فهرست مطالب

سنجش از دور و GIS ایران - سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1396)

فصلنامه سنجش از دور و GIS ایران
سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاروق محمودی، مهدی مختارزاده، محمد جواد ولدان زوج صفحه 1
    در این تحقیق، طرح روشی مناسب جهت شناسایی تغییرات در زمین های کشاورزی، با استفاده هم زمان از روش شیء گرا و روش ترکیب رنگی به صورت نظارت شده، بررسی شده است. بدین منظور، از تصاویر چندزمانه سنجنده های 7Landsat استفاده شده است. درواقع در این روش، برخلاف روش های رایج که تصاویر با هم مقایسه می شوند و سپس تغییرات شناسایی می شود، برای شناسایی تغییرات از ترکیب تصاویر و درنتیجه، آشکارشدن تغییرات با رنگ هایی متفاوت با رنگ اولیه استفاده شده و مقایسه ای جداگانه صورت نگرفته است. ایده اصلی عرضه روشی شیءگراست که در آن، با استفاده از دو تصویر، یک تصویر هم مرجع شده چندزمانه، شامل کل لایه های دو تصویر، تهیه شده است. سپس با انتخاب پارامترهای مناسب قطعه بندی، تک تصویر ایجادشده قطعه بندی و پس از آن، با استفاده هم زمان از روش ترکیب رنگی و روش های طبقه بندی شیء گرا، به نواحی تغییریافته و تغییرنیافته طبقه بندی شده است. درواقع، روش ترکیب رنگی با ایجاد نواحی رنگی متفاوت با تصاویر اولیه، قطعه های تغییریافته را به صورت بصری مشخص می کند و با انتخاب چند نمونه از آن قطعه ها از سوی کاربر خبره، با اعمال طبقه بندی شی ءگرا، این قطعه ها در کل تصویر شناسایی می شوند. درنهایت، با انتخاب نمونه های آموزشی فقط از یک تصویر، نواحی برچسب خورده و نواحی تغییریافته نهایی به دست آمده است. نتایج بیانگر آن است که این روش به علت استفاده از اطلاعات مکانی افزون بر اطلاعات طیفی، از جهت کاهش نمونه های آموزشی، افزایش دقت (تقریبا 3٪) و افزایش درصد اطمینان طبقه بندی بر روش های معمولی شناسایی تغییرات، که از مقایسه دو تصویر چندزمانه استفاده می کنند، برتری دارد.
    کلیدواژگان: شناسایی تغییرات، طبقه بندی نظارت شده، طبقه بندی شیءگرا، روش ترکیب رنگی جمعی
  • جواد سدیدی، پرویز ضیاییان فیروزآبادی، سید زهرا درواری صفحه 15
    امروزه یکی از محدودیت های موجود، در زمینه منابع آب، ضعف راهکارهای مرتبط با مدیریت منابع آب است. ازجمله راهکارهای مدیریتی برای بهبود این مشکل، تخصیص بهینه کاربری با رویکرد آب مجازی است. در تحقیق حاضر، مدلی برای بهینه یابی تخصیص کاربری با رویکرد ذخیره آب مجازی، با استفاده از الگوریتم های فراابتکاری ژنتیک (NSGA-II،GA) در اراضی آبادی حاجی لک واقع در بخش سیمینه شهرستان بوکان (استان آذربایجان غربی) ارائه شده است. پس از تهیه لایه کاربری اراضی و آماده سازی آن در سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و تهیه ضرایب توابع هدف، تخصیص کاربری با استفاده از الگوریتم های فراابتکاری ژنتیک، با توجه ویژه به کاهش مصرف آب مجازی، بهینه شده است. نتایج نشان می دهد الگوهای کاربری پیشنهادی در سناریوی آب مجازی، به ترتیب، در الگوریتم های GA و NSGA-II ، 29 و 35 درصد مصرف آب مجازی را کاهش داده است. این مدل می تواند، به منزله سیستم پشتیبان تصمیم، نقش موثری در تصمیم گیری مدیران براساس اهداف گوناگون ایفا کند. همچنین، آزمون تکرارپذیری، زمان اجرا و همگرایی الگوریتم ها در مدل حاکی از برتری الگوریتم NSGA-II بر GA است؛ به طوری که الگوریتم NSGA-II، در مقایسه با الگوریتم GA، دارای زمان کمتر در اجرای مدل است و همگرایی بیشتر و واریانس کمتری در آزمون تکرارپذیری از خود نشان می دهد. استفاده از الگوریتم های فراابتکاری در بهینه یابی تخصیص کاربری با رویکرد آب مجازی را می توان نوآوری موضوعی این تحقیق بیان کرد.
    کلیدواژگان: بهینه یابی، تخصیص کاربری، آب مجازی، الگوریتم فراابتکاری ژنتیک
  • داود اکبری، مینا مرادی زاده صفحه 33
    در چند سال اخیر، موضوع بهبود قدرت تفکیک مکانی تصاویر حرارتی سنجنده های فضایی در نواحی شهری به صورت یکی از چالش های جدید مطرح شده است. هدف این مقاله به کارگیری شاخص های سطوح غیرقابل نفوذ و شاخص های پوشش گیاهی برای بهبود قدرت تفکیک مکانی باند حرارتی سنجنده ETM+، مربوط به بخشی از شهر تهران، است. بدین ترتیب پس از پیش پردازش های اولیه، تصاویر به دست آمده با استفاده از فیلتر میانگین در قدرت تفکیک 120، 240، 480، 720 و 960 متر شبیه سازی شده اند. سپس معادلات رگرسیون، به قصد تعیین روابط بین این تصاویر با درجه حرارت سطح، در قدرت تفکیک 960 متر، استفاده شده اند. در ادامه به کمک روابط به دست آمده، که شامل شاخص های گیاهی و سطوح غیرقابل نفوذ می شوند، حرارت سطح در قدرت تفکیک های یادشده برآورد شد. در انتها، با استفاده از تصاویر حرارتی سنجنده ETM+ و سنجنده MODIS، دقت هریک از خروجی ها مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که با افزایش دقت مکانی، مقدار خطاها نیز افزایش می یابد اما شیب تغییرات خطا ثابت نیست؛ به طوری که در تمامی شاخص ها، وقتی قدرت تفکیک از 240 متر کمتر می شود، شیب تغییرات افزایش بیشتری نشان می دهد. به علاوه، ترکیب شاخص های سطوح غیرقابل نفوذ و پوشش گیاهی بهترین عملکرد را برای بهبود قدرت تفکیک مکانی تصاویر حرارتی شهر تهران دارد. با استفاده از ترکیب این شاخص ها، قدرت تفکیک مکانی سنجنده MODIS را می توان تا حدود 240 متر افزایش داد؛ درحالی که مقدار خطای مطلق کمتر از 1 درجه کلوین است.
    کلیدواژگان: قدرت تفکیک مکانی، سطوح غیرقابل نفوذ، MAE، T، Sharp
  • زینب قائمی، محمد طالعی، مهدی فرنقی، قاسم جوادی صفحه 45
    رشد و توسعه شهری و افزایش استفاده از وسایل نقلیه در سال های اخیر منجر به افزایش آلودگی هوا، به ویژه در شهر های بزرگ و صنعتی، شده است. با توجه به آثار نامطلوب آلودگی هوا در سلامت انسان ها و دیگر جانداران، پیش بینی و مدل سازی این پدیده پیچیده از دغدغه های اصلی محققان در سال های اخیر بوده است. هدف این تحقیق طراحی سیستمی است به منظور پیش بینی آلودگی هوا، طی 24 ساعت آینده، تا با شناسایی مناطق آلوده، به مدیران و برنامه ریزان شهری برای کنترل و کاهش میزان آلاینده ها کمک کند. در سیستم طراحی شده، از ترکیب آنالیز مولفه اصلی و شبکه عصبی فازی – تطبیقی (PCA-ANFIS)، به منظور پیش بینی آلودگی هوا در فصل های متفاوت، استفاده شده است. در این سیستم، داده های هواشناسی و غلظت آلاینده ها در روزهای گذشته، برای پیش بینی آلودگی هوای شهر تهران در 24 ساعت آینده، به کار رفته است. همچنین، از پارامتر های مکانی مانند ارتفاع، توپوگرافی سطح زمین و فاصله از جاده به منظور مدل سازی مکانی پراکندگی آلودگی هوا استفاده شده است. نتایج حاصل از مقایسه روش ترکیبی PCA-ANFIS با روش ANFIS دقت و سرعت بالاتر مدل ترکیبی طراحی شده را، به نسبت روش ANFIS در پیش بینی آلودگی هوا طی 24 ساعت آینده، بیان می کند.
    کلیدواژگان: پیش بینی آلودگی هوای شهری، شبکه عصبی فازی تطبیقی، آنالیز مولفه اصلی، سامانه اطلاعات مکانی
  • مرتضی رحیم پور، نعمت الله کریمی، رضا روزبهانی، عبدالعلی رضایی صفحه 71
    دسترسی هم زمان به تصاویر ماهواره ای با قدرت تفکیک زمانی و مکانی بالا در بسیاری از مطالعات ضروری است. این در حالی است که، فقط با استفاده از تصاویر یک سنجنده، این نیاز تامین نخواهد شد. اما می توان با استفاده از تلفیق تصاویر سنجنده های گوناگون، که قدرت تفکیک زمانی (مانند MODIS) و مکانی (همانند Landsat) بالا دارند، به این مهم دست یافت. بدین ترتیب، هدف اصلی تحقیق حاضر اجرا و ارزیابی میزان دقت یکی از جدیدترین و کارآمدترین مدل های ترکیب تصاویر ماهواره ای با عنوان ESTRAFM است. برای اجرا و ارزیابی این مدل، دو دوره زمانی (مقطع نخست بین روزهای 204 تا 220 و مقطع دوم بین روزهای 220 تا 236 سال 2016) در نظر گرفته شد. برای اعتبارسنجی نتایج، از تصاویر سنجنده OLI در موزائیک کناری، در جایگاه داده مشاهداتی (تصویرمبنا)، استفاده شد. نتایج ارزیابی این دو دوره نشان داد میانگین همبستگی باندهای آبی، سبز، قرمز و فروسرخ نزدیک تخمین زده شده با تصویر دریافتی از سنجنده OLI، به صورت میانگین در این دو دوره، به ترتیب برابر با 90/0، 91/0، 91/0 و 85/0 و میانگین میزان مجذور میانگین مربعات خطا و چهار باند مذکور به ترتیب برابر با 025/0، 030/0 ، 036/0 و 049/0 است که، به ترتیب، معادل 3/15، 2/16، 5/16 و 7/13 درصد خطا در باندهای مورد نظر است. افزون بر این، با توجه به میزان همبستگی بالا (87/0R2=) و مجذور میانگین مربعات خطای ناچیز (056/0RMSE=) بین مقادیر NDVI پیش بینی شده و NDVI حاصل از باندهای مشاهداتی، می توان بیان کرد علاوه بر اینکه این مدل در برآورد مقادیر بازتابندگی سطحی دقت مطلوبی دارد؛ می توان از آن (مانند NDVI) برای پیش بینی میزان محصولات نیز استفاده کرد. براساس نتایج مدل ESTARFM، می توان عنوان کرد مقادیر پیش بینی شده باندهای گوناگون دقت مناسبی دارند و می توان از این مدل برای ترکیب تصاویر، به قصد افزایش قدرت تفکیک های مکانی و زمانی، استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تلفیق تصاویر ماهواره ای، مدل ESTARFM، بازتابندگی سطحی، سنجنده OLI، سنجنده MODIS
  • بهنام تشیع، عباس علی محمدی صفحه 91
    در این مقاله، روش جدیدی برای مدل سازی کمی آثار سلامت محیط ناشی از سناریوهای ترافیکی پیشنهاد شده است. برای این منظور، دو مدل مبتنی بر سیستم های استنتاج فازی سلسله مراتبی عرضه شده است. در توسعه مدل مورد استفاده برای ارزیابی تاثیر سیستم حمل و نقل در غلظت ذرات معلق، از داده های مربوط به یک مدل پراکنش استفاده شده است. مدل رگرسیون کاربری اراضی فازی1 حاصل افزون بر مزایایی همچون امکان مدل سازی تغییرات غلظت آلاینده با رزولوشن بالا، حجم پردازش مناسب و لحاظ کردن برهمکنش میان انتشار و فرایندهای آب وهوایی، امکان استفاده از داده های توصیفی و غیرقطعی را نیز دارد. برای توسعه مدل مورد استفاده در ارزیابی تاثیر غلظت ذرات معلق ناشی از ترافیک در سلامت، از یک متریک حاصل از مطالعات اپیدمیولوژیک استفاده شده است. مدل پیشنهادی قابلیت های متریک مذکور را، با ایجاد امکان مدل سازی عدم قطعیت ارتباط میان پارامترها و عدم قطعیت مقادیر پارامترها، بهبود داده است. برای افزایش کارآیی هر دو مدل، از ساختار سلسله مراتبی مبتنی بر مسئله و تولید و تنظیم هم زمان توابع عضویت و مجموعه قواعد ازطریق یادگیری استفاده شده است. برای بررسی کارآیی روش پیشنهادی، تاثیر سه سناریوی ترافیکی در سلامت محیطی در شهر اصفهان ارزیابی شده است. از میان سناریوهای یادشده، طرح مناطق کم انتشار و طرح زوج و فرد، به ترتیب، بیشترین و کمترین مزایای مرتبط با سلامت محیطی را دارند. نتایج حاصل نشان می دهد روش پیشنهادی برای ارزیابی سلامت محیطی، در مقایسه با روش های مشابه، دقت و کارآیی مطلوبی دارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی آثار، سیستم های استنتاج فازی سلسله مراتبی، برنامه ریزی حمل ونقل، ذرات معلق، سلامت محیطی
  • علی اکبر متکان، بابک میرباقری، محمد تناسان، کمال اکبری صفحه 111
    یکی از تحلیل های پرکاربرد سیستم های اطلاعات جغرافیایی (GIS) یافتن مسیرهای بهینه بین دو نقطه در شبکه حمل ونقل شهری است. به دلیل تنوع بالای مسیرهای ممکن بین دو نقطه در شبکه حمل ونقل شهری، یافتن مسیرهای بهینه کار پیچیده ای است. از سویی، درنظرگرفتن هم زمان تمامی پارامترهای موثر در انتخاب مسیر از جمله طول مسیر، ترافیک، سختی عبور از تقاطع ها، کیفیت معابر و...، پیچیدگی فرایند کشف مسیر بهینه را دوچندان می کند. همچنین در پاره ای از موارد، وجود دو یا چند پارامتر موثر ناسازگار، مانند طول مسیر و ترافیک، بر پیچیدگی مسئله می افزاید. الگوریتم های بهینه سازی، به ویژه الگوریتم هایی مانند الگوریتم ژنتیک چندهدفه NSGA-II، که توانایی درنظرگرفتن هم زمان چندین پارامتر ناسازگار در یک مسئله را دارند، می توانند GIS را در حل این گونه مسائل یاری کنند. هدف از این پژوهش عرضه مدلی برمبنای الگوریتم NSGA-II در بستر GIS، به منظور کشف مسیرهای بهینه در شبکه حمل ونقل شهری است. بدین منظور، الگوریتم NSGA-II به گونه ای مدل شد تا ساختار توپولوژیک مسیرهای بهینه (پیوستگی و نبود حلقه در مسیر) حفظ شود؛ بنابراین، هم در تولید مسیرهای اولیه و هم در عملگرهای ژنتیکی مورد استفاده، حفظ ساختار توپولوژیک مسیرهای خروجی مدنظر قرار گرفت. در این راستا به منظور رسیدن به اهداف یادشده، دو عملگر ژنتیکی ابتکاری، متناسب با مسئله بهینه سازی مسیر در شبکه حمل ونقل شهری، توسعه داده شد. همچنین با هدف بالابردن کارآیی مدل در ارائه مسیرهای بهینه، افزون بر درنظرگرفتن طول مسیر، ترافیک و کیفیت مسیر به منزله توابع هدف، دشواری عبور از تقاطع ها نیز به مثابه یکی دیگر از توابع هدف مدل شد. به منظور آزمودن قابلیت های مدل، یک شبکه حمل ونقل شهری فرضی با محدودیت های لازم طراحی شد و مدل، با بهره گیری از آن، مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان دهنده صحت کارکرد مدل و توانایی بالای آن در یافتن مسیرهای بهینه با چندین هدف متضاد است.
    کلیدواژگان: بهینه سازی چندهدفه مسیر، شبکه حمل و نقل شهری، الگوریتم NSGA، II، عملگر ابتکاری، GIS
|
  • Mahmoudif., Mokhtarzadehm., Valadan Zouj, M.J Page 1
    This research studies the suitable process of change detection at at an Agricultural areas by focusing on object based method and color fusion. In order to obtain this goal, it is benefit from Landsat7 images. The main idea of offering object based method is a modern algorithm i.e. Double-layer image are combined and An image of the entire layer is formed. Then by selecting suitable parameters a single image is separated in to several parts and by color fusion and object based classification method the changed and unchanged parts are classified. In fact, color fusion is determined by creating different color areas with elementary images that determines changed parts on visual basics and then by using object based classification method and selecting some parts by the user, the total parts of image is determined. Finally, by selecting training samples only one part of image is labeled and its classification is determined and the ultimate map of changes is obtained. Results show that this method is suitable for reducing training samples, increasing exactness (3%-2.5%), speed and increasing information for classification of spatial information and structure and in addition to spectral information it is better than ordinary methods of change detection from comparing 2 multi-temporal images.
    Keywords: Change detection, Supervised classification, Object based classification method, Color fusion
  • Sadidij., Zeaiean Firozabadip., Darvari, Z Page 15
    Today, one of the limitations of water resources is the solutions weakness of water resource management. One of the management solutions to improve the problem above is the optimal allocation of users with the virtual water approach. In the present study, a model for optimization of user allocation with a virtual water storage approach is provided with using of genetic algorithms (NSGA-II, GA) in HAJILAK lands, located in the city of BUKAN in the West AZARBAIJAN province. After the preparation of the land use layer in the GIS and the preparation of target function coefficients, the user allocation with using meta-heuristic algorithms, is optimized with particular attention to virtual water. The results show that the suggested user patterns in the GA and NSGA-II algorithms, respectively, increased the storage of virtual water at an optimum of 29% and 35%. This model, as the decision support system, can play an effective role in deciding managers for different purposes. Also, the repeatability, runtime, and convergence of algorithms in the model indicate the superiority of the NSGA-II algorithm than GA. So that NSGA-II algorithm has less time in executing model, more convergence and less variance in the repeatability test than GA algorithm. This model can act as a decision support system to play an effective role in decision makers based on different goals. In this research, the use of meta- heuristic algorithms to optimize the allocation of users with the virtual water approach can be expressed in the thematic innovation of this research.
    Keywords: Optimization, User allocation, Virtual water, Genetic heuristic algorithm
  • Akbarid., Moradizaded, M Page 33
    In recent years, the issue of improving the spatial resolution of thermal images in urban areas has been introduced as a new challenge. The purpose of this study is to use the impervious surfaces indices and vegetation indices to improve the spatial resolution of Landsat ETM thermal band over Tehran as a part of the study area. After the initial pre-processing, images obtained using the mean filter was simulated at spatial resolutions 120, 240, 480, 720 and 960 m. The relationships between these simulated imaged with the image simulated at the resolution of 960 m were calculated by the use of regression models.
    These derived models, containing vegetation and impervious surface indices, were then used to simulation of surface temperatures in different pixel sizes. The accuracy of each output, has been evaluated using the thermal images of ETM and MODIS sensors.
    The results showed that by increasing the spatial resolution, the errors increases while the gradient of error is not fixed. So that in all indices, there are more increasing in gradient of error when the pixel size goes to smaller than 240 meters.
    Moreover, the best performance was obtained by combination of impervious surfaces indices and vegetation indices due to the enhancement of spatial resolution of thermal images in Tehran city.
    Using the combination of these indices, the spatial resolution of the MODIS sensor can be reached to about 240 meters, while the absolute error value is less than 1 K Kelvin.
    Keywords: Thermal bands, Spatial resolution, Impervious surfaces, ETM+, T-Sharp
  • Ghaemiz., Taleaim., Farnaghim., Javadi, G Page 45
    Urban growth and increased use of vehicles have led to an increase in air pollution, especially in large and industrialized cities in recent years. Because of the adverse effect of air pollution on human and other creatures, prediction and modeling of this complex phenomenon have the main concern of researchers during the last years. The purpose of this research is to design an air pollution prediction system to identify the contaminated areas in order to help the urban managers and planners to control and reduce the amount of contaminants. In the proposed system in order to predict the air pollution in different seasons, PCA-ANFIS model has been used. In this system, meteorological data and concentrations of pollutants are used to predict air pollution in Tehran over the next 24 hours. In addition, spatial parameters including height, topography and distance from the road are used to model the spatial distribution of air pollution. Comparing the results of PCA-ANFIS and ANFIS methods prove that the proposed model obtained higher accuracy in less processing time.
    Keywords: Urban air pollution prediction, Adaptive nero fuzzy inference system, Principal component analysis (PCA), GIS
  • Rahimpourm., Karimin., Rouzbahanir., Rezae, A Page 71
    Cocurrent access to high spatial and temporal resolution imageries is essential in many studies. However, this will not be provided by using images from one sensor. To achive this goal, the incorporation of different satellites with high spatial (e.g., Landsat) and temporal (e.g., MODIS) images can be used. In present study, one of newest data fusion model, Enhanced spatial and temporal adaptive reflectance fusion model (ESTARFM) was evaluated with actual satellite data (OLI image). For emplementation and evaluation of this model, two different periods were selected (the first period selected between the days 204 to 220 and the second one were between the days 220 to 236). For evaluating the obtained results, OLI satellite images were used as a refrence data. Results show that ESTARFM not only improves the accuracy of predicted fine-resolution reflectance, especially for heterogeneous landscapes but it preserves spatial details also. The Coefficient of Determination (R2) of blue, green, red and near-infrared estimation bands with actual satellite data was 0.90, 0.91, 0.91 and 0.85 respectively, and the average Root-Mean-Square Error (RMSE) in four bands are 0.025, 0.030, 0.036 and 0.049 successively. In addition, a comparison between obtained NDVI from estimated reflectance values and observed NDVI, indicates outputs of ESTARFM have acceptable accuracy of (R2 =0.87 and RMSE =0.056). Thereby, this model can be successfully utilized to fusion images for enhancing the spatial and temporal resolution of reflectance.
    Keywords: Data fusion, ESTARFM model, Surface reflection, OLI, MODIS
  • Tashayo. B., Alimohammadi. A Page 91
    This article develops and demonstrates a new quantitative modeling approach for environmental health impact assessment of traffic scenarios. For this purpose, two models based on hierarchical fuzzy inference system (HFIS) are developed. In order to develop HFIS for modeling the effect of transportation system on the PM2.5 concentrations, the data from an air dispersion model are utilized. There are several advantages to this approach such as modeling the spatial variation of PM2.5 with high resolution, suitable processing requirements, and consideration of interaction between emissions and meteorological processes. Moreover, the resulting fuzzy landuse regression (LUR) is capable of using accessible qualitative and uncertain data. In order to develop HFIS for modeling the impact of traffic-related PM2.5 on health, a metric derived from epidemiological studies is employed. The suggested model improved the metric capabilities by modeling the uncertainty of relationships among parameters and parameter value. Two solutions are used to improve the performance of both models. First, the topologies of HFISs are selected according to the problem. Second, used variables, membership functions and rule set is determined together through learning. We examine the capabilities of the proposed approach with assessing the impacts of three traffic scenarios to deal with air pollution in Isfahan, Iran and compare the accuracy of the results with representative models from existing literature. The models are first developed based on the current traffic conditions. Then; Low Emission-Zone and Odd/Even scenarios are examined. The examination shows that, they are the most and least effective scenarios in reducing air pollution and improving environmental health, respectively. The obtained results demonstrate that the proposed approach has desirable accuracy; beside that the model can provide better understanding of phenomena and investigating the impact of each of parameters for the planners.
    Keywords: Impact Assessment, Hierarchical Fuzzy Inference System, Transportation Planning, PM2.5, Environmental Health
  • Matkana., Mirbagherib., Tanasanm., Akbari, K Page 111
    Finding optimal Paths between two points on the Road network is one of the most spatial analysis in GIS. The high diversity of possible Paths between two points and difficult in apply all parameters simultaneously select the optimal Path (length of Path, easily track, traffic, road quality…) make finding optimal Paths problem to a difficult problem. Also, in some cases, two or more incompatible effective parameters such as length of the route and traffic adds to the complexity of the problem. Optimization algorithms, such as multi-objective genetic algorithm NSGA-II, that have ability simultaneous. Apply multiple incompatible parameters, can help GIS to solving these problems. Present a NSGA-II model on GIS based for finding optimal paths between origin and destination in the road network is the main Target of this paper. Also two GA innovative operator developed for enhance the ability of the model to find the optimal paths. Output of the model might be introduced optimal paths that they are shorter, quality of roads, transit of intersections and traffic. A hypothetical road network with the necessary restrictions, designed and utilizes for test the capabilities of the innovative model. Evaluation results show that the model is able to finding optimal Paths with multiple incompatible parameters.
    Keywords: Multi-objective optimization Paths, Road Network, NSGA-II algorithm, innovative Operators, GIS