه، به دلیل رشد سریع و بدون برنامه ریزی شهر در گذشته، در برخی موارد کاربری های ناسازگار در مجاورت همدیگر قرار گرفته اند، که این خود منجر به پایین ماندن سطح کیفیت زندگی و کاهش کارایی کاربری های مختلف شده است. هدف این مقاله، تکوین و توسعه نوعی سامانه مکانی پشتیبان تصمیم گیری در مسائل مربوط به ارزیابی سازگاری بین کاربری های شهری است. در این مقاله سازگاری بین کاربری های شهری در سطح ریزدانه و در شعاع کاربری های همسایه بررسی شده است. پنج عامل آلودگی صوتی، آلودگی هوا، راحتی و آسایش، امنیت و زیبایی شناسی به عنوان عوامل موثر در ارزیابی سازگاری در نظر گرفته شده اند و ماتریس سازگاری به عنوان ابزاری به منظور ارزیابی سطح سازگاری بین دو کاربری شهری مورد استفاده قرار گرفته است. از تکنیک دلفی نیز برای دستیابی به توافق گروهی بین کارشناسان برنامه ریزی شهری استفاده شده است. به منظور توسعه مدل مورد نظر، از مفاهیم و ابزارها و روش های تصمیم گیری گروهی، تصمیم گیری چندشاخصه فازی و فرایند تحلیل سلسله مراتبی، برای ایجاد سامانه مورد نیاز در محیط GIS استفاده شده است. در این مدل، تکنیک تصمیم گیری چندشاخصه فازی با ابزار تحلیلی GIS تلفیق شده است، تا بتوان کاربری های ناسازگار در سطح شهر را با توجه به عوامل مختلف، استخراج کرد. مدل پیشنهادی این تحقیق به همراه محیط نرم افزاری توسعه یافته مربوط، برای بخشی از منطقه هفت شهر تهران، پیاده سازی و آزمایش شد. نتایج مدل می تواند به عنوان ابزاری برای کمک به مدیران شهری به منظور مطالعه بهتر وضعیت شهری و جلوگیری از توسعه مناطق با بافت نامناسب، با هدف تضمین توسعه پایدار، به کار گرفته شود. توسعه مدل ارزیابی سازگاری کاربری های تفصیلی شهری در مقیاس همسایگی، ارائه روشی به منظور تعیین کاربری های ناسازگار با توجه به تاثیر همزمان عوامل موثر در سازگاری، به کارگیری تئوری فازی در محاسبه ناسازگاری بین کاربری ها و یکپارچه سازی GIS و روش های تصمیم گیری چندمعیاری در حل مسئله ناسازگاری، از نتایج مهم این تحقیق به شمار می آید. شاخص سازگاری می تواند به عنوان معیاری به منظور پیشنهاد و اولویت بندی چندین کاربری مناسب برای هر زمین شهری، مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سازگاری کاربری های شهری، تصمیم گیری چندشاخصه فازی، سامانه اطلاعات مکانی (GIS)، برنامه ریزی شهری
  • میثم شلیبی، محمدرضا ملک، علی اصغر آل شیخ، پوریا امیریان صفحه 97
    نقشه، مهم ترین وسیله برای ارائه اطلاعات ناوبری به رانندگان در سامانه های ناوبری خودروست. کیفیت نقشه های ارائه شده به رانندگان تاثیر بسیار زیادی بر استفاده پذیری و کارایی سامانه دارد. در این زمینه، نمایش نقشه های متناسب با وضعیت ها و شرایط بافتی کاربران نقشی حیاتی دارد. کاربران در شرایط متفاوت به نقشه هایی با ابعاد بزرگ نمایی و سطح جزئیات متفاوتی نیاز دارند تا بتوانند الزام ها و خواسته های اطلاعاتی شان را به راحتی مرتفع سازند. از آنجا که استفاده از سامانه ناوبری فعالیت اولیه و اصلی رانندگان نیست، باید انتخاب مقیاس مناسب و نمایش نقشه در آن مقیاس به صورت هوشمندانه و خودکار به وسیله سامانه انجام پذیرد. در این مقاله، روشی برای تعیین خودکار سطح بزرگ نمایی و نیز سطح جزئیات نقشه به منظور ارائه نقشه هایی خوانا در وضعیت های مختلف کاربری پیشنهاد شده است. مقادیر دو مورد پیش گفته براساس بافت هایی که کاربر در آن قرار دارد به دست می آید، از این رو پردازشگری بافت آگاه در این روش مورد استفاده قرار گرفته است. پردازشگری بافت آگاه، نوعی پردازشگری است که سامانه ها را قادر می سازد تا بافت جاری کاربر را برگیرند و رفتار خود را براساس آن سازوار کنند. در مقاله حاضر بافت های مختلفی که می توانند بر روی مقیاس نقشه تاثیرگذار باشند، مورد مطالعه قرار گرفته و روشی برای انتخاب مقیاس مناسب در مقادیر بافتی مختلف ارائه شده است. همچنین نحوه سازوار کردن مقیاس نقشه با بافت های جاری مدل سازی شده و براساس آن یک سامانه ناوبری خودروی بافت آگاه نمونه، با قابلیت نمایش نقشه در مقیاس های متناسب با بافت، طراحی و پیاده سازی گشته است.
    کلیدواژگان: ناوبری خودرو، پردازشگری بافت آگاه، مقیاس نمایشی، سطح جزئیات، سازواری مقیاس
|
  • Akbari Z., Yarmohammadi A., Rastad E., Rasa I Page 1
    Barika area is located on south of Western Azerbaijan, Province, 27km. East in Sardasht. Gold-silver mineralization is located in a Cretaceous metavolcano-sedimentary sequence at northwestern Sanandaj-Sirjan zone. Major units in this area include Cretaceous Submarine volcano-sedimentary rocks. Host rock of mineralization is andesite to tracky andesite which is completely in Barika shear zone.The objective of this research, is finding hydrothermal alterations Zone by remote sensing technology and best processing technique of ASTER and ETM satellite image.In this research, different processing of satellite image such as Band Ratio method, principle component Analysis (PCA), Mineral Spectral Mapping have been used. In order to recognize alteration area, the authors used USGS laboratory spectral and Match Filtering algorithm and spectral of image for identification and delineation of the alteration minerals associated with gold mineralization. The obtained results of processing satellite images in this area showed different minerals such as sericitic, chloritic, calcitic, epidotic alterations, and Iron oxide minerals. Intense sericitic alteration is in the center of alteration system and chloritic, calcitic an epidotic alteration is in surrounding area.According to the field studies, Iron oxide minerals that observed with sericitic alteration are due to oxidation of sulfide minerals in mineralogy zones.The obtained results of processing satellite images in this area could be suitable guides for better discovery of this type of mineralogy in similar areas
    Keywords: Barika, Massive Sulfide, ASTER, Mineral Spectral Mapping
  • Ghamary Asl M., Mobasheri M.R., Valadan Zouj M.J., Mojaradi B Page 17
    In order to enhance the available methods of feature extraction through non-parametric weighting procedure, an optimization method is introduced in this work. This method can be applied to the problems involving pattern recognition in high dimensional spaces. The method is based on the expansion of non-parametric scattering matrices where their average parameters are calculated for each sample separately using sum of the weighted samples of the other classes. The weight of each of the samples is calculated based on their Euclidean distance from the sample under the study. However, it is not possible to only express the scatteredness of the samples by this parameter alone haply the locations of these samples are important too. That is, it is possible sometimes to have two samples having equal Euclidean distance from the main sample while their degrees of dependences to this main sample are not the same. For instance, it is possible that one of these samples be completely dependent while the other is totally independent of the main sample. On the other hand, the degree of dependence is linearly related to the main sample and hence the linear combination of samples is important in determination of the scattering degree. Using these important parameters, the results of non-parametric weighted feature extraction shows some improvement. In the present work, using this important factor (Linear Combination), the method of non-parametric weighted feature extraction is enhanced and named Linear Combination Non-parametric Weighted Feature Extraction (LC-NWFE). The results show that the suggested method in most of the classes especially in the critical classes where their spectral similarities are high, works much better than NWFE method. The best result achieved was better than 82% for overall accuracy with a kappa accuracy of better than 80%.
    Keywords: Non, parametric Weighted Feature Extraction, Linear combination, Discriminant analysis, Dimension reduction
  • Matkan A.A., Shakiba A.R., Ashourloo D., Bodagh Jamali J., Mohamadian V Page 31
    Among all kinds of natural hazards in the world, flood is probably the most devastating, wide spread and frequent one that often results from excessive rainfall within a short period of time. Due to excessive rainfall during warm seasons, Golestan province has encountered with severe floods in recent years. Since rainfall intensity in this area is variable, the rain gauge cannot illustrate this variation, so that using remote sensing for rainfall estimation is inevitable. Satellite rainfall estimation algorithms frequently use infrared (IR) and Passive Micro Wave (PMW) data. IR data have high spatial and temporal resolution but cannot penetrate clouds; whereas PMW data can penetrate and estimate rainfall more accurately but have lower spatial and temporal resolution. Thus, by combining these two datasets, the advantage of reducing deficiencies can be achived.This paper describes the ability of combined METEOSAT and TRMM data for rainfall estimation of 10th of August 2005 and its application in flood monitoring in Golestan province. For flood monitoring the Geospatial Stream Flow Model (GeoSFM) was used. The correlation between predicted and rain gauge data was found to be 0.533; also calculated RMSE and MAD were 9.74 and 6.67 respectively. It was also distinguished that as the most sub-basin in the catchment had dried soil before raining in 10th of August, eastern and southeastern parts of the catchments (the place of exteme raining) were expreinced high flow of runoff. Hydrograph also showed that the maximum runoff occurred at 10th of August and after that time runoff decreased, but the decreasing slope is slight. The reason for this behavior seems to be the soil moisture and reduction in soil penetration due to extreme rainfall.
    Keywords: Rainfall, Flood monitoring, Remote sensing, Probability matching method, GeoSFM
  • Mosaheb M., Taleai M., Ebadi H., Soltani A Page 45

    Spatial dimension of the most urban planning models are based on the zonal systems. This kind of models assumes that all attributes are uniformly distributed all over a zone and spatial interaction between zones is established via linked only to the centroids of the zones. Zone-based spatial models pay no attention to special characteristic and distribution of different land uses and transportation facilities inside each zone. Therefore, this kind of models can not satisfy current planning issues and are too disaggregate to counter new challenges in urban planning activities. In this research, a micro-simulation model is proposed for accessibility evaluation with focusing on integration of two major urban planning sub-systems: land use and transportation. The characteristics of various land uses and transportation policies are studied to be included in the accessibility evaluation model. Specific characteristics of various land uses are considered during the development of the model. In this research, various land uses are categorized in two classes: multi-facility and single-facility and different accessibility evaluation models are developed for each land use class. Parcel is considered as the smallest planning unit in the model and geographical information system and its analysis tools are used to test the result of the model in a case study area in Shiraz city. The results show that the model is robust to clarify different aspects of accessibility. The results present useful information to urban planners and show them various shortcomings regarding both land use and transportation systems in the case study. Micro evaluation of accessibility, as one of the most important parameter in a land use-transportation integrated model, supports urban planners to get proper decision to tackle with the problems related to both urban land use and transportation systems.

    Keywords: Accessibility, Micro, simulation model, Land use, Transportation, GIS
  • Saberian J., Mansourian A Page 63
    Management of some facilities such as transportation is one of the most important applications of geographic information systems. In this field, the network capabilities of GIS such as computation of shortest path could be very useful. There are a variety of studies and researches on developing algorithms for shortest path finding. However, less attention has been paid on modeling the uncertainty of determined optimum path. The uncertainty of a determined optimum path is relevant to the accuracy of the input data. For example, when distance is considered as a criterion for determination of optimum path, the positional accuracy of the road network affect the reliability of the determined optimum path. This paper intends to model the uncertainty of optimum paths, where the optimality is determined based on distance and travel time criteria. Error propagation rules and fuzzy set theory were used respectively to model the uncertainty for distance criteria and travel time criteria. The developed model was implemented and tested for a case study in Iran. The results showed that by including uncertainty in a path finding problem, users can determine optimum paths, which may be a little bit longer (from length or travel time perspectives), but more reliable than the shortest or the fastest path. Using a reliable optimum path is preferred by many citizens (and especially emergency services) in comparison with uncertain shortest/fastest path.
    Keywords: Uncertainty, Fuzzy graph, Dijkestra algorithm, Dioeid, Gauss, Seidel's algorithm
  • Taleai M., Mesghari , Mohammadhosainian Sh Page 77
    Interpolated data are usually used in many engineering and planning activities such as geology, climatology, natural resources and hazard management. Root Mean Squared Errors (RMSE) is the most frequently used indicator for error assessment and statement. Unfortunately, this indicator is mainly non-spatial and it does not provide the required spatial details about the local reliability of the interpolated layers. Therefore, development of more efficient and practically useful methods for spatial evaluation and visualization of interpolation errors are of prime importance. In this research, after reviewing some of the important limitations of RMSE and interpolation methods, a practical approach based upon the triangulation, for modeling and mapping of the reliability of interpolation has been proposed. Triangles formed by application of the delauney triangulation to sample points have been used as the main spatial entities. Three characteristics of triangles including the area, shape (modeled by the ratio of perimeter to area), and variance of the values of their 3 corners have been used to model the interpolation errors in triangle levels. The reason for choosing these parameters is their important role in creation of errors, as well as simplicity of their calculation in GIS environment. Point data of elevation from part of Tehran metropolis has been used as the case study for examination and demonstration the usefulness of the proposed approach. Modeling has been based on the least squares fitting in a multiple regression framework. The fitted model has been used for prediction of interpolation errors. Where its validity has been evaluated by the independent, well distributed test sample points with a known elevation. Results of the proposed approach have been encouraging, and close relationship between the actual and predicted (by model) errors have been observed. Production of the map of interpolation errors, as in the proposed approach, can be useful for efficient use of the interpolated data. Also, these maps can be used as useful guides for collection of additional samples where the improvement of the interpolated data quality is required. More close examination of the proposed approach in a wider and diverse environmental condition has been recommended.
    Keywords: Interpolation error, TIN, Modeling, RMSE
  • Sheleiby M., Malek M.R., Alesheikh A.A., Amirian P Page 97
    Maps are the most important medium for presenting navigational information to drivers. Quality of maps, presented to their users, has a direct impact on the usability and performance of a car navigation system. In this regard, displaying maps adapted to user's environment and their condition is critical. Users in different context need maps with various scales -zoom level and level of details- to fulfill their information requirements. Since, using a car navigation system is not elementary task for drivers, selecting and presenting maps with proper zoom levels and level of details must be performed by the system intelligently and automatically. In this paper, we offer a method to select the two mentioned factors automatically to present legible maps in different context. Values of these two factors are depending on user's context, so context aware computing has been used in the proposed method. Context aware computing is a computing that enables systems to acquire current user’s context and adapt its behavior accordingly. In this research, various contexts that may have an impact on map scale are studied and then an approach to select proper scale in such contexts is proposed. In addition, based on context aware computing concept an adaptation model is offered that enables system to determine proper map scale in different context. As a proof of the idea, a prototype car navigation system- with the ability of displaying maps in appropriate scales with different context- is implemented and tested in parts of Tehran.
    Keywords: Car navigation, Context aware computing, Zoom level, Level of details, Scale adaption